Palpitații la inimă: când sunt periculoase și care sunt cauzele lor
Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.
Denumirea de palpitații la inimă se referă la acele senzații pe care le avem cu toții, uneori, că inima bate mai rapid sau mai puternic, că sare o bătaie sau că ”flutură”. Palpitațiile sunt percepute în zona pieptului, uneori la nivelul gâtului.
Stresul, exercițiile fizice, medicamentele sau, în cazuri rare, o afecțiune medicală pot declanșa palpitații la inimă.
Deși pot provoca îngrijorare, palpitațiile sunt, de obicei, inofensive. Rareori, palpitațiile cardiace pot fi un simptom al unei probleme mai grave, care necesită tratament, cum ar fi aritmiile.
Pot apărea în orice moment, chiar în timpul odihnei sau activităților cotidiene. Persoana poate resimți așa numitele bătăi ectopice, care reprezintă o bătaie în plus sau în minus față de normal. Senzația că inima bate neregulat generează o stare de anxietate destul de puternică, dar numai puține palpitații la inimă sunt asociate unor tulburări reale de ritm. Descoperă în cadrul acestui articol care sunt cauzele palpitațiilor cardiace și în ce situații este indicat să te adresezi medicului.
Despre palpitații la inimă
Palpitațiile determină senzația că inima bate prea tare sau prea repede, că sare o bătaie sau că flutură în piept. Uneori, senzația poate fi percepută și la nivelul gâtului.
”Palpitațiile reprezinta bătăi suplimentare sau anormale ale inimii și conștientizarea bătăilor inimii. Palpitațiile pot declanșa episoade de tahicardie, cu puls rapid, sau bradicardie, cu puls lent.”, arată dr. Adriana Maria Leipnik, pe sfatulmedicului.ro
Palpitațiile pot fi deranjante, chiar înspăimântătoare, dar, cel mai adesea, nu sunt grave și dispar de la sine. De cele mai multe ori, poți avea palpitații la inimă din cauza stresului și anxietății. Consumul exagerat al anumitor stimulente, precum cofeina, nicotina sau alcoolul poate determina, de asemenea, palpitații.
Palpitațiile cardiace sunt mai frecvente la femei și pot apărea destul de des la femeile însărcinate.
Oamenii pot avea palpitații în diferite momente ale vieții lor, în adolescență, în timpul sarcinii sau în timpul menopauzei, la vârste mai înaintate.
Palpitațiile cardiace apar destul de des. Astfel, un studiu a constatat că 16% dintre persoane au acuzat palpitații la inimă în timpul unor consulturi medicale. De altfel, palpitațiile cardiace sunt unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii vizitează un cardiolog.
Dacă nu există o cauză cardiacă subiacentă, schimbarea stilului de viață poate fi de ajutor pentru gestionarea palpitațiilor.
Cauze palpitații la inimă
Cauzele palpitațiilor cardiace nu sunt clar înțelese. Printre cele mai comune pot fi menționate:
- Răspunsuri emoționale puternice, cum ar fi stresul, anxietatea sau atacurile de panică
- Depresie
- Exerciții fizice intense
- Stimulente, inclusiv cofeină, nicotină, cocaină, amfetamine și medicamente pentru răceală și tuse care conțin pseudoefedrină
- Febră și deshidratare
- Modificări hormonale asociate cu menstruația, sarcina sau menopauza
- Hipertiroidism sau hipotiroidism
- Diverse afecțiuni medicale precum hipoglicemie, anemie, tensiune arterială scăzută
Ocazional, palpitațiile cardiace pot fi un semn al unei probleme grave, cum ar fi un ritm cardiac neregulat (aritmie). Aritmiile pot provoca:
- bătăi ale inimii foarte rapide (tahicardie)
- bătăi neobișnuit de lente (bradicardie)
- bătăi ale inimii care se abat de la ritmul cardiac tipic
- o combinație a celor trei
Factori de risc pentru palpitații la inimă
Factorii de risc includ:
- Stresul
- Tulburarea de anxietate sau atacul de panică
- Sarcina
- Anumite medicamente care conțin stimulente, cum ar fi unele medicamente pentru răceală (decongestionante) sau pentru astm bronșic, precum și pastilele pentru slăbit
- Unele medicamente destinate tratării aritmiilor sau tratamentului hipotiroidismului
- Glanda tiroidă hiperactivă (hipertiroidism)
- Alte probleme cardiace, precum aritmia preexistentă,
- Modificări structurale ale inimii, atacul de cord anterior sau hipotensiunea arterial
- Anumite suplimente nutritive și pe bază de plante
- Niveluri anormale de electroliți
Simptome ale palpitațiilor cardiace
Palpitațiile se pot percepe ca:
- Bătăi accelerate ale inimii, senzația că inima ”a luat-o la trap”, tahicardie
- Bătăi mai pronunțate, uneori resimțite ca niște adevărate lovituri în piept
- Fălfăituri
- Inima pare că se oprește sau sare bătăi
Palpitațiile se resimt în piept sau în zonele înconjurătoare. Persoana poate să-și audă inima bătând, mai ales când stă întinsă noaptea în pat. Palpitațiile pot apărea mai des:
- Noaptea, când persoana este în poziție orizontală sau pe o parte în pat
- La aplecare
- În timpul unor mișcări lente
- În timpul exercițiilor fizice
- În situații de stres și anxietate
Palpitații la inimă după masă
Unele persoane pot avea palpitații după mese grele bogate în carbohidrați, zahăr sau grăsimi. Uneori, consumul de alimente cu mult glutamat monosodic sau nitrați de sodiu poate provoca, de asemenea, palpitații la inimă. Dacă ai palpitații după ce ai consumat anumite alimente, cauza poate fi o anumită sensibilitate alimentară. Păstrarea unui jurnal alimentar te poate ajuta să îți dai seama ce alimente să eviți.
Palpitații cardiace noaptea
Persoanele care au palpitații la inimă noaptea, probabil că le au și în timpul zilei, dar sunt prea ocupate să le observe. Pe parcursul nopții stările de anxietate sunt adesea mai pronunțate, de aceea palpitațiile pot ieși în evidență. Alcoolul înainte de culcare sau o masă copioasă pot contribui la apariția palpitațiilor nocturne. Folosirea unor tehnici de respirație și relaxare ar putea preveni palpitațiile din timpul nopții. Un pahar de apă poate fi, de asemenea, de ajutor, dat fiind că deshidratarea agravează palpitațiile.
Palpitațiile și anxietate
Anxietatea declanșează răspunsul de luptă sau fuga al organismului. Acest răspuns se caracterizează și prin creșterea ritmului cardiac, context în care pot să apară palpitații la inimă.
”Atacurile de panică pot provoca palpitații. În timpul unui astfel de atac de panică, apar două lucruri ce conduc la bătăile rapide ale inimii: în primul rând, sistemul nervos simpatic este în stare de alertă ridicată, ceea ce poate duce la o creștere rapidă a ratei bătăilor inimii, iar, în cel de-al doilea rând, în timpul atacurilor de panică, oamenii au adesea tendința de a experimenta hiperventilație.”, explică dr. Leipnik.
De obicei, dispar de la sine după câteva minute. Dacă le observi, poți încerca să respiri adânc. Dacă apar frecvent este posibil să ai nevoie de consiliere psihologică și, eventual, medicație, pentru gestionarea anxietății.
Palpitații la inimă când stai întins
Unele persoane pot avea palpitații atunci când se întind în pat, mai ales dacă se culcă pe o parte. Această poziție crește presiunea asupra inimii, ceea ce provoacă palpitații. Poate fi de ajutor adoptarea unei poziții de somn pe spate.
Palpitațiile cardiace și deficitul de potasiu
Dacă nivelul de potasiu este scăzut, pot apărea palpitații la inimă. Scăderea nivelului de potasiu poate fi determinată de:
- Utilizarea laxativelor
- Prea multă cofeină
- Un microb gastrointestinal care provoacă diaree și vărsături
- Probleme cu tiroida nediagnosticate
Palpitațiile în sarcină
La persoanele însărcinate, inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sânge suplimentar în întregul corp. Acest lucru poate duce la palpitații ale inimii. Se pot resimți inconfortabil, dar, de obicei, sunt inofensive și dispar după nașterea copilului. Câteva modalități de a le evita includ:
- Hidratarea:deshidratarea agravează palpitațiile inimii
- Limitarea cofeinei, zahărului și grăsimilor
- Exerciții de respirație profundă.
Dacă aceste metode nu ajută, medicul poate recomanda administrarea unor medicamente precum beta-blocantele, dacă nu există riscuri în timpul sarcinii.
Palpitații legate de boli de inimă
În cazuri rare, palpitațiile pot fi un simptom al unei afecțiuni mai severe, cel mai probabil o tulburare de ritm (aritmie). Condițiile cardiace mai grave care pot genera palpitații includ:
- Infarctul miocardic anterior
- Boala arterială coronariană
- Insuficiența cardiacă
- Probleme ale valvelor cardiace
- Probleme ale mușchilor inimii
În astfel de cazuri este nevoie de un consult cardiologic pentru a stabili maniera în care pot fi gestionate palpitațiile.
Există și cazuri de adecțiuni cardiace care pot provoca palpitații, dar nu sunt neapărat cu risc.
”Sunt unele probleme cardiace care nu sunt periculoase, dar pot crea palpitații. De exemplu, există o condiție cunoscută sub numele de prolaps de vâlvă mitrala, care poate duce la apariția palpitatiilor cardiace, însă nu este o condiție de la sine periculoasă, iar în unele cazuri este complet inofensivă.”, precizează dr. Leipnik.
Alte condiții medicale care pot provoca palpitații la inimă
Palpitațiile cardiace pot apărea și în cazul altor afecțiuni sau condiții medicale, precum:
- niveluri scăzute de zahăr în sânge
- anemie
- hipertiroidism
- febră
- dezechilibre de săruri în sânge
- apneea în somn
Complicații ale palpitațiilor cardiace
Dacă palpitațiile cardiace sunt consecința unei afecțiuni mai grave, pot apărea complicații precum:
Sincopa
Dacă inima bate rapid, tensiunea arterială poate scădea, determinând leșinul. Acest lucru este mai probabil la persoanele cu o problemă cardiacă, de exemplu o afecțiune cardiacă congenitală sau anumite probleme valvulare.
Stop cardiorespirator
Rareori, palpitațiile pot fi cauzate de probleme grave de ritm cardiac, care pun viața în pericol și pot determina chiar oprirea inimii.
Accident vascular cerebral
Dacă palpitațiile au drept cauză fibrilația atrială, sângele se poate acumula și poate provoca formarea de cheaguri. Dacă un cheag se desprinde, acesta poate bloca o arteră a creierului, provocând un accident vascular cerebral.
Insuficiență cardiacă
Anumite aritmii pot reduce capacitatea de pompare a inimii.
Diagnosticarea palpitațiilor cardiace
Pentru a diagnostica palpitațiile cardiace, medicul va realiza o anamneză și un examen fizic, inclusiv auscultație cardiacă folosind un stetoscop. Examenul poate include și urmărirea semnelor unor afecțiuni care ar putea provoca palpitații, cum ar fi hipertiroidismul. Probabil vi se vor pune întrebări despre istoricul dumneavoastră medical, despre medicamentele administrate, dietă și stilul de viață.
”Ascultarea plămânilor îi poate da indicii medicului care suspectează insuficiență cardiacă. Se impune, de asemenea și examinarea glandei tiroide, pentru a vedea dacă este mărită sau inflamată. Palpitațiile care apar alături de alte simptome, cum ar fi dificultate în respirație, dureri în piept, slăbiciune, oboseală sau leșin sunt mai susceptibile de a a fi consecință unui ritm cardiac anormal sau unei tulburări grave.”, subliniază dr. Oana Cuzino, pe doc.ro
Cardiologul poate solicita investigații mai amănunțite, în cazul în care consideră că palpitațiile pot fi cauzate de probleme de ritm sau de alte afecțiuni ale inimii. Testele pentru diagnosticarea unor palpitații la inimă pot include:
Teste de sânge
Pot fi efectuate analize de sânge pentru a verifica dacă există condiții medicale care pot provoca palpitații la inimă, precum:
- Anemie
- Deficiențe de vitamine și minerale
- Niveluri anormale de hormoni
- Infecții
Electrocardiograma (EKG)
Acest test rapid și nedureros măsoară activitatea electrică a inimii. Se folosesc electrozi plasați pe piept și uneori pe brațe și picioare. Firele conectează electrozii la un computer, care afișează rezultatele testului. O electrocardiogramă poate arăta dacă inima bate prea încet, prea repede sau apar alte probleme de ritm.
Monitorizarea Holter
Acest dispozitiv portabil este purtat timp de o zi sau mai mult pentru a înregistra ritmul inimii în timpul activităților zilnice. Este folosit pentru a detecta palpitațiile inimii care nu sunt identificate în timpul unui consult.
Ecocardiograma
Acest examen neinvaziv folosește ultrasunete pentru a crea imagini în mișcare ale inimii. Poate arăta probleme legate de fluxul sanguin și structura inimii.
Radiografie toracică
Medicul poate dori să verifice dacă există modificări la nivelul plămânilor, care au drept cauză probleme cardiace. De exemplu, acumularea de lichid în plămâni poate fi un semn de insuficiență cardiacă, posibil responsabilă și de palpitații la inimă.
Testare electrofiziologică
Un electrofiziolog testează activitatea electrică a inimii, pentru a diagnostica sursa aritmiilor (bătăi neregulate ale inimii) și pentru a stabili un tratament adecvat. În cazul în care palpitațiile sunt provocate de probleme cardiace, poate fi necesar un studiu electrofiziologic.
Electrofiziologii pot diagnostica și trata o serie de afecțiuni, inclusiv:
- fibrilație atrială sau un ritm cardiac neregulat
- bradicardie (bătăile inimii sunt prea lente)
- stop cardiac brusc
- tahicardie (inima bate prea repede)
- tahicardie supraventriculară (bătăi bruște și foarte rapide ale inimii)
- tahicardie ventriculară sau bătăi foarte rapide ale inimii
- fibrilație ventriculară (o fluturare a mușchiului inimii)
- insuficiență cardiacă
- boli cardiace moștenite, cauzate de mutații ale genelor
Tratament pentru palpitații la inimă
Cu excepția cazului în care sunt cauzate de o afecțiune cardiacă, palpitațiile necesită rareori tratament. Medicul poate recomanda, în schimb, măsuri de evitare a factorilor declanșatori și remedii destinate gestionării acestora.
În cazul în care palpitațiile sunt asociate cu o problemă cardiacă subiacentă, tratamentul depinde de tipul și severitatea problemei. Cardiologul poate recomanda un tratament medicamentos, care poate include:
- Medicație anti-aritmică (Beta-blocante, blocante ale canalelor de sodiu, blocante ale canalelor de potasiu, blocante ale canalelor de calciu, adenozină, digoxină)
- Medicamente care controlează rata bătăilor inimii
- Anticoagulante (warfarină, aspirină)
- Medicație care tratează anumite condiții ce pot genera ritmuri cardiace neregulate
În situații mai grave, echipa de medici poate decide necesitatea unei intervenții chirurgicale sau a altei proceduri medicale.
Strategiile pentru ameliorarea palpitațiilor
Diminuarea stresului și anxietății
Anxietatea, stresul, atacurile de panică pot provoca palpitații. Dacă anxietatea și stresul diminuează, palpitațiile vor dispărea de la sine. Gestionarea acestor probleme se poate face prin:
- Psihoterapie
- Medicație calmantă
- Exerciții de relaxare
- Yoga
- Tai chi
- Biofeedback
- Imagini ghidate
- Aromaterapie
Eliminarea anumitor alimente, băuturi și alte substanțe
Uneori, palpitațiile sunt determinate de consumul unor stimulente, iar diminuarea sau eliminarea acestora poate fi un remediu. Stimulentele includ:
- Alcool
- Nicotină
- Cofeină
- Droguri recreaționale
Schimbarea medicației
Anumite medicamente pot avea ca efect secundar apariția unor palpitații la inimă. În astfel de cazuri, poate fi recomandată modificarea medicației. Dintre medicamentele care pot provoca palpitații fac parte:
- Medicamente pentru tuse și răceală
- Anumite suplimente pe bază de plante și nutritive
- Inhalatori de astm sau decongestionante
- Stimulente, precum amfetaminele sau cocaina
Cum să oprești rapid palpitațiile inimii
Este important să identifici cauza palpitațiilor inimii pentru a le trata. Dar poți folosi anumite tehnici ajutătoare pentru a le diminua, precum:
Tehnici de respirație
Respirația profundă, abdominală, poate fi de ajutor. De asemenea, tehnica respirației în cutie poate da rezultate. Aceasta presupune să inspiri, numărând până la patru, să-ți ții respirația numărând până la patru, apoi să expiri numărând până la patru. Menține respirația încă patru secunde, apoi reia ciclul.
Manevre vagale
Aceste acțiuni activează nervul vag, ceea ce ajută la controlul ritmului cardiac. O modalitate de a face acest lucru este să-ți încordezi mușchii, apoi să îi relaxezi profund.
Limitarea cofeinei și alcoolului
Ambele pot provoca palpitații la inimă. De asemenea, te deshidratează, ceea ce poate agrava palpitațiile.
Pastile pentru palpitații la inimă
Dacă palpitațiile sunt cauzate de o afecțiune a inimii, cum ar fi aritmia cardiacă, tratamentul se va concentra pe corectarea afecțiunii. În astfel de cazuri, medicul poate prescrie anumite medicamente, precum beta-blocantele sau blocante ale canalelor de calciu
De asemenea, pentru calmarea palpitațiilor cauzate de stress si anxietate, pot fi prescrise medicamente antidepresive și anti-anxietate.
Nu există vitamina care să poată opri palpitațiile inimii. Dar, dacă analizele arată un conținut scăzut de vitamina D, calciu, magneziu, potasiu sau fier, riscul de palpitații la inimă este mai mare.
Aspacardin pentru palpitații
Aspacardinul face parte din grupa de suplimente alimentare cu potasiu. Acţionează asupra inimii şi vaselor de sânge fiind utilizat că terapie adjuvantă la adulţi în boală coronariană, în anumite tulburări de ritm cadiac şi pentru prevenţia tulburărilor de ritm cardiac care pot să apară după tratamentul cu unele medicamente numite glicozide tonicardiace.
Substanţele active din aspacardin sunt: hidrogen aspartat de potasiu hemihidrat, racemic şi aspartat de magneziu tetrahidrat, racemic. Un comprimat conţine hidrogen aspartat de potasiu hemihidrat, racemic 180 mg (echivalent cu 39 mg potasiu) şi aspartat de magneziu tetrahidrat, racemic 180 mg (echivalent cu 12 mg magneziu).
Aspacardinul poate fi de ajutor pentru palpitații la inimă, dar este importantă consultarea medicului pentru a decide folosirea acestui supliment. Poate fi utilizat doar de adulți. doza recomandată fiind de 1-2 comprimate, de 2-3 ori pe zi.
Ceaiuri pentru palpitații la inimă
Remediile naturale pot fi utile și pentru sănătatea inimii, precum și pentru calmarea stărilor de tensiune și anxietate, care pot determina palpitații la inimă. Iată câteva ceaiuri care ar putea fi de ajutor în cazul în care te confrunți cu palpitații cardiace:
Ceaiul de păducel
Păducelul este o plantă cu proprietăți tonice și cardioprotectoare. Extractul de păducel poate ajută la reglarea ritmului cardiac și la îmbunătățirea circulației sângelui, contribuind astfel la reducerea palpitatiilor și a altor simptome cardiace.
Ceaiul de salcie
Ceaiul de salcie conține un compus numit salicină, care are efecte antiinflamatorii și analgezice. Salcia poate ajută la reducerea tensiunii arteriale și la relaxarea vaselor de sânge, contribuind la sănătatea cardiovasculară generală.
Amestecuri de plante
Ceaiul pentru afecțiuni cardiace poate conține amestecuri din mai multe plante cu efecte pozitive pentru inimă, precum: păducel, cimbrișor, urzică, ciuboțica cucului, talpa gâștei, valeriană. Indicațiile sunt pentru afecțiuni cardiace, nevroză cardiacă, cardiopatie ischemică, palpitații, înțepături, suflu sistolic, oboseală cardiacă, anghină pectorală, insuficienata coronariană, extrasistola, tulburări de ritm cardiac, nevroză cardiacă.
Ceaiuri calmante
Ceaiurile folosite pentru gestionarea stresului pot avea efecte pozitive și în cazul palpitațiilor cardiace produse de un stil de viață nepotrivit. Ceaiurile de lavandă, valeriană, mușețel, tei, roiniță pot fi de ajutor în ameliorarea palpitațiilor provocate de anxietate și stres.
Când să te adresezi unui medic
Majoritatea persoanelor pot avea la un moment dat, în viață, palpitații la inimă. Dacă acestea sunt rare și durează doar câteva secunde, nu trebuie, de obicei, evaluate.
Dacă există antecedente de boli de inimă, iar palpitațiile apar frecvent sau se agravează, este recomandat un consult cardiologic. Pot fi necesare, de asemenea, investigații care să excludă riscul ca palpitațiile să fie cauzate de o problemă cardiacă mai gravă.
Asistența medicală de urgență se impune dacă apar palpitații la inimă însoțite de:
- Disconfort sau durere în piept
- Leșin
- Dificultăți pronunțate de respirație
- Amețeli severe
- Dureri în spate, gât, maxilar, stomac
- Transpirație
- Greață
Astfel de simptome sunt o urgență, deoarece pot semnala un atac de cord, care pune în pericol viața.
Cum poți preveni palpitațiile cardiace
În funcție de ceea ce provoacă palpitațiile inimii, ele ot fi prevenite sau ameliorate prin:
- Reducerea nivelului de stres cu exerciții de respirație profundă și/sau de relaxare, yoga, tai chi, imagerie ghidată sau tehnici de biofeedback.
- Evitarea sau limitarea cantității de alcool consumate
- Evitarea sau limitarea cantității de cofeină
- Renunțarea la tutun sau produse cu nicotină.
- Exerciții fizice regulate
- Evitarea alimentelor și activităților care declanșează palpitații la inimă
- Controlul tensiunii arteriale și nivelului de colesterol
Surse:
- https://www.sfatulmedicului.ro/Boli-ale-inimii-si-vaselor/palpitatiile-semn-al-anxietatii-sau-al-unei-boli-de-inimai_15193
- https://www.doc.ro/angina-pectorala-cardiopatie-cauze-simptome-complicatii/palpitatiile-de-ce-apar-cand-sa-ne-ingrijoram-si-cum-se-trateaza
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-palpitations/symptoms-causes/syc-20373196
- https://www.webmd.com/heart-disease/what-causes-heart-palpitations
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17084-heart-palpitations
- https://www.healthdirect.gov.au/heart-palpitations
- https://www.healthline.com/health/heart-palpitations#prevention