Bronșita tabagică: simptomele care trebuie să te îngrijoreze

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.

Revizuit de Dr. Enikö Vera PALL

Specializări: Pneumologie
Șef secție Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța
Competențe: Managementul serviciilor de sănătate, Somnologie, Ultrasonografie generală, Atestat de Formator
Grad Profesional: Medic Primar Pneumolog
Cabinet Consultații: doctor-pall.ro


Bronșita tabagică este o formă de bronșită cronică, a cărei cauză este expunerea pe termen lung la fumul de țigară. Aceasta este o afecțiune gravă, care face ca plămânii să devină un teren propice pentru infecții și alte boli pulmonare, inclusiv pentru cancerul pulmonar. Bronșita tabagică se caracterizează, în principal, prin așa numita tuse a fumătorului, o formă de tuse persistentă, rezultată din afectarea căilor respiatorii, respectiv bronhiilor și bronhiolelor. Dacă tusea durează mai mult de trei săptămâni la o persoană care fumează și este însoțită adesea de flegmă, cel mai probabil avem de a face cu o bronșită tabagică.

 Bronșita cronică, care are cel mai adesea drept cauză fumatul sau expunerea la alte substanțe iritante, ”poate afecta permanent căile bronșice și poate duce la boli pulmonare obstructive cronice, o stare medicală gravă in care plamânii sunt deteriorați iremediabil, determinând scăderea capacității respiratorii, progresiv si iremediabil.”, arată dr. Simona Bucșa Dobre, medic primar pneumologie, pe site-ul Centrului medical Victor Babeș.

Bronșita tabagică nu este o boală mortală în sine, dar poate face plămânii vulnerabili pentru infecții grave și boli potențial fatale.  ”În fiecare an, aproximativ 4 milioane de oameni mor din cauza fumatului la nivel mondial. În România, cifra este de 42.000 de decese pe an, țara noastră aflându-se, de altfel, mult peste media europeană din punct de vedere al mortalității datorate bolilor respiratorii.”, se arată pe site-ul Centrului Național pentru Renunțare la Fumat. Fumul de țigară conține cel puțin 70 de chimicale care pot cauza cancer, conform American Cancer Society.

Ce cauze are bronșita tabagică

”Spre deosebire de bronșita acuta, asa-zisa „raceala la plamani”, care este, de obicei, rezultatul unei infecții virotice sau bacteriene, bronșita cronica este generata în special de practica fumatului. Bronsita cronica este intalnita in special la persoanele care au depasit varsta de 35-40 de ani, de obicei fumatori…In cazul in care agentul cauzal continua sa actioneze, se poate complica in urma afectarii bronhiilor si tesutului pulmonar, evoluand catre ingustarea calibrului bronsic si aparitia emfizemului. Cand apar si semne de obstructie bronsica cronica se numeste bronhopneumopatie cronica obstructiva sau, prescurtat, BPOC. In acest caz, boala este putin sau deloc reversibila”, spune prof. dr. Ioan Paul Stoicescu, medic primar pneumoftiziologie, pe site-ul farmaciata.ro

”Fumatul sau expunerea la fumul de tigara (fumatul pasiv) timp indelungat irita tuburile bronsice si afecteaza cilii. Aceasta situatie apare dupa mai multi ani – bronsita cronica este de obicei diagnosticata la fumatori, dupa varsta de patruzeci de ani. Bronsita cronica de la fumat nu este contagioasa si simptomele pot fi mai putin severe decat in cazurile acute.”, subliniază dr. Simona Dobre.

Fumul de țigară determină deteriorarea cililor care căptușesc căile respiratorii. Substanțele chimice din fumul de tutun, cum ar fi formaldehida, paralizează structura delicată a cililor, făcându-i incapabili să capteze toxinele..Ca urmare, tot felul de particule nocive vor pătrunde în plămâni, unde vor crea focare de inflamație. Tarul și cianidele sunt alte substanțe din tutun responsabile de producerea bronșitei și emfizemului, în principal prin hipersecreția glandelor bronșice și blocarea acțiunii de epurare (curățare) ciliară.

În timpul nopții, cilii nu mai sunt supuși substanțelor dăunătoare din fum și toxinelor, astfel încât încep procese de reparație și expulzare a particulelor nocive. Ca atare, dimineața se acumulează cantități mari de flegmă și au loc accese de tuse, menite să expulzeze respectivele particule.

Toxinele și substanțele din fumul de țigară acumulate în plămâni pot provoca leziuni ireversibile, conducând la boli grave, cum ar fi BPOC sau cancerul pulmonar.

Ce simptome are bronșita cronică tabagică

”Pacientul cu bronsita cronica are ca simptom principal tusea, de obicei cu expectoratie. Aceasta poate fi albicioasa, spumoasa, gelatinoasa (sero-mucoasa) sau purulenta (in cazul in care este infectata cu bacterii).”, arată dr. Stoicescu.

Peste 50% dintre fumători dezvoltă în timp bronșită tabagică, ale cărei principale simptome sunt:

  • Tusea specifică, persistentă și sâcâitoare, care durează de mai mult de trei săptămâni
  • Șuierat sau hârâit în piept
  • Producerea de spută sau flegmă, o substanță mucoasă care poate fi limpede, albă, galbenă sau verde. În stadiile primare ale bronșitei tabagice, tusea este uscată, abia apoi va fi însoțită de flegmă.
  • Scurtarea respirației
  • Tusea se înrăutățește la trezire, având tendința să fie mai puțin puternică pe parcursul zilei
  • Poate să apară, în plus, durere în piept și la nivelul gâtului
  • Accesele repetate și violente de tuse pot face ca mușchii pieptului să fie tensionați și chiar determina ruptura unor coaste.

Persoanele fumătoare trebuie să dea atenție unor semne alarmante, care pot sugera apariția unor boli grave, precum cancerul pulmonar. Uneori, tusea poate fi primul simptom al cacerului, alteori se adaugă și alte semne, precum: hemoptizia (tusea cu sânge), răgușeala, șuieratul în piept, scurtarea respirației, pierderea inexplicabilă în greutate, durerile puternice în piept (ce pot fi cauzate de leziuni ale pleurei), durerile în partea de sus a spatelui, la mijlocul spatelui sau la nivelul umerilor.

Complicații ale bronșitei tabagice

Complicațiile ce pot însoți bronșita tabagică sunt corelate cu deteriorarea severă a cililor ce căptușesc mucoasa respiratorie. Printre complicații pot fi menționate:

  • Creșterea riscului de infecții virale și bacteriene
  • Pneumonie
  • Leziuni la nivelul țesuturilor gâtului, inclusiv cancer laringian
  • Răgușeală permanentă, schimbarea vocii
  • Emfizem pulmonar
  • La femei, bronșita tabagică poate fi asociată și cu incontinență urinară.

Bronșita tabagică poate evolua spre Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), o afecțiune progresivă, caracterizată prin dificultăți respiratorii, tuse persistentă, prezența flegmei, wheezing și senzație de sufocare și blocaj la nivelul pieptului. Milioane de oameni mor în fiecare an din cauza acestei boli, care reprezintă a treia cauză de deces în SUA și a patra cauză de deces la nivel global. Cancerul pulmonar este, bineînțeles, cea mai gravă complicație la care pot conduce fumatul și bronșita tabagică. Mai mult de 90% dintre cancerele pulmonare sunt corelate cu fumatul. Inclusiv cu cel pasiv sau ocazional

Diagnosticul bronșitei tabagice

”Medicul specialist pneumolog va va examina pentru a stabili cauza tusei. El va asculta inima si plamanii pentru a stabili daca aveti respiratie suieratoare sau daca inima bate prea tare, ambele simptome putand indica faptul ca organismul nu primeste suficient oxigen. Bronsita poate provoca, de asemenea, o crestere a tensiunii arteriale.

Stabilirea unui diagnostic medical de bronsita cronica este un proces de eliminare. Alte posibile boli pulmonare trebuie sa fie excluse pentru a ajunge la diagnosticul de bronsita. In majoritatea cazurilor de bronsita cronica, simptome de emfizem sunt, de asemenea, descoperite in timpul diagnosticului medical.”, arată dr. Dobre

Bronlita tabagică este diagnosticată prin corelarea simptomelor cu istoria legata de fumat a pacientului și cu rezultatele unor teste, cum este testul de spirometrie, care măsoară funcția pulmonară.

”Diagnosticul se pune pe existenta factorilor de risc, a tusei cronice cu expectoratie persistenta si diferentierea acestor simptome de astmul bronsic, cancerul pulmonar, tuberculoza pulmonara, dilatatiile bronsice sau alte afectiuni respiratorii. De obicei, radiografia toracica nu este modificata in bronsita cronica simpla.”, subliniază dr. Stoicescu.

Care este tratamentul pentru bronșita tabagică

Cel mai bun tratament al acestei afecțiuni sau, mai precis, condiția de bază a inițierii oricărui tratament pentru bronșita tabagică este renunțarea la fumat.

”Tratamentul bronsitei cronice simple se refera, in primul rand, la eliminarea factorilor de risc si a fumatului. In al doilea rand, se prescriu medicamente care sa faciliteze eliminarea secretiilor bronsice (fluidifiante). Daca sputa este purulenta, se recomanda antibiotice, intrucat purulenta sugereaza infectia cu microbi. Ca si in cazul tratamentului, prevenirea bronsitei cronice presupune eliminarea factorilor de risc si stoparea fumatului.”, arată prof. dr. Ioan Paul Stoicescu.

Tusea se poate înrăutăți imediat după ce renunțăm la fumat, dar apoi se ameliorează în timp. Tusea are un rol protectiv, de a elimina diverse substanțe nocive pentru plămâni și căile respiratorii, așa că se va amplifica imediat după încetarea fumatului, pentru că cilii își recapătă funcția de îndepărtare a substanțelor dăunătoare.

Alte măsuri care pot ajuta în procesul de vindecare sunt:

  • Hidratarea intensă, până la 8 pahare de apă pe zi, pentru a fluidiza secrețiile de la nivelul tractului respirator
  • Gargară cu apă sărată
  • Folosirea unor dropsuri sau bombone pentru calmarea durerilor și senzațiilor neplăcute din gât
  • Consumul de ceai cu miere și lămâie se poate dovedi foarte eficient
  • Inhalarea de vapori de eucalipt
  • Dormitul cu capul mai sus decât corpul, pentru a preveni acumularea de mucus la nivelul gâtului
  • Exercițiile fizice și dieta sănătoasă (în special fructe și legume crucifere- varză, broccoli) pot ajuta corpul să se detoxifice de chimicalele inhalate din fumul de țigară
  • În cazul în care caile respiratorii sunt foarte inflamate, poate fi recomandată utilizarea unui medicament bronhodilatator care ajuta la reducerea inflamatiei si reducerea tusei

”Tratamentul pentru bronsita cronica include adesea antibiotice pe baza de recomandare medicala. Aceste  antibiotice nu pot vindeca bronsita, dar ele pot contribui la evitarea aparitiei unei infectii secundare.”,  spune dr. Dobre.

Bronșita tabagică se poate vindeca?

Răspunsul la această întrebare este unul pozitiv. Plămânii sunt organe cu capacitate de auto-vindecare, iar renunțarea la fumat va stimula un proces reparatoriu imediat. Pe lângă faptul că tusea se va ameliora și va dispărea încetul cu încetul, în câteva luni funcția pulmonară se va îmbunătăți remarcabil. După circa un an, riscul unor boli asociate fumatului precum infarctul sau atacul vascular cerebral se va educe la jumătate, scăzând apoi și mai mult de la un an la altul.

Surse: