De ce îmi curge nasul doar dimineața? Medicul răspunde

Revizuit de Dr. Enikö Vera PALL

Specializări: Pneumologie
Șef secție Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța
Competențe: Managementul serviciilor de sănătate, Somnologie, Ultrasonografie generală, Atestat de Formator
Grad Profesional: Medic Primar Pneumolog
Cabinet Consultații: doctor-pall.ro


Faci parte dintre persoanele cărora le curge nasul doar dimineața? În acest caz, te-ai întrebat probabil ce înseamnă acest lucru și dacă nu ascunde cauze mai grave. Medicii îți pot răspunde că este o problemă obișnuită la persoanele cu un fond alergic sau că este o modalitate a corpului de a elimina reziduuri și impurități acumulate pe parcursul zilei anterioare. Pe de altă parte, te poți trezi cu  nasul înfundat în fiecare zi,  ceea ce îți provoacă o stare de tensiune în frunte și chiar dureri de cap matinale. În astfel de cazuri, poate fi vorba de o problemă mai dificilă, cum ar fi o sinuzită sau o inflamare excesivă a mucoasei nazale.  Iată ce spun specialiștii legat de faptul că anumitor persoane le curge nasul doar dimineața.

De ce curge nasul doar dimineața

Nasul este o parte importantă a corpului uman, care îți permite să respiri corect și să te bucuri de mirosuri.  Alergiile, racelile și alte probleme pot face ca nasul să fie afectat și să nu funcționeze optim. În general, la persoanele alergice, cu sinuzite sau care au avut o intervenție chirurgicală la nivelul sinusurilor pot apărea probleme legate de zona nazală, fie că este vorba de curgerea frecventă a nasului, însoțită și de alte simptome precum mâncărimi, iritații, strănut, fie că este vorba de un nas înfundat sau de o uscăciune excesivă a mucoasei nazale.

”Rinoreea este termenul medical care definește apariția unor scurgeri nazale abundente, fluide sau mucoase de la nivelul cavității nazale.
Rinoreea este o manifestare clinică frecvent întâlnită în cadrul infecțiilor de tract respirator și nu numai. În majoritatea cazuilor, rinoreea nu este un semn al anumitor afecțiuni severe.
”, arată dr. Purtan Teodora, pe romedic.ro

Deși rinoreea este un simptom frecvent în caz de răceală sau gripă, dacă apare în mod regulat dimineața este mai degrabă cauzată de alți factori etiologici. Așa cum arată dr.Purtan pe romedic.ro, cei mai frecvenți dintre acești factori includ:

  • Aerul uscat, neumidificat
  • Rinita vasomotorie
  • Rinita alergică
  • Rinita medicamentoasă, secundară întreruperii tratamentului cu decongestionante nazale, precum xilometazolină, efedrină sau cocaină (întreruperea bruscă a administrării de decongestionante nazale, în urma unui tratament îndelungat, poate duce la apariția unui fenomen de rebound congestiv)
  • Polipoza nazală
  • Sinuzita acută sau cronică
  • Contactul cu anumite substanțe chimice (formol, etc.) sau anumite legume (ceapă, usturoi piper, ardei iute), care duc la apariția rinoreei pasagere.

”Noaptea, congestia nazala se poate agrava, mai ales la persoanele cu rinită alergică. Explicația ar fi că atunci când te întinzi, tensiunea arterială se schimbă. Și fluxul de sânge în partea superioară a corpului poate crește, inclusiv fluxul de sânge către cap și căile nazale. Acest flux sanguin crescut poate inflama vasele din interiorul nasului și căile nazale, ceea ce poate provoca sau agrava congestia.

Dacă te trezești dimineață cu nasul înfundat și nu ai răceală sau gripă, este posibil să ai de-a face cu rinită alergică sau non-alergică. Congestia ta nazală ar putea fi cauzată de acarieni de praf, alergii sezoniere, păr de animale de companie, boală de reflux, modificări hormonale sau substanțe chimice din mediul înconjurător, cum ar fi fumatul, activ sau  pasiv.”, arată dr. Oana Cuzino, pe site-ul doc.ro

Există mai multe cauze pentru care te poți trezi în fiecare dimineață că îți curge nasul sau cu o senzație de înfundare și presiune. Cele mai obișnuite dintre acestea sunt:

Alergiile

Nas înfundat, strănut, tuse, nas care curge – toate acestea sunt reacții comune în cazul persoanelor alergice. Alergiile pot apărea oricând în timpul anului, în special în timpul primăverii, verii și toamnei. Multe persoane alergice se pot confrunta cu diverse reacții neplăcute pe parcursul întregii zile. Totuși, unii oameni au simptome de alergie doar dimineața, după care se reglează și sunt bine în restul zilei.

Simptomele descrise mai sus sunt cauzate adesea de rinita alergică sau febra fânului. Astfel de simptome apar atunci când sistemul imunitar reacționează exagerat la alergenii din aer, provocând inflamații la nivelul nasului. Pe lângă simptomele clasice, ce includ strănut, mâncărimi, nas care curge, pot apărea și altele precum:

  • congestie nazala
  • respiraţie şuierătoare
  • dureri de cap
  • curgerea ochilor

Alergenii responsabili atunci când îți curge nasul doar dimineața includ:

1. Polenul

Dacă ai o alergie la polen, vei observa probabil o agravare a simptomelor alergiei dimineața, din cauza faptului că există o cantitate mai mare de polen în această parte a zilei. Dacă dormi cu geamul deschis este posibil ca dimineața să ai toate simptomele tipice alergiei la polen, în special nas care curge, strănut sau tuse, mâncărimi în zona nasului sau ochilor.

2. Acarienii

Dacă îți curge nasul doar dimineața s-ar putea să ai o alergie la acarieni, insecte microscopice care trăiesc în particulele de praf și care sunt mai numeroase în spațiile de dormit.  Acarienii tind să se înmulțească pe saltele, perne, lenjerie de pat și mobilier. Acarienii nu înțeapă și nu răspândesc boli. Dar, dacă dormi într-un pat infestat cu acarieni, s-ar putea să te trezești cu simptome de alergie în fiecare dimineață.

3. Părul animalelor de companie

Părul animalelor de companie este un alt declanșator al alergiilor de dimineață, mai ales dacă micul tău protejat doarme în patul sau dormitorul tău. Chiar și atunci când animalele de companie nu dorm cu tine, părul lor se poate aduna pe așternut și poate rămâne prins în covor. În realitate, nu părul este cel care provoacă alergia, ci anumite ciuperci microscopice prinse de firele de păr.

4. Mucegaiul

Mucegaiul din interior poate agrava, de asemenea, simptomele alergiei de dimineață, mai ales dacă dormitorul se află în imediata apropiere a unei băi sau în apropierea unui loc unde se poate aduna mucegai.

Rinitele non-alergice

Există și rinite non-alergice, care au simptome asemănătoare cu cele de mai sus (strănut, nas care curge, congestie nazală, tuse), dar nu implică sistemul imunitar. Acestea sunt declanșate de alți factori ce irită căile nazale precum:

1. Mirosuri puternice

Dacă folosești geluri de duș parfumate, uleiuri esențiale sau loțiune înainte de culcare, aceste mirosuri ar putea irita vasele de sânge din nas, ducând la congestie și la creșterea producției de mucus. Acest lucru poate face să îți curgă nasul doar dimineața, provocând în plus alte simptome, precum dureri în gât și tuse.

Expunerea peste noapte la acești iritanți te poate face să te trezești cu simptome de alergie. De asemenea, s-ar putea să te trezești cu  astfel de simptome dacă ai o sensibilitate la detergentul pe care îl utilizezi pentru a spăla lenjeria de pat.

2. Medicamente

Anumite medicamente pot declanșa, de asemenea, rinită nonalergică dimineața. Uneori, vasele de sânge din nas se dilată ca efect secundar al unor medicamente – cum ar fi ibuprofenul, aspirina, sedativele și medicamentele pentru reducerea tensiunii arteriale. Atunci când sunt luate înainte de culcare, aceste medicamente pot provoca congestie au ca efect faptul că îți curge nasul doar dimineața.

3. Reflux gastroesofagian

Refluxul acid apare atunci când acidul din stomac curge spre esofag și gât. Dormitul pe spate sau fără pernă poate agrava refluxul și poate irita gâtul. Acest lucru poate duce la durere în gât, picurare postnazală și tuse dimineața. Simptomele dispar, de obicei, pe parcursul zilei.

4. Modificări hormonale

Modificările hormonale cauzate de sarcină, menstruație și utilizarea contraceptivelor orale pot provoca, de asemenea, rinită nonalergică. O creștere a nivelului hormonal poate stimula producția de mucus și poate declanșa modificări ale membranei mucoase, ducând la congestie nazală, curgerea nasului și strănut. În jur de 39% dintre femeile însărcinate suferă de rinită care poate fi redusă prin exerciţii, folosind benzi respiratorii pentru nas şi curăţând nasul cu apă de mare în fiecare seară, înainte de a merge la culcare. Modificările hormonale pot provoca simptome alergice pe tot parcursul zilei, dar pot fi mai ample dimineața.

5. Fumul de țigară

Dacă ești expus la fumat în timpul zilei sau dacă cineva din familie este fumător, este posibil să ai simptome de rinită dimineața devreme. Fumatul pasiv poate crește, de asemenea, riscul de a dezvolta probleme cronice ale sinusurilor

”Mucoasa nazală, sinusală, pulmonară va secreta un exces de mucus pentru a încerca să elimine în exterior gudroanele din fumul de țigară care vor să între în interiorul nostru și astfel va apărea primul simptom neplăcut rinoreea ,un exces de secreții nazale, care la început va fi fi albe, lichide, transparente, dar în timp vor deveni vâscoase, galbene din cauza suprainfectarii cu bacteriile din aer. Consecutiv acestor secreții în exces care apar la nivelul nasului, sinusurile și bronhiilor va apărea un edem al mucoasei, adică o “umflare” a acesteia prin hipervascularizatie , astfel cornetele nazale, care au rol în filtrarea aerului, vor crește în volum și vor ocupa tot spațiul din nas nepermițând aerului să mai intre cu volumul necesar oxigenarii corpului.”, arată dr. Ana Apostol pe alertaorl.ro

Rinita vasomotorie

Dacă ai o afecțiune numită rinită vasomotorie, s-ar putea să constați că îți curge nasul în fiecare dimineață, strănuți și ai frecvent congestie nazală.  O schimbare drastică a vremii poate provoca rinită vasomotorie. În plus, această afecțiune poate fi accentuată de oboseală, modificări hormonale și stres.

Sinuzita

Deși poate determina și curgerea nasului, sinuzita este, de regulă asociată cu congestie nazală și senzația de nas înfundat. În cazul sinuzitei acute, apare frecvent rinoreea unilaterală (curgerea nasului printr-o singură nară) sau secrețiile nazale abudente care se scurg prin rinofaringe, dar tabloul clinic este mult mai amplu.

”Sinuzita acută se caracterizează clinic prin cefalee și durere intensă localizată la nivelul feței, lancinantă, cu caracter pulsatil, care se accentuează în timpul mișcărilot bruște ale capului, în timpul strănutului, la plaparea sinusurilor paranazal sau la aplecarea capului, rinoree unilaterală, de consistență mucoasă sau mucopurulentă, de culoare galben-verzuie, inodoră sau cu miros fetid, obstrucție nazală unilaterală, hiposmie/anosmie, cacosmie, astenie, febră, inapetență.”, precizează dr. Purtan.

Sinuzita cronică este caracterizată, de regulă, prin rinoree cronică, secreții purulente și congestie nazală.

Sindromul picăturii postnazale

Uneori, producția excesivă de mucus poate avea drept cauză așa numitul sindrom al picăturii postnazale. Glandele de la nivelul gâtului și nasului produc zilnic 1-2 litri de mucus, care se amestecă cu saliva, la nivelul faringelui, apoi este înghițit. Rolul mucusului este de curățare și umezire a mucoasei respiratorii, de reținere a impurităților și microorganismelor. Totuși, câteodată, mucusul este produs în exces, fie din cauze unor infecții nazale și sinusale, fie ca urmare a altor factori declanșatori. De exemplu, secrețiile apoase excesive pot fi determinate de alergii, temperaturi reci, anumite alimente, cum sunt cele picante, tulburări hormonale, fum de țigară. La persoanele cu tulburări de înghițire, acumularea mucusului în exces are loc mai ales în timpul somnului, care scade frecvența înghițirii față de starea de veghe, ducând la acumularea secrețiilor. O parte din mucus poate determina curgerea matinală a nasului, în vreme ce o altă parte se poate acumula în spatele nasului, în gât, deteminând senzația de gât încărcat și necesitatea de a expectora.

Polipii nazali

Apariția polipilor nazali poate fi rezultatul unei inflamații locale persistente sau a alergiilor respiratorii. Polipoza nazală determină obstrucție nazală și rinoree apoasă, mucoasă sau muco-purulentă, care poate fi mai amplă pe parcursul nopții și dimineața devreme, fiind asociată cu alergiile, dar care se menține, de regulă și pe parcursul zilei.

O situație mai puțin obișnuită în care ar putea apărea o secreție apoasă este rinoreea lichidului cefalorahidian. Aceasta se poate prezenta ca o secreție apoasă care curge din nas atunci când te apleci, fiind cauzată de scurgerea lichidului cefalorahidian care protejează creierul. În cazul în care ai suferit o operație chirurgicală sau o traumă în zona capului și observi dimineața o scurgere nazală abundentă și bruscă atunci când te apleci, ar putea fi vorba de rinoreea lichidului cefalorahidian, caz care reclamă asistență medicală imediată. Simptomele ce caracterizează acest tip de rinoree sunt:

  • prezența unui lichid apos și limpede
  • senzație de picurare în gât (picătură postnazală)
  • cantitatea de secreție crește la aplecare
  • gust metalic, sărat sau dulce în gură
  • congestie nazală
  • dureri de cap
  • amețeală
  • țiuit în urechi

Apariția acestui tip de rinoree este, totuși, un eveniment rar, puțin probabil la o persoană sănătoasă. În cele mai multe cazuri se poate ameliora prin odihnă și administrarea unor medicamente care ajută la reducerea producției de lichid cefalorahidian pentru o perioadă, pentru a permite repararea țesuturilor și încetarea scurgerii. Uneori, poate fi necesară o intervenție endoscopică, pentru închiderea orificiului de scurgere.

Ce măsuri poți lua dacă îți curge nasul doar dimineața

Dacă îți curge nasul doar dimineața, acest lucru poate fi neplăcut, chiar dacă nu este grav. În funcție de cauzele ce provoacă o astfel de problemă, poți lua mai multe măsuri.

Evită factorii declanșatori

Dacă alergiile sunt vinovate pentru faptul că îți curge nasul doar dimineața este necesar să eviți factorii care pot declanșa alergia matinală. Cumpără o cuvertură de pat fără scame și dormi pe perne sintetice, hipoalergene, în loc de perne din pene. Curăță în mod regulat dormitorul de praf și așează huse peste saltea pentru a nu permite acumularea prafului și scamelor.

De asemenea, respectă următoarele măsuri pentru a evita declanșarea unei alergii matinale sau a unei rinite non-alergice:

  • Nu dormi cu animalele de companie și nu le lăsa să stea pe așternut. Fă baie animalelor de companie cel puțin o dată pe săptămână pentru a reduce alergenii din casă.
  • Scoate covorul din dormitor și înlocuiește-l cu podele din lemn de esență tare sau gresie.
  • Dacă umiditatea din casă este prea mare, folosește un dezumidificator pentru a reduce nivelul de umiditate din dormitorul la sub 50 la sută. Acest lucru ajută la îndepărtarea acarienilor.
  • Ia un antihistaminic seara înainte de a merge la culcare.
  • Aspiră covorul cel puțin o dată pe săptămână. Spală lenjeria de pat – inclusiv cearșafurile și fețele de pernă – o dată pe săptămână în apă fierbinte (cel puțin 60°C).
  • Nu dormi cu ferestrele deschise. Acest lucru poate ajuta la eliminarea polenului din dormitorul tău.
  • Dormi pe o pernă mai înaltă sau într-o poziție mai ridicată pentru a reduce fluxul de acid din stomac în timpul somnului. Evită consumul de alimente seara, înainte de culcare, pentru că poate stimula producția de acid, înrăutățind simptomele refluxului gastroesofagian.
  • Verifică locurile în care s-ar putea acumula mucegai (băi, subsoluri, coșuri de gunoi, tăvi de picurare pentru frigider, suprafețe umede) și curăță-le folosind soluții speciale anti-mucegai.

Folosește un umidificator în dormitor

Aerul din camera în care dormi trebuie să fie umidificat, pentru că uscăciunea aerului agravează problemele nazale. Curăță zilnic umidificatorul, folosind oțet, deoarece acest lucru va preveni dezvoltarea ciupercilor sau a mucegaiurilor.

Hidratează-te corect

Pentru a înlocui lichidele pierdute, care constau de obicei într-un amestec de apă, sare, proteine și anticorpi, este bine să consumi cât mai multe lichide. Bea minim doi litri de apă pe zi, pentru că acest lucru fluidifică și secrețiile nazale care sunt greu de eliminat și asigură umidificarea mucoasei nazale.

Folosește un irigator nazal

Irigarea zilnică a nasului are efecte decongestionante și diminuează, în același timp, curgerea nasului în fiecare dimineață. Persoanele care își clătesc regulat căile nazale cu o soluție salină sau folosesc un spray cu apă de mare raportează mai puține probleme ale sinusurilor

Nu utiliza spray-uri nazale mai mult decât este recomandat pe flacon sau decât îți spune medicul. Spray-urile fără prescripție medicală pot ajuta în caz de alergii sau răceli, dar folosirea lor în exces poate irita nasul și agrava problema pe care o ai.

Fă inhalații cu abur

Poți inhala abur cald de două până la patru ori pe zi pentru a ajuta la umezirea nasului și pentru a preveni uscarea. Acest lucru se poate face în  timpul unui duș cald sau folosind un vas cu apă fierbinte și inspirând aburii degajați.

Când să consulți un medic

În cazul în care îți curge nasul doar dimineața, cea mai probabilă cauză este o alergie. Simptomele alergiei mainale pot perturba calitatea somnului. În plus, așa cum se arată pe site-ul reginamaria.ro, rinita alergică poate fi asociată cu o serie de alte manifestări precum:

  • Capacitate redusă de concentrare
  • Limitarea unor activități
  • Capacitate redusă de luare a deciziilor
  • Coordonare neclară mână-ochi
  • Probleme de memorie
  • Iritabilitate
  • Oboseala (raportată frecvent ca urmare a calității reduse a somnului)

Consultă un medic dacă nu poți controla singur simptomele alergiei sau dacă ai simptome severe. Este posibil să fie necesar un medicament pe bază de rețetă sau o testare pentru alergii pentru a determina cauza simptomelor și pentru a exclude alte probleme.

Dacă scurgerile nazale sunt vâscoase și lipsite de culoare, poate fi implicată o sinuzită acută; în cazul în care au o consistență muco-purulentă, galben-verzuie poate fi vorba despre sinuzită cronică. Scurgerile nazale determinate de sinuzită durează, de obicei, pe tot parcursul zilei, dar pot fi mai ample dimineața. În plus, secrețiile nazale în exces se pot scurge spre posterior, spre nazo-faringe, determinând apariția unei tuse productive, mai accentuată în timpul nopții și dimineața devreme, când bolnavul stă întins, ceea ce facilitează acumularea secrețiilor la nivelul faringelui. În astfel de cazuri este indicată o vizită la medic, pentru a obține un tratament avizat și a evita apariția complicațiilor.

Pentru depistarea diferitelor tipuri de afecțiuni care duc la apariția rinoreei este necesară efectuarea unei anamneze complete (care să cuprindă momentul apariția scurgerilor nazale abundente, aspectul, culoarea, consistența și mirosul acestora, alte simptome însoțitoare, informații despre instoricul patologic personale și familial al bolnavului, documentare cu privire la condițiile de viață și muncă a bolnavului, eventuală automedicație, etc.), a examenului clinic amănunțit (care oferă informații cu privire la aspectul mucoasei nazale, sensibilitatea sinusurilor paranazale la atingere, aspectul gâtului și a urechilor) și a unei serii de investigații paraclinice.”, arată dr Purtan.

Cele mai frecvente tratamente în cazul în care îți curge nasul doar dimineața vor include decongestionate nazale, antihistaminice, eventual corticosteroizi nazali. Poate fi recomandată utilizarea unei soluții nazale saline și hidratarea corespunzătoare a mucoasei nazale. Medicul va face recomandări persoanelor alergice privind declanșatorii și iritanții pe care trebuie să îi evite. De asemenea, este indicată tratarea alergiei de bază, prin administrarea medicamentelor (corticosteroizi intranazali sau sistemici, antihistaminice, decongestionante, etc) imunoterapie sau tratamente alternative.  În cazul rinitei vasomotorii, tratamentul este de obicei simptomatic, constând în spray-uri nazale cu cortizon și vasoconstrictoare.

În cazul sinuzitelor, tratamentul este mai complex și vizează combaterea infecției locale prin antibiotice și refacerea drenajului sinusal normal. În cazul sinuzitelor cronice pot fi recomandate realizarea puncțiilor nazale sau tratamentul chirurgical.

Surse: