Top 10 plante pentru plămâni sănătoși și respirație puternică

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Atunci când vrei să ai grijă de sănătatea respirației tale, te informezi legat de diferite remedii, inclusiv de cele mai bune plante pentru plămâni. Natura îți oferă multiple beneficii, iar plantele pot fi utilizate în diferite variante în terapiile respiratorii. Fie că este vorba de plante de interior, care curăță aerul, de plante medicinale pentru diferite ceaiuri sau infuzii ori de plante din care se extrag uleiuri esențiale, toate acestea pot fi folosite pentru sănătatea pulmonară. Descoperă topul celor mai bune plante pentru plămâni și cum le poți folosi pentru efecte optime.

Top cele mai bune plante pentru plămâni

Un sistem respirator care funcționează corect este incredibil de important pentru o sănătate bună. Plămânii reprezintă organe delicate,  care sunt, în mod constant, atacate de forțele mediului. Tot ceea ce este în aer, poluanții, substanțele toxice, particulele nocive poate trece în plămânii, iar mulți din respectivii contaminanți pot afecta sănătatea acestor organe vitale. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 92% din populația lumii respiră aer poluat. Elementele toxice minuscule dăunătoare pot difuza adânc în sistemul respirator și cardiovascular, dăunându-le și ducând la peste 6 milioane de decese pe an.

Din fericire, există o serie de remedii medicale naturale care pot ajuta la protejarea sistemul respirator de amenințările ambientale din aer, indiferent dacă este vorba de smog, poluare, exces de ozon, fum de la incendii, diverși agenți patogeni.  O serie de plante pentru plămâni pot ajuta la prevenirea bolilor, împiedicând deteriorarea țesutului pulmonar și  întărind în mod proactiv respirația.

”Încă din Antichitate, plantele medicinale ocupă un loc de cinste în tratamentul virozelor și altor infecții respiratorii. Datorită concentrației ridicate de substanțe active, numeroase plante sunt eficiente în lupta împotriva infecțiilor respiratorii, ca tratament de sine stătător. ”, spune dr. Oana Cuzino, pe doc.ro.

Iată topul celor mai bune plante pentru plămâni, care pot fi utilizate sub formă de ceaiuri, soluții pentru inhalații sau uleiuri esențiale.

1. Cimbrul

Cimbrul este o plantă care produce o serie de uleiuri antiseptice puternice, ce funcționează ca antibiotice și antifungice naturale. Cimbrul este util în cazul congestiei pulmonare, ajută la eliminarea bacteriilor și virusurilor, fiind util în cazul infecțiilor respiratorii. .  Cimbrișorul sau Thymus serpyllum pe numele sau științific, este o plantă medicinală care se înrudește cu cimbrul de câmp, utilizată în tratamentul tușei asociate cu infecția, pentru a grăbi recuperarea sau pentru a veni în sprijinul sistemului imunitar. Cimbrisorul are rol spasmolitic, antimicrobian, antiinflamator, imunomodulator și antioxidant. Cea mai importantă componentă responsabilă de activitatea cimbrisorului este timolul, un element cu activitate expectorantă și secretolitica, având efect în combaterea infecțiilor din tractul respirator. Cimbrișorul are proprietăți liniștitoare, calmând tusea, astmul, ori infecțiile toracice.

2. Oregano

Oregano conține o serie de substanțe active eficiente împotriva virozelor,  carvacrolul, care are proprietăți antivirale și antibacteriene. Potrivit unui studiu realizat în condiții de laborator, atât uleiul de oregano, cât și izolatul de carvacrol pot reduce activitatea virală, la numai 15 minute de la expunerea patogenului la aceste substanțe. 

Oregano conține , de asemenea, acid rosmarinic, cu efecte decongestionante și antihistaminice naturale. Din acest motiv, se crede că oregano poate ajuta la menținerea sănătății  funcției pulmonare.

Uleiul de oregano este și un bun inamic în lupta cu stafilococul auriu. De asemenea, această plantă minune este o sursă bogată de vitamine și nutrienți de care sistemul imunitar are nevoie.

3. Menta

În topul celor mai bune plante pentru plămâni este și menta, cunoscută pentru proprietățile antivirale, motiv pentru care se regăsește, în mod frecvent, sub formă de ceai, extracte și tincturi, toate menite să acționeze împotriva virozelor și altor infecții respiratorii. Frunzele de mentă sunt bogate în uleiuri esențiale și în substanțe active, cum ar fi mentol și acid rozmarinic, care au proprietăți antivirale și antiinflamatorii. Mentolul este considerat un bun emolient, care relaxează mușchii netezi ai tractului respirator și favorizează respirația liberă. Este, de asemenea,  un descongestionant foarte bun

Menta este și un antihistaminic natural puternic, ceea ce înseamnă că poate fi deosebit de utilă în susținerea sănătății sistemului respirator. Poate împiedica corpurile străine și alergenii să provoace inflamații în tractul respirator, ceea ce menține căile respiratorii libere și deschise.

4. Plămânărica (Pulmonaria officinalis)

O altă plantă folosită îndelung pentru sănătatea căilor respiratorii este plămânărica. Aceasta este bogată în antioxidanți care susțin sănătatea plămânilor și stimulează funcția respiratorie. Este o plantă ierboasă, perenă, care crește atât în zonele de câmpie, cât și în cele montane inferioare. Conține o serie de substanțe precum spanozoide, alantoină, mucilagii, acid silicic, tanoizi, derivați polifenolici, flobafene, polioze, acizi (stearic, palmitic și miristic), fitosterine, săruri minerale bogate în magneziu, caroten și vitamina C. Are efecte antispastice bronșice și expectorante, fiind utilizată în tratamentul bronșitelor, laringitelor și pentru diverse boli respiratorii, dat fiind că ameliorează tusea și favorizează expectorația.

5.  Salvia

Tot din familia mentei, salvia este o plantă aromatică ce a fost folosită de multă vreme în medicina naturistă, pentru tratamentul virozelor. Proprietățile antivirale ale salviei se datorează mai ales unui compus numit saficinolidă care se regăsește în frunzele și rădăcina plantei. Salvia poate fi utilizată cu încredere ca tratament adjuvant împotriva virozelor și  bronșitelor.

6. Echinacea

Echinacea este una dintre cele mai populare plante terapeutice din medicina naturistă datorită calităților sale impresionante. Este o planta din familia margaretelor si a fost folosita dintotdeauna in cazul tratarii racelii, fiind unul dintre cele mai eficiente plante medicinale. Aproape toate componentele plantei, și anume florile, frunzele și rădăcina, pot fi utilizate ca remedii naturale. Echinacea purpurea, una dintre varietățile acestei plante, era folosită de către amerindieni în tratamentul unei palete largi de afecțiuni dar, în special, în bolile respiratorii. Mai multe studii sugerează faptul că anumite varietăți ale plantei de echinacea, inclusiv E. pallida, E. angustifolia, și E. purpurea sunt deosebit de eficiente în lupta împotriva virozelor și a altor infecții respiratorii.

Echinacea s-a dovedit eficientă in tratarea infecțiilor virale ale căilor respiratorii superioare, reducând semnificativ durata medie a racelilor. Efectele acestei plante medicinale sunt cu atat mai puternice cu cât este luată mai devreme de la debutul bolii, pentru o perioadă de 7-10 zile, scurtând cu 1-4 zile durata racelii si perioada de convalescenta.a.

”Dacă deja v-ați îmbolnăvit, planta vă poate scurta numărul zilelor de convalescență. Are un rol protector”, precizează profesorul Ovidiu Bojor pe activenews.ro

Echinacea poate fi administrata sub toate formele specifice: capsule, tinctură, pulbere ori ceai.

7. Pătlagina

Pătlagina este o plantă medicinală cu efecte antiinflamatoare, anti-bacteriene, anti-fungice, antioxidante, anti-ulcerative și astringente. Este una dintre plantele medicinale cu cele mai multe proprietăți curative. Poate acționa și ca un calmant al durerii, are proprietăți de stimulare a sistemului imunitar.

Patlagina conține substanțe care ar putea ajuta la reducerea durerii si a inflamației, la scaderea producției de mucus (flegmă) și la eliberarea căilor respiratorii.

De asemenea, aceasta planta medicinala are proprietati antitusive si este recomandata in tratarea tusei productive.  Pătlagina utilizeaza sub forma de infuzie. Se prepară dintr-o lingură de frunze, care se adauga la o cana cu apă.

8.Ghimbirul

Produsele pe bază de ghimbir, cum ar fi tincturile, ceaiurile și siropurile, sunt remedii naturiste cunoscute de toată lumea, atât în cazul afecțiunilor respiratorii, cât și al altor boli.  Ghimbirul are numeroase proprietăți benefice pentru sănătate grație concentrației bogate de compuși din plante cu rol antiviral, antibacterian și antiseptic. Extractul de ghimbir are caracter antiviral și poate fi folosit ca tratament împotriva gripei de tipa A, bronșitelor și virozelor respiratorii. În plus, anumiți compuși din rădăcina de ghimbir, precum gingerolul, susțin sănătatea sistemului imunitar și pot preveni infectarea cu anumite virusuri. 

9. Lemnul dulce

Lemnul-dulce este una dintre plantele cele mai consumate din lume, dat fiind că are multiple efecte vindecătoare. Această plantă poate ajuta în tratarea afecțiunilor respiratorii, protejând mucoasele gâtului, plămânilor și stomacului. Lemnul-dulce are, în același timp, efectul de a reduce iritația gâtului și, implicit, acționează ca un bun expectorant.

Lemnul dulce este considerat o plantă tonică în multe sisteme medicinale tradiționale și este una dintre cele mai utilizate și de încredere plante medicinale în rândul practicienilor botanici tradiționali.

Planta de lemn dulce are utilizări tradiționale care susțin funcția pulmonară, puterea respiratorie și o mucoasă sănătoasă.

10.  Eucaliptul

 Eucaliptul este o plantă ce provine din Australia. Unul dintre cele mai mari beneficii ale acestei plante este faptul că favorizează sănătatea respiratorie și alină iritația gâtului. Eucaliptul se regăsește în mod usual în dropsuri pentru gât și siropuri de tuse. La baza eficacității acestor produse stau anumiți compuși, precum cineolul și eucaliptolul, conținuți în planta de eucalipt. Acesta are numeroase beneficii în tratamentul afecțiunile respiratorii, luptând  împotriva congestiei, ușurând respirația, diminuând iritațiile și inflamația. Eucaliptul conține o cantitate mare de antioxidanți, stimulând și funcția imunitară.  

Alte plante pentru plămâni ce pot fi folosite cu succes în diferite afecțiuni respiratorii sunt:

Urzica

Urzica este o plantă perenă care este originară din Europa, Asia, Africa de Nord și America de Nord. Poate fi cultivată, dar crește și în sălbăticie, în păduri și pe lângă drumuri și pajiști.

Urzica are o istorie lungă de utilizare tradițională în medicina ayurvedică. Are pronunțate efecte antiinflamatoare, contribuind la o mai bună sănătate a plămânilor, a sinusurilor și a căilor respiratorii superioare.

Odată recoltată, urzica poate fi preparată sub formă de ceai sau poate fi consumată ca preparat culinar, sub formă de mâncăruri sau supe.

Feniculul

Feniculul este o plantă aromatică eficientă împotriva infecțiilor respiratorii. Substanța activă din plantă, numită transanetol, are puternice proprietăți antivirale. Extractul de fenicul poate fortifia sistemul imunitar și opri inflamația, ceea ce justifică eficiența acestuia în tratamentul virozelor și a altor infecții respiratorii. 

Podbalul 

Podbalul este una dintre cele mai bune plante pentru plămâni. Podbalul ajută la curățarea excesului de mucus din plămâni și bronhii, inclusiv în cazul astmului, așa cum au dovedit rezultatele mai multor cercetări. De asemenea, această plantă este un inamic foarte puternic împotriva diferitelor tipuri de tuse, bronșitelor și altor afecțiuni pulmonare. Fie că îl consumi sub formă de ceai sau ca tinctură, podbalul este una dintre plantele minune în tratarea afecțiunilor respiratorii.

Rozmarinul

Rozmarinul este foarte des utilizat la gătit, dar puțini știu că această plantă aromatică are și numeroase proprietăți terapeutice, datorate în special acidului oleanolic.  Acidul oleanolic are un caracter puternic antiviral și s-a dovedit eficient în tratamentul virusurilor herpetice, gripei și chiar a hepatitei.

Ginsengul

Planta de ginseng este originară din Coreea, dar poate fi întâlnită și în anumite regiuni ale continentului nord american. Folosit încă din Antichitate în medicina tradițională chineză, ginsengul are un puternic caracter antiviral și antibacterian. Mai multe cercetări atestă proprietățile terapeutice ale ginsengului, în special împotriva infecțiilor virale și bacteriene. În plus, anumiți compuși ai acestei plante, numiți ginsenoside, sunt utilizați ca remediu adjuvant împotriva hepatitei B și a norovirusului. Siropurile și tincturile de ginseng sunt foarte populare în ameliorarea simptomelor de gripă și răceală și pot fi utilizate cu încredere și în tratamentul virozelor și bronșitelor. 

Păpădia

Planta de păpădie este considerată o buruiană, dar cele mai recente cercetări sugerează contrariul, și anume că păpădia este bogată în proprietăți medicinale, în special cu caracter antiviral. Extractul de păpădie poate fi eficient în combaterea hepatitei B, a gripei și a virozelor respiratorii. Specialiștii sugerează că extractul de păpădie ar putea inhiba multiplicarea virusului responsabil pentru febra dengue, o afecțiune virală deosebit de periculoasă și care, în anumite cazuri, poate fi fatală.

Ciuboțica-cucului 

Ciuboțica-cucului, având denumirea științifică de Primulă officinalis, este o plantă medicinală care crește des în zonele colinare, la marginea pădurilor, pajiști și livezi. Ciuboțica-cucului se folosește de mii de ani pentru tratarea răcelilor, având proprietăți expectorante.Se poate folosi mai ales în cazul tușei convulsive, în tratamentul tușei cronice, în special a celor asociate cu bronșită cronică și congestie, gripă și alte afecțiuni febrile, precum și la tratarea simptomelor comune de răceală.

Lumânărica

Atât florile, cât și frunzele plantei sunt utilizate pentru a face un extract care ajută la întărirea  plămânilor. Lumânărică este utilizată pentru a curată excesul de mucus din plămâni, pentru curățarea bronhiilor și reducerea inflamațiilor prezente pe tractul respirator. 

Usturoiul

Usturoiul este un remediu natural deosebit de popular pentru numeroase afecțiuni, inclusiv pentru viroze respiratorii. Usturoiul are proprietăți antivirale semnificative, ce s-au dovedit eficiente în combaterea diferitelor tipuri de gripă , a pneumoniei virale și a rinovirusului, care este responsabil pentru răceală. De asemenea, cercetări pe animale sugerează că usturoiul poate stimula sistemul imunitar prin întărirea celulelor imunitare protectoare, ceea ce te poate proteja de infecțiile virale.

Turmericul

Consumul zilnic de băutură de turmeric ajută la diminuarea inflamației căilor respiratorii. Compusul activ curcumină din turmeric ajută la curățarea plămânilor în mod natural și elimină toxinele din sistem, întărind astfel răspunsul imunitar.

Astragalus

Astragalus este o plantă care ajută la combaterea bolilor respiratorii, în special a infecțiilor virale, cum ar fi gripa. Este încărcat cu antioxidanți, așa că este un întăritor eficient al sistemului imunitar. Asta îl face perfect pentru a lupta împotriva răcelilor și gripei. Este, de asemenea, un tratament eficient pentru astm.

Plante de interior pentru respirație

Nu numai plantele medicinale sunt utile pentru respirație. O serie de plante de interior au efecte benefice pentru plămâni, grație faptului că combat poluanții din locuințe. Iată ce plante pentru plămâni este bine să ai în casă:

1. Palmierul Areca

Această palmier mic din Madagascar, care formează ciorchini, este o plantă foarte frumoasă, care are beneficiul de a curăța aerul de o serie de substanțe toxice: benzen, monoxid de carbon, formaldehidă, tricloretilenă, xilen și este considerat cea mai eficientă plantă de purificare a aerului de către NASA.

2. Aloe Vera

Această plantă suculentă, iubitoare de soare curăță aerul și conține, de asemenea, un gel în interior care poate ajuta la vindecarea tăieturilor și a arsurilor. Îndepărtează din aer formaldehida și benzenul, care pot fi rezultatul agenților de curățare și vopselelor pe bază de substanțe chimice.

3. Dracena cu margini roșii

Acest arbust este, de obicei, foarte înalt și un foarte bun curățător al aerului de: xilen, tricloretilenă și formaldehidă, care pot fi introduse în aerul interior din cauza lacurilor și benzinelor. Dracena nu trebuie ținută în preajma animalelor de companie.

4. Planta păianjen

Această plantă produce flori albe, minuscule și este foarte rezistentă, chiar dacă uitați să o udați. Curăță aerul de: formaldehidă, CO2 și xilen, un solvent folosit în industria de piele, cauciuc și imprimare.

5. Ficusul plângător

Un ficus necesită mai multă întreținere, are nevoie de  lumină puternică și pământ bine afânat. Îngrijit corect poate rezista ani de zile și curăță aerul de: formaldehidă, benzen și tricloretilenă.
6. Crinul păcii

Aceasta este o plantă de mici dimensiuni, care înflorește o mare parte a verii, și are nevoie de umbră și udari săptămânale.Curăță aerul de: formaldehidă, benzen și tricloretilenă.

7. Iedera engleză

Este o plantă bogată, care crește bine în locuri umbroase și necesită udare din abundență Curăță aerul de: benzen, monoxid de carbon, formaldehidă, tricloretilenă și alergeni de mucegai.

8. Planta Șarpe

Preferind condiții mai uscate și puțin soare, Planta șarpelui poartă și numele de  limba soacrei. Curăță aerul de benzene și formaldehidă, care sunt frecvente în produsele de curățare, hârtia igienică, șervețele și produsele de îngrijire personală.

Cum poți folosi plantele pentru plămâni

O serie de plante pentru plămâni pot fi folosite sub formă de ceaiuri. Toate plantele medicinal enumerate mai sus se pot prepara sub formă de infuzii, consumate ca tratamente ajutătoare pentru afecțiunile respiratorii.

De asemenea, multe dintre aceste plante pot fi utilizate sub formă de uleiuri esențiale, adăugate în soluțiile de inhalare sau folosite pentru purificarea aerului în locuințe.

De exemplu, un amestec recomandat de academicianul Ovidiu Bojor pe activenews.ro conține:

  • uleiul esential de cimbru de cultura (Thymus Vulgaris) cu proprietati antiseptice, antivirale si antifungice si are capacitatea de a stopa dezvoltarea si extinderea celulelor canceroase pulmonare. In plus, ajuta la intarirea sistemului imunitar si combate raceala, gripa, infectiile si frisoanele.
  • uleiul esential de eucalipt (Eucalyptus Globulus) are, de asemenea, proprietati antiseptice, antifebrile, expectorante si antiastmatice, motiv pentru care actioneaza pentru tratarea si prevenirea unor afectiuni respiratorii precum bronsita, tuse convulsiva, dar si gripa, raceala, sinuzita.
  • uleiul esential de anason (Pimpinella Anisum) ajuta la ameliorarea simptomelor date de astm gratie proprietatilor sale expectorante.
  • extractul hidrogliceric de propolis este considerat a fi un antibiotic natural, favorizand eliminarea secretiilor in exces de pe caile respiratorii, motiv pentru care ajuta la ameliorarea bolilor respiratorii. Amelioreaza, de asemenea, febra, raceala, tusea si este indicat chiar si pentru tratarea bronsitei, pneumoniei, faringitei si sinuzitei.
  • extractul de Ciubotica Cucului (Primula Officinalis) este un ingredient cu proprietati uimitoare asupra plamanilor, motiv pentru care poate ameliora simptomele aparute in cazul multor boli, precum bronsita, pneumonie, astm bronsic, tuse, gripa, tulburari nervoase ori boli cardiace.
  • extractul de Roua Cerului (Drosera Rotundifolia) contine taninuri si substante minerale, ce ajuta la ameliorarea bronsitei si a tusei uscate, precum si la prevenirea aparitiei spasmelor bronsice.

Aroma puternică a frunzelor de salvie face din uleiurile esențiale ale acestei plante un adevărat miracol pentru plămâni și respirație. Aceste uleiuri au nenumărate beneficii pentru problemele pulmonare. Ceaiul de salvie este, de asemenea, un tratament natural tradițional pentru durerile de gât și tuse. Salvia poate fi folosită și pentru inhalații de vapori din ceaiul de salvie, adjuvant în tratamentul afecțiunilor pulmonare și sinuzitelor.

Mulți oameni cu BPOC apelează la uleiuri esențiale pentru a-și ameliora simptomele. Uleiul de eucalipt și uleiul de portocale, de exemplu,   pot reduce inflamația căilor respiratorii. Extractele de curcumină sau de ginseng s-au dovedit utile pentru protecția căilor respiratorii și diminuarea simptomelor BPOC.  Uleiul de semințe de negrilică presat la rece sau uleiul de oregano par să aibă, de asemenea, efecte de ușurare a respirației și diminuare a inflamației.

Ca și în cazul suplimentelor, este necesar să vă adresați medicului înainte de a încerca orice remediu pe bază de plante, în cazul unor afecțiuni pulmonare cronice, cum este BPOC.

Ceaiurile din diferite plante pentru plămâni sunt, deopotrivă, utile și în alte afecțiuni, dar răspunzând și plăcerilor gustului.

De exemplu, ceaiul de ghimbir este foarte apreciat pentru proprietățile sale antiinflamatorii puternice care vindecă tusea și răceala obișnuită, ceea ce ajută la curățarea toxinelor din tractul respirator. Ceaiul de ghimbir conține potasiu, magneziu și zinc, poate construi un sistem imunitar robust și poate combate gripa și infecțiile sezoniere. Are un gust răcoritor și puternice proprietăți anti-emetice (împotriva greții și vomei).

Ceaiul de cardamom este bun pentru sănătatea plămânilor, a sistemului digestive, dar este și o băutură aromată, stimulativă și răcoritoare.
Ceai de mentă este un remediu natural testat în timp pentru a trata problemele respiratorii. Bogăția de compuși medicinali din ceaiul de mentă poate vindeca durerile în gât prin curățarea mucusului și reducerea inflamației cauzate de infecțiile pulmonare. Totodată, ceaiul de mentă este unul dintre cele mai răcoritoare și plăcute băuturi.

Infuzia obtinuta din amestecul de cimbrisor si patlagina, uscate (cate o lingurita din fiecare la o cana de apa) din care se bea de 3 ori pe zi, indulcita cu miere, se poate folosi in scopul tratarii afectiunilor respiratorii.

Surse: