9 semne că ai un sistem respirator sănătos

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Un sistem respirator sanatos este esențial pentru buna funcționare a întregului organism. Oxigenul este necesar pentru toate celelalte aparate și sisteme din corpul nostru, pentru realizarea digestiei și furnizarea energiei necesare desfășurării oricărei activități, pentru sănătatea creierului și a inimii, pentru toate procesele fizice și psihice, de la metabolism la funcțiile mentale.

Sistemul respirator este responsabil de realizarea schimbului gazos pe care se întemeiază viața: preluarea oxigenului și distribuirea lui în sânge, la nivelul alveolelor pulmonare, pentru a ajunge la toate celulele corpului și eliminarea concomitentă a dioxidului de carbon, rezultat al arderilor celulare. De multe ori desconsiderăm rolul imens pe care îl au plămânii și întregul sistem respirator în existența noastră. Dar realitatea este că o respirație sănătoasă este fundamentul pentru starea generală de bine, pentru forța și energia noastră. Doar atunci când experimentăm probleme respiratorii ne dăm seama cât de importantă este funcția sistemului respirator. Fără oxigen suficient, suntem predispuși la diferite probleme de sănătate, de la bolile respiratorii, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică, până la afecțiuni cardiace și cerebrale.

De multe ori, ne preocupăm de o anumită parte din corpul nostru abia atunci când începe să dea semne de funcționare deficitară sau boală. Dar poate că este necesară o schimbare de optică, o atenție sporită la acele semne care demonstrează că un organ, un aparat sau un sistem funcționează în condiții optime. Concentrându-ne pe semnele care arată sănătatea sistemului respirator, ne obișnuim cu un nou stil, acela de a fi mai în contact cu corpul nostru, mai atenți și mai grijulii cu respirația noastră. Iar acest lucru se va întâmpla permanent, nu doar atunci când un plămânii sau celelalte părți ale sistemului respirator dau semne de boală.

9 semne că sistemul tău respirator funcționează bine

Cum îți dai seama că sistemul tău respirator funcționează bine? Poți urmări câteva semne cheie, unele care se referă la respirația în sine, altele care privesc starea de bine și de energie a corpului în general. Să nu uităm că o respirație proastă atrage după sine o suită de probleme, precum oboseala, intoleranța la efort, lipsa de energie, probleme circulatorii, afectarea inimii și creierului. Ca să știi dacă ai un sistem respirator perfect, urmărești atât cum se desfășoară procesele respiratorii,  inspirația și expirația, cât de ușor este schimbul de gaze, care este nivelul oxigenului în sânge, cât și cum îți bate inima, cât de tare obosești când faci eforturi sau cât de energic și clar la minte te simți. Iată care sunt cele 10 semne că ai un sistem respirator sănătos:

  1. Respirația ta este profundă și completă

Puține persoane știu cum să respire cu adevărat. În graba de zi cu zi, respirația noastră devine superficială, se schimbă odată cu emoțiile, este sacadată atunci când suntem furioși, se blochează atunci când ne este frică sau devine greoaie atunci când suntem copleșiți de tristețe. Respirația obișnuită a majorității oamenilor nu permite o circulație optimă a oxigenului în corp, deci nici o funcționare la capacitate maximă a diferitelor sisteme și aparate,

”În timpul majorității activităților zilnice și în perioadele de odihnă, plămânii funcționează la 50% din capacitatea lor. Deoarece activitățile normale nu ajută plămânii să funcționeze la capacitate maximă, sunt necesare activități mai intense, fie că este vorba de exerciții respiratorii sau fizice, pentru a ajuta plămânii să se curețe de toxinele acumulate, ca urmare a poluării, alergenilor, prafului și fumului de țigară”, arată dr.Jennifer M. Ryan,specialist în fizioterapie cardiovasculară și respiratorie.

Respirația diafragmatică este ideală pentru un sistem respirator sănătos. Persoanele care respiră astfel fie în mod natural, fie pentru că au deprins anumite tehnici respiratorii, pot fi sigure că sistemul lor respirator funcționează bine.  Inspirând profund și expirând prelung și complet, capacitatea pulmonară crește, aportul de oxigen este sporit, schimbul de gaze este optim și dioxidul de carbon este complet eliminat.

”Această respirație conștinetă poate fi folosită de persoanele care          au probleme pulmonare, precum astmul, emfizemul sau bronșita cronică, precum și de persoanele care doresc să-și mențină sistemul respirator sănătos”, spune Keith Roberts, director al unui Centrului de terapie respiratorie RUSH din SUA.  

2. Ai o respirație echilibrată, fără blocaje și dificultăți

Scurtarea respirației este un semn tipic al problemelor sistemului respirator. Toate bolile pulmonare sunt însoțite  de modificări ale funcției respiratorii, de la dificultatea de a respira (dispnee) la senzația de lipsă sau ”sete de aer”. Astfel de simptome pot să apară în astm, Boala Pulmonară Obstructivă Cronică, bronșite cronice, emfizem sau chiar cancer pulmonar.

Faptul că nu resimți probleme atunci când tragi aer în piept, că nu ai blocaje în respirație și simți că inspirația ta îți furnizează o cantitate suficientă de oxigen, fără nevoia unei respirații suplimentare (hiperventilație) arată că ai un sistem respirator sănătos. În mod normal, respirăm de 16-18 ori pe minut, iar dacă deprindem respirația diafragmatică sau o respirație profundă putem ajunge la un număr și mai mic de respirații pe minut. Cu cât avem capacitatea de a ne umple mai mult plămânii cu aer, respirând profundă, cu atât sistemul nostru respirator funcționează mai bine.

3. Ai rezistență crescută la efort

Dacă ai un stil de viață activ și faci exerciții fizice în mod regulat, cel mai probabil te bucuri de un sistem respirator puternic, care furnizează oxigenul necesar susținerii unor eforturi, fie ele fizice sau intelectuale.

”Activitatea fizică regulată, moderată, este foarte importantă pentru plămâni, iar când intensifici activitatea zilnică și adaugi exerciții sportive și/sau respiratorii vei obține trei lucruri positive  de-o dată: plămâni puternici, o inimă mai sănătoasă și o dispoziție mai bună. Este bine să facem zilnic măcar 20 de minute de mișcare,plimbările, înotul sau ciclismul fiind ideale pentru sistemul respirator”, arată dr. Ryan.

Poți face chiar un test pentru, de exemplu să urci mai multe etaje fără ascensor și să urmărești cât de repede îți revii după acest efort. Pentru persoanele cu un sistem respirator sanatos, revenirea după această activitate este rapidă, respirația și pulsul se mențin în limite normale sau se normalizează foarte repede după încheierea respectivei probe.

4. Ai o respirație silențioasă, lină, fără sunete supărătoare în piept

Bolile pulmonare sunt însoțite de cel mai adesea de sunete tipice care pot fi detectate de medic la o auscultatie pulmonară, dar câteodată pot fi auzite clar și de pacient sau de cei din jur. De exemplu, în caz de pneumotorax, astm sau embolism pulmonar poate fi depistat wheezing-ul, un zgomot expirator de tonalitate înaltă, expresie a limitării fluxului de aer, din cauza reducerii calibrului căilor respiratorii. Tusea și respirația șuierătoare sunt simptome comune în bolile aparatului respirator. Alte sunete supraadăugate celor normale (precum raluri sau frecătură pleurală) pot însoți o serie de boli ale sistemului respirator, precum astmul, boala pulmonara obstructivă cronică, pleureziile, bronșita cronică.

Dacă nu tușești și  respirația ta nu este însoțită de astfel de sunete, înseamnă că atât plămânii cât și căile aeriene extrapulmonare funcționează la parametrii normali. O respirație silențioasă, echilibrată, profundă și fără efort semnifică de regulă un sistem respirator sănătos.

5. Ai o oxigenare maximă a sângelui

Un sistem respirator sănătos înseamnă un aport adecvat de oxigen în sânge, procentul de oxigen măsurat cu ajutorul unui pulsoximetru fiind de 98- 99% la persoanele cu respirație bună. În cazul în care nivelul de oxigen scade sub 90%, se instalează starea de hipoxemie. Scăderea oxigenului este cauzată, cel mai adesea, de boli pulmonare, cum ar fi BOPC, pneumonia, astmul, fibroza pulmonară sau bronșita cronică. Niveluri scăzute ale oxigenului sanguine pot apărea și în insuficiența cardiacă, malformații congenital ale inimii, febră crescută sau anemie. Totuși, primul lucru care trebuie suspectat în caz de scădere a nivelului de oxigen este o boală a sistemului respirator. În caz de hipoxigenare poate apărea și o schimbare a culorii pielii, în special la nivelul unghiilor și buzelor, putând deveni albăstruie, gri sau roșu închis.

În cazul în care oxigenarea sângelui tău este foarte bună și se menține astfel și în caz de efort, iar pielea ta are o culoare sănătoasă, rozalie, cel mai probabil plămânii tăi funcționează foarte bine.

”Trebuie să ne facem probleme atunci când saturația scade sub 93 la sută și când pulsul crește peste 100. Când numărul de respirații ajunge la 30, avem deja o problema.”, arată dr. Beatrice Mahler, managerul Institului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, în cadrul unui interviu de la Digi.24.

6. Faci rareori infecții la nivelul căilor respiratorii

Un sistem respirator sănătos este mult mai rezistent la infecții și se reface mai rapid după o boală de natură infecțioasă.  Dacă virozele și pneumoniile te-au ocolit, este probabil că te bucuri de o bună condiție respiratorie, precum și de un sistem imunitar puternic. Același lucru se poate spune și dacă te recuperezi rapid și integral după o boală respiratorie, fie ea virală sau bacteriană.

7. Respiri, în general, un aer sănătos

Faptul că nu fumezi și eviți poluarea este mai degrabă o condiție, decât un semn al unui sistem respirator sănătos. Cu toate acestea, este și o dovadă că ai grijă de corpul tău și un semn al echilibrului fizic și emoțional. Se știe că fumatul este principalul factor de risc în patologia pulmonară, fiind implicat în apariția afecțiunilor respiratorii acute, a bolilor pulmonare cronice și a cancerului bronhopulmonar. Riscul ca un fumător să dezvolte diverse afecțiuni respiratorii, inclusiv tumori pulmonare, este de 7 ori mai mare decât în cazul persoanelor nefumătoare. Iată de ce a allege să nu fumezi sau să stopezi această practică nocivă este primul semn că dorești să ai un sistem respirator sănătos și puternic.

8. Absența tusei, a mucusului sau flegmei

Tusea este nelipsită în bolile sistemului respirator, adesea însoțită de o cantitate mare de mucus sau flegmă și, uneori, de eliminarea de sânge (hemoptizie).  Infecțiile pulmonare pasagere au ca simptom principal tusea, dar, dacă aceasta este persistentă și de lungă durată, semnalează o condiție cronică, de exemplu astm, boala pulmonara obstructivă cronică sau chiar tumori pulmonare. În ceea ce privește mucusul, el este produs în mod normal pentru a ne proteja de infecții sau substanțe iritante. Dar dacă producția de mucus este în cantitate mare și durează de peste o lună, poate fi suspectată o boală a sistemului respirator.

Dacă tușești rar sau nu ai această problemă decât în perioadele cu răceli sau viroze respiratorii, probabil că sistemul tău respirator funcționează bine. O salivă curată, absența secrețiilor nazale și a flegmei în cantități mari arată că nu suferi de o afecțiune a sistemului respirator, chiar dacă din când în când poți elimina mai mult mucus, ca o modalitate de protecție împotriva agenților patogeni și poluanți.

Sistem respirator sanatos - Femeie alregand
Beautiful fit woman in good shape jogging alone on city bridge.

9. Te simți energic și cu mintea limpede

Se știe că există o legătură strânsă între respirație și procesele cerebrale. Creierul are nevoie de un aport foarte mare de oxigen pentru a funcționa la întreaga sa capacitate. Pentru funcționarea sa este necesară o cantitate de minim 20% din oxigenul total utilizat în organism. Slaba oxigenare a creierului face ca organismul să fie lipsit de vlagă, epuizat, iar mintea să fie dominată de confuzie, dificultăți de memorie și concentrare, iritabilitate. Cantitatea insuficientă de oxigen crește riscul accidentelor vasculare, care uneori pot fi fatale. Iată de ce un sistem respirator sănătos este esențial pentru buna funcționare a creierului, care se reflect în claritate mental, putere de concentrare, capacitate sporită de memorare. Energia furnizată de o respirație optimă este garanția unei activități susținute, atât fizice, cât și mentale.

Semne că sistemul tău respirator este afectat

Dacă cele 9 semne de mai sus demonstrează că ai un sistem respirator sănătos, reversul lor poate sugera o stare de afectare mai mult sau mai puțin severă a funcției plămânilor și celorlalte căi aeriene.  Semnele care trebuie să te alarmeze și să te trimită la medicul pneumolog sunt următoarele:

  • Scurtarea respirației, dificultăți respiratorii (dispnee, apnee)
  • Tuse persistentă, însoțită de cantități mari de mucus și, uneori, de sânge
  • Durere in piept atunci când respiri
  • Senzație de oboseală extremă și amețeală când faci efort sau chiar la activități obișnuite
  • Sunete neobișnuite, precum hârâituri sau wheezing (șuierat) in piept
  • Dureri la nivelul celorlalte părți ale aparatului respirator (căilor aeriene superioare)
  • Scăderea nivelului de oxigen în sânge
  • Modificări ale vocii, răgușeală pe termen lung, care pot fi un simptome ale BPOC
  • Dureri la nivelul umerilor, care durează de mai multe săptămâni și care pot fi asociate cu anumite tumori pulmonare, în special dacă sunt unilateral
  • Cianozarea pielii, unghiilor sau buzelor, asociată cu scăderea nivelului de oxigen în sânge
  • Pierderea în greutate poate fi un simptom pentru multiple boli, printre care și cele pulmonare. Între 40-70% dintre persoanele cu Boala Pulmonară Obstructivă Cronică sau cu infecții pulmonare cronice pot experimenta pierdere în greutate

Cum te asiguri ca ai un sistem respirator sănătos

”Cel mai important lucru este să renunți la fumat. Oamenii trebuie să înțeleagă că plămânii sunt filtrul care aduce oxigen în restul corpului și să-i mențină curați, neîncărcați de produse cu potențial cancerigen și de alte reziduuri”, spune dr. Andrea McKee, șefa departamentului de radioterapie oncologică de la Lahey Hospital din Burlington, Massachusetts. 

De asemenea, nu trebuie neglijate infecțiile respiratorii, care pot duce la complicații severe. De fapt, este un cerc vicios: infecțiile netratate pot afecta plămânii pe termen lung, iar pe fondul dezvoltării unor afecțiuni pulmonare cronice, sistemul respirator devine și mai sensibil la infecții.

Dacă ai o boală pulmonară cronică, un sistem imunitar slăbit și treci printr-o perioadă cu mult stres, riscul de a dezvolta o infecție respiratorie bacteriană este foarte mare.  Un sistem respirator compromis permite dezvoltarea unor bronșite persistente, pneumoniilor și altor infecții bacteriene. Este nevoie de o evaluare medical pentru a stabili dacă trebuie să începi un tratament cu antibiotice. Administrarea de antibiotice se face doar în cazul infecțiilor bacteriene, așa că nu trebuie să uzăm de ele în caz de răceală sau gripă, care sunt de natură virală.”, subliniază dr. McKee.

Nu neglija niciodată semnele de disfuncție a sistemului respirator, cum ar fi scurtarea respirației, tusea de lungă durată, mucusul în exces, prezența de sânge în expectorații sau durerile în piept. Acestea sunt semnele clasice care trebuie să te trimită la medicul pneumolog, pentru că pot fi simptome ale unei boli pulmonare severe.

Nu în ultimul rând, un stil de viață sănătos și educarea respirației sunt foarte importante. Activitatea fizică contribuie marcant la sănătatea sistemului respirator, așa că cele 20 de minute de mișcare zilnică nu ar trebui sărite niciodată. Folosirea unor tehnici respiratorii pentru a asigura o respirație profundă, completă este recomandată pentru funcționarea plămânilor la capacitate maximă și bunăstarea întregului sistem respirator, dar și a organismului în general. 

Practica respiratiei profunde simple nu trebuie subestimata. Majoritatea oamenilor folosesc doar o mica parte din capacitatea pulmonara. Prin cresterea lungimii inhalarilor si expiratiilor, se poate creste capacitatea pulmonara si se poata intari respiratia, ceea ce imbunatateste schimbul de oxigen si dioxid de carbon, imbunatatind in cele din urma capacitatea pulmonara, explica kinoterapeutul Ciprian Gospodin pe site-ul reginamaria.ro

Surse:   

  • https://www.rush.edu/news/8-tips-healthy-lungs
  • https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/la-ce-trebuie-sa-fie-atent-un-pacient-asimptomatic-si-cand-trebuie-sa-sune-la-112-cum-iti-verifici-respiratia-1401512
  • https://www.thehealthy.com/respiratory/signs-of-lung-disease/
  • https://www.premierhealth.com/your-health/articles/women-wisdom-wellness-/6-symptoms-that-can-signal-lung-disease
  • https://www.lung.org/lung-health-diseases/warning-signs-of-lung-disease
  • https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/recuperarea-respiratorie-pacientilor-dupa-infectia-covid-19
  • https://www.helpnet.ro/afectiuni-respiratorii-cauzate-de-fumat