Ce face un medic de terapie intensivă?

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Un medic de terapie intensivă este unul dintre cei mai importanți medici din echipa medicală a unui spital. Secția de terapie intensivă este unul dintre cele mai importante departamente ale unui spital, locul în care se duce adesea o luptă pe viață și pe moarte, unde sunt asistate persoanele aflate în stare critică, ce necesită un tratament cu totul special. În secția de terapie intensivă sunt aduși pacienții după intervențiile chirurgicale majore, sunt îngrijiți bolnavii cu probleme amenințătoare de viață, ce necesită monitorizare constantă și suport permanent. Adesea, aici se află oameni ale căror funcții vitale depind de aparaturi și echipamente complicate, de resurse medicale avasante, care nu sunt disponibile în alte departamente ale unui spital. De multe ori în secțiile de terapie intensivă ajung pacienți în urgență, cu condiții severe, precum stop cardiorespirator, accidente vasculare, traume severe, hemoragii,  șoc septic sau alte afecțiuni grave, care duc la deteriorarea accelerată a funcțiilor organismului sau sunt însoțite de complicații majore.

Echipamentele cu care este dotată o secție de terapie intensivă sunt foarte complexe, de la ventilatoare mecanice la tuburi endotraheale și de traheostomă, monitoare cardiace și pentru urmărirea celorlalte funcții ale corpului, aparate pentru dializă, o serie întreagă de instrumente, precum și medicamente specifice. Coma indusă medical, folosirea analgezicelor și sedarea indusă sunt proceduri frecvente la ATI, pentru reducerea durerii și prevenirea infecțiilor secundare. În cadrul secției de terapie intensivă au loc frecvent proceduri foarte complexe, de la intubare și ventilarea mecanică până la dializă, cateterizări arteriale,  precum și la aplicarea unor manevre de urgență ca resuscitarea cardio-respiratorie

Este de la sine înțeles că personalul dintr-o  secție de terapie intensivă are o pregătire foarte temeinică, se perfecționează în permanență, lucrează la foc continuu, purtând o responsabilitate mai mare ca orice altă echipă dintr-un spital. Mai mult decât atât, la terapie intensivă lucrează mai multe persoane raportat la numărul de pacienți decât în orice alt departament. Persoana cheie în secția ATI este medicul de terapie intensivă, care are multiple sarcini, de la monitorizarea pacienților în stare critică la pregătirea preoperatorie și supravegherea postoperatorie a celor care suferă intervenții chirurgicale sub anestezie generală. Terapia intensivă este una dintre cele mai grele specializări, de aceea nu poate fi asumată decât de medici care au o adevărată vocație în domeniu, care sunt dispuși să se pregătească toată viața și să se lupte zi de zi cu moartea.  Este important de subliniat că prezența permanentă a unor medici ATI bine pregătiți este asociată cu o mortalitate mai scăzută în secțiile de terapie intensivă și cu reducerea perioadei de spitalizare, după cum arată o serie de studii recente.

Ce face un medic de terapie intensivă

”Terapia intensivă este locul în care  toate eforturile noastre se concentrează asupra eliminării riscurilor postoperatorii prin mijloace farmacologice și tehnice specifice, pe de-o parte condițiile necesare pentru desfășurarea actului chirurgical, a îngrijirii perioperatorii și a altor proceduri diagnostice sau terapeutice, iar pe de altă parte, suportul indispensabil pacientului critic pentru evaluarea și tratamentul leziunilor de organ; locul din care pacientul de cele mai  multe ori câştigă lupta cu boala, dar există şi situaţii nefericite în care acesta o pierde. Pierderea sănătăţii îi face pe cei bolnavi şi pe cei care le stau la căpătâi, medici, rude, prieteni, să simtă ce înseamnă aripa morţii, paroxismul suferinţei, lupta între viaţă şi moarte care se duce la reanimare.”, spune Dr. Flaviu Șteiu, medic primar, şef de secţie Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Monza, în cadrul unui interviu din jurmed.ro

Un medic de terapie intensivă este un profesionist format în domeniul medicinei intensive sau de asistare a persoanelor aflate în stare critică. Medicul ATI trebuie să stabilească toate deciziile legate de îngrijirea pacienților, inclusive cele legate de admiterea lor în secția de terapie intensivă și de momentul externării lor.

Un medic de terapie intensivă are o abordare holistică a pacienților și trebuie să cunoască aspecte din multiple arii medicale, pentru că orice afecțiune de care suferă o persoană poate fi un risc în plus când aceasta se află într-o stare critic.

Societatea de terapie intensivă din SUA definește astfel rolul medicului ATI: ”practicianul de terapie intensivă este permanent disponibil fizic, atunci când este nevoie de el, fără nici o altă obligație și posedă cunoștințele abilitățile, capacitatea de judecare, atitudinea și compasiunea formate prin training, experiență și strădania de asigura cele mai bune rezultate pentru bolnavul aflat în stare critică. Medicul de terapie intensivă gestionează mediul în care are loc îngrijirea bolnavilor critici, incluzând aparatură performantă, echipamente, resurse, precum și personalul și organizarea acestuia.

Deși pare puțin idealizată, această definiție a rolului medicului ATI nu este departe de adevăr. Un medic de terapie intensivă nu poate fi limitat de granițele unei singure specializări, unui singur organ afectat sau a unei singure vârste. El lucrează cu toate categoriile de pacienți, pentru că oricine, de la un nou-născut la o persoană de vârsta a treia se poate afla, la un moment dat, în stare critic, dintr-o varietate de motive. Terapia intensivă este multidisciplinară, iar medicul ATI trebuie să aibă cunoștințe din majoritatea specializărilor tradiționale, acumulate printr-un program adecvat de pregătire și perfecționare.

Acest lucru nu înseamnă că un medic de terapie intensivă nu are nevoie de alți specialiști; dimpotrivă, una dintre cele mai importante abilități ale sale este de a coordona echipa multidisciplinară care lucrează la ATI. O singură persoană nu poate acoperi volumul de cunoștințe medicale și diversitatea abilităților necesare astăzi în tratamentul bolnavilor în stare critic. Un rol cheie al medicului ATI este de a coordona eforturile tuturor specialiștilor care sunt implicați în planul terapeutic pentru persoanele internate în cadrul secției de terapie intensivă.

Fiecare specialist dintr-un spital este responsabil pentru o serie de afecțiuni – cardiologii văd insuficiență cardiacă, chirurgii generali văd obstrucția intestinului, pneumologii  indentifică bolile respiratorii. Dar atunci când pacientul este grav bolnav, acesta este asistat în secția de terapie intensivă, iar medicul ATI este expert  nu doar în ceea ce privește afecțiunile critice, ci trebuie să treacă de granițele „specialităților unui singur organ” și să vadă pacientul în integralitatea sa.  În secțiile ATI, veți vedea tot ce este mai rău și veți gestiona condiții care depășesc sfera oricărei alte echipe.”, arată Dr David Ransley, medic în cadrul  Intensive Care Medicine Royal Hobart Hospital, în cadrul unui interviu din mdanational.com.

Responsabilitățile unui medic de terapie intensivă sunt similare cu cele ale altor medici, cu o diferență legată de amploarea și diversitatea actului medical. În plus, dată fiind dotarea cu totul specială a secției de terapie intensivă, un medic ATI trebuie să aibă cunoștințe și training special legate de utilizarea respectivelor echipamente.

Medic de terapie intensivă: RESPONSABILITĂȚI

  • Examinarea pacienților pentru a determina natura și amploarea problemelor, după trimiterea de la medicii generaliști și de la alți specialiști medicali
  • Stabilirea unor diagnostice, în urma efectuării testelor de laborator și altor proceduri de diagnostic și integrării tuturor informațiilor medicale existente despre un anumit pacient
  • Admiterea pacientilor la secția ATI sau referirea lor către alte unități medicale
  • Prescrierea și administrarea de medicamente, precum și tratamente și proceduri de remediere și terapeutice.
  • Înregistrearea informațiilor și datelor medicale.
  • Consultarea altor specialiști medicali, pentru  un diagnostic exhaustiv și o intervenție terapeutică adecvată

Majoritatea medicilor de terapie intensivă au și competențe de anestezist, fiind unități în care una dintre principalele atribuții ale medicului ATI fiind aceea de a pregăti pacientul pentru anestezie, de a realiza anestezia și a monitoriza statusul pacientului intraoperator și postoperator,

Medicul ATI are în îngrijire pacienți aflați în stare critică sau condiții amenințătoare de viață, fie că este vorba de persoane care depind de echipamente de menținere a vieții, de pacienți care au trecut prin intervenții chirurgicale majore sau care au ajuns în secția de terapie intensivă din urgență. Principalele unități ATI sunt specializate în cardiochirurgie, cardiologie, boli respiratorii, neurochirurgie, traumatologie, transplant de organe.

Specialistul în terapie intensivă are abilități clinice,putând identifica și gestiona tulburările și simptomele asociate cu condiții medicale severe. În munca sa, medicul de terapie intensivă poate utiliza o serie de tehnici diagnostice non-invazive sau invazive, precum și modalități de monitorizare și tratament destinate susținerii organelor vitale. Medicul ATI este expert, de asemenea, în îngrijirea persoanelor aflate în stadii terminale ale unor boli, asistând ultimele clipe ale acestora, identificând persoanele aflate în moarte clinică și implicându-se în procedurile legate de donarea de organe.

Printre procedurile comune pe care trebuie să le cunoască și aplice medicul de terapie intensivă sunt: intubarea, ventilarea mecanică, dializa, traheostomia percutană, canularea arterială, cateterizarea arterei pulmonare, abord venos central.  Tehnicile de resuscitare sunt, de asemenea, frecvent folosite în cadrul secțiilor ATI.

De regulă, un medic de terapie intensivă are sub monitorizare între 8 și 15 pacienți, coordonând o echipă multidiciplinară, formată din asistente medicale cu specializare ATI, alți medici non-intensiviști, fizioterapeuți, specialiști în farmacologie, terapeuți pentru respirație, nutriționiști.

Complexitatea intervenției ATI implică resurse vaste, atât ca personal, cât și în ceea ce privește costurile.

Pacienții sunt evaluați de o ”echipă de recuperare” care poate include, pe lângă personalul de terapie intensivă, medici interniști, specialiști în reabilitare, psihiatri, neuropsihologi, neurologi, terapeuți ocupaționali, reumatologi, asistenți sociali:”, arată Dr. Robert D. Stevens, profesor asociat la Johns Hopkins University School of Medicine, subliniind că  unul dintre rolurile medicului ATI este și  de a direcționa demersurile echipei implicate în recuperarea post- terapie intensivă a pacientului, în condițiile în care chiar și persoanele care s-au recuperate complet pot avea probleme pe termen lung, precum slăbiciune, anxietate, dificultăți de concentrare, depresie, iritabilitate.

De asemenea, medicul ATI are un rol central în comunicarea cu pacienții și familiile acestora, legat de stadiul bolii, prognoză și posibile rezultate.  Fiind un domeniu supus mereu riscului, este posibil ca medicul de terapie intensivă să fie nevoit să ia adesea decizii fără posibilitatea de a întreba pacientul despre dorințele și preferințele sale ori de a se consulta cu familia. Tocmai de aceea, el trebuie să dețină bune abilități de comunicare, abilități de gândire rapidă și de gestionare a deciziilor dificile. Pacientul  ATI are, de cele mai multe ori, boli sistemice și multiple comorbidități, iar pe acest teren complex medicul de terapie intensivă ia hotărâri privind tratamentul sau procedurile aplicate, în absența unor evidențe clinice, bazându-se doar pe experiența vastă în gestionarea situațiilor critice.

Cum se pregătește un medic de terapie intensivă

După finalizarea Facultății de Medicină, durata de pregătire pentru specializarea în ATI este de cinci ani. În acești cinci ani, fiecare rezident trebuie să treacă prin 200 de ore de pregătire teoretică pe an, aceste ore fiind cumulate în cadrul cursurilor și al seminariilor.

În cadrul stagiilor de terapie intensivă, rezidenții vor parcurge un stagiu de 18 luni de terapie intensivă polivalentă, dintre care 150 de ore vor fi dedicate segmentului chirurgical, iar restul de 150 de ore vor fi dedicate segmentului medical (cardiologie și boli vasculare, endocrinologie și boli metabolice, gastroenterologie și hepatologie, hematologie, medicină internă, neurologie, nefrologie, chirurgie, pneumologie, pediatre și oncologie). De asemenea, se realizează obligatoriu minim 3 luni de terapie intensivă pediatrică. Următorul stagiu este cel de terapie intensivă traumatologică, care are o durată de 3 luni și stagiul la unitatea de primiri urgențe, tot cu o durată de 3 luni.

Pe parcursul cursurilor, medicul resident acumulează cunoștințe teoretice despre anestezia general și loco-regională, cuplate cu deprinderea principalelor tehnici anestezice. De asemenea, urmează o serie de cursuri și seminarii legate de terapia intensivă în pediatrie și obstetrică, traumatologie, cardiovasculară, respiratorie, digestivă, metabolică și de nutriție, renală, precum și terapia intensivă cuplată cu patologia infecțioasă și tulburările multisistemice la bolnavii critici.

Surse:

  • https://www.cicm.org.au/About/What-is-an-Intensive-Care-Specialist
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Intensive_care_unit
  • https://ro.wikipedia.org/wiki/Anestezie_%C8%99i_terapie_intensiv%C4%83
  • https://jurmed.ro/medici/in-prezent-anestezia-este-un-act-medical-cu-un-grad-foarte-mare-de-siguranta/
  • https://www.uninet.edu/cimc2000/malcom/mfisher.html
  • https://medijobs.ro/blog/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-specializarea-in-ati
  • https://www.wficc.com/images/pdfs/resources/The-ICU-Specialist.pdf
  • https://blog.oup.com/2015/01/critical-illness-robert-stevens/
  • https://www.mdanational.com.au/advice-and-support/library/articles-and-case-studies/2017/11/what-i-love-about-intensive-care