10 beneficii neștiute pe care o vacanță la munte la aduce organismului tău

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


O vacanță la munte este printre primele alegeri atunci când vrem să fugim de căldură și poluare, să ne bucurăm de relaxare și conectare cu natura.Muntele este locul care ne ajută sa ne refacem și un mediu ideal pentru sănătatea noastră. Aerul de munte este recunoscut pentru efectele sale pozitive,  fiind considerat extrem de sănătos și cu multiple beneficii pentru organism. În plus, atunci când ne bucurăm de o vacanță la munte, activitatea fizică este în prim plan, fie că este vorba de trasee montane, fie de simple plimbări prin localități și stațiuni cu o atmosferă proaspătă și ozonată. În articolul de față vom trece în revistă 10 beneficii-cheie pe care o vacanță la munte le poate aduce organismului nostru, atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere psihic.

De ce este muntele un mediu ideal pentru sănătate

Deși mulți oameni preferă vacanțele la mare în timpul verii, specialiștii spun că o vacanță la munte este mai odihnitoare și poate asigura o încărcare energetică mai mare, ba chiar mai multă sănătate.

”Zona care dă energie este zona montană.”,  spune dr. neurochirurg Alexandru Ciurea, pe site-ul la taifas.ro

Medicul precizează că o vacanță la mare poate fi consumatoare de energie, în ciuda orelor de plajă, pentru că oamenii aleargă după diferite distracții, adesea stau serile până târziu și uită să se odihnească cu adevărat. În plus, marea poate fi o destinație care excită organismul, din cauza ionilor de iod din aerosolii marini, susține dr. Ciurea.

 La munte, chiar și traseele aduc o încărcare energetică suplimentară, datorită conectării cu natura și cu un mediu lipsit de poluanți. Oxigenul îmbogățit de prezența pădurilor este mult mai accesibil, astfel că respirația se îmbunătățește, oboseala dispare și întreg organismul este reîmprospătat.

Astfel, chiar dacă petrecem o perioadă la mare, medicul recomandă ca, ulterior, să ne rezervăm câteva zile și pentru munte, pentru relaxare, energizare, întărirea și ozonificarea organismului. Pe lângă aceste beneficii, muntele oferă priveliști și peisaje spectaculoase, un sentiment de măreție și liniște, care contribuie major la echilibrul nostru psihic.

Ce beneficii aduce o vacanță la munte

O vacanță la munte este o adevărată practică de sănătate, atât pentru corp, cât și pentru minte. Aerul de munte poate fi un miracol pentru respirație, deși, în cazul persoanelor cu boli cronice, precum BPOC este necesar să fie luate anumite măsuri de precauție legate de altitudine. Muntele înseamnă mișcare în natură, ceea ce corelează cu o serie de efecte pozitive, scăderea în greutate și creșterea ratei metabolice fiind doar unul dintre ele.

Aerul montan este intens ionizat și are efecte benefice în cazul persoanelor cu boli respiratorii. Totodată, persoanele alergice pot fi ajutate de aerul lipsit de particule poluante din zonele montane. Întărirea sistemului imunitar, îmbunătățirea digestiei, echilibrarea endocrină sunt doar câteva dintre efecte benefice ale muntelui. O vacanță la munte înseamnă, totodată, mișcare în natură, un tonus muscular sporit, o stare de relaxare mentală, bună dispoziție și creativitate. La fel ca și mirosul specific mării, parfumurile muntelui, în special ale rășinilor de conifere și plantelor din zona montantă au efecte pozitive asupra psihicului, scăzând anxietatea, depresia și iritabilitatea și contribuind major la relaxare și odihnă.

Simplul fapt de a fi sus, în munți, este relaxant, deoarece îi deconectează pe indivizi de agitația vieții de zi cu zi și de tehnologia care absoarbe foarte mult din energia noastră zilnică. 

O vacanță la munte este un prilej grozav pentru relațiile cu familia și prietenii, pentru a lua o pauză de la serviciu și pentru a admira peisajul, pentru a încetini puțin ritmul accelerat în care trăim.  Acest tip de vacanță este ideal pentru oameni de toate vârstele și statusurile sociale.

Printre beneficiile cele mai importante ale unei vacanțe la munte pot fi menționate:

1. Ameliorarea problemelor de respirație

Pentru că zonele montane sunt acoperite de păduri, aerul este foarte bogat în oxigen, astfel că aportul acestui gaz în organism va fi sporit chiar și atunci când respirăm normal, cu atât mai mult dacă facem anumite exerciții de respirație.  Aerul de munte este lipsit de poluanți și  nu irită căile respiratorii, contribuind astfel la ameliorarea simptomelor unor afecțiuni pulmonare.
O vacanță la munte permite îndepărtarea de sursele de poluare și contactul cu un aer lipsit de gaze toxice, de aceea poate fi considerată o adevărată ”gură de oxigen”. Oxigenarea mai intensă din zonele alpine îmbunătățește sănătatea plămânilor, diminuând simptomele astmului și altor boli respiratorii acute.

”Aerul de munte este benefic pentru pacienții care suferă de astm bronșic alergic, conținând mai puțini alergeni, de aceea persoanele care suferă de astm bronșic alergic observă o ameliorare a problemelor respiratorii dacă se află în zone montane, cu aer curat.La altitudini mai mari de 1500 m, scade nivelul umidității din aer, iar din această cauza lipsesc alergenii. Un studiu făcut de oamenii de știință din Elveția arată că efectele aerului de munte asupra adolescenților care suferă de astm bronșic sunt chiar mai puternice decât cele ale administrării de steroizi inhalatorii.”, arată dr. Oana Cuzino, pe site-ul doc.ro

La munte beneficiem, practic, de aerosoli naturali foarte eficienți, mai ales în preajma pădurilor de conifere. Uleiurile volatile eliberate de brazi, pini sau molizi pătrund în arborele bronșic și în profunzimea plămânilor, având puternice efecte reparatoare, calmante, revigorante.

Aerul de munte poate fi considerat un adevărat ”medicament”, deoarece conține foarte multe substanțe volatile produse de plante, denumite fitoncide, cu acțiune bactericidă și fungicidă. Inspirând un aer de munte bogat în fitoncide, persoanele cu diferite tipuri de infecții respiratorii pot prezenta o evoluție pozitivă și o ameliorare a simptomelor.

Aerul de munte este foarte bogat în ioni negative, care stimulează și armonizează procesele vitale și au efecte pozitive asupra psihicului. Aerul pe care-l respirăm conține ioni, pozitivi sau negativi. În timp ce ionii pozitivi apar ca urmare a proceselor industriale și a poluării, ionii negativi sunt generați și apar în special în locurile bine oxigenate, unde circulă aerul și există vegetație: în păduri, la munte, lângă cursuri de apă. În zonele cu altitudine mai mare concentrația ionilor negative depășește 1500-2000 de ioni pe centimentru cub, în timp ce într-o locuință obișnuită nu depășește 200 de ioni pe centrimetru cub. Aerul bogat în ioni negativi reduce simptomele afecțiunilor respiratorii cronice precum astmul, ameliorează iritațiile respiratorii și are o multitudine de efecte pozitive asupra psihicului, diminuând stările de anxietate și favorizând somnul.

Deși o vacanță la munte are multiple beneficii în sfera respirației, persoanele cu anumite afecțiuni, precum Boala Pulmonară Obstructivă Cronică trebuie să ia unele măsuri de precauție când merg la munte, pentru că altitudinile mai mari poate agrava simptomele BPOC. La altitudini crescute (peste 1500 m), organismul trebuie să muncească mai mult pentru a absorbi aceeași cantitate de oxigen ca atunci când ne aflăm la altitudini apropiate de nivelul mării. Acest lucru tensionează plămânii și îngreunează respirația. Respirația la altitudini mai mari poate fi cu atât mai dificilă dacă BPOC este însoțită de alte boli, precum hipertensiune arterială, boli de inimă sau diabet.

2. Promovarea pierderii în greutate

Dacă vrei să slăbești, o vacanță la munte este ideală. Cercetări recente au sugerat că petrecerea timpului la altitudini mari poate promova pierderea în greutate, prin scăderea poftei de mâncare și creșterea ratei metabolice.

”Nu neapărat aerul de munte te ajută să slăbești, ci mai degrabă altitudinea te poate ajută să scapi de kilogramele în plus. Studiile făcute până acum în domeniu nu au reușit decât să confirme această asociere, nu și să depisteze cauza sa.”, arată dr. Oana Cuzino.

O vacanță la munte promovează activitatea fizică care, la rândul său, ajută la pierderea de calorii. De exemplu, drumețiile pot arde până la 500 de calorii pe oră, ciclismul montan arde 600, în timp ce alpinismul poate arde până la 750 calorii pe oră.

Pentru persoanele supraponderale, care pot depune suficient efort și nu au comorbidități, altitudinile de peste 1500 de metri sunt utile pentru o pierdere mai rapidă în greutate. Altitudinea stimulează arderile metabolice, astfel că persoanele pot să scape cu atât mai repede de kilogramele în plus, cu cât reușesc să urce mai sus.

3.Efecte pozitive asupra inimii și sistemului circulator

Până la anumite altitudini, drumețiile pe munte pot fi utile persoanelor cu afecțiuni cardiace, atâta timp cât nu fac prea mult efort.

Un studiu din 2010 din Journal of Epidemiology and Community Health a constatat că persoanele trăiesc la altitudini mai mari au o bună sănătate a inimii și un risc mai redus de boli cardiace. Niivelurile mai scăzute de oxigen activează anumite gene care modifică proprietățile mușchilor inimii, ceea ce poate duce la producerea de noi vase de sânge și la mai multe căi de circulație a sângelui către inimă. Totuși, în cazul persoanelor care nu sunt obișnuite cu traiul în zone montane înalte și au afecțiuni cardiace, expunerea la altitudini mari poate agrava problemele de sănătate. De aceea, excursiile trebuie să se mențină la altitudini în care aportul de oxigen este optim și să aleagă activități ușoare și cât mai multă relaxare. Plimbările în stațiuni montane cu aer curat, la altitudini rezonabile (până în 1000 de metri) pot fi foarte utile pentru bolnavii de inimă. Altitudinile mai mari pot afecta persoanele cardiace, pentru că este redusă oxigenarea la nivelul țesuturilor, fapt ce determina o serie de modificări în organism, cu scopul de a menține oxigenarea la un nivel optim.

”Boala arterială coronariana (cardiopatia ischiemică) de pildă, poate fi agravată de altitudinile înalte. Totodată, persoanele care au suferit un infarct miocardic în ultimele 3-6 luni ar trebui să evite altitudinile mai mari de 2500 m.”, precizează dr. Cuzino.

4. Refacerea forțelor și mărirea capacității de muncă

Așa cum am arătat, aerul din zonele montane are o concentrație de 10 ori mai mare de ioni negativi decât cel din mediul urban, iar aceștia au efecte de revigorare, ceea ce duce la o capacitate de muncă sporită. În plus,respirând aer curat, cantitatea de oxigen care ajunge la creier și mușchi este îmbunătățită, ceea ce aduce o energizare suplimentară. Iată de ce atunci când ne întoarcem dintr-o vacanță la munte simțim, de obicei, că ”ne-am încărcat bateriile”. Diminuarea nivelului hormonilor de stres și inducerea unei stări de relaxare ne permit să ne refacem forțele. Modificările de temperatură, presiune și complexul de factori biometeorologici specifici zonelor de munte (radiații solare, mișcarea aerului, efectele vegetației), toate influențează pozitiv corpul uman, făcându-l mai sănătos și mai longeviv.

Drumețiile montane au, de asemenea, efecte pozitive în întărirea capacității musculare și a sistemului osos. Ele pot fi utile în terapia osteoporozei și artritei. Persoanele cu artrită, de exemplu, își pot îmbunătăți flexibilitatea articulațiilor și diminua rigiditatea încheieturilor, dacă practică minim două ore de plimbări și drumeții pe săptămână.

”Mai mult, trebuie să amintim și avantajele acestei forme de mișcare în ceea ce privește aparatul osteoarticular. Este demonstrat că mișcarea din timpul drumetiilor crește tonusul muscular, ceea ce ajută la menținerea flexibilității articulațiilor. În acest fel, cei care merg pe munte nu se vor plânge de dureri osteoarticulare sau musculare. Dacă de tineri va veți menține mobili cu ajutorul acestui tip de mișcare, riscul de osteoporoză și boli degenerative se va diminua.”, arată dr. Alin Popescu, pe site-ul farmaciata.ro

vacanță la munte

5. Stimularea digestiei, un tranzit intestinal mai eficient

 Ionii negativi, care se regăsesc în cantități mai mari în aerul de munte, au și abilitatea de a stimula sistemul digestiv. Aportul suplimentar de oxigen stimulează digestia şi restabileşte echilibrul endocrin, favorizând buna funcţionare a glandelor. După câteva zile petrecute la munte, poate fi observată o îmbunătăţire remarcabilă a digestiei. Acest lucru este cu atât mai avantajat de faptul că o vacanță la munte poate duce și la o schimbare a obiceiurilor alimentare. Ideal ar fi ca, atunci când suntem la munte, să consumăm numai alimente proaspete, eventual de la producători locali din zonele în care mergem. Modificarea alimentației, consumul mai mare de fructe (mai ales fructe de pădure), legume, brânzeturi proaspete, miere, ciuperci, etc. poate duce la o îmbunătățire remarcabilă a digestiei.

Se pare că o vacanță la munte poate fi utilă persoanelor care suferă de diverse afecțiuni din sfera digestivă, precum ulcer, gastrită hiperacidă, litiază bilară, precum și din sfera renală.

6. Beneficii pentru sistemul imunitar și reechilibrare endocrină

Vacanțele montane aduc beneficii sistemului imunitar, atât datorită compoziției aerului și stimulării sistemului respirator, cât și prin intermediul antioxidanților la care putem avea acces în zonele montane. Așa cum am arătat mai sus, infecțiile bacteriene sau fungice pot fi ameliorate sau prevenite, prin respirarea aerului bogat în fitoncide. De exemplu, tratamentele la munte sunt recomandate în cazul bolnavilor de TBC, sub forma unor cure sanatoriale, pentru că mediul montan stimulează capacitatea organismului de a lupta cu boala. Și alte afecțiuni sunt ameliorate în zonele montane, prin stimularea imunitară. De exemplu, arsurile se vindecă mai repede în zonele cu ionizare negativă puternică. Creșterea frecvenței respiratorii la altitudini mai mari poate stimula producerea de globule roșii, benefică în convalescențe și anemii.

Pentru a beneficia de efectele pozitive ale aerului montan este necesar un program de activitate fizică, care poate include plimbări zilnice (1-2 ore), trasee montane, gimnastică şi jocuri sportive. Ca și la mare, băile de soare montane permit refacerea rezervelor de vitamina D, cu importante implicații în dezvoltarea normal a organismului, dar și în aria imunitară.

În ceea ce privește funcția sistemului endocrin, unele studii au arătat că o creștere de altitudine poate determina o modificare a activității glandelor endocrine, în special a hipofizei, epifizei, tiroidei, glandelor adrenale, cu efecte adaptative.

7. Controlul diabetului și scăderea riscului de cancer

Grație drumețiilor și hranei echilibrate, o vacanță la munte poate ajuta la controlul diabetului, reglând nivelul glicemiei. Atunci când realizăm efort fizic, musculatura pusă în mișcare stimulează metabolizarea glucozei în sânge. În funcție de recomandările medicului, persoana cu diabet poate beneficia din plin de efectele pozitive ale unei vacanțe la munte.

Efectele antioxidante și antiinflamatoare ale aerului de munte pot fi benefice și  în cazul persoanelor diagnosticate cu boli oncologice sau alte tipuri de boli cronice.

”Cei care merg pe munte prezintă un metabolism bazal accelerat, astfel încât reușesc să se mențînă în formă din punct de vedere al indicelui de masă corporală (IMC). Coroborarea tuturor acestor date atestă valoarea de netăgăduit pentru organism a drumetiilor montane. De asemenea, cei care merg pe munte au un nivel mai mic de grăsimi in sânge, ceea ce îi va proteja împotriva bolilor de inima, dar și împotriva diabetului zaharat. În plus, a fost demonstrat faptul că stresul oxidative scade după o drumeție de câteva ore, ceea ce diminuează riscul de apariție a afecțiunilor oncologice”. precizează dr. Alin Popescu.

8. Promovarea unui stil de viață activ

Îți plac activitățile și aventurile în aer liber? Atunci, cu siguranță te vei bucura de o vacanță la munte , deoarece oferă o mulțime de oportunități pentru activități fizice. Acestea includ drumeții, înot, alpinism, ciclism. A rămâne activ este benefic, deoarece reduce riscul de obezitate și este una dintre cele mai bune modalități de a menține o stare bună de sănătate.

Mișcarea făcută în timpul drumețiilor solicită aproape toate regiunile corporale picioarele, genunchii, gleznele, mâinile, șoldurile, mușchii fesieri și abdominali etc. În plus, acest tip de exercițiu fizic induce o stare de bună dispoziție, antrenând imaginația și trezind toate simțurile.

9. Tratarea insomniilor și asigurarea unui somn odihnitor

Aerul puternic de munte și mișcarea induc o stare de oboseală plăcută la sfârșitul zilei, astfel încât șansele de a adormi ușor cresc. Pentru persoanele alergice sau cu dificultăți de respirație, faptul că se pot bucura de o oxigenare mai bună este un aspect pozitiv care le îmbunătățește simțitor somnul. Eliminarea luminii artificiale poate avea un efect odihnitor, fiind foarte utilă în combaterea insomniei. De aceea, campingul la munte poate reprezenta un remediu pentru persoanele cu insomnie, după cum subliniază Kenneth Wright, profesor de fiziologie integrativă la Universitatea din Colorado. Temperaturile mai scăzute și diminuarea hormonilor de stres au, de asemenea, efect de inducer și fravorizare a somnului.

Aerul de munte conține o multitudine de metaboliți secundari benefici care provin din abundența de plante și copaci a zonelor montane. Acești metaboliți secundari, în special terpenele, oferă plantelor aromele lor distincte, furnizând, în același timp, o serie de beneficii pentru sănătate oamenilor. De exemplu, inhalarea parfumului de lavandă, întâlnită în mod obișnuit în vârful muntelui, promovează un somn bun, așa cum a demonstrat un studiu din 2006.

10. Diminuarea stresului și descreșterea emoțiilor negative

Un studiu din 2007, concentrat în mod special pe beneficiile pentru sănătate ale unei practici japoneze numită Shinrin-yoku, „scăldat în pădure”, a constatat că mediile forestiere sunt deosebit de benefice pentru sănătatea mintală, diminuând problemele legate de stres, atât datorită aerului curat , cât și peisajului cu efecte terapeutice. Drumețiile, odihna în natură, mersul cu picioarele goale prin iarbă și ”împământarea”, obținerea de energie direct din contactul cu pământul,toate acestea pot aduce unei persoane sentimente de calm, echilibru și bucurie, pe care s-ar putea să nu le simtă în viața de zi cu zi.

Cum să obții beneficii maxime dintr-o vacanță la munte

Pentru a profita din plin de beneficiile unei vacanțe la munte, este recomandat să gândim un program de vacanță care să includă atât relaxare, cât și activitate fizică. Muntele oferă multiple posibilități, așa că putem alege ce ni se potrivește, păstrând echilibrul între mișcare și odihnă. Astfel, un program de vacanță poate include:

  • Relaxare în natură, eventual însoțită de exerciții de respirație sau meditație. Pentru că tot ne aflăm într-o zonă cu un aer special, ar fi păcat să nu folosim această ocazie pentru a practica o respirație profundă, cum este cea diafragmatică, care aduce un aport sporit de oxigen corpului
  • Plimbări, drumeții sau trasee montane. Experții recomandă minim 2 ore și jumătate de drumeții pe săptămână, în funcție de rezistența fiecărei persoane.
  • Vizitarea unor obiective turistice, precum peșteri, cascade, lacuri
  • Exerciții fizice, gimnastică, mountain bike
  • Băi de soare, care se pot face în preajma râurilor, cascadelor sau lacurilor de munte ori chiar în poienile însorite, timp de 15-30 de minute. Soarele și aerul puternic ionizat negativ sunt foarte utile pentru sănătate. Ca și la mare, o baie de soare poate avea efecte benefice de întărire a oaselor și dinților, de creștere a rezistenței pielii, de absorbție de vitamina D, atât de necesară pentru organism. În plus, se spune că bronzul ”de munte” este mai rezistent decât cel de pe litoral.
vacanță la munte

Este recomandat să avem o vacanță la munte de minim 4-5 zile, pentru a ne reîncărca bateriile. O vacanță la munte este ideală pentru oricine, indiferent de vârstă. Grupurile de tineri, familiile, copiii, vârstnicii, persoanele cu diferite afecțiuni, toată lumea poate beneficia de oferta extraordinară a stațiunilor montane. În funcție de altitudine, persoanele din diferite categorii pot avea beneficii maxime de sănătate. Astfel, la 800-1000 de metri, aerul are efecte tonifiante și revigorante, fiind foarte util pentru persoanele astenice, anemice, hipertensive sau pentru bolnavii de ulcer în fază incipientă. Climatul alpin de peste 1200 de metri este recomandat bolnavilor de TBC și persoanelor în convalescență, după diferite infecții pulmonare, dar nu și bolnavilor cu BPOC sau astm bronșic. Persoanele cu diferite afecțiuni nu trebuie să se angreneze în trasee montante ce depășesc 1500 de metri, dar, pentru persoanele cu o sănătate fizică bună, climatul alpin de la 1800-2000 de metri poate avea multiple beneficii, crescându-le rezistența și imunitatea și având efecte exraordinare împotriva stresului, anxietății sau depresiei.

Surse: