Este bine să dormi în același pat cu animalul de companie? Cum îți afectează somnul

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Indiferent că sunt căței, pisici, purceluși de Guineea sau iepurași, multe persoane adoră să doarmă în pat cu animalul de companie. Acest lucru se întâmplă mai ales cu cei care îl consideră pe animăluțul lor un adevărat membru al familiei. Beneficiile emoționale ale dormitului aproape de micul lor prieten sunt subînțelese, dar există și potențiale riscuri?

Cu animalele mici, cum ar fi gerbilii, purcelușii de Guineea sau chinchilla, cărora le place să roadă diverse lucruri, care pot fugi ușor și nu se abțin să ude patul, dormitul împreună nu pare o idee prea bună. În cazul animalelor mai mari, pot fi foarte multe beneficii legate de confort și afecțiune, dar împărțirea aceluiași pat poate afecta calitatea somnului sau poate declanșa alergii. Dacă beneficiile depășesc riscurile, depinde de tine, de animalul tău de companie și de preferințele tale unice de stil de viață dacă alegi să dormi în pat cu animalul de companie.

Articolul de față trece în revistă aspectele pro și contra dormitului în același pat cu animalul de companie,  lăsând la latitudinea cititorului să aleagă ce va face. Subliniem, totuși, că există anumite riscuri mai pronunțate pentru persoanele cu boli respiratorii sau alergii atunci când dorm cu animalul de companie în același pat sau chiar în aceeași cameră. Descoperiți ce spun cercetările, pentru a decide în cunoștință de cauză ce veți face mai departe.

Ce spun studiile despre dormitul în același pat cu animalul de companie

Cercetările arată că 56% dintre oameni au dormit de-a lungul timpului în pat  cu un animal de companie în dormitorul lor și aproape 35% dintre copii împart patul cu un prieten blănos noaptea. Dormitul împreună este preferat și de multe animăluțe; astfel, peste 86% dintre căței aleg să doarmă lângă un om atunci când au ocazia.

Rezultatele studiilor sunt, în general, mixte. Deși cercetătorii sunt de acord că dormitul cu animalul de companie în același pat poate afecta într-o oarecare măsură somnul și poate expune la potențiale riscuri, în general problemele sunt rare la persoanele sănătoase. Cu toate acestea, cercetătorii sunt de acord că somnul cu animalul de companie în același pat nu este indicat pentru persoanele cu alergii, boli respiratorii sau probleme imunitare.

În 2011, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au publicat o lucrare de avertizare, „Zoonoze in the Bedroom”,  o compilație aparținând unor medici din California, care prezintă agenți patogeni ce pot fi transmiși la om de animalul de companie (în speță, cățel sau pisică) și pot determina boli grave la om. Deși cazurile sunt rare, merită să fie menționate pentru ca proprietarii să poată lua măsuri de protecție, aceste boli putând fi prevenite prin vaccinarea animalului de companie și prin igiena adecvată. Toxoplasmoza este o astfel de afecțiune, care poate fi provocată de parazitul Toxoplasma gondii, preluat din contactul cu fecalele animalelor. Toxoplasmoza afectează dramatic fătul, putând provoca avort spontan și malformații, astfel că femeile însărcinate ar trebui să evite dormitul în pat cu animalul de companie sau, cel puțin, să respecte cu strictețe regulile igienice. Toxoplasmoza poate afecta, de asemenea, mai sever, persoanele imunocompromise. Boala Lyme și Bartoneloza (boala zgârieturii de pisică) sunt boli grave care pot fi transmise de la câini sau pisici, atunci când sunt parazitați de căpușe sau purici. De asemenea, este un risc mai mare pentru persoanele care dorm cu animalul de companie în pat de a prelua viermi intestinali, astfel că este foarte importantă deparazitarea adecvată înainte ca micul prieten să doarmă lângă tine.

O altă lucrare din 2011 „Somnul împreună om-animal: o evaluare bazată pe actigrafie a impactului câinilor asupra mișcărilor nocturne ale femeilor”, arată că mișcările câinelui în pat pot determina și mișcări ale persoanei lângă care doarme, uneori și întreruperea somnului, deși cazurile raportate  sunt destul de rare.

În 2021, cercetătorii de la Laboratorul de Psihologie de la Universitatea Concordia din Montreal au descoperit că aproximativ o treime dintre copiii care dețin animale de companie dorm cu animalele lor de companie și că somnul copiilor nu pare să fie afectat negativ. Același lucru s-a constatat legat de a somnul adolescenților, care nu este afectat semnificativ de dormitul în același pat cu animalul de companie, mai ales că foarte mulți adolescenți au din start modele de somn neregulate.

Un alt studiu din 2020 publicat în revista Human-Animal Interactions a  examinat dacă există o corelație între calitatea somnului/tulburările de somn și dormitul în același pat cu animalele de companie. .

„Rezultatele noastre indică un risc mai mare de a avea tulburări de somn dacă dormi în pat cu un câine și sindromul picioarelor neliniștite dacă dormi în pat cu o pisică.”, au scris cercetătorii.

Efectele antidepresive ale animalelor au fost evidențiate și de unele cercetări. Un studiu relativ  recent a demonstat că activitățile asistate de animale au diminuat simptomele depresive la oameni. Astfel de efecte pot fi cu atât mai pronunțate dacă dormi cu un cățel în pat, dat fiind că apropierea sa sporește relaxarea și crește fluxul de oxitocină, hormonul atașamentului, care se descarcă și atunci când părintele își ține în brațe copilul.

animalul de companie

Dormitul în apropierea animalului de companie promovează undele cere theta, asociate cu o stare de profundă relaxare, cu accesul la subconștient și cu activarea imaginației vindecătoare. Studiile au arătat că atunci când câinii sunt cu stăpânii lor, bătăile inimii lor se sincronizează. Aceasta este o dovadă suplimentară a efectelor calmante pe care prezența unui câine le poate avea asupra creierului uman.

Alte studii sugerează că a avea un câine în pat poate ajuta la ameliorarea insomniei prin atenuarea anxietății și modificarea hiperexcitației și hipervigilenței. Toate acestea creează o dispoziție și un mediu mai bun pentru somn, ceea ce poate ajuta la combaterea insomniei. Animalele de sprijin pot fi folosite pentru a diminua coșmarurile și chiar pentru a-i ajuta pe cei care suferă de tulburare de stres post-traumatic (PTSD).

Un studiu a descoperit recent că oamenii care dorm cu un câine în dormitorul păstrează o rutină mai bună și au un somn mai odihnitor.

În sfârșit, deși câinii și pisicile pot provoca alergii, se pare că expunerea timpurie la alergenii transportați de câini pare să aibă un impact pozitiv.

”Un studiu din 2015 a asociat expunerea la câini și la animalele de fermă de la o vârstă fragedă cu un risc mai scăzut de a dezvoltă astm la vârstă școlară. De aceea, o expunere mai mare la potențialii alergeni ai animalelor de companie de la o vârstă fragedă poate întări sistemul imunitar și crește toleranța la alergii în viitor.”, specifică dr. Ovidiu Balaban Popa pe site-ul sfatulmedicului.ro

Astfel, copiii care au împărțit de mici patul cu un animal de companie au șanse mai mari să fie feriți de alergii mai târziu în viață. Totuși, acest lucru ar putea să nu fie valabil la unii copii, de aceea este important ca părinții să se asigure înainte de a lăsa copilul să doarmă cu animăluțul său.

Avantajele dormitului în pat cu animalul de companie

Cercetările, dar și experiența subiectivă a multor persoane sugerează că dormitul în același pat cu animalul de companie poate oferi o serie de beneficii.

Confort și securitate

Unele persoane se simt protejate dacă dorm în pat cu animalul de companie. Acesta este motivul pentru care câinii de serviciu au fost folosiți la unele persoane cu tulburare de stres postraumatic, pentru a oferi sprijin emoțional, mai ales atunci când experimentează coșmaruri. Câinii de serviciu pentru persoanele cu PTSD sunt dresați să identifice semnele fizice care indică că o persoană are un coșmar și s-o trezească. Într-un studiu asupra veteranilor de război cu PTSD, însoțiți de câini de serviciu, 57% au declarat că au fost ajutați de câini să gestioneze problema coșmarurilor.

Un sondaj din 2018 asupra femeilor adulte a arătat că prezența unui câine în pat este asociată cu confortul și securitatea, mai mult decât dormitul cu o altă persoană sau cu o pisică. Deși unii căței sunt excesiv de protectori sau sensibili și ar putea să își trezească frecvent stăpânii, mulți oameni consideră că au un somn mai liniștit alături de animalul de companie.

”Mai mult, majoritatea copiilor cu câini ca animale de companie au prezentat un nivel mai scăzut de cortizol (hormonul stresului) atunci când interactionau cu animalele lor, în comparație cu cei care nu aveau o relație atât de strânsă cu câinele lor.”, subliniază dr. Popa.

Sănătate emoțională mai bună

A avea un animal de companie poate reduce anxietatea și singurătatea, poate ușura simptomele stărilor de sănătate mintală, poate ajuta la reglarea emoțiilor și poate adăuga un sentiment de sens în viață. Dragostea necondiționată a unui animal de companie poate crește nivelul de oxitocină la adulți și reduce nivelul de cortizol la copii, ceea ce este asociat cu relaxarea și reducerea stresului.

Peste  74% dintre proprietarii de animale de companie raportează o îmbunătățire a sănătății lor mintale datorată interacțiunii cu acestea. Un studiu din 2016 sugerează că, pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală pe termen lung, animalele de companie pot fi considerate o sursă principală de sprijin.

Efectul relaxant al interacțiunii cu animalul de companie pare să se datoreze foarte mult atingerii fizice, așa că a dormi împreună cu câinele poate ușura mintea și poate promova o stare de liniște. . Multe persoane susțin că dormitul cu animalul lor de companie le ajută să aibă un somn mai bun și reduce riscul  de a lua medicamente pentru somn.

Imunitate sporită

Prezența câinilor sau pisicilor influențează semnificativ componența bacteriilor găsite într-o locuință, ceea ce are un impact asupra celor care trăiesc acolo. Cercetătorii presupun că expunerea la o diversitate de microorganisme poate aduce beneficii sănătății umane și întări imunitatea.

Prezența unui animal de companie poate fi și mai benefică pentru dezvoltarea sistemului imunitar al copiilor și sugarilor. Expunerea la doi sau mai mulți câini sau pisici în primul an de viață poate reduce probabilitatea unei persoane de a dezvolta alergii mai târziu în viață, susțin unele studii.

Sănătatea întregului corp

S-a demonstrat că prezența animalelor de companie poate îmbunătăți sănătatea fizică umană în multiple feluri, determinând inclusiv scăderea nivelului de colesterol și trigliceride și scăderea tensiunii arteriale.  Anumite cercetări au arătat că persoanele care dețin un câine au un risc mai scăzut de deces din cauza bolilor cardiovasculare, susținând că mângâierea câinilor reduce tensiunea arterială și ritmul cardiac.

Există dovezi limitate care arată că dormitul cu animalul de companie poate avea și alte efecte benefice, precum:

  • Reducerea altor factorii legați de stres, cum ar fi epinefrina și norepinefrina
  • Scăderea agresivității și sporirea empatiei
  • Creșterea încrederii în ceilalți

Riscuri dacă dormi în pat cu prietenul tău blănos

Deși beneficiile dormitului în pat alături de animalul de companie nu pot fi negate, pot exista și o serie de riscuri, inclusiv legate de scăderea calității somnului, sănătatea respiratorie sau unele probleme de natură imunitară. Iată la ce riscuri s-ar putea expune oamenii care aleg să împartă patul cu un prieten cu blană.

Afectarea calității somnului și tulburări de somn

Câinii sunt mereu în alertă, așa că au somn ușor. Mai mult decât atât, se pare că oamenii care dorm în același pat cu un câine tind să se miște atunci când acesta se mișcă, ceea ce poate perturba somnul. Deși puțini își amintesc că s-au trezit din cauza mișcării câinelui, astfel de microtreziri pot fi înregistrate corporal și pot duce la o senzație de oboseală a doua zi.

Un câine care sforăie, se agită frecvent sau supraîncălzește patul nu este un partener de somn ideal. Dacă dormitul alături de câine afectează starea de a doua zi a proprietarului, este recomandată găsirea unei soluții pentru ca acesta să nu mai provoace întreruperea somnului, de exemplu dormitul într-un alt pat sau într-un coș, în apropiere de patul stăpânului.

Pisicile sunt nocturne, așa că pot fi parteneri provocatori de somn pe timp de noapte. Ar putea dori să se joace sau chiar să te trezească intenționat, de aceea, pentru persoanele cu un somn sensibil ar putea fi de preferat să nu doarmă cu o pisică în pat.

Creșterea riscului de alergie

Animalele de companie pot avea ciuperci microscopice pe blană sau pot transporta alergeni, precum praful și polenul, în patul. Acest lucru poate agrava alergiile severe și astmul. În cazul în care se declanșează la un  moment dat o alergie fără o cauză clară, este importantă testarea pentru a vedea dacă nu este vorba de anumiți alergeni de pe blana animalului de companie.

Expunerea la germeni

Animalele de companie pot transporta o serie de bacterii dăunătoare, virusuri și paraziți, punând în pericol familiile cu care trăiesc. Din aceste motive, oamenii care sunt mai predispuși la infecții, precum persoanele imunocompromise sau care au răni deschise trebuie să evite să se culce în același pat cu animalele de companie.

Comportamentul teritorial

Unii câini pot deveni agresivi și pot avea tendința să muște atunci când sunt treziți brusc din somn sau au senzația că cineva le încalcă zona din pat care le aparține. Un câine dominant sau agresiv în dormitor reprezintă un risc semnificativ, în special pentru copii.

animalul de companie

Probleme respiratorii legate de animalele de companie

Cea mai frecventă problemă respiratorie care poate să apară dacă dormi cu animalul de companie în același pat este alergia.

Reacția alergică este determinată, de proteinele care se găsesc în celulele pielii, saliva sau urina unui  animal ori de ciuperci microscopice care se pot afla pe blana sa. Semnele alergiei la animalele de companie sunt similare cu  ale febrei fânului, respectiv:

  • Strănut
  • Rinoree
  • Prurit ocular, ochi roșii sau înlăcrimați
  • Congestie nazala
  • Mâncărime la nivelul nasului, pe cerul gurii sau în gât
  • Picurare postnazală
  • Tuse
  • Presiune facială și durere

Pe lângă problemele respiratorii, dormitul cu animalul de companie poate provoca și reacții alergice cutanate, precum dermatita alergică, însoțită de iritația pielii, eczemă, erupție cutanată. Orice animal cu blană poate fi o sursă de alergie, dar alergiile la animalele de companie sunt cel mai frecvent asociate cu pisici și câini. În cazul unei alergii la animalele de companie, cea mai bună strategie este evitarea sau să reducerea expunerii la  animal, deci dormitul în același pat ar trebui exclus. Pot fi necesare, de asemenea,  medicamente sau alte tratamente pentru ameliorarea simptomelor și gestionarea astmului.

Astmul este o afecțiune cronică, ale cărei simptome se pot înrăutăți în prezența animalelor.

Unele persoane pot prezenta semne de astm când stau lângă animale, cum ar fi respirație șuierătoare și dispnee, presiune sau durere în piept. De asemenea, la persoanele cu astm, dormitul alături de animalul de companie ar putea determina tulburări de somn, din cauza dificultăților de respirație, tusei sau respirației șuierătoare. Multe animale de companie pot declanșa simptome de astm alergic. Acestea includ pisici, câini, iepuri, cobai, șoareci și păsări.

O reacție severă poate duce la dificultăți de respirație, creșterea frecvenței cardiace, senzație de leșin, colaps sau anafilaxie. În acest caz, este nevoie de asistență medicală de urgență. Interesant este faptul că expunerea la mai multe animale de companie în primul an de viață este asociată cu scăderea riscului unor afecțiuni cronice, cum ar fi astmul, eczema sau febra fânului.

La persoanele cu Boala Pulmonară Obstructivă Cronică, prezența animalelor poate aduce beneficii, dar și unele riscuri. Este important ca pacientul să cunoască ce anume îi provoacă iritarea căilor respiratorii și plămânilor, pentru a decide  dacă poate ține un animal de companie.

Printre beneficiile prezenței unui mic companion se numără bunăstarea mentală, dimiuarea stresului, ameliorarea anumitor probleme medicale, precum cele cardiovasculare, scăderea tensiunii arteriale, scăderea nivelului de trigliceride și scăderea nivelului de colesterol.

Cu toate acestea, la persoanele cu BPOC alergenii pot provoca exacerbarea bolii. Respirația șuierătoare, tusea și dificultățile de respirație pot fi declanșate de i alergenii din aer, dar severitatea variază de la o persoană la alta.

Trucuri pentru a dormi bine cu animalul de companie

  • Dacă este vorba de un cățel, plimbă-l înainte de culcare, pentru a nu cere afară în timpul somnului tău
  • Antrenează-l să aștepte permisiunea de a se urca în pat.
  • Fii consecvent cu regulile. În cazul în care câinele nu are voie în anumite zone din pat, pe pernă sau sub pături, nu face excepții.
  • Descurajează comportamentul agresiv, dând câinele jos din pat dacă mușcă sau este teritorial.
  • Vizitează medicul veterinar pentru controale și vaccinări regulate.
  • Utilizează tratamente preventive pentru purici și căpușe
  • Deparazitează animalul de companie, conform recomandărilor medicului veterinar.
  • Schimbă cearșafurile și așternuturile în mod regulat
  • Dacă apar dificultăți în timpul somnului împreună, lasă animalul să doarmă în altă parte până când se rezolvă lucrurile. Obține sfaturi de la un medic veterinar sau un dresor profesionist de câini.
  • Folosește  o saltea de dimensiuni adecvate, astfel încât somnul tău să nu fie perturbat de mișcările prietenului blănos. Arât tu, cât și el, precum și orice persoană ci care împarți patul ar trebui să se simtă confortabil în timpul somnului.
  • Dacă animalul tău de companie petrece timp afară, ai putea lua în considerare și să-i ștergi labele și blana pentru a ține murdăria, pesticidele și alergenii din exterior departe de dormitor.
  • Păstrează o rutină consecventă înainte de culcare: la fel ca oamenii, animalele au un ritm circadian care le reglează somnul și trezirea. Dormind și trezindu-te la aceeași oră în fiecare zi poate fi de ajutor atât pentru tine cât și pentru animalul de companie  pentru a păstra un ciclu somn-trezire relativ similar și a te proteja împotriva nopților agitate. Chiar dacă modelele de somn ale animalelor de companie diferă de ale noastre, mulți oameni sunt capabili să împartă cu succes patul cu animalul lor de companie făcând unele ajustări.
animalul de companie

Când trebuie să eviți să dormi cu animalele de companie

Chiar dacă îți place să dormi cu animalul de companie în pat, uneori este necesar să stați separat, de exemplu când există un risc mai mare de infecție, când ai o alergie puternică sau o boală  respiratorie mai gravă, precum și atunci când animalul de companie este bolnav sau are anumiți paraziți.

Dacă ai un pat mic și un somn din care te trezești foarte ușor, este mai bine  să dormiți fiecare în patul lui. Câinii, mai ales, se mișcă des în somn, mai ales când visează și chiar sforăie. Pisicile se pot da frecvent jos din pat întrerupându-ți somnul.

Dacă ai un nou animal de companie, acesta poate avea nevoie de ceva timp pentru a se adapta înainte de a fi gata să doarmă în patul tău. În astfel de cazuri poți să aranjezi pentru cățelul sau pisica ta un pat cât mai confortabil aproape de tine, pentru a simți în continuare beneficiile dormitului în preajma prietenului tău fidel.

Surse:

  • https://www.sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/beneficiile-pentru-sanatate-ale-animalelor-de-companie_17041
  • https://www.doc.ro/sarcina-bebelusi-sanatatea-mamei/bebelusul-si-animalele-de-companie-e-bine-sau-nu-sa-ai-in-casa-un-companion
  • https://www.mediafax.ro/life-inedit/animalul-de-companie-doarme-in-patul-stapanului-iata-ce-efecte-are-acest-lucru-20332500
  • https://click.ro/
  • https://www.latimes.com/opinion/story/2024-02-04/dog-cat-pets-sleep-disorder-bed
  • https://www.healthline.com/health/sleeping-with-dogs#risks-and-side-effects
  • https://www.sleepfoundation.org/animals-and-sleep/sleeping-with-pets
  • https://casper.com/blog/sleeping-with-your-dog/
  • https://www.vitalessentials.com/raw-guide/to-sleep-or-not-to-sleep-the-pros-and-cons-of-allowing-your-dog-to-sleep-in-your-bed