Ceai pentru plămâni: cum îl alegi și ce beneficii are
Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.
Atunci când vine vorba de sănătatea respiratorie, un ceai pentru plămâni poate fi de mare ajutor. Fie că este vorba de inflamație, congestie sau detoxifiere, diverse infuzii de plante medicinale pot avea efecte benefice în susținerea funcției pulmonare. În plus, sunt ieftine, ușor de procurat, de preparat și de consumat, astfel încât îți poți face un adevărat ritual de sănătate, care să includă și un ceai pentru plămâni în fiecare zi.
Totuși, pentru că există multe ceaiuri de plante medicinale, ai putea fi nelămurit ce ceai pentru plămâni să alegi. Uneori, poți găsi în plafaruri amestecuri de plante special destinate menținerii sănătății plămânilor, cum este Ceaiul Pulmonar de la Fares, care conține troscot, plămânărică, pătlagină, urzică moartă și fenicul. Alteori, îți poți gândi propriul ceai pentru plămâni, dar, în acest caz este necesar să știi câte ceva despre plantele care ajută aparatul respirator și beneficiile fiecărui tip de ceai în parte.
În rândurile de mai jos, poți descoperi care ceai pentru plămâni are efecte garantate, ce plante pot fi incluse într-un ceai pentru plămâni eficient și cum să alegi cel mai potrivit amestec pentru tine, cunoscând și contraindicațiile anumitor ceaiuri.
Ceai pentru plămâni sănătoși
Ceaiurile sunt nelipsite, atunci când ai o infecție respiratorie, fie că este o simplă răceală, o gripă sau chiar pneumonie. Un ceai pentru plămâni este întotdeauna recomandat când tușești, pentru că decongestionează căile respiratorii, calmează tusea, fluidifică și curăță mucusul. Diverse plante medicinale au efecte benefice asupra plămânilor și le poți folosi sub formă de infuzii simple, amestecuri sau chiar cu adaos de miere, care ameliorează, de asemenea, simptomele răcelilor.
Dar, ca să alegi cel mai bun ceai pentru plămâni, este util să cunoști ce efecte au aceste plante medicinale și care sunt recomandate cel mai des ca adjuvant în tratamentul căilor respiratorii. De asemenea, este bine să știi dacă în cazul unora dintre ele există contraindicații. Iată câteva ceaiuri pentru plămâni recunoscute pentru efectele lor calmante, antiinflamatorii și de decongestionare a căilor respiratorii:
Ceai pentru plămâni din rădăcină de lemn dulce
Rădăcina de lemn dulce este folosită de multă vreme în medicina tradițională pentru diferite afecțiuni, inclusiv tuse și infecții respiratorii.
Conform unui studiu din 2015, lemnul dulce s-a dovedit eficient în inhibarea creșterii mai multor tipuri de bacterii, ciuperci și chiar în blocarea efectelor unor virusuri. Substanțele din compoziția rădăcinii de lemn dulce pot diminua tusea cu 30% până la 78%., pot acționa ca expectorante și care pot ajuta la subțierea mucusului.
Persoanele însărcinate nu trebuie să folosească rădăcină de lemn dulce. De asemenea, consumul unor cantități mari de rădăcină de lemn dulce poate provoca hipertensiune arterială sau scăderea nivelului de potasiu.
Cum se prepară
- Se folosește rădăcină uscată de lemn dulce
- Se adaugă 1 lingură de rădăcină de lemn dulce mărunțită la 1 cană de apă
- Se fierbe aproximativ 10 minute.
- Se lasă să se răcească câteva minute
- Se strecoară înainte de servire
Ceai de ghimbir pentru afecțiuni respiratorii
Ghimbirul este un ingredient popular în multe alimente și băuturi, dar are diverse beneficii pentru sănătate. Astfel, este folosit pentru mai multe afecțiuni, în special gastrice, fiind un cunoscut antiemetic. În ceea ce privește sănătatea respiratorie, ceaiul de ghimbir s-a dovedit util în gestionarea tusei, având proprietăți antiinflamatorii și antioxidante puternice, care pot ajuta la calmarea gâtului și a căilor respiratorii iritate din cauza acceselor de tuse. Este recomandat în cazul astmului, dar și al alor afecțiuni respiratorii care au ca simptom tusea persistentă.
Cu toate acestea, consumul de ghimbir trebuie să fie limitat, deoarece în cantitate prea mare poate avea efecte secundare, cum ar fi disconfort abdominal, arsuri la stomac și diaree. De asemenea, poate interacționa cu medicamente anticoagulante, de aceea trebuie folosit cu precauție de persoanele care iau tratamente de subțiere a sângelui.
Cum se prepară
Ceaiul de ghimbir se poate prepara din ghimbir proaspăt sau se poate folosi un ceai prefabricat.
Pentru a prepara ceai din ghimbir proaspăt, procedează astfel:
- Curăță 3 bucăți de ghimbir și împarte-le în felii subțiri
- Folosește 4 căni de apă și adaugă ghimbirul când dă în clocot
- Fierbe aproximativ 15 minute.
- Strecoară înainte de a bea
Ceai verde pentru plămâni
Unele studii au demonstrat că ceaiul verde are capacitatea de a calma tusea.
Ceaiul verde este, în general, sigur atunci când este consumat în cantități moderate, deși poate interacționa cu anumite beta-blocante. Conține cofeină, de aceea poate determina agitație și îți poate afecta somnul, dacă este consumat prea aproape de ora de culcare. În plus, consumul de cantități mari din această băutură poate inhiba absorbția fierului. Mai mult, unii compuși din ceaiul verde pot interacționa cu anumite medicamente, inclusiv acetaminofen, codeină, verapamil, nadolol, tamoxifen și bortezomib, deci, dacă consumi mult ceai verde și faci astfel de tratamente, este necesar să consulți medicul înainte.
Cum se prepară
- Se fierbe o cană de apă
- Se lasă să se răcească 1 minut
- Se infuzează 1 linguriță de frunze de ceai verde, timp de aproximativ 3 până la 5 minute
- Se strecoară și se lasă să se răcească puțin înainte de a bea

Ceai pentru plămâni din cimbru
Cimbrul este considerat un antibiotic natural, având activitate antimicrobiană și poate fi benefic în tratamentul infecțiilor respiratorii, mai ales al celor însoțite de tuse.
Un studiu din 2021 a investigat efectele unui extract de cimbru la persoanele cu tuse acută și s-a constatat că poate reduce numărul și intensitatea acceselor de tuse.
Cum se prepară
- Toarnă 1 1/2 cană de apă clocotită peste 3 crenguțe de cimbru proaspăt
- Lasă-le să se înmoaie aproximativ 5 minute
- Strecoară înainte de a consuma ceaiul
Ceai de mentă pentru probleme de respirație
Unele cercetări au arătat că menta are proprietăți antimicrobiene, antioxidante și de calmare a durerii. În răceli, ceaiul de mentă poate ajuta la desfundarea sinusurilor și ușurarea respirației.
”Un ceai recomandat pacienților care suferă de pneumonie este cel mentă. Menta are un efect calmant asupra tractului respirator superior, ameliorând astfel simptomele cauzate de pneumonie.”, subliniază dr. Oana Cuzino pe doc.ro
Cum se prepară
Ceaiul de mentă poate fi prefabricat sau se poate prepara din frunze proaspete, astfel:
- Adăugă 15 frunze de mentă la 2 căni de apă fiartă,
- Lasă-le să se înmoaie timp de aproximativ 5 minute
- Strecoară înainte de a bea.
- Beneficiile ceaiului pentru infecții respiratorii
Consumul de ceai poate oferi multiple beneficii în cazul unor probleme respiratorii, precum:
- Calmarea durerilor în gât și a iritației căilor respiratorii
- Fluidizarea mucusului, care ajută eliminarea mai eficientă și deblocarea pasajelor respiratorii
- Acțiune antiinflamatorie sau antimicrobiană, ajutând la o vindecare mai rapidă
Ceai pentru plămâni cu efect antiinflamator
O serie de ceaiuri pentru sănătatea respirației au efecte antiinflamatorii și pot fi folosite în cazul răcelilor și altor infecții ale tractului respirator. Ceaiurile medicinale conțin compuși puternici din plante, substanțe fitochimice care pot preveni deteriorarea oxidativă a celulelor și pot reduce inflamația. Datorită proprietăților lor antiinflamatorii, anumite plante pot ameliora durerea, umflarea și alte simptome cauzate de inflamație. Consumul de ceai pentru plămâni preparat din aceste plante, ierburi și condimente este o modalitate ușoară de a te bucura de beneficiile lor.
Iată câteva ceaiuri antiinflamatoare ce pot fi folosite în cazul bolilor respiratorii:
Ceai de Busuioc sfânt (Ocimum sanctum)
Cunoscut și sub numele său hindus de Tulsi, busuiocul sfânt este o plantă perenă originară din India și Asia de Sud-Est. În medicina ayurvedică, este cunoscut drept „regina ierburilor” datorită gamei sale largi de proprietăți sanogene.
Denumit plantă adaptogenă în medicina alternativă, busuiocul sfânt ajută corpul să contracareze stresul emoțional, din mediu și metabolic, cauzele principale ale inflamației care duc la boli cronice
O serie de studii au arătat că busuiocul sfânt are proprietăți antiinflamatorii putând reduce nivelul zahărului din sânge, colesterolul și tensiunea arterială.
Compușii din frunzele și semințele plantei de busuioc sfânt pot reduce, de asemenea, nivelurile de acid uric, atenuând durerea care rezultă din afecțiuni inflamatorii precum guta și artrita reumatoidă.
Unii dintre compușii busuiocului sfânt luptă împotriva inflamației prin inhibarea enzimelor cox-1 și cox-2, care produc substanțe proinflamatoare și declanșează durere, umflare și inflamație.
Ceaiul de busuioc sfânt sau Tulsi este disponibil la multe magazine de produse naturiste și online. Pentru a-l prepara,poți folosi frunze sau o pliculețe de ceai, lăsându-le la infuzat timp de cinci minute. În general, ceaiul Tulsi este sigur pentru majoritatea persoanelor și poate fi băut în fiecare zi.
Ceaiul cu Turmeric (Curcuma longa)
Turmericul este o plantă cu flori cu o rădăcină sau un rizom comestibil, care este adesea uscat și transformat în condiment. Rădăcina poate fi, de asemenea, decojită și tocată.
Ingredientul activ din turmeric este curcumina, un compus galben cunoscut pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate. Reduce inflamația și durerea prin întreruperea unora dintre căile implicate în procesele inflamatorii.
Turmericul și curcumina au fost studiate pentru efectele lor asupra bolilor inflamatorii cronice precum artrita reumatoidă, sindromul colonului iritabil și bolile de inimă. De asemenea, pot ameliora durerile articulare artritice și durerile musculare după exerciții fizice, ambele fiind cauzate de inflamație.
Într-un studiu de 6 zile la persoanele cu durere și inflamație din cauza osteoartritei, administrarea a 1.500 mg de curcumină în doze divizate de 3 ori pe zi a redus semnificativ durerea și a îmbunătățit funcția fizică, în comparație grupul care a primit placebo.
Cum inflamația este unul dintre factorii majori în bolile respiratorii, un ceai pentru plămâni pe bază de turmeric poate avea efecte pozitive. Pentru preparare se poate fierbe 1 linguriță de turmeric pudră sau rădăcină de turmeric decojită, rasă într-un vas cu 2 căni (475 ml) de apă, timp de aproximativ 10 minute. Apoi se strecoară și se adaugă lămâie sau miere după gust. Curcumina se absoarbe mai bine în prezența piperului negru, așa că se poate adăuga puțin praf de piper în ceai.
Ceai pentru plămâni de măceș (Rosa Canina)
Măceșele au fost folosite ca medicament pe bază de plante de mai bine de 2.000 de ani, deoarece au o cantitate foarte mare de antioxidanți, inclusiv beta-caroten și vitaminele C și E .
Măceșele conțin compuși fenolici, care sunt antiinflamatori puternici antioxidanți ce vă protejează celulele de deteriorare.
Studiile arată că pudra de măceș reduce durerea și alte simptome legate de artrita reumatoidă prin limitarea producției de substanțe chimice citokine proinflamatorii .
Măceșele conțin, de asemenea, acizi grașă sănătoși, cum ar fi acidul triterpenoic, acidul ursolic, acidul oleanolic și acidul betulinic. Aceștia inhibă enzimele cox-1 și cox-2, care declanșează inflamația și durerea.
Pentru a prepara ceai de măceșe, se pot folosi aproximativ 10 măceșe întregi, proaspete sau uscate. Acestea se zdrobesc și se amestecă cu aproximativ 1 1/2 cană (355 ml) de apă foarte fierbinte (nu clocotită), apois se lasă la la infuzat timp de 6-8 minute. Se strecoară băutura pentru a îndepărta substanțele solide și se adaugă miere după gust. Ceaiul de măceșe are o culoare roșu-coral intens și note florale.

Ceai de Fenicul (Foeniculum vulgare Mill)
Aroma semințelor și bulbului de la planta de fenicul mediteranean este adesea comparată cu cea a lemnului dulce sau a anasonului. Deci , dacă îți place gustul acestora, poți prepara și din fenicul un ceai delicios care combate și inflamația.
”Ceaiul preparat din semințe de fenicul ajută la curățarea mucusului de la nivelul căilor respiratorii, care îngreunează respirația și accentuează tusea. Acesta poate reduce și temperatura corpului, fapt important în cazul pacienților care au febră.”, precizează dr. Cuzino.
La fel ca măceșele, feniculul este plin de compuși fenolici antiinflamatori. Unele dintre cele mai active sunt acidul cafeoilchinic, acidul rosmarinic, quercetina și kaempferol.
Unele cercetări indică faptul că feniculul poate reduce durerea, datorită compușilor săi antiinflamatori puternici.
Ceaiul de fenicul este ușor de preparat, folosind semințe de fenicul. Se toarnă 1 cană (240 ml) de apă clocotită peste 2 lingurițe de semințe de fenicul zdrobite și se lasă la infuzat aproximativ 10 minute. Se poate adăuga miere sau îndulcitor.
Ceai de urzică (Urtica dioica)
Rezultatele unor cercetări publicate în ISRN Allergy au arătat că un ceai cu amestec de urzică și soc poate fi eficient în reducerea simptomelor rinitei alergice, inclusiv congestiei nazale nazală. Cercetătorii au descoperit că urzica funcționează ca decongestionant natural și are, de asemenea, proprietăți antimicrobiene, ajutând sistemul imunitar să lupte împotriva infecțiilor.
Ceaiul de urzică poate fi preparat folosind frunze de urzică proaspete sau uscate ori pliculețe de ceai de urzică în apă fierbinte. Se poate adăuga un strop de piper cayenne sau piper negru pentru o notă picantă și un efect suplimentar de decongestionare nazală.
Ceaiul de mullein
Planta mullein este o plantă cu flori care se găsește în regiunile muntoase din Africa, Asia și Europa, iar ceaiul preparat din această plantă este cunoscut pentru gustul său dulce și aromat. Planta de mullein poate fi utilizată pentru a prepara un ceai pentru plămâni eficient. În trecut, a fost folosită pentru reducerea simptomelor de astm, bronșită, răceală și alte afecțiuni și boli respiratorii.
Un studiu din 2021 publicat în jurnalul MDPI evidențiază că fitochimicale precum quercetina prezente în mullein oferă beneficii antiinflamatorii. Scăderea inflamației poate ajuta mușchii să se relaxeze, inclusiv mușchii respiratorii, ducând la ameliorarea problemelor de respirație cauzate de bolile respiratorii enumerate mai sus, precum și la reducerea răgușelii și tusei.
Ceai de podbal pentru plămâni
Potbalul (Tussilago farfara) este o plantă din familia margaretelor, care a fost cultivată de mult timp pentru proprietățile sale medicinale. Folosit sub formă de ceai de plante, se consideră că podbalul poate trata infecțiile respiratorii, durerile de gât, guta, gripa și febra. Cu toate acestea, beneficiile sale sunt controversate și unele cercetări arată că poate avea anumite efecte secundare, precum afectarea ficatului sau apariția cheagurilor de sânge. De asemenea, unele substanțe precum senecionina și senkirkine, găsite în podbal ar putea fi cancerigene și ar putea provoca mutații la făt, de aceea podbalul nu este recomandat femeilor însărcinate.
Principalele beneficii ale unui ceai pentru plămâni din planta de podbal include:
Reducerea inflamației
Podbalul este adesea folosit ca remediu natural pentru afecțiuni inflamatorii precum astmul și guta. Deși sunt necesare mai multe cercetări legate de aceste afecțiuni specifice, unele studii indică faptul că podbalul are proprietăți antiinflamatorii.
Astfel, un studiu a constatat că tussilagonul, o componentă activă din podbal, a redus mai mulți markeri inflamatori și a ajutat la blocarea căilor specifice implicate în reglarea inflamației.
Tratarea tusei cronice
În medicina tradițională, podbalul este adesea folosit ca remediu natural pentru afecțiuni respiratorii cum ar fi bronșita, astmul și tusea convulsivă. Un studiu pe animale a constatat că tratarea șoarecilor cu un amestec de compuși de podbal a ajutat la reducerea frecvenței tusei cu până la 62%, crescând secreția de spută și scăzând inflamația.
Dacă alegi să bei ceai de podbal pentru sănătatea respirației, este bines ă te menții la 1- 2 căni pe zi.
”… podbalul nu este recomandat sugarilor, copiilor și nici femeilor însărcinate. Dacă o persoană are boli de ficat, probleme cardiace sau alte afecțiuni pentru care primește tratament, cel mai bine este să ceară sfatul medicului înainte de a lua suplimente cu podbal sau de a bea ceai de podbal.”, atenționează dr. Claudia Marin, pe site-ul doc.ro
Alte ceaiuri cu efecte antiinflamatorii au fost, deja menționate mai sus. Printre ele amintim ceaiul verde (Camellia Sinensis) c are conține polifenoli, dintre care epigallocatechin-3-galat (EGCG) este cel mai puternic și poate ajuta la ameliorarea simptomelor inflamatorii ale diferitelor boli.
Acțiunile antioxidante și antiinflamatorii ale fitochimicelor și acțiunile relaxante ale mușchilor netezi ale teofilinei prezente în ceai pot conferi protecție pulmonară și pot reduce riscul BPOC. Am investigat asocierea consumului de ceai (negru, oolong sau verde) cu riscurile BPOC într-un studiu de cohortă bazat pe populație cu adulți în vârstă cu vârsta ≥55.
Ceaiul de ghimbir conține, de asemenea, peste 50 de compuși antioxidanți diferiți, iar mulți dintre ei reduc la minimum producția de citokine, substanțe proinflamatorii din corp.
Ceai de detoxifiere pentru plămâni
Printre plantele recunoscute ca avânt efecte detoxifiante este ghimbirul, care ajută la curățarea plămânilor și prevenirea bolilor respiratorii.
Ceaiul de ghimbir are proprietăți antiinflamatorii și antivirale, eliminând toxinele din tractul respirator. Ghimbirul este renumit și pentru funcția sa de îmbunătățire a imunității, digestie, tratarea astmului, ameliorarea durerii, prevenirea bolilor cardiovasculare. În plus, acest ceai conține și minerale precum: potasiu, magneziu, zinc și beta caroten și vitamina C. Unele studiile au arătat că extractul de ghimbir poate fi folosit ca adjuvant în lupta împotriva cancerului pulmonar. Prin urmare, una dintre cele mai bune modalități de a promova sănătatea pulmonară și imunitatea este să bei ceai de ghimbir în fiecare zi.
În afară de ceaiul simplu de ghimbir, se poate consuma un amestec detoxifiant cu ghimbir, ceapă și turmeric, care ajută la eliminarea nicotinei în cazul fumătorilor, susținând filtrarea toxinelor din plămânii și îmbunătățind funcția pulmonară. Ceapa este bogată în antioxidanți, susținând controlul radicalilor liberi din organism, lupta împotriva cancerului și a bolilor de inimă. Totodată, ceapa oferă și multe vitamine C și B6, fiind utilă în tratamentul infecțiilor pulmonare și afecțiunilor respiratorii. Ghimbirul are și proprietăți antiinflamatorii puternice, utile în tratamentul bolii pulmonare obstructive cronice. Turmericul conține un nivel ridicat de curcumină, un antiinflamator puternic care ajută la curățarea si protejarea plămânilor.
Cum se prepară acest ceai detoxifiant
- Folosește 1 litru de apă ; 400g ceapă; 2 linguri turmeric; 400g zahăr din trestie ; 1 rădăcină de ghimbir
- Încălzește apa adăugând ceapa tocată, ghimbirul ras și zahărul. Când amestecul dă în clocot, adaugă pudra de turmeric și continuă să fierbi până când apa se reduce la jumătate.
- Se lasa amestecul sa se raceasca, se filtreaza apa intr-un borcan de sticla, se tine la frigider. Se iau 2 linguri dimineata pe stomacul gol si cu 2 ore inainte de cina, continuu, timp de 2 saptamani.
De asemenea, un amestec de ghimbir, turmeric și miere ajută la curățarea eficientă a plămânilor. Ghimbirul elimină mucusul din plămâni și are proprietăți antiinflamatorii, eliminând toxinele din organism. Turmericul are proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene și antivirale, curăță sângele și previne inflamația. Turmericul conține vitamine, minerale și acizi grași Omega-3. Mierea amestecată cu apă formează un amestec care este ușor absorbit de organism, ajută la întărirea sistemului imunitar, la tratarea bronșitei și la curățarea mucusului din plămâni, având, la rândul ei, efecte antiinfecțioase și antiinflamatorii.
Un alt amestec foarte bun pentru detoxifierea plămânilor conține:
- ghimbir
- scorțișoară
- frunze de tulsi proaspăt (busuioc sfânt)
- frunze uscate de oregano
- 3 boabe de piper
- cardamom
- un sfert de linguriță de semințe de fenicul
Se pot adăuga 2 căței de usturoi zdrobiți, dacă nu te deranjează gustul.
Acest ceai de plămâni poate fi un remediu la domiciliu eficient pentru cei care se confruntă cu tuse, strănut sau probleme de respirație din cauza poluării aerului. Ingredientele precum cardamomul, scorțișoara, ghimbirul și tulsi ameliorează semnificativ tusea și durerile în gât. gâtul și tusea

Ceaiul verde și ceaiul de turmeric sunt recomandate, de asemenea, pentru detoxifierea plămânilor.
Bineînțeles, consumul ceaiurilor detoxifiante trebuie asociat cu un stil de viață sănătos, pentru a asigura succesul detoxifierii, incluzând:
- Renunțarea la fumat
- dietă bogată în fructe și legume cu efecte antiinflamatorii
- Un program de exerciții fizice
- Evitarea poluării
- Măsuri de igienă a respirației
Ceaiuri bune pentru răceala la plămâni
O ceașcă fierbinte de ceai este un remediu binecunoscut în cazul răcelilor, gripei și altor infecții respiratorii. Primul lucru pe care îl facem când avem dureri în gât sau tuse este să preparăm un ceai cald, cu multiple efecte pozitive, precum:
- calmarea durerilor
- fluidizarea mucusului
- decongestionarea și deblocarea pasajelor aeriene
- reducerea inflamației
- hidratarea
Atunci când este vorba să alegi un ceai pentru răceală,trebuie să știi că unele ceaiuri sunt mai utile pentru că stimulează sistemul imunitar și te ajută să lupți împotriva bolii. Altele au efecte de calmare a tusei și decongestionare, ameliorând principalele efecte supărătoare ale răcelii.
Iată câteva ceaiuri foarte utile în caz de răceală:
Ceai de miere
Ceaiul cu miere nu este altceva decât apă caldă cu miere crudă. Este o modalitate naturală de a ameliora simptomele de tuse și răceală. De asemenea, oferă o alinare a durerii în gât prin reducerea inflamației interne. Studiile sugerează că mierea crudă poate fi un suprimator natural al tusei și poate reduce producția de mucus. În plus, mierea ajută la reducerea severității și a duratei tusei. Amestecând câteva picături de miere în oricare ceai te poate ajuta, de asemenea, la diluarea și eliminarea flegmei, la calmarea durerii și la suprimarea tusei.
Ceai pe bază de lămâie
Ceaiurile pe bază de lămâie au o concentrație mare de vitamina C și antioxidanți. Cercetările arată că vitamina C întărește sistemul imunitar și protejează de simptomele gripei. Pentru cele mai bune arome și rezultate, prepară o cantitate mai mare de ceai pe bază de lămâie și bea o zi întreagă pentru a -ți întări imunitatea.
Ceai de mușețel
Florile de musetel uscate contin flavonoide specifice cu proprietăți calmante. Ceaiul de mușețel funcționează excelent atunci când este consumat seara, datorită efectelor sale tranchilizante. În caz de tuse, răceală și dureri în gât, ceaiul de mușețel ajută la scăderea inflamației și reduce durerile de gât. De asemenea, susține un somn mai bun și are efecte antidepresive.
Ceai de Echinacea
Un ceai pentru plămâni foarte eficient este cel de Echinacea. Echinacea este un remediu faimos pentru infecțiile tractului respirator și scade riscul de tuse și răceală cu 58% , dacă este luată ca supliment. Ceaiul de Echinacea are proprietăți antiinflamatorii, ajutând sistemul imunitar să devină mai puternic și să diminuând durata răcelilor sau gripei.
Ceai de eucalipt
Ceaiul de eucalipt are o aromă puternică și poate ajuta la atenuarea congestiei nazale, datorită unui ingredient puternic numit 1,8-cineol. Studiile arată că inhalarea uleiului esențial de eucalipt sau a parfumului ceaiului de eucalipt poate ajuta la reducerea congestiei datorită proprietăților antiinflamatorii. Planta funcționează ca un expectorant ușor care poate ajuta la curățarea flegmei. Atunci când prepare un ceai din frunze de eucalipt, asigură-te că inhalezi aburii degajați de ceașca de ceai, pentru cele mai bune beneficii.

Ceai de soc
Un alt ceai util pentru răceală este ceaiul de soc. Boabele întunecate ale plantei de soc sunt pline de polifenoli cu efecte antioxidante. Siropurile și extractele din fructe de soc au demonstrat capacitatea de a scurta durata gripei și răcelilor și de a întări sistemul imunitar.
Ceai de hibiscus
Ceaiul de hibiscus este bogat în vitamina C și antioxidanți. Acest ceai ajută la întărirea sistemului imunitar și la ameliorarea simptomelor gripei și la recuperarea mai rapidă după boală.
Alte ceaiuri utile în caz de răceală și alte infecții respiratorii au fost déjà menționate și descrise mai sus, cum ar fi ceaiul verde, ceaiul de mentă, ceaiul de ghimbir sau ceaiul de lemn dulce.
Surse:
- https://www.doc.ro/sanatate/ceai-de-podbal-proprietati-beneficii-si-contraindicatii
- https://www.doc.ro/sanatate/remedii-naturiste-pentru-pneumonie
- https://med.ro/pneumo/ceai-pentru-plamani
- https://www.healthline.com/health/tea-for-cough
- https://www.healthline.com/nutrition/anti-inflammatory-tea#TOC_TITLE_HDR_5
- https://www.healthline.com/nutrition/coltsfoot
- https://pharmeasy.in/blog/10-best-types-of-teas-to-relieve-your-cough-and-cold
- https://senchateabar.com/blogs/blog/best-tea-for-congestion
- https://www.eatingwell.com/is-mullein-tea-good-for-lungs-8557462
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7800434
- https://www.ndtv.com/health/this-magic-lung-tea-can-give-your-lungs-their-long-due-detox-from-air-pollution-1997610
- https://nutratea.co.uk/blogs/herbal-teas-lung-health
- https://www.vinmec.com/en/news/health-news/general-health-check/ginger-tea-cleanses-the-lungs-right
- https://www.ndtv.com/health/air-pollution-green-tea-and-other-drinks-that-can-heal-your-lungs-naturally-2337668
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/324483#ways-to-clear-the-lungs
- https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/food-news/5-natural-detox-drinks-to-cleanse-the-lungs/photostory/104529412.cms?picid=104529458
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4262447
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3604064
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4629407
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5963652