plante care vindecă plămânii

5 plante care vindecă plămânii pe care le găsești și la tine în bucătărie

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Sănătatea plămânilor este esențială, pentru că toate funcțiile organismului depind de o respirație bună. Atunci când suferi de o afecțiune respiratorie, pe lângă medicație, poți lua în considerare o serie de plante care vindecă plămânii și care au efecte benefice asupra întregului organism.

Fie că este vorba de plante medicinale, de alte leacuri fitoterapeutice sau de condimente din bucătărie, cunoscute pentru acțiunea lor antioxidantă și antiinflamatoare, toate acestea pot fi un ajutor excelent pentru îmbunătățirea sănătății pulmonare.

Cu siguranță că nu poți folosi doar plante care vindecă plămânii în cazul unor afecțiuni grave, dar ele pot acționa sinergic cu medicația recomandată de pneumologi pentru a susține funcția pulmonară. În articolul de față poți descoperi cele mai utile plante medicinale, dar și ierburi și condimente din bucătărie, care te pot ajuta în cazul unor afecțiuni respiratorii.

Unde poți găsi plante care vindecă plămânii

Fitoterapia este folosită de veacuri în diverse afecțiuni, inclusiv pentru ameliorarea problemelor respiratorii și ca ajutor în diverse boli pulmonare. Plantele medicinale sunt cunoscute pentru efectele lor terapeutice sau protectoare împotriva virusurilor, protozoarelor, bacteriilor și paraziților

De exemplu, printre cele mai cunoscute plante care vindecă plămânii sunt cele utilizate în cazurile de tuse, dar se folosesc remedii fitoterapeutiice și pentru alte simptome ale răcelilor, precum febră, dificultăți de respirație, oboseală și dureri de cap.

Leacurile din plante au fost  utilizate de multă vreme pentru ameliorarea tusei, datorită activității lor antitusive și expectorante. Efectul antitusiv al multor ierburi este dat de conținutul de mucilagii, care exercită activitate protectoare și fluidizantă.  Activitatea plantelor expectorante duce la o creștere a secreției glandelor bronșice. Plantele expectorante de tip ulei volatil exercită un efect stimulator direct asupra glandelor bronșice prin acțiune locală, cu activitate antibacteriană. In răceală si gripă se pot folosi ierburi care conțin ulei volatil; de asemenea, uleiurile volatile sunt ingrediente ale siropurilor de tuse, precum și ale altor fitomedicamente, folosite, de exemplu, pentru inhalații.

Poți găsi plante care vindecă plămânii în multiple locuri: la plafaruri, în grădină, în pădure sau chiar în propria bucătărie, fie că este vorba de condimente, fie de ierburi pentru  gătit.

Indiferent dacă ai de-a face cu o infecție respiratorie sau dacă suferi de probleme respiratorii cronice, cum ar fi astm, bronșită cronică sau alergii, există numeroase ierburi tonice pentru plămâni și plante care vindecă plămânii și care sunt oricând la îndemâna ta.

plante care vindecă plămânii

Aceste plante conțin compuși bioactivi, inclusiv taninuri, alcaloizi, zaharuri, terpenoide, steroizi și flavonoide, care au diverse aplicații terapeutice. Din plafar pot fi achiziționate diverse ceaiuri pulmonare, care conțin o multitudine de plante care vindecă plămânii, precum:

  • Plămânărică  (Pulmonaria officinalis)
  • Pătlagină(Plantago lanceolata)
  • Mentă(Mentha piperita)
  • Salcie(Salix alba)
  • Pin(Turiones pini)
  • Eucalipt (Eucalyptus globulus)
  • Muşeţel(Matricaria chamomilla)
  • Coada-şoricelului(Achillea millefolium)
  • Busuioc(Ocimum basilicum)
  • Gălbenele(Calendula officinalis)
  • Trei-fraţi-pătaţi(Viola tricolor)
  • Cimbrişor(Thymus serpyllum)
  • Echinaceea(Echinaceea pallida)
  • Lumânărică(Verbascum phlomoides)
  • Ciuboțica-cucului (Primula veris)

Acestea sunt doar câteva dintre plantele medicinale care intră în structura unor ceaiuri destinate curățării și susținerii plămânilor și căilor respiratorii și au o serie de proprietăți:

  • Antitusive
  • Antiinflamatoare
  • Expectorante
  • Antispastice
  • Antiseptice
  • Dezinfectante
  • Calmante al cailor respiratorii.

Unele plante medicinale, în special Echinacea purpurea și Zingiber officinale (ghimbirul), prezintă un potențial recunoscut științific pentru terapia simptomatică adjuvantă în afecțiunile respiratorii, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), bronșita, astmul, răceala comună, tusea și tusea convulsivă.

Frunzele altor plante medicinale mai puțin cunoscute precum Acacia torta, Ocimum sanctum, Mentha haplocalyx, Lactuca virosa, Convolvulus pluricaulis și Acalypha indica au efecte benefice în tratamentul pneumoniei, bronșitei, astmului, răcelii.

Dar plante care vindecă  plămânii pot fi găsite și în propria grădină sau chiar folosite frecvent în bucătărie. Plante precum cimbrul, busuiocul, menta ori condimente precum turmericul, oregano, piperul Cayenne sau chiar banalul usturoi pot avea o serie de efecte benefice surprinzătoare în ceea ce privește sănătatea pulmonară.

În continuare, vă prezentăm unele dintre cele mai eficiente plante medicinale, dar și ierburi și condimente care pot fi folosite în tratamentul unor afecțiuni respiratorii.  

Top 5 plante care vindecă plămânii

Indiferent dacă te confrunți cu probleme respiratorii cronice, cum ar fi astmul sau alergiile, sau cauți sprijin pe termen scurt pentru a te ajuta să treci peste o infecție respiratorie, există mai multe ierburi, condimente și plante medicinale care te pot ajuta.

Aceste remedii naturale funcționează în moduri diferite pentru a susține procesele de vindecare ale corpului. Unele ajută la curățarea și deblocarea căilor respiratorii, prin subțierea mucusului sau prin reducerea inflamației. Altele ajută la calmarea tusei și protejează țesuturile iritate. În sfârșit, unele plante care vindecă plămânii au proprietăți antimicrobiene și ajută la ameliorarea infecției de bază.

Plante medicinale pentru curățarea plămânilor

Sunt numeroase plante medicinale care sunt utilizate sub formă de ceaiuri, decocturi, infuzii sau uleiuri pentru sănătatea respiratorie. Iată  5 dintre ele care ar putea fi incluse în topul unor plante care vindecă plămânii:

1. Pătlagina

Pătlagina este una dintre cele mai cunoscute plante care  vindecă plămânii, utilizată de secole pentru acțiunile sale antitusive și antiinflamatoare. Conține o serie de substanțe bioactive, precum aucubina sau aucubozida, mucilagii, tanin, alantoina, glicozizi, saponine, zaharuri, ulei esential, rezine, substante proteice, carotenoizi, filochinona, substanțe minerale, substanțe antibiotice, vitaminele A, C și K. Datorită acesora, pătlagina contribuie la sănătatea aparatului respirator, curățând căile respiratorii, prin eliminarea secrețiilor  bronșice în exces și protejarea mucoaselor.

”Este bogată în mucilagii, care calmează, înmoaie și hidratează mucoasa respiratorie, lucru deosebit de util în cazuri de bronșită. Patlagina este indicată în cazuri de astm pulmonar și bronșic, tuberculoză, faringite. Plantă este un adjuvant benefic în tusea seacă sau productivă, precum și în decongestionarea cailor respiratorii, dar, totodată, ajută și la normalizarea secretiilor bronsice.”, arată farmacist Alexandra Nelepcu, pe site-ul springfarma.ro

Siropul de pătlagină este folosit frecvent ca adjuvant în afecțiuni ale căilor respiratorii, în special în tratamentul tusei productive, datorită efectelor sale de curățare a căilor aeriene. Pătlagina este utilizată în tratamentul răcelilor comune, sinuzitei, rinitei alergice, iar proprietățile sale antiseptice o recomandă pentru durerile în gât, amigdalită și alte infecții respiratorii.

2. Plămânărica

Plămânărica, sub numele său științific de Pulmonaria officinalis, a fost folosită încă din Evul Mediu pentru a trata tusea și bolile toracice. La origine, asemănarea plantei cu un plămân a făcut să fie utilizată în tratamentul bolilor respiratorii, ulterior s-a demonstrat că are o serie de proprietăți care susțin sănătatea plămânilor. ”Astăzi este foarte apreciată de către botaniști pentru conținutul sau bogat în flavonoide, cum ar fi quercetol și kenferol, ceea ce face plantă un ”scut” eficient pentru a proteja membranele mucoase ale cailor respiratorii, în plus față de furnizarea unui efect expectorant.”, precizează farmacist Alexandra Nelepcu.

Conform prospectului, ceaiul de plămânărică este adjuvant în menținerea sănătății tractului respirator, cu multiple beneficii:

  • favorizează calmarea episoadelor de tuse
  • are acțiune antiseptică la nivelul bronhiilor
  • reduce răgușeala prin fluidizarea secrețiilor bronșice și facilitarea expectorării
  • favorizează regenerarea țesuturilor afectate
  • are acțiune emolienta, antiinflamatoare, antiseptică, expectorantă, cicatrizantă.

3. Cimbrul

Din seria de plante care vindecă plămânii nu trebuie să lipsească cimbrul, o altă plantă populară pentru sănătatea căilor respiratorii, folosită adesea pentru a calma tusea și pentru a relaxa mușchii respiratori. Cimbrul acționează ca un antispastic, relaxând constricțiile musculare și deschizând căile respiratorii, ceea ce îl face foarte util în cazul tusei uscate persistente și un remediu natural pentru astm. Cimbrul este, de asemenea, expectorant, ajutând la fluidizarea și eliminarea mucusului, astfel încât plămânii să rămână curați. Este considerat un adevărat antibiotic natural, datorită compusului său principal, timolul, care are proprietăți antimicrobiene și ajută la combaterea agenților patogeni responsabili de infecții respiratorii, cum ar fi răceala comună. Timolul este deopotrivă antibacterian, antiviral și antifungic.

Cimbrul conține o serie de substanțe utile precum uleiuri esențiale,  derivați flavonici, sterine, ceruri și triterpene, substanțe  bioactive care favorizează eliminarea prin tuse a secrețiilor bronșice și calmează contracțiile bronhiilor.

”Cimbrul a fost folosit timp de sute de ani pentru a întări sistemul imunitar și a reduce infecțiile respiratorii datorită uleiurilor sale esențiale puternice bogate în monoterpene, cum ar fi timolul și carvacrolul, care au proprietăți antiseptice și capacitatea de a elimina virusuri și bacterii. Cimbrul are un efect expectorant și antiseptic, care ajută la combaterea infecțiilor respiratorii și la expulzarea mucusului. De asemenea, ajută la calmarea tusei și la combaterea congestiei nazale.”, precizează farmacist Alexandra Nelepcu.

4. Lemnul dulce

Ceaiul din rădăcină de lemn dulce este folosit pentru numeroase afecțiuni, inclusiv cele ale tractului respirator. Această plantă are o puternică acțiune antiinflamatoare și este promițătoare pentru tratamentul unor afecțiuni respiratorii precum astmul. Lemnul dulce are și proprietăți antimicrobiene, poate ajuta la calmarea tusei, inclusiv când este vorba de o  tuse uscată persistentă, calmează durerile în gât și întărește sistemul imunitar. Lemnul dulce poate fi deosebit de util în cazul respirației îngreunate, relaxând căile respiratorii, ceea ce permite trecerea mai ușoară a aerului.

”Datorită efectelor antiinflamatoare și antimicrobiene, atât extractul de rădăcină de lemn-dulce, cât și ceaiul pot fi utile ca remedii pentru afecțiunile căilor respiratorii superioare. O serie de studii au concluzionat că extractul de glicirizină ajută la atenuarea simptomelor astmului, în special atunci când este folosit ca adjuvant la tratamentele recomandate de medic.”, arată dr. Claudia Marin pe doc.ro

5. Echinacea

Echinacea este o plantă utilizată pe scară largă pentru prevenirea sau tratamentul infecțiilor tractului respirator superior. Folosită mai ales ca întăritor imunitar,  Echinacea are acțiune bactericidă și expectorantă,  care o fac foarte utilă în boli respiratorii precum răceala, laringita, sinuzita.

Principalul mod de acțiune al Echinaceei este prin imunostimulare. Tipurile de echinacee utilizate în mod obișnuit sunt Echinacea purpurea, E pallida și E angustifolia. Sunt folosite atât părțile superioare ale plantei, cât și rădăcinile, sub formă de tablete, extracte, suc proaspăt presat, ceaiuri și tincturi.

O serie de studii au arătat că Echinacea reduce cu peste 50% riscul de a dezvolta o răceală comună și scade semnificativ durata simptomelor pentru diferite infecții respiratorii.  Echinacea acţionează prin stimularea mecanismelor de apărare a organismului, stimularea fagocitozei, creşterea mobilitaţii leucocitelor, stimularea limfocitelor T şi a sintezei interne de interferon.

Pe lângă acestea, o serie de alte plante au efecte benefice în susținerea sănătății pulmonare. Dintre ele, mai pot fi menționate:

  • Eucaliptul, care are proprietăți expectorante, ajutând la eliminarea excesului de mucus din plămâni și de pe căile respiratorii, precum și proprietăți antiinflamatoare și antimicrobiene
  • Urzica, cu puternice proprietăți antiinflamatoare și de susținere a sistemului imunitar
  • Menta, cu efecte calmante și decongestionante, utilă pentru ușurarea respirației și creșterea oxigenării
  • Ceaiul verde, bogat în antioxidanți, care reduc inflamația din plămâni
  • Rozmarinul, relaxant muscular, util în cazul dificultăților de respirație, diminuând constricția toracică
  • Feniculul, cu efecte antispastice, util în tratamentul astmului
  • Mugurii de pin, cu efect antiseptic puternic, folosiți sub formă de extract pentru calmarea tusei, curățarea căilor respiratorii și reducerea inflamației.

Plante din bucătărie benefice pentru plămâni

De multă vreme este recunoscut rolul dietei în menținerea sănătății pulmonare, anumite alimente și ierburi având capacitatea de a împiedica sau încetini progresia bolilor pulmonare, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), cancerul pulmonar și hipertensiunea pulmonară.

„O dietă pe bază de plante sau o dietă în stil mediteranean cu multe legume cu frunze verzi, fructe, cereale integrale, nuci, semințe și leguminoase susține sănătatea plămânilor datorită conținutului ridicat de antioxidanți, inclusiv vitamina E, vitamina C și alte substanțe fitochimice. Aceste alimente au proprietăți antiinflamatorii, care pot reduce riscul de BPOC”, spune Lisa Andrews, nutriționist și dietetician.

plante care vindecă plămânii

O serie de plante care au proprietăți antiinflamatorii sunt utile pentru sănătatea plămânilor.

 „Inflamația agravează multe afecțiuni pulmonare, așa că, atunci când vine vorba de dietă, accentul trebuie să fie pus pe alimentele care promovează vindecarea, reducând în același timp alimentele care pot crește inflamația”, spune Julie Balsamo, medic dietetician.

Mai jos sunt trecute în revistă câteva condimente și ierburi ce nu trebuie să lipsească din dieta unei persoane care vrea să-și mențină sănătatea plămânilor

1. Turmericul

Turmericul sau curcuma, un condiment utilizat de veacuri în bucătăria orientală, ca și în medicina tradițională, poate fi inclus și în lista de plante care vindecă plămânii. Componenta sa activă, curcumina, este un puternic antiinflamator și antioxidant. Datorită proprietăților sale, turmericul reduce inflamația la nivelul căilor respiratorii și ușurează respirația. Turmericul susține, de asemenea, sistemul imunitar, ceea ce este esențial pentru lupta împotriva infecțiilor.

”Turmericul a fost utilizat că remediu pentru tratamentul bronșitei și astmului, datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatoare. În plus, turmericul a fost descoperit că are un efect bronhodilatator asupra bolilor pulmonare obstructive, potrivit unui studiu recent. Deși plantele pot ajută sistemul respirator, dacă tusea persistă ori dacă această vine însoțită de alte simptome neplăcute, se recomandă consultarea medicului.”, subliniază farmacist Alexandra Nelepcu.

2. Ghimbirul

Când vine vorba de sănătatea respiratorie, ghimbirul este deosebit de util, deoarece ajută la relaxarea mușchilor căilor respiratorii, atât de necesară în cazul unor afecțiuni cum este astmul.

Ghimbirul este un antiinflamator puternic și studiile demonstrează că poate ajuta la prevenirea leziunilor plămânilor, determinată de diverse infecții. De asemenea, conține compuși care ajută la întărirea sistemului imunitar și la combaterea microbilor. Ca expectorant natural, ghimbirul ajută la eliminarea excesului de mucus din plămâni, ameliorând congestia și calmând simptomele unor infecții precum bronșita.

”Gingerolul este principalul compus bioactiv din ghimbir, responsabil pentru o mare parte dintre proprietățile sale medicinale, având efecte antiinflamatoare și antioxidante puternice.  Aceste efecte ajută la reducerea durerilor musculare și a celor cauzate de artrită, precum și a crampelor menstruale și ar putea contribui la prevenirea răcelilor și a virozelor respiratorii.”, arată dr. Laura Ene pe doc.ro

3. Usturoiul

Pe lângă faptul că nu există bucătărie  fără usturoi, acesta este folosit de veacuri pentru proprietățile sale medicinale, inclusiv pentru capacitatea de a susține sistemul respirator. Alicina, un compus cu sulf din structura sa, posedă proprietăți antivirale și antibacteriene, astfel că un consum regulat de usturoi poate preveni infecțiile respiratorii și reduce severitatea simptomelor. Un alt compus cu efecte antibiotice este garlicina, care acționează, de asemenea, în combaterea  și eliminarea patogenilor. Usturoiul are capacitatea de a subția mucusul de pe căile aeriene, facilitând eliminarea sa din plămâni.În plus, usturoiul are în compoziție  peste 200 de substanțe active, inclusiv complex de vitamine, săruri minerale, microelemente, inulină, ceea ce îl face deosebit de util în susținerea organismului în general și a sănătății respiratorii în particular.

4. Ardeiul iute Cayenne

Ardeiul Cayenne (Capsicul annuum) conține capsaicina, un remediu împotriva durerilor articulare, care, în contextul sănătății respiratorii, acționează ca un decongestionant natural, reducând, în plus, mucusul și ajutând la curățarea căilor respiratorii. Ardeiul Cayenne are și proprietăți antimicrobiene, luptând împotriva infecțiilor. ”Datorită proprietăților sale antimicrobiene și antioxidante, piperul cayenne poate ajuta la combaterea infecțiilor și la întărirea sistemului imunitar. Un studiu din 2017 publicat în Journal of Ethnopharmacology a arătat cum capsaicina poate avea efecte antimicrobiene împotriva multor bacterii și fungi. Consumul regulat de ardei cayenne poate ajută la prevenirea infecțiilor și la întărirea sistemului imunitar.”, se arată pe site-ul farmaciei drmax.ro

Ardeiul Cayenne este un antiiritant, cu efecte protectoare în cazul alergiilor respiratorii. Capsaicina este eficientă în diferite forme de rinită, prin reducerea răspunsului de hipersensibilitate nazală la diferiți alergeni. Datorită capsaicinei, consumul de ardei Cayenne poate ameliora congestia nazală, durerea și presiunea la nivelul sinusurilor și cefaleea. Grație conținutului ridicat de antioxidanți, în special vitamina A și vitamina E, ardeiul Cayenne poate preveni alergiile prin descompunerea și eliminarea mucusului cauzat de congestie, iar vitamina C  din compoziția sa oferă protecție împotriva răcelii comune.

5. Oregano

Oregano este o iarbă aromantă, folosită frecvent în bucătăria mediteraneană, dar știai că poate fi  considerată în lista de plante care vindecă plămânii? Oregano (Origanum vulgare) posedă mai multe proprietăți bioactive, inclusiv proprietăți antioxidante, antimicrobiene, antiinflamatorii și analgezice. Conținutul său ridicat de carvacrol și acid rozmarinic îi conferă proprietățile antiinflamatorii și antioxidante semnificative. Uleiul de oregano a fost studiat pentru capacitatea sa de a combate infecțiile respiratorii cauzate de virusuri sau bacterii.

O serie de studii au arătat că uleiul esențial de oregano a ajutat la blocarea creșterii  unor bacterii precum Pseudomonas aeruginosa, care poate provoca multiple infecții, inclusiv la nivelul tractului respirator. Împreună cu uleiul de cimbru, uleiul de oregano s-a dovedit unul dintre cele mai eficiente uleiuri esențiale împotriva bacteriilor. Pe lângă combaterea bacteriilor, unele studii au descoperit că oregano și componentele sale pot proteja și împotriva unor virusuri,  grație, în special, carvacrolului și timolului din structura sa.

Oregano este bogat în antioxidanți, care pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi și la reducerea inflamației . Carvacrolul din oregano s-a dovedit a avea proprietăți antiinflamatorii. Dacă adaugi oregano proaspăt sau uscat mâncărurilor sau folosești ulei de oregano pentru aromaterapie, te poate ajuta să-ți menții în bune condiții plămânii.  

Fructe și legume cu efecte absolut spectaculoase în menținerea sănătății întregului organism, în mod particular a plămânilor.

1. Merele

Datorită prezenței antioxidantului quercetin, s-a dovedit că merele reduc declinul pulmonar și chiar reduc daunele pulmonare cauzate de fumat. Cei care mănâncă cinci sau mai multe mere pe săptămână au avut, de asemenea, un risc redus de a dezvolta BPOC.

2. Sfecla

S-a demonstrat că sfecla roșie este benefică pentru protejarea funcției pulmonară, scade tensiunea arterială și optimizează aportul de oxigen, toate acestea putând ajuta pentru sănătatea respirației. Sfecla este, de asemenea, bogată în vitamine și nutrienți care promovează sănătatea plămânilor, cum ar fi magneziul și potasiul.

3. Dovleacul

Dovleacul este bogat în carotenoizi, care sunt asociați cu o funcție pulmonară îmbunătățită. Carotenoizii au, de asemenea, proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, care promovează sănătatea generală și confortul respirației.

4. Roșiile

Roșiile sunt una dintre cele mai bogate surse vegetale de licopen, un carotenoid care a fost asociat cu îmbunătățirea funcției pulmonare. Consumul de roșii și produse din tomate a fost, de asemenea, asociat cu reducerea declinului pulmonar și prevenția inflamării. căilor respiratorii.

5. Legumele cu frunze verzi

Legumele cu frunze verzi, precum spanacul, kale, varza, broccoli sunt o sursa bogată de carotenoizi, fier, potasiu, calciu si vitamine. Acești nutrienți au efecte antiinflamatorii și antioxidante, care pot ajuta la reducerea inflamației pulmonare și la promovarea sănătății generale.

Și alte produse vegetale din bucătărie au efecte semnificative în protejarea sănătății respiratorii:

  • Nucile, o sursă bogată de magneziu și acizi grași omega 3, cu proprietăți de relaxare musculară și ușurare a respirației, dar și puternice proprietăți antiinflamatorii, pot îmbunătăți sănătatea respiratorie
  • Afinele, unul dintre ”superalimentele” cu multiple efecte sanogene, inclusiv în ceea ce privește sănătatea plămânilor, mai ales datorită antioxidanților și flavonoidelor din compoziția lor
  • Ciupercile, bogate în vitamina D, care ajută la scăderea inflamației la nivelul căilor respiratorii și susțin imunitatea și sănătatea generală a plămânilor
  • Fasolea, foarte bogată în nutrienți care susțin sănătatea întregului organism, reducând inclusiv riscul de cancer pulmonar
  • Citricele, cu un conținut ridicat de vitamina C, dar și de calciu, care este foarte important pentru funcționarea plămânilor

Când să folosești plante care vindecă plămânii

Poți folosi o serie de plante care vindecă plămânii în viața de zi cu zi, pentru că multe dintre ele sunt incluse în bucătăria cotidiană, fie că vorbim de condimente, de ierburi aromate, de fructe sau legume cu efecte de susținere a sănătății respiratorii. Conținutul lor de vitamine, substanțe antiinflamatoare, componente bioactive, cu efecte antimicrobiene, fac ca folosirea acestor plante să fie binevenită în special în perioadele în care te confrunți cu infecții respiratorii. Grație acțiunii expectorante și de curățare a căilor respiratorii, astfel de plante care vindecă plămânii pot fi foarte utile în ameliorarea tusei de cauze diverse, de la răceală și gripă, până la astm, alergii sau BPOC.

Plantele medicinale au, de asemenea, un rol foarte important, ca adjuvanți în tratamentul bolilor respiratorii. Sub formă de ceaiuri sau uleiuri esențiale, ele pot întări acțiunea medicamentelor și pot contribui semnificativ la menținerea sănătății pulmonare.

plante care vindecă plămânii

Este important de subliniat faptul că toate aceste plante, fie că este vorba de cele medicinale, fie de cele utilizate în dietă, au numai efecte ajutătoare  și nu pot fi folosite ca tratamente principale în cazul unor boli pulmonare grave.  Tratamentele alternative pot avea efecte vizibile în cazul anumitor afecțiuni, dar nu trebuie să excludă medicația alopată. Deși contribuie semnificativ la ameliorarea multor simptome, nu te baza doar pe plante atunci când ai o infecție gravă, precum pneumonia sau o boală pulmonară severă. Dacă simptomele se înrăutățesc, este absolut necesar să te adresezi medicului, pentru a preveni complicații ce îți pot pune în pericol viața.

Surse: