poziție de yoga

Cum te ajută o simplă poziție de yoga să îți îmbunătățești respirația și să scapi de burtă

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Yoga reprezintă un grup de practici străvechi, în care respirația ocupă un loc central. Pozițiile speciale (asana) și practicile de control al respirației (pranayama) sunt foarte importante în Hatha yoga, o ramură din Yoga, bazată pe tehnici fizice de conservare și direcționare a energiei în corp. Bhujangasana (poziția cobrei) este o astfel de poziție de yoga care poate fi de ajutor pentru îmbunătățirea respirației. Nu este singura, pentru că și alte asane se bazează pe o respirație corectă și echilibrată.

Pe lângă contribuția sa la sănătatea respirației, această poziție de yoga are efecte foarte bune în ceea ce privește scăderea în greutate și diminuarea țesutului adipos din zona abdomenului. Deci, dacă îți dorești să respiri mai bine, dar și să scapi de ”burtică”, Bhujangasana te poate ajuta. În acest articol vei descoperi cum se practică această poziție de yoga și ce beneficii are și vei afla, în plus, despre alte exerciții yogice care te pot ajuta atât în privința respirației, cât și a slăbitului.

Ce înseamnă o poziție de yoga și care este legătura dintre yoga și respirație

Yoga este o disciplină concepută pentru a aduce echilibrul și sănătatea la nivelul tuturor dimensiunilor fizice, mentale, emoționale și spirituale ale unei persoane. În India, Yoga are o latură spirituală profundă, scopul final al practicilor fiind iluminarea sau reunirea cu divinitatea. În Occident, Yoga a devenit populară mai ales ca un set de exerciții fizice, destinate să liniștească mintea și să îmbunătățească sănătatea, latura sa ezoterică fiind mai puțin abordată.

Dintre multiplele ramuri ale acestei discipline, Hatha Yoga pune accent pe combinația dintre anumite posturi sau poziții (asana) cu o adevărată știință a respirației (pranayama), pentru a atinge o stare de echilibru fizic și mintal.

O poziție de yoga sau o asană este o postură specială, practicată la origine în vederea meditației, ulterior fiind integrată ca exercițiu fizic în formele occidentale de Yoga. Printre cele mai cunoscute și practicate asane este poziția Lotusului (padmasana), o poziție așezată străveche, care favoriza echilibrul și nemișcarea necesare meditației.  Yoga modernă din occident include multiple alte posturi, cu beneficii demonstrate în ceea ce privește flexibilitatea, forța și echilibrul, reducerea stresului și atenuare unor boli, precum astmul și diabetul.

Orice poziție de yoga are efecte pozitive pentru o anumită zonă din corp, ajutând articulațiile, ligamentele și mușchii să se întărească prin răsuciri și mișcări precise. O practică regulată de yoga crește flexibilitatea și mobilitatea, lubrifiind coloana vertebrală și fortificând musculatura.

Toate posturile de yoga sunt sincronizate cu respirația, o altă componentă importantă a practicilor Yoga. Pranayama este termenul sanscrit care denumește tehnicile de control al respirației și o serie de exerciții respiratorii menite să concentreze energia în corp și să echilibreze mintea, pentru a putea atinge iluminarea.

Combinarea pozițiilor de yoga cu respirația controlată și cu concentrarea ajută la ameliorarea stresului și a anxietății, ameliorând o serie de tulburări mintale și fizice legate de acestea.

”Ritmul respirației are un impact direct asupra stării psihice, de aceea exercițiile de respirație pot fi folosite pentru liniștirea minții și pentru inducerea unei stări de calm. Când inspiri, celulele sangvine primesc oxigen și eliberează dioxid de carbon. Dioxidul de carbon este un produs rezidual care este transportat înapoi prin corp și expirat.Pentru ca organismul să funcționeze eficient, trebuie să existe un echilibru între oxigen și dioxidul de carbon, iar acest echilibru este menținut prin cât de repede și cât de profund respirăm. Este important de menționat că organismul nostru are nevoie de cantități diferite de oxigen în funcție de nivelul nostru de activitate.”, arată dr. Oana Cuzino, pe doc.ro

 O poziție de yoga nu este menită să fie, pur și simplu, un exerciți fizic, ci, mai degrabă, să fie utilizată holistic ca o practică minte-corp pentru a îmbunătăți sănătatea fizică, mentală și spirituală. Anumite studii au arătat că Yoga poate regla axa hipotalamo-hipofizară suprarenală și sistemul nervos simpatic, diminuând răspunsul organismului la stres și ajutând, în plus, la:

  • Încetinirea ritmului cardiac și respirator
  • Diminuarea tensiunii arteriale
  • Îmbunătățirea circulației
  • Întărirea sistemului imunitar
  • Eliminarea toxinelor

Studiile arată că yoga scade nivelul de cortizol salivar, glicemia, precum și nivelurile de renină plasmatică și nivelurile de nor-epinefrină și epinefrină în urină de 24 de ore. Aceste studii sugerează că yoga are un efect imediat de liniștire asupra răspunsului axei HPA la stres. Deși mecanismul precis de acțiune nu a fost determinat, s-a emis ipoteza că unele exerciții de yoga determină o activare și predominanță a sistemului nervos parasimpatic (responsabil de odihnă și digerare), posibil prin stimularea vagală directă.

poziție de yoga

La nivelul aparatului respirator, anumite asane combinate cu tehnici pranayama pot avea efecte benefice precum:

  • Întărirea musculaturii respiratorii
  • Facilitarea trecerii aerului prin plămâni
  • Ameliorarea unor afecțiuni ale aparatului respirator
  • Tratarea tusei și a simptomelor de răceală
  • Curățarea căilor nazale

O serie de cercetări evidențiază efecte benefice ale practicilor yoga precum:

  1. Frecvența respiratorie scade, respirația devine mai lentă și mai profundă, ceea ce induce o stare de calm și relaxare
  2. Plămânii absorb mai mult oxigen
  3. Diafragma devine mai puternică
  4. Impuritățile din căile respiratorii sunt îndepărtate

Ce este Bhujangasana și cum te ajută această poziție de yoga să respiri mai bine

Această poziție de yoga își are denumirea de la cuvântul sanscrit „Bhujang”, care înseamnă șarpe, de aceea este cunoscută și ca postura Cobrei. Este una dintre cele mai simple asane, dar are multiple beneficii, atât pentru corp cât și pentru minte. Executarea corectă și lentă a acestei poziții este însoțită de concentrarea minții la fiecare etapă și evitarea distragerilor.

Bhujangasana este o poziție de yoga cu multiple beneficii pentru sănătate. Este una dintre principalele asane recomandate pentru îmbunătățirea respirației, întrucât contribuie la fortificarea mușchilor abdominali, inclusiv a diafragmei, precum și a musculaturii respiratorii, întinde la maxim cutia toracică, facilitează expansiunea pulmonară, crește capacitatea respiratorie.

Bhujangasana este deosebit de utilă persoanelor cu afecțiuni respiratorii precum astmul, putând reduce frecvența și severitatea atacurilor de astm.

Alte efecte pozitive ale acestei asane includ:

  • ameliorarea durerii și a rigidității la nivelul umerilor și gâtului
  • tonifierea mușchilor abdominali, întărirea simultană a musculaturii spatelui
  • creșterea flexibilității coloanei vertebrale și îmbunătățirea posturii corporale, afectată de pozițiile defectuoase; ameliorarea rigidității și durerii cauzate de anumite afecțiuni, precum sciatica
  • îmbunătățirea circulației sângelui în întregul corp și prevenirea problemelor circulatorii
  • reducerea oboselii și a stresului, ajutând la prevenirea tulburărilor legate de stress

Pentru a practica în mod corect și sigur Bhujangasana, este necesară evitarea anumitor greșeli:

  1. În primul rând, înainte de a efectua această poziție de yoga, trebuie făcute exerciții adecvate de încălzire și întindere pentru a pregăti brațele, umerii, gâtul și spatele.
  2. În al doilea rând, trebuie evitate smuciturile bruște sau întinderea excesivă, pentru că pot provoca încordare musculară sau rănirea practicantului
  3. Deoarece această poziție de  yoga implică toți mușchii majori ai corpului, distragerea atenției trebuie evitată, pentru că poate duce la greșeli semnificative.

Iată cum se practică Bhujangasana:

  1. Întinde-te pe burtă, cu palmele sub umeri
  2. Inspiră lent, ridicând încet pieptul, ținând șoldurile lipite de podea
  3. Îndreaptă spatele, îndoaie coatele și ține-le jos pe podea.  Păstrează-le astfel, evitând orice deplasare.
  4. Ține gâtul într-o poziție neutră, evitând înclinarea excesivă în sus, păstrând privirea îndreptată înainte
  5. Rămâi câteva secunde astfel, apoi expiră în timp ce cobori trunchiul
  6. Menține tot timpul atenția la mișcările pe care le faci și la respirație

În mod obișnuit, ridicăm instinctiv umerii spre urechi, dar când practici Bhujangasana,  străduiește-te să-i menții relaxați, chiar dacă  acest lucu înseamnă să menții o ușoară îndoire a coatelor. Cu o practică constantă, vei putea amplifica treptat întinderea,  îndreptând coatele lent,  fără a compromite siguranța sau alinierea.

”Fiți atenți la plasarea mâinilor în postura Cobrei. Asigurați-vă că mâinile sunt poziționate corect, lângă piept și sub umeri, înainte de a ridica capul și pieptul de pe podea. Plasarea incorectă a mâinilor poate duce la rănire, așa că fiți precauți și atenți în timpul efectuării poziției, recomandă Dr. Rajeev Singh, medic și instructor yoga.

În general, Bhujangasana este o postură sigură, dacă este executată corect și cu atenție. Totuși, pot exista contraindicații. Astfel, persoanele însărcinate trebuie să evite această poziție dată fiind presiunea pe care o exercită asupra abdomenului. Postura nu este indicată nici persoanelor care au avut fracturi la nivelul coastelor sau încheieturilor, celor cu operații abdominale recente (de exemplu, hernie de disc. ulcere),  persoanelor care suferă de anumite afecțiuni ,  cum ar fi  spondilita anchilozantă sau sindromul de tunel carpian.

De asemenea, deși este recomandată pentru ameliorarea astmului și prevenirea episoadelor astmatice, Bhujangasana nu trebuie efectuată în timpul unui atac de astm, deoarece poate agrava dificultățile de respirație. De altfel, în cazul persoanelor cu astm sever, este indicată mai întâi practicarea Pranayama (tehnicile de respirație), înainte de a încerca poziția cobrei.

În cazul în care apare orice formă de disconfort la practicarea acestei asane, este recomandată oprirea ei imediată și consultarea medicului legat de potențialele contraindicații și efecte adverse. În plus, este recomandat ca practicarea posturilor să se facă sub îndrumarea unui expert în yoga calificat și cu experiență, pentru a analiza factorii de risc și continua exercițiile în siguranță.

poziție de yoga

Legătura dintre Bhujangasana și pierderea în greutate

Multiple posturi de yoga s-au dovedit utile pentru combaterea obezității și pierderea în greutate. Un studiu controlat randomizat a arătat că practicarea yoga timp de un an a ajutat la scăderea semnificativă a masei corporale. S-a demonstrat că practica regulată a exercițiilor de yoga îmbunătățește profilul lipidic seric la pacienții cu boală cardiacă ischemică, precum și la subiecții sănătoși. Mecanismul prin care yoga ajută la gestionarea hiperlipidemiei și a obezității nu poate fi explicat prin simpla activitate fizică, deoarece practicarea asanelor nu duce la un consum energetic sporit, dimpotrivă multe poziții de yoga vizează tocmai conservarea energiei. Cu toate acestea, eficacitatea yoga în gestionarea hiperlipidemiei și a obezității este semnificativă.

Un mecanism ar putea fi legat de combaterea stresului. Stresul și anxietatea determină creșterea nivelului de cortizol din organism, iar acesta are o serie de efecte ce pot duce la obezitate. Yoga diminuează stresul și anxietatea, scade nivelul de cortizol și previne afecțiunile cronice, precum diabetul și hipertensiunea, care pot fi corelate cu creșterea în greutate, din cauza medicației.

Unul dintre beneficiile yoga este că îmbunătățește atenția asupra corpului și conștientizarea senzațiilor corporale.

Atenția acordată comportamentelor alimentare (de exemplu în mindfulness, care este practicat împreună cu exercițiile yoga) poate preveni mâncatul compulsiv, în exces, ajutând la slăbit.

Un studiu publicat în 2015 a arătat că practicarea constantă a exercițiilor yoga a condus la o alimentație mai sănătoasă, inclusiv un aport mai mic de grăsimi și o creștere a cantității de legume și cereale integrale din dietă.

Printre pozițiile de yoga, Bhujangasana are unele dintre cele mai remarcabile efecte în ceea ce privește pierderea în greutate, ajutând mai ales la diminuarea masei lipidice la nivelul abdomenului. Această postură ajută la fortificarea musculaturii abdominale, iar practicarea ei constantă are ca rezultat un abdomen suplu și tonifiat. În plus, stimulează digestia și tranzitul mai rapid al nutrienților prin intestin, contribuind astfel la evitarea depunerilor de grăsime.

”Am descoperit că practicarea posturii cobrei poate ajuta la atenuarea constipației. Această poziție de yoga presupune o compresie ușoară pe abdomen, care stimulează organele digestive și le îmbunătățește funcționarea. Stimularea digestiei și a peristaltismului intestinal  poate ajuta la ameliorarea constipației”, arată dr. Siddharth Gupta.

Există  și variații ale posturii cobrei:

  • Poziția semi-cobră (Ardha Bhujangasana) este cunoscută în mod popular ca poziția sfinxului, deoarece postura finală seamănă cu sfinxul egiptean. Aceasta oferă corpului flexibilitate și poate aduce beneficii persoanelor care se plâng de rigiditatea spatelui.
  • Poziția Cobra cu ridicarea palmelor este un exercițiu foarte bun pentru reducerea grăsimii de la nivelul taliei și pentru întărirea mușchilor fesieri, dar este mai dificil și trebuie practicat cu foarte multă atenție, pentru prevenirea rănirilor. 
  • Poziția cobrei, cu mâinile curbate (Vakra Hasta Bhujangasana) poate ajuta la îmbunătățirea productivității sistemului digestiv.
poziție de yoga

Alte poziții de yoga utile pentru respirație și slăbit

Practicarea majorității asanelor contribuie la întărirea mușchilor, creșterea flexibilității și îmbunătățirea posturii, ceea ce are efecte pozitive asupra respirației. Întinderea diafragmatică experimentată în unele poziții de yoga îmbunătățește expansiunea toracică și abdominală și activitatea mușchilor expiratori. Respirația diafragmatică este facilitată de yoga, influențând funcția respiratorie generală precum și în condiții de efort.

În ceea ce privește îmbunătățirea respirației, multiple alte posturi permit realizarea tehnicilor pranayama de control al respirației. Iată câteva dintre practicile respiratorii specifice  yoga, care trebuie realizate însă doar sub îndrumarea unui instructor competent.

Matsyasana (poziția peștelui)

Această poziție de yoga este utilă pentru plămâni și inimă,  ajută la creșterea aportului de oxigen și la creșterea circulației sângelui. Previne o serie de probleme respiratorii și asigură o funcționare eficientă a  plămânilor Iată cum se practică:

  • Întinde-te pe spate și așează brațele pe coapse
  • Ridică partea superioară a corpului, sprijinindu-te pe coate
  • Lasă capul înapoi (fără a extinde prea mult tiroida) și arcuiește-ți spatele, picioarele apropiate dar relaxate
  • Rămâi în această poziție de yoga timp de 3-5 minute
  • Adu-ți capul înapoi la poziția inițială și lasă încet corpul în jos.

Dhanurasana (poziția arcului)

Această poziție de yoga este una dintre cele mai bune pentru curățarea plămânilor. Se realizează astfel:

  • Întinde-te pe podea, cu fața în jos
  • Ridică partea superioară a corpului, dar lasă-ți stomacul să atingă solul.
  • Îndoaie genunchii și apucă-ți gleznele cu mâinile.
  • Strânge ferm gleznele și ridică-ți brațele și picioarele cât poți de mult.

Padmasana (poziția lotusului) și Sukhasana (poziția cu picioarele încrucișate)

Acestea sunt printre posturile cele mai utilizate din yoga și au multiple beneficii, inclusiv asupra plămânilor. Acestea stimulează circulația sângelui și întăresc musculatura respiratorie, putând fi practicate foarte bine împreună cu tehnicile de concentrare și control al respirației.

Ardha Matsyendrasana (Poziția așezat cu răsucirea coloanei vertebrale)

Ardha matsyendrasana este unul dintre cele mai bune exerciții de yoga pentru plămâni. Deschide pieptul și extinde aportul de oxigen la nivel pulmonar, ajută la ameliorarea durerii și a tensiunii la nivelul și relaxează musculatura toracică. Iată cum se execută această poziție de yoga:

  • Stai așezat cu picioarele întinse în față
  • Îndoaie genunchiul drept și așează talpa piciorului drept pe partea exterioară a piciorului stâng
  • Îndoaie genunchiul stâng și așează piciorul lângă șoldul opus.
  • Așează mâna dreaptă pe sol în spatele șoldului drept
  • Inspiră și ridica brațul stâng sus, apoi expiră și răsucește-te spre dreapta, așezând cotul stâng în afara coapsei drepte.

Trikonasana (Poziția triunghiului)

Trikonasana ajută la extinderea cavităţii toracice. Această poziție de yoga este benefică și pentru a elimina toxinele din plămâni și din organism.

  • Stai în picioare, cu tălpile departate, astfel încât picioarele să formeze un unghi de 90 de grade grade.
  • Orientează talpa dreaptă spre exterior, menținând picioarele întinse
  • Întinde brațele lateral, cu palmele orientate în jos
  • Apleacă apoi trunchiul către dreapta, păstrând bratele intinse, pâna când degetele de la mâna dreaptă ating piciorul drept. Brațul stâng este orientat în sus, într-o linie continuă cu brațul drept.
  • Trunchiul, brațele, picioarele, capul se mențin în același plan perpendicular pe sol.
  • Revenirea din această poziție de yoga se face lent, trunchiul ajunge la verticala, iar picioarele răman departate
  • Se repetă postura,  de aceasta dată cu aplecarea corpului spre spre stânga,

Hasta Uttanasana (Poziția brațelor ridicate)

Hasta Uttanasana este bună pentru plămâni și reduce oboseala. Această poziție de yoga se poate efectua în mod regulat pentru îmbunătățirea respirației, dar și a digestiei, dat fiind că produce întindere la nivelul pieptului și abdomenului.

  • Stai drept și respiră normal.
  • Inspiră și ridică brațele deasupra capului.
  • Îndoaie trunchiul înapoi și creează o curbă cu corpul
  • Nu îndoi genunchii sau coatele
  • Menține această poziție timp de 10 secunde.
  • Expiră și coboară brațele, revenind la poziția inițială

Aceste posturi de yoga pot fi însoțite de o serie de tehnici respiratorii precum:

Kapalabhati

Stând cu spatele și gâtul drepte, inspirați prin ambele nări și să expirați rapid, batând abdomenul în timpul fiecărei expirații, într-un ritm de 60-120 de respirații/minut

Bastrika (Respirația lui Bellow)

Inspirați și expirați rapid și cu forță, fără a încorda abdomenul. Acest lucru ar trebui să fie practicat până la 100 de respirații.

Nadishodhana/Nadishuddhi (Respirație nară alternativă)

Cu degetul mare, închideți nara dreaptă și inspirați prin nara stângă. Închizând nara stângă, expirați prin dreapta, după care inhalarea trebuie făcută prin nara dreaptă. Închizând nara dreaptă, expirați prin nara stângă. Aceasta este o rundă. Procedura se repetă timp de mai multe runde.

Variante la Respirația nară alternativă cuprind:

Suryanuloma Viloma (Respirația doar prin nara dreaptă)

Nara stângă se închide, atât inhalarea cât și expirația realizându-se doar prin nara dreaptă, fără a modifica ritmul normal de respirație.

Chandranuloma Viloma (Respirația doar prin nara stângă)

Procedură similară cu Suryanuloma Viloma, respirația se face numai prin nara stângă, prin închiderea narii drepte.

Ujjayi (Respirația Psihică)

Inhalarea și expirația se fac prin nas în ritm normal, cu contracția parțială a glotei, care produc un sunet ușor de sforăit. Persoana trebuie să fie conștientă trecerea aerului la nivelul gâtului în ​​timpul practicii.

Bhramari (respirația albinei)

După o inhalare completă, închizând urechile cu degetele arătătoare, se expiră emițând un zumzăit ușor, similar cu cel al unei albine.

Un model respirator lent, cu 6 respirații/minut poate contribui  o creștere a capacității vitale, a capacității vitale forțate și a capacității vitale inspiratorii forțate.

Un studiu recent la care au participat înotători de performanță a demonstrat efectul benefic al unui antrenament yoga timp de o lună în combinație cu exerciții pranayama asupra funcțiilor pulmonare. Dovezile disponibile limitate privind efectele respirației yoghine asupra sistemului respirator indică o tendință pozitivă de schimbare a fiziologiei respiratorii.

Pranayama a fost folosită și pentru a ajuta persoanele care încercau să renunțe la fumat. O practică de 10 minute pe zi de respirație yoghină a ajutat la reducerea numărului de țigări fumate.

Dintre posturile descrise mai sus, unele,  precum poziția arcului sau poziția triunghiului sunt, de asemenea, utile și pentru persoanele care vor să dea jos din kilogramele în plus. În scopul pierderii în greutate și diminuării masei lipidice la nivelul abdomenului pot fi practicate și alte asane precum:

Setu Bandha Sarvangasana (poziția podului)

  • Întinde-te pe spate și așează mâinile lateral
  • Pliază genunchii și ridică corpul de la nivelul pelvisului până la umeri; corpul se sprijină pe tălpi, umeri și cap
  • Eventual, apucă gleznele cu mâinile sau ține mâinile întinse pe lângă corp ori prinde-le sub tine

Naukasana (poziția bărcii)

Această poziție de yoga ajută la reducerea grăsimii abdominale, îmbunătățește digestia, îmbunătățește circulația sângelui, întărește mușchii abdominali, reglează funcția plămânilor, pancreasului și ficatului.

  • Întinde-te  pe saltea cu picioarele întinse și palmele sprijinite pe părțile laterale ale corpului
  • Inspiră adânc și, pe măsură ce expiri, ridică-ți capul, pieptul și picioarele de la sol.
  • Întinde brațele astfel încât să formeze o linie paralelă cu picioarele.
  • Pe măsură ce menții poziția,  trebuie să simțiți contractarea mușchilor abdominali
  • Respiră în mod normal și menține poziția timp de 30 până la 60 de secunde pentru început.
  • Inspiră, apoi expiră profund și revino în poziția inițială

Veera bhadrasana  (poziția războinicului)

Această poziție ajută la întărirea plămânilor și a mușchilor spatelui. De asemenea, tonifică regiunea coapselor, burții și șoldurilor.

Pentru a efectua această poziție, procedează astfel:

  • Stai drept, cu picioarele depărtate
  • Întinde ambele brațe îndoind puțin genunchiul drept. Ridică ambele mâini spre tavan și înclină-te înapoi, atât cât îți permite spatele, ținând picioarele depărtate.

Ustrasana (poziția cămilei)

Această asană poate îmbunătăți digestia și poate ameliora diverse probleme ale coloanei vertebrale.

  • Așează-te în genunchi, cu mâinile pe șolduri și genunchii în linie cu umerii
  • Inspiră și arcuiește spatele spre spate
  • Apucă-ți de gleznele cu mâinile, în spatele corpului , dacă este posibil
    Înclină capul înapoi și arcuiește-te cât mai mult, întinzând coloana vertebrală
  • Menține această  poziție de yoga timp de 30 de secunde, apoi expiră și relaxează-te

În ceea ce privește utilitatea yoga pentru pierderea în greutate, sunt încă necesare studii care să identifice mecanismele ce stau la baza efectelor de slăbire. Yoga pare să regleze axa hipotalamo-pituitară-suprarenală și răspunsul simpatic-suprarenal-medular la stres. În plus,yoga ajută la reducerea consumului excesiv de alimente și mâncatului compulsiv. Nu în ultimul rând, yoga ajută la menținerea siluetei dobândite cu mult efort.

poziție de yoga

”Pacientului care suferă de obezitate nu îi este ușor să slăbească, fiind necesar un efort susținut atât din punct de vedere al dietei, cât și al activităților fizice. Statisticile arată, însă, că adevărată luptă se dă după ce kilogramele în plus dispar – peste 80% dintre persoanele care reușesc să elimine multe kilograme și să combată obezitatea se îngrașă la scurt timp după ce ajung la indicele de masă corporală normal.”, precizează dr. Laura Ene, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, expert doc.ro

Medicul recomandă mișcarea, mâncatul conștient și evitarea consumului emoțional de alimente ca principale strategii de a combate îngrășarea. Yoga este foarte utilă, deoarece îmbină mișcarea, fortificarea corpului, relaxarea și conștientizarea într-o singură practică.

Practica yoga poate ajuta la dezvoltarea minții și a corpului, dar nu reprezintă o alternativă la medicina modernă. Yoga previne multe afecțiuni și ameliorează anumite simptome, dar nu trebuie considerată un panaceu universal. Poți include asanele yoga și practicile de respirație ca un adjuvant la tratamentele recomandate pentru o anumită boală, după ce consulți opinia unui medic competent și, eventual, a unui expert în domeniul acestei practici.

Surse: