Metode naturiste de curățare a plămânilor după renunțarea la fumat

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Renunțarea la fumat este una dintre cele mai bune decizii pe care o persoană le poate lua pentru sănătatea sa. Cu toate acestea nu este și printre cele mai ușoare. Sevrajul care urmează poate fi o provocare, dar este și un semn că organismul se detoxifică și se recuperează. Tocmai de aceea, în perioada care începe după renunțarea la fumat, este important să contribuim activ la procesul de curățare și regenerare a plămânilor. Acest proces începe încă din primele zile după renunțarea la fumat, însă durata de recuperare completă a plămânilor diferă de la o persoană la alta. Există o serie de metode naturiste prin care putem stimula curățarea plămânilor, contribuind astfel la vindecarea lor și la refacerea capacității optime de funcționare. Articolul de față trece în revistă câteva dintre cele mai eficiente metode naturiste de curățare a plămânilor după renunțarea la fumat, subliniind totodată avantajele acestei decizii benefice pentru sănătate.

Cum afectează fumatul plămânii

Plămânii sunt responsabili pentru furnizarea de oxigen întregului corp. Oxigenul este esențial pentru toate organele și celulele, pentru funcționarea optimă a creierului și pentru asigurarea energiei necesare mișcărilor. Un nivel adecvat de oxigen echilibrează și fortifică organismul, întărește sistemul imunitar și reduce stresul și anxietatea.

Fumatul lezează țesutul pulmonar și împiedică funcționarea corectă a plămânilor, astfel încât schimburile de gaze sunt afectate. Din această cauză, cantitatea de oxigen transportată către țesuturi este adesea insuficientă, ceea ce poate determina slăbiciune și difuncții ale diferitelor organe.

Fumul de țigară inhalat conține peste 7.000 de substanțe chimice toxice, printre care: nicotină, gudron, monoxid de carbon, acid cianhidric, compuși radioactivi și unele metale, radicali liberi. Acestea pot deteriora plămânii, pot provoca diverse boli și pot îngusta căile respiratorii, determinând afecțiuni caracteristice precum emfizemul pulmonar, bronșita cronică, BPOC (Boala Pulmonară Obstructivă Cronică) sau cancerul pulmonar.

Se estimează că opt din 10 cazuri de BPOC sunt cauzate de fumat. În plus, persoanele care fumează au un risc de 20 de ori mai mare de a dezvolta cancer pulmonar comparativ cu nefumătorii. Fumatul poate crește și riscul altor tipuri de cancer, precum cel bucal, laringean, al traheei, al bronhiilor și al orofaringelui. Fumatul este responsabil pentru unul din cinci decese în rândul bărbaților și femeilor.

Pe lângă faptul că provoacă diverse tipuri de cancer, fumatul crește de 2-4 ori riscul de boli coronariene, hipertensiune arterială, infarct miocardic acut și accident vascular cerebral. Alte complicații legate de fumat includ probleme de fertilitate, pierderea dinților, tulburări endocrine, diabet, afectarea sistemului nervos.

Iată de ce renunțarea la fumat este atât de importantă și echivalează cu a reda sănătatea întregului corp. Cu toate acestea, nu este ușor ca un fumător să reziste simptomelor fizice și psihice declanșate de sevrajul după țigări.

”Pentru cei mai mulți este foarte greu să renunțe din cauza dependenței de nicotină și astfel sunt tentați să cedeze. Renunțarea la fumat poate da insomnii, iritabilitate, depresie, ceea ce face că tot acest proces să devină foarte dificil. Pe lângă toate aceste simptome fizice, pot apărea și reacții de natură psihologică sau emoțională.”, arată dr. Negruțiu Claudia pe sfatulmedicului.ro

În cadrul programelor de renunțare la fumat, cum este ”Stop fumat”, persoanele au acces la consiliere și medicație, în special înlocuitori ai nicotinei, bupropion, nortriptilină sau clonidină, care să ajute pacientul să depășească criza ce se poate instala după ce renunță la țigări.

Primii care beneficiază de renunțarea la fumat sunt plămânii, care încep să se curețe și să se regenereze la scurtă vreme după ce un fumător se decide să nu se mai atingă de țigări. Procesul de curățare și vindecare a țesutului pulmonar poate fi sprijinit activ printr-o serie de proceduri și metode, precum și cu ajutorul unor remedii naturiste foarte eficiente.

Ce se întâmplă cu plămânii după renunțarea la fumat

Așa cum spuneam, plămânii încep să se vindece imediat după renunțarea la fumat.  Food and Drug Administration arată că, la aproximativ 12 ore după ultima țigară, nivelul de monoxid de carbon din sânge revine la normal și crește fluxul de oxigen. În decurs de 2 săptămâni până la 3 luni după renunțarea la fumat, îmbunătățirea funcției pulmonare devine vizibilă, persoana respiră mai bine, se diminuează senzația de scurtare a respirației sau dispnee. Simptomele precum tusea și dificultățile de respirație scad.

 În decurs de un an de la renunțarea la fumat, riscul de a suferi un atac de cord scade. În decurs de doi până la cinci ani, riscul de accident vascular cerebral se poate reduce la nivelul celui al unui nefumător.

”Fumătorii trebuie să fie conștienți că nu pot spera ca efectele fumatului de 30-40 de ani să dispară în 6 luni. De pildă, riscul cardiovascular al fumătorului ajunge să fie egal cu cel al nefumătorului spre doi ani de la întreruperea completă a fumatului.”, a declarat dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, medic cardiolog, pe csid.ro

Până în al cincilea an de la renunțarea la fumat, riscul de cancer de gât, gură, esofag și vezică urinară scade cu 50%, iar riscul de a muri din cauza cancerului pulmonar scade la jumătate după circa 10 ani fără fumat.

Societatea Americană de Cancer menționează câteva beneficii suplimentare aduse de renunțarea la fumat:

  • ritmul cardiac și tensiunea arterială scad
  • funcția pulmonară se îmbunătățește în decurs de două săptămâni până la trei luni de la ultima țigară
  • tusea și dificultățile de respirație se diminuează în primul an după renunțarea la fumat

plămânii încep să se curețe și să se vindece, iar riscul de infecție scade

Alte beneficii asociate cu renunțarea la fumat:

  • simțul mirosului și gustului se îmbunătățesc
  • respirația urât mirositoare dispare, la fel și mirosul neplăcut al pielii sau hainelor, care pot să apară la persoanele fumătoare
  • aspectul pielii, părului, dinților, unghiilor se ameliorează
  • sunt evitate cheltuielile semnificative pentru țigări
  • persoana care renunță la fumat se simte mai energică și mai puțin obosită
renunțarea la fumat

Metode de curățare a plămânilor după renunțarea la fumat

Plămânii au capacitatea de autoregenerare și curățare, ceea ce înseamnă că se vor vindeca treptat după renunțarea la fumat. Cu toate acestea, există anumite modificări ale stilului de viață care pot accelera rata de reparare a țesutului pulmonar. Iată care sunt acestea:

Hidratare intensă

Apa ajută la eliminarea toxinelor din organism, inclusiv a celor din țigări și produse din tutun.  După renunțarea la fumat, o persoană trebuie să bea mai multă apă în fiecare zi pentru a ajuta corpul să se detoxifice și să elimine cât mai multe toxine . Unii medici recomandă ceaiuri sau apă fierbinte, dat fiind faptul că băuturile calde pot ajuta la subțierea mucusului din plămâni și la o curățare mai ușoară a acestora.

S-a descoperit că ceaiul verde, în special, are proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la protecția și regenerarea plămânilor după anumite boli.

”Unul dintre cele mai ușor de găsit remedii pe bază de plante folosite pentru a controla pofta asociată cu fumatul este ceaiul verde. Ca un antioxidant puternic, ceaiul verde ajută la restabilirea dezechilibrului oxidant/antioxidant pe care fumatul l-a perturbat și ajută organismul în perioada de detoxifiere. De asemenea, unele substanțe naturale din ceaiul verde ajută la reducerea nevoii de a fuma. ”, spune dr. Oana Cuzino pe doc.ro

Dietă sănătoasă

Alimentele sănătoase, cum ar fi fructele, legumele, nucile, semințele și peștele sunt încărcate cu substanțe nutritive care ajută la eliminarea toxinelor din organism. Nutrienții din aceste alimente ajută, de asemenea, celulele să se repare și să contribuie la creșterea țesuturilor noi și sănătoase. Medicul poate evalua dieta unui fost fumător și poate recomanda anumite modificări pentru a vă ajuta plămânii să se vindece mai repede.

Consumul de alimente care luptă împotriva inflamației poate ajuta la menținerea unor plămânii sănătoși după renunțarea la fumat.

Inflamația poate îngreuna respirația și poate provoca congestie toracică.

Alimentele antiinflamatoare precum turmeric, legume cu frunze verzi, cireșe, afine, măsline, nuci, fasole și linte pot fi foarte utile în perioada următoare renunțării la fumat, reducând inflamația și ameliorând simptomele unor afecțiuni pulmonare, susținând o sănătate mai bună a plămânilor.

Exerciții fizice

Exercițiile fizice măresc cantitatea de oxigen livrată celulelor și țesuturilor. Exercițiile cardiovasculare precum mersul rapid, înotul, alergarea și mersul cu bicicleta sunt ideale curățarea plămânilor, după renunțarea la fumat.  

Exercițiile forțează mușchii să muncească mai mult, ceea ce crește rata de respirație a corpului, rezultând o aprovizionare mai mare cu oxigen a mușchilor. De asemenea, îmbunătățesc circulația, făcând organismul mai eficient în eliminarea excesului de dioxid de carbon pe care organismul îl produce atunci când face mișcare.

Chiar și o simplă plimbare în aer liber poate face minuni deoarece menține deschise alveolele pulmonare,  astfel încât pot schimba eficient oxigenul, furnizându-l în cantități optime corpului.

Tusea de curățare

Tusea poate să persiste timp de câteva săptămâni sau luni după renunțarea la fumat. Acest lucru este complet normal și este modalitatea corpului de a elimina excesul de mucus care s-a acumulat în plămâni. Pentru a ajuta curățarea plămânilor, o persoană poate alege să facă exerciții de tuse controlată,  voluntară,  prin care să grăbească eliminarea mucusului din plămâni.
Tusea controlată permite corpului să scape de toxinele din mucus, deblochează căile respiratorii mai mici și le deschide pentru a obține mai mult oxigen. Iată cum poate fi practicată:

  • stai așezat pe un scaun, cu umerii relaxați, ținând ambele picioare drepte pe podea
  • încrucișează brațele peste abdomen
  • inspiră încet pe nas
  • expiră încet în timp ce te apleci înainte, apăsând abdomenul cu brațele
  • tușește de doua sau de trei ori în timp ce expiri, ținand gura ușor deschisă
  • inspiră încet pe nas
  • odihnește-te și repetă

Practicarea respirației profunde

Respirația profundă oferă multe beneficii pentru sănătatea plămânilor și îmbunătățirea capacității de a respira. Respirația abdominală întărește diafragma, diminuează cererea de oxigen și eliberează aerul învechit, captiv în plămâni.

De asemenea, respirația diafragmatică încetinește ritmul respirator și ajută la relaxare și inducerea unei stări de calm.  Practicarea respirației profunde este mult mai eficientă pe termen lung decât fumatul pentru diminuarea stresului și, în plus, are numeroase alte efecte benefice.

Inhalarea de aburi calzi

Terapia cu aburi presupune inhalarea vaporilor de apă încălzită. Această terapie poate ajuta la subțierea mucusului din plămâni, reducerea inflamației din căile respiratorii și curățarea mai eficientă a plămânilor. Pentru a realiza terapia cu aburi, se procedează astfel:

se încălzește apă într-o oală sau ibric, apoi se toarnă într-un vas pentru inhalații

se așează un prosop pe  cap, apoi persoana stă deasupra vasului cu aburi, la aproximativ opt centimetri distanță

persoana inspiră încet și profund timp de două până la cinci minute aburii degajați de apa caldă

De asemenea, poate fi cumpărat un dispozitiv electric de inhalare realizat special pentru terapia cu aburi.

Percuția toracică și drenajul postural

Percuția toracică este o altă metodă care ajuta la eliminarea excesului de mucus din plămâni. Este efectuată, de regulă, de un medic sau un terapeut respirator care aplică scurte lovituri ritmice la nivelul peretelui toracic pentru a disloca mucusul prins în plămâni.

Drenajul postural implică culcarea în diferite poziții folosind gravitația pentru a elimina mucusul din plămâni. Această practică poate îmbunătăți respirația și poate ajuta la tratarea sau prevenirea infecțiilor pulmonare.

Combinarea percuției toracice și a drenajului postural poate ajuta la curățarea căilor respiratorii de excesul de mucus.

Suplimente cu vitamina D

S-a demonstrat că unele suplimente pentru detoxifierea pulmonară pot avea efecte pozitive, cum ar fi vitamina D, care joacă un rol important în stimularea răspunsurilor sistemului imunitar și ajută la reducerea inflamației căilor respiratorii. Cu toate acestea, majoritatea suplimentelor sau uleiurilor folosite pentru detoxifierea căilor respiratorii nu au o eficiența demonstată științific.
„Există unele produse aerosolizate care conțin „uleiuri esențiale”, promovate ca fiind sănătoase, dar inhalarea oricărui tip de ulei sau a altor produse lipidice poate fi periculoasă pentru plămâni.”, arată dr. Norman Edelman, consilier științific principal la American Lung Association.

Evitarea unui aer poluat

Poate că aceasta nu este o metodă specifică de curățare a plămânilor, dar este o condiție importantă pentru menținerea lor într-o stare bună. După renunțarea la fumat, este bine se evite locurile cu un grad mare de poluare, precum și spațiile în care suntem supuși la fumat pasiv.

Putem verifica indicele local de calitate a aerului, iar dacă valoarea acestuia este mare, se recomandă evitarea ieșirii în spațiile exterioare.

Este important ca și aerul din interior să se păstreze curat, prin îndepărtarea prafului, a alergenilor,  a mirosurilor neplăcute, utilizarea unor produse de curățare naturale, fără parfum și evitarea spray-urilor cu aerosoli.

Cele mai utile plante pentru curățarea plămânilor

La apa fierbinte folosită pentru inhalarea de aburi pot fi adăugate o serie de plante medicinale, care au

au proprietăți detoxifiante, antioxidante și antiinflamatorii. Plantele medicinale pot fi un remediu puternic, ajutând la susținerea și calmarea iritațiilor pulmonare. Pot fi făcute și infuzii din aceste plante, consumul ceaiurilor ajutând la fluidizarea mucusului din căile respiratorii, la decongestionare și eliminarea mai ușoară a mucozităților și toxinelor.

Printre plantele recomandate pentru curățarea plămânilor după renunțarea la fumat se numără următoarele:

Eucaliptul

Eucaliptul a fost folosit de mult timp pentru a ajuta la curățarea locală a plămânilor de microorganisme și particule nocive, conținute în poluanți și fum. Proprietățile sale aromatice puternice ajută la curățarea plămânilor în cazul inhalării și reduc inflamația. Se pot face inhalații de aburi la care se adaugă câteva picături de  eucalipt.

Ceaiul verde

Așa cum am arătat și mai sus, consumul de ceai verde este foarte util în perioada de după renunțarea la fumat, datorită conținutului remarcabil de antioxidanți ce luptă împotriva radicalilor liberi și a curăță plămânii de toxine.

renunțarea la fumat

Scorțișoara

Acest condiment cu miros plăcut are o multitudine de antioxidanți și proprietăți antiinflamatorii, ajutând la reducerea inflamației în plămâni și la vindecarea leziunilor.

Sucul de guave

Acest suc bogat în vitamina C este un remediu excelent împotriva fumatului.

”Sucul de guave neutralizează efectele nicotinei. Pentru porția de o zi ai nevoie de: 4 fructe de guava și3 căni de apă rece. Se spală fructele, se curăță de coajă și se taie în cuburi mici, se pun într-un blender și sucul rezultat poate fi ușor îndulcit cu puțină miere. Se consumă de mai multe ori pe zi, ori de câte ori simți nevoia să fumezi. Guava poate fi, de asemenea, eficientă în tratamentul hipertensiunii arteriale, scăderea colesterolului și combaterea aterosclerozei.”, recomandă dr. Cuzino

Oregano

Oregano este o plantă care poate fi de mare ajutor pentru curățarea plămânilor, adesea trecută cu vederea. Are proprietăți calmante și de curățare, antioxidante, antibacteriene și antimicrobiene, fiind  excelent pentru tratamentul infecțiilor din căile respiratorii superioare.

Menta

Calitățile  aromatice ale mentei puternice sunt excelente pentru decongestionare și ajută la fluidizarea și curățarea mucusului.

Ghimbirul

La rândul său, ghimbirul este bogat în antioxidanți și împiedică stagnarea mucusului, eliberând toxinele din plămâni.

Sucul de lămâie

Ca toate citricele, lămâia are un conținut ridicat de antioxidanți și ajută la detoxifierea plămânilor, protejându-I de inflamație. Într-un pahar de apă caldă se poate adăuga un sfert de cană de suc de lămâie și bea înainte de micul dejun. De asemenea, poate fi folosit suc de ananas sau merișor în loc de suc de lămâie pentru curățarea plămânilor.

Morcovii

Sucul de morcovi este un excellent detoxifiant, având un conținut bogat de carotenoide, vitamina C și licopen, foarte utili pentru sănătatea pulmonară. Acești antioxidanți pot fi regăsiți și în roșii, dovleci, caise, papaya, pepene, așa că respectivele fructe pot fi incluse într-o dietă antiinflamatorie pentru plămâni.

O serie de ceaiuri și siropuri sunt utile, în general, pentru plămâni și pot fi consumate după renunțarea la fumat, pentru a accelera curățarea plămânilor:

  • Ceai de lumânărică
  • Ceai de plămânărică
  • Infuzie de pătlagină
  • Infuzie de măceș
  • Sirop de iarbă mare
  • Sirop de cimbru
  • Ceai de salvie
  • Ceai de rădăcină de lemn dulce
  • Ceai de fenicul
  • Ceai de echinacea

De asemenea,  grapefruitul, usturoiul și ceapa sau sucul de aloe vera au proprietăți antiinflamatoare și detoxifiante puternice, putând fi folosite după renunțarea la fumat.

Surse: