Este sezonul virozelor respiratorii. Se mai poartă mască?
Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.
Deși pandemia s-a încheiat de o bună perioadă de timp, cu toții ne amintim de perioada în care masca medicală era obligatorie în magazine, pe stradă și în mijloacele de transport. Acum, obligativitatea a dispărut, totuși rămâne întrebarea: în ce situații se mai poartă mască? Mai precis , este recomandată masca în sezonul virozelor și unde este bine să o purtăm?
Actualmente, infecțiile cu COVID-19 nu mai ocupă topul știrilor. Totuși, există încă destule cazuri de viroză de acest tip, chiar dacă în forme mult mai ușoare. De asemenea, gripa, răceala și alte infecții respiratorii sunt în plină desfășurare, afectând sute de persoane.
În acest context, întrebarea adresată specialiștilor dacă se mai poartă mască este complet îndreptățită. Masca poate avea rolul atât de a ne proteja pe noi în mediile mai aglomerate, cât și de a-i proteja pe cei din jur, atunci când suferim de o infecție respiratorie și o putem transmite.
Articolul de față prezintă răspunsurile specialiștilor la întrebarea dacă se mai poartă mască și în ce condiții este util să o folosim. Descoperă în rândurile care urmează dacă persoanele care poartă mască sunt mai protejate și ce alte măsuri trebuie să luăm pentru a ne feri de virozele respiratorii.
De ce este recomandată purtarea măștii
Odată cu apropierea iernii, riscul infecțiilor respiratorii crește, în special al cazurilor de gripă, dar și al altor viroze, inclusiv COVID-19. Chiar dacă spectrul infecției SARS-CoV-2 nu mai planează asupra noastră, există destule cazuri de îmbolnăviri și chiar decese determinate de subvariante foarte contagioase. În plus, numărul cazurilor de gripă, diminuat în perioada pandemiei, a crescut din nou. Se adaugă, de asemenea, alte virursuri respiratorii, precum rinovirusul, virusurile paragripale sau virusul sincițial respirator, care cresc numărul de îmbolnăviri în sezonul rece.
Virusurile gripale sezoniere și alte virusuri respiratorii se transmit de la persoană la persoană în primul rând pe cale aerogenă, prin picături de salivă purtătoare de agenți patogeni. Cei infectați pot transmite virusurile atunci când vorbesc, tușesc sau strănută. Transmiterea poate avea loc, de asemenea, prin contact direct și indirect cu secrețiile respiratorii infecțioase (de exemplu, cu mâinile care ulterior transportă material infecțios la ochi, nas sau gură).
Adulții pot elimina virusul gripal cu 1 zi înainte de apariția simptomelor și până la aproximativ 5 până la 7 zile după debutul bolii. Astfel, utilizarea selectivă a măștilor în apropierea unei persoane care are simptome evidente poate să nu fie suficientă pentru a limita efectiv transmiterea în comunitate. Copiii mici, vârstnicii, persoanele imunodeprimate au cel mai mare risc de îmbolnăvire. În plus, pot menține virusurile gripale în tractul respirator pentru perioade prelungite, astfel că sunt contagioși pentru mai multă vreme.
Chiar dacă masca facială nu mai este obligatorie, multe persoane consideră că ea poate fi de ajutor în perioada virozelor. Cei care aleg să poarte mască sunt, într-adevăr, mai protejați împotriva infectării, dar mai ales dacă aplică și alte măsuri de precauție și igienă.
Dar ce recomandă medicii și cât de eficientă este, în realitate, masca?
În acest moment, nu există o recomandare oficială pentru utilizarea măștii în comunitate de către persoanele asimptomatice, nici măcar pentru cele cu risc mai mare de complicații. Totuși, specialiștii arată că persoanele care nu sunt bolnave și poartă mască beneficiază de o protecție în plus, mai ales când sunt în public, într-o unitate medicală, dar chiar și acasă când un alt membru al familiei este bolnav.
„Oamenii își pot face propriile alegeri cu privire la purtarea măștilor pentru a se proteja împotriva COVID-19 și a altor boli respiratorii acum”, spune Karen Jubanyik, MD, specialist în medicină de urgență Yale Medicine, care a îngrijit pacienții cu COVID-19 în timpul pandemiei.
Drept urmare, unii experți recomandă ceea ce se numește „purtare strategică a măștii”, respectiv a folosi masca în perioadele de vârf ale virozelor respiratorii. O strategie de protecție recomandată pentru persoanele care poartă mască este aceea de a evalua care sunt momentele și locurile cu cel mai mare risc. Astfel, nu vor fi nevoite să poarte mască tot timpul ci doar când incidența infecțiilor este crescută și în spațiile cu cea mai mare probabilitate de îmbolnăvire.
Riscul individual de infecție, nevoia de a –i proteja pe cei dragi care sunt vulnerabili, toleranța personală la risc și gradul de transmitere virală într-o anumită zonă sunt toți factori care trebuie luați în considerare.
Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) sugerează persoanelor diagnosticate cu gripă sau care suspectează că au gripă să ia în considerare purtarea măștii medicale în preajma altor persoane, inclusiv în preajma membrilor familiei și atunci când merg în unități medicale. În spitale și clinici, CDC recomandă ca profesioniștii din domeniul sănătății să poarte mască atunci când ajută pacienții care au sau ar putea avea gripă.
Cât de eficientă este o mască
Eficacitatea purtării unei măști de față în anumite situații cu un risc ridicat de infecție respiratorie a fost demonstrată în unele studii. (de exemplu, în cazul locuitul în comun sau statul în același spațiu cu o persoană bolnavă, mersul într-o unitate medicală). Masca de față poate fi utilizată și de persoana bolnavă care stă în aceeași casă cu membri sănătoși, pentru împiedicarea răspândirii picăturilor respiratorii infecțioase. S-a demonstrat că purtarea unei măști faciale, precum și adoptarea unor practici pozitive de igienă a mâinilor, reduc semnificativ bolile respiratorii în mediile de locuit comune, în rândul adulților tineri.
”Condiția pentru ca masca să fie utilă și să scadă semnificativ riscul de îmbolnăvire pentru persoana care o poartă și pentru cei din jur, după caz, este ca ea să fie folosită corect si sa respecte normele standard de calitate.”, precizează dr. Oana Cuzino pe doc.ro
Pe de altă parte, multe dintre persoanele care poartă mască în comunitate adoptă și alte practici pozitive de igienă personală, comportamente de sănătate și de prevenire a bolilor. Astfel, riscul de îmbolnăvire scade suplimentar la aceste persoane. Din acest punct de vedere, masca de față poate fi considerată un indicator al gradului de conștiinciozitate al unei persoane privind prevenirea activă a bolilor.
Măștile de față protejează împotriva infecției cu virusuri respiratorii?
Măștile de față pot ajuta la protejarea împotriva gripei și altor infecții respiratorii în mai multe moduri:
Prevenirea răspândirii virusurilor gripale
Măștile faciale pot ajuta la prevenirea răspândirii virusului gripal de la o persoană infectată la alte persoane. Când o persoană infectată tușește sau strănută, picăturile care conțin virusul se pot răspândi prin aer și infecta pe cei din apropiere. Purtarea unei măști de față poate ajuta la reținerea acestor picături și poate împiedica răspândirea lor la alte persoane.
Protejarea împotriva inhalării virusului
Persoana care poartă o mască de față se poate proteja de inhalarea virusului gripal, dacă intră în contact strâns cu o persoană infectată. Masca acționează ca o barieră fizică între căile respiratorii și particulele virale.
Reducerea expunerii la suprafețele contaminate
Virusurile pot fi prezente și pe diverse suprafețe. Purtarea unei măști de față poate împiedica o persoană să își atingă nasul și gura, reducând probabilitatea ca virusul să pătrundă în organism prin aceste căi.
În timp ce măștile de față pot ajuta la reducerea transmiterii gripei și a altor viruși, ele sunt cu adevărat eficiente atunci când sunt asociate cu alte metode de prevenire.
Cum este alcătuită o mască de față eficientă
O mască de față include trei straturi, astfel că oferă, teoretică, o triplă protecție:
- Stratul exterior hidrofob împiedică pătrunderea picăturilor potențial contaminate și protejează stratul de filtrare
- Stratul milociu are rol de filtrare suplimentară și împiedicare a trecerii oricărei picături dinpre exterior către pasajele respiratorii
- Stratul interior ar trebui să fie mai moale și mai confortabil, hidrofil (absorbant), pentru a reține picăturile care vin de la cel care poartă mască.
Tipuri de măști de față
Măștile de față pot să difere, în funcție de spațiul în care sunt folosite, calitatea lor, persoanele care le utilizează. Astfel, pot fi împărțite în:
Măști comunitare
Măștile comunitare cu trei straturi sunt concepute pentru a fi folosite în spații publice, atunci când distanțarea fizică nu este posibilă. Având straturi de material ușor, măștile comunitare oferă protecție, confort și respirabilitate.
Măștile de proceduri medicale
Măștile medicale sunt recomandate pentru utilizare în spitale, unde o persoană are un risc scăzut până la moderat de stropire de sânge sau lichid. Aceste măști ajută, de asemenea, la captarea bacteriilor purtătorului, făcându-le o formă ideală de control al sursei.
Măști chirurgicale
Măștile chirurgicale au fost concepute pentru utilizare în medii medicale și clinice în care o persoană este expusă riscului de stropire de sânge sau lichide infecțioase. Acestea reprezintă, de asemenea, o măsură eficientă de control al sursei, deoarece împiedică transmiterea picăturilor de fluide corporale prin nas și gură.
Măștile respiratorii
Acest tip de măști sunt concepute pentru a crea o etanșare superioară în jurul feței purtătorului. Măștile respiratorii sunt concepute pentru a filtra particulele și bacteriile care nu sunt conținute în picături uleioase. Când sunt purtate corect, oferă cel mai înalt nivel de protecție, motiv pentru care sunt recomandate pentru utilizare în medii medicale sau spitalicești.
Când se poartă mască în unitățile medicale
Întrebarea dacă se mai poartă mască este importantă mai ales în cadrul unităților medicale.
Pentru prevenirea îmbolnăvirilor se recomandă o combinație de strategii, pentru a reduce transmiterea virusurilor gripale în mediile medicale. Acestea includ:
- controlul sursei (punerea imediată a unei măști chirurgicale pacienților care sunt evaluați pentru simptome respiratorii)
- plasarea promptă a pacienților suspectați de gripă în camere private
- purtarea de către personalul medical a unui echipament personal de protecție atunci când îngrijește pacienții suspecți de gripă.
Pacienții infectați trebuie să poarte o mască ori de câte ori părăsesc camera de izolare.
În perioadele de creștere a infecțiilor respiratorii acute în comunitate, pacienții care tușesc și orice persoană suspectată de gripă a trebui să poarte mască în permanență în spațiile comune ale unităților medicale. Măștile ar trebui să fie purtate de acești pacienți până se evaluează ce problemă medicală au sau până când pacientul a fost izolat corespunzător.
Pacientul nu trebuie să poarte mască în timp ce este izolat, cu excepția cazului în care este transportat în afara camerei de izolare.
Se mai poartă mască în magazine
Deși în spațiile publice nu se mai poartă mască în mod obligatoriu, ea poate fi utilă în spații închise, inclusiv în magazine. Poate fi purtată de o persoană sănătoasă, pentru a se feri de infecții sau de o persoană bolnavă, pentru a preveni transmiterea bolii la cei din jur.
Pentru că nu există nici o reglementare în acest sens, fiecare persoană decide dacă poartă sau nu mască în magazine, în funcție de necesitățile ei. Experții recomandă să se țină cont și de anumite particularități ale locului, precum dimensiunea magazinului și traficul de clienți.
„Dacă intri într-un mare magazin unde tavanele sunt înalte și nu este foarte aglomerat, astfel încât nu stai aproape de cineva pentru o perioadă lungă de timp, nu este neapărat nevoie să porți mască. Dar într-un magazin mic, aglomerat – sau în orice spațiu mic, aglomerat, fără ventilație adecvată – o mască poate ajuta la protejarea împotriva infecțiilor, în special în sezonul virozelor.”, spune dr. Jubanyik.
Purtarea măștii în spații publice închise poate fi recomandată mai ales la persoane vulnerabile la infecțiile respiratorii, precum:
- Copiii mici
- Persoanele în vârstă
- Persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (boli de inimă, diabet, boli respiratorii, obezitate)
- Femeile gravide
- Persoanele imunodeprimate
- Cei care suferă de boli pulmonare cronice (BPOC, astm)
- Persoanele cu infecții ale sinusurilor și urechii
Se mai poartă mască pe stradă
Deși la noi în țară nu este o practică frecventă, purtarea măștii este un lucru obișnuit în alte părți ale lumii.
De exemplu, în unele țări asiatice, inclusiv China și Japonia, mulți oameni sănătoși poartă mască în public, în timpul sezonului gripei, pentru prevenirea infecțiilor respiratorii.
Specialiștii consideră că masca de față purtată în public în zone aglomerate poate oferi o anumită protecție împotriva inhalării picăturilor mai mari. Totuși, masca nu este suficientă la o expunere mai ridicată și trebuie asigurate și alte măsuri de protecție pentru a micșora gradul de risc.
Recomandări ale experților legate de purtarea măștii
Conform experților de la Yale Medicine o persoană poate decide să poarte mască după ce evaluează următoarele riscuri:
1. Riscul personal și al celor din jur
Este recomandată purtarea măștii de către persoanele expuse unui risc ridicat de îmbolnăviri severe, care au făcut forme grave anterior (de exemplu pneumonii) sau au diferite comorbidități. Acestea pot purta mască în spațiile publice interioare, mai ales atunci când există avertizări legate de creșterea numărului de cazuri de infecții respiratorii.
Toată lumea, inclusiv persoanele tinere și sănătoase, ar putea lua în considerare purtarea unei maști în anumite situații, în perioadele de vârf ale sezonului de viroze. Nu este vorba numai de riscul personal, ci și de acela de a nu-i îmbolnăvi oe cei dragi, aflați într-o situație mai vulnerabilă.
2. Riscul vizitelor în unități medicale
Purtarea unei măști poate fi recomandată atunci când mergem un cabinet medical sau într-un spital. Nu toate centrele medicale impun purtarea de măști, așa că acest lucru rămâne, de multe ori, la latitudinea vizitatorilor. Pe de altă parte anumite spitale mențin practica purtării de mască în perioadele de viroze respiratorii. Acest lucru este valabil în special în anumite spații, unde riscul de îmbolnăvire este mai mare și se află multe persoane vulnerabile.
Purtarea măștii în cadrul spitalicesc poate ajuta la protejarea de boala declanșată de virusurile în sine, dar și de exacerbarea unor afecțiuni subiacente.
3. Riscuri generate de diferite situații cotidiene
Purtarea măștii poate fi o alegere cât se poate de justificată în anumite situații evidente (de exemplu, mersul în spații cu un grad ridicat de expunere sau în care sunt multe persoane vulnerabile). În alte situații, rămâne la latitudinea fiecărei persoane dacă decide să poarte mască. O activitate care pare cu risc scăzut pentru o persoană poate fi plină de anxietate pentru alta. În această din urmă situație, oamenii ar trebui să aleagă ceea ce îi face să se simtă cel mai confortabil și nici o persoană care poartă mască nu trebuie judecată, chiar dacă gradul de risc pare redus.
Specialiștii subliniază faptul că masca nu trebuie să reprezinte singura strategie preventivă. Indiferent dacă sunt purtate strategic, în perioadele de vârf ale infecțiilor sezoniere sau tot timpul, măștile pot reduce riscul de îmbolnăvire, dar nu sunt perfecte.
”Deși protecția oferită de purtarea unei măști nu este 100%, este cu siguranță mai bună decât zero.”, arată dr. Roberts, adăugând că prevenirea trebuie să includă toate celelalte măsuri recomandate de Organizația Mondială a Sănătății și de specialiști.
Practici de prevenire și control al infecțiilor
Dacă o persoană poartă mască, este protejată într-o oarecare măsură, după cum spun experții.
Totuși, este esențial ca practica purtării măștii să facă parte dintr-o rutină generală de sănătate, pentru a asigura o prevenție eficientă.
Astfel, chiar dacă o mască de față poate oferi o anumită protecție împotriva inhalării picăturilor mai mari și împiedică contactul mâinilor cu gura și nasul, masca în sine nu poate fi suficient de etanșă pentru a împiedica pătrunderea unor micropicături prin deschiderea dintre față și mască.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, vaccinul antigripal este cel mai eficient mod de a preveni virusurile gripale.
Strategii pentru diminuarea riscurilor
Deoarece nicio intervenție nu poate oferi o protecție completă împotriva transmiterii virusului gripal, este recomandat să se pună accent pe mai multe strategii, incluzând intervenții farmaceutice (de exemplu, vaccinuri și medicamente antivirale) și non-farmaceutice.
Măsurile non-farmaceutice cuprind:
1) măsuri comunitare (de exemplu, distanțarea socială, purtarea măștii de protecție, închiderea școlilor în timpul epidemiilor, etc.)
2) măsuri de mediu (de exemplu, curățarea de rutină a suprafețelor)
3) măsuri de protecție personală, cum ar fi încurajarea persoanelor simptomatice să:
- își acopere nasul și gura când tușesc sau strănută,
- folosească șervețele pentru a conține secrețiile respiratorii și, după utilizare, să le arunce în cel mai apropiat recipient pentru deșeuri
- efectueze igiena adecvată a mâinilor, mai ales după ce a intrat în contact cu secrețiile respiratorii și obiecte/materiale contaminate (de exemplu, spălarea mâinilor cu apă și săpun non-antimicrobian, urmată de dezinfectare)
Este recomandat ca persoanele care sunt diagnosticate cu gripă sau o altă boală respiratorie febrilă să rămână acasă până când febra și tusea se rezolvă, pentru a evita expunerea altor membri ai publicului.
Dacă astfel de persoane simptomatice nu pot sta acasă în timpul fazei acute a bolii, trebuie să ia în considerare să poarte o mască în locuri publice, atunci când vin în contact cu alte persoane.
În plus, măștile sunt recomandate pentru utilizare de către femeile simptomatice postpartum, în timp ce își îngrijesc și alăptează copilul.
Recomandări finale pentru protecție și prevenire în perioada virozelor respiratorii
În concluzie, recomandările specialiștilor pentru sezonul de viroze includ purtarea măștii de protecție, împreună cu alte practici pozitive, precum:
Vaccinarea antigripală
CDC recomandă vaccinarea anuală împotriva gripei, pentru toate persoanele de 6 luni și peste. Vaccinarea reduce riscul de a face gripă, precum și riscul complicațiilor posibile, inclusiv al decesului.
Vaccinarea anuală antigripală este metoda principală de prevenire a gripei la persoanele cu risc crescut de complicații ale infecției cu virusul gripal. Cu toate acestea, eficacitatea vaccinului antigripal este variabilă, iar unele persoane vaccinate se pot îmbolnăvi de gripă. Administrarea de medicamente antivirale pentru tratamentul precoce al gripei este un adjuvant util în controlul gripei la aceste persoane. Tratamentul antiviral este recomandat cât mai curând posibil pacienților internați cu gripă, persoanelor cu forme grave, dar care nu au nevoie de spitalizare și persoanelor care prezintă un risc crescut de complicații din cauza vârstei sau a stării de sănătate.
Spălarea corectă a mâinilor
Spălați-vă mâinile des cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde. Dacă nu sunt disponibile apă și săpun, utilizați un dezinfectant pentru mâini cu cel puțin 60% alcool. Asigurați-vă că prietenii și membrii familiei, cu care veniți în contact regulat, în special copiii, cunosc importanța spălării mâinilor.
Evitarea atingerii feței
Menținerea mâinilor departe de ochi, nas și gură ajută la menținerea germenilor departe de aceste locuri vulnerabile
Acoperirea gurii și împiedicarea răspândirii secrețiilor
Tușiți sau strănutați într-un șervețel sau în cot. Apoi spălați-vă corect pe mâini.
Curățarea suprafețelor
Curățați în mod regulat suprafețele atinse des pentru a preveni răspândirea infecției.
Evitarea aglomerației
Gripa se răspândește cu ușurință în spațiile aglomerate, precum centre de îngrijire a copiilor, școli, clădiri de birouri, săli de spectacolm nagazine, transport public. Evitând aglomerația în timpul sezonului de gripă de vârf, vă reduceți șansele de infecție
Evitarea contactului cu persoanele bolnave
Puteți reduce șansele de infectare și evitând contactul cu cei care au simptome de boală. Iar dacă aveți, la rândul vostru, simptome de infecție, este recomandat să rămâneți acasă cel puțin 24 de ore după ce anumite simptome (precum febra sau tusea) au dispărut, pentru a reduce riscul de a infecta alte persoane.
De asemenea, riscul virozelor respiratorii scade la persoanele care adoptă un stil de viață sănătos și își întăresc sistemul imunitar.
”…ai grijă de sistemul imunitar și gestionează corect orice altă infecție sau boală care se poate decompensa în cazul unei infecții. Mergi la dentist regulat pentru a împiedică trenarea unei infecții dentare, apelează la tratamnetul corect dacă ai o boală cronică de tipul diabetului zaharat, bolilor cardiace, hipertensiunii, afecțiunilor autoimune.”, recomandă dr. Cuzino.
”De asemenea, poți lua în calcul administrarea anumitor suplimente alimentare. Vitamina D scade riscul de infecții respiratorii, iar vitamina C și flavonoidele din fructe și legume proaspete susțin sănătatea și reduc riscul de îmbolnăvire.”, adaugă medicul.
Nu în ultimul rând, o dietă echilibrată, exercițiile fizice, renunțarea la fumat, combaterea stresului și somnul de calitate sunt măsuri foarte importante pentru un organism sănătos,
Surse:
- https://www.doc.ro/sanatate/cum-trebuie-purtata-masca-de-protectie-pentru-a-te-feri-de-virusuri
- https://panorama.ro/sezon-gripa-viroze-infectii-respiratorii-epidemie
- https://www.catena.ro/masca-medicala-cum-se-poarta-corect-masca-de-gura-pentru-a-preveni-gripa-si-virozele
- https://www.cdc.gov/flu/hcp/infection-control/mask-guidance.html
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3536629
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/swine-flu/expert-answers/flu-mask/faq-20057878
- https://www.detmoldmedical.com/detmed/latest-news/how-face-masks-can-protect-you-during-the-flu-season
- https://www.yalemedicine.org/news/can-strategic-masking-protect-against-covid-19-flu-and-rsv