Cum se folosește corect masca de oxigen

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.

Revizuit de Dorin Dumitru-Didita

Manager Homecare Romania
Linde Gas Romania


Alături de canulele nazale, masca de oxigen este cel mai uzual accesoriu prin intermediul căruia este furnizat acest gaz necesar vieții pacienților. Fie că este vorba de suplimentarea oxigenului în secțiile de terapie intensivă și în timpul anesteziilor sau de administrarea de oxigen pe termen lung, masca de oxigen este nelipsită între echipamentele necesare pentru oxigenoterapie. 

Există mai multe tipuri de măști de oxigen, dintre care masca simplă de oxigen poate fi folosită și la domiciliu. Alte tipuri de mască sunt utilizate doar în unitățile medicale sau în situații de urgență, de exemplu în timpul transportului unor pacienți aflați în stare critică.

Masca de oxigen este folosită în special pentru pacienții care suferă de boala pulmonară obstructivă cronică, displazie bronhopulmonară, fibroză cistică, pneumonie, astm.  Ea poate fi utilizată în spital și pentru administrarea oxigenului în situații de urgență, la pacienți cu traume sau stop cardiorespirator.

Cum este utilizată masca de oxigen

Masca de oxigen reprezintă unul dintre dispozitivele terminale de transfer al oxigenului de la o sursă de oxigen (de exemplu o butelie) către pacient. O mască de oxigen poate să acopere numai gura și nasul (mască oro-nazală) sau întreaga față. Masca de oxigen poate fi din plastic, silicon sau latex.  Aceasta are formă adaptată masivului facial și poate fi simplă sau cu rezervor balon, iar concentraţia de oxigen variază de la 25% până la 100% pentru măştile cu rezervor şi valvă unidirecţională. Dozarea oxigenului se face cu ajutorul debitmetrului. Masca Venturi are şi nişte orificii laterale pe unde se aspiră aer şi care se amestecă cu oxigenul, astfel că în funcţie de valoarea oxigenului din debitmetru şi gradul de închidere al orificiilor laterale se obţin valori controlate ale concentraţiei finale a oxigenului.

Masca de oxigen din plastic este, de asemenea, frecvent folosită în unitățile medicale, pentru că este relativ ieftină și poate fi curățată eficient, reducând riscul de infecții. Se recomandă schimbarea măștii de la un pacient la altul. Acest tip de mască este utilizată, de regulă, și la domiciliu, conectată la un concentrator de oxigen. Masca de oxigen din plastic este ușoară și se atașează foarte simplu, folosind o bandă elastică dispusă în jurul capului sau este prinsă prin inele elastice după urechi. Masca din plastic este transparentă, permițând personalului medical să observe fața pacientului și reducând senzația de claustrofobie experimentată de unii pacienți. Majoritatea pacienților care au suferito intervenție chirurgicală poartă mască de oxigen; ocazional, oxigenul poate fi administrat prin canule nazale,dar această modalitate nu permite aceeași acuratețe, mai ales în ceea ce privește reglarea concentrației oxigenului.

Dacă pacientul este conștient, înainte de aplicarea măștii, i se explică în ce constă procedura de administrare a oxigenului, i se asigură o poziție comodă și se verifică libertatea căilor respiratorii.

Pentru a așeza masca de oxigen pe fața pacientului se respectă câțiva pași simpli:

  • I se explică pacientului procedura, pentru a obține consimțământul și colaborarea; este avertizat, totodată și de pericolul utilizării unor surse de foc sau căldură atunci când poartă masca, din cauza acumulării oxigenului care întreține arderea
  • Se dezinfectează mâinile
  • Se deschide debimetrul tubului de oxigen înainte de a așeza masca pe fața pacientului și se fixează rata de curgere indicată
  • Se aseaza masca incepand de la barbia pacientului sau de la piramida nazală spre gură;
  •  Se intinde masca pe fata pacientului, apasand usor dar ferm; o apasare ușoară,  dar ferma a măștii va asigura o etanșare corectă
  • Se asează banda elastic în jurul capului, având grijă să fie fixă sau se prind inelele elastic după urechi

Pe parcursul procedurii, se supraveghează constant pacientul şi se controlează frecvent permeabilitatea sondei, se observă faciesul, semnele vitale (respiraţia în special), culoarea tegumentelor, starea de conştienţă; Periodic, se asigură îngrijirea nasului şi cavităţii bucale deoarece oxigenul usucă mucoasa oro-faringiană și se monitorizează saturația pacientului utilizând fie puloximetria, fie gazometria arterială, în funcție de starea pacientului.

Conform instrucțiunilor Agenției Naționale a Medicamentului pentru utilizarea oxigenului medical comprimat,  cantitatea de oxigen inhalat, concentraţia sa (21-80%) la administrarea prin mască depinde de spaţiul mort al măştii (volumul de aer acumulat în mască ce nu permite schimbul de gaze) şi de viteza de administrare a oxigenului. Măştile cu spaţiu mort mare pot să determine inhalarea repetată de dioxid de carbon care, împreună cu scăderea sensibilităţii centrului respirator datorită nivelului crescut de oxigen, poate determina o hipercapnie (acumulare excesivă de dioxid de carbon în sânge) la pacienţi cu răspunsului ventilator inadecvat la stimuli chimici. Pacienţii cu hipoxemie şi hipercapnie trebuie să primească concentraţii scăzute de oxigen (24-35%), prin măşti concepute special (de exemplu masca Venturi) sau prin canulă nazală, cu monitorizarea presiunii parţiale a gazului în sângele arterial.

Măștile de silicon și latex sunt mai grele decât masca de plastic și sunt folosite, de obicei, pentru a furniza oxigen pur, pe perioade mai lungi, de exemplu la victimele intoxicației cu dioxid de carbon sau în cazul bolii de decompresie ori la pacienții tratați în camera hiperbarică. Această  mască este strâns atașată de față, iar valvele din interiorul ei controlează curgerea gazelor dinspre exterior și în afară, astfel încât este minimizată respirarea înapoi a dioxidului de carbon exhalat.

Masca pentru anestezie permite atât inhalarea gazelor anestezice, cât și a oxigenului, precum și exhalarea gazului anestezic și dioxidului de carbon. Aceasta este confecționată din silicon anti-static sau latex, pentru a preveni electrizarea ce ar putea aprinde unele amestecuri de gaze. Măștile de anestezie sunt prinse cu patru curele și foarte ferm fixate pe față și cap, pentru a permite anestezistului să controleze gazele și oxigenul inhalate.

Tipuri de măsti de oxigen

Masca simplă de oxigen

Masca simplă de oxigen  este cel mai obișnuit model de mască de oxigen detașabilă, utilizat pentru pacienți care pot respira pe cont propriu, dar au nevoie de o concentrație mai mare de oxigen decât cel atmosferic (21%). Masca de oxigen simplă poate furniza un flux mai mare de oxigen decat canulele nazale (6-10 litri pe minut) cu o concentrație de 40 până la 60%. Fiecare mască prezintă conectorul pentru tubul de legătură la oxigen.  Masca simplă de oxigen este destinată mai ales utilizării pe termen scurt, de exemplu pe parcursul recuperării post-operatorii.  Masca simplă de oxigen este cea mai potrivită când se furnizează oxigen cu o concentrație mare și un flux crescut. Poate fi utilizată pe parcursul a câtorva ore sau zile, dar trebuie cuplată cu un umidifcator,  mai ales la pacienții care au o tuse uscată sau productivă.

 Pentru plasarea măștii simple de oxigen se procedează astfel, conform site-ului educațional asimed.net:

  • se verifică scurgerea oxigenului din sursă;
  • se pune masca în mâna bolnavului pentru a-i ușura controlul măști și i se susține mâna. Debitul oxigenului este de 10-12 l/minut;
  • se așază masca pe piramida nazală și apoi pe gură;
  • când bolnavul s-a obișnuit cu masca, se așează cureaua de fixare în jurul capului. În general este greu suportată de bolnav din cauza hamului de etanșeizare.
  • se monitorizează periodic starea pacientului pe parcursul procedurii, se măsoară saturația de oxigen din sânge cu pulsoximetrul, se urmărește culoarea feței și felul în care respiră
  • tuburile și măștile pot fi reutilizate de câteva ori la același pacient, atâta timp cât se păstrează curate

Masca simplă de oxigen poate fi folosită atât pentru adulți cât și pentru copii și are o serie de avantaje, precum:

  • Nu  prezintă  complicaţiile  canulei  nazale
  • Prezintă pe ambele părţi laterale mici găuri care vor permite eliminarea aerului expirat de pacient, precum şi diluarea oxigenului cu aerul camerei. Acest lucru elimină pericolul sufocării prezent la măștile cu valve unidirecționale, în cazul în care ar fi deconectate de la sursa de oxigen
  • Datorită ușurinței de utilizare, acest tip de mască este utilizat preferențial  în situațiile de prim-ajutor

Ca dezavantaje sau inconveniente:

  • Folosirea măştii de oxigen simple este mai puţin confortabilă comparativ cu canula nazală şi poate provoca claustrofobie în special la copii.
  • Poate  aluneca  uşor  de  pe  faţa pacientului.
  • Concentrația finală de oxigen furnizată prin masca simplă este dificil de controlat, pentru că depinde de cantitatea de aer din cameră care se amestecă cu oxigenul furnizat prin mască (aceasta diferă în funcție de cât de profund și frecvent respiră pacientul, precum și de cât de bine se potrivește masca pe fața sa și cât aer lasă să pătrundă). Din această cauză, masca de oxigen  simplă nu este adecvată pentru pacienții care au nevoie de o cantitate fixă de oxigen sau cu risc crescut al retenției de dioxid de carbon.

Masca tip Venturi

Acest tip de mască furnizează un nivel constant, prestabilit de oxigen. Este recomandată deopotrivă pentru a controla suplimentarea cu oxigen, cât și retenția de dioxid de carbon. Asigura o oxigenare cu flux înalt şi o concentraţie bine determinată de oxigen cuprinsă între 24-50%. Este recomandată folosirea acestui tip de mască la pacienţii cu bronhopneumonie cronică obstructivă. Pentru că  masca de tip Venturi poate controla într-o oarecare măsură nivelul de oxigen furnizat, este preferată în cazul pacienților care au afectată capacitatea de a inhala complet, cum sunt cei cu emfizem pulmonar.

Masca de tip Venturi este considerată un dispozitiv de furnizare a unei rate înalte de oxigen. Kitul include mai multe concentrații de oxigen, de 24%, 28%, 35%, 40% sau 60%, încorporând un sistem cu un cod de culoare pentru fiecare concentrație. Inițial se selectează culoarea corespunzătoare unei anumite concentrații indicate pe prescripția medicală, apoi se fixează masca pe nasul și gura pacientului și se prinde în jurul capului sau după urechi. Se reglează măsura bandei elastice sau a inelelor, astfel încât masca să se potrivează cât mai bine feței pacientului.  

În cazul măștii Venturi găurile laterale au doar rolul de a elimina gazul exhalat, comparativ cu masca simplă de gaz, care permite atât exhalarea cât și reinspirarea aerului.

Masca de oxigen cu rezervor

Asigură, de asemenea, o concentraţie de 90-100% de oxigen. Constă din administrarea unui flux  continuu de oxigen într-un rezervor ataşat de mască. La o administrare de peste 6L/min, la o crestere de 1 litru/min vom îmbunătăţi concentraţia de oxigen administrată cu 10%. În mod ideal, masca de oxigen cu rezervor nu permite reinhalarea gazelor eliminate sau inhalarea aerului din exterior (non- rebreather mask). Acest tip de mască are atașat un rezervor care poate stoca circa 1 litru de oxigen și este conectată la o butelie sau un sistem de generare a oxigenului. Înainte ca masca să fie plasată pe fața pacientului, se umplu două treimi din rezervor cu oxigen, la o rată de 15 litri pe minut. Aproximativ o treime din aerul din rezervor este epuizat pe măsură ce pacientul inspiră, fiind înlocuit permanent de oxigenul din sursă. Dacă rezervorul este golit complet, pacientul nu mai poate respira, de aceea trebuie luate toate măsurile pentru a elimina acest risc.

Aerul exhalat este eliminat printr-un orificiu cu o valvă ce se deschide doar spre exterior, prevenind inhalarea aerului din cameră. Astfel, se asigură administrarea unor concentrații mari de oxigen, între 60-90 %. Totuși, pentru a preveni sufocarea pacientului în cazul epuizării accidentale a oxigenului, există o valvă suplimentară care poate permite pătrunderea unei cantități semnificative de aer din exterior, de aceea concentrația oxigenului nu atinge niciodată 100%, cum prevăd unele ghiduri.

Masca de oxigen cu rezervor este utilizată pentru pacienții cu traumatisme, dificultăți cronice de respirație, migrenă în cluster, intoxicare cu monoxid de carbon sau alți pacienți care au nevoie de concentrații mari de oxigen, dar pot respira neasistați.

În general, masca de oxigen cu rezervor este utilizată în timpul transportului în situații de urgență și nu este folosită la domiciliu. Utilizarea ei se realizează obligatoriu sub supraveghere medicală, dat fiind riscul de sufocare pe care îl comportă.

Precauții atunci când folosești masca de oxigen

Terapia cu oxigen administrată prin intermediul măștii faciale de oxigen este greu tolerată de numeroși bolnavi cu starea de conștiență păstrată, din cauza senzației de asfixie, incapacității de alimentare sau hidratare orală, claustrofobiei și incapacității de comunicare cu persoanele din jur. În interiorul măștii faciale de oxigen se produce condensarea vaporilor de apă. Aceasta impune toaletarea măștii în fiecare oră și uscarea tegumentelor periorale. Conform asimed.net, trebuie luate multiple măsuri de precauție atunci când lucrezi cu oxigen medicinal și folosești masca de oxigen. Trebuie luate măsură de precauție, pentru că, dacă recipientul pentru barbotarea oxigenului se răstoarnă, lichidui poate fi împins de oxigen în căile respiratorii ale pacientului, asfixiindu-l.

În  cazul utilizării prelungite a oxigenului, în concentrații mari sau la presiuni ridicate, pot apărea:

  • iritare locală a mucoasei;
    • congestie și edem alveolar;
    • hemoragie intraalveolară;
    • atelectazie;
    • pătrunderea gazului în esofag ce duce la distensie abdominală

Precauțiile și măsurile de siguranță pentru utilizarea măștii sunt dublate de măsurile luate pentru a preveni accidentele ce pot fi produse de folosirea incorectă a oxigenului. În acest sens, trebuie să se țină cont de următoarele indicații:

  • deoarece oxigenul favorizează combustia, prezența sa trebuie atenționată întotdeauna prin anunțuri și marcaje;
  • pacienții și vizitatorii vor fi atenționați asupra pericolului fumatului sau al unei flăcări în preajma sursei de oxigen;
  • se vor verifica echipamentele electrice din încăperea respectivă;
  • se va evita utilizarea materialelor generatoare de electricitate statică(materiale sintetice) şi a materialelor inflamabile (uleiuri, alcool);
  • aparatele de monitorizare sau aspirare vor fi plasate în partea opusă sursei de oxigen;
  • transportul buteliilor cu oxigen se va face pe cărucioare, evitându-se lovirea lor în timpul transportului;
  • buteliile cu oxigen vor fi așezate în poziție verticală, pe un suport și fixate de perete cu inele metalice, departe de calorifer sau sobă;
  • cunoașterea de către personalul care manevrează oxigenul, a locului de amplasare a extinctoarelor și a modului de utilizare a acestora

Ce preț are masca de oxigen

Masca de oxigen simplă are un preț care variază între 10 lei (mască folosită și la domiciliu, pentru concentratoarele de oxigen) și 20 de lei (mască de oxigen pentru nou-născut sau mască de oxigen cu nebulizator inclus). Măștile  de oxigen tip Venturi se găsesc sub formă de pachete de 50 de bucăți, cu tuburi și adaptoare pentru concentrații variabile de oxigen, prețul unui pachet fiind în jur de 370 de lei. Măștile care pot fi folosite la anestezie sau pentru proceduri tip CPAP sunt în jur de 200 de lei, dar există și variante mai simple de măști pentru anestezie în jur de 20-30 lei. O mască de oxigen cu rezervor poate avea prețuri care variază între 15- 25 lei.

Surse:

  • https://www.asimed.net/administrarea-oxigenului/
  • https://www.anm.ro/_/_PRO/pro_5803_01.11.05.pdf
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Oxygen_mask
  • https://www.healthline.com/health/nasal-cannulas-and-face-masks#1
  • https://www.elsevierclinicalskills.co.uk/SampleSkill/tabid/112/sid/1623/Default.aspx
  • https://www.montigen.ro/consumabile-medicale/sonde/canule-si-masti-oxigen/
  • https://proceduri.romedic.ro/terapia-cu-oxigen-oxigenoterapia
  • https://www.asimed.net/administrarea-oxigenului/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Venturi_mask
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Non-rebreather_mask
  • https://www.healthline.com/health/rebreather-mask#home-use