vacanță la mare

10 beneficii neștiute pe care o vacanță la mare le aduce organismului tău

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Pe langă relaxare și distracție, o vacanță la mare poate aduce multiple beneficii pentru sănătate. Soarele, apa, plaja, toate contribuie la bunăstarea noastră fizică si psihică. Beneficiile unei vacanțe la mare nu sunt doar cele pe care le observăm noi, atunci când ne bucurăm de ofertele litoralului. Există chiar studii științifice care atestă că o vacanță la mare este un prilej de fortificare și vindecare, prevenind, în plus, o serie de afecțiuni. Un astfel de studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Exeter, a arătat că persoanele care trăiesc aproape de mare au o sănătate mai bună, sunt mai relaxate și au o stare generală de bine. Marea are efecte pozitive asupra sistemului nervos, diminuând stresul responsabil de declanșarea sau agravarea a numeroase boli. Iată de ce o vacanță la mare este cea mai bună alegere pentru persoanele care își doresc o cură de wellness. În articolul de față vom dezvălui și beneficiile mai puțin cunoscute pe care le poți avea alegând o vacanță la mare, recunoscute de medici și confirmate și de studii științifice.

Care este influența mării asupra organismului

Cu toții am simțit efectele pozitive ale mării, starea de plăcere și relaxare pe care o asigură o simplă plimbare pe plajă.  Sunt decenii de când medicii prescriu cure de ”aer marin” pentru ameliorarea unor afecțiuni respiratorii, nervoase sau de altă natură. Recent, cercetătorii au introdus chiar termeni precum ”zone albastre” și ”sănătate albastră” (în corespondență cu sintagma de ”spații verzi”), pentru a defini efectele pe care zonele cu apă (în special marea și oceanul, dar și râurile și lacurile) le au asupra sănătății umane.

Apa a fost privită întotdeauna ca un mediu de vindecare, iar litoralul reprezintă una dintre cele mai promovate arii din punct de vedere al petrecerii timpului liber, dar și ca destinație terapeutică. Stațiunile marine sunt printre cele mai căutate atunci când vine vorba de relaxare, dar și de activitate fizică, diverse sporturi sau practici curative. În direcțiile de studiu actuale ale interconectării dintre sănătatea umană și spațiile acvatice, se folosește și termenul de ”peisaje terapeutice”, care aduc multiple beneficii oamenilor, din punct de vedere fizic, psihic și chiar spiritual. De la simplul sentiment de conexiune cu natura care este atât de pregnant pe malul mării la beneficiile resimțite datorită aerului marin, expunerii la razele solare, înotului și altor activități fizice în apă, plimbărilor pe nisip sau relaxării pe malul mării, o vacanță la mare reprezintă o cură completă de wellness pentru toate vârstele. Copiii aflați în creștere, familiile în concediu, vârstnicii care vor să amelioreze diferite afecțiuni respiratorii sau osoase, sportivii, persoanele care vor să mediteze, majoritatea oamenilor resimt beneficiile mării. Marea permite o interacțiune multisenzorială cu diverse elemente, fie că este vorba de cele vizuale (frumusețea peisajului, culorile și formele), de cele auditive (zgomotul cu efect relaxant al valurilor și brizei), kinestezice (de imersie în apă, senzația nisipului sub tălpi), olfactive (fie chiar și mirosul de aer sărat și alge). Acest gen de interacțiune asigură o experiență completă, care explică, în parte, efectul de vrajă pe care marea îl are asupra oamenilor. Dar, dincolo de aceste efecte, o serie de terapii au fost dezvoltate în conexiune cu spațiul marin. Sub termenul de talasoterapie (de la cuvântul grecesc thalassa=mare) sau terapie marină sunt definite o serie de practici curative, ce se referă la utilizarea medicală a proprietăților benefice ale mării (printre care se numără climatul de coastă, apa de mare, nămolul marin, algele marine, nisipul și alte substanțe extrase din mare) într-un scop preventiv și de remediere. O serie de probleme specifice, precum afecțiunile sistemului respirator, dezvoltarea și întărirea musculaturii, stimularea circulației sanguine, tratamentul artritei sau ameliorarea tulburărilor de somn pot fi abordate prin talasoterapie. Băile în mare, împachetările cu nămol și alge marine, hidromasajul, inhalarea aerosolilor marini, expunerea controlată la soare în orele recomandate de plajă, toate acestea aduc importante beneficii organismului.

Ce beneficii îți asigură o vacanță la mare

Atunci când gândești o vacanță la mare nu doar ca prilej de relaxare și distracție, ci și pentru efectele ei terapeutice, poți lua în considerare următoarele 10 beneficii majore, unele mai cunoscute, altele pe care le poți descoperi în următoarea ta călătorie pe litoral.

1. Efecte benefice asupra sistemului respirator

O serie de cercetări au arătat că aerul marin că aerul marin are efecte benefice asupra respirației. S-a observat că persoanele care sufereau de fibroză chistică și practicau surf au înregistrat o ameliorare semnificativă în urma contactului constant cu aerosolii marini. O vacanță la mare are adevărate calități terapeutice pentru pacienții cu boli pulmonare. Efectele antiinflamatorii ale aerului marin și beneficiile pe care le aduce respirației sunt cunoscute sub numele de terapie cu sare sau haloterapie. Unii cercetători susțin că particulele de sare pot să distrugă microorganismele patogene din plămâni sau că sarea reduce inflamația și mucusul.

Aerul de mare este mai curat, lipsit de particule nocive și de alergeni.  Acesta este un adevărat spray nazal salin natural, care curăță căile respiratorii de alergeni și poluanți. Experții au constatat că cei care locuiesc lângă plajă și înoată în mod regulat în apa de mare tind să aibă sisteme respiratorii mai sănătoase. Persoanele cu alergii, astm, sinuzită sau bronșită pot înregistra ameliorări vizibile dacă aleg o vacanță la mare chiar și din simplele plimbări pe malul mării, dar mai ales din înot și inhalarea controlată a aerosolilor marini.

Persoanele cu astm bronșic, Boală Pulmonară Obstructivă Cronică sau alte dificultăți de respirație vor descoperi că este mult mai ușor să respire atunci când sunt pe plajă, pentru că aerul marin ajută efectiv la desfundarea căilor respiratorii.

Acest lucru se datorează atât faptului că mușchii pieptului în jurul plămânilor sunt relaxați atunci când o persoană pășește pe plajă, permițând extinderea acestora, dar și faptului că aerul în sine este încărcat cu ioni negativi care lucrează pentru a crește absorbția de oxigen în plămâni.

happy woman opened her hands on the beach at sea at sunse

2. Întărirea sistemului imunitar

Pe lângă faptul că are efecte remarcabile de dezinfectare și antibacteriene, ajutând la vindecarea unor infecții externe, apa mării poate susține și vindecarea infecțiilor interne, stimulând sistemul imunitar.

Iodul din apa marină este un întăritor al sistemului imunitar, ajutând în lupta împotriva agenților patogeni interni. Odată cu aerosolii marini, în organism pătrunde și iodul din apa mării, întărind sistemul imunitar prin reglarea activității tiroidei.

”Apa de mare conține elemente vitale precum vitamine, minerale și aminoacizi ori organisme vii care au efect antibiotic și antibacterian. Toate acestea contribuie la fortificarea sistemului imunitar. Componentele din care este alcătuită apă de mare sunt similare plasmei sanguine, așa că sunt absorbite cu ușurință în organism în timpul înotului. Și inhalarea vaporilor de apă de mare, încărcați cu  ioni negativi, are un efect benefic asupra imunității, precum și asupra sănătății plămânilor.”, subliniază dr. Mădălina Crăciun, medic specialist recuperare, medicină fizică și balneologie, pe site-ul doc.ro

O altă contribuție la stimularea imunității a fost demonstrată de anumite studii care arată că înotul în mare poate crește, în timp, numărul de globule albe. Unii cercetători consideră că apa rece de mare acționează ca un factor de stres ușor, ce determină activarea sistemului imunitar, având o funcție de antrenament pentru acesta.

 „S-a dovedit că ionii negativi din aerul sărat oceanic au capacitatea de a reduce inflamația și îmbunătăți funcția imunitară”, precizează dr. Heidi Hanna, membră a American Institute of Stress.

3. Prevenirea rahitismului la copii și întărirea sistemului osos

Una dintre cele vitaminele esențiale pentru buna dezvoltare a sistemului osos este vitamina D; cu toate acestea, o cantitate foarte mică de vitamina D este efectiv absorbită din alimente.

Pot fi folosite alimente îmbogățite cu vitamina D și suplimente alimentare, dar chiar și așa cantitatea obținută nu este întotdeauna  suficientă pentru un sistem osos puternic.  

Din fericire, expunerea la soare, chiar și 10 minute pe zi,  poate asigura doza optimă zilnică de vitamina D, absorbită direct prin piele. Iată de ce o vacanță la mare este ideală mai ales în cazul copiilor mici, pentru prevenirea rahitismului, dar și în cazul persoanelor vârstnice, pentru prevenirea osteoporozei, dat fiind că vitamina D este esențială pentru fixarea calciului în oase.

4. Tratamentul unor afecțiuni ale pielii și efecte de îngrijire a acesteia

Plaja și apa oceanului au cu adevărat un efect uimitor asupra sănătății generale și a aspectului pielii. O vacanță la mare este o cură de dezintoxicare, dezinfectare și înfrumusețare pentru piele.

Cu totii am avut ocazia să simțim senzația de usturime ce apare atunci când o rană deschisă este expusă la apă sărată.  Deși este neplăcută,  această  durere arată că rana  este, de fapt, curățată de apă. Apa sărată are proprietăți antibacteriene și antifungice unice, ceea ce o face excelentă pentru tratamentul infecțiile externe, rănilor deschise sau eczemelor.

S-a constatat că apa de mare și plasma sanguină au o compoziție chimică aproape identică, ceea ce face ca apa de mare să reprezinte o soluție perfectă de furnizare a mineralelor necesare organismului. Algele marine conțin antioxidanți puternici și o varietate de vitamine benefice pentru protecția pielii împotriva radicalilor liberi și pot ajuta la tratarea unui număr de afecțiuni ale pielii, inclusiv psoriazisul și eczemele. Înotul în apă de mare deschide porii, în timp ce sărurile marine (clorură de potasiu și clorură de sodiu) sigilează în mod natural orice leziune a pielii. S-a demonstrat că înotul regulat ameliorează eczemele, psoriazisul și erupțiile cutanate, diminuează erupțiile acneice și facilitează vindecarea tăieturilor și zgârieturilor. Suplimentar, apa de mare are efecte de detoxifiere. Odată ce căldura solară și umiditatea deschid porii, apa sărată poate intra și elimina toxinele.

În apa de mare există o cantitate importantă de magneziu, iod, potasiu, sodiu, calciu și alte minerale, precum și aminoacizi, care pătrund prin pori în organism, realimentându-l cu componente importante pentru buna sa funcționare.

 S-a constatat, de asemenea, că apa de mare are adevărate efecte cosmetice. Astfel, unele studii au arătat că asigură un grad sporit de hidratare la persoanele cu piele uscată. Chiar și 15 minute de contact cu apa marină asigură înmuierea și hidratarea pielii, iar magneziul din apa de mare ajută la creșterea strălucirii pielii umede.

O vacanță la mare este și un prilej pentru exfolierea mai rapidă a pielii, în contact cu nisipul de pe plajă. Nimic nu îndepărtează celulele moarte ale pielii așa cum o fac bucățile de nisip, care reprezintă un adevărat exfoliant natural.

5. Stimularea activității fizice , dezvoltarea musculaturii și suport pentru pierderea în greutate

Fie că vrei să slăbești, să te menții în formă sau să-ți dezvolți masa musculară, o vacanță la mare este o opțiune excelentă. Chiar și simplul mers pe nisip este suficient de dificil, pentru că folosește  mai mulți mușchi decât mersul obișnuit pe trotuar,  cu atât mai mult dacă ești cu picioarele goale. Cu atât mai mult sporturile practicate la mare, fie că este vorba de înot, surf sau activități fizice pe plajă pot contribui la menținerea siluetei.

”Mersul pe nisip te relaxează, te ajută să slăbești, îți stimulează circulația și metabolismul – mai mult că sigur ai observat că nisipul de la mare îți face pielea mai catifelată și te scapă de calcaiele inestetice și de bătăturile din tălpi. Nisipul are însă și alte efecte benefice precum relaxarea întrucât mergând prin nisip stimulezi anumiți centri nervoși care te ajută să te detensionezi. Totodată, mersul pe nisipul fierbinte, care este aparent neplăcut, este foarte benefic întrucât îți solicită organismul destul de tare și te ajută să arzi mai multe calorii, dar îți și stimulează circulația sanguină și metabolismul.”, arată dr. Oana Cuzino, pe site-ul doc.ro

6. Reducerea inflamațiilor și durerii

Gimniastica aerobică în apă este, de departe, cea mai ușoară activitate fizică pentru persoanele în vârstă, persoanele cu dureri articulare, artrită sau care au suferit recent intervenții chirurgicale. Acest lucru se datorează faptului că apa oferă o mare rezistență și reduce, de fapt, greutatea unei persoane scufundate  cu aproximativ nouăzeci la sută.
O scufundare în apă rece activează senzorii de frig poziționați la aproximativ 0,2 mm sub piele, care declanșează creșteri ale nivelului de adrenalină și endorfine, atenuând instantaneu durerea și revigorând organismul. Pe termen lung, scăldatul în apa de mare are efecte antiinflamatoare,  ameliorând artrita, precum și alte dureri. Băile în mare pot ajuta la reducerea simptomelor artritei reumatoide, scăzând rigiditatea matinală. Acest lucru se explică prin faptul că apa sărată deshidratează celulele inflamate din organism, ceea ce reduce inflamația. Sarea poate fi absorbită în piele, reducând umflarea și durerea.

7. Creșterea nivelului de iod în organism
Iodul este un supliment cu multiple beneficii asupra sănătății.  Niveluri adecvate de iod în organism asigură niveluri de energie și rate metabolice sunt optime, reflectate în multiple aspecte precum creșterea părului și unghiilor, reglareas activității hormonilor, etc. Iodul are și proprietăți anti-cancerigene și poate ajuta la reducerea simptomelor bolii fibrochistice. Pentru cei care doresc să mențină nivelurile optime de iod în corpul, o vacqanță la mare este o modalitate excelentă de a face acest lucru. Iodul este prezent în mod natural în apă datorită organismelor vii din ea. Deși nu este posibil să spunem cantitatea exactă de iod prezentă în apă, acest supliment esențial este absorbit prin piele când în timpul înotului.

8. Combaterea insomniei
După câteva ore petrecute la plajă, unul dintre cele mai mari beneficii pe care o persoană le poate experimenta este un somn sănătos și revigorant. Pentru cei care suferă de insomnie caută un remediu naturist, o vacanță la mare este o recomandare sigură. Plaja și marea ajută la ameliorarea a trei factori cheie care inhibă somnul: nivelurile ridicate de stres și anxietate, insuficienta activitate fizică și dezechilibrele hormonale. Vacanța pe litoral combimă relaxarea și eliminarea stresului cu posibilitatea unei activități fizice sporite, de la plimbările lungi pe plajă la înot sau alte sporturi practicate la mare. În plus, soarele și nivelul scăzut de stres ajută aproape imediat la reglarea hormonală, contribuind la un somn liniștit și profund.

9. Efecte benefice asupra sistemului nervos, prin inducerea relaxării și diminuarea stresului

Atât soarele, cât și valurile induc o stare de relaxare completă a corpului, eliberându-te de dureri și de stresul zilnic. Serotonina sau hormonul fericirii este eliberată aproape imediat când ajungi pe plajă, iar sunetul și imaginea mării sunt, pur și simplu, calmante și induc o stare de liniște instantanee. Efectele calmante ale sunetului de valuri sunt recunoscute, acestea fiind incluse în programele de relaxare care folosesc muzică și sunete din natură.

În plus, terapia cu lumină solară este prescrisă de medici și psihoterapeuți pentru că ajuta la combaterea anxietății și stresului.

Reducerea nivelului de cortizon are ca efecte reducerea tensiunii musculare, îmbunătățirea concentrării și a atenției, instalarea unui sentiment general de pace, fericire și bunăstare.

„Impactul sinergic vine atât din reducerea stresului, cât și din creșterea sentimentelor de calm. Având în vedere că hormonii de stres cronic determină o stare de agitație, iritabilitate, agresivitate și reactivitate, microschimbarile induse de mersul la plajă pot proteja sănătatea creierului. ”, spune dr. Hanna.

S-a demonstrat că magneziul ameliorează anxietatea și iritabilitatea și că induce calm. Înotul pe plajă nu numai că reaprovizionează magneziul, ci vă păstrează și melatonina (implicata în reglarea somnului) și triptamina. Aducând toți acești neurotransmițători la niveluri sănătoase, înotul în apa de mare ameliorează stresul, relaxează mușchii și ajută la vindecarea insomniei.

10. Creșterea  rezistenței

Expunerea la apa rece a mării activează inima și stimulează ritmul respirator, determinând un stres fiziologic ușor, care este util pentru creșterea rezistenței corpului. Întărirea musculaturii prin sporturi acvatice, asigurarea unui aport vitaminic și de minerale prin contactul cu apa, efectele pozitive pe care aerosolii marini le au asupra respirației, toate acestea fortifică organismul, îi dau mai multă energie și dezvoltă rezistența la activitați fizice și efort.

Surse: