Leacuri bătrânești pentru plămâni? Au efect sau nu?

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Deși ne aflăm în plină expansiune a medicinei,  care folosește tehnologii din ce în ce mai avansate, nu înseamnă că înțelepciunea tradițională trebuie abandonată. De exemplu, există leacuri bătrânești pentru plămâni care s-au dovedit eficiente de-a lungul anilor, fie pentru tratarea, fie pentru curățarea căilor respiratorii. Aceste remedii naturale sunt la îndemâna oricui și au reale beneficii în cazul unor afecțiuni mai ușoare, cum ar fi răcelile, guturaiul, unele bronșite. Alteori, pot fi folosite ca adjuvante pentru boli mai serioase, precum pneumoniile, astmul bronșic sau pentru eliminarea mucusului în exces în BPOC. Există chiar studii care susțin eficiența acestor tratamente, recomandând totuși utilizarea lor responsabilă, monitorizată de medic. În articolul de față vom trece în revistă cele mai cunoscute leacuri bătrânești pentru plămâni, discutând totodată modul în care acționează și dovezile care susțin eficiența lor.

Cele mai utilizate leacuri bătrânești pentru plămâni

Atunci când ne ferim de doctori și de spitale, metodele terapeutice tradiționale, învățate de la părinții și bunicii noștri sunt prima opțiune spre care ne orientăm. Fie că este vorba de frunze zdrobite de varză aplicate pe contuzii, de cataplasme și băi cu oțet pentru diverse inflamații, de ulei turnat pe răni și arsuri, de diverse unguente și tincturi făcute în casă, sunt o mulțime de remedii din bătrâni, mai mult sau mai puțin fundamentate științific, pe care le folosim pentru diverse suferințe. Dintre acestea fac parte și o serie de leacuri bătrânești pentru plămâni, tratamente naturiste și home-made pentru inflamații și infecții ale căilor respiratorii sau boli pulmonare. Probabil că v-ați pus întrebarea  câte dintre ele sunt cu adevărat eficiente. În cele ce urmează le vom aborda pe cele mai populare dintre ele, prezentând studii și păreri medicale care vin în sprijinul lor sau, dimpotrivă, le contrazic.

Inhalații cu sare, cele mai populare leacuri bătrânești pentru plămâni

Inhalarea particulelor uscate de sare sau a inhalațiilor cu aburii unei soluții saline reprezintă unul dintre cele mai cunoscute remedii tradiționale în lupta cu răcelile, durerile în gât, infecțiile respiratorii virale acute. Despre terapia cu sare se consideră că este eficientă și în ameliorarea unor simptome asociate cu Boala Pulmonară Obstructivă Cronică sau astmul.

Dintre multiplele leacuri bătrânești pentru plămâni, acesta este cel mai studiat și fundamentat științific. Se cunoaște faptul că umiditatea din aerul inhalat ajută la fluidizarea mucusului din plămâni. Iată de ce băile și dușurile calde asociate cu inspirarea aburilor sau instalarea unui umidificator în casă sunt indicate în cazul persoanelor care suferă de diverse afecțiuni respiratorii. O altă opțiune de inhalare a aburilor implică punerea apei fierbinți într-un vas, acoperirea capului cu un prosop și inhalarea aburului. Unii oameni adaugă o frecție cu vapori mentolați în apa fierbinte pentru a ajuta la mobilizarea mucusului. Pe lângă faptul că sprijină descompunerea și eliminarea mucusului în exces, aburii calzi ajută șila relaxarea mușchilor,  care pot fi încordați din cauza tusei.  Un studiu din 2014, indică faptul că terapia de umidificare pe termen lung este un tratament adjuvant eficient pentru persoanele cu boală pulmonară obstructivă cronică sau bronșiectazie. Cu toate acestea, cercetătorii au avertizat că sunt necesare mai multe investigații.

Adăugarea de sare în soluția ai cărei aburi sunt inhalați face ca aceasta să fie și mai eficientă. Sarea are efecte antiinfecțioase, antiseptice și bactericide, de aceea inhalarea de aburi cu sare poate fi utilă în cazul infecțiilor respiratorii. 

„Când particulele fine de sare sunt inhalate, acestea se vor depune pe mucoasa căilor respiratorii și vor atrage apă în căile respiratorii, determinând subțierea mucusului și făcându-l mai ușor de eliminat, făcând astfel oamenii să se simtă mai bine”, arată dr. Norman Edelman, consilier științific principal al Asociației Americane pentru Plămâni. Dr. Edelman sugerează că este posibil ca terapia cu sare să ofere ameliorarea unor  simptome ale unor boli pulmonare obstructive, precum BPOC și astmului. 

De aceeași părere este și dr. Felicia Rusu, medic de familie.

”Prin inhalarea aerosolilor salini, sarea se depune pe tractul respirator şi curăţă focarele de infecţie. Aerosolii sunt micro-particule aflate în suspensie într-un mediu gazos. Pentru a avea cu adevărat efect este recomandabil să se urmeze o asemenea terapie timp de minimum 15 şedinţe – câte o şedinţă pe zi, timp de o oră. În cazul astmaticilor ar fi bine chiar să vină măcar de patru ori pe an – este cel mai sănătos aer şi cel mai curat datorită proprietăţilor aseptice şi bactericide”, afirmă dr. Rusu în cadrul adevarul.ro

Pentru prepararea unei băi de abur cu sare, este suficient să se fiarbă un litru de apă, la care să se adauge o lingură de sare, apoi să se inhaleze aburii degajați.

Foarte eficienți par să fie aerosolii din salină, dat fiind că aerul de aici este lipsit de poluare și de alergeni, temperatura este constantă (15-16 grade), iar umiditatea ridicata (în jur de 60%). Aciditatea scăzută a aerului de salină împiedică dezvoltarea bacteriilor și a microrganismelor, iar clorura de sodiu din aer are efect de decongestionare și dezinfectare a căilor respirat.
Nu doar inhalarea de aburi cu sare, ci și gargara cu apă sărată pare să aibă efect în cazul unor infecții respiratorii.  Gargara cu apă sărată poate ajuta la îndepărtarea mucusului din gât și la ameliorarea iritației.

”Gargara cu apă sărată este un remediu bun contra durerilor în gât. Puteţi încerca şi cu ceai de muşeţel ori cu tinctură de propolis. Se pun 20-25 de picături la 50 de mililitri de apă. Repetaţi procedura de două sau de patru ori pe zi, în funcţie de severitatea simptomelor.” , arată dr. Ovidiu Bojor, pentru doctorulzilei.ro

Alte inhalații utile par a fi cele cu bicarbonat de sodiu, în special  pentru răceli și nas înfundat.

Lapte cu usturoi pentru plămâni

Din seria de leacuri bătrânești pentru plămâni face parte o combinație inedită: laptele cu usturoi. Este acest amestec eficient sau nu?

Se cunoaște faptul  că usturoiul are o serie de proprietăți vindecătoare. Rezultatele unui studiu din 2016 arată că usturoiul a inhibat eficient multiplicarea virusului bronșitei infecțioase, ceea ce  sugerează că usturoiul ar putea fi folosit ca remediu natural pentru bronșită.

”Usturoiul este un puternic antiseptic, antiviral și antibacterian și, în plus, ajută la eliminarea mai rapidă a mucusului de la nivelul căilor respiratorii. O modalitate eficientă de a consumă usturoi pentru tratarea bronșitei este că atare, dar, pentru cei cărora nu le place gustul sau nu suportă iuțeala excesivă, se poate apela și la extractul de usturoi, care se găsește în orice magazin tip plafar, și care poate fi adăugat în ceaiuri și chiar mâncăruri, sau poate fi consumat că atare, conform prospectului.”, spune dr. Oana Cuzino pe site-ul doc.ro 

Este indicat ca usturoiul să fie utilizat cu prudență, dacă există probleme digestive sau tulburări ale sângelui.

În ceea ce privește amestecul de usturoi cu lapte, există voci care susțin că acesta este util pentru curățarea plămânilor și pentru ameliorarea simptomelor unor afecțiuni precum: astm, pneumonie și chiar tubeculoză. Se pare că acest amestec, în combinație și cu turmericul, este foarte util pentru tratarea tusei persistente, mai ales grație potențialului antimicrobian și antiinflamator al usturoiului și curcumei. În ceea ce privește TBC, unele componente cu sulf ale usturoiului ar putea fi utile pentru ameliorarea anumitor simptome. Rețeta propusă cuprinde ca ingrediente 500 de ml de lapte, 10 catei de usturoi curatat si pisat, 2 sau 3 lingurite de zahar brun, 250 de ml de apa care se fierb împreună până când amestecul se reduce la jumătate, apoi se consumă băutura caldă. Cu toate acestea, efectul amestecului lapte-usturoi nu este susținut de studii știițifice, ba chiar există voci care se pronunță împotriva sa.

„Îi sfătuiesc pe oameni să ignore afirmația conform căreia usturoiul cul lapte ar fi util în cazul bolilor respiratorii. Usturoiul și laptele nu au impact asupra simptomelor de astm, pneumonie, tuse și tuberculoză. De asemenea, acesta nu este un tratament pentru probleme cardiace sau artrită.”, a declarat Arthur Chuemere, profesor de fiziologie umană la facultatea de științe medicale de bază a Universității din Port Harcourt.

Alte leacuri bătrânești pentru plămâni: tincturile

Dacă vorbim de leacuri bătrânești pentru plămâni, nu puteau sa lipsească tincturile. Acestea sunt extracte alcoolice de plante, care s-au preparat și folosit ani la rând acasă și se găsesc astăzi la plafaruri și magazine naturiste.

Un astfel de exemplu de tinctură pulmonară conține muguri de pin, soc, cimbrișor, pătlagină, lemn dulce, levănțică și plămânărică, având ca efecte:
-susținerea sistemului respirator
-fluidificarea secrețiilor bronșice și eliminarea acestora
-reducerea proceselor inflamatorii de la nivelul sistemului respirator
Această tinctură este antusiva, secretolitica, mucolitica, expectorantă, fluidizantă a secretiilor bronșice, antiinflamatoare și antiseptică. Indicațiile ei terapeutice cuprind: tuse seacă și productivă, bronșită acută și cronică, astm bronșic, traheita, pneumonie,insuficiență respiratorie, gripă, răceli de diverse etiologii, alergii, infecții ale cailor respiratorii, viroze.

O altă tinctură include ca ingrediente: angelica, cimbru de grădina, coada-calului, ghimbir, iarbă-mare, muștar alb, pătlagină, plămânărică, podbal, rozmarin, salvie, scorțișoară, alcool etilic alimentar, apă deionizata.

Această tinctură are următoarele efecte : bronhodilatator, expectorant, antitusiv, al caii respiratorii, antibacterian, antispastic, tonic pulmonar, analgezic, diaforetic.

”În ceea ce privește remediile naturiste, se recomandă anumite produse fitoterapeutice cu acțiune antiseptică, antibacteriană și antiinflamatorie, cum ar fi extractul de echinacea, ceaiul de măceș, ceaiul și/sau extractul de eucalipt. De asemenea, ceaiul de cimbrișor este util în atenuarea simptomelor și consumul de miere și de lăptișor de matcă, dimineața pe stomacul gol.

În plus, mușcata roșie este o plantă de real ajutor în tratamentul complementar al bronșitei, care poate ajută, în special, în vindecarea guturaiului asociat cu boală și eliminarea mucusului de la nivelul gâtului, într-un timp relativ scurt. În acest sens, se poate consuma extract de rădăcină de mușcată roșie (Pelargonium), sub formă de sirop sau tinctură, adăugat într-o cană cu ceai călduț cu miere de albine.” , arată dr. Oana Cuzino, pe doc.ro

Aloe vera pentru plamâni

Aloe vera sau Aloe barbadensis este o plantă suculentă care are multe beneficii pentru sănătate. A fost folosit în medicina alternativă pentru tratamentul a multiple afecțiuni, deci nu este de mirare că ocupă un loc de frunte în topul unor leacuri bătrânești pentru plămâni. Aloe vera este o plantă asemănătoare cactusului care prosperă în climatele calde și uscate.

Studiile au arătat că Aloe Vera are o numeroase componente active (vitamine, enzime, minerale), având beneficii importante pentru sănătate, în ceea ce privește vindecarea rănilor, ameliorarea inflamațiilor, efecte pozitive asupra sistemului imunitar, activitate antivirală și anti-tumorală. Cantitatea importantă de antoxidanți a plantei o face utilă și în ameliorarea simptomelor unor afecțiuni pulmonare. 

Sucul de aloe vera poate în cazul unor tulburări respiratorii, determinate de gripă, bronșită și alergii. Aloe vera contine sulf, lupeol, acid salicilic, acid cinamic, azot ureic si fenol care impiedica dezvoltarea bacteriilor, reducand astfel posibilitatea unor infecții interne și externe.

Borș pentru plămâni

Borșul este un preparat specific bucătăriei românești și este considerat și un remediu terapeutic puternic pentru o serie de afecțiuni. Puterea terapeutică se datorează faptului că borșul conține vitamine din complexul B, vitaminele D și H, calciu, magneziu, fosfor, enzime, seleniu și crom. Borșul, sau zeama rezultată din macerarea tărâțelor de grâu conține și o cantitate importantă de vitamina C, aminoacizi esențiali, carbohidrați și minerale.

Borșul are numeroase proprietăți curative, în special dietetice și purificatoare, este extrem de nutritiv și combate slăbiciunea și oboseala.

Pentru a beneficia de bacteriile probiotice din borș, acesta trebuie consumat că atare. Atunci când este fiert în ciorbe, borșul își pierde calitățile probiotice, însă are în continuare o serie de efecte benefice pentru sănătate.

Borșul este folosit în popor și pentru ameliorarea afecțiunilor respiratorii precum bronsitele sau astmul”, arată dr. Oana Cuzino.

Nutriționiștii recomandă cura de borș în vederea revigorării întregului organism. Pentru a ne menține în formă, se recomandă să bem câte o cană cu borș cu un sfert de oră înainte fiecărei mese principale, timp de 20 de zile. Apoi, după o pauză de șapte zile, cura se poate repeta.

Faima cea mai mare pe care și-a câștigat-o borșul se datorează capacității, încă neexplicate de știință, de a trezi omul din beție, înlăturând și simptomele intoxicației de alcool. Este, de asemenea, un adjuvant puternic în cazuri de greață și vomă, indigestie și oboseală cronică

În seria de leacuri bătrânești pentru plămâni, borșul este indicat în cazul bolilor respiratorii cronice, precum astm, sinuzită, bronșită și TBC.

În caz de astm, sinuzită sau bronșită, se beau două căni de borș, zilnic pentru a stimula vindecarea acestor boli și pentru a preîntâmpina recidivele și/sau agravările. Se recomandă cure de câte trei săptămâni în care se bea borșul cu un sfert de oră înainte de masă.

Ca adjuvant în tuberculoză, se bea o jumătate de litru de borș pe stomacul gol, înainte de mesele principale, pentru că se consideră că unele substanțe active din borș au capacitatea de a bloca dezvoltarea bacililor care provoacă această maladie.

Ceapa, în top leacuri bătrânești pentru plămâni

Cunoscută de decenii ca un adevărat medicament tradițional, ceapa (Allium cepa) își are locul ei în tratarea multor afecțiuni, dar și în grupul celor mai eficiente leacuri bătrânești pentru plămâni.

Ceapa oferă corpului puterea de a lupta împotriva toxinelor și microbilor care duc la îmbolnăvire, deoarece conțin cantități mari de nutrienți esențiali, inclusiv: vitamina C, fibre dietetice, acid folic, calciu, fier, zinc.

Asociația Națională a Cepei raportează că o serie de compuși organosulfurați, responsabili de gustul și mirosul cepei, pot reduce simptomele diabetului și pot preveni inflamația cauzată de astm.

De secole, ceapa a fost folosită ca remediu casnic pentru tratarea tusei și răcelilor. Consumul de suc de ceapă sau prepararea unui sirop de ceapă pot calma gâtul iritat. Aceiași compuși sulfurici care previn inflamația ajută și la combaterea mucusului și acționează ca un expectorant natural.
Ceapa conține quercetină, un antioxidant puternic care ajută la întârzierea daunelor oxidative asupra celulelor și țesuturilor. De asemenea, are proprietăți antivirale și efecte de reglare a histaminei. Studiile au arătat că quercetina elimină radicalii liberi din organism, protejează și regenerează vitamina E și dezactivează efectele nocive ale ionilor de metal chelat. Întărește pereții capilari pentru a reduce inflamația și poate proteja, de asemenea, mucoasa plămânilor și a tuburilor bronșice de deteriorarea cauzată de poluare și de alți contaminanți din aer.

Datorită conținutului crescut de flavonoide și alte substanțe active, ceapa prezintă o serie de efecte farmacologice cu spectru larg, inclusiv efecte antioxidante, antiinflamatorii, antihipertensive și antidiabetice.

Extractele și constituenții din ceapă prezintă efecte relaxante ale mușchilor netezi traheali, indicând posibile activități bronhodilatatoare sau efecte de ameliorare asupra bolilor respiratorii obstructive

 Efectele preventive ale plantei și ale componentelor sale asupra afecțiunilor pulmonare induse de expunerea la agenți nocivi, precum și a cancerului pulmonar, a infecțiilor pulmonare și a tulburărilor alergice și imunologice au fost, de asemenea, indicate în studiile experimentale și clinice. Prin urmare, se poate considera că există o bază științifică solidă pentru dezvoltarea terapiilor care utilizează această plantă, pentru a îmbunătăți tulburările respiratorii, alergice și imunologice. Acest lucru susție poziția ei de frunte în topul unor leacuri bătrânești pentru plămâni.

Un leac bătrânesc pentru plămâni presupune amestecarea unor sucuri de usturoi și ceapă, fiind util pentru curățarea sistemului respirator, după bronșită și răceli.

Pentru a pregătiți sucul, veți avea nevoie de:

  • ceapă 1 buc;
  • usturoi 2 bucăți;
  • zahăr 1 vârf de linguriță.

Totul trebuie să fie tocat foarte mărunt apoi, lăsat câteva ore până ce se obține un suc. Din acest amestec se ia o 1 lingură de trei ori pe zi, timp de o săptămână. Acest leac bătrânesc nu este recomandat persoanelor cu boli ale tractului gastro-intestinal.

Alte remedii naturale pentru bolile pulmonare

„În guturai sau chiar în gripă, un meniu corect ar trebui să conţină unele plante, cum sunt țelina, usturoiul, ceapa, vinetele, rădăcina de iarbă mare, frunzele de podbal, sparanghelul etc. De asemenea, recomand să adăugați în preparatele culinare, după fierberea alimentelor, frunze de mentă, busuioc, frunze de dud etc.”, arata Ovidiu Bojor pentru libertateapentrufemei.ro.

Siropul de ridiche neagră

Unul dintre cele mai cunoscute leacuri tradiționale românești pentru tuse este siropul de ridiche neagră. Se taie felii, se presară cu zahăr și se acoperă. O altă variantă este să scobești ridichea, să adauci în scobitură zahăr sau miere. După 24 de ore, se strânge sucul și se administrează trei-patru lingurițe pe zi. Se pare că amestecul este și mai util dacă se adaugă și hrean.

În ridichea scobită se adăuga, pe lângă miere sau zahăr, hrean ras. Se cocea la cuptor. Din sucul care se lăsa se luau trei-patru linguriţe pe zi. Tot în medicina tradiţională se recomandă aplicaţii locale cu ridiche rasă în dreptul plămânilor (pentru pneumonii) sau în dreptul ficatului (pentru stările congestive ale acestuia)… Hreanul era folosit în anemii, lipsă poftei de mâncare, gastrite hipoacide, dar și ca antidiareic și diuretic marcant. Era recomandat în hidropizie, gută, reumatism, probleme respiratorii, astm sau bronşită. ”, scrie dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Consumul lichidelor calde

Este binecunoscut faptul că atunci când suntem răciți, multă lume ne spune să bem lichide calde, fie că este ceai, lapte cald sau supe.

Apa caldă, ceaiul și alte băuturi calde ajută la subțirea mucusului, facilitând tusea. Chiar și atunci când suntem sănătos, avem nevoie de multe lichide pentru hidratare. Cu atât mai mult când suferim de anumite afecțiuni respiratorii, precum pneumonia sau bronșitele, dat fiind faptul că lichidele calde fluidizează mucusul din plămâni, făcându-l mai ușor de eliminat prin tuse.  

O serie de ceaiuri calde au efecte benefice și ele sunt cele mai populare și utilizate din gama de leacuri bătrânești pentru plămâni.

Astfel, ceaiul de ghimbir poate ajuta pentru ameliorarea simptomelor bronșitei, deoarece ghimbirul este un antiinflamator natural. Unii cercetători au găsit dovezi că ghimbirul poate avea un efect antiinflamator împotriva infecțiilor respiratorii.

În unele cercetări, s-a descoperit că extractul de ginseng reduce numărul de bacterii din plămânii persoanelor cu bronșită cronică, care aveau un atac de bronșită acută. Ginseng-ul are calități antiinflamatorii, care pot atenua inflamația în tuburile bronșice.

Ceaiul de turmeric este foarte util, fiind folosit de secole în orient pentru a trata problemele de respirație, durerea și oboseala. Cercetătorii au descoperit că ar putea lupta împotriva infecțiilor și ar putea diminua iritația determinată de  pneumonie. O recenzie din 2020 sugerează că un compus numit curcumină din turmeric are calități antiinflamatorii, antioxidante și antimicrobiene care pot ajuta corpul să se apere împotriva pneumoniei. O altă revizuire din 2018 susție  activitatea curcuminei împotriva durerii, ceea ce înseamnă că ar putea oferi o oarecare alinare pentru durerea toracică din pneumonie.

 Consumul turmericului trebuie făcut, totuși, cu atenție și la recomandarea medicului, pentru că poate interfera cu anumite medicamente.

Ceaiul de mentă poate ajuta, de asemenea, la atenuarea iritației și la eliminarea mucusului. Cercetările sugerează că poate fi un decongestionant eficient, antiinflamator și analgezic.

Un ceai foarte utilizat în rândul acestor leacuri bătrânești pentru plămâni este cel de plămânărică.  Plămânărica este un lichen care și-a câștigat numele în Evul Mediu grație aspectului sau care aduce a plămân. Planta s-a folosit de-a lungul timpului pentru a întări plămânii, în tratarea bronșitei și astmului.

Frunzele și florile de lumânărică sunt folosite ca remediu medicinal pentru afecțiuni respiratorii de tot felul, de la astm, tușe, bronșită și până la boală pulmonară. Fitochimicalele sale detoxifică și calmează bronhiolele și sunt expectoranti naturali eficienți.

 Ceaiul de eucalipt conține un antibiotic natural, numit cineol, cu proprietăți antivirale și antifungice. ”Administrarea prin inhalare sau pe cale orală este benefică atât pentru problemele respiratorii purulente cât și pentru cele ne-purulente, cum ar fi bronșită, astmul și boală pulmonară obstructiva cronică.”, se arată în cadrul unui studiu privind eficiența ceaiului și uleiului de eucalipt în bolile pulmonare.  

Ceaiul pentru plămâni din frunze de pătlagină stimulează producția de mucus, fiind un remediu foarte bun pentru tusea seacă sau iritația gâtului.  Este o plantă ușor de găsit, crește în grădină și poate fi folosită ca remediu casnic pentru congestia pulmonară.

Foarte utilizat în medicina populară pentru afecțiuni respiratorii este cimbrul.  

Un studiu din 2016 despre efectele cimbrului asupra cailor respiratorii a concluzionat – fără umbră de îndoială – că planta este printre cele mai utile și protectoare pentru plămâni:

”Cimbrul este folosit în mod tradițional pentru proprietățile expectorante, mucolitice, antitusive și antispastice…Extractul din cimbru poate fi un tratament eficient pentru bolile cronice care apar din cauze inflamatorii, când o hipersecretie a mucusului sufocă abilitatea de curățare ciliara și obstrucționează căile respiratorii, cauzând morbiditate și mortalitate.” 

Uleiurile esențiale

Mulți oameni cu bronșită sau BPOC folosesc uleiuri esențiale pentru a ameliora simptomele, în special inflamația și dificultățile de respirație.

Unele cercetări sugerează că inflamația căilor respiratorii poate fi redusă prin utilizarea de mirtol, ulei de eucalipt sau ulei de portocale, uleiul de mirtol prezentând beneficii suplimentare împotriva inflamației.

Dintre uleiurile esențiale care pot ajuta la ameliorarea dificultăților de respirație asociate cu bronșita fac parte:

  • eucaliptul
  • busuiocul
  • cimbrul
  • menta
  • rozmarinul
  • arborele de ceai
  • oregano

Mierea

Mierea este adesea folosită ca remediu natural pentru tuse și se spune că are atât proprietăți antivirale, cât și antibacteriene.

Cercetările privind eficacitatea mierii pentru infecțiile tractului respirator indică că poate fi un tratament eficient la domiciliu.

Un studiu din 2007 a analizat cât de bine a funcționat mierea pentru copiii cu bronșită, demonstrând că grupul de copii care au consumat miere a experimentat o ameliorare a simptomelor față de cei care au luat placebo. Cu toate acestea, beneficiile clinice au fost mici, fiind necesare studii suplimentare. Este important de subliniat că mierea nu trebuie administrată copiilor sub 1 an.

Doctorul Virginia Faur, cercetător şi inventator de medicamente, recomandă în cadrul adevarul.ro o rețetă naturală care poate fi folosită cu succes în cazul infecțiilor respiratorii și are ca ingrediente: miere, cimbru, ulei de cimbru. Mierea obţinută după macerarea cimbrului este un remediu puternic, cu proprietăți bactericide, bacteriostatice, regenerative, imunostimulatoare, după cum susține cercetătoarea.

Când să te adresezi medicului

O serie de leacuri bătrânești pentru plămâni par a fi utile în special ca tratamente ajutătoare în cazul unor afecțiuni respiratorii mai ușoare, grăbind timpul de vindecare al acestora. De asemenea, multe pot însoți tratamentele recomandate de medic, pentru probleme mai grave.

Cu toate că sunt persoane care declară că se bazează exclusiv pe aceste leacuri bătrânești pentru plămâni, este bine ca utilizarea lor să nu înlocuiască sfatul și recomandările medicului pneumolog, mai ales în cazul unor boli severe. Atunci când simptomele se agravează în ciuda utilizării acestor remedii, este necesar ca persoanele să se adreseze cât mai repede medicului.

Deși majoritatea infecțiilor respiratorii virale pot fi tratate acasă, folosind remedii tradiționale, sunt cazuri în care este necesar să apelați urgent la medic.

Dacă au trecut deja 10 zile după declanșarea unei răceli și nu vă simțiți mai bine, trebuie să vă consultați medicul. Majoritatea virusurilor respiratorii acționează pe o perioadă de șapte până la 10 zile, așa că, dacă răceala durează mai mult, ar putea fi o infecție bacteriană, care necesită antibiotice.”, spune Christine Kirlew, medic internist la Piedmont.

Mersul la medic este indicat mai ales dacă simptome precum frisoane, febră, tuse productivă însoțită de flegmă galbenă sau verde durează mai mult de 10 zile.

De asemenea, este exențial să solicitați asistență medicală de urgență dacă dificultățile de respirație sunt însoțite de dureri în piept, leșin, greață, o nuanță albăstruie pe buze sau unghii, umflarea gleznelor, stare de confuzie, toate acestea pot fi semne ale unui atac de cord sau embolie pulmonară.
Dacă aveți dureri în piept, dificultăți de respirație, senzație de presiune în piept sau respirație șuierătoare, trebuie să vă adresați imediat medicului dumneavoastră.

În cazul bronșitei este important să mergeți la doctor dacă simptomele bronșitei persistă peste 3 săptămâni, sunt însoțite de febră sau interferează cu somnul.

De asemenea, solicitați imediat asistență medicală dacă dificultățile de respirație devin severe sau dacă tusea este însoțită de secreții cu sânge.

Pentru anumite categorii de persoane vulnerabile nu este suficient ca tratamentul aplicat să fie bazat doar pe leacuri bătrânești pentru plămâni,  ci este necesară monitorizarea medicului.

Copiii, în special cei foarte mici, adulții în vârstă, persoanele imunocompromise,  din cauza medicamentelor sau a bolii și cei cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) sau astm sunt mai susceptibili la complicații în urma unei răceli și trebuie să facă neapărat o consultație medicală.

Surse:

  • https://www.bzi.ro/leacuri-batranesti-pentru-plamani-cum-sa-ti-cureti-sistemul-respirator-in-mod-natural-4176648
  • https://www.doctorulzilei.ro/ovidiu-bojor-aceste-remedii-naturale-va-ajuta-sa-eliminati-virusii-si-sa-va-intariti-plamanii/ fbclid=IwAR04gwxDk77xe4CpdyLpwAmh9YMTQMCEkIj2Qp5eUVRNx2tlAy7tWp692Vw
  • https://www.libertateapentrufemei.ro/sanatate/leacurile-bunicii-pentru-guturai-244561
  • https://www.libertateapentrufemei.ro/tratamente-naturiste/leacuri-traditionale-romanesti-211054
  • https://adevarul.ro/locale/resita/cel-mai-bun-leac-natural-plamani-infectii-respiratorii-prepara-rapid-antibioticul-saracului-1_57e781f05ab6550cb8f7d1c7/index.html
  • https://adevarul.ro/locale/slatina/sarea-substanta-minune-doctor-functioneaza-terapia-plamani-puternici-articulatii-sanatoase-1_5559e778cfbe376e355453a4/index.html
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/317705#home-remedies
  • https://www.webmd.com/lung/ss/slideshow-pneumonia-home-treatment
  • https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-pneumonia
  • https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-bronchitis#home-remedies https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/home-remedies/improve-your-lung-capacity-with-these-natural-remedies/articleshow/53079869.cms
  • https://www.piedmont.org/living-better/when-to-see-a-doctor-for-a-cold