aparat pentru apnee în somn

Cum știi ce aparat pentru apnee în somn ți se potrivește

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Persoanele diagnosticate cu apnee în somn cunosc faptul că este o afecțiune care poate opri respirația de zeci de ori pe noapte. Consecințele acestei condiții medicale pot fi grave, de la probleme cardiovasculare până la risc crescut de atac vascular cerebral. Tocmai de aceea. în cazurile moderate până la severe de apnee în somn este necesară folosirea unui aparat CPAP care să faciliteze respirația în timpul somnului. Dar cum știi ce aparat pentru apnee în somn ți se potrivește?

Mulți sunt temători atunci când trebuie să înceapă tratamentul CPAP.  Îngrijorarea vine și din faptul că unele persoane au auzit că un aparat pentru apnee în somn poate fi inconfortabil și greu de suportat. Iată de ce provocarea este aceea de a alege un echipament care oferă cele mai bune șanse de succes.

Articolul de față cuprinde mai multe recomandări pentru cei care se întreabă de ce tip de aparat pentru apnee în somn au nevoie. Desigur că medicul are cuvântul final în această privință. Dar este bine ca pacientul să aibă cât mai multe informații despre opțiunile de tratament pentru această afecțiune, pentru a face cea mai bună alegere.

Ce este apneea în somn

Apneea în somn este o afecțiune care poate pune viața în pericol, caracterizată prin pauze în respirație în timpul somnului. Pauzele durează cel puțin 10 secunde și influențează foarte mult calitatea somnului. Netratată, apneea de somn poate crește riscul de hipertensiune arterială sau accident vascular cerebral.

Majoritatea persoanelor cu apnee în somn prezintă simptome precum sforăitul puternic și somnolența în timpul zilei.

Cele două tipuri principale de apnee în somn sunt apneea obstructivă în somn și apneea centrală în somn.

În apneea obstructivă în somn întreruperile respirației sunt determinate de o îngustare a căilor respiratorii în timpul somnului.

Îngustarea sau blocarea căilor respiratorii în timpul somnului poate provoca sforăit puternic, împiedicând aerul să treacă în mod normal. Persoana se trezește în mod repetat, pentru a trage aer în piept, adesea gâfâind și făcând eforturi de a relua respirația.

Apneea obstructivă în somn este cel mai frecvent tip de apnee în somn. Se estimează că afectează 10% până la 30% dintre adulți

În apneea centrală în somn, întreruperile respiratorii sunt cauzate de o lipsă de comunicare între creier și mușchii implicați în respirație.

Ca urmare, respirația poate deveni mai superficială și poate avea pauze temporare. Prevalența apneei centrale în somn este scăzută în comparație cu apneea obstructivă în somn. Se estimează că mai puțin de 1% dintre persoane au apnee centrală în somn.

Aceste întreruperi ale respirației reduc calitatea somnului și, dacă nu sunt tratate, pot duce la consecințe potențial grave asupra sănătății.

Este esențială colaborarea cu un medic, astfel încât să se realizeze toate testele și tratamentul necesar. Medicul este cel care recomandă un anumit tip de aparat pentru apnee în somn.

Simptomele apneei în somn

Apneea obstructivă în somn poate avea simptome precum:

  • Somnolență excesivă în timpul zilei
  • Sforăit puternic, care este adesea punctat de sunete de gâfâit sau de sufocare
  • Dureri de cap dimineața care pot persista câteva ore după trezire
  • Gură uscată la trezire
  • Somn neliniştit cu perioade de veghe în timpul nopţii
  • Urinare frecventă în timpul nopții
  • Iritabilitate sau frustrare
  • Concentrare redusă

Simptomele care sunt cel mai adesea asociate cu apneea centrală în somn includ:

  • Tipare de respirație anormale, cum ar fi respirația care încetinește, accelerează și se oprește în timpul somnului
  • Somnolență excesivă în timpul zilei
  • Treziri în timpul nopții
  • Dificultăți de respirație sau dureri în piept noaptea
  • Probleme de concentrare
  • Dureri de cap matinale

Pe termen lung, apneea în somn afectează cronic calitatea somnului și poate crește riscul unor complicații grave precum:

  • Boli cardiovasculare cum ar fi hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, aritmii cardiace
  • Tulburări metabolice, inclusiv diabet de tip 2
  • Hipertensiunea pulmonară, care este tensiunea arterială ridicată în arterele plămânilor, ce exercită o presiune excesivă asupra inimii
  • Probleme de gândire, tulburări de memorie și concentrare
  • Tulburări de dispoziție, inclusiv iritabilitate și un risc mai mare de depresie
  • Steatoză hepatică nealcoolică, care este o creștere a depozitelor lipidice în ficat care poate contribui la afectarea gravă a ficatului
  • Complicații legate de anestezie în timpul intervențiilor chirurgicale

Date fiind complicațiile potențiale pe termen lung, este necesară consultarea medicului pentru a vedea opțiunile de tratament. CPAP reprezintă tratamentul de primă linie, dar este important ca medicul să decidă care este cel mai potrivit aparat pentru apnee în somn sau ce altă intervenție poate fi utilă. 

Diagnosticul apneei în somn

Apneea în somn poate fi diagnosticată printr-un studiu de somn peste noapte, la domiciliu sau în laborator (polisomnogramă). În timpul unui studiu de somn, sunt înregistrate în timpul somnului ritmul cardiac și ritmul respirației, mișcările ochilor și picioarelor, precum și alți parametri.

”În funcție de rezultatul poligrafiei respiratorii, medicul poate recomandă începerea terapiei pentru tratarea apneei în somn și/ sau va recomanda investigații suplimentare: evaluare ORL, cardiologie, neurologie.”, precizează dr. Victorița-Mihaela Sandu, medic primar Penumologie pe medicover.ro

Un medic somnolog va înregistra, de asemenea, indicele de apnee-hipopnee (AHI), care măsoară numărul de întreruperi ale respirației experimentate într-o oră. AHI va determina dacă apneea în somn este ușoară, moderată sau severă.

” Dacă AHI este peste 10 se recomandă terapia cu presiune pozitivă continuă CPAP (Continuos Positive Airway Pressure) care vizează reducerea numărului de pauze respiratorii care survin în timpul somnului și este considerat că fiind cel mai eficient tratament pentru apneea în somn de tip obstructiv moderată și severă.”, specifică dr. Sandu.

Diagnosticul apneei în somn este, de obicei, urmat de tratament cu autotitrare a presiunii pozitive a căilor respiratorii (auto PAP). Dacă se constată că terapia auto PAP nu funcționează adecvat după 31 până la 90 de zile, poate fi realizat un studiu de titrare în laborator pentru a identifica nivelurile adecvate de presiune a tratamentului.

Ce este un aparat pentru apnee în somn

Terapia cu presiune pozitivă a căilor respiratorii (PAP) este tratametul pentru majoritatea persoanelor cu apnee obstructivă în somn. Terapia PAP menține căile respiratorii deschise, cu aer presurizat care este pompat de la un dispozitiv special, printr-un furtun și o mască purtată pe față.

Dispozitivele PAP sunt disponibile numai pe bază de rețetă. Presiunea aerului furnizat de aparat trebuie calibrată cu atenție, printr-un proces numit titrare care are loc în timpul unui studiu de somn.

Un tip comun de terapie PAP utilizează un dispozitiv de presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii (CPAP) care trimite un flux de aer setat întotdeauna la același nivel de presiune. Alte tipuri de dispozitive PAP, cum ar fi presiunea pozitivă pe două niveluri a căilor respiratorii (BiPAP) și presiunea pozitivă cu titrare automată a căilor respiratorii (APAP), furnizează aer cu presiuni variabile.

Tratamentul pentru apneea centrală în somn se concentrează adesea pe abordarea problemei medicale care cauzează respirație anormală. Dacă tulburările de somn sunt ușoare, poate fi necesar doar tratamentul pentru cauza de bază.

Dacă simptomele apneei centrale în somn sunt persistente sau severe, se poate recomanda un tratament suplimentar pentru a îmbunătăți respirația. Aceasta poate include utilizarea dispozitivelor PAP pentru a promova o respirație mai stabilă în timpul somnului.

aparat pentru apnee în somn

Ce tip de aparat pentru apnee în somn poți folosi

Medicul va determina ce fel de aparat pentru apnee în somn este necesar în diferite situații.

„Dispozitivul și setările sale sunt pe bază de prescripție medicală, la fel ca în cazul unui medicament”, spune dr. Noah Siegel, director de Medicină și Chirurgie a Somnului la Massachusetts Eye and Ear, afiliat la Harvard.

Un aparat pentru apnee în somn de tip CPAP (presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii) este cel mai frecvent folosit.

Acest dispozitiv furnizează aer continuu, cu o singură presiune fixată de medic, prin gură și/sau nas pentru a menține căile respiratorii deschise în timpul somnului.

Un aparat CPAP include:

  • mască care se potrivește doar pe nas sau atât pe nas, cât și pe gură.
  • Curele pentru a poziționa masca pe față.
  • Un tub care conectează masca la motorul mașinii.
  • Un motor care suflă aer în tub.
  • Un filtru care purifică aerul care intră în nas sau gură.

Unele aparate CPAP au și alte caracteristici, cum ar fi umidificatoare încălzite și setări de presiune reglabile.

Cu CPAP, o singură presiune fixă ​​a aerului este utilizată pe tot parcursul nopții.

Un exemplu de aparat pentru apnee în somn, CPAP prisma SOFT de la Linde Gas România este un produs de înaltă performanță, cu funcţii avansate de recunoaştere a respiraţiilor periodice, microtrezirilor, sforăitului, hipopneilor si limitărilor de flux și funcţii avansate de Vibraţii Oscilatorii Fortate (FOT) pentru detactarea apneilor obstructive şi central. Aparatul poate conține suplimentar un umidificator. La cerere, reprezentantul Linde Gas poate seta gratuit parametrii aparatului, conform prescripției medicale.

Ce face un aparat pentru apnee în somn de tip CPAP

Un aparat CPAP preia aerul din cameră, apoi îl filtrează și îl presurizează înainte de a-l livra printr-un tub în mască. Fluxul continuu de aer împiedică ușor limba, uvula și palatul moale să se deplaseze spre gât și să blocheze căile respiratorii. Acest lucru vă stabilizează respirația și îmbunătățește calitatea generală a somnului.

Alte tipuri de terapii PAP

Medicul poate recomanda și un alt tip de aparat pentru apnee în somn precum:

CPAP automat (APAP):

Acest dispozitiv se autoreglează, folosind o gamă de presiuni prestabilite pentru a menține căile respiratorii deschise. Auto CPAP prisma SMART de la Linde Gas este un astfel de dispozitiv automat pentru tratarea apneei în somn, cu presiune pozitivă autoreglabilă, funcție de rampă, Funcţii avansate de recunoaştere a respiraţiilor periodice, microtrezirilor, sforăitului, hipopneilor si limitărilor de flux și concept de operare îmbunătățit și ușor de utilizat.

PAP cu două niveluri (BiLevel)

Acest dispozitiv folosește două presiuni prestabilite diferite – o presiune mai mare la inspirație și una mai mică la expirație. Bilevel prisma25S de la Linde Gas este un dispozitiv complex pentru tratamentul apneei în somn. Este un aparat pentru apnee în somn cu doua presiuni de aer, pozitiva si continua, destinat tratarii sindromului de apnee in somn, asociat în general cu diverse comorbidități.

PAP auto-bilevel

Acest aparat autoreglează presiunile de inspirație și expirație.

Servo-ventilație adaptivă (ASV)

Un dispozitiv avansat care asigură presiune pe baza tiparelor de respirație pe tot parcursul nopții.  Acesta este un tip de aparat pentru persoanele cu anumite tipuri de apnee centrală în somn. ASV monitorizează respirația și ajustează presiunile pentru a stabiliza ritmul respirator.

EPAP

Dispozitivele cu presiune pozitivă a căilor respiratorii EPAP sunt un tip mai nou de aparat pentru apnee în somn. Aceste dispozitive folosesc o supapă purtată peste nări, care creează presiune permițând inhalarea în timp ce restricționează expirația. EPAP folosește propria respirație a pacientului pentru a menține căile respiratorii deschise, deci nu necesită un dispozitiv special ca CPAP.  Unele dispozitive EPAP au fost aprobate pentru tratarea apneei în somn, dar altele sunt autorizate doar pentru a reduce sforăitul.

 „În general, persoanele cu apnee obstructivă în somn răspund mai bine la CPAP sau APAP. Persoanele cu apnee centrală în somn pot răspunde mai bine la BiPAP sau ASV”, spune dr. Siegel.

Cum alegi masca de față în cazul unui aparat pentru apnee în somn

Alegerea măștii de față pentru aparatul PAP este o decizie importantă. De fapt, de tipul de mască depinde cel mai mult confortul utilizării unui aparat pentru apnee în somn.

Măștile de față se simt adesea voluminoase, astfel că pot fi dificil de purtat. Dr. Siegel recomandă ca pacienții să testeze mai multe tipuri de măști înainte de de a face o selecție.

Măștile se împart în două categorii.

  • Măști complete: acestea acoperă nasul și gura și oferă aer prin ambele. Sunt ideale pentru pentru persoanele care respiră pe gură sau au probleme nazale sau sinusurilor.
  • Măști nazale: aceste măști furnizează aer numai prin nas. Sunt mai puțin voluminoase decât măștile integrale și au diferite moduri de fixare, ceea ce le face mai confortabile. Ele sunt cel mai des recomandate pentru persoanele care se mișcă mult atunci când dorm.

”Un aspect important pentru ambele tipuri de măști, este locul în care tubul de la pompă pătrunde în mască. Măștile în stil tradițional conectează tuburile în partea din față a măștii, lângă nas. Acest lucru poate fi neplăcut pentru persoanele care se mișcă mult în pat sau pentru cele claustrofobe. Stilurile mai noi se atașează în partea de sus a măștii. Este mult mai puțin intruziv”., spune Dr. Siegel.

Unele persoane au nevoie să încerce câteva măști diferite înainte de a o găsi pe cea care li se potrivește cel mai bine.

Care sunt beneficiile unui aparat pentru apnee în somn

Utilizarea constantă a unui aparat CPAP sau a altui aparat pentru apnee în somn are beneficii atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Principalul beneficiu al utilizării unui aparat pentru apnee în somn este că reduce întreruperile respiratorii în timpul somnului. Din acest motiv, beneficiile pe termen scurt includ:

  • Îmbunătățirea calității somnului, ceea ce face ca pacienții să se simtă mai odihniți
  • Reducerea sforăitului
  • Mai puțină somnolență în timpul zilei
  • Dispoziție îmbunătățită

Beneficiile pe termen lung ale utilizării consecvente a unui aparat pentru apnee în somn includ:

  • Îmbunătățirea tensiunii arteriale.
  • Risc redus de evenimente cardiovasculare, cum ar fi atac de cord și accident vascular cerebral.
  • Îmbunătățirea memoriei și a abilităților de gândire (funcția cognitivă).

Care sunt dezavantajele unui aparat pentru apnee în somn

Utilizarea unui aparat CPAP sau a altui aparat pentru apnee în somn poate fi dificilă la început. Multe persoane consideră că masca este inconfortabilă, claustrofobă și/sau jenantă. Pentru unii pacienți este destul de greu să adoarmă cu masca pe față sau să o mențină în poziție corectă, mai ales dacă se mișcă mult în timpul somnului. De asemenea, poate fi inconfortabil să călătorești cu un aparat CPAP.

Adaptarea la un aparat pentru apnee în somn necesită perseverență pentru a depăși aceste obstacole.

Efectele secundare ale folosirii unui aparat pentru apnee în somn pot include:

  • Congestie nazală
  • Rinoree
  • Gură uscată
  • Sângerări nazale

Aceste efecte secundare apar, de obicei, din cauza aerului rece și uscat. Utilizarea unui umidificator încălzit poate ajuta adesea.

Măștile CPAP pot provoca iritații sau roșeață a pielii. Dar utilizarea măștii și a căptușelii cu dimensiunea potrivită poate minimiza aceste probleme.

Cum te adaptezi la un aparat pentru apnee în somn

Adaptarea la orice aparat pentru apnee în somn  necesită timp. Poate fi necesară testarea mai multor măști pentru a o identifica pe cea potrivită și confortabilă.

„Dacă alergiile sau congestia frecventă a sinusurilor vă împiedică să utilizați o mască nazală, se pot face intervenții – cum ar fi spray-urile nazale sau intervenții chirurgicale – care ar putea face o mască nazală mai tolerabilă”, spune dr. Siegel.

De asemenea, ar putea fi necesar ca medicul să facă ajustări la aparatul CPAP, cum ar fi modificări ale setărilor de presiune și umidificare.

Este important ca pacientul să înțeleagă că utilizarea unui sistem PAP este o terapie continuă, care necesită o evaluare regulată, la fel ca orice medicație pe termen lung.

Pentru ca tratamentul apneei în somn să funcționeze, aparatul CPAP trebuie utilizat de fiecare dată când dormiți, inclusiv în timpul călătoriilor.

De asemenea, masca și tubul trebuie curățate în fiecare zi și schimbate atunci când se deteriorează.

Factori de luat în considerare când alegi un aparat pentru apnee în somn

Există mai mulți factori de care trebuie să ții cont când alegi cel mai bun aparat pentru apnee în somn:

Zgomotul produs: unele aparate sunt mai silențioase sau vin cu opțiuni de zgomot alb. De exemplu, CPAP prisma SOFT sau Auto CPAP prisma SMART de la Linde Gas sunt printre cele mai silențioase aparate de pe piață.

Dimensiune: unele aparate sunt voluminoase, în timp ce altele sunt suficient de mici pentru a încăpea într-o valiză. Alege dimensiunea care se potrivește cel mai bine pentru tine, pentru activitățile tale și spațiul disponibil.

Reducerea presiunii: Anumite aparate au setări reglabile de reducere a presiunii

Ramping: Unii utilizatori de aparate pentru apnee în somn preferă dispozitivele cu opțiuni de rampe, care permit adormirea pe măsură ce nivelul presiunii aerului crește treptat.

Dimensiunea și forma măștii: masca trebuie să se potrivească confortabil și perfect în jurul nasului sau al nasului și al gurii, fără a fi nici prea strânsă pentru a respira confortabil, nici prea slăbită pentru a aluneca de pe față.

Costul dispozitivului: acesta este important când alegi opțiunea care funcționează cel mai bine pentru tine. Multe aparate pot fi închiriate gratuit de persoanele cu asigurare medicală, dacă există diagnosticul de apnee în somn. Totuși pentru cei care vor să achiziționeze propriul aparat, costurile pot fi destul de ridicate, între 500-800 de euro. Prețurile sunt mai mari, în jur de 2000 de euro pentru aparatele BiLevel.  De asemenea, pot exista costuri suplimentare asociate cu fiecare dintre aceste dispozitive. Acestea pot include coplăți, vizite de monitorizare și accesorii. De exemplu, cel mai probabil va trebui să înlocuiți masca, tubulatura și/sau filtrul dispozitivului la fiecare câteva luni. Dacă achiziționați un aparat pentru apnee în somn suplimentar, cum ar fi un model portabil pentru călătorii, probabil că va trebui să acoperiți acest cost.

aparat pentru apnee în somn

Alte opțiuni de tratament pentru apneea în somn

Aparatele CPAP sunt cel mai frecvent tratament pentru apneea în somn. Dar există alternative, inclusiv:

Terapia cu aparate orale: Pentru persoanele cu apnee obstructivă mai puțin severă pot fi folosite, ca opțiuni de tratament, unele tipuri de piese bucale care țin maxilarul sau limba într-o anumită poziție. Aceste aparate orale nu îmbunătățesc respirația la fel de mult ca terapia PAP, dar pot reduce sforăitul și pot fi preferate de persoanele care au dificultăți sau disconfort atunci când folosesc dispozitive PAP. Un stomatolog specializat în terapia cu aparate orale poate crea un dispozitiv personalizat care deschide căile respiratorii punând maxilarul într-o poziție favorabilă. Aparatele orale funcționează cel mai bine pentru cazurile ușoare sau moderate de apnee obstructivă în somn.

Terapie pozițională: persoanele care dorm pe spate sunt mai predispuse la episoade de apnee. Anumite dispozitive încurajează dormitul pe o parte sau pe burtă pentru a reduce riscul de apnee în somn.

Gestionarea greutății: obezitatea este una dintre principalele cauze ale apneei obstructive în somn. Riscul de apariție sau agravare a bolii poate fi redus prin pierderea în greutate.

Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea țesutului din gât și extinderea căilor respiratorii poate fi o opțiune de tratament pentru pacienții care au țesut care le obstrucționează căile respiratorii. Alte opțiuni chirurgicale includ repoziționarea maxilarului sau un stimulator nervos implantabil pentru stimularea nervului hipoglos.

Sistemele de implanturi

Multe dintre cele mai noi dispozitive de apnee în somn sunt sisteme de implant. Sistemele implantate constau din dispozitive mici care folosesc neurostimularea pentru a menține căile respiratorii deschise.

Astfel de dispozitive pot fi implantate chirurgical în gât sau peretele toracic.Sistemele implantare percep modificările respirației și stimulează nervii căilor respiratorii superioare și ai limbii pentru a împiedica limba să vă blocheze căile respiratorii.

În funcție de situația pacientului, medicul poate recomanda mai multe terapii sau strategii pentru a aborda apneea în somn.

Alte tratamente posibile pentru apneea centrală în somn includ oxigenoterapia sau utilizarea de medicamente care pot accelera respirația unei persoane.

Surse: