alegerile care îți pot salva viața

Alegerile care îți pot salva viața: 17 exemple bune pentru plămânii tăi

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Plămânii joacă un rol esențial pentru sănătatea generală a organismului, iar alegerile tale de stil de viață sunt foarte importante, pentru că de ele depinde buna funcționare a aparatului respirator pe tot parcursul vieții. Deși plămânii au o bună capacitate de regenerare, dacă sunt expuși zi de zi la factori de risc, în timp se vor deteriora, iar respirația va deveni deficitară. Fără o respirație bună, toate celelalte aparate și sisteme ale corpului vor fi afectate și nu vor mai funcționa la capacitate optimă. Mai mult decât atât, alegerile tale pot duce la boli pulmonare grave, precum Boala Pulmonară Obstructivă Cronică sau cancerul pulmonar, care îți afectează major calitatea vieții și îți pun în pericol existența. Iată de ce este important să descoperi alegerile care îți pot salva viața, iar acest lucru nu este o exagerare. Menținerea plămânilor sănătoși de-a lungul vieții este absolut necesară pentru a trăi cât mai mult, în condiții cât mai bune.

Cât de importantă este sănătatea plămânilor

Respirația este un lucru atât de firesc, încât adesea ai putea uita cât de importantă este, echivalând cu viața însăși. Amintește-ți că poți supraviețui câteva zile fără apă și chiar mai mult fără hrană, dar nu poți supraviețui decât câteva minute fără să respiri.

”Respirăm de aproape 16 ori pe minut, de 23.000 ori pe zi, de 600 de milioane de ori într-o viață. Sistemul respirator realizează una dintre funcțiile vitale prin care se face schimbul de gaze între mediu și organism. Cu toții știm că plămânii au rolul de a aduce în corp oxigenul – molecula esențială, de care fiecare celulă are nevoie pentru a supraviețui.”, arată dr. Bianca Cucoș pe raportuldegarda.ro

Plămânii sunt organe vitale, responsabile de schimbul de oxigen și dioxid de carbon dintre organism și mediu. Ei joacă un rol crucial în menținerea echilibrului organismului prin furnizarea de oxigen în fluxul sanguin și eliminarea gazelor reziduale. Dacă te întrebi de ce alegerile care îți pot salva viața țin de sănătatea plămânilor, atunci este bine să redescoperi rolurile lor:

Sunt organele centrale ale aparatului respirator

Aparatul respirator include căile respiratorii superioare și inferioare (traheea, bronhiile) și plămânii, care sunt organele propriu-zise ale respirației. Afectarea oricărei componente a aparatului respirator îngreunează respirația,  dar problemele la nivelul plămânilor sunt cele mai grave, uneori chiar fatale.  Atunci când plămânii sunt afectați major, respirația este îngreunată, apare dispneea (deopotrivă inconfortabilă și generatoare de anxietate), cantitatea de oxigen nu mai este adecvată pentru buna funcționare a organismului, procesele corporale se desfășoară cu dificultate, calitatea vieții și speranța de viață scad semnificativ.

Furnizează oxigen pentru toate procesele din organism

 Plămânii sănătoși asigură schimbul eficient de gaze respiratorii și furnizează oxigenul  necesar pentru toate organele și țesuturile. Odată ajuns la nivel celular, oxigenul contribuie la generarea energiei necesare pentru orice activitate din organism, de la mișcare până la procesele cognitive. Apa, oxigenul si nutrientii sunt elementele care pun în mișcare viața, iar dacă aportul oricăruia dintre ele este afectat, întregul organism are de suferit. Iată de ce alegerile care îți pot salva viața sunt cele care protejează plămânii, astfel încât să asigure zi de zi cantitatea adecvată de oxigen pentru buna funcționare a fiecărei părți din organism. Hipoxia sau aportul insuficient al oxigenului, care poate apărea în urma deteriorării funcției pulmonare are efecte dramatice, precum:

  • Lipsa de coordonare a mișcărilor
  • Afectarea proceselor cognitive (dificultăți de concentrare, lipsa atenției, deteriorarea memoriei și posibila apariție a demențelor)
  • Respirație rapidă și superficială sau chiar oprirea respirației
  • Cianozarea tegumentelor și mucoaselor
  • Convulsii
  • În cazuri grave, pierderea conștienței, coma și chiar decesul

Protejează organismul împotriva bolilor

Protecția plămânilor face parte dintre alegerile care îți pot salva viața și pentru că aceștia au un rol important în apărarea împotriva bolilor, inclusiv un rol imunitar direct prin intermediul epiteliului pulmonar și țesuturilor limfoide din interiorul pereților bronșici. În mod normal, plămânii sunt expuși în fiecare zi la numeroase influențe negative din partea mediului, fie că este vorba de agenți patogeni, alergeni, particule toxice. Deși plămânii pot face față acestei invazii, cu timpul răspunsul lor poate fi afectat, mai ales dacă sunt expuși la factori de risc suplimentar, de exemplu fum de țigară. Iată de ce alegerile care îți pot salva viața încep chiar cu protejarea acestor organe vitale.

Menținerea unei bune sănătăți pulmonare este esențială pentru prevenirea bolilor respiratorii cum ar fi astmul, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și cancerul pulmonar. În același timp, plămânii sănătoși sunt mai bine echipați pentru a se apăra împotriva infecțiilor respiratorii. În plus, bolile pulmonare influențează și alte organe din corp, în special inima. O bună sănătate pulmonară ajută la prevenirea anumitor afecțiuni cardiace și asigură oxigenul necesar pentru funcționarea optimă a inimii.  

Plămânii sănătoși asigură rezistența organismului la efort

Atunci când nu respiri bine, capacitatea de a desfășura activități fizice, mai ales dacă implică efort,  este afectată.  Plămânii sănătoși permit persoanelor să se angajeze în activități fizice fără a experimenta dificultăți de respirație sau oboseală. Rezistența la efort și performanța în timpul exercițiilor fizice, sportului și altor activități solicitante din punct de vedere fizic depind de buna funcționare a plămânilor. A include activitatea fizică printre alegerile care îți pot salva viața este cea mai bună opțiune, dat fiind că sănătatea pulmonară este influențată pozitiv de exercițiile fizice, iar, când plămânii funcționează bine, rezistența ta este mai mare și poți desfășura tot ceea ce îți propui, inclusiv activitate fizică susținută. 

Sănătatea plămânilor contribuie la bunăstarea generală

Când plămânii sunt sănătoși, ai mai multă energie, te odihnești mai bine, și te bucuri de  o calitate a vieții mai mare.

De multe ori abia atunci când te confrunți cu probleme respiratorii înțelegi cu adevărat importanța plămânilor și de ce trebuie să te concentrezi pe alegerile care îți pot salva viața. Pe termen lung, a avea grijă de sănătatea plămânilor reprezintă o adevărată asigurare de viață. Modul în care respire determină felul în care funcționează întregul organism. Sistemul nervos, inima, metabolismul,mișcarea, toate depind de oxigen și de sănătatea plămânilor, care poate fi influențată major de predispoziții genetice și de mediul înconjurător. Agenții infecțioși și particulele nocive pot pătrunde în plămâni cu fiecare respirație, dar, din fericire, aparatul respirator în asociere cu sistemul tău imunitar poate face față majorității pericolelor.

Totuși, nu trebuie să uiți că plămânii lucrează permanent, inspirând și expirând până la 9.000 de litri de aer în fiecare zi, adică peste șase litri pe minut. Această imensă forță de lucru trebuie protejată, pentru a asigura bunăstarea organismului pentru cât mai multă vreme. Dacă plămânii sunt expuși la riscuri suplimentare (de exemplu, prin fumat, poluare, diverse substanțe nocive, inclusiv agenți toxici din anumite medii profesionale), atunci se află în pericol de deteriorare mai rapidă și îmbolnăvire, ceea ce se va observa pe termen lung prin scăderea calității vieții după o anumită vârstă și, uneori, prin deces prematur.

Capacitatea de a respira ușor nu este un lucru de la sine înțeles, ci depinde foarte mult de modul în care îți protejezi plămânii. Alegerile care îți pot salva viața sunt cele pe care le faci în fiecare zi,   renunțând, de exemplu, la fumat, alegând medii mai puțin poluate, făcându-ți un consult de rutină sau protejându-te împotriva infecțiilor și bolilor pulmonare.

Alegerile care îți pot salva viața: ce stil de viață să adopți pentru sănătatea plămânilor

Dacă ți-ai format o imagine clară asupra rolului esențial pe care îl au plămânii în organism, vei avea un motiv în plus să adopți un stil de viață sănătos, pentru că alegerile tale sunt cele care influențează semnificativ viitorul în ceea ce privește sănătatea, bunăstarea și durata vieții. Nu trebuie să uiți că plămânii, ca toate părțile corpului uman, se schimbă pe măsură ce îmbătrânești. Ei cresc odată cu tine în copilărie și în adolescență, ajungând la maturitate când ai aproximativ 20 sau 25 de ani. Apoi, în jurul vârstei de 35 de ani, funcția pulmonară începe să scadă lent. Este natural ca, odată cu vârsta, să pierzi o parte din capacitatea pulmonară, deoarece țesutul pulmonar își pierde elasticitatea, mușchii devin mai slabi și oasele cutiei toracice se modifică sau se subțiază. Toate aceste schimbări pot face respirația- și furnizarea de oxigen către toate celulele corpului- mai dificilă. Dar înaintarea în vârstă nu înseamnă că ai nevoie de mai puțin oxigen: necesitățile respiratorii ale organismului rămân aceleași. Pentru a asigura acest aport de oxigen, în condițiile în care capacitatea pulmonară scade, este necesar să păstrezi un stil de viață sănătos și activ, ajutând plămânii să lucreze eficient pentru mai multă vreme. Desigur că obiceiuri precum fumatul, o alimentație deficitară sau lipsa de activitate fizică nu ușurează deloc sarcina plămânilor tăi. O atitudine responsabilă înseamnă să te orientezi către alegerile care îți pot salva viața mai târziu.

Iată care sunt principalele lucruri pe care le poți face pentru plămânii tăi:

1. Evită fumatul

Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru sănătatea ta pulmonară este să nu începi niciodată să fumezi, iar, dacă ai făcut-o deja, să renunți cât mai repede. Fumatul este cauza principală a bolilor pulmonare, inclusiv a celor mai grave dintre ele, precum boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și cancerul pulmonar, care reprezintă unul dintre cele mai frecvente și mai mortale forme de cancer.

Atunci când inhalezi fum de țigară introduci în plămâni peste 7.000 de substanțe chimice diferite – dintre care cel puțin 69 sunt cancerigeni cunoscuți. Gudronul și toxinele din fum rămân în țesutul pulmonar și, în timp, afectează celulele, provocând boli pulmonare precum BPOC  sau transformă celulele normale în celule canceroase

Statisticile au arătat că fumatul de țigări crește de 20 de ori riscul de cancer pulmonar, cel de trabuc sau pipă crește de circa 5 ori riscul de cancer, iar fumatul pasiv crește de 1, 34 ori riscul de a face cancer de plămâni.

În ceea ce privește vapingul sau fumatul electronic, studiile demonstrează că provoacă probleme grave ale plămânilor, cum ar fi bronșita cronică, pneumonia și colapsul pulmonar. Deși nu există încă studii concludente privind efectele cancerigene ale vapingului, un raport din 2018 a concluzionat că în cartușele de vaporizare se află substanțe cu potențial toxic, precum acroleina, un ingredient comun, ce provoacă leziuni pulmonare ireversibile.

alegerile care îți pot salva viața

”Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a vă menține plămânii sănătoși este să renunțați la fumat și să evitați fumatul pasiv. Fumatul este cauza numărul unu a bolilor pulmonare. Un alt lucru important de făcut este să evitați poluarea aerului din interior. Utilizați purificatoare de aer pentru a vă menține casa curată și rămâneți înăuntru atunci când calitatea aerului din exterior este proastă.”, arată dr. H.P Bharathi, director medical adjunct la Jindal Naturecure Institute.

Dintre alegerile care îți pot salva viața evitarea fumatului ocupă primul loc, tocmai pentru că una dintre cele mai periculoase boli, cancerul pulmonar, este produsă de fumatul timp de mai mulți ani. Mai mult decât atât, fumătorii îi pun în pericol și pe cei din jurul lor, deoarece fumatul pasiv reprezintă, de asemenea, un risc major pentru sănătate.

Potrivit Societății Americane de Cancer, atunci când renunți la fumat îmbunătățirile se văd aproape imediat:

  • ritmul cardiac și tensiunea arterială încep să scadă la aproximativ 20 de minute după ce persoana nu mai fumează
  • în câteva zile, monoxidul de carbon din sânge scade la un nivel normal
  • în următoarele luni, respirația devine din ce în ce mai ușoară.
  • riscul de a face diferite tipuri de cancer, boli de inimă, diabet și alte probleme de sănătate scade semnificativ atunci când renunți la fumat, de aceea aceasta decizie ocupă un loc de frunte printre alegerile care îți pot salva viața.

2. Limitează expunerea la poluanți

Evită expunerea la poluanți atât în aerul din exterior, cât și în cel din interior. Fumul industrial sau de mașini, diverse substanțe toxice, o serie de particule nocive pot compromite sănătatea plămânilor tăi. Folosește purificatoare de aer și asigură o bună ventilație în casa ta.

Evitând pe cât este posibil poluarea aerului, ușurezi munca plămânilor și faci una dintre alegerile care îți pot salva viața în viitor, dat fiind că eviți acumularea în țesutul pulmonar a unor substanțe toxice.

Pe măsură ce îmbătrânești, pentru plămâni este din ce în ce mai dificil să elimine particulele străine și poluanții din aer. Într-un sistem respirator sănătos, nervii din căile respiratorii declanșează tuse sau strănut atunci când inhalezi ceva  care dăunează plămânilor. Acești nervi devin mai puțin sensibili când îmbătrânești, permițând ca mai multe particule să circule și să se acumuleze în sistemul tău respirator, deteriorând în timp țesutul pulmonar. Poți reduce expunerea la poluarea aerului din interior și exterior astfel:

  • Verifică indicele de calitate a aerului în exterior pentru zona ta și decizia de a sta cât mai mult înăuntru când calitatea aerului este foarte proastă;
  • Ține ușile și ferestrele închise atunci când poluarea aerului exterior este mare
  • Poartă o mască de față N-95 dacă trebuie să ieși în aer liber în zilele cu o calitate proastă a aerului
  • Asigură ventilația în interior în zilele cu o calitate bună a aerului, prin pornirea ventilatoarelor și deschiderea ferestrelor
  • Evită produsele de curățare cu conținut ridicat de particule nocive
  • Folosește un dezumidificator pentru a scăpa de excesul de umiditate din aer și pentru a ajuta la prevenirea creșterii mucegaiului, menținând umiditatea relativă din locuință între 30 și 50%
  • Utilizează un purificator de aer pentru a ajuta la eliminarea poluanților din aerul interior.
  • Protejează-te de pericolele profesionale, ce pot afecta sănătatea plămânilor. Persoanele care lucrează în anumite locuri de muncă, cum ar fi construcții și minerit, au un risc mai mare de boli pulmonare, inclusiv cancer pulmonar, astm și BPOC. Praful, azbestul sau substanțelor chimice din astfel de locuri de muncă pot fi foarte periculoase pe termen lung, așa că este necesară purtarea unei îmbrăcăminți de protecție, inclusiv o mască de gaz și ventilarea zonelor de lucru.

3. Fă exerciții fizice regulate

Activitatea fizică regulată îmbunătățește capacitatea și eficiența pulmonară. Gimnastica aerobică, joggingul, înotul și ciclismul pot întări mușchii respiratori. Pentru sănătatea generală, majoritatea adulților sănătoși ar trebui să facă 150 de minute de activitate fizică moderată sau 75 de minute de activitate viguroasă pe săptămână. Orice exercițiu care crește ritmul cardiac contează – fie că este vorba de înot, ciclism, grădinărit sau mers rapid.

Pe măsură ce te antrenezi, plămânii lucrează și ei, sporind aportul de oxigen către organism, asigurând astfel energia necesară activităților. Inima pompează mai mult oxigen către mușchi. Exercițiile fizice regulate fac acest proces mai eficient, astfel încât utilizezi mai puțin oxigen și îți poți menține ritmul și suflarea, dacă exersezi constant.

„Chiar și persoanele care au o boală pulmonară subiacentă, vor avea o funcționare fizică mai bună dacă își mențin condiția fizică”, arată dr. Michael Niederman MD, director clinic și șef asociat al medicinii pulmonare și critice la New York-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center din New York.

Exercițiile de antrenament cu greutăți pot ajuta la întărirea mușchilor de bază, la îmbunătățirea posturii  postura și la fortificarea diafragmei, toate acestea putând ajuta plămânii să respire mai profund.

„Exercițiile, cum ar fi alergarea și înotul, vă fac plămânii puternici și eficienți. O dietă sănătoasă, bogată în fructe și legume, oferă nutrienți esențiali și antioxidanții care vă ajută să vă mențineți plămânii sănătoși. Menținerea corpului hidratat ajută tractul respirator să rămână umed și facilitează curățarea mucusului.”, spune dr. Bharati.

Exercițiile fizice pot ajuta și pacienții cu boli pulmonare, precum BPOC:

Exercițiile cardiovasculare: acestea implică o activitate aerobă constantă care utilizează grupuri mari de mușchi și întărește inima și plămânii. Acest tip de exerciții îmbunătățește capacitatea corpului de a folosi oxigenul. În timp, frecvența cardiacă și tensiunea arterială vor scădea la un nivel de echilibru, iar inima nu va trebui să mai lucreze la fel de mult în timpul activităților fizice, ceea ce va îmbunătăți respirația.

Exercițiile de întărire sau de rezistență folosesc contracții musculare repetate pentru fortificarea mușchilor. Exercițiile de rezistență pentru partea superioară a corpului pot ajuta la creșterea forței mușchilor respiratori.

Exercițiile de întindere și flexibilitate precum yoga și Pilates pot îmbunătăți coordonarea și respirația.

4. Adoptă o postură sănătoasă

Faptul că din ce în ce mai multe persoane sunt sedentare și lucrează pe computer face ca postura adoptată să nu fie cea mai potrivită pentru respirație. Deoarece plămânii sunt structuri moi, ei ocupă doar spațiul pe care postura ta îl permite, iar, dacă nu se pot extinde suficient, respirația are de suferit. Studiile arată că o postură incorectă poate reduce semnificativ capacitatea pulmonară. Este foarte important să adopți cât mai frecvent o postură dreaptă, să te ridici periodic în picioare când lucrezi și să îndrepți corpul, pentru a facilita respirația.

O tehnică simplă pentru a oferi plămânilor mai mult spațiu este să te apleci ușor pe spate pe un scaun stabil, să ridici pieptul și să deschizi partea din față a corpului în timp ce respiri profund. Când este posibil, poți practica următorul exercițiu:

  • Stai cu picioarele pe podea.
  • Asigură-te că umerii sunt drepți, dar relaxați.
  • Concentrează-te pe a sta cu coloana dreaptă și capul ridicat, păstrează gâtul și coloana vertebrală aliniate.

Utilizează această poziție pentru a ajuta plămânii să funcționeze mai eficient. Dacă te lupți cu BPOC sau astmul bronșic, acordarea de atenție posturii tale poate oferi ameliorarea simptomelor.

5. Adoptă o dietă echilibrată

 Mananca o dieta bogata in antioxidanti, vitamine și minerale. Acești nutrienți susțin funcția pulmonară și reduc inflamația. Include fructele, legumele și cerealele integrale. Descoperă mai jos lista celor mai utile alimente pentru plămâni care trebuie să facă parte dintre alegerile care îți pot salva viața.

6. Consumă suficiente lichide

Hidratarea adecvată ajută la menținerea mucoasei căilor respiratorii, care acționează ca o barieră de protecție împotriva agenților infecțioși și particulelor nocive. În plus, consumul de lichide ajută la fluidizarea și eliminarea mai rapidă a mucusului cu puroi din plămâni și căile aeriene.

7. Practică exerciții de respirație

Tehnici precum respirația profundă abdominală și respirația conștientă pot îmbunătăți capacitatea pulmonară și pot reduce stresul, care afectează funcționarea plămânilor.

Întărește-ți plămânii cu exerciții de respirație profundă, care, la fel ca exercițiile fizice, pot ajuta la întărirea diafragmei și la creșterea capacității pulmonare. Pe măsură ce îmbătrânești, diafragma ta slăbește, iar corpul poate începe să folosească mușchii pieptului, gâtului și spatelui pentru respirație, în special pentru expirație. Acest lucru poate face ca respirația să devină superficială, determinând ca aerul viciat să rămână prins în plămâni și nivelul de oxigen din corp să scadă. Practicarea exercițiilor de respirație profundă timp de 5 până la 10 minute pe zi poate ajuta diafragma să devină mai puternică, poate elibera plămânii de aerul viciat și crește nivelul de oxigen al corpului.

American Lung Association recomandă aceste două exerciții de respirație pentru  ajuta plămânii să funcționeze mai eficient:

Respirația cu buzele strânse: inspiră pe nas timp de 2 secunde, apoi strânge-ți buzele de parcă ai fi pe cale să fluieri și expiră încet timp până numeri la 4, încercând să elimini tot aerul din plămâni.

Respirație diafragmatică: așează-te sau întinde- te, apoi pune ușor mâinile pe abdomen. Relaxează gâtul și umerii și inspiră pe nas, concentrându-te pe senzația că abdomenul se umple de aer. Apoi, expiră cel puțin de două ori mai mult decât ai inspirat.

alegerile care îți pot salva viața

8. Vaccinează-te împotriva gripei și a altor infecții respiratorii

Vaccinul este cea mai eficientă metodă de  a te proteja  împotriva unor infecții respiratorii ce pot fi prevenite, cum ar fi gripa și pneumonia. După o anumită vârstă, evitarea îmbolnăvirilor, mai ales în cazul unor infecții cu risc ridicat, precum gripa, este foarte importantă pentru a proteja

„Vaccinarea antigripală este extrem de simplă și are efecte foarte importante, poate preveni gripa, ceea ce ajută la evitarea dezvoltării pneumoniei gripale, care ar putea duce ulterior la dezvoltarea pneumoniilor bacteriene foarte grave.”, potrivit dr. Niederman.

Centrele de Control și Prevenire a Bolilor îndeamnă toți adulții să se vaccineze anual împotriva gripei. În funcție de vârstă, vaccinarea antigripală poate fi una dintre alegerile care îți pot salva viața, la fel ca și vaccinarea antipneumococică, ce te protejează de o formă bacteriană de pneumonie gravă, potențial fatală. 

9. Evită infecțiile respiratorii

În perioadele în care infecțiile respiratorii sunt mai active, este foarte importantă menținerea unei igiene corecte și, eventual, purtarea unei măști. Pneumonia se dezvoltă adesea ca o complicație a unei infecții respiratorii, în special a gripei. Persoanele care contractează COVID-19 pot dezvolta complicații pulmonare grave. Alte strategii pentru prevenirea răspândirii microbilor care cauzează infecții pulmonare includ spălarea frecventă a mâinilor și repausul la pat atunci când ești bolnav sau evitarea contactului cu persoane care au infecții respiratorii.

Oricine poate face pneumonie, dar adulții în vârstă, copiii și persoanele cu boli cronice (precum astmul și BPOC) sunt deosebit de vulnerabile. 

”O bună igienă respiratorie, evitarea iritantelor respiratorii la locul de muncă, menținerea unei greutăți sănătoase și vaccinarea împotriva bolilor precum gripa și pneumonia sunt toate modalități bune de a vă menține plămânii sănătoși pentru viață.”, subliniază dr. Bharathi

10. Gestionează afecțiunile cronice

Infecțiile pulmonare se dezvoltă adesea ca o complicație a unei alte boli cronice La persoanele cu insuficiență cardiacă congestivă, o afecțiune cronică în care inima se mărește și se luptă să pompeze suficient sânge, se poate acumula lichid în plămâni, ceea ce crește riscul de pneumonie bacteriană. În cazul diabetului necontrolat, boala poate interfera cu funcția imunitară, crescând riscul de infecție pulmonară. „Controlul oricărei probleme medicale cronice poate reduce riscul de a dezvolta o infecție respiratorie”, subliniază dr. Niederman.

11. Limitează consumul de alcool

Alcoolul în exces poate dăuna funcției pulmonare, așa că este recomandat consumul cu moderație. Consumul excesiv de alcool este nociv atât pentru plămâni cât și pentru ficat. Sulfiții din alcool pot agrava simptomele astmului, iar etanolul afectează celulele pulmonare. Dacă bei prea mult, este mai probabil să faci pneumonie și alte probleme pulmonare. Un pahar de vin pe zi poate fi recomandat pentru sănătatea plămânilor, cum este cazul dietelor mediteraneene.

12. Gestionează stresul

Stresul cronic poate afecta sănătatea plămânilor, de aceea este necesar să introduci variate metode de reducere a stresului, fie că este vorba de relaxare, exerciții de respirație, meditație sau practicarea hobby-urilor.

”Aflați cum să respirați diafragmatic și să gestionați stresul. Rămâneți la curent cu tendințele privind sănătatea respiratorie și efectuați controale regulate pentru a detecta eventualele probleme din timp. Aceste alegeri vă vor ajuta să vă bucurați de plămâni buni întreaga viață.”, recomandă dr. Bharati.

13.  Efectuează controale pulmonare periodice, inclusiv pentru screeningul cancerului pulmonar

Dacă ești fumător, una dintre alegerile care îți pot salva viața, poate cea mai importantă, în afară de renunțarea la fumat, este să participi la un screening pentru cancerul pulmonar. De asmenea, consulturile medicale anuale de rutină trebuie să includă și verificarea plămânilor, dacă vrei să îți conserve sănătatea respirației. Chiar dacă nu fumezi, este bine să știi în ce stare sunt plămânii tăi, mai ales dacă locuiești în zone poluate, lucrezi în medii cu substanțe nocive sau ai suferit mai frecvent de infecții pulmonare.

Este bine să știi că screening-ul pentru cancerul pulmonar reduce riscul de a muri din cauza bolii cu cel puțin 20% pentru persoanele cu risc crescut de cancer pulmonar. Screeningul cancerului pulmonar este recomandat persoanelor:

  • Între 50 și 80 de ani
  • Care fumează sau au renunțat la fumat în ultimii 15 ani
  • Care au fumat în medie 20 de pachete pe an (circa 2 pachete pe zi) timp de 10 ani sau un pachet pe zi, timp de 20 de ani

Screening-ul în sine se face printr-o scanare CT în doză mică, care utilizează doar 20% din radiații în comparație cu scanările CT obișnuite. Screeningul cancerului pulmonar durează aproximativ 10 minute, iar timpul real de scanare este de doar câteva secunde.

Pentru persoanele cu risc crescut de cancer pulmonar, screening-ul ar trebui făcut în fiecare an. Cancerul pulmonar în stadiile incipiente nu provoacă, de obicei, niciun simptom. Dacă simptomele sunt deja manifeste, celulele maligne sunt, de obicei, larg răspândite, iar opțiunile de tratament pot avea un succes limitat.

„Aproximativ două din trei cancere pulmonare sunt diagnosticate în stadii avansate. De aceea screening-ul este atât de important. Screening-ul cancerului pulmonar ne permite să detectăm cancerul mult mai devreme, când îl putem vindeca”, spune dr. B. Patibandla, specialist în boli pulmonare la PeaceHealth din Vancouver, Washington

Din păcate, destul de puține persoane fac screeningul, deși este una dintre alegerile care îți pot salva viața.

„Ratele de screening pentru cancerul pulmonar sunt dezamăgitoare. Mai puțin de 10% dintre persoanele eligibile sunt testate pentru cancer pulmonar”, specifică dr. Patibandla.

Controalele medicale regulate sunt esențiale, când vine vorba de sănătatea plămânilor, pe măsură ce îmbătrânești. Ele te pot ajuta să monitorizezi funcția pulmonară în timp și semnele timpurii ale bolii pulmonare, precum și să gestionezi  afecțiunile pulmonare existente, cum ar fi astmul. Este recomandat ca orice dificultate de respirație de durată să fie discutată cu un pneumolog. Alte semne de avertizare timpurie a bolii pulmonare includ:

  • tuse cronică sau producție de mucus;
  • respirație șuierătoare
  • dureri persistente în piept
  • tuse cu sânge
  • toleranță foarte scăzută la efort, incapacitatea de a ține pasul cu alte persoane de vârsta ta

14. Ai grijă de plămânii tăi menținând o greutate sănătoasă

Excesul de greutate sau obezitatea poate îngreuna activitatea pulmonară, mai ales pe măsură ce îmbătrânești. Excesul de greutate poate împiedica plămânii să se extindă complet și să funcționeze la întreaga lor capacitate, iar inflamația cauzată de creșterea în greutate poate deteriora țesutul pulmonar și poate îngusta căile respiratorii. Aceste efecte combinate pot face ca funcția pulmonară să scadă mai repede odată cu vârsta. La persoanele obeze, pierderea în greutate (chiar și cu o jumătate de kilogram pe an) poate reduce semnificativ rata declinului funcției pulmonare cauzată de vârstă. În plus, pierderea treptată și constantă în greutate poate crește șansele de a menține o greutate adecvată pe termen lung.

15. Păstrează-ți plămânii sănătoși având grijă de dantură

Cavitatea bucală reprezintă poarta de acces către sistemul respirator. La fel ca majoritatea părților corpului tău, este, în mod natural, plină de bacterii, de obicei inofensive. Dar, atunci când bacteriile se înmulțesc exagerat, pot provoca inflamații, boli ale gingiilor, carii dentare și alte infecții orale. Infecțiile danturii pot afecta și alte părți ale corpului, inclusiv plămânii. Pe măsură ce inhalezi aerul, unele dintre bacteriile din gură pot ajunge în plămâni și, în unele cazuri, pot duce la pneumonie și alte boli respiratorii.

16. Evită alergiile

Acarienii de praf, părul de animale de companie, mucegaiul din interior pot declanșa alergii și astm sau pot agrava simptomele respiratorii existente.

De aceea este necesar să te protejezi de acești declanșatori, păstrând curățenia și luând diverse măsuri pentru a preveni alergiile. În acest sens, este recomandată spălarea frecventă a lenjeriei cu apă fierbinte, îndepărtarea covoarelor și draperiilor unde se pot adăposti acarieni, ținerea animalelor de companie departe de spațiul de somn, ștergerea frecventă sau aspirarea prafului, prevenirea apariției mucegaiului, etc. Poate că aceasta nu este printre alegerile care îți pot salva viața cele mai importante, dar previne agravarea unor boli ce pot vulnerabiliza plămânii, ceea ce poate duce la consecințe mai serioase pentru sănătate.

alegerile care îți pot salva viața

17.  Reabilitare pulmonară și gimnastica respiratorie

Pentru persoanele cu boli pulmonare cronice, cum ar fi astmul, boala pulmonară post-COVID-19, BPOC sau cancerul pulmonar, reabilitarea pulmonară poate ajuta la susținerea funcționării plămânilor și revenirea la un stil de viață mai activ.

Reabilitarea pulmonară se realizează într-un format personalizat, ce poate include 10 până la 18 săptămâni de exerciții, educație, consiliere și sprijin menit să te ajute să îți recapeți forța fizică și rezistența, precum și să gestionezi emoțiile negative ce îți pot influența sănătatea și bunăstarea.

Din reabilitarea pulmonară poate face parte și gimnastica respiratorie.

 ”Kinetoterapia respiratorie (gimnastica respiratorie) este tehnica specializata, dezvoltata dupa studii complexe si construita pe experienta multor specialisti in domeniu, care ajuta pacientul cu boala respiratorie sau cel care se afla in convalescenta, sa-si imbunatateasca respiratia, sa-si controleze si sa lucreze muschii respiratori toracici si abdominali.”, arată dr. Ana Maria Florescu, fiziokinetoterapeut, pe fiziolife.ro

Alegerile care îți pot salva viața: ce dietă este utilă pentru plămâni și ce alimente trebuie evitate

O dietă echilibrată și hrănitoare îți poate oferi mai multă energie, astfel încât corpul tău să elimine mai ușor infecțiile și te poate ajuta să îți menții plămânii sănătoși. Unele studii sugerează că persoanele care consumă diete bogate în fibre, fructe și legume  și evită alimentele procesate pot avea o funcție pulmonară mai bună de-a lungul vieții. Consumul de proteine ​​​​sănătoase de minim două ori pe zi poate ajuta, de asemenea, la întărirea mușchilor respiratori, iar alimentele bogate în acizi grași polinesaturați omega-3 pot ajuta persoanele cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) să respire mai ușor. Câteva sfaturi generale pentru a proteja funcția pulmonară prin dietă, pe măsură ce îmbătrânești, includ:

  • Consumul de alimente bogate în vitamina D, inclusiv gălbenușuri de ou, pește gras, cereale și lapte fortificate;
  • Consumul de alimente bogate în fibre precum cerealele integrale și legumele crude;
  • Evitarea grăsimilor nesănătoase, saturate (de exemplu din unt, margarină) și consumul de grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, somonul, nucile și avocado
  • Limitarea consumului de sare și  unor alimene precum cartofii, orezul și pâinea albă.

O dietă bogată în fructe și legume este sănătoasă pentru inimă, adecvată pentru intestin și poate ajuta, de asemenea, la prevenirea bolilor pulmonare cronice.

Grăsimile mononesaturate și polinesaturate nu conțin colesterol și provin de obicei din surse vegetale. Aceste grăsimi sănătoase pot ajuta la gestionarea tensiunii arteriale, la reducerea inflamației și la îmbunătățirea sănătății generale, ceea ce te poate ajuta să respiri mai ușor. Alimentele recomandate pentru aportul de grăsimi sănătoase sunt

Proteinele ajută la fortificarea corpului și buna funcționare a sistemului imunitar. producă celule ale sistemului imunitar. Consumul unor proteine sănătoase (din ouă, carne slabă, fasole și alte leguminoase) ajută celulele respiratorii să funcționeze mai bine.

Carbohidrații complecși sunt bogati în fibre, care pot ajuta la reglarea sistemului digestiv și a nivelului de zahăr din sânge. Este important să limitezi carbohidrații simpli, cum ar fi zahărul de masă și dulciurile, care pot provoca obezitate și hipertensiune arterială. În schimb, optează pentru carbohidrații complecși, cum ar fi cei din pâine și paste integrale, care pot ajuta la furnizarea de fibre și energie.

Fructele și legumele proaspete includ minerale, vitamine și fibre care te ajută să îți menții corpul sănătos și în formă. Fructele de pădure sunt unele dintre cele mai utile, datorită conținutului crescut în atioxidanți.

Potasiul poate ajuta la reducerea retenției de apă, la reglarea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea digestiei, așa că este important menții un nivel sănătos al acestuia pentru o mai bună funcție pulmonară. Cea mai comună sursă de potasiu sunt bananele, dar se găsește și în alte produse.

Printre alegerile care îți pot salva viața, o dietă ce sprijină funcția pulmonară se poate dovedi extrem de eficientă, la fel ca și evitarea produselor care pot afecta atât plămânii cât și organismul întreg.

Printre cele mai recomandate alimente pentru plămâni sunt și:

1. Merele

Datorită prezenței antioxidantului quercetină, s-a dovedit că merele reduc declinul pulmonar și chiar reduc daunele pulmonare cauzate de fumat. Cei care mănâncă cinci sau mai multe mere pe săptămână au, de asemenea, un risc redus de a dezvolta BPOC.

2. Sfecla

S-a demonstrat că sfecla roșie este benefică pentru funcția pulmonară, scade tensiunea arterială și optimizează aportul de oxigen, toate acestea putând ajuta persoanele care au dificultăți de respirație. Sfecla este, de asemenea, plină de vitamine și nutrienți care promovează sănătatea plămânilor, cum ar fi magneziul și potasiul.

3. Dovleacul

Dovleacul este bogat în carotenoizi, care sunt asociați cu o funcție pulmonară mai bună. Carotenoizii au, de asemenea, proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, care promovează sănătatea generală și confortul.

4. Roșiile

Roșiile sunt una dintre cele mai bogate surse vegetale de licopen, un carotenoid care a fost asociat cu îmbunătățirea funcției pulmonare. Consumul de roșii și produse din tomate a fost, de asemenea, asociat cu reducerea declinului pulmonar și prevenirea inflamării căilor respiratorii.

5. Legumele cu frunze verzi

Varza, broccoli, spanacul sunt o sursa bogata de carotenoizi, fier, potasiu, calciu si vitamine. Acești nutrienți au efecte antiinflamatorii și antioxidante, care pot ajuta la reducerea inflamației pulmonare și la promovarea sănătății generale.

Legumele crucifere, cum ar fi rucola, broccoli, varza de Bruxelles și varza kale, pot avea beneficii în combaterea cancerului.

6. Nucile

Consumul zilnic de nuci și alune poate reduce riscul de boli respiratorii la jumătate, conform anumitor analize. De asemenea, reduce semnificativ bolile de inimă și riscul general de cancer.

Nucile sunt bogate în vitamina E, care reduce oxidarea celulelor și inflamația din organism.

7. Anumite condimente

Unele studii sugerează că turmericul sau curcuma, precum și capsaicina, din ardeii iuți, pot inhiba creșterea tumorală în cancerul pulmonar. Curcumina are proprietăți antiinflamatorii care pot aduce beneficii persoanelor cu astm bronșic.

Alimentele care trebuie evitate în cazul bolilor pulmonare includ:

1. Alimente sărate

Sodiul cauzează retenție de lichide, ceea ce poate duce la dificultăți de respirație la pacienții care au boli pulmonare.

2. Lactate

Pe măsură ce organismul digeră produsele lactate, o anumită peptidă rezultată din digestia laptelui, numită casomorfină crește cantitatea de flegmă și mucus produsă de organism. Acest lucru poate amplifica tusea, respirația șuierătoare și durerea la pacienții cu BPOC.

3. Carne procesată

Mezelurile conțin nitrați care pot crește riscul exacerbărilor BPOC.

4. Dulciuri procesate

Conținutul ridicat de zahăr poate crește inflamația și duce la creșterea în greutate, ambele putând exacerba simptomele BPOC.

5. Prăjeli

Alimentele prăjite precum cartofii prăjiți și inelele de ceapă conțin grăsimi nesănătoase care pot provoca balonare și disconfort prin împingerea diafragmei. Pe lângă disconfortul pulmonar cauzat de balonare, alimentele prăjite pot duce, în timp, la creșterea colesterolului și la creșterea în greutate. Pentru persoanele care trăiesc cu boli pulmonare, acest lucru poate agrava simptomele.

6. Pâine albă

Carbohidrații simpli, cum ar fi cei din pâinea albă, trebuie evitați, deoarece plămânii necesită mai multă muncă pentru a-i metaboliza. Înlocuirea acestor carbohidrați simpli cu carbohidrați complecși, precum cei din cerealele integrale poate îmbunătăți sănătatea plămânilor.

7. Berea

În general, alcoolul poate crește inflamația în plămâni. Pentru cei cu sănătatea pulmonară precară, berea trebuie evitată, mai ales pentru că este, de asemenea, mai ales pentru că provoaca balonare, ceea ce pune o presiune suplimentară asupra plămânilor și poate îngreuna respirația.

Surse:

  • https://raportuldegarda.ro/lectia-de-medicina-cum-arata-cum-functioneaza-si-cum-se-aud-plamanii-tai/
  • https://www.fiziolife.ro/gimnastica-respiratorie.shtml
  • https://www.doc.ro/sanatate/cum-iti-imbunatatesti-respiratia-pentru-o-stare-mai-buna-de-sanatate
  • https://adevarul.ro/stiri-locale/slobozia/ce-trebuie-sa-facem-pentru-a-avea-plamani-1640230.html
  • https://www.hindustantimes.com/lifestyle/health/lifestyle-choices-that-contribute-to-healthy-lungs-throughout-life-101696167651014.html#google_vignette
  • https://www.peacehealth.org/healthy-you/how-keep-your-lungs-healthy
  • https://molekule.com/blogs/all/how-to-keep-your-lungs-healthy-as-you-age
  • https://www.healthline.com/health/copd/and-exercise#Precautions
  • https://www.health.com/condition/smoking/how-to-get-healthy-lungs
  • https://www.optum.com/health-articles/article/healthy-living/how-have-stronger-lungs-9-ways-keep-them-healthy/
  • https://www.lung.org/blog/10-tips-for-healthy-lungs
  • https://www.canada.ca/en/public-health/services/chronic-diseases/chronic-respiratory-diseases/keep-lungs-healthy.html
  • https://www.rush.edu/news/9-tips-healthy-lungs
  • https://www.pdcenterlv.com/blog/tips-for-healthy-lungs/
  • https://www.asbestos.com/treatment/nutrition/lung-healthy-foods/
  • https://www.webmd.com/lung/ss/slideshow-foods-lung-health