tuse care nu mai trece

Ca faci dacă te confrunți cu o tuse care nu mai trece?

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Atunci când ai o tuse care nu mai trece, acest lucru te poate face anxios, mai ales dacă te gândești la boli pulmonare cronice sau afecțiuni grave ale tractului respirator. Cu toate acestea, trebuie să știi că tusea de lungă durată apare și în urma unor afecțiuni mai puțin severe.

Astfel, o tuse care nu mai trece poate fi rezultatul unei infecții a căilor respiratorii superioare. Gripa sezonieră, pnenumonia, COVID-19 și infecția cu Virusului Respirator Sincițial Uman pot lăsa în urmă o tuse care durează săptămâni la rând.

Tusea este un simptom comun în infecțiile respiratorii și este responsabilă pentru milioane de vizite anuale la medic. Aproximativ 40% din cazurile de tuse pot necesita consultația unui pneumolog.

Fiind un simptom atât de obișnuit, te-ai putea aștepta ca tusea persistentă să aibă o multitudine de tratamente care să o amelioreze sau să o facă să dispară. Dar lucrurile nu stau întotdeauna așa. Nu trebuie să uităm că tusea nu este doar un simptom, ci o modalitate prin care organismul curăță căile respiratorii de mucus și impurități. Iar o tuse care nu mai trece arată faptul că încă este necesară eliminarea secrețiilor sau că a apărut o sensibilizare a căilor respiratorii la prezența anumitor particule, care declanșează tuse recurentă. În plus, persistența tusei depinde foarte mult de diferențele dintre persoane. Unele persoane continuă să tușească multă vreme după o simplă infecție respiratorie, posibil pentru că tusea se asociază cu alte afecțiuni, precum bronșita cronică, astmul sau alergiile. Altele tușesc foarte puțin sau deloc atât în timpul infecției, cât și după, iar motivul pentru care se întâmplă acest lucru nu este întotdeauna clar.  

Articolul de față este destinat să ofere informații și suport persoanelor care se confruntă cu o tuse care nu mai trece, diferențiind între situațiile mai puțin îngrijorătoare și cele care ar trebui să te trimită la medic, pentru investigații suplimentare.

Ce cauze are tusea persistentă

Medicii s-au întrebat de mult timp de ce durata tusei variază atât de mult în urma unei infecții virale sau bacteriene a căilor respiratorii superioare. Pentru a lămuri anumite aspecte legate de persistența tusei, este important să vedem, mai întâi, ce este tusea.  

Tusea poate fi un act conștient, voluntar sau un reflex incontrolabil, involuntar. În acest din urmă caz, stimularea nervilor din laringe („cutia vocală”) și a tractului respirator inițiază întregul proces. Acești nervi pot fi iritați de infecții, alergii, aer rece, tumori, agenți chimici precum fumul, factori mecanici precum particulele de praf sau de fluide normale ale corpului, cum ar fi mucusul nazal sau acidul gastric.

Deși opinia populară consideră adesea tusea doar ca pe o parte din boală, care trebuie eliminată cât mai repede, rolul principal al tusei  este reprezentat de apărarea organismului împotriva agresorilor externi. Tusea elimină mucusul, agenții patogeni și particulele străine din tractul respirator, protejând plămânii de infecții și inflamații.

”Tusea apare că un mecanism reflex de apărare al organismului, pentru a curată căile aeriene de mucus și de alte substanțe iritante sau obstructive care împiedică procesul normal de respirație. Iritantul stimulează terminațiile nervoase de la nivelul tractului respirator și trimite semnalul de tuse către creier, semnalând astfel mușchilor abdomenului și diafragmului să împingă cu putere aerul din plămâni, astfel încât să elimine substanță iritantă.”, specifică dr. Adriana Antonius, pe site-ul sfatulmedicului.ro

Tusea apare ca urmare a unui proces complex, declanșat de un impuls electric transmis prin nervi de la nivelul căilor respiratorii, inclusiv nasul și gâtul, către creier.

Semnalul declanșator al tusei rezultă prin stimularea unor receptori de la nivelul căilor respiratorii, care pot fi de două tipuri:

  • Receptori chimici sau chemoreceptori, care răspund la stimuli precum mirosul unor substanțe sau fumul
  • Receptori mecanici sau mecanoreceptori care răspund de senzațiile de iritare declanșate de anumite particule, cum ar fi praful

Când acești receptori sunt activați, gâtul se strange, glota (regiunea laringelui prin care aerul pătrunde în căile respiratorii inferioare) se închide și presiunea în piept crește. Această creștere a presiunii intratoracice are ca efect o adevărată explozie de aer și mucus din plămâni, cu o viteză de aproximativ  aproximativ 800 de km/h, o viteză de două ori mai mare decât cea mai rapidă mașină din lume.

tuse care nu mai trece

Studiile arată că o infecție respiratorie modifică sensibilitatea acestor receptori. În cadrul procesului inflamator se produce o moleculă numită bradikinină care determină reflexul de tuse. În plus, virusul în sine poate activa anumite procese care cresc sensibilitatea căilor nervoase implicate în producerea tusei, ceea ce amplifică reacția de tuse.

Atunci când stadiul acut al infecției se încheie, organismul repară daunele cauzate de inflamația căilor respiratorii și plămânilor, ca urmare se diminuează și reflexul de tuse. Procesele moleculare care determină strănutul și tusea se restabilesc și revin la o stare normală, cel puțin în majoritatea cazurilor. Din păcate, la unele persoane, acest proces durează mai mult decât la altele. Dacă faci parte din prima categorie de persoane, este posibil să te confrunți cu o tuse care nu mai trece sau, cel puțin, durează mai mult decât te-ai aștepta.

Tuse care nu mai trece la adulți

Multe afecțiuni acute – de la febra fânului și răceala obișnuită până la bronșită și pneumonie – produc tuse recurentă. Dar tusea care însoțește bolile acute se rezolvă, de obicei, în câteva zile până la câteva săptămâni. În schimb, o tuse cronică este diferită, putând  persista mai mult de trei până la opt săptămâni, uneori durând luni sau chiar ani.

Există trei tipuri principale de tuse: acută, subacută și cronică.

O tuse acută este apare la  majoritatea persoanelor ca simptom al unor infecții virale sau bacteriene active și durează în jur de o săptămână.

O tuse subacută persistă trei sau mai multe săptămâni după o afecțiune a căilor respiratorii superioare.

Tusea cronică este cea care persistă mai mult de 12 săptămâni și este cauzată, cel mai frecvent, de astm bronșic, picurare postnazală și, în mod surprinzător, de reflux gastroesofagian. De asemenea, o tuse care nu mai trece este caracteristică bolilor pulmonare cronice, strânse sub umbrela BPOC (precum bronșita cronică, emfizemul pulmonar) și cancerului pulmonar. Bronșita cronică tabagică este un exemplu de afecțiune caracterizată prin tuse care nu mai trece. În aceste cazuri, însă, pacientul cunoaște, în general,  cauza tusei persistente.

”Astmul bronșic,bronhopneumopatia obstructivă cronică și bronșiectaziile sunt patologii în cadrul cărora aerul este reținut la nivelul arborelui respirator fie datorită unui sindrom inflamator sau a fibrozarii parenchimului pulmonar care apare în urmă acestuia. Tusea va fi așadar, un mecanism prin care se încearcă eliminarea forțată a aerului în exces reținut în căile respiratorii inferioare.”, arată dr. Baican Iuliana pe sfatulmedicului.ro

Îngrijorările apar la persoanele care se confruntă cu o tuse care nu mai trece după o infecție virală sau bacteriană sau la persoanele la care apare o tuse persistentă, sâcâitoare, deși ele nu au un diagnostic respirator cunoscut. În astfel de cazuri, teama cea mai mare este, desigur, legată de cancerul pulmonar, dar, în realitate, majoritatea cazurilor de tuse persistentă nu sunt determinate de procese tumorale.

Tusea postinfecțioasă este o varietate de tuse subacută și este o formă de tuse persistentă pe care unele persoane o prezintă după ce infecția respiratorie se încheie. Poate dura săptămâni sau luni și poate evolua spre tuse cronică.

Dacă persoana fumează, o tuse postinfecțioasă poate să se dezvolte pe un teren vulnerabil, semnalând apariția unei bronșite cronice. Mai devreme sau mai târziu, majoritatea fumătorilor dezvoltă  bronșita tabagică sau așa numita „tuse a fumătorului”, care este un tip cronic de tuse. Iritația chimică este responsabilă și trebuie subliniat că substanțele chimice nocive care provoacă bronșita tabagică pot duce la afecțiuni mult mai grave, emfizemul, BPOC, pneumonia și cancerul pulmonar.

În ceea ce privește o tuse persistentă la persoanele nefumătoare, cauzele sunt, în general, benigne, putând fi determinată de picurare postnazală, astm, boala de reflux gastroesofagian, bronșită cronică și tratamentul cu inhibitori ECA, utilizați pentru hipertensiune arterială și insuficiență cardiacă.

Deoarece tusea postinfecțioasă este atât de comună, s-au realizat multiple studii pentru a determina câte persoane au o tuse care nu mai trece după ce alte simptome dispar. Unele cercetări au arătat că, la 12%  dintre persoanele care au o tuse subacută și cronică, aceasta a rezultat dintr-o infecție a tractului respirator.

O cauză frecventă pentru o tuse care nu mai trece după o infecție respiratorie este picurarea postnazală. Când nasul sau sinusurile produc mucus suplimentar, acesta poate picura în partea din spate a gâtului și poate declanșa reflexul de tuse. Această afecțiune se mai numește și rinoree postnazală sau sindromul tusei cronice.

Acesta este un diagnostic comun, favorizat de multipli factori, precum alergii, infecții virale (inclusiv răceala comună), infecții ale sinusurilor, iritanți din aer (cum ar fi fumul sau praful). Cauzele mai puțin frecvente includ existența unui obiect blocat în nas (frecvent la copiii mici), sarcina și anumite medicamente. Anumite condiții meteorologice (în special aerul rece, uscat) și alimentele picante pot provoca o picurare postnazală ocazională.

Picurarea postnazală este printre cele mai frecvente cauze ale tusei persistente, asociate cu răgușeală,  dureri în gât și alte simptome similare răcelii.

Alergiile și astmul sunt o altă cauză frecventă pentru o tuse de lungă durată și pot fi mai intense după o infecție respiratorie. Congestia nazală, gâtul iritat sau febra care caracterizează infecțiile respiratorii pot fi declanșatori ai crizelor de astm.  Chiar și după vindecarea infecției, simptomele caracteristice astmului, cum ar fi tusea, se pot menține pentru mai multă vreme.

Alte infecții respiratorii decât răceala și gripa pot fi caracterizate printr-o tuse care nu mai trece. O cauză comună, dar subrecunoscută, a tusei cronice la adulți este tusea convulsivă, cunoscută și sub numele de pertussis. Tusea cronică poate apărea și în cazul tuberculozei sau infecției pulmonare fungice a plămânilor.

Mai rar, o tuse care nu trece poate fi cauzată de:

  • Bronșiectazii (bronhii dilatate, căi respiratorii deteriorate)
  • Bronșiolită (inflamația căilor respiratorii foarte mici ale plămânilor)
  • Fibroză chistică
  • Bronșită eozinofilă neastmatică (inflamația căilor respiratorii nu este cauzată de astm)
  • Sarcoidoza (colecții de celule inflamatorii în diferite părți ale corpului, cel mai frecvent plămânii)
  • Fibroza pulmonară idiopatică (cicatrice cronică a plămânilor din cauza unei cauze necunoscute)
  • Cancer de plamâni

Deși multă lume care se confruntă cu o tuse care nu mai trece s-ar putea gândi la cancerul pulmonar, în realitate,  cancerul nu este cauza cea mai frecventă pentru tusea persistentă. Este posibil, chiar, ca în stadiile incipiente, tusea nici măcar să nu apară. În stadiile mai avansate, însă, tusea persistentă, uscată, însoțită uneori de hemoptizie (fire de sânge în spută) este unul dintre principalele semne ale bolii, alături de dificultățile de respirație, pierderea în greutate, recurența infecțiilor respiratorii, durere în piept sau în spate, răgușeală și stare de epuizare. Aproximativ 50% dintre persoanele cu cancer pulmonar prezintă tuse în momentul diagnosticării lor. De asemenea, alte tipuri de cancere pot provoca tuse.

”Neoplasmul bronho-pulmonar, al corzilor vocale sau al glandei tiroide sunt iarăși afecțiuni în care tusea poate fi un simptom pesistent necesitând investigații medicale suplimentare.”, specifică dr. Baican.

Multă lume asociază cancerul de plămâni cu fumatul, dar este important de subliniat că și nefumătorii pot face cancer pulmonar, iar tusea de lungă durată poate fi un simptom, când s-au eliminat alte cauze mai puțin îngrijorătoare. Dacă apare tuse cu sânge, este necesar un consult medical de urgență.

O tuse care nu mai trece poate fi cauzată și de probleme non-respiratorii, precum:

Reflux  gastroesofagian (acidul din stomac ajunge la nivelul căilor respiratorii)

Hernie hiatală care poate perturba poziția normală a sfincterului esofagian, permițând acidului să revină în esofag.

Stresul, anxietatea și depresia sunt cauze mai puțin obișnuite pentru o tuse care nu mai trece la unele persoane (tuse psihogenă sau psihosomatică)

Medicamentele numite inhibitori ai ECA utilizate pentru a trata hipertensiunea arterială și insuficiența cardiacă pot provoca tuse cronică atât în ​​timpul zilei, cât și pe timp de noapte. Inhibitorii ECA asociati cu tusea cronica includ:

  • Altace (ramipril)
  • Capoten (captopril)
  • Lotensină (benazepril)
  • Prinivil (lisinopril)
  • Vasotec (enalapril)

Cauzele mai puțin frecvente ale tusei constante includ:

  • Insuficiență cardiacă congestivă, care poate fi însoțită de o tuse de lungă durată, ce produce flegmă spumoasă roz, este însoțită adesea de dificultăți de respirație și se agravează, de obicei, la culcare

”Tusea persistent poate fi un simptom al unei insuficiențe cardiace sau poate semnala agravarea bolilor cardiace deja existente. Inima persoanelor care suferă de insuficiență cardiacă nu poate pompă suficient sânge astfel încât să poată acoperi necesitățile metabolice ale organismului. Un simptom timpuriu al insuficienței cardiace este tusea uscată, care devine acută, în special în decubit.”, spune dr. Antonius.

  • Pneumotoraxul poate provoca o tuse persistentă, asociată cu dificultăți de respirație, precum și un sunet respirator specific, cunoscut sub numele de crepitus.
  • Infecțiile fungice precum coccidioidomicoza, histoplasmoza și criptococoza, printre altele, pot duce la o tuse cronică.
  • Edemul pulmonar se caracterizează prin acumularea de lichid la nivelul alveolelor pulmonare, provocând tuse și dificultăți de respirație. Edemul pulmonar poate fi cauzat de insuficiență cardiacă și de alte afecțiuni, cum ar fi infecții pulmonare, tulburări neurologice și medicamente.

”O altă afecțiune ce poate avea drept simptom tusea persistența este tuberculoza.  Tusea specifică tuberculozei este înțial seacă, apoi productivă, fiind însoțită de oboseală, scădere inexplicabilă in greutate, febra, transpirații nocturne.”, precizează dr. Antonius.

Tuse care nu mai trece la copii

La copii pot exista diferite tipuri de tuse, în funcție de afecțiunea care le produce. De regulă, tusea care nu mai trece poate fi urmare a unei infecții respiratorii, a astmului bronșic sau a alergiilor. Iată care sunt diferitele tipuri de tuse la copil:

Tuse lătrătoare, hârâită

Acest tip de tuse este cauzat de inflamarea căilor aeriene superioare. De cele mai multe ori, o tuse lătrătoare este determinată de  crupul laringian. Copiii mici, sub 3 ani,  au căi respiratorii înguste, iar inflamarea acestora poate îngreuna respirația.

Tusea caracteristică în crupul laringian poate începe brusc, adesea în timpul nopții. Majoritatea copiilor cu crup vor avea și stridor, care este un sunet aspru, ce însoțește inspirarea aerului într-o zonă îngustată sau obstrucționată parțial.

tuse care nu mai trece

Tusea consvulsivă

Tusea convulsivă (pertussis) este o infecție a căilor respiratorii cauzată de bacteria Bordetella pertussis. Copiii cu pertussis vor avea crize de tuse violente,  de lungă durată, însoțite la sfârșit de un sunet ca un gâfâit. Alte simptome ce însoțesc tusea compulsivă sunt curgerea nasului, strănutul și febra scăzută.

Tusea convulsivă poate apărea la orice vârstă, dar este cea mai severă la sugarii sub 1 an care nu au primit vaccinul pertussis, care face parte din vaccinul DTaP (difterie, tetanos, pertussis acelular). Este o boală foarte contagioasă, așa că toți copiii ar trebui să primească vaccinul pertussis la 2 luni, 4 luni, 6 luni, 15 luni și 4-6 ani. Copiii mai pot avea o tuse reminiscentă, de lungă durată, după ce tusea convulsivă se termină.

Tuse cu respirație șuierătoare

Dacă copilul emite un sunet ca un șuierat când expiră sau când tușește,  aceasta ar putea fi semn de astm bronșic sau, mai rar, de bronșiolită. Astmul este caracterizat printr-o tuse care nu mai trece, însoțită de wheezing-ul, cauzat de îngustarea căilor respiratorii.

Tuse nocturnă

Majoritatea tipurilor de tuse se agravează noaptea. Când copilul este răcit, mucusul din nas și sinusuri se poate scurge în gât și poate declanșa tusea în timpul somnului, care poate afecta somnul copilului.

Astmul poate declanșa, de asemenea, tuse nocturnă, deoarece căile respiratorii tind să fie mai sensibile și mai iritabile noaptea.

Tuse cu febră

Un copil cu  tuse, febră ușoară și rinoree are, cel mai probabi,  o răceală comună. Dar tusea cu febră peste 39 ° C poate fi,uneori, cauzată de pneumonie, mai ales dacă copilul este slăbit și respiră repede, caz în care este necesar consult medical urgent.

Tuse cu vărsături

Copiii tușesc adesea atât de mult încât li se declanșează reflexul de vomă. În plus, un copil cu răceală sau o criză de astm bronșic poate vomita din cauza acumulării de mucus pe căile digestive și în stomac.  De obicei, tusea cu vomă nu este un motiv de alarmă decât dacă vărsăturile nu se opresc.

Tuse persistentă

Tusea cauzată de infecții virale poate dura săptămâni, mai ales dacă un copil are răceli una după alta. Astmul, alergiile sau o infecție cronică a sinusurilor sau căilor respiratorii pot provoca, de asemenea, tuse care nu mai trece la copil. Dacă tusea continuă după 3 săptămâni, este necesar un consult medical.

Deși părinții se grăbesc să dea antibiotice și antitusive, de multe ori tusea este de natură virală și nu se vindecă cu antibiotic. Acesta este eficient doar în cazul tusei convulsive și a altor tipuri de tuse bacteriană.

Cu excepția cazului în care tusea nu lasă copilul să doarmă, medicamentele pentru tuse nu sunt necesare. Ele ar putea ajuta un copil să nu mai tușească, dar nu tratează cauza tusei.

Tuse productivă care nu mai trece

Tusea productivă este, de regulă, rezultatul unei infecții, fie virale, fie bacteriene.  Căile respiratorii sunt căptușite cu membrane mucoase, mucusul îndeplinind o serie de funcții benefice, precum  menținerea căilor respiratorii umede și protejarea plămânilor de iritanți.

Cu toate acestea, în cazul unor infecții, precum gripa, corpul produce exces de mucus, pentru a ajuta la captarea și expulzarea agenților patogeni. Tusea productivă are rolul de a îndepărta excesul de mucus care se blochează la nivelul plămânilor și căilor aeriene.

Dacă tusea productivă durează mai mult de câteva săptămâni, poate fi cauzată de:

  • Bronșită acută, inflamația tuburilor bronșice, provocată de o varietate de virusuri.
  • Bronșită cronică este o afecțiune pe termen lung, cauzată adesea de fumat.
  • Pneumonie, infecție pulmonară care cauzată de bacterii, virusuri sau fungi afecțiune care poate avea diferite grade de severitate (inclusiv să pună în pericol viața)
  • Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), un grup de afecțiuni care implică atât plămânii, cât și bronhiile, cauza sa principală fiind fumatul.
  • Fibroza chistică, o afecțiune genetică a sistemului respirator, diagnosticată în timpul copilăriei timpurii, care determină producerea de mucus gros și lipicios în plămâni și în alte organe.
  • Astmul:deși persoanele cu astm bronșic au, mai degrabă, o tuse uscată, unele dintre ele produc exces de mucus și suferă de o tuse productivă cronică.
  • Edemul pulmonar este reprezentat de acumularea de lichid în plămâni, cauzată, de regulă, de insuficiență cardiacă, fiind o cauză foarte frecventă a tusei productive. Persoanele cu edem pulmonar pot avea o tuse însoțită de  flegmă roz, spumoasă.

Tuse productivă la copii care nu mai trece

La copii, o tuse productivă care nu mai trece este cauzată, cel mai frecvent,  de o infecție virală. Astmul este, de asemenea, una dintre cauzele principale pentru o tuse care nu mai trece la cei mici, dar, de regulă, este vorba de o tuse uscată.

Toate celelalte cauze ale tusei umede la copii, cum ar fi următoarele, sunt rare:

  • tusea convulsivă, caracterizată prin atacuri violente de tuse incontrolabilă.
  • inhalarea unui corp străin, fum de țigară sau alți iritanti de mediu.
  • pneumonia poate fi periculoasă la nou-născuți și copiii mici

Este necesar că părinții să contacteze imediat medicul dacă copilul:

  • este mai mic de 3 luni și are febră de 38 °C sau mai mare
  • este mai mic de 2 ani și are febră de 38 °C sau mai mare pentru mai mult de 1 zi
  • are mai mult de 2 ani și are febră de 38 °C sau mai mare pentru mai mult de 3 zile
  • are febră peste 40ºC
  • are respirație șuierătoare, plânge și nu poate fi alinat
  • are dificultăți de respirație, face efort pentru a respira
  • prezintă cianoză la nivelul buzelor, mucoaselor, degetelor
  • este greu de trezit
  • are febră și erupție cutanată
  • tușește cu sânge
  • este deshidratat; semnele includ amețeli, somnolență, gură uscată sau lipicioasă, ochi înfundați, plâns cu lacrimi puține sau fără lacrimi, urinare în cantități mici

Tuse seacă care nu mai trece

Tusea seacă este o tuse uscată, care nu produce mucus. Tusea uscată poate fi neplăcută, dificil de gestionat și apare atunci când aparatul respirator este inflamat sau iritat, dar nu produce exces de mucus.

Infecțiile tractului respirator superior sau infecțiile nasului și gâtului sunt cea mai frecventă cauză de tuse uscată, în special în stadiile incipiente, cânu nu există acumulare de mucus. Aceste tipuri de  tuse sunt aproape întotdeauna cauzate de virusuri cum sunt cele care provoacă răceala obișnuită, laringita virală și gripa.

Tusea uscată este frecventă în  săptămânile care urmează unei infecții respiratorii. Odată ce excesul de mucus se curăță, o tuse uscată poate persista săptămâni sau chiar luni, în unele cazuri.

Alte cauze posibile ale tusei uscate includ:

  • astm
  • laringită
  • crupă
  • amigdalită
  • boala de reflux gastroesofagian (GERD)
  • medicamente, în special inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA).
  • alergii
  • expunerea la iritanți, cum ar fi praful, poluarea sau fumul

O altă cauză comună de tuse uscată care nu mai trece este febra fânului sau rinita alergică. Febra fânului este o afecțiune alergică comună care imită simptomele unei răceli obișnuite și este, de obicei, asociată cu tuse uscată, strănut și curgerea nasului.

Tratament pentru tusea care nu mai trece

Aproximativ jumătate dintre pacienți își revin din tuse fără niciun tratament. Pentru cei care nu o fac, datele limitate disponibile sugerează că inhalatoarele, steroizii, narcoticele și anumite medicamente fără prescripție medicală pot oferi o oarecare ușurare.

Există și cazuri de tuse persistentă, care poate genera îngrijorare, mai ales dacă este însoțită de pierdere rapidă în greutate,  transpirații nocturne, spută cu sânge, etc. În cazuri rare, tusea subacută și cronică poate fi un semn al cancerului pulmonar sau al diferitelor forme de boală pulmonară cronică, iar intervenția cât mai rapidă în astfel de situații este vitală.

La fumători, tusea cronică este adesea obișnuită, iar primul sfat al medicului va fi renunțarea la fumat.

În cazul că o tuse care nu mai trece este asociată cu o anumită medicație, medicul poate recomanda un alt tratament, care nu are tusea ca efect secundar.

Medicamentele utilizate pentru tratarea tusei cronice pot include:

Antihistaminice, corticosteroizi și decongestionante.

Aceste medicamente sunt tratamentul standard pentru alergii și picurare postnazală.

Antihistaminicele pot include:

  • difenhidramină, ca în Benadryl
  • clorfeniramină, ca în Chlor-Trimeton
  • loratadină, ca în Claritin sau Alavert
  • fexofenadină (Allegra)
  • cetirizină (Zyrtec)
  • levocetirizină (Xyzal)
  • desloratadină (Clarinex)

Medicamente inhalatoare pentru astm

Cele mai eficiente tratamente pentru tusea asociată astmului sunt corticosteroizii și bronhodilatatoarele, care reduc inflamația și deschid căile respiratorii.

Antibiotice

Dacă o infecție bacteriană, fungică sau micobacteriană cauzează tusea cronică, medicul poate prescrie medicamente pentru a trata infecția.

Blocante de acizi

În cazul refluxului gastroesofagian, tratamentul va consta în medicamente care blochează hiperproducția de acid. Unii oameni au nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a rezolva problema. Blocanții H2 sunt utilizați pentru a suprima tusea cauzată de producția de acid din stomac la persoanele cu reflux.

Antitusive

Medicul poate recomanda un tratament pentru combaterea tusei, dacă aceasta este foarte deranjantă, nu  lasă persoana să se odihnească sau provoacă vomă.

Medicamentele fără prescripție medicală pentru tuse și răceală sunt destinate să trateze simptomele tusei și răcelii, nu boala de bază. Nu utilizați medicamente fără prescripție medicală, cu excepția medicamentelor pentru ameliorarea febrei și pentru ameliorarea durerii, pentru a trata tusea și răceala la copiii mai mici de 6 ani. De asemenea, luați în considerare evitarea utilizării acestor medicamente pentru copiii sub 12 ani.

tuse care nu mai trece

Remediile la domiciliu pot juca, de asemenea, un rol important pentru unii pacienți. Unele dovezi anecdotice subliniază beneficiile mierii pentru ameliorarea tusei persistente. Un studiu a arătat că mierea a fost mai eficientă în calmarea tusei decât placebo, pe o perioadă de trei zile. Alte recomandări pot include:

  • Folosirea unui umidificator sau inhalare de abur
  • Hidratare adecvată pentru subțierea mucusului
  • Irigare nazală pe bază de apă de mare

Surse:

  • https://www.sfatulmedicului.ro/Bolile-aparatului-respirator/tusea-persistenta-ce-afectiuni-indica-si-cum-se-trateazai_17360
  • https://www.sfatulmedicului.ro/Bolile-aparatului-respirator/recomandari-pentru-a-scapa-de-tusea-persistenta-sau-recurenta_19041
  • https://www.doc.ro/cancer-pulmonar/cand-este-tusea-un-semn-al-cancerului-pulmonar
  • https://www.springfarma.com/blog/tusea-persistenta-de-ce-apare-ce-o-poate-declansa-preventie-si-tratament.html
  • https://www.doc.ro/sanatate/tusea-persistenta-ce-afectiuni-indica
  • https://www.ourmidland.com/news/article/a-nagging-cough-can-hang-on-for-weeks-or-months-18701549.php
  • https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/that-nagging-cough
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-cough/symptoms-causes/syc-20351575
  • https://www.healthdirect.gov.au/cough
  • https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/chronic-cough
  • https://info.health.nz/conditions-treatments/lungs/persistent-coughs/
  • https://www.templehealth.org/about/blog/what-to-do-about-nagging-cough
  • https://www.verywellhealth.com/constant-cough-symptoms-2248845
  • https://www.webmd.com/cold-and-flu/ss/slideshow-nagging-cough-causes
  • https://www.healthline.com/health/wet-cough#treatment
  • https://www.robitussin.com/cough-cold-center/how-to-relieve-a-dry-cough/