inhalații

Inhalații pentru sinuzită si răceală: beneficii și ghid de utilizare

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Inhalarea aburului este un remediu naturist folosit în mod tradițional în cazul mai multor afecțiuni respiratorii. Știm încă de la bunicile noastre că, atunci când avem o răceală, putem încălzi o  oală de apă, adăugând eventual sare, și face inhalații, pentru a ameliora simptome precum congestia nazală sau durerea în gât.

În cea mai simplă formă a lor, inhalațiile pentru răceală, sinuzită sau alergii presupun, pur și simplu, inspirarea aburului cald degajat dintr-un vas cu apă fierbinte sau chiar în timpul băii ori dușului. Pe lângă aceste metode tradiționale, astăzi se pot face inhalații mai complexe, folosind nebulizatoare și o serie de amestecuri care ajută la eliberarea căilor respiratorii în caz de răceală sau sinuzită.  Pentru inhalare se pot folosi ceaiuri, uleiuri esențiale sau chiar decongestionante speciale, sub formă de aerosoli.

În articolul de față, vom vorbi, în primul rând, despre inhalații cu abur folosite în caz de răceală, sinuzită sau alergii, trecând în revistă câteva dintre cele mai eficiente remedii naturale ce pot ameliora simptomele afecțiunilor respiratorii.  

Ce beneficii au inhalațiile cu abur în cazul afecțiunilor respiratorii

Inhalațiile cu abur, denumite și terapie cu abur reprezintă unul dintre cele mai utilizate remedii la domiciliu pentru a calma și deschide căile nazale și pentru ameliorarea simptomelor răcelii, sinuzitei sau altor afecțiuni respiratorii. Această metodă este foarte simplă și implică implică inhalarea vaporilor degajați de apa fierbinte. Principalul efect benefic al aerului cald și umed este de a fluidiza mucusul din căile nazale, gât și plămâni.  Mai departe, subțierea mucusului are ca efect scăderea inflamației și congestiei la nivelul căilor respiratorii și ameliorarea simptomelor de răceală sau sinuzită.

Este important de subliniat faptul că inhalațiile cu abur nu determină vindecarea afecțiunii. Ele ajută doar la ameliorare subiectivă a simptomelor răcelilor și a altor infecții ale căilor respiratorii superioare.

Deși inhalațiile cu abur nu vindecă afecțiunea, diminuează unele simptome supărătoare și pot face organismul să se simtă mai confortabil, în timp ce luptă împotriva infecțiilor respiratorii.

În timp ce bolnavul inhalează aburul cald, acesta pătrunde în căile respiratorii,  ameliorează congestia nazală și deblochează pasajele aeriene.Vaporii de apă fierbinte pătrund adânc în sinusurile înfundate cu mucus și curăță căile nazale, secretiile înmuiate fiind mai ușor evacuate. Atunci când sinusurile și cavitatea nazală sunt curățate, respirația se îmbunătățește, cel puțin pentru o perioadă de timp. Acest remediu poate fi și mai eficient atunci când se adaugă în apa clocotită plante medicinale cu proprietăți antiseptice.

Se pot realiza inhalații cu abur pentru o serie de afecțiuni respiratorii precum:

  • răceala obisnuita
  • infecții ale sinusurilor (sinuzită infecțioasă)
  • gripă
  • bronşită
  • crup laringian
  • alergii nazale

Principalele beneficii ale unor inhalații cu abur sunt:

  • Diminuarea congestiei nazale
  • Ameliorarea durerilor de gât
  • Prevenirea și ameliorarea durerilor de cap
  • Hidratarea căilor nazale uscate și iritate
  • Ameliorarea tusei

În continuare, vom detalia cele mai importante beneficii ale inhalației cu abur.

Diminuarea congestiei nazale

Un beneficiu imediat al inhalării aburului este capacitatea sa de a curăța congestia nazală și toracică. Atunci când facem inhalații, aerul cald și umed ajută la slăbirea mucusului din căile respiratorii. Acest lucru poate fi de mare ajutor în caz de răceală, sinuzită sau alergii, deoarece ușurează respirația și senzația de presiune din căile respiratorii.  

Ameliorarea simptomelor de sinuzită

Sinuzita caracterizată prin inflamarea cavităților sinusurilor, poate duce la simptome precum durere facială, presiune și dificultăți de respirație pe nas. Inhalarea aburului este o modalitate eficientă de a atenua aceste simptome. Aburul umed ajută la calmarea țesuturilor sinusurilor iritate și poate facilita drenarea mucusului, reducând inflamația și presiunea. Adăugarea câtorva picături de uleiuri esențiale, cum ar fi  uleiul de eucalipt sau  de mentă, în apa fierbinte poate spori efectele terapeutice, oferind o ușurare suplimentară și promovând decongestia sinusurilor.

Calmarea durerile de gât

Inhalarea aburului poate fi un remediu liniștitor pentru durerea în gât. Când inhalăm aburul cald, acesta umezește și calmează gâtul, ajutând la atenuarea disconfortului și iritației. Adăugând sare în apa fierbinte folosită pentru inhalații, putem obține o soluție care ameliorează și mai mult durerea în gât. Sarea ajută la reducerea inflamației și poate avea un efect calmant asupra țesuturilor iritate ale gâtului.

Promovarea sănătății plămânilor

Inhalarea aburului nu este benefică numai pentru tractul respirator superior, ci și pentru plămâni. Inhalarea aerului cald și umed poate ajuta la relaxarea căilor respiratorii și a tuburilor bronșice, facilitând respirația, în special pentru persoanele cu afecțiuni precum astmul sau bronșita. Această relaxare a căilor respiratorii poate reduce, de asemenea, severitatea crizelor de tuse și poate oferi ameliorarea simptomelor respiratorii.

Îmbunătățirea sănătății respiratorii generale

Inhalarea regulată a aburului poate contribui la sănătatea respiratorie generală. Astfel de inhalații ajută la menținerea umidității în căile respiratorii, prevenind uscarea acestora, ceea ce poate fi de ajutor în special în climatele uscate sau aride. Asigurarea unui nivel adecvat de umiditate în căile respiratorii este esențială pentru producția de mucus și pentru îndepărtarea eficientă a iritantțlor și a particulelor străine din căile respiratorii. Mai mult, inhalarea de abur poate îmbunătăți circulația sângelui către țesuturile respiratorii, promovând sănătatea și funcționarea acestora.

Alte beneficii ale inhalațiilor cu abur includ:

Facilitarea unui somn mai liniștit

Un somn odihnitor este esențial pentru combaterea răcelilor și a infecțiilor sinusurilor. Corpul are nevoie de odihnă în timp ce luptă împotriva bolii. Inhalarea aburului înainte de culcare poate avea efecte benefice, curățând căile respiratorii, ușurând respirația și asigurând astfel adormirea și un somn fără întreruperi.  

Tratarea răgușelii vocii

Atunci când corzile vocale (laringele) sunt iritate, vocea se modifică și apare răgușeala, care poate însoți diverse boli respiratorii, alergiile sau poate fi rezultatul suprasolicitării vocii (prin cântat, țipat, etc).  În timpul inhalației, Aburul pătrunde în aceste structuri, rehidratându-le și îmbunătățindu-le mobilitatea și funcționarea.

Rehidratarea căilor nazale

Răcelile obișnuite și alte infecții respiratorii pot face ca sinusurile și căile nazale să devină uscate și iritate, ceea ce duce la un disconfort crescut la respirație și chiar la sângerarea mucoasei nazale. Ședințele de inhalații cresc gradul de umezeală în aceste zone, ceea ce ajută la ameliorarea simptomelor.

inhalații

Inhalații pentru sinuzită

Sinuzita, cunoscută și sub numele de rinosinuzită este o afecțiune caracterizată prin inflamarea țesutului care căptușește sinusurile, respectiv cavitățile pline cu aer din interiorul oaselor feței și craniului, în imediata vecinătate a nasului (sinusuri paranazale). Există sinusuri frotale (deasura ochilor), sfenoidale (între ochi și nas), etmoidale (sub globii oculari) și maxilare (la nivelul osului maxilar).  

Sinusurile produc mucus, care menține interiorul nasului umed și protejează împotriva prafului, alergenilor și poluanților. Sinusurile sănătoase sunt pline de aer. Dar atunci când se blochează și se umplu cu lichid, germenii pot crește și pot provoca o infecție.

Deși este confundată adesea cu răceala, sinuzita este, de fapt, o urmare a unei afecțiuni respiratorii, după care sinusurile rămân inflamate și blocate permițând dezvoltareaagenților patogeni. Sinuzita acută este, de regulă, virală, fiind consecința unei răceli, dar apoi se poate dezvolta o suprainfecție bacteriană cronică.

”Răceala este o infecție virală a cailor respiratorii superioare de durata și intensitate mai mică. Când se complică cu o inflamație severă a sinusurilor apare rinosinuzita, de obicei după aproximativ 10 zile de evoluție nefavorabilă a unei răceli. Se manifestă cu simptome precum febra, dureri de cap și dentare, senzație de presiune facială (accentuată de aplecarea în față a capului), prezența mucusului purulent (de culoare galbenă sau verde), obstrucție nazală accentuată, scăderea mirosului, tuse, respirație urat mirositoare.”, specifică dr. Renisa Blaga, pe site-ul reginamaria.ro

Condițiile care pot determina blocarea sinusurilor includ:

  • Raceala obisnuita
  • Rinita alergică, ce provoacă inflamarea mucoasei nasului cauzată de alergeni
  • Polipii nazali
  • Deviația de sept
  • Canale de drenaj blocate
  • Deficiențe ale sistemului imunitar sau medicație care suprimă sistemul imunitar
  • Poluanții din mediu, fumul de țigară

Sinuzita acută începe, de obicei, cu simptome asemănătoare răcelii, cum ar fi rinoreea, congestia nazală și durerea facială. Poate debuta brusc și durează între 2 și 4 săptămâni. Simptomele sinuzitei cronice durează 12 săptămâni sau mai mult.

Principalele simptome includ:

  • Prezența unui mucus nazal gros, care este de obicei de culoare verde și poate conține puroi sau sânge
  • Congestie nazală
  • Durere facială și presiune la nivelul feței și urechilor
  • Dureri de cap și în jurul ochilor
  • Febră
  • Afectarea mirosului, mergând până la anosmie
  • Durere în gât
  • Durere de dinți, în cazul sinuzitei maxilare
  • Picurare postnazală (senzația că flegma curge în spatele nasului, în gât)
  • Tuse
  • Senzație de oboseală

Infecțiile sinusurilor pot cauza și probleme ale urechii medii din cauza congestiei căilor nazale, concretizate prin senzația de presiune în cap și, uneori, vertij.  Halitoza (respirația urât mirositoare) este adesea declarată a fi un simptom al rinosinuzitei cronice.

Tratamentul sinuzitei poate include:

  • Antibiotice, atunci când este vorba despre o infecție bacteriană. Medicul poate recomanda un tratament antibiotic de 10-14 zile pentru sinuzita acută și mai lung pentru cea cronică. Amoxicilina sau augumentinul pot fi recomandate pentru terapie.
  • Analgezice, precum ibuprofenul sau acetaminofenul (paracetamol), pentru a ușura disconfortul.
  • Decongestionante, care ajută la scăderea cantității de mucus din sinusuri și deblocarea sinusurilor. Utilizarea spray-uri nazale decongestionante mai mult de 3 zile este contraindicată, pentru că poate crește ulterior congestia.
  • Antihistaminice, recomandate mai ales în cazul sinuzitei provocate de alergii necontrolate.
  • Steroizi: în unele cazuri, medicul poate prescrie steroizi inhalatori pentru a reduce inflamarea membranelor sinusurilor.
  • Interventie chirurgicala pentru îndepărtarea blocajelor de la nivelul sinusurilor și lărgirea pasajelor sinusale, astfel încât secrețiile să poată curge mai ușor.  

Pe lângă tratamentele medicamentoase, sedințele regulate de inhalații pot fi de mare ajutor. Remediile la domiciliu pentru sinuzită pot include:

  • Inhalații cu abur, inspirat dintr-un vas de apă fierbinte sau în timpul dușului. Vaporii de abur cald ușurează căile nazale congestionate și umflate.
  • Curățarea nasului cu o soluție salină nazală, care poate  ajuta la eliminarea mucusului în exces și la menținerea căilor nazale umede, în vreme ce sarea are efecte antibacteriene. Este recomandat să se folosească apă distilată, sterilă sau fiartă în prealabil pentru a completa soluția de irigare
  • Utilizarea unui umidificator pentru a preveni uscăciunea atmosferică și a permite menținerea căilor aeriene hidratate.
  • Folosirea unui prosop cald și umed sau a unei comprese calde aplicate la nivelul feței, pentru a elimina o parte din presiune.
  • Hidratare adecvată, prin consumul de apă sau ceaiuri, care ajută la subțirea mucusului, ceea ce reduce blocarea sinusurilor.

Inhalațiile cu abur sunt foarte ușor de realizat și au un efect decongestionant semnificativ, fiind utile în mod special pentru sinuzită.

”Pentru a facilita desfundarea și dilatarea cailor nazale și a sinusurilor, se pot folosi inhalatiile cu aburi. Poziționează-ți capul deasupra unui bol cu apă fierbinte, acoperă-ți apoi capul cu un prosop și inhalează aburii preț de 10 minute. Poți adaugă uleiuri esențiale în apă fierbinte, pentru a-i potența efectele. Uleiul esențial de eucalipt este eficient în decongestionarea cailor nazale.”, recomandă Corina Dragomir, specialist medicina alternativă, expert doc.ro

În cazul sinuzitei pot ajuta o serie de inhalații:

  • Inhalații cu apă și sare
  • Inhalații cu ceai de mușețel, mentă sau soc
  • Inhalații cu ulei esențial de eucalipt
  • Inhalații cu ulei de rozmarin
  • Inhalații cu ulei de cimbru

În cazul unor inhalații cu uleiuri esențiale, se pun în jur de 10 picături de ulei la un vas cu doi litri de apă fierbinte și se inhalează vaporii degajați circa 10 minute.

Inhalații pentru răceală

Răceala comună este o boală infecțioasă virală a tractului respirator superior care afectează mucoasa respiratorie a nasului, gâtului, sinusurilor și laringelui. Sunt circa 200 de tulpini de virusuri care pot provoca  răceală comună, cele mai multe din familia rinovirusurilor.  Semnele și simptomele pot apărea la mai puțin de două zile după expunerea la virus.

Simptomele răcelii comune includ:

  • tuse
  • dureri în gât
  • rinoree
  • congestie nazală
  • strănut
  • dureri de cap
  • dureri musculare
  • febră
  • lipsa poftei de mâncare, greață

O răceală comună se ameliorează, de obicei, de la sine, în circa 7- 10 zile, deși unele simptome pot dura până la trei săptămâni.

Răceala se vindecă de la sine, fără un tratament special, dar există anumite remedii pentru ameliorarea simptomelor și pentru a oferi corpului confortul necesar pentru facilitarea procesului de vindecare.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul și acetaminofenul (paracetamol), pot ajuta în cazul durerilor, iar sprayurile decongestionante pot fi utile pentru reducerea congestiei nazale. Antibioticele nu sunt folositoare, dat fiind că răceala comună este o afecțiune virală.

Analgezicele orale combinate, antihistaminice și decongestionante sunt în general eficiente pentru copiii mai mari și adulți.

Printre remediile naturiste în cazul răcelii se numără:

  • Consumul de lichide calde (ceaiuri de plante medicinale, supe)
  • Mierea  și produsele apicole
  • Alimente cu efecte antiinflamatoare, precum usturoiul, ceapa, ghimbirul
  • Siropurile cu efecte calmante, precum siropul din muguri de pin sau siropul de pătlagină
  • Fructele bogate în vitamina C și suplimentele de vitamina C, vitamina D și zinc

Bineînțeles că din lista remediilor naturiste pentru răceală nu pot lipsi inhalațiile, care se pot realiza în mai multe variante:

  • Inhalații simple de abur cald
  • Inhalații ale vaporilor de soluție salină
  • Inhalații de aburi cu uleiuri esențiale (eucalipt, mentă, cimbru)
  • Inhalații ale aburilor unor ceaiuri concentrate (de mușețel, mentă, soc, lămâie, echiancea, ghimbir, scorțișoară)

Inhalațiile cu abur pentru răceală se pot face fără vreun echipament special, dar există și o serie de inhalatoare mai complexe, disponibile pentru cumpărare.

Indiferent de metoda aleasă, iată care sunt principalii pași pentru a realiza inhalații cu abur în cazul răcelii:

  • Se poate folosi un recipient mai mare, un vas Neti, un castron sau chiar o oală. De asemenea, se poate procura un vaporizator special din comerț.
  • În cazul folosirii unui vas, se fierbe apa și se umple recipientul pentru inhalații
  • Se setează un cronometru
  • Bolnavul se așează cu un prosop pe cap deasupra vasului, la circa 20-30 de cm de suprafața apei, creând  un spațiu închis
  • Se inspiră aburul cu respirații lente și adânci timp de cel puțin două până la cinci minute; se umple vasul  cu apă fierbinte la fiecare 2-3 minute
  • ședință de inhalații se limitează la 10-15 minute.
  • Se repetă ședințele de 2-3 pe zi, după cum este necesar.

Adăugarea de uleiuri esențiale, cum ar fi eucalipt, ulei de arbore de ceai și lavandă, în apa clocotită poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Unele cercetări au arătat chiar că anumite uleiuri diminuează inflamația și au un efect antibacterian în cazul infecțiilor bacteriene ale sinusurilor.

Inhalații pentru rinită alergică

Rinita alergică sau febra fânului apare atunci când sistemul imunitar reacționează exagerat la un iritant din aer, în general inofensiv. Pentru a proteja corpul, se eliberează substanțe chimice, principala fiind histamina. Aceasta determină inflamare și prurit la nivelul membranelor mucoase din nas, ochi și gât, pe parcursul procesului de eliminare a alergenilor din organism.

Simptomele rinitei alergice includ

  • strănutul
  • congestia nazală
  • iritarea nasului, gâtului, gurii și ochilor
  • înroșirea ochilor, mâncărimi, lăcrimare
  • exces de mucus în nas și gât
  • picurare postnazală
  • durere  sau usturime în gât
  • senzație de oboseală, mai ales după o criză de rinită
  • respirație șuierătoare, tuse și dificultăți de respirație

Simptomele febrei fânului pot apărea pe tot parcursul anului. Totuși, există și forme sezoniere de rinită alergică,  mai grave primăvara, vara și la începutul toamnei. Acestea sunt determinate, de obicei, de polenul diferitelor plante, cum este ambrozia.

Alergiile din interior pot fi provocate de mucegai, acarieni, ciupercile microscopice de pe părul animalelor de companie.

Tratatamentul rinitei alergice se bazează predominant pe antihistaminice, care pot lua mai multe forme (lichide, pastile, picături pentru ochi, spray-uri nazale și injecții). Medicamentele antihistaminice funcționează prin blocarea histaminei pe care corpul o eliberează în timpul unui răspuns alergic. Dintre antihistaminice pot fi menționate:

  • Loratadină (Claritin)
  • Cetirizină (Zyrtec)
  • Fexofenadină (Allegra)
  • Levocetirizină (Xyzal)

În afară de antihistaminice, în cazul rinitei alergice pot fi de ajutor decongestionante, ce pot fi folosite ca pastile sau spray nazal. Totuși, utilizarea lor este limitată, dat fiind că decongestionantele nazale pot crea dependență când sunt folosite mai mult de cinci zile.

Spray-urile și inhalatoarele nazale cu corticosteroizi reduc inflamația și ameliorează simptomele febrei fânului. Cele mai comune spray-uri nazale sunt Flonase, Nasacort și Rhinocort. Efectele secundare includ dureri de cap, iritații nazale, sângerări nazale și tuse.

În sfârșit, inhibitorii de leucotriene, precum Singulair-ul sau imunoterapia sunt, de asemenea, opțiuni terapeutice în cazul rinitei alergice.

Ca și în cazul sinuzitei sau răcelii, un set de inhalații cu abur poate fi de ajutor pentru ameliorarea simptomelor alergiei, fără a trata efectiv cauza afecțiunii.

Inhalații de abur simplu sau de apă cu sare pot fi realizate alternativ cu spălăturile nazale cu apă sărată. Se pot face, de asemenea, inhalații de apă cu sare și bicarbonat de sodiu, care au efecte în reducerea congestiei nazale și în fluidizarea și eliminarea mucusului.

Inhalațiile cu ulei de arbore de ceai sau cu mușețel au efecte antiseptice și calmante. De asemenea, ghimbirul cu efecte antihistaminice, cimbrișorul, trei frați pătați, soc sau codița șoricelului pot fi utilizate sub formă de infuzie pentru băut sau pentru inhalarea aburilor vindecători. În același fel, inhalațiile cu ulei de eucalipt, mentă, cuișoare sunt foarte utile în cazul rinitei alergice.  

Cu ce poți face inhalații pentru sinuzită, alergii sau răceală

Inhalații pentru nas înfundat

Nasul înfundat este un simptom general atât pentru răceală, cât și pentru alergie sau sinuzită. Fluidizarea și eliminarea mai ușoară a mucusului îngroșat reprezintă ținta principală a inhalațiilor în cazul congestiei nazale. În cazul unui nas înfundat, inhalațiile obișnuite de apă cu sare au un efect vizibil, amplificat de adăugarea câtorva picături de ulei de eucalipt. Se pot face, de asemenea, inhalații cu ceai de mușețel, cu ceai sau ulei de mentă, cu ceai de cimbru, etc.

Inhalarea aburului cald contribuie la descompunerea mucusului și deschiderea pasajelor nazale, ajutând bolnavul să se simtă mai confortabil. 

Inhalații cu sare pentru tuse

Aerosolii salini sunt recunoscuți pentru efectele lor dezinfectante și antimicrobiene, fiind recomandați în cazul unor afecțiuni respiratorii precum astmul alergic, infecțiile respiratorii sau rinita alergică. Conform medicului Mihai Stratulat citat pe site-ul medstore.md, soluția de apă cu sare este utilă pentru calmarea tusei.

Astfel, în caz de tuse uscată, inhalaţiile se fac cu soluţie fiziologică de 0,9%, de 3-4 ori pe zi, iar în caz de tuse umedă se foloseşte soluţie salină de 1,5% (preparată din 1/3 linguriţă de sare la 100 ml apă), apoi de 2,5-3% (preparată din 1/2 linguriţă de sare la 100 ml apă). Soluția poate fi folosită pentru inhalare directă, de abur, prin încălzire sau administrată cu ajutorul unui nebulizator.

Inhalații cu sare și bicarbonat

Dacă la soluția de sare se adaugă bicarbonat de sodiu, beneficiile inhalației pot fi și mai intense. Bicarbonatul dublează efectele antimicrobiene ale sării, creând un mediu alcalin, cu proprietăți antibacteriene. Atât gargara cât și inhalațiile cu soluție de sare și bicarbonat de sodiu au capacitatea de a calma durerile în gât și tusea și de a ameliora congestia nazală.

Pentru a realiza aceste inhalații, se fierb doi litri de apă și se adaugă o lingură de bicarbonat de sodiu și o lingură de sare grunjoasă. Se pot adăuga, de asemenea, plante medicinale (mușețel, cimbru, mentă) și/sau câteva picături de uleiuri esențiale (eucalipt sau mentă).

Inhalații cu ulei de eucalipt.

Uleiul de eucalipt ocupă un loc de frunte printre remediile naturiste care ajută la ameliorarea simptomelor unor afecțiuni respiratorii.  Este unul dintre principalele uleiuri folosite în combaterea tusei, pentru că favorizează expectorația.

”Persoanele care suferă de afecțiuni respiratorii, cum ar fi astmul sau sinuzita, pot beneficia de inhalațiile cu ulei de eucalipt. Uleiul interacționează cu membranele mucoase și nu numai că reduce mucusul, ci ajută la slăbirea acestuia, astfel încât să poată fi eliminat mai ușor. De asemenea, este posibil ca eucaliptul să blocheze simptomele astmului. Atenție, însă, pentru persoanele care sunt alergice la eucalipt, acesta le poate agrava astmul.”, explică dr. Claudia Marin, pe site-ul doc.ro

Pentru inhalații, se adaugă câteva picături de ulei de eucalipt la un vas de apă caldă (1,5- 2 litri), iar bolnavul va respira aburii care ies din vas circa 5-10 minute.

Inhalații cu ulei de mentă

Efecte similare în ameliorarea simptomelor respiratorii are și uleiul de mentă, care poate fi folosit în caz de răceali sau sinuzită. Datorită mentolului, uleiul de mentă contribuie la ameliorarea congestiei și calmează durerile de cap, asociate răcelii sau sinuzitei. Inhalațiile cu ulei de mentă se fac similar celor cu ulei de eucalipt, adăugând câteva picături de ulei (pot fi folosite și amestecuri, de mentă eucalipt și rozmarin) într-un vas cu apă fiartă.

Inhalație cu ceai de mușețel

Ceaiul de mușețel este primul care ne vine în minte atunci când începe o răceală. Și în cazul inhalațiilor, infuzia de mușețel are multiple efecte benefice. Inhalațiile cu acest ceai sunt eficiente pentru ameliorarea simptomelor de răceală sau sinuzită, putând fi folosit și în cazul rinitei alergice, bronșitei, laringitelor sau astmului. Având rol calmant și antiinflamator, inhalațiile cu ceai de mușețel ajută la ameliorarea tusei acute, înmuierea și eliminarea mucusului.  Infuzia pentru inhalație poate fi combinată cu câteva picături de ulei de eucalipt sau lavandă, care îi potențează efectele.

Pentru realizarea inhalațiilor, se fierbe o mână de flori de mușețel în doi litri de apă. Se pot adăuga și alte plante, precum mentă, cimbru sau levănțică, apoi se procedează ca în cazul inhalațiilor cu abur obișnuite.

Cum se realizează inhalațiile cu abur

Inhalațiile de abur oferă numeroase beneficii pentru sistemul respirator, dar trebuie să fie practicate în siguranță, pentru a evita orice riscuri potențiale sau arsuri. Iată câteva sfaturi pentru inhalarea sigură a aburului:

  • Utilizați apă curată și purificată pentru a pregăti baia de aburi
  • Lăsați apa să se răcească ușor înainte de inhalare, pentru a evita arsurile.
  • Păstrați o distanță sigură față de apa fierbinte pentru a preveni stropirea accidentală.
  • Acoperiți-vă capul și recipientul cu un prosop pentru a capta aburul și creați un cort de abur pentru o inhalare mai eficientă.
  • Inspirați profund, dar ușor pentru a evita inhalarea unei cantități prea mari de abur fierbinte
  • Fiți atenți când utilizați uleiuri esențiale, deoarece unele persoane pot fi sensibile sau alergice la anumite uleiuri.

În afară de inhalarea direct din vase cu apă fierbinte, descrisă mai sus, se pot achiziționa și inhalatoare electrice de abur (numite și vaporizatoare). Vaporizatorul folosește electricitate pentru a produce abur care se răcește înainte de a ieși din aparat.Unele vaporizatoare vin cu o mască încorporată care se fixează în jurul gurii și nasului.

Vaporizatoarele cu abur se pot contamina rapid cu germeni, așa că trebuie spălate des pentru a preveni creșterea bacteriilor și fungilor.

inhalații

Inhalarea de abur este considerată un remediu sigur și eficient, dacă este realizată corect. Un risc poate fi cel al arsurilor, dacă intrați în contact cu apa fierbinte.

Pentru a evita arsurile:

  • Asigurați-vă că vasul cu apă fierbinte este pe o suprafață plană, rezistentă și că nu poate fi răsturnat.
  • Nu scuturați și nu vă sprijiniți de bol.
  • Evitați să lăsați aburul să intre în contact cu ochii.
  • Nu lăsați vasul cu apă fierbinte la îndemâna copiilor

Inhalarea aburului nu este recomandată copiilor din cauza riscului de arsuri. Cu toate acestea, copilul poate inhala aburi calzi în timp ce face baie sau duș.

Surse:

  • https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/rinosinuzita
  • https://www.doc.ro/sanatate/4-plante-pentru-raceala-si-gripa-cum-sa-le-folosesti-eficient
  • https://www.medstore.md/terapia-cu-aerosoli-in-tusea-umeda-si-uscata-recomandarile-pediatrului-mihai-stratulat-nebulizer-aparate-aerosoli-aparat-inhalatii/
  • https://www.doc.ro/sanatate/uleiul-esential-de-eucalipt-beneficii-si-contraindicatii
  • https://www.catena.ro/ce-beneficii-are-terapia-cu-aerosoli-sfaturi-pentru-alegerea-unui-nebulizator
  • https://www.sfatulmedicului.ro/Afectiuni-respiratorii-la-copii/de-ce-sa-alegem-terapia-prin-inhalare-inhalatii_19304
  • https://www.alphega-farmacie.ro/articole/raceala-si-gripa-afectiuni-respiratorii/terapia-prin-abur
  • https://www.dcmedical.ro/inhalatiile-cu-aburi-beneficii_643077.html
  • https://fares.ro/plante-medicinale-care-trateaz-sinuzita/
  • https://www.healthline.com/health/steam-inhalation#_noHeaderPrefixedContent
  • https://www.verywellhealth.com/steam-inhalation-for-cold-and-sinus-5213591
  • https://www.healthshots.com/preventive-care/self-care/steam-inhalation-benefits/
  • https://www.healthline.com/health/essential-oils-for-sinus-congestion#benefits
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/321322#saline-irrigation
  • https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8622-allergic-rhinitis-hay-fever