Fumatul în sarcină și alăptare: adevăruri, riscuri și pericole
Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.
Majoritatea oamenilor știu că fumatul provoacă cancer și alte probleme majore de sănătate. Fumatul în sarcină poate cauza, de asemenea, probleme serioase. Nașterea prematură, malformațiile congenitale sau moartea fătului sunt doar câteva dintre pericolele majore ale fumatului în timpul sarcinii. Chiar și fumatul pasiv poate avea efecte grave asupra viitoarei mame și asupra copilului nenăscut.
La fel de periculoasă este expunerea bebelușilor la fumul de țigară, care poate duce la sindromului morții subite a sugarului și la afecțiuni severe la copil. Chiar dacă mama nu fumează în preajma copilului, nicotina din corpul ei poate trece rapid în organismul bebelușului, prin alăptare. Este esențial ca mama să nu alăpteze cel puțin o jumătate de oră de la ultima țigară fumată.
Pentru că fumatul în sarcină și pe perioada alăptării este atât de dăunător, este de dorit ca mama să renunțe la fumat în această perioadă. Ideal ar fi să se lase de fumat chiar înainte de a rămâne însărcinată, mai ales că fumatul poate provoca probleme de fertilitate. Dar și dacă renunță la fumat când descoperă că este însărcinată, acest lucru va avea efecte pozitive asupra ei și asupra bebelușului.
În articolul de față vom trece în revistă efectele pe care le are fumatul în sarcină și în perioada de alăptare. Fumatul în sarcină este întotdeauna periculos. Dacă o sarcină a mers bine fără ca mama să renunțe la fumat, nimic nu garantează că o a doua va fi lipsită de riscuri. Descoperă adevărul despre fumatul în sarcină și alege ce vei face în continuare, dacă îți dorești un copil sau ce vei transmite viitoarelor mame, pentru a naște bebeluși sănătoși.
Fumatul înainte de sarcină
Fumatul poate cauza probleme de fertilitate atât la femei cât și la bărbați. Femeile care fumează pot avea dificultăți să rămână însărcinate. La bărbați, fumatul poate deteriora spermatozoizii și poate contribui la impotență (disfuncție erectilă), împiedicând sarcina partenerei.
Atât fumatul înainte de sarcină, cât și fumatul în sarcină pot fi dăunătoare pentru făt. Chiar și un număr redus, de 1-5 țigări pe zi fumate înainte sau în timpul sarcinii, poate crește riscul apariției mai multor anomalii congenitale la naștere. Dacă o femeie fumează în primul trimestru de sarcină, apoi renunță la fumat, riscul de anomalii congenitale la naștere rămâne crescut.
Adevarul despre fumatul în sarcină
Poate ai auzit câteodată despre femei care au fumat în sarcină și nu au avut nici o problemă cu bebelușul. Adevărul este că au fost incredibil de norocoase. Pentru că fumatul în sarcină chiar reprezintă un risc foarte mare pentru făt, pentru mamă și ulterior, pentru copilașul care a venit pe lume. Avortul spontan, nașterea prematură, malformațiile congenitale sau riscul de moarte subită al bebelușului sunt doar câteva dintre pericolele fumatului în timpul sarcinii.
Fumatul în sarcină predispune la naștere înainte de termen. Femeile care fumează în timpul sarcinii sunt expuse unui risc de 2,6 ori mai mare de naștere prematură, comparativ cu nefumătoarele. De asemenea, riscul de a naște un copil cu probleme de dezvoltare este de 4 ori mai mare la femeile care fumează. Fumatul fumatul determină o restricție a creșterii fetale și greutate mică la naștere.

Ce spun studiile despre fumatul în sarcină
Conform unui studiu, bebelușii născuți de mame fumătoare au avut o greutate mai mică la naștere cu circa 387 g față de cei născuți de mame care nu fumau, adică cu peste 10% mai puțin decât greutatea unui nou-născut mediu. Fumatul în sarcină crește riscul ca bebelușul să aibă o greutate de circa 2,5 kg sau mai puțin la naștere. Pe termen lung, acest lucru poate duce la probleme de dezvoltare, precum și la o sănătate mai precară, mai târziu, în viață. Mai mult decât atât, prematurii pot avea probleme cu respirația la naștere. Plămânii insuficient dezvoltați și lipsa surfactantului pulmonar cresc riscul sindromului de moarte subită la sugari.
„Știm de mult timp că fumatul în timpul sarcinii nu este bun pentru copil, dar studiile noastre arată că este mult mai riscant decât s-a crezut anterior. Fumatul în sarcină expune copilul riscului de complicații grave, din cauza creșterii prea lente în uter sau a nașterii timpurii. Sperăm că aceste avertismente vor încuraja mamele însărcinate și femeile care planifică o sarcină să acceseze serviciile de renunțare la fumat. Sarcina este un moment cheie, dacă femeile renunță la fumat când rămân însărcinate sau înainte, există beneficii pe tot parcursul vieții, pentru ele și pentru copiii lor.”, arată profesorul Gordon Smith, șeful Departamentului de Obstetrică și Ginecologie de la Universitatea din Cambridge.
Din nefericire, multe femei însărcinate continuă să fumeze, în ciuda riscurilor cunoscute. Potrivit CDC, 10% dintre femei raportează că au fumat în ultimele trei luni de sarcină. Singura modalitate reală de a evita complicațiile sarcinii asociate cu fumatul este renunțarea la țigări. Din păcate, pentru numeroase femei, nu este un lucru ușor și pot avea nevoie de mult suport și consiliere ca să ia această decizie.
Mituri legate de fumatul în sarcină
Există o serie de mituri legate de fumatul în sarcină, dar faptele sunt cu totul altele. Dacă te interesează adevărul despre fumatul în sarcină, iată care sunt cele mai frecvente mituri și care este realitatea:
Mitul #1: Sunt însărcinată și am fumat, așa că nu are rost să mă opresc acum.
Realitatea: Renunțarea la fumat în orice etapă a sarcinii are beneficii pentru sănătate, pentru tine și copilul tău. Chiar și după o singură zi de fără fumat, copilul va primi mai mult oxigen. Acest lucru va ajuta plămânii bebelușului să se dezvolte bine. Renunțarea la fumat în orice moment scade riscul de a avea un copil cu greutate mică la naștere.
Mitul #2: Renunțarea la fumat va fi prea stresantă pentru mine, deci și pentru copilul meu.
Realitatea: Renunțarea la fumat nu pune un stres suplimentar asupra copilului tău. Este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru sănătatea ta și a copilului tău în timpul sarcinii și după nașterea copilului. Renunțând la fumat, îți vei proteja copilul de pericolele fumatului pasiv și vei reduce riscul de sindrom de moarte subită a sugarului.
Mitul # 3: Este bine să fumezi mai puține țigări sau să treci la țigări electronice în timpul sarcinii.
Realitatea: Nu există un număr sigur de țigări pe care le poți fuma. Fiecare țigară eliberează substanțe chimice nocive care vor ajunge la bebeluș și îi vor afecta și sănătatea. Nici țigările electronice nu sunt inofensive. Deși mai sunt multe de învățat despre țigările electronice, femeile însărcinate nu ar trebui să le folosească. Nicotina din țigările electronice este dăunătoare pentru copiii în curs de dezvoltare.
”Vaporii dintr-o țigară electronică conțin unele dintre substanțele chimice potențial dăunătoare găsite în fumul de țigară, dar la niveluri mult mai mici. În plus, țigările electronice conțin și arome care ar putea să nu fie sigure pentru sănătatea bebelușului tău.”, avertizează dr. Ruxandra Dumitrescu , Medic Primar Obstetrică Ginecologie, Expert doc.ro
Mitul #4: Fumatul mă relaxează, iar dacă sunt relaxată, este mai bine pentru mine și pentru copilul meu.
Realitatea: Fumatul te poate face să te simți mai calmă temporar, dar îți rănește corpul mai mult decât îl ajută. Sentimentul de relaxare este de scurtă durată și stresul revine, indiferent de ce îl provoacă. Mai mult, dorința de a fuma neapărat și dependența de nicotină creează un stres suplimentar. Fumatul accelerează ritmul cardiac și crește tensiunea arterială. De asemenea, crește monoxidul de carbon din sânge, ceea ce înseamnă că copilul primește mai puțin oxigen.
Mitul #5: Nu este nimic rău în a avea un copil cu greutate mai mică la naștere.
Realitatea: Fumatul în sarcină crește riscul unui bebeluș cu greutate mică la naștere, iar acest lucru chiar poate avea efecte pe termen lung. Bebelușii cu greutate mică la naștere au un risc mai mare de probleme grave de sănătate față de bebelușii cu greutate normală. Mai mult decât atât, problemele se pot menține pe tot parcursul copilăriei și până la vârsta adultă.
Mitul #6: Singura modalitate de a renunța la fumat să spui stop dintr-o dată, ceea ce multe femei nu pot face.
Realitatea: Femeile însărcinate au și alte modalități de a renunța la fumat, în afară de a renunța dintr-o dată, fără nici o pregătire sau consiliere. Dacă le este dificil să renunțe singure, femeile se pot adresa unui specialist, medic sau psiholog sau pot căuta programe care să le susțină pentru a renunța la fumat. Există și anumite medicamente care ajută, dar este important de văzut care sunt riscurile acestora pentru făt.
Mitul #7: Am fumat în timpul ultimei mele sarcini și am avut un copil sănătos, așa că și următorul copil va fi sănătos.
Realitatea: De fiecare dată când fumezi în timpul sarcinii, pui în pericol sănătatea bebelușului tău. Dacă ai fumat și ai avut o sarcină sănătoasă în trecut, asta nu înseamnă că și următoarea ta sarcină va fi la fel.
Mitul #8: Fumez, așa că nu ar trebui să-mi alăptez copilul.
Realitatea: Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, mamele care fumează sunt încurajate să renunțe la fumat, dar își pot alăpta copilul și în cazul în care continuă să fumeze. Laptele matern este cel mai bun pentru copil, pentru că îi oferă ceea ce are nevoie pentru o creștere și o dezvoltare sănătoase. Nu fuma în timp ce alăptezi copilul sau imediat înainte, așteaptă să termini cu alăptatul, apoi fumează, menține casa și mașina fără fum, acestea sunt modalități importante de a proteja copilul de efectele nicotinei și ale fumatului pasiv.
Fumatul în sarcină riscuri
Fumatul în sarcină este asociat cu o serie de complicații precum:
- Sarcină extrauterină, sarcină in afara uterului, de obicei la nivelul trompelor uterine
- Moartea fetală
- Avort spontan
- Probleme cu placenta, inclusiv detașarea precoce de peretele uterin și blocarea deschiderii cervicale (placenta praevia)
- Ruperea prematură a membranelor
- Travaliu prematur
Sarcina extrauterină
Potrivit unui studiu publicat în jurnalul PLoS One, nicotina poate provoca contracții la nivelul trompelor uterine. Aceste contracții pot împiedica trecerea embrionului în uter. Un posibil rezultat al acestui lucru este o sarcină ectopică. Ovulul fertilizat se implantează în afara uterului, fie în trompele uterine, fie în abdomen. În această situație, embrionul trebuie îndepărtat pentru a evita complicațiile care pun viața mamei în pericol.
Abrupția placentară
Abrupția placentară este o altă complicație gravă care poate fi determinată de fumat. Aceasta este o afecțiune în care placenta se separă de uter înainte de naștere. Abrupția placentei poate provoca sângerări severe. Aceasta amenință atât viața mamei, cât și a copilului. Nu există nicio intervenție chirurgicală sau tratament pentru reatașarea placentei. Asistența medicală imediată poate ajuta la creșterea șanselor de naștere sănătoasă, în ciuda abrupției placentei. Dar este preferabil ca mama să renunțe la fumat pentru a preveni acest risc și celelalte complicații grave.
Avortul spontan și moartea fetală
Pierderea neașteptată a unei sarcini este un eveniment tragic în orice stadiu, iar fumatul este un mare factor de risc în această privință. Avorturile spontane apar, de obicei, în primele trei luni de sarcină. În rare ocazii, acestea pot apărea după 20 de săptămâni de gestație, caz în care se vorbește despre prunc născut mort.
Potrivit sursei de încredere a Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), fumatul crește probabilitatea atât pentru avortul spontan precoce, cât și pentru moartea la naștere.
Placenta previa
Fumatul este, de asemenea, un factor de risc pentru placenta previa. În timpul sarcinii, placenta crește, în mod normal, spre partea superioară a uterului. Acest lucru lasă colul uterin deschis pentru livrare. Placenta previa este atunci când placenta rămâne în partea inferioară a uterului, acoperind parțial sau total colul uterin. Placenta se rupe adesea, provocând sângerări excesive și privând fătul de nutrienți vitali și oxigen.

Riscuri la care este expus bebelușul
Conform Centrelor pentru Controlul Bolilor, fumatul în sarcină poate expune bebelușul la o serie de riscuri, unele foarte grave:
- Copilul se poate naște prea mic, chiar dacă sarcina ajunge la termen. Fumatul încetinește creșterea copilului înainte de naștere.
- Copilul se poate naște prea devreme (naștere prematură). Copiii prematuri au adesea probleme de sănătate.
- Fumatul poate afecta plămânii și creierul în curs de dezvoltare ale bebelușului. Prejudiciul poate dura prin copilărie și până în anii adolescenței.
- Fumatul dublează riscul de sângerare anormală în timpul sarcinii și la naștere. Acest lucru poate pune atât mama cât și copilul în pericol
- Fumatul crește riscul bebelușului de a avea malformații congenitale, inclusiv buză de iepure, palatul despicat sau ambele. Copilul poate avea probleme de hrănire și este probabil să necesite o intervenție chirurgicală.
- Copiii mamelor care fumează în timpul sarcinii și bebelușii expuși la fumul de țigară după naștere au un risc mai mare de deces, din cauza Sindromului morții subite la bebeluși.
- Nașterea prematură este unul dintre riscurile frecvente ale fumatului în timpul sarcinii. Un copil născut cu 3 săptămâni sau mai mult înainte de termen este prematur. Acesta ratează o serie de aspecte de dezvoltare importante, care au loc în uter în ultimele săptămâni de sarcină.
Ce riscuri poate avea un bebeluș prematur
Cu cât un copil se naște mai devreme, cu atât riscul de a avea afecțiuni grave este mai mare. Un bebeluș prematur poate avea o serie de probleme precum:
- Greutate mică la naștere
- Dificultăți de hrănire
- Probleme de respirație la naștere
- Risc de 3 ori mai mare de moarte subită la sugari
- Probleme de respirație de lungă durată, inclusiv în timpul copilăriei mici și adolescenței
- Paralizie cerebrală (leziuni ale creierului care cauzează probleme cu mișcarea și tonusul muscular)
- Întârzieri în dezvoltare (probleme legate de limbaj, gândire sau abilități motorii)
- Probleme cu auzul sau cu vederea
- În cazul bebelușilor prematuri este posibil ca șederea în spital să fie prelungită, de ordinul săptămânilor sau chiar lunilor.
Fumatul în sarcină poate cauza probleme copilului și în anii următori. Efectele asupra sănătății pot include:
- Plămâni mai slabi
- Risc mai mare de astm
- Greutatea mică la naștere este legată de boli de inimă, diabet de tip 2 și hipertensiune arterială la vârsta adultă
- Risc crescut de obezitate în copilărie
- Risc crescut de tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD)
Fumatul în primul trimestru de sarcină
Fumatul în primul trimestru de sarcină este asociat cu un risc crescut de moarte fetală, avort spontan și malformații congenitale, inclusiv gastroschizis, o deschidere anormală a peretelui abdominal. Chiar și 1-2 țigări pe zi în primul și al doilea trimestru de sarcină cresc riscul de naștere prematură. În plus, mamele care nu se lasă de fumat în primul trimestru, pot naște copii mai mici, care continuă să aibă rezultate respiratorii adverse în copilărie.
Dezvoltarea embrionară este un proces complex. Leziunile chimice determinate de substanțele din fumul de țigară pot duce la probleme severe de dezvoltare a fătului. Afectarea placentei este una dintre principalele cauze ale problemelor în primul trimestru de sarcină.
Fumul de tutun afectează placenta, prin vasoconstricție și hipoxie și la nivelul ADN-ului și diviziunii celulare.
Nicotina interacționează cu receptorii din vascularizația placentară, ducând la scăderea fluxului sanguin placentar și la vasoconstricție fetală. Acest lucru are ca rezultat o întrerupere a livrării de oxigen și nutrienți către făt. Fluxul sanguin redus duce la malnutriție fetală. Se crede că acesta este un mecanism cauzal pentru restricția de creștere a fătului, ceea ce poate avea ca rezultat greutatea mică la naștere a copilului. Mai mult decât atât, renunțarea la fumat în primul trimestru de sarcină nu garantează o greutate normală la naștere. Tocmai de aceea este indicat ca mama să renunțe la fumat chiar înainte de a rămâne însărcinată..
„Cea mai importantă constatare a studiului nostru este că, deși renunțarea la fumat în primul trimestru reduce riscul de greutate mică la naștere, dimensiunea creierului și lungimea corpului în raport cu greutatea corporală par să rămână în urmă. Acest lucru subliniază importanța renunțării la fumat înainte. sarcina, deoarece chiar fumatul în timpul sarcinii timpurii poate avea efecte devastatoare asupra sănătății pe termen lung a copilului nenăscut”, arată cercetător Isabell Rumrich de la Universitatea din Finlanda de Est.
Fumatul în trimestrul 3 de sarcină
Fumatul în al treilea trimestru de sarcină poate restricționa semnificativ creșterea fătului și poate contribui la scăderea greutății la naștere, la nașterile timpurii și probleme de dezvoltare care afectează funcția inimii, plămânilor și creierului.
Fumatul în al treilea trimestru ar putea crește, de asemenea, riscul de dermatită atopică și eczemă la copil.
Femeile care fumează până în al treilea trimestru de sarcină au un risc mai mare de a da naștere unui copil sub 3000 g, comparativ cu nefumătoarele. Fiecare țigară fumată zilnic în al 3-lea trimestru poate duce la o reducere cu 32 g a greutății la naștere, conform anumitor cercetări.
O serie de studii desfășurate în ultima parte a sarcinii au dezvălui leziuni ale ADN-ului, determinate de diferite ingrediente toxice din fum și de stresul oxidativ indus de speciile reactive de oxigen.
Efectele fumatului asupra fătului
Fiecare țigară fumată de o femeie însărcinată reduce oxigenul accesibil pentru copilul nenăscut și îl expune la multiple substanțe chimice toxice. Sângele care curge prin cordonul ombilical transportă oxigenul și nutrienții necesari pentru creșterea fătului. Monoxidul de carbon din fumul de țigară poate pătrunde prin cordonul ombilical, limitând cantitatea de oxigen care ajunge la bebeluș.
Acest lucru face ca inima copilului să bată mai repede și crește stresul asupra corpului său în curs de dezvoltare.
Unele dintre numeroasele efecte dăunătoare ale fumului de țigară asupra copilului nenăscut includ:
- aport redus de oxigen și nutrienți către făt, din cauza monoxidului de carbon și nicotinei din fumul de tutun
- creștere și dezvoltare mai lentă
- risc crescut de malformații congenitale, cum ar fi buza despicată și palato-schizis (despicarea palatului)
- alte defecte congenitale: cele mai frecvente tipuri de probleme sunt defecte cardiace congenitale și probleme cu structura inimii
- dezvoltare și funcționare afectată a placentei dăunând dezvoltării creierului și plămânilor copilului
- după fumarea unei țigări, mișcările bebelușului în uter sunt mai slabe, timp de cel puțin o oră
Copiii care s-au născut prematur pot avea o serie de probleme pe termen lung, precum:
- deficiențe de vedere și auz
- handicap mintal
- probleme de învățare și comportament
- complicații care ar putea duce la deces

Ce riscuri determină greutatea mică la naștere
Fumatul poate determina, de asemenea, nașterea unor bebeluși cu o greutate mică.
”Copiii născuți de către mame fumătoare prezintă semne de afectare asemănătoare cu cele din malnutriția infantilă, situație în care fătul nu are acces la suficienți nutrienți pentru o dezvoltare normală. Scăderea activității metabolice și lipsa oxigenului duc la scăderea în greutate a copilului și, în consecință, predispun copilul la infecții respiratorii, dificultăți de creștere și un risc crescut de deces fără cauza evidență (sindromul morții subite la sugar).”, precizează dr. Cora Balaban-Popa pe sfatulmedicului.ro
Poate că unele mame nu cred că greutatea mică la naștere este o problemă, dar, în realitate, se poate asocia cu o serie de tulburări și dizabilități, precum:
- întârziere în dezvoltare
- paralizie cerebrală
- probleme senzoriale
- în cazuri extreme, greutatea mică la naștere poate provoca moartea nou-născutului
Potrivit Societății Americane de Cancer, femeile care se lasă de fumat înainte de a rămâne însărcinate își reduc riscul de a avea un copil cu o greutate mică la naștere. Chiar și femeile care renunță la fumat în timpul sarcinii au un risc mai scăzut să nască bebeluși cu greutate mică la naștere.
Fumatul în timpul alăptării
Alăptarea are multe beneficii și ajută la protejarea copilului de infecții respiratorii, ale urechii, precum și de boli ale intestinului și plămânilor. Renunțarea la fumat în timpul alăptării este foarte utilă.
Fumatul reduce cantitatea și calitatea laptelui matern; unele substante nocive din țigări pătrund în laptele matern și ajung la copil.
Dacă mama întâmpină dificultăți să renunțe la fumat în perioada alăptării, este foarte important să nu fumeze înainte sau în timpul hrănirii copilului. Pentru a oferi corpului cel mai lung timp posibil pentru a scăpa de nicotina din laptele matern, mama poate fuma imediat după alăptare.
De asemenea, mama nu trebuie să fumeze în preajma copilului, pentru că îl expune fumului pasiv, care are multiple efecte dăunătoare. Atunci când fumează, este bine ca mama să își acopere hainele și părul, pentru a preveni prezența fumului care se agață de îmbrăcăminte atunci când revine la copil. De asemenea, este necesar să își spele bine fața și mâinile înainte de a lua copilul în brațe.
Probleme cauzate de fumatul în timpul alăptării
Printre problemele cauzate de fumatul în timpul alăptării includ:
- transferul nicotinei și altor substanțe chimice din fumul de țigară în lapte, apoi în corpul bebelușului
- fumatul poate reduce producția de lapte și calitatea laptelui matern.
- fumatul în timpul alăptării crește riscul bebelușului de a avea o serie de probleme de sănătate, inclusiv colici și tulburări de somn.
- femeile care fumează au un risc mai mare de a renunța la alăptat și de a înțărca bebelușii mai devreme decât mamele care nu fumează.
Unele mame se gândesc să renunțe la alăptarea copilului la sân, pentru că nu se pot lăsa de fumat și se tem să nu îl afecteze. Totuși, acest lucru nu este indicat. Chiar dacă fumați, alăptarea este foarte utilă pentru copil, datorită nutrienților importanți și factorilor de protecție din laptele matern.
Cum renunți la fumatul în sarcină
Cel mai bun moment pentru a renunța la fumat este înainte de a rămâne însărcinată. Dar renunțarea în orice moment pe parcursul sarcinii poate ajuta copilul să aibă un început mai sănătos în viață. Renunțarea în primul și al doilea trimestru poate crește șansele bebelușului de a se naște la termen, cu o greutate tipică pentru vârsta sa.
”…renunțarea la tutun înainte de săptămâna 15 de sarcină oferă cele mai mari beneficii pentru fătului tău, iar renunțarea înainte de al treilea trimestru de sarcină poate elimina mare parte din impactul potențial asupra greutății la naștere a bebelușului.”, specifică dr. Dumitrescu.
Este recomandat să încercați să renunțați la fumat fără medicamente. Cu toate acestea, dacă nu reușiți astfel, puteți utiliza terapia de înlocuire a nicotinei (gumă, pastile, spray pentru gură, un inhalator sau plasturi pentru 16 ore). Utilizarea acestor produse este considerată mai sigură decât fumatul, dar și această cantitate mai mică de nicotină nu este complet lipsită de riscuri pentru copil.
De asemenea, pot fi abordate programe speciale pentru renunțarea la fumat. Acestea includ consiliere, forumuri de discuții și întra-ajutorare, grupuri de informare și tratament.

Evitarea activităților asociate cu fumatul, precum și gestionarea stresului pot fi de ajutor în inițiativa de renunțare la fumat. Multe persoane fumează ca să se relaxeze. De aceea este important să găsească activități înlocuitoare, precum sport, meditație, ascultarea unei muzici calmante, masaj.
Schimbări care au loc dacă renunți la fumatul în sarcină
Odată ce renunți la fumat au loc schimbări semnificative pentru sănătatea ta și a bebelușului:
- După o singură zi fără țigări, bebelușul primește mai mult oxigen
- Bebelușul se poate dezvolta normal
- Este mai puțin probabil să ai o naștere prematură
- Vei avea mai multă energie și vei respira mai ușor.
- Riscul de a dezvolta boli de inimă, accident vascular cerebral, cancer pulmonar, boli pulmonare și alte boli legate de fumat va scădea
Surse:
- https://www.doc.ro/sarcina-bebelusi-sanatatea-mamei/efectele-fumatului-asupra-mamei-si-fatului-in-sarcina
- https://www.sfatulmedicului.ro/Sarcina–nasterea-si-lauzia/fumatul-si-sarcina-pericole-si-riscuri_19389
- https://www.cdc.gov/tobacco/campaign/tips/diseases/pregnancy.html
- https://www.thewomens.org.au/health-information/breastfeeding/medicines-drugs-and-breastfeeding/breastfeeding-and-cigarette-smoke
- https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-021-02196-x
- https://www.cam.ac.uk/research/news/risk-of-premature-birth-from-smoking-while-pregnant-more-than-double-previous-estimates
- https://women.smokefree.gov/pregnancy-motherhood/quitting-while-pregnant/myths-about-smoking-pregnancy
- https://www.healthline.com/health/smoking-and-pregnancy#birth-defects
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5029987
- https://www.healthline.com/health/smoking/light-smoking-during-pregnancy#effects-by-trimester
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S187151921500058X