plămânul popcorn

Ai auzit de plămânul popcorn? Iată ce trebuie să știi despre boala incurabilă cauzată de țigările electronice

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Când auzi de plămânul popcorn, este posibil să ți se pară o glumă sau un nume de desen animat. Dar, sub această denumire surprinzătoare, se ascunde o afecțiune rară, gravă, care poate provoca leziuni ireversibile plămânilor și care nu are vindecare.

Plămânul popcorn este echivalent cu bronșiolita obliterantă, iar de data aceasta nu mai există niciun dubiu că este vorba de o boală, chiar dacă nu foarte cunoscută. Bronșiolita obliterantă afectează sever bronhiolele, cele mai mici ramificații ale căilor aeriene la nivelul plămânilor. Ca urmare, aerul nu mai poate  pătrunde normal în alveolele pulmonare, ceea ce are efecte cât se poate de serioase .

Deși plămânul popcorn nu este direct legat de consumul de floricele de porumb, este asociat cu expunerea la anumite substanțe chimice, în special diacetil, un agent de aromatizare găsit în unele produse alimentare, cum ar fi floricelele de porumb preparate la microunde. Mai mult decât atât, diacetilul apare în fumul emanat de țigările electronice, ceea ce ridică un semn de întrebare legat de riscurile vaping-ului.

Studii recente au arătat că țigările electronice ar putea fi asociate cu plămânul popcorn, provocând cicatrici la nivelul căilor respiratorii, ceea ce poate duce, în timp, la boli mai grave. Deoarece bronșiolita obliterantă este o afecțiune care nu are remediu, este important să cunoști totul despre ea, pentru a reduce riscul de îmbolnăvire, în special dacă ești un fan al țigărilor electronice.

Ce este plămânul popcorn

Plămânul popcorn, denumire de popularizare pentru bronșiolita obliterantă sau bronșiolita constrictivă, reprezintă o afecțiune respiratorie care lezează bronhiolele, cele mai mici căi respiratorii din plămâni. Boala este provocată de inhalarea unor substanțe toxice, uneori pe fondul unor infecții repetate, care duce la inflamarea pe termen lung și deteriorarea bronhiolelor. Plămânul popcorn se caracterizează prin apariția de cicatrici la nivelul bronhiolelor și îngustarea acestora, având ca efect îngreunarea trecerii aerului către plămâni. În timp, acest lucru duce la insuficiență respiratorie.

Denumirea de ”plămân popcorn” a fost dată de cercetătorii care au identificat prima dată boala în rândul lucrătorilor dintr-o fabrică de floricele de porumb. Muncitorii inspiraseră pentru o lungă perioadă diacetil, o substanță chimică aromatizantă, folosită pentru ca floricelele să aibă un gust unt.
Ulterior, au fost identificate cazuri de bronșiolită obliterantă și în cazul lucrătorilor din alte domenii, care folosesc diacetilul pentru aromatizare, de exemplu într-o fabrică de prăjire a cafelei.

De asemenea, utilizarea altor substanțe industriale a fost asociată cu plămânul popcorn, respectiv:

  • Substanțe folosite în fabricile de nylon
  • Substanțe folosite pentru imprimeuri pe textile, cu vopsele de poliamidă-amină
  • În cazul lucrătorilor din fabricile de baterii, expuși la fumul de clorură de tionil

Lichidul din țigările electronice conține și diacetil, pe lângă alte substanțe nocive, așa că există riscul ca vaporii rezultați din vaping să ducă la apariția plămânului popcorn.  Cu toate că unele studii sugerează că vapingul poate fi responsabil de apariția bronșitei obliterante, sunt necesare, în continuare, cercetări care să confirme acest lucru.

plămânul popcorn

”Deoarece țigările electronice sunt relativ noi pe piață – de aproximativ 15 ani – medicii și cercetătorii încă nu cunosc efectele pe termen lung ale acestor produse, care pot să apară după 30-50 de ani.”, subliniază dr. Ileana Andreescu, pe site-ul reginamaria.ro

Boala nu este contagioasă, astfel că nu există riscul de a fi transmisă de la un fumător de țigări electronice la altul.

Care sunt cauzele bronșiolitei obliterante

Bronșiolita obliterantă, cunoscută și ca plămânul popcorn, este o afecțiune neinfecțioasă, care poate fi cauzată de expunerea la diacetil, o substanță chimică găsită în produsele cu aromă de unt, cum ar fi floricelele de porumb preparate la microunde.

„Inhalarea prelungită a diacetilului poate inflama plămânii și produce cicatrici la nivelul bronhiolelor, cele mai mici căi respiratorii, ducând la simptome precum tusea și dificultățile de respirație. Diacetilul deteriorează țesutul pulmonar, afectând funcționarea normală. Lucrătorii din industriile care utilizează diacetil, cum ar fi fabricile de floricele de porumb, se confruntă cu riscuri crescute de a dezvolta această afecțiune”, spune medicul pneumolog Sanggita Checker.

Deși diacetilul nu mai este folosit în producția floricelelor de porumb, din motive de securitate a muncii, el se utilizează în continuare în diferite alte sectoare. Astfel, în ciuda asocierii sale cu plămânul popcorn, diacetilul este inclus în lichidul utilizat în anumite țigări electronice aromate.

Diverse alte substanțe chimice pot contribui, de asemenea, la riscul apariției plămânului popcorn, în cazul în care sunt inhalate frecvent:

  • Clorul
  • Amoniacul
  • Dioxidul de sulf
  • Dioxidul de azot
  • Vaporii de la sudare
  • Formaldehida
  • Fosgenul
  • Gazul muștar
  • Clorura de tionil
  • Izocianatul de metal
  • Acidul fluorhidric
  • Coloranții poliamidă
  • Ozon

Deși boala este rară în populația generală, apare mult mai frecvent la persoanele cu transplant pulmonar, precum și la unele persoane cu transplant de măduvă osoasă.

Alte cauze ale bolii pot include:

  • boala vasculară de colagen
  • infecție virală (adenovirus, virus respirator sincițial, gripă, HIV, citomegalovirus)
  • sindrom Stevens-Johnson
  • pneumonie cu pneumocystis
  • reacție la anumite medicamente
  • pneumonie de aspirație
  • complicații de prematuritate (displazie bronhopulmonară)
  • nefropatie IgA

Uneori, tulburarea poate fi idiopatică (fără cauză cunoscută).

Mecanismul care stă la baza declanșării bronșiolitei obliterante implică lezarea și inflamarea celulelor epiteliale și subepiteliale de la nivelul bronhiolelor. Aceste celule își pierd capacitatea de a repara țesutul, în special capacitatea de a regenera stratul epitelial, ducând la creșterea în exces a celulelor care provoacă cicatrici.  Au fost descrise mai multe căi ale bolii, inclusiv fibrotice, limfocitare și mediate de anticorpi; toate conduc la cicatrizarea țesutului pulmonar. Țesutul cicatrizat îngreunează apoi pătrunderea oxigenului în plămâni, dar mai ales expirația, împiedicând eliminarea aerului din plămâni. Acest lucru se numește „capcană cu aer”, și poate fi observat prin proceduri imagistice. 

Deoarece cicatricile sunt ireversibile, boala nu se ameliorează în timp și, fără un tratament simptomatic și de susținere, poate evolua spre forme mai grave, chiar spre deces.

Plămânul popcorn și țigările electronice

Studii recente au sugerat că există o legătură între plămânul popcorn și utilizarea țigărilor electronice. Vapingul presupune încălzirea unui lichid și inhalarea aerosolului în plămâni. Cercetătorii de la Harvard au descoperit că 39 din 51 de mărci de țigări electronice conțineau diacetil, principalul responsabil de apariția bronșiolitei obliterante.

Studiul a mai identificat două substanțe chimice dăunătoare similare – 2,3 pentandionă și acetoina – prezente în 23 și 46 din cele 51 de arome testate. Aproximativ 92% dintre țigările electronice aveau cel puțin una dintre cele trei substanțe chimice testate.

”E-lichidul conține frecvent nicotină – drogul care da dependență din țigările obișnuite, trabucuri și alte produse din tutun – arome și alte substanțe chimice care ajută la producerea aerosolului (propilen glicol și/sau glicerină vegetală), coloranți și alte substanțe chimice (cum ar fi formaldehidă și acroleina, care pot provoca leziuni pulmonare ireversibile). E-lichidul poate conține diferite concentrații de nicotină. Pe piață sunt disponibile țigări electronice cu mii de arome. ”, specifică dr. Andreescu.

Asociația Americană a Plămânilor susține că unul dintre factorii de risc semnificativi pentru plămânul popcorn este reprezentat de țigările electronice aromate.  Astfel, aromele atât de apreciate de tinerii care vapează, precum cele de vanilie, arțar, nucă de cocos și multe altele nu ar fi, nici pe departe,  inofensive și ar putea fi asociate cu un risc crescut de boli pulmonare cronice.

Numeroase studii au demonstrat efectele adverse ale țigărilor electronice, iar un studiu din 2015, publicat în Journal Environmental Health Perspectives a dezvăluit prezența unor substanțe chimice dăunătoare legate de plămânul popcorn în diferite țigări electronice aromate, în special cele cu arome de fructe și de bomboane, care pot atrage tineri fumători. Aceste substanțe pot provoca leziuni severe, nevindecabile, ale plămânilor.

Mii de cazuri de leziuni pulmonare asociate utilizării de țigări electronice au fost raportate între 2019 și 2020. Printre acestea, a fost identificată și bronșiolita obliterantă. Cazurile s-au diminuat după 2020, grație descoperirii și eliminării anumitor substanțe toxice din lichidul de vaporizare, dar nu au dispărut definitiv.

„În ultimele 24 până la 36 de luni, am văzut o creștere explozivă a pacienților care utilizează țigări electronice. În cazul tutunului, avem șase decenii de studii riguroase care au identificat câte dintre cele 7.000 de substanțe chimice inhalate în timpul fumatului au impact asupra plămânilor. Dar, în cazul vaping-ului, pur și simplu nu știm cu certitudine efectele pe termen scurt sau lung și care sunt toate componentele țigărilor electronice ce pot afecta plămânii.”, subliniază Stephen Broderick, chirurg de cancer pulmonar de la Johns Hopkins.

Cu toate că studiile sunt în desfășurare, au fost identificate multiple cazuri în care țigările electronice par a fi responsabile de apariția unor leziuni pulmonare.

”În februarie 2020, peste 2.800 de pacienți au fost internați în diferite spitale din Statele Unite ale Americii din pricina unei leziuni pulmonare asociate utilizării unei țigări electronice sau a unui produs de vaping , cu 68 de decese raportate.”, arată dr. Oana Cuzino, într-un articol despre efectele negative ale țigărilor electronice, pe doc.ro

Sunt necesare, în continuare, studii pentru a determina ce substanțe din lichidul de vaping pot provoca leziuni la nivelul căilor respiratorii și al plămânilor.

„Vapingul este un sistem de livrare similar cu un nebulizator, cu care persoanele cu astm bronșic sau alte afecțiuni pulmonare sunt familiarizate. Un nebulizator transformă medicamentele lichide în vapori, pe care pacienții îi inspiră. Este o modalitate extrem de eficientă de a administra medicamentele în plămâni.”, spune dr. Broderick.

La fel de rapid, dar nu la fel de folositor, ajung la plămâni substanțele chimice din vaporii generați de țigările electronice.

În acest caz, țesutul pulmonar este invadat cu substanțe chimice potențial dăunătoare. Lichidul de vaping include, de obicei, un amestec de arome, aditivi aromatici și nicotină sau THC (substanța chimică din marijuana care provoacă efecte psihologice), dizolvate într-o bază lichidă uleioasă.

„Credem că unele dintre elementele vaporizate ajung adânc în plămâni și provoacă un răspuns inflamator”, explică dr. Broderick.

Una dintre primele substanțe din lichidul de vaping despre care s-a arătat că are efecte nocive este vitamina E, adesea folosită ca agent de îngroșare și de livrare în e-lichid. Deși suplimentele cu vitamina E sunt sigure când sunt administrate oral, la fel ca și cremele care conțin această vitamină,  ea are efect iritant atunci când este inhalată și a fost identificată în plămânii persoanelor cu leziuni severe legate de vaping.

Alte substanțe comune găsite în lichidul de vapat sau produse atunci când  acesta este încălzit pot reprezenta, de asemenea, un risc pentru plămâni. Acestea includ:

  • Diacetilul, menționat deja, care este considerat principalul responsabil de plămânul popcorn
  • Formaldehida, o substanță chimică toxică, ce poate provoca boli pulmonare și poate contribui la boli de inimă.
  • Acroleina, folosită și ca ierbicid, este o substanță chimică ce poate afecta plămânii.

În afară de plămânul popcorn, vapingul ar putea fi asociat și cu alte boli pulmonare, precum

Pneumonia lipoidală legată de vaping

Spre deosebire de pneumonia clasică, cauzată de o infecție, pneumonia lipoidală se dezvoltă atunci când sunt inhalați acizi grași, rezultat al descompunerii substanțelor uleioase din lichidul de vaping. Aceștia pot determina inflamația plămânilor, cu simptome precum:

  • Tuse cronică
  • Dificultăți de respirație
  • Tuse cu sânge sau mucus cu urme de sânge

„Nu există un tratament pentru pneumonia lipoidală, în afară de îngrijirea de susținere, în perioada în care plămânii se vindecă singuri. Cel mai important lucru este să identificați ce o provoacă – în acest caz vapingul – și să  eliminați acel factor.”, arată dr. Broderick.

Pneumotorax spontan primar după vaporizare

Pneumotoraxul spontan primar, sau plămânul colapsat, apare atunci când există o cavitate în plămân prin care se scurge oxigenul.  Vapingul se poate asocia cu apariția unui pneumotorax spontan.

„La Johns Hopkins, am văzut numeroase cazuri de tineri care prezentau pneumotorax spontan. Când erau întrebați dacă fumează, negau, dar spuneau că folosesc țigări electronice.”, declară dr. Broderick.

Vapingul ar trebui eliminat, pentru a preveni riscul unui nou pneumotorax și al unei intervenții chirurgicale viitoare.

Semnele pneumotoraxului includ:

  • Durere ascuțită în piept sau umăr
  • Dificultăți de respirație

Tratamentul presupune repaus la pat și oxigenoterapie. În cazurile mai grave, este necesar un tub toracic pentru a scurge oxigenul din cavitatea pulmonară unde s-a acumulat sau o intervenție chirurgicală pentru a repara această cavitate.

Simptomele bronșitei obliterante

Bronșiolita obliterantă determină inflamație de lungă durată și apariția de cicatrici la nivelul celor mai mici căi respiratorii din plămâni, numite bronhiole. Procesul este ireversibil și poate determina simptome precum: 

  • Tuse persistentă, care nu se ameliorează cu tratamente obișnuite; tusea apare mai ales după exerciții fizice și poate fi însoțită, uneori, de mucus
  • Dificultăți de respirație, dispnee, în special în timpul activității fizice
  • Respirație șuierătoare, care poate fi un simptom al îngustarii căilor respiratorii
  • Oboseală, senzație de slăbiciune , chiar și după odihnă adecvată, ceea ce se poate asocia cu compromiterea funcționării pulmonare
  • Disconfort toracic: unele persoane experimentează dureri sau disconfort în piept, din cauza afectării pulmonare
  • Febră și transpirații nocturne
  • Iritarea pielii
plămânul popcorn

Simptomele pot să nu apară inițial, devenind vizibile într-o perioadă care poate dura de la două până la opt săptămâni, după expunerea la factorii declanșatori.

Factori de risc pentru plămânul popcorn

Anumite condiții de sănătate pot constitui un factor de risc pentru plămânul popcorn:

  • Boli respiratorii, cum ar fi pneumonia sau bronșita
  • Infecții virale, cum ar fi infecția cu virusul respirator sincițial
  • Boli vasculare de colagen
  • Reacții la anumite medicamente
  • Inflamație și cicatrici în urma unui transplant pulmonar
  • Boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă sau lupusul eritematos

Bronșiolita obliterantă poate apărea și fără o expunere specifică la vreo substanță chimică, de exemplu la persoanele care au suferit un transplant pulmonar. Aproximativ 50% dintre persoanele cu transplant de plămâni vor dezvolta sindromul de bronșiolită obliterantă în termen de cinci ani de la procedura de transplant.

Această afecțiune, care are ca rezultat reducerea funcției pulmonare din cauza cicatrizării căilor respiratorii mici din plămâni, reprezintă cel mai frecvent tip de respingere a transplantului pulmonar. La început poate arăta ca o infecție, apoi boala progresează în etape, în mod diferit de la o persoană la alta. Astfel, unii primitori de transplant  pot să rămână într-un stadiu incipient pentru o perioadă de timp, iar alții pot trece rapid de la o etapă la alta, mai gravă. Testarea funcției pulmonare prin spirometrie poate da indicii despre cât de avansată este boala.

 Aproximativ 10% dintre primitorii de măduvă osoasă dezvoltă, de asemenea, sindromul de bronșiolită obliterantă, în decurs de cinci ani de la procedură.

Tratament pentru bronșita obliterantă

 Deoarece plămânul popcorn provoacă daune de lungă durată, detectarea precoce și intervenția promptă sunt esențiale în gestionarea afecțiunii.

Pentru diagnosticarea bolii, medicul va realiza un examen fizic și va pune întrebări legate de istoricul medical și despre starea bolnavului. Pneumologul se va interesa, de asemenea, de practicile precum fumatul de tutun sau folosirea țigărilor electronice.

Deoarece simptome precum dificultatea de respirație sau oboseala sunt frecvente și în alte afecțiuni, medicul poate recomanda anumite teste, pentru un diagnostic diferențial. Acestea includ:

  • Teste imagistice, cum ar fi o radiografie toracică sau tomografie computerizată (CT)
  • Testarea funcției pulmonare
  • Bronhoscopie
  • Biopsie pulmonară

Nu există un tratament care să vindece plămânul popcorn, dar anumite remedii pot încetini progresia bolii și pot ameliora simptomele.  

În cazul în care bronșiolita obliterantă este cauzată de expunerea profesională la diferite substanțe nocive, măsurile de protecție și evitarea acestor substanțe sunt esențiale.

În cazul în care plămânul popcorn este asociat cu fumatul sau vaping-ul, este de la sine înțeles că bolnavul trebuie să renunțe la aceste practici.

Renunțarea la fumat și menținerea unui stil de viață sănătos pot îmbunătăți sănătatea generală a plămânilor, ajutând și la prevenirea apariției bronșiolitei obliterante.

Pentru a gestiona simptomele bolii și pentru a reduce inflamația, medicul poate recomanda bronhodilatatoare inhalatoare precum albuterol și corticosteroizi, precum prednisonul.

Medicația imunosupresoare poate fi recomandată, pentru a încetini procesele inflamatorii din plămâni.

În cazuri mai grave,  poate fi necesară furnizarea de oxigen suplimentar, pentru a atenua dificultățile de respirație.

”Detresa respiratorie, comorbiditățile care compromit rezerva pulmonară sau scăderea saturației de oxigen (mai puțin de 95% în timp ce pacientul respiră aerul din cameră) sunt factori care arată că pacientul trebuie să se interneze în spital.”, precizează dr. Cuzino.

Dacă plămânul popcorn se asociază și cu o infecție pulmonară, poate fi recomandată administrarea de antibiotice. În cazuri severe, când măsurile conservatoare eșuează, poate fi luată în considerare opțiunea unui transplant pulmonar.

plămânul popcorn

Persoanele diagnosticate cu bronșiolită obliterantă trebuie să respecte anumite măsuri de protecție:

  • Evitarea  locurilor în care se fumează/vapează
  • Evitarea poluării
  • Evitarea persoanelor cu infecții respiratorii
  • Respectarea regulilor de igienă
  • Tratament cât mai rapid în cazul apariției unor infecții, chiar și în cazul infecțiilor stomatologice
  • Respectarea prescripțiilor medicale și administrarea consecventă a medicației
  • Tratarea bolii de reflux gastroesofagian, pentru a diminua orice risc de afectare pulmonară

În cazul în care apar simptome noi sau dificultăți pronunțate de respirație, în ciuda tratamentului, este necesar consultul medical.

Surse: