durere în piept când respir

De ce am o durere în piept când respir? Răspunsul specialiștilor

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Dacă am o durere în piept când respir, mă voi simți, probabil, foarte anxios. Gândul mă poate duce la cele mai negre scenarii, cum ar fi, de exemplu, un atac de cord. Dar o durere în piept când respir poate avea multiple explicații. Infecțiile pulmonare, refluxul gastroesofagian, diferite afecțiuni cardiace, chiar atacurile de panică pot fi cauze ale durerii în piept la respirație.

În anumite cazuri, o durere în piept când respir poate fi semnul unei probleme grave, cum ar fi infarctul miocardic sau anevrismul aortic. În astfel de cazuri, este necesară asistență de urgență. Durerea în piept care se extinde către gât, bărbie și brațe, însoțită de dificultăți de respirație, poate indica o astfel de urgență.

Tratamentul durerii în piept diferă, în funcție de cauza acesteia. Medicii vor lua în considerare toate simptomele, nu numai durerea, pentru a pune un diagnostic.

Articolul de față explică câteva cauze potențiale ale durerilor în piept, de la cele mai puțin periculoase la cele severe. Sunt detaliate, de asemenea, tratamentele tipice pentru fiecare durere în parte.

Durere în piept când respir

Durerea în piept nu trebuie ignorată niciodată. Dacă am o durere în piept când respir, în multe cazuri, poate fi legat de inimă. Dar și problemele la plămâni, esofag, mușchi, coaste sau nervi pot provoca dureri la nivelul toracelui. Unele dintre aceste afecțiuni sunt grave și pun viața în pericol; altele nu sunt. Pentru a elimina totuși riscurile, este indicată consultarea unui medic, mai ales dacă durerea în piept persistă și este însoțită de alte simptome îngrijorătoare.

Pot avea durere în piept când respir oriunde, din zona gâtului până la abdomenul superior. Durerea poate iradia și în alte zone ale corpului, cum ar fi maxilarul, spatele sau brațele, până la degete. Durerea poate persista de la câteva minute la câteva ore, uneori chiar mai mult, săptămâni sau luni. În unele cazuri, pot simți durere în piept când respir mai ales dacă fac efort, dar care se liniștește când mă odihnesc. În alte cazuri, durerea persistă chiar și în stare de relaxare.

Durerea în piept la respirație poate fi localizată sau extinsă, unilaterală, afectând doar o parte a pieptului sau bilaterală, afectând ambele părți. În funcție de cauza sa, durerea în piept poate fi:

  • Ascuțită
  • Sâcâitoare
  • Ca o arsură
  • Ca o presiune dureroasă
  • Sub formă de junghi
  • Senzație de strângere sau de zdrobire

Cât durează o durere în piept când respir este, de asemenea, foarte important.

”Durerea în piept care durează doar câteva secunde este rareori cauzată de o afecțiune cardiacă. Persoanele cu dureri toracice cu durata foarte scurtă trebuie să fie consultate de medic, însă nu în urgență. Persoanele care au durere toracică de mai mult timp (de mai mult de o săptămâna) ar trebui să consulte cât mai curând posibil un medic în ambulator, cu excepția cazului în care prezintă semne de alarmă sau când durerea s-a agravat sau a devenit mai frecvența, situație în care ar trebui să meargă la spital de urgență.”, specifică dr. Ileana Andreescu, pe site-ul reginamaria.ro

Ce cauze poate avea o durere în piept când respir

Pot avea frecvent durere în piept când respir, mai ales la efort, în cazul unei boli cronice de inimă. Angina pectorală, de exemplu, poate genera adesea durere în piept, fiind simptom al unei boli coronariene. Angina pectorală  este un tip de durere în piept generat de un aflux scăzut de sânge la nivelul mușchiului cardiac.

”Angina pectorală stabilă este situația în care durerea începe din zona toracică când se exercită activități de o anumită intensitate. În cazul în care durerea în piept are loc în mod neașteptat, după o activitate ușoară sau apare în timpul repausului, se manifestă angină pectorală instabila, o formă mult mai periculoasă de angină care necesită vizită de urgență la camera de gardă.”, arată dr. Claudia Negruțiu, pe site-ul sfatulmedicului.ro

durere în piept când respir

Dar durerea în piept poate fi cauzată de multipli alți factori. Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale durerii la nivelul pieptului.

Durere în piept când respir din cauza bolilor de inimă

Afecțiunile cardiace sunt o cauză comună a durerilor la nivelul sternului. Acestea pot fi punctuale sau pot iradia spre gât, ceafă, maxilar sau brațe, în funcție de problema implicată.

Acestea sunt cele mai întâlnite situații în care poate apărea durerea în piept asociată unei boli de inimă:

Boala coronariană

Boala arterială coronariană este cauzată de un blocaj la nivelul vaselor de sânge ale inimii care scade fluxul sanguin și aportul de oxigen către mușchiul inimii.

Conform dicționarului de afecțiuni de pe site-ul reginamaria.ro, ” boala arterială coronariană (denumită și cardiopatia ischemică sau coală cardiacă ischemică) este cea mai frecventă afecțiune cardiovasculară și una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial.” 

Poate provoca durere, cunoscută sub numele de angină. Angina pectorală este un simptom al bolii cardiace, dar, de obicei, nu provoacă leziuni permanente ale inimii. Este, totuși, un semn că există riscul unui atac de cord în viitor. Angina poate determina o durere în piept când respir care se extinde la braț, umăr, maxilar sau spate. Se poate simți ca o senzație de presiune sau de strângere. Angina pectorală poate fi amplificată de exercițiile fizice sau emoțiile puternice și poate fi calmată prin odihnă.

Infarctul miocardic (atacul de cord)

Fluxul sanguin scăzut prin artere poate provoca moartea celulelor musculare ale inimii. Blocajul arterelor din cauza unor cheaguri de sânge (trombi) face ca sângele să nu poată ajunge în anumite zone ale inimii, provocând necroza acestora. Blocajul coronarian este determinat de formarea unor plăci ateromatoase.

”Depunerea plăcilor de aterom este favorizată de fumat, hipertensiune arterială și hipercolesterolemie netratate, diabetul zaharat și de înaintarea în vârstă. Atunci când placa de aterom suferă o ruptură, la acest nivel se formează un tromb (sau cheag) care va obtura complet artera și va determina lezarea definitivă a miocardului. Această leziune reprezintă, de fapt, infarctul de miocard.”, precizează dr. Maria Gavrilaș, medic primar cardiolog, pe arcadiacardio.ro

Infarctul miocardic este o condiție amenințătoare de viață, care necesită o intervenție de urgență. Durerea în piept cauzată de atacul de cord este intensă,  zdrobitoare, de obicei în centrul sau în partea stângă a pieptului și nu este ameliorată de odihnă. Pe lângă durere, în infarct apar și simptome precum dificultăți de respirație, greață, transpirație sau slăbiciune severă.

Miocardita

Această inflamație a mușchiului inimii poate provoca durere în piept, febră, oboseală, bătăi rapide ale inimii și probleme de respirație. Deși nu există un blocaj la nivelul vaselor de sânge, simptomele miocarditei sunt similare cu cele ale unui atac de cord.

Pericardita

Pot avea durere în piept când respir și în cazul în care pericardul, sacul fibro-seros care învelește inima, suferă o inflamație. Pericardita poate provoca o durere similară cu cea cauzată de angina pectorală, dar adesea provoacă o durere ascuțită și constantă în partea stângă a pieptului, de-a lungul mușchilor gâtului și umerilor. Durerea se agravează în anumite poziții, la respirație sau la tuse.

Cardiomiopatia hipertrofică

Această boală genetică face ca mușchiul inimii să crească anormal de gros. Uneori, acest lucru duce la probleme cu fluxul de sânge în inimă. Durerea în piept și dificultățile de respirație apar adesea în timpul exercițiilor fizice. În timp, poate apărea insuficiență cardiacă atunci când mușchiul inimii devine hipertrofiat. Acest lucru face ca inima să lucreze mai mult pentru a pompa sânge. Împreună cu durerea în piept, acest tip de cardiomiopatie poate provoca amețeli, leșin, dispnee, chiar și în repaus, palpitații, etc.  

Prolapsul de valvă mitrală

Prolapsul desemnează o afecțiune în care una sau ambele cuspide (foițe) ale valvei mitrale din inimă nu se închid corect în timpul contracțiilor cardiace. O varietate de simptome au fost asociate cu prolapsul valvei mitrale, inclusiv durere în piept, aritmii, dificultăți de respirație și amețeli. Este posibil ca prolapsul să nu aibă nici un simptom, mai ales dacă este ușor.

Disecția arterei coronare

Această afecțiune rară, dar mortală, rezultă atunci când se dezvoltă o ruptură în artera coronară. Poate provoca o durere bruscă, severă, cu o senzație de ruptură, care se extinde către gât, spate sau abdomen.

Anevrismul de aortă

Aorta reprezintă principala și cea mai mare arteră, care transportă sânge de la inimă către restul corpului. În mod normal, aorta are pereți puternici care pot face față presiunii fluxului sanguin. Dar anumite problemele de sănătate, genetica sau unele leziuni pot deteriora sau slăbi acești pereți.  În unele situații poate să apară anevrismul de aortă, o dilatare ca un balon în anumite puncte ale aortei. Acesta poate determina dureri în piept și dificultăți de respirație și se poate rupe, ducând la o condiție amenințătoare de viață.

Disecția aortică

Dacă nu este tratat, anevrismul poate duce la ruptură de aortă, care determină o durere bruscă, ascuțită în piept sau spate. Alte simptome includ dificultăți de respirație, leșin și amețeli.

Stenoza aortică

Valva aortică permițe sângelui să se deplaseze din ventriculul stâng al inimii în aortă, transportând sânge în tot corpul tău. Stenoza aortică apare atunci când această valvă devine rigidă și nu se mai deschide complet, perturbând fluxul normal de sânge. Simptomele stenozei aortice includ angină pectoral la efort, dificultăți de respirație, stări de amețeală și leșin, oboseală accentuată, palpitații.

Aritmiile cardiace

Cunoscute și sub denumirea de tulburări de ritm cardiac, acestea pot apărea  și la persoanele fără boli de inimă în anumite condiții. Totuși, cei cu alte probleme cardiace sunt mai vulnerabili. Problemele de ritm cardiac sunt împărțite în trei categorii:

Electric: bătăile neregulate ale inimii apar atunci când există probleme cu sistemul electric al inimii, care menține în mod normal un ritm constant. Bătăile inimii pot deveni prea lente, prea rapide sau neregulate și dezorganizate.

Circulator: tensiunea arterială crescută și boala arterelor coronariene sunt principalele motive pentru problemele circulatorii. Aceste afecțiuni pot duce la accidente vasculare cerebrale sau atacuri de cord.

Structural: Cardiomiopatia și anomaliile congenitale pot afecta mușchiul inimii sau valvele acestuia.

Durerea în piept de origine cardiacă apare adesea la pacienți mai în vârstă, deși poate afecta și copiii și tinerii, dar mai rar.

”Durerea toracică la copii și adulții tineri (<30 ani) este puțin probabil să fie cauzată de ischemie miocardică, deși infarctul de miocard poate surveni inclusiv la vârstă de 20 de ani. La acest grup de vârstă afecțiunile musculo-scheletale sau pulmonare sunt cauzele cele mai frecvente.”, precizează dr. Ileana Andreescu.

Durere în piept când respir de la plămâni

Cauzele comune ale durerii în piept care implică plămânii includ:

Pleurită

Cunoscută și sub denumirea de pleurezie, aceasta este o inflamație sau iritație a plămânilor și a mucoasei toracice. Determină o durere ascuțită la respirație, tuse sau strănut. Cele mai frecvente cauze ale durerii toracice pleuritice sunt infecțiile bacteriene sau virale, embolia pulmonară și pneumotoraxul. Alte cauze mai puțin frecvente includ artrita reumatoidă, lupusul și cancerul.

Pneumonie sau abces pulmonar

Aceste infecții pulmonare pot provoca dureri pleuritice și alte tipuri de dureri în piept, cum ar fi o durere toracică profundă. Pneumonia apare adesea brusc, provocând febră, frisoane, tuse și puroi în tractul respirator.

Embolie pulmonară

Când un cheag de sânge călătorește prin fluxul sanguin și se depune în plămâni, poate provoca pleurită acută, dificultăți de respirație și bătăi rapide ale inimii. De asemenea, poate provoca febră și șoc. Embolia pulmonară este mai probabilă în urma trombozei venoase profunde, după ce o persoană este imobilizată câteva zile după o intervenție chirurgicală sau ca o complicație a cancerului.

Pneumotorax

Adesea cauzat de o leziune toracică, pneumotoraxul apare atunci când o parte a plămânului colapsează, eliberând aer în cavitatea toracică. Acest lucru poate provoca, de asemenea, durere care se agravează atunci când respiri și alte simptome, cum ar fi tensiunea arterială scăzută.

durere în piept când respir

Hipertensiune pulmonară

Durerea în piept este asemănătoare cu cea a anginei pectorale. Tensiune arterială anormal de mare în arterele pulmonare face ca partea dreaptă a inimii să lucreze prea mult și poate determina durere care iradiază frecvent spre dreapta.

Astm

O afecțiune inflamatorie a căilor respiratorii, astmul provoacă dificultăți de respirație, wheezing, tuse și uneori dureri în piept.

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)

Aceasta poate include una sau mai multe din următoarele boli cronice:

  • Emfizemul
  • Bronșita cronică
  • Astmul obstructiv cronic

Boala blochează fluxul de aer prin micșorarea și deteriorarea atât a căilor respiratorii care aduc gaze și aer în și dinspre plămâni, cât și a alveolelor pulmonare, care transferă oxigenul în fluxul sanguin și elimină dioxidul de carbon. Fumatul este cea mai frecventă cauză pentru BPOC. 

Cancer de plamani

Cancerul pulmonar este o problemă majoră de sănătate și poate fi fatală. Simptomele includ o tuse care nu dispare, dureri în piept și dificultăți de respirație. Durerea poate apărea ocazional.

Tuberculoza

Este o boală contagioasă cauzată de bacterii care afectează, de obicei, plămânii. TBC se răspândește prin aer atunci când persoanele infectate tușesc, strănută sau scuipă. Durerea în piept însoțită de tuse cu sânge pot apărea frecvent în tuberculoză.

Infecție virală

Virusurile respiratori precum SARS-CoV-2 (care cauzează COVID-19) și virusul gripal pot provoca miocardită, o afecțiune rară declanșată adesea de o infecție care ajunge la inimă. Mușchiul inimii devine îngroșat, umflat și slab. Un simptom este durerea în piept asemănătoare cu cea dintr-un atac de cord.

Durere în piept determinată de probleme gastrointestinale

Problemele gastrointestinale pot provoca, de asemenea, dureri în piept și includ:

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE)

Cunoscut și sub denumirea de reflux acid, BRGE apare atunci când conținutul stomacului revine în esofag. Acest lucru poate provoca un gust acru în gură și o senzație de arsură în piept sau gât, cunoscută sub numele de arsuri la stomac. Refluxul acid poate fi declanșat de obezitate, fumat, sarcină și alimente picante sau grase. Anumite dureri cardiace și arsurile la stomac de la refluxul acid se pot simți similar,  deoarece inima și esofagul sunt aproape unul de celălalt și împărtășesc o rețea nervoasă.

Tulburări de contracție esofagiană

Contracțiile musculare necoordonate (spasme) și contracțiile de înaltă presiune sunt probleme ale esofagului care pot provoca dureri în piept.

Hipersensibilitate esofagiană

În caz de hipersensibilitate, esofagul devine foarte dureros la cea mai mică modificare a presiunii sau la expunerea la acid. Cauza acestei sensibilități este necunoscută.

Ruptură sau perforație esofagiană

O durere bruscă și severă în piept, în urma vărsăturilor sau a unei proceduri la nivelul esofagului, poate fi un semn al unei rupturi esofagiene.

Ulcere peptice

Aceste leziuni dureroase în mucoasa stomacului sau în prima parte a intestinului subțire pot duce la disconfort de lungă durată. Sunt mai frecvente la persoanele care fumează, beau mult alcool sau iau analgezice precum aspirina sau antiinflamatoare. Durerea se ameliorează cu ajutorul antiacidelor sau după masă.

Hernie hiatală

Această problemă comună apare atunci când partea superioară a stomacului se împinge la nivelul pieptul, după masă. Acest lucru cauzează adesea simptome de reflux, inclusiv arsuri la stomac sau dureri în piept. Durerea tinde să se agraveze când persoana stă întinsă.

Pancreatită

Dacă apar dureri în partea inferioară a pieptului, care se agravează când persoana stă întinsă sau se apleacă în față, poate fi vorba de pancreatită.  

Probleme ale vezicii biliare

Dacă apar dureri în partea dreaptă, fie în în zona inferioară a pieptului, fie în abdomenul superior, poate fi vorba de probleme ale vezicii biliare. Litiaza biliară poate da dureri care iradiază în toracele inferior.

Esofagita

Inflamarea esofagului poate duce la durere în piept ca o arsură și dificultăți de înghițire, însoțite uneori de durere.

durere în piept când respir

Dureri în piept din cauze osoase, musculare sau nervoase

Uneori, durerea în piept poate rezulta ca urmare a suprasolicitării sau unui traumatism în zona pieptului, de exemplu în cazul unui accident sau al unei căderi. căderi sau a unui accident.Alte cauze ale durerii în piept includ:

Fisuri la nivelul coastelor

 O coastă ruptă sau fisurată determină durere în zona pieptului, care se poate agrava la respirație profundă sau tuse. Este adesea limitată la o arie anume, iar durerea crește la inflamare. Zona în care coastele se unesc cu sternul poate deveni, de asemenea, inflamată și dureroasă.

Încordare musculară

Uneori, chiar și tusea puternică poate răni sau inflama mușchii și tendoanele intercostale și poate provoca dureri în piept. Durerea poate fi persistentă, agravându-se la efort.

Zona zoster

Cauzată de virusul varicelo-zosterian, zona zoster poate provoca o durere ascuțită, în bandă, la nivelul toracelui, durere care precede o erupție cutanată specifică.

Costocondrita

Denumită și sindrom de durere a peretelui toracic sau condrodinie costisternală, aceasta este o inflamație a cartilajului care conectează o coastă de stern. Durerea cauzată de această afecțiune poate fi similară cu cea a unui atac de cord sau a altor probleme cardiace.

Durere în piept când respir din cauza anxietății

O altă cauză potențială a durerii în piept este reprezentată de anxietate și atacurile de panică. Dacă anxietatea devine foarte intensă și apar atacuri de panică recurente, persoana poate fi diagnosticată cu tulburare de panică, care are o varietate de simptome, precum:

  • Frecvență cardiacă și respirație mai rapide
  • Dispnee
  • Tensiune musculară
  • Presiune și durere la nivelul pieptului
  • Amețeli, probleme digestive
  • Amorțeală
  • Transpirație
  • Tremur
  • Senzația de moarte iminentă, în timpul atacurilor de panică

Dacă am durere în piept când respir din cauza anxietății, poate fi necesar să abordez un specialist în sănătate mintală, pentru medicație sau psihoterapie.

durere în piept când respir

Durere în piept în partea dreaptă când respir

Cauzele posibile ale durerii în piept pe partea dreaptă includ o leziune, refluxul acid, o problemă cardiacă sau pulmonară și anumite infecții, cum ar fi pneumonia. Unele cauze, cum ar fi încordarea musculară, dispar fără tratament, în câteva zile. Cu toate acestea, durerea în piept poate proveni și dintr-o afecțiune mai gravă, inclusiv o problemă cardiacă sau pulmonară.

Pentru că durerea este pe partea dreaptă, mulți cred că nu implică inima. Cu toate acestea,  unele boli cardiace pot determina durere care iradiază spre dreapta, mai ales dacă este afectată partea dreaptă a inimii. Durerea cardiacă care iradiază spre dreapta poate cuprinde, de asemenea, umărul drept și bărbia.

Alte afecțiuni care pot determina durere în piept pe partea dreaptă, însoțită de dificultăți de respirație, mai ales dacă afectează plămânul drept sunt:

  • Pneumonia
  • Hipertensiunea pulmonară
  • Embolia pulmonară
  • Cancerul pulmonar (aproximativ 20-40% dintre persoanele cu cancer pulmonar suferă de dureri în piept)
  • Pneumotoraxul
  • Pleurezia
  • Revărsatul pleural, determinat de diverse afecțiuni (pneumonie, TBC, lupus, etc)
  • Leziune traumatică, cum ar fi o cădere, o lovitură în piept sau un accident de mașină
  • Costocondrita și alte afecțiuni inflamatorii, precum: artrita reumatoida (AR), spondiloartrita, lupus eritematos sistemic
  • Fractură costală

Durere în piept în partea stângă când respir

Toate cauzele prezentate mai sus pot determina durere în piept când respir și pe partea stângă. Atunci când această parte a pieptului este implicată, riscul de a fi o cauză cardiacă este mai mare. Deși mulți se gândesc la un atac de cord când au o durere puternică în partea stângă, realitatea este că și alte afecțiuni pot provoca astfel de dureri, de exemplu boli pulmonare sau digestive.

Durerea toracică din partea stângă din cauza problemelor legate de inimă poate fi puternică sau ascuțită. Se poate simți ca o presiune. Poate apărea, de asemenea, o stare de greață.

Există și probleme pulmonare care provoacă durere în piept pe partea stângă și dificultăți de respirație. De asemenea, pot apărea dureri în piept din cauza unor probleme digestive sau a traumatismelor.

Atunci când apare o durere puternică în piept pe partea stângă, mai ales la persoanele care au boli cronice de inimă, există riscul de atac de cord. Fluxul sanguin către o anumită zonă a inimii este blocat, ca urmare acea zonă nu mai primește oxigen și se necrozează. Așa cum am descris mai sus, durerea în cazul atacului de cord este foarte intensă și se extine într-o zonă mare a pieptului, iradiind către spate,  bărbie, umăr și braț. Durerea nu se calmează în repaus, fiind nevoie de asistență medicală de urgență pentru a salva viața pacientului.

Alte cauze ale durerii cardiace în partea stângă includ:

  • Boala coronariană
  • Disecția arterei coronare
  • Pericardita
  • Cardiomiopatia hipertrofică
  • Anevrismul de aortă
  • Disecția aortică
  • Prolapsul de valvă mitrală

Alte cauze ale durerii în partea stângă a pieptului

Alte cauze ale durerii în partea stângă a pieptului pot fi pulmonare, gastrice, osoase sau nervoase. 

Astfel, dacă simt durere în piept când respir, pe partea stângă, poate fi vorba de:

  • Boala Pulmonară Obstructivă Cronică, care are frecvent ca simptome dificultăți de respirație, asociate cu o senzație de presiune în piept
  • Pneumonie, care poate afecta orice parte a pieptului, în funcție de plămânul implicat
  • Pleurezia sau pleurita, care poate afecta un plămân sau altul și determină o durere ascuțită ce se înrăutățește la respirația profundă
  • Astmul, care poate fi însoțit de tensiune dureroasă în piept, tuse, wheezing

Printre cauzele pulmonare grave care pot determina durere în piept pe partea stângă se numără aceleași care determină și durerea pe dreapta: embolia pulmonară, pneumotoraxul, hipertensiunea pulmonară, cancerul pulmonar.

Ca și în partea dreaptă, durerea în piept pe stânga poate avea cauze musculoscheletale, precum costocondrita,  traumatismele la nivelul coastelor sau toracelui, precum și cauze nervoase.

durere în piept când respir

O serie de probleme digestive pot determina durere în piept pe partea stângă:

  • Hernie hiatală
  • Gastrită
  • Pancreatită
  • Boala de reflux gastroesofagian (BRGE)
  • Spasm esofagian

Durere în piept și în spate când respir

Durerea toracică și durerea de spate care apar împreună pot indica o afecțiune gravă care implică inima, plămânii sau sistemul biliar. Ar putea fi și din cauza unei afecțiuni musculo-scheletice.

Durerea în piept poate radia în spate, iar durerea în spate poate radia în piept. Poate fi un lucru comun să am durere în piept când respir care iradiază în spate, dat fiind că nervii care transmit ambele tipuri de durere sunt atât de aproape și, uneori, semnalele sunt încrucișate le nivel cerebral.

Pentru a complica lucrurile și mai mult lucrurile, durerile abdominale superioare pot radia, de asemenea, în piept sau în partea superioară a spatelui. Există multe cauze posibile de luat în considerare atunci când apar dureri în partea superioară a spatelui și în piept.

Principalele cauze ale durerii în piept și în spate

Majoritatea condițiilor cardiace și pulmonare prezentate mai sus pot determina durere în piept care iradiază spre spate.

Infarctul miocardic, angina pectorală și pericardita sunt asociate frecvent cu astfel de dureri. 

Multe infecții la nivelul plămânilor și căilor respiratorii pot determina durere în piept care se resimte și în spate, însoțite de tuse uscată sau productivă, scurtarea respirației, febră și oboseală puternică. În cazul unor infecții grave, cum ar fi pneumonia sau TBC poate să apară și tusea cu sânge.

Embolismul pulmonar are ca simptome principale dureri ascuțite în piept, mai ales la inspirație, asociate cu durere inexplicabilă în spate, umeri, brațe, gât sau maxilar.

O serie de condiții musculoscheletale afectează atât spatele cât și pieptul. Printre ele se numără:

  • Leziuni traumatice, inclusiv fracturi costale
  • Contractura mușchilor spatelui
  • Probleme ale coloanei vertebrale, precum hernia de disc la nivelul coloanei toracale
  • Dureri articulare, determinate de boli reumatice, cum ar fi artrita, care poate determina durere în articulațiile ce leagă coastele de coloana vertebrală
  • Dureri miofasciale: sindromul durerii miofasciale este o inflamație cronică a mușchilor și fasciei (țesutul conjunctiv din jurul mușchilor)
  • Fibromialgie, o altă afecțiune cronică care poate determina dureri la nivelul mușchilor, în partea superioară a spatelui și se poate extinde la nivelul pieptului

Durerile biliare pot radia, de asemenea, către cutia toracică dreaptă, omoplat și spate

De ce am durere în piept când respir adânc

Mai multe afecțiuni pot provoca dureri în piept atunci când o persoană respiră profund. Acestea includ afecțiuni inflamatorii, cum ar fi pleurezia, pericardita și pneumonia. COVID-19 și alte infecții pulmonare pot avea acest simptom, la fel și BPOC și embolia pulmonară.

 Cancerul pulmonar poate provoca, de asemenea, dureri în piept când respir profund.

Probleme precum încordarea musculară, atacurile de panică sau infecțiile pot fi implicate, dar durerea în piept la respirație poate fi, de asemenea, un semn de astm, probleme cardiace sau cancer.

Durerea toracică în timpul respirației poate fi declanșată de o serie de afecțiuni sau leziuni medicale diferite care implică inima, plămânii, țesuturile sau organele din apropiere, inclusiv:

  • Pleura (membranele care înconjoară plămânii)
  • Ligamentele, mușchii și alte țesuturi moi ale pieptului
  • Coloana vertebrală toracică (între gât și talie)
  • Pericardul
  • Esofag
  • Sânul

Alte simptome care însoțesc durerea în piept la respirație profundă indică adesea cauza de bază. Acestea includ:

  • Tuse
  • Dificultăți de respirație
  • Durere care se răspândește la spate sau la umăr
  • Febră și/sau frisoane

Acest tip de durere poate fi experimentat doar la respirație adâncă sau poate să fie prezent tot timpul, dar se agravează atunci când respir adânc. Tinde să fie o durere bruscă, ascuțită și intens.

Asistența medicală de urgență este indicată în următoarele cazuri:

  • Dacă durerea este severă sau persistă mai mult de câteva zile
  • Când simptomele se dezvoltă brusc și profund
  • Când durerea interferează cu respirația
  • Dacă apar senzații de amețeală sau de leșin
  • În caz de tuse cu sânge, oricât de puțin
  • În caz de febră mare, peste 40 grade Celsius
  • Dacă apar bătăi rapide sau neregulate ale inimii

Tratament pentru durere în piept când respir

Tratamentul în cazul în care am durere în piept când respir depinde de cauza care declanșează durerea. Dat fiind că durerea în piept însoțită de dificultăți de respirație are adesea cauze grave, diagnosticarea cât mai rapidă este esențială.

”Majoritatea oamenilor sunt conștienți de faptul că durerea toracică poate fi un semnal de alarmă pentru o afecțiune gravă și merg la consult chiar și pentru simptome minime. Alții, inclusiv aceia care au afecțiuni severe, minimizează sau ignoră acest simptom. Dacă ai durere toracică inexplicabilă, singură modalitate de a confirmă cauza acesteia este să mergi la un consult la medic.”, recomandă dr. Andreescu.

 În anumite situații, cum este cazul cu atacul de cord, disecția coronariană sau de aortă emobolismul pulmonar, pneumotoraxul, este nevoie de asistență complexă de urgență, care poate implica intervenție chirurgicală, medicație, suport respirator (ventilație mecanică, oxigenoterapie), etc.

În cazul în care durerea în piept este determinată de boli cronice de inimă (precum insuficiența cardiacă, boala coronariană, boli congenitale, anevrism aortic) tratamentul include medicație specifică și schimbări ale stilului de viață. În unele cazuri poate fi nevoie de proceduri chirurgicale, minim invazive sau invazive,  în funcție de gradul de risc și de beneficiile aduse.

durere în piept când respir

La fel și în cazul bolilor pulmonare, tratamentul diferă, în funcție de tipul de afecțiune.

Infecțiile pulmonare pot necesita tratamente antivirale sau antibiotice (de exemplu, pentru pneumonia bacteriană), antiinflamatoare nesteroidiene, uneori steroizi, antitusive, decongestionante, etc. În cazuri grave, poate fi nevoie de oxigenoterapie.

Pentru bolile pulmonare cronice, medicația de susținere și oxigenoterapia pot fi indicații frecvente.  

Intervențiile chirurgicale, chimioterapia și radioterapia fac parte din tratamentul tumorilor maligne pulmonare. În anumite cazuri, pentru COPD sau cancer pulmonar, poate fi o opțiune transplantul pulmonar.

Când este necesară intervenție de urgență

Intervenția de urgență poate fi necesară dacă simt durere în piept când respir, însoțită de simptome precum:

  • senzație bruscă de presiune, strângere, sau strivire sub stern
  • Durere în piept care se extinde la maxilar, brațul stâng sau spate
  • Durere în piept bruscă, ascuțită, cu dificultăți de respirație, mai ales după o perioadă lungă de inactivitate
  • Greață, amețeli, ritm cardiac rapid sau respirație rapidă, confuzie, culoare cenușie sau transpirație excesivă
  • Tensiune arterială foarte scăzută sau ritm cardiac foarte scăzut
  • Febra ridicată, frisoanele, dispneea și cu mucus galben-verde sau cu sânge
  • Probleme la înghițire
  • Durere toracică severă care nu dispare

Surse: