inhalații pentru bronșită

Inhalații pentru bronșită: metode, uleiuri și ceaiuri

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


În vreme ce bronșita acută se vindecă, de obicei, fără tratament, afecțiunea cronică se menține pe termen lung, sub forma unor episoade de tuse sâcâitoare, asociată adesea cu presiune în piept și senzație de oboseală. O serie de inhalații pentru bronșită au efecte foarte bune în ameliorarea simptomelor acestei boli.

Bronșita reprezintă o inflamație a pasajelor bronșice, căile respiratorii care conectează traheea cu plămânii. Aceste pasaje sunt căptușite cu o mucoasă umedă cu celule ciliate, care are rolul de a bloca și expulza impuritățile din exterior.  Inflamarea căilor respiratorii și acumularea de mucus, cauzate de invazia agenților patogeni provoacă tuse, obstrucționează trecerea aerului și deteriorează cilii responsabili cu reținerea agenților patogeni și particulelor nocive. Respirația devine dificilă, aportul de oxigen scade, iar microorganismele se pot instala în plămâni, provocând infecții, cum este pneumonia. De regulă, bronșita acută este de origine virală, astfel că nu se recomandă folosirea de antibiotice. Totuși, în cazul bronșitei cronice, antibioticele pot fi recomandate dacă apar suprainfecții bacteriene.

Bronșita poate fi acută sau cronică, recurentă, care apare frecvent de-a lungul a doi sau mai mulți ani. Bronșita cronică este o boală pulmonară obstructivă, însoțită de tuse și  flegmă, care poate evolua spre BPOC. Atât în variantă acută, cât și în cea cronică se pot utiliza inhalații pentru bronșită, care au rolul de a ușura simptomele și a reduce tusea. În articolul de față sunt trecuți în revistă principalii agenți inhalatori, efectele acestora, precum și modul cel mai eficient în care pot fi administrați.

Cum se tratează bronșita

Majoritatea cazurilor de bronșită acută sunt cauzate de virusuri, tocmai de aceea tratamentul acestora se evită administrarea de antibiotice, care nu au efect asupra acestor agenți patogeni.  În general, bronșita acută se rezolvă de la sine, fără un tratament special, în maxim 6 săptămâni. Pacienții cu bronșită acută trebuie sfătuiți să renunțe la fumat, să evite expunerea la fumatul pasiv, să respecte regulile de igienă și să mențină imunizările recomandate, în special vaccinul antigripal anual. Administrarea unor inhalații pentru bronșită în cazul afecțiunii acute poate avea o influență pozitivă, ameliorând simptomele bolii, prin fluidificarea mucusului și diminuarea inflamației și obstrucției, calmarea tusei, etc.
În cazul bronșitei acute, atenuarea simptomelor, prevenirea complicațiilor ulterioare și încetinirea progresiei bolii sunt principalele obiective.  Bronșita cronică poate necesita o combinație de terapii, inclusiv utilizarea de medicamente bronhodilatatoare, steroizi inhalatori, antibiotice, vaccinuri, oxigenoterapie și reabilitare pulmonară.

Cele două clase majore de medicamente utilizate pentru tratarea bronșitei cronice includ bronhodilatatoarele și steroizii. Beta-agoniştii cu acţiune scurtă, cum ar fi bromura de ipratropiu, sunt adesea utilizați pentru controlul bronhospasmelor, dispneei și tusei cronice la pacienții stabili cu bronșită cronică. Utilizarea antibioticelor poate fi necesară în exacerbările bronșitei cauzate de infecții bacteriene. Antibioticele cel mai frecvent utilizate includ macrolide, chinolone și amoxicilină/clavulanat. Unele studii au concluzionat că cele mai eficiente măsuri de gestionare a bronșitei cronice sunt renunțarea la fumat și evitarea iritanților, în special a fumului de tutun, prafului și substanțelor chimice.Pe lângă tratamentele clasice, în cazul bronșitei cronice, inhalațiile pot fi de un real ajutor,  ameliorând multe dintre simptomele de lungă durată.

Tipuri de inhalații pentru bronșită

Aparatele de aerosoli, nebulizatoarele și alte echipamente pentru inhalații sunt prevăzute cu un dispozitiv pentru gură, aflat, de regulă, în interiorul unei măști, Acest dispozitiv se leagă de un recipient  în care se găsesc substanțele destinate inhalării, fie anumite medicamente, fie remedii naturale, cum ar fi uleiurile esențiale, soluție de sare sau amestecuri de ceaiuri de plante.

Medicul poate prescrie câteva tipuri diferite de substanțe în vederea realizării unor inhalații pentru bronșită. Acestea includ următoarele:

Beta-2 agoniști

Unele dintre cele mai comune medicamente inhalatoare sunt agoniştii beta-2 cu acţiune scurtă. Dintre aceștia fac parte medicamente precum albuterolul și salbutamolul. Aceste medicamente  inhalatorii acționează prin relaxarea căilor respiratorii, ceea ce poate facilita respirația.

Beta-2 agonişti cu acţiune prelungită

Aceste medicamente sunt similare cu agoniştii beta-2 cu acţiune scurtă, cum ar fi albuterolul. Exemplele includ tartrat de arformoterol (Brovana) și fumarat de formoterol (Oxeze, Foradil). Medicii le prescriu, de obicei, împreună cu corticosteroizi inhalatori.

Corticosteroizi inhalatori

Corticosteroizii inhalatori ajută la reducerea inflamației căilor respiratorii. Acest lucru poate fi util în cazul bronștei,  dat fiind că atât căile respiratorii cât și parenchimul pulmonar pot fi foarte iritate.

Corticosteroizii folosiți în inhalații pentru bronșită pot ajuta la reducerea:

  • inflamației căilor respiratorii
  • excesului de mucus
  • îngustării căilor respiratorii

Exemplele de corticosteroizi inhalatori prescriși de medici includ:

  • beclometazonă
  • budesonida
  • fluticazonă

Aceste medicamente sunt utilizate în inhalatoare tradiționale.  În nebulizatoare pot fi folosiți:

Agenți muscarinici cu acțiune lungă

Aceste medicamente acţionează pe diferiţi receptori din plămâni, pentru a ajuta la deschiderea căilor respiratorii, astfel încât respirația se îmbunătățește. Exemplele includ umecliniu (Ellipta) și tiotropiu (HandiHaler, Respimat).

Beta-agonişti cu acţiune scurtă

Ca și în cazul inhalatoarelor tradiționale, o persoană poate folosi albuterol într-un nebulizator. Acest lucru este indicat mai ales pentru atacurile bronșice acute și unele simptome, cum ar fi respirația șuierătoare.

Antagonişti muscarinici cu acţiune scurtă

Acestea sunt medicamente precum bromura de ipratropiu (Atrovent). Medicii le prescriu pentru a trata bronșita cronică și BPOC.

Inhalații cu sare pentru bronșită

Se pot realiza inhalații cu sare pentru bronșită, fie preparând o soluție salină la domiciliu, fie utilizând soluții saline din comerț. De asemenea, se pot face cure de aerosoli marini care au efecte demonstrate în cazul anumitor afecțiuni respiratorii.

”Aerosolii salini sunt reprezentați de anumite microparticule inhalate fie pe nas, fie pe gură, care ajung la nivelul căilor respiratorii, unde participă la procesul de refacere a elasticității membranelor celulare și asigură menținerea sănătății tractului respirator prin eliminarea toxinelor, combaterea proceselor inflamatorii locale, dezinfectarea mucoasei respiratorii și reducerea microorganismelor iritante, prezente la acel nivel.”, arată dr. Purtan Teodora pe site-ul romedic.ro

inhalații pentru bronșită

Aerosolii salini nu sunt utili doar pentru bronșită, ci și pentru alte probleme respiratorii, cauzate de afecțiuni precum astmul bronșic, BPOC, bronhiectazii, sinuzite, rinite alergice, emfizem pulmonar, precum și tulburări respiratorii cauzate de anxietate.

O cură de inhalații pentru bronșită cu soluție salină poate dura până la trei săptămâni, în funcție de afecțiunea bolnavului. Pentru persoanele cu bronșită cronică se pot realiza inhalații cu sare de cel puțin două săptămâni, câte 30-60 de minute zilnic.

Soluția salină pentru inhalații poate fi realizată adăugând o jumătate de linguriță de sare la 100 ml de apă clocotită. După răcirea soluției până la temperature camerei, aceasta poate fi adăugată în inhalator sau nebulizator.

Inhalații cu uleiuri esențiale pentru bronșită

Uleiurile esențiale sunt extracte concentrate de compuși activi care se găsesc în plante. Uleiurile sunt folosite în practici alternative de sănătate, cum ar fi naturopatia și aromaterapia. Unii compuși activi din uleiurile esențiale pot aduce beneficii persoanelor cu bronșită cronică și  BPOC prin curățarea mucusului din plămâni și deschiderea căilor respiratorii, ajutând la atenuarea anumitor simptome ale acestor afecțiuni.

Uleiurile esențiala pot fi adăugate într-un inhalator, pot fi folosite într-un difuzor ori diluate într-un ulei purtător (cum ar fi uleiul mineral sau uleiul de migdale dulci) și aplicate pe piele. În cadrul unor inhalații pentru bronșită, uleiurile esențiale pot ameliora simptome precum inflamația și dificultățile de respirație. Astfel, unele cercetări sugerează că inflamația căilor respiratorii poate fi redusă prin utilizarea de mirtol, ulei de eucalipt sau ulei de portocale, uleiul de mirtol prezentând beneficii suplimentare împotriva inflamației. Alte uleiuri esențiale care pot ajuta la ușurarea dificultăților de respirație asociate cu bronșita includ:

  • busuioc
  • eucalipt
  • mentă
  • rozmarin
  • arbore de ceai
  • cimbru
  • oregano

Printre cele mai eficiente uleiuri esențiale utilizate în inhalații pentru bronșită pot fi detaliate efectele următoarelor uleiuri:

Eucaliptul

Uleiul esențial de eucalipt poate avea anumite avantaje ca terapie adjuvantă pentru persoanele cu bronșită cronică și BPOC. Un anumit compus găsit în uleiul de eucalipt – 1,8-cineol – are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii care pot fi utile pentru tulburările respiratorii. Cercetările asupra 1,8-cineolului au descoperit  printre beneficiile potențiale:

  • prevenirea erupțiilor în cazurile de BPOC moderată până la severă
  • curățarea mucusului din plămâni
  • reducerea producției de mucus
  • deschiderea căilor respiratorii din plămâni

Cercetătorii au observat că terapia complementară folosind 1,8-cineol a arătat o reducere a exacerbărilor BPOC.

Cercetări publicate în revista MedicineTrusted Source notează că o altă substanță  din uleiul de eucalipt, numită mirtol, este eficientă în tratarea anumitor simptome la persoanele cu BPOC și bronșite. Mirtolul are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la diluarea mucusului, făcându-l mai ușor de eliminat.

”Aromaterapia cu ulei esențial de eucalipt ameliorează tusea și curăță căile respiratorii. Funcționând precum un expectorant natural, acest ulei ajută la curățarea căilor respiratorii de mucus. Folosește câte 5 picături de ulei esențial de eucalipt de 2-3 ori pe zi. Pune uleiul într-un dispozitiv pentru aromaterapie și bucură-te de efectele sale benefice preț de o jumătate de oră. De asemenea, poți aplica acest ulei și la nivel cutanat, masându-ți zona gâtului cu el, după ce l-ai diluat cu un ulei vegetal (de floarea-soarelui, de măsline etc.). Nu aplica niciodată un ulei esențial direct pe piele, nediluat, pentru că poate provoca iritații.”, precizează dr. Oana Cuzino, pe site-ul doc.ro

Rozmarinul

Uleiul esențial de rozmarin este, de asemenea, o sursă de compuși precum 1,8 cineol. Cu toate acestea, diferite uleiuri esențiale vor avea niveluri diferite de compus și, deci, eficacitate diferită.  Uleiul esențial de rozmarin are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante și poate ajuta la circulația sângelui și la întărirea sistemului imunitar.

Cimbrul și oregano

Carvacrolul și timolul sunt doi compuși găsiți în uleiurile esențiale de cimbru și oregano care ar putea fi folosiți în terapiile viitoare pentru afecțiunile pulmonare. Cercetările publicate în European Respiratory Journal au descoperit că timolul și carvacrolul reduc inflamația la nivelul căilor respiratorii și au un efect antioxidant protector. Un alt studiu publicat în Pharmacological Reports a constatat că carvacrolul a redus markerii inflamației în cazul BPOC,  având un efect preventiv. Totuși, deși cercetările timpurii susțin acești compuși ca antiinflamatori și antioxidanți utili pentru sistemul respirator,  este nevoie de mai multe studii la om. În plus, uleiurile esențiale de cimbru și oregano pot irita căile respiratorii atunci când sunt difuzate prea puternic și pot fi utilizate cel mai bine pentru o aplicare topică la nivelul pieptului.

Portocala si bergamota

Portocala și bergamota sunt două uleiuri esențiale de citrice care pot aduce beneficii sistemului respirator. Un studiu din 2015 a constatat că anumiți compuși concentrați din portocală și bergamotă au avut un efect protector asupra sistemului respirator, prevenind deteriorarea oxidativă a celulelor pulmonare care duce la probleme precum BPOC. Acest lucru poate ajuta, de asemenea, la reducerea prevalenței simptomelor.

Alte uleiuri esențiale ce pot fi folosite ca ajutători în inhalații pentru bronșită sunt cele de lavandă, mușețel, tămâie, smirnă. Uleiurile de mușețel și lavandă au efecte calmante generale, în vreme ce tămâia și smirna suprimă inflamația sistemică în organism.

Extractul de ginseng

În unele cercetări, s-a descoperit că extractul de ginseng reduce numărul de bacterii din plămânii persoanelor cu bronșită cronică, precum și ai celor cu episoade de bronșită acută. Ginsengul are, de asemenea, calități antiinflamatorii, putând ajuta la atenuarea inflamației în tuburile bronșice.

Ceaiurile în inhalații pentru bronșită

Pacienții cu bronșită pot consuma o serie de ceaiuri și infuzii de plante medicinale care au efect de ameliorare a unora dintre simptomele specifice acestei afecțiuni.

Ceaiurile pot fi folosite și pentru inhalații cu aburi, un remediu naturist utilizat în cazul răcelilor și inflamațiilor sistemului respirator.

Aburii umezesc căile respiratorii, fluidifică secreţiile şi stimulează eliminarea lor, iar prin combinarea cu plante medicinale şi cu uleiuri esenţiale distrug agenţii patogeni, dezinfectează căile respiratorii, calmează iritaţia gâtului.

Pentru realizarea inhalațiilor cu plante medicinale se fierbe apa și se adaugă plantele, ca la prepararea unui ceai. Se lasă câteva minute să se răcească, apoi se pot realiza inhalațiile, stand cu capul acoperit de un prosop deasupra vasului cu ceaiul fierbinte, timp de 10-15 minute.

Cele mai bune ceaiuri pentru inhalații în cazul bronșitei sunt ceaiul de mușețel, cimbrul, salvia, busuiocul. Acestea pot fi folosite ca atare pentru inhalare sau se pot adăuga câteva picături din uleiurile esențiale descrise mai sus.

Printre efectele inhalațiilor cu ceaiuri pentru bronșită pot fi menționate:

  • efecte emoliente, de fluidificare și eliminare mai ușoară a secrețiilor
  • efecte antiinflamatoare și decongestionate
  • efecte expectorante și calmante ale tusei
  • proprietăți antibacteriene: cimbrul este una dintre cele mai eficiente plante cu efecte antiinfecțioase, fiind considerat un adevărat antibiotic natural

Alte ceaiuri care mai pot fi folosite pentru inhalații sunt ceaiul de ghimbir, cu proprietăți antiinflamatoare și de întărire a imunității; ceaiul de dafin, care poate fi utilizat atât pentru inhalații, cât și sub formă de cataplasmă, aplicată pe piept; ceaiul de lumânărică, cu efecte decongestionante; infuzia de pătlagină, cu efecte expectorante și de calmare a tusei.

Cum să realizezi inhalații pentru bronșită

Inhalațiile pentru bronșită pot fi realizate în multiple variante:

  • folosind un aparat de aerosoli sau un nebulizator
  • folosind un inhalator
  • inhalând direct aburii calzi deasupra unei oale sau a unui vas special
  • inhalând aburii produși de uleiuri esențiale așezate în difuzoare  

Am descris deja, mai sus, modul în care se pot realiza inhalații pentru bronșită folosind un vas cu apă clocotită, în care se pot adăuga sare, plante medicinale, uleiuri esențiale.  În cazul uleiurilor esențiale, acestea pot fi utilizate și în difuzoare.  Diverse dispozitive difuzează ulei în apă, care este apoi vaporizat sub formă de abur.

Pentru inhalațiile cu diverse substanțe recomandate de medic se folosesc mai ales aparatele cu aerosoli sau nebulizatoarele și inhalatoarele.

Inhalatoarele

Inhalatoarele sunt dispozitive portabile, de dimensiuni mici, care pot fi ținute în mână și trimit mini-doze de aerosoli cu medicația necesară pentru diferite afecțiuni. Ele cuprind, de obicei, un recipient presurizat cu soluția medicamentoasă, ce eliberează medicamentul în doze fixe, prin presare.

Sunt utilizate, de obicei, două tipuri de inhalatoare:

  • Inhalatoarele cu doză măsurată (MDI) care împing un jet premăsurat de medicație spre exterior, sub forma unui puf, atunci când persoana apasă sau strânge inhalatorul. Inhalatorul poate fi introdus direct în gură, având o piesă bucală, iar la copiii mici poate fi fixat cu ajutorul unei măști. În cazul celor mici, inhalatorul poate fi prevăzut cu un distanțier sau spacer, plasat între gura pacientului și recipient, pentru a ajuta la inhalarea medicamentului.
  • Inhalatoarele cu pulbere uscată trimit medicația sub forma unei pulberi, într-o doză calculată, care este cuprinsă într-o capsulă ce se încarcă manual.
inhalații pentru bronșită

Aparatele cu aerosoli sau nebulizatoarele

Un aparat cu aerosoli are la bază un compresor care trimite aer sau oxigen sub presiune printr-un tub într-un recipient, în care se află medicamentul lichid. Terapia cu aerosoli este tehnica cea mai des întâlnită în tratarea infecțiilor căilor respiratorii, când pacientul prezintă simptome de tuse și respirație greoaie. Poate fi folosită în diferite cazuri de boli pulmonare, astm, bronșită sau laringită.

Nebulizatorul poate fi cu compresor sau cu ultrasunete, primul fiind cel mai frecvent utilizat. Acesta conține o masca inhalatorie cu aer comprimat și o piesă auxiliară care se introduce în gură. Poate fi pe baza de baterii, sau poate fi conectat la o sursă de curent.

Medicamentul în stare lichidă este inserat în este transformat în vapori de către compresor. Astfel, aerosolii ajută la fluidificarea mucusului din plămâni, facilitând eliberarea cailor respiratorii. 

Inhalația cu aparate de aerosoli este mult mai eficientă decât varianta clasică de inhalare a aburilor degajați dintr-un vas încălzit, putând fi utilizată atât de către adulți, cât și de copii.

Durata inhalației cu aerosoli este cuprinsă între 5 și 10 minute, timp în care respirația trebuia să fie profundă și lentă. Dacă se poate, este recomandat ca respirația să fie ținută timp de 2-3 secunde înainte de expirare, pentru o eficiență crescută.

La final, aparatul nu trebuie scos imediat din priză ; acesta trebuie menținut timp de încă un minut, pentru a va asigura că s-a consumat tot medicamentul în stare lichidă. Aparatul cu aerosoli trebuie igienizat după fiecare utilizare.

În general, aparatele cu aerosoli și nebulizatoarele sunt considerate unul și același lucru, deși în unele cazuri se precizează că aparatul pentru aerosoli folosește un proces chimic prin care împinge medicamentul în plămâni, în timp ce un nebulizator este un aparat care acționeaza ca un spray fin, lichid, ce conține medicația. În general, medicația utilizată în nebulizatoare poate fi reprezentată de ser fiziologic, diverse substanțe cu efecte decongestionante și antiinflamatoare, corticoizi inflamatori, etc.
Medicii prescriu adesea nebulizatoare copiilor cărora le este mai greu să folosească un inhalator în mod corespunzător. În loc să fie nevoie să cronometreze pompele pentru a inspira medicamentul, o persoană doar inspiră și expiră adânc pentru a prelua particulele fine ce conțin medicația.

Nebulizatoarele sunt, de asemenea, utile pentru persoanele care pot avea nevoie de cantități mai mari de medicamente inhalabile, cum ar fi pacienții cu crize acute de astm, pneumonie, BPOC.  Medicii prescriu frecvent medicamente nebulizate pentru a trata bronșita acută la copii sau pentru bronșita cronică la adulți.

Inhalatoarele sunt mai ieftine și pot fi ușor de transportat de către pacient peste tot. Fiind eficiente din punct de vedere al costurilor, acestea sunt prescrise pentru utilizarea de rutină în tulburările respiratorii. Cu toate acestea, inhalatoarele necesită o coordonare a respirației pentru a permite medicamentului să ajungă la plămâni.

Nebulizatoarele sunt voluminoase, nu sunt ușor portabile și se dovedesc mai scumpe decât inhalatoarele. Acestea sunt avantajoase mai ales în spitale atunci când medicamentele trebuie administrate pacienților cu guler traheostomic sau intubați, celor cu dificultăți de respirație severă, în ambulanțe sau când pacientul stă la domiciliu.

Folosirea umidificatoarelor

În afară de utilizarea acestor dispozitive, este recomandată folosirea unui umidificator, pentru menținerea umidității ideale (40-60%) a aerului din casă sau de la locul de muncă. Acest lucru ajută la fluidizarea mucusului din căile respiratorii și la reducerea tusei. În acest scop, Institutul Național al Inimii, Plămânilor și Sângelui recomandă un umidificator cu ceață rece sau un vaporizator cu abur.

Un studiu din 2014 indică faptul că terapia de umidificare pe termen lung este un tratament rentabil pentru persoanele cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) sau bronșiectazie.

Dacă o persoană cu una dintre aceste afecțiuni folosește un umidificator, acesta trebuie curățat în mod regulat, conform instrucțiunilor producătorului, pentru a distruge bacteriile și alți agenți patogeni care agravează simptomele.

Când să te adresezi unui medic

Așa cum am precizat, bronșita acută se vindecă de la sine, în maxim 6 săptămâni, fără un tratament special. În cazul acesteia, se pot folosi inhalații pentru bronșită doar ca adjuvante în ameliorarea simptomelor. În bronșita cronică, inhalațiile pot însoți tratamentul de bază, recomandat de medic sau chiar acest tratament se poate prescrie într-o formă inhalatorie.

Fie că este vorba de alte tratamente sau de inhalații pentru bronșită, pacienții trebuie să se adreseze medicului dacă simptomele nu cedează ci, dimpotrivă, se înrăutățesc. O tuse persistentă, de lungă durată, diâficultăți de respirație, tensiune și durere în piept, toate acestea sunt semnale de alarmă ce  indicând necesitatea unui consult medical.

Dacă apare febra, aceasta poate indica prezența unei suprainfecții bacteriene, când este necesară prescrierea de antibiotic.

Uneori, bronșita poate duce la pneumonie, o infecție pulmonară severă care necesită terapie cu antibiotice.

Este nevoie să vă adresați medicului dacă aveți simptome care se agravează, cum ar fi:

  • dificultăți de respirație
  • durere în zona pieptului
  • buzele sau unghiile de culoare albastră
  • stare de confuzie, amețeală, somnolență

Toate aceste simptome indică agravarea unei afecțiuni și nu pot fi rezolvate doar cu ajutorul medicației curente și inhalațiilor ajutătoare.

Surse: