Mucegai în casă? Iată cum îți poate afecta sănătatea și cum scapi de el

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Atunci când ai mucegai în casă, nu este doar o problemă neplăcută legată de confort, dar și un adevărat pericol pentru sănătate. Mucegaiul se poate forma în interior în anumite locuri cu umezeală ridicată. Apare cel mai des pe pereți, dar, dacă întâlnește condiții favorabile, poate crește pe orice altceva, de exemplu pe haine, jucării,  obiecte de mobilier, cărți și, bineînțeles, pe alimente. Sporii de mucegai pot fi inhalați , producând alergii, intoxicații, precum și alte afecțiuni. Expunerea la mucegai poate irita ochii, pielea, nasul, gâtul și plămânii atât în cazul persoanelor alergice la mucegai, cât și al persoanelor care nu au alergie la acesta.  Iată de ce atunci când observăm mucegai în casă este absolut necesar să luăm măsuri de îndepărtare a acestuia și de prevenție a reapariției sale. În articolul de față vorbim despre efectele nocive ale mucegaiului asupra sănătății, precum și despre modul în care poate fi eliminat mucegaiul din interior.

Ce este mucegaiul

Mucegaiul face parte din regnul fungi (ciuperci), fiind o structură constituită din ciuperci microscopice saprofite sau parazite, sub formă de filamente, care se înmulțesc prin spori. Aspectul colorat, asemănător prafului al mucegaiurilor este determinat de formarea de spori care conțin metaboliți secundari fungici. Mucegaiurile provoacă biodegradarea materialelor naturale, jucând un rol important în ecosisteme. Pe de altă parte, această acțiune este nocivă atunci când determină deteriorarea alimentelor sau a unor obiecte. Mucegaiurile joacă, de asemenea, roluri importante în biotehnologie și industria alimentară, în producerea diferiților pigmenți, băuturi, produse alimentare, antibiotice, produse farmaceutice și enzime.

Experții estimează că există peste 300.000 de tipuri diferite de mucegai, dintre care unele se pot dezvolta în interior. Atunci când apare mucegai în casă,a cesta poate să aparțină uneia dintre următoarele specii: .

Aspergillus: acest tip de mucegai crește adesea în interior, pe pereți, material de construcție cum ar fi gips-carton, țesături, alimente. Aspergillus este verde, alb sau gri, cu pete întunecate și un aspect pudrat. Apare frecvent în zone umede, precum și puțin ventilate, precum poduri și subsoluri.

Cladosporium: este un tip de mucegai care crește în zone reci sau calde, mai ales pe țesături și suprafețe din lemn, precum și în conductele de încălzire și răcire. Poate avea culorile maro, verde sau negru.

Penicillium: acesta crește pe diverse materiale deteriorate de apă sau care absorb umezeala și are, de obicei o culoare specifiă, verde-albăstrui. Se găsește adesea sub covoare, în subsoluri și în izolații.

Alternaria: mucegairuile din acest grup se dezvoltă în locuri umede din interior, cum ar fi băi, dușuri sau sub chiuvetele deteriorate, unde există scurgeri, precum și în țesături și tapet, lângă ferestre și aparate de aer condiționat. Are un aspect amorf, alb cu pete negre.

Aureobazidium: acest mucegai este roz cu pete negre. Se găsește cel mai frecvent pe lemn, pereți, chitul ferestrelor.

Stachybotrys chartarum: numit și mucegai negru, acesta crește pe lucruri cu un conținut ridicat de celuloză. Se găsește, de obicei, pe hârtie, carton și plăci de gips-carton.

Trichoderma: acest mucegai este alb crem, dar devine verde atunci când eliberează spori. Se găsește adesea pe lemn, ferestre și în băi și bucătării.

Pe alimente se pot dezvolta mai multe mucegaiuri, precum  Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Mucor și Rhizopus.

Mucegaiurile iau o varietate de forme și texturi. Ele pot fi albe, negre, galbene, albastre sau verzi și adesea arată ca o decolorare sau o pată pe o anumită suprafață. Pot avea, de asemenea, un aspect catifelat, difuz sau aspru, în funcție de tipul de mucegai și de locul în care crește.

Cu toate că mucegaiurile au efecte negative pentru sănătate, tot unui tip de mucegai îi datorăm unele dintre cele mai importante produse medicale: antibioticele. Acestea au fost descoperite accidental de bacteriologul Alexander Fleming, pornind de la un tip de Penicillium, numit Penicillium rubrum. Fleming a obținut penicilina și arătat că aceasta ar putea inhiba diferite tipuri de bacterii patogene, dar nu a reușit să producă compusul în cantități suficient de mari, necesare pentru producerea unui medicament. Ulterior, însă, cercetările s-au extins și s-au obținut antibioticele, de o importanță inestimabilă în tratamentul și chiar eradicarea unor boli. Mai multe medicamente care scad colesterolul sunt derivate din mucegaiuri (cum ar fi lovastatina, de la Aspergillus terreus). Medicamentul imunosupresor ciclosporina, utilizat pentru a suprima respingerea organelor transplantate, este derivat din mucegaiul Tolypocladium inflatum.

De ce apare mucegai în casă

Sporii de mucegai se găsesc peste tot, atât în ​​interior, cât și în exterior, dar nu sunt vizibili cu ochiul liber. Aceștia pot pătrunde în casă în multmai multe moduri moduri:

  • pot intra prin ferestre deschise, uși și sisteme de ventilație
  • se pot atașa de obiecte, animale de companie, hainele oamenilor, pantofi

Mucegaiul se poate dezvolta doar dacă sporii aterizează pe o suprafață propice creșterii, cum ar fi o zonă umedă, cu un aport adecvat de nutrienți. Dacă mediul este nepotrivit pentru spori, aceștia nu se dezvoltă, de obicei, și nu provoacă o problemă. Iată de ce atunci când apare mucegai în casă, există anumite locuri vulnerabile (foarte umede, întunecoase, neaerisite, deteriorate), iar pentru a preveni instalarea mucegaiului este necesar să se remedieze problemele respective. 

Locurile  cele mai frecvente în care se formează mucegaiul includ:

  • zonele în care au avut loc scurgeri și inundații
  • ferestrele unde se formează condens
  • locurile în care aerul nu circulă, de exemplu, în spatele unui dulap
  • materialele celulozice umede, unul dintre cele mai propice medii pentru creșterea mucegaiului (produse din hârtie, inclusiv tapet, carton, tavan fals, produse din lemn)
  • materiale de izolare
  • tapițerie și alte țesături
  • sisteme de aerisire și încălzire, aer condiționat

Atunci când se observă o pată pe un perete sau într-un alt loc din casă există anumite indicii că este vorba de mucegai:

  • în apropiere, dar nu prea multă lumină și aerisire
  • se observă deformarea are un miros caracteristic, umed, pământos
  • există o sursă de umiditate, crăparea sau exfolierea materialului pe care crește
  • pata continuă să crească, în vreme ce murdăria sau petele vechi nu se mai măresc
  • adăugarea de înălbitor sau spray special de mucegai determină îndepărtarea petei într-un timp foarte scurt

Creșterea mucegaiului este, de obicei, vizibilă și resimțită inclusiv din cauza miosului caracteristic. Atunci când apare mucegai în casă poate deteriora articolele de uz casnic și poate avea un impact semnificativ asupra sănătății.

Efectele mucegaiului asupra sănătății

Unele boli ale oamenilor și animalelor pot fi cauzate de anumite mucegaiuri. Afecțiunile pot rezulta din:

  • sensibilitatea alergică la sporii de mucegai
  • creșterea mucegaiurilor patogene în organism
  • efectele compușilor toxici produși de mucegaiuri (micotoxine), ingerați sau inhalați

Alergiile și problemele respiratorii sunt printre principalele probleme care apar atunci când există mucegai în casă.

Aceste particule pot irita plămânii, nasul și gâtul, în special la o persoană care are deja o problemă de respirație, astm bronșic sau o afecțiune pulmonară cronică

mucegai în casă

Alergiile la mucegai apar atunci când sistemul imunitar reacționează exagerat la anumite tipuri de mucegai, pe care organismul  le consideră a fi alergene. Acest lucru poate duce la simptome similare rinitei alergice, precum strănutul și congestia nazală.

Alte simptome cauzate de alergia la mucegai includ:

  • ochi iritați, înlăcrimați
  • mâncărimi
  • tuse cronică
  • dureri de cap sau migrene
  • respiratie dificila
  • erupții cutanate (dermatită)
  • oboseală
  • probleme ale sinusurilor
  • dureri în gât

Reacțiile alergice la mucegai sunt frecvente. Ele pot fi imediate sau întârziate.

Nu toate mucegaiurile provoacă simptome de alergie. Cele mai comune tipuri de mucegaiuri care provoacă astfel de simptome sunt:

  • Alternaria
  • Aspergillus
  • Cladosporium
  • Penicillium

Există anumiți factori de risc pentru apariția unei alergii la mucegai:

  • locuitul sau munca într-o clădire care are o umiditate mai mare de 50% sau ventilație slabă
  • activități într-un mediu care a fost inundat, are țevi cu scurgeri sau este expus în alt mod la umiditate extremă
  • antecedente familiale de alergii

Anumiți lucrători pot avea o probabilitate mai mare de expunere la mucegai:

  • muncitori la fermă
  • persoanele care lucrează în industria lemnului sau cherestelei  
  • vinificatori

Producția de micotoxine

Unele mucegaiuri produc micotoxine care pot avea efecte grave, mergând până la probleme neurologice și, în unele cazuri, la moarte.

Expunerea prelungită la micotoxine poate fi deosebit de dăunătoare. Termenul „mucegai toxic” se referă la mucegaiurile care produc micotoxine, cum ar fi Stachybotrys chartarum sau Aspergillus, care produce aflatoxine.

Mucegaiurile pot reprezenta, de asemenea, un pericol pentru sănătatea umană și animală atunci când sunt consumate, în urma creșterii anumitor specii de mucegai în alimentele depozitate. Unele specii produc metaboliți secundari toxici, numiți colectiv micotoxine, inclusiv aflatoxine, ochratoxine, fumonisine, tricotecene, cirinină și patulină.

”Efectele nocive ale mucegaiului sunt date de micotoxine, substanțe toxice produse și eliberate de fungi. Micotoxinele specifice mucegaiului sunt, în special, dăunătoare, iar, prin expunerea îndelungată la acestea, te poți îmbolnăvi de micotoxicoză, sau intoxicația cu mucegai. Simptomele acestei afecțiuni includ: tuse, respirație șuierătoare, durere în gât, nas înfundat, prurit la nivelul ochilor sau al pielii.  Alte simptome ale intoxicației cu mucegai pot cuprinde: durere de cap, schimbări de dispoziție, sângerări nazale, pierderea temporară a memoriei.”, precizează dr. Oana Cuzino pe site-ul doc.ro

Ce boli poți face de la mucegai în casă

Prezența mucegaiului în locuință este asociată cu o serie de afecțiuni, de regulă respiratorii. Mucegaiul poate reprezenta o problemă de sănătate, în special pentru persoanele cu  alergii, o problemă respiratorie preexistentă sau un sistem imunitar slăbit.

Alergia la  mucegai

Așa cum am văzut, atunci când ai mucegai în casă, cea mai frecventă problemă este alergia.  O persoană cu sensibilitate sau alergie la diverse componente ale mucegaiului poate reacționa într-o manieră mai mult sau mai puțin severă.

Persoanele cu alergie la mucegai, precum și astm bronșic sunt supuse unui risc crescut de de a avea un atac de astm atunci când există mucegai în mediu.

Iritația pulmonară și respirația șuierătoare pot fi declanșate, de asemenea, de contactul cu mucegaiul.

Mai rar, mucegaiul poate cauza probleme de sănătate mai grave, la unele persoane cu anumiți factori de risc.

Infecții

Majoritatea oamenilor respiră în mod regulat sporii de mucegai fără a suferi complicații de sănătate. Cu toate acestea, persoanele cu anumite afecțiuni pot fi expuse riscului unei infecții pulmonare sau altor infecții prin inhalarea anumitor tipuri de mucegai.

Exemple de infecții legate de mucegai includ:

  • aspergiloza
  • histoplasmoza
  • sporotricoza
  • febra văii (coccidioidomicoza)

Există un risc mai mare de a dezvolta aceste boli la persoanele care au afecțiuni precum:

  • Astm bronșic
  • Boala Pulmonara Obstructivă Cronică (BPOC)
  • Sarcoidoza
  • Fibroză chistică
  • Tuberculoză

Mucegaiul poate provoca reacții severe la persoanele cu sistem imunitar compromis, inclusiv persoanele care iau corticosteroizi sau au HIV

Pneumonita determinată de mucegai în casă

Expunerea la o cantitate mare de mucegai poate provoca uneori o reacție mai gravă cunoscută sub numele de pneumonită de hipersensibilitate. Acest tip de expunere apare, de obicei, în anumite medii profesionale, mai degrabă decât din cauza prezenței de mucegai în casă. 

Aspergiloza

Unele tipuri de mucegai, cum ar fi Aspergillus, pot cauza o problemă gravă de sănătate, cunoscută sub numele de aspergiloză. ,Persoanele care au un sistem imunitar slăbit sau o boală pulmonară preexistentă pot avea o reacție severă atunci când inhalează sporii de mucegai.

”Sistemul imunitar joacă un rol-cheie în izolarea și distrugerea sporilor. Cu cât sistemul imunitar este mai rezistent, cu atât persoană în cauza îl poate izola și apoi distruge fără a dezvoltă afecțiunea. De menționat este faptul că aspergiloza nu este o afecțiune contagioasă și nu poate și transmisă și la ceilalți indivizi.  Frecvența bolii este întâlnită exclusiv la pacienții imunodeprimati, cum ar fi cei cu neoplasme aflați sub tratament chimioterapic, bolnavii de SIDA sau alte maladii severe asociate cu comorbidități multiple.”. precizează dr. Livia Claudia Todireasa pe site-ul sfatulmedicului.ro

Există diferite tipuri de aspergiloză:

  • Aspergiloza bronhopulmonară alergică (ABPA): Aceasta afectează plămânii și poate provoca probleme de respirație.
  • Sinuzita alergică cu aspergillus: Aceasta afectează nasul și poate determina congestie nazală și dureri de cap.
  • Aspergilom sau bilă fungică: aceasta se formează la nivelul plămânilor și provocă tuse, care poate fi însoțită de sânge și probleme de respirație.
  • Aspergiloza pulmonară cronică. Simptomele includ:
  • dificultăți de respirație
  • tuse
  • scădere în greutate

De asemenea, mucegaiul și agenții microbieni pe care îi produce pot crește riscul de infecții bronșice și fungice.

Cum te protejezi de mucegai în casă

Controlul umidității este cheia pentru prevenirea creșterii mucegaiului în interior. De asemenea, este important ca locuința să se păstreze curată și bine ventilată.

Cauzele umidității în casă includ:

  • respirația oamenilor și a animalelor de companie
  • utilizarea apei pentru spălat și gătit
  • umiditatea din aer, de exemplu, în zilele ploioase sau umede
  • scurgeri de apă
  • aerisirea insuficientă

Agenția pentru Protecția Mediului arată că este bine ca nivelul de umiditate în locuință să se păstreze sub 60%, pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului și a altor patogeni.

Riscul de umiditate excesivă și formare de mucegai se poate reduce prin:

  • repararea rapidă a instalațiilor deteriorate, pentru a preveni scurgerile și inundațiile
  • folosirea unui dezumidificator pentru a reduce umiditatea interioară
  • lăsarea ferestrelor deschise atunci când este posibil, pentru a permite aerului să circule; mai ales zonele umede trebuie să fie bine ventilate
  • folosirea unor extractoare pentru a elimina umezeala în timpul gătitului
  • evitarea activităților de interior care produc umiditate, cum ar fi uscarea hainelor sau utilizarea încălzitoarelor cu kerosen
  • verificarea că toate țesăturile sunt bine uscate înainte de a le depozita
  • golirea și aerisirea din când în când sertare și dulapuri rar folosite
  • curățarea regulată, astfel încât mucegaiul să nu se depună pe suprafețe, mobilă sau alte materiale
  • folosirea unor produse care distrug mucegaiul atunci când se curăță baia
  • evitarea așezării covoarelor în băi și subsoluri
  • întreținerea clădirilor, instalațiilor, jgheaburilor și canalelor de scurgere pentru a reduce riscul de scurgeri

Nu este întotdeauna posibilă prevenirea creșterii mucegaiului, dar curățarea și ștergerea regulată a suprafețelor și instalațiilor poate reduce riscul de apariție sau agravare a acestuia.

Tratamentul afecțiunilor determinate de mucegai în casă

Dacă apar simptome de expunere la mucegai, este necesar un consult medical. Poate fi dificil de stabilit dacă mucegaiul, o altă afecțiune sau un tip de alergie cauzează simptomele. Medicul poate recomanda teste de piele sau de sânge pentru a determina dacă există cu adevărat o alergie la mucegai.

Tratamentele și pașii preventivi pentru alergiile la mucegai pot include:

  • utilizarea de medicamente, inclusiv spray-uri nazale cu corticosteroizi, antihistaminice, decongestionante; acestea pot ajuta la ameliorarea simptomelor ușoare până la moderate legate de expunerea la mucegai
  • vaccinuri antialergice, care pot fi potrivite mai ales dacă există predispoziție alergică și simptome severe pe tot parcursul anului
  • gestionarea umidității la domiciliu, conform măsurilor recomandate mai sus

În cazul în care există suspiciunea unei boli mai grave, provocate de mucegai, cum este aspergiloza, consultul medical și analizele recomandate de medic sunt obligatorii.

”Radiografia pulmonară și CT-ul sunt de elecție în diagnosticarea acestei afecțiuni și pot arată semne ale unei infecții difuze sau o imagine tipică denumită ”în zurgălăi”, care evidențiază acumularea filamentelor fungilor într-o cavitate chistică numită aspergilom. O altă investigație importantă este examenul microscopic al sputei, unde se identifica tulpină ciupercii de Aspergillus.”, specifică dr. Todireasa.

Tratamentul include antifungice, care distrug sporii și înlătura infecția din organism, corticoizi administrați oral sau inhalator, pentru diminuarea inflamației și prevenirea agravării în cazul persoanelor cu astm sau fibroză chistică, administrarea de vitamine pentru stimularea imunității și antibiotice, în cazul în care apare o suprainfecție bacteriană. Intervenția chirurgicală poate fi recomandată dacă aspergilomul nu este distrus de antifungice și sângerează la nivel pulmonar.

mucegai în casă

Soluții împotriva mucegaiului

În multe cazuri, puteți scăpa singur de mucegaiul de uz casnic. Mucegaiul poate fi îndepărtat cu:

  • produse comerciale: sprayuri speciale, soluții antimucegai, inclusiv soluții tip vopsea cu efecte de inhibare a creșterii mucegaiului
  • apă și săpun
  • soluție de înălbitor: 1 cană de înălbitor la circa 4 litri de apă

Sunt necesare anumite măsuri de protecție înainte de aplicarea soluțiilor antimucegai:

  • se deschid ferestrele  
  • este necesară purtarea unor ochelari de protecție, mănuși neporoase și o mască de față.
  • nu se amestecă niciodată alte produse de curățare sau amoniac cu înălbitor, deoarece poate crea vapori toxici.
  • Se utilizează o perie pentru a curăța mucegaiul de pe suprafețe. Ar putea fi necesară aruncarea materialelor poroase, cum ar fi covoarele, mobilierul și plăcile de tavan, pentru că este posibil să nu mai poată fi curățate/recuperate. Înainte de revopsirea suprafețelor curățate, este necesar să vă asigurați că tot mucegaiul a dispărut.

Prevenirea dezvoltării de mucegai în casă

Sporii de mucegai sunt peste tot și fac parte din lumea în care trăim. Este imposibil să scapi complet de mucegai, dar există modalități de a împiedica dezvoltarea mucegaiului în locuințe.  Prevenția presupune următorii pași:

  • remedierea defecțiunilor care determină scurgere de apă sau inundații
  • curățarea excesului de apă și folosirea unor ventilatoare pentru a usca zona
  • repararea sau înlocuirea ferestrelor care determină condens sau acumulare de apă pe cadru sau pe pervaz
  • menținerea unei umidități sub 50% în locuință, cu ajutorul unor  aparate de aer condiționat și dezumidificatoare. schimbarea filtrelor și repararea filtrele aparatelor de aer condiționat și cuptoarelor
  • evitarea mochetării camerelor cu umiditate sporită, precum băile, spălătoriile sau subsolurile
  • aerisirea frecventă și corectă a locuinței
  • folosirea unor ventilatoare de evacuare sau deschiderea unei ferestre atunci când faceți duș sau baie.
  • utilizarea unor produse de curățare care distrug mucegaiul stergerea gresiei și faianței din baie, uscarea perdelelor de duș
  • nu lăsați prosoape sau haine umede într-o grămadă, într-un coș de rufe sau într-o mașină de spălat
  • utilizarea unor inhibitori de mucegai în vopselele de perete uscarea completă a suprafețelor înainte de a aplica vopsea
  • ștergeți suprafețele dure cu un produs comercial adecvat, apă și săpun sau cu o soluție de înălbitor puternic diluată. Uscați întotdeauna suprafețele după utilizare pentru a preveni reapariția mucegaiului.
  • spălați sau ștergeți suprafețele poroase și verificați regulat pentru a vedea dacă mucegaiul a revenit, deoarece se poate infiltra în aceste materiale. Dacă mucegaiul continuă să reapară, luați în considerare eliminarea acestor articole.

Spray antimucegai

Există în comerț o serie de spray-uri și soluții cu pulverizator care pot ajuta la eliminarea mucegaiului.

”Una dintre soluțiile eficiente o reprezintă produsele de tip spray, care elimina algele și ciupercile și dezinfectează suprafețele din interiorul sau exteriorul casei. Aceste spray-uri sunt ușor de folosit și au, de obicei, efect imediat.

Dacă petele de mucegai nu s-au lăsat duse cu spray-ul antimucegai, o a două varianta poate fi folosirea unei soluții lichide, fără clor, cu un timp de acțiune mai îndelungat. Un astfel de produs penetrează în adâncime și poate fi utilizat pe suprafețe că lemnul, zidăria, tapetul, piatră, ceramică și materialele textile.”, se arată pe site-ul bricodepot.ro

Soluțiile sub formă de spray antimucegai  pot fi folosite pentru eliminarea mucegaiului din interior, au efect de dezinfectare și previn reapariția mucegaiului. Sprayurile se aplică pe suprafața acoperită de mucegai, fără a fi diluate, direct cu pulverizatorul, de la o distanță de 5-10 cm. După circa 15 minute, se spală cu apă locul tratat și se lasă să se usuce.

Câteva exemple includ spray-urile antimucegai din marca Savo, Rivex, Cif, Domestos, Cillit. Există și soluții antimucegai tip vopsea, cu efecre termoizolante, care protejează pereții împotriva condensului și acumulării de umiditate, prevenind nu doar apariția mucegaiului, ci și a petelor și mirosurilor neplăcute.

Scoaterea mucegaiului de pe pereți

Pentru a îndepărta mucegaiul de pe pereți, pot fi folosite soluții preparate în casă sau sprayuri și soluții din comerț. Curățarea se poate realiza în câțiva pași simpli:

  • Stropește cu oțet și apa pe suprafața cu mucegai
  • Lasă un timp sa acționeze
  • Freacă mucegaiul cu un burete sau cu o perie înmuiată în oțet
  • Repetă curățarea si lasă să se usuce.

Se poate curăța mucegaiul de pe perete cu ajutorul unei soluții diluate de clor, luând măsuri de protecție, precum utilizarea de mănuși și ochelari, dar și o mască, pentru a nu inspira  sporii, dar nici vaporii de clor.

Se poate folosi, de asemenea, orice spray antimucegai, precum Savo, Rivex, Cif, etc. Soluția Oskar zero mucegai este o astfel de solutie pentru tratarea suprafețelor contaminate cu diverse dezvoltari biologice (mucegaiuri, fungi, licheni, bacterii), eficienta atât pentru suprafețele interioare, cât și pentru cele exterioare. Pe termen lung, o astfel de soluție micșoreaza probabilitatea de reapariție a mucegaiului

Se aplică direct pe suprafața cu mucegai, care nu trebuie îndepărtat în prealabil. Se pulverizează substanța de la 5-10 cm distanță. In 5-10 minute soluția își face efectul și mucegaiul dispare. La final, suprafața tratată poate fi clătită cu apă.

Cu ce se curăță mucegaiul de pe mobilă

Lemnul poate fi protejat de mucegai cu ajutorul unei soluții obținute din alcool și apă. Sunt indicate, mai ales, soluțiile antimucegai fără clor, pentru a nu afecta lemnul și a nu lăsa mirosuri neplăcute în camere. Se pulverizează suprafețele uniform, de la o distanță de 3 – 5 centimetri, până când se formează o pelicula. Se lasă să acționeze timp de 15 minute; în cazul în care stratul de mucegai este prea gros, se lasă produsul sa se îmbibe un timp mai îndelungat, preferabil mai multe ore. Se recomandă îndepărtarea resturilor cu o perie moale sau cu un burete.

Se pot folosi și produse pe bază de clor, cum este Ace Ultra Spray Mousse. Acesta se pulverizează pe o cârpă și se folosește mai ales la ștergerea unor zone ascunse de mobilier, cum este interiorul unor sertare sau dulapuri. După ce urmele de mucegai se îndepărtează complet, se șterge lemnul cu o cârpă curată de bumbac, înmuiată în apă și stoarsă, apoi cu o cârpă uscată. Este recomandat ca, pe perioada operațiunii, ferestrele să fie deschise.

Cu ce se curăță mucegaiul din baie

Pentru a îndepărta mucegaiul din baie,  se pot folosi o serie de soluții acasă, pe bază de oțet sau clor.

O soluție pentru curățarea mucegaiului din baie se poate obține astfel:

  • Amestecă o parte de clor cu patru părți de apă
  • Stropeste soluția pe zona afectată
  • Freacă mucegaiul folosind o perie
  • Clătește zona cu o cârpă umedă, apoi usuca bine

Se pare că una dintre soluțiile foarte eficiente pentru a îndepărta mucegaiul din baie este cea de bicarbonat. Se obține amestecând  o lingură de bicarbonat de sodiu şi o lingură de detergent de vase. Se diluează amestecul cu un litru de apă și se pune soluția într-o stică cu pulverizator. Se pulverizează în zonele afectate de mucegai, lăsând să acționeze timp de 6-12 ore, apoi  se șterge cu apă caldă. Pentru a preîntâmpina apariția mucegaiului, se poate dilua o lingură de bicarbonat de sodiu în jumătate de litru de apă și pulverizeaza soluția pe zonele unde apare, de obicei, mucegaiul. Nu se șterge și se repetă pulverizarea la fiecare două zile.

Desigur, pot fi utilizate soluții și sprayuri din comerț, de exemplu soluția Ceresit Stop Mucegaiului pentru baie,  Acesta este un produs gata preparat, recomandat pentru curatarea petelor de mucegai. De asemenea, aceasta solutie dezinfecteaza si actioneaza preventiv impotriva mucegaiului, ciupercilor si algelor. Produsul poate fi aplicat prin pulverizare, pe mai multe tipuri de suprafețe precum placi ceramice, silicon sanitar, chit de rosturi, ciment, zidarie. Ceresit Stop Mucegaiului poate fi utilizat oriunde apare mucegaiul: băi, cabine de duș, piscine, pivnițe, subsoluri, bucătării, pereți, tavane, podele, terase.

Aplicarea se realizează prin pulverizarea produsului pe suprafata cu mucegai de la o distanta de 3-5 cm. Se lasă să acționeze timp de  5-10 minute, apoi se șterg  petele de mucegai cu o cârpa sau o perie.

Soluții  naturale împotriva mucegaiului

În general, locurile bine aerisite și însorite nu permit formarea mucegaiului. Iată de ce una dintre cele mai simple metode pentru a preveni dezvoltarea de mucegai în casă este expunerea la soare. Aerisirea frecventă și lumina soarelui reprezintă primul remediu natural în combaterea mucegaiului. Dacă există anumite obiecte care au un risc mai mare de a forma mucegai (țesături, carpete, obiecte de lemn, etc) pot fi scoase din când în când afară, la soare, dacă stai la casă.

În ceea ce privește prepararea unor soluții antimucegai la domiciliu, cele mai cunoscute sunt:

Soluție de apă cu alcool

”Una dintre cele mai eficiente soluții antimucegai este soluția obținută din apă călduță și alcool, care poate fi pulverizată cu ajutorul unui spray pe întreagă suprafață atacată de mucegai, după care această este lăsată să se usuce. În cazul fibrelor textile – de exemplu, atunci când avem de curățat o saltea, mucegaiul și mirosurile neplăcute pot fi îndepărate cu bicarbonat de sodiu, presărat pe suprafață uscată a materialului și lăsat să acționeze aproximativ 30 de minute.”, se menționează pe bricodepot.ro

Soluție de bicarbonat de sodiu

Se obține dizolvând un sfert de lingură într-o sticlă cu apă. Se pulverizează, apoi se freacă cu o perie, se clătește și se curăță cu o cârpă umedă. Operația se pioate repeta de două ori, apoi se lasă zona să se usuce. Se pot folosi și alte cantități, de exemplu o linguriță de

bicarbonat într-o sticlă de apă de jumătate de litru. În general se pot folosi astfel de soluții când petele nu sunt foarte mari sau intense.

Oțet distilat

Se diluează câteva linguri de oțet în jumătate de litru de apă. Se poate folosi și oțetul ca atare, nediluat, într-un recipient cu pulverizator. Se aplică pe zona afectată și se lasă să acționeze 15-20 de minute. Apoi se curăță zona  cu un burete ușor umed.  Dacă zona e pătată, se poate spăla cu puțin detergent pentru vase.

Soluție antimucegai cu peroxid de hidrogen (apă onxigenată)

Se poate prepara o soluție cu 3% concentrație de peroxid de hidrogen.  Se pulverizează și se lasă să acționeze timp de zece minute, apoi se freacă cu o perie, se clătește și se șterge cu o cârpă umedă.

Miros de mucegai în casă: cum îl elimini

Pentru a elimina mirosul de mucegai din casă, în primul rând trebuie identificate zonele sau lucrurile mucegăite. În cazul în care este vorba de pereți sau instalații se pot aplica spray-uri speciale pentru curățare ori soluții preparate în casă. Dacă este vorba de anumite lucruri care nu mai pot fi recuperate (ziare vechi, unele țesături, cărți, cartoane, covoare) este indicat ca acestea să fie aruncate, pentru că este foarte greu sau imposibil să îndepărtezi complet mucegaiul de pe ele.

După curățarea pereților afectați, instalațiilor, podelelor, este necesară o foarte bună aerisire, pentru o period mai lungă de timp. Circulația aerului va îndepărta și mirosul de mucegai și va reduce nivelul de umiditate din casă.

Este recomandată folosirea unui dezumidificator, care ajută la diminuarea umidității și îndepărtarea mirosului de mucegai din locuință.

Dacă există dulapuri sau sertare din care se simte miros de mucegai, este necesară îndepărtarea acestuia, cu un anumit spray, de exemplu Ace Spray Universal, care nu conține clor și permite curățarea  lemnului. Dacă hainele au prins miros de mucegai, este necesară scoaterea tuturor și spălarea cu atenție, precum și aruncarea celor din care nu poate ieși mucegaiul.

Este necesar să se ia măsuri de prevenire pentru reapariția mucegaiului și igrasiei, constând în diminuarea umezelii, aerisirea permanentă, instalarea unor sisteme de ventilație, astfel încât să fie împiedicată dezvoltarea mucegaiului și, implicit, revenirea mirosului neplăcut.

Surse: