Primul ajutor în caz de sufocare: tehnici care salvează vieți


Știi să acorzi primul ajutor în caz de sufocare? Cum trebuie să procedezi? Ce decizii să iei ca să salvezi viața unei persoane? Sunt câteva lucruri esențiale de știut. Dar mai întâi, hai să vedem ce înseamnă sufocarea. Ea apare atunci când o persoană nu mai poate respira normal. Dacă nu își revine rapid, poate deveni o urgență medicală, fiindu-i pusă viața în pericol. În acest caz, sunt necesare tehnici de prim ajutor, aplicate la fața locului.

Cum se poate sufoca o persoană? Dacă un obiect ajunge în trahee și blochează complet calea respiratorie. Astfel, aerul nu mai poate circula înspre și dinspre plămâni. Creierul este privat de oxigen, lucru ce poate duce la deces. 

„Cred că nu este normal să nu putem ajuta o persoană care se sufocă deoarece s-a înecat cu un corp străin. Mâncare sau jucărie… Deoarece 8 din 10 persoane care au acest tip de accident sunt copii, ar fi necesar ca toți părinții să cunoască manevrele de prim ajutor în caz de înec cu un corp străin“, spune dr. Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru copii.

Cazurile de sufocare apar cel mai frecvent la copiii de până în 3 ani și la adulții de peste 60 de ani, potrivit studiilor de specialitate. De ce? Copiii mici se pot sufoca ușor cu mâncare, monede, baloane și jucării mici, în timp ce la bătrâni producția de saliva scade și înghit mâncarea mult mai greu. În plus, cei în vârstă pot avea anumite afecțiuni care cresc riscul de sufocare, cum este boala Parkinson.

Cum recunoști o senzație de sufocare

De obicei, sufocarea are loc la masă, atunci când o persoană mănâncă și vorbește sau râde în același timp. Se poate întâmpla ca mâncarea să patrundă pe căile respiratorii, blocându-le. Sufocarea mai este cunoscută și sub numele de asfixiere. 

Cele mai întâlnite cauze de sufocare:

  • consumarea băuturilor alcoolice înainte sau în timpul mesei. Alcoolul, fiind un sedativ, afectează nervii care ajută o persoană să-și dea seama cât de bine mestecă mâncarea. De asemenea, afectează și nervii care ajută la înghiţire.
  • Mâncatul prea rapid, pe nemestecate.
  • Mâncatul în timp ce se desfășoară și alte activități fizice: alergat, mers, jucat.
  • Râsul sau vorbitul în timpul mâncatului.
  • Dinţii falşi cresc riscul de sufocare pentru că ei modifică percepţia tactilă a alimentelor din gură. Astfel, o persoană poate aprecia greșit gradul de mestecare al mâncării.

Cum știi că o persoană se sufocă și are nevoie de ajutor? Sunt mai multe simptome după care îți dai seama că cineva se sufocă și are nevoie de ajutor.

O persoană care se sufocă:

  • își duce mâinile la gât (semnul universal al sufocării)
  • dă din mâini neputincioasă
  • tușește puternic
  • se panichează
  • se înroșește la față mai întâi, dar apoi se poate învineți
  • respiră cu dificultate sau chiar nu mai poate respira
  • poate deveni inconștientă

Ce e de făcut când vezi o persoană că se sufocă

Trebuie să evaluezi rapid situatia și să iei decizii pe loc. Există diverse situații de sufocare, cu grad diferit de severitate. Iar în fiecare dintre ele trebuie să acționezi diferit. 

  • În primul rând, sună imediat la 112. 
  • Vezi dacă persoana este conștientă.
  • Verifică dacă poate respira.

„Obstrucția căilor respiratorii e o problemă la nivel global. Lumea se teme să acționeze și mulți oameni își pierd viața dintr-o cauză care poate fi prevenită“, a declarat paramedicul Elena Tanas pentru Organizația UNICEF Moldova.

Iată cele mai întâlnite situații de sufocare și ce e de făcut:

  • victima este conștientă și poate respira: nu intervii, doar o sfătuiești să tușească puternic pentru a elimina obiectul
  • victima este conștientă, dar nu poate respira: aplică manevra Heimlich
  • victima nu este conștientă: aplică manevre de resuscitare cardio-respiratorie

Primul ajutor în caz de sufocare dacă victima este conștientă

Dacă persoana se sufocă și tușește, dar poate vorbi si respira, înseamnă că nu are blocate complet căile respiratorii. 

Ce să faci:

  • Spune-i să se aplece în față și să continue să tușească. Așa va elimina obiectul care a dus la sufocare.
  • Nu o bate pe spate. E bine să o lași să-și revină singură. 

Primul ajutor în caz de sufocare dacă victima nu poate respira

Dacă persoana este conștientă, dar nu poate respira și se învinețește la față, are nevoie urgentă de ajutor.  

Ce să faci:

  • Aplică cinci lovituri în spate, cu podul palmei, între omoplații victimei. 
  • Aplică manevra Heimlich dacă știi cum se procedează. Aceasta este procedura standard de salvare în caz de sufocare.
  • Poți alterna 5 lovituri cu 5 împingeri până la deblocarea căilor respiratorii.

Iată cum se efectuează bătăile pe spate:

1. Așază-te în spatele victimei, dar un pic lateral.

2. Ține o mână pe pieptul victimei, ca sprijin, și apleac-o mult în față.

3. Cu podul palmei libere aplică-i cinci bătăi pe spate, cu putere, între omoplați. 

4. După fiecare bătaie, verifică dacă au fost eliberate căile respiratorii.

„Aplicăm lovituri bruște și viguroase (ne gândim la fiecare dintre ele că aceasta este ACEA lovitură care elimină corpul străin!). Maximum 5 lovituri. Pe spatele victimei, între omoplați“, spune dr. Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru copii.

Manevra Heimlich se învață în cadrul cursurilor de prim ajutor. Tehnica este destul de simplă, însă trebuie avută mai multă grijă în cazul copiilor mici, ei fiind mai fragili. A fost numită după dr. Henry Heimlich, cel care a descris  procedura pentru prima dată în 1974. 

Rolul compresiilor abdominale este să deplaseze obiectul străin care produce sufocarea, dinspre diafragmă spre gură. Practic, se dă un impuls de aer care scoate obiectul afară. 

Iată cum se efectuează manevra Heimlich:

  1. Așază-te în spatele persoanei care se sufocă și cuprinde-o pe sub brațe cu ambele mâini. 
  2. Apleacă persoana ușor în față.
  3. Ține-i o mână strânsă pumn, cu degetul mare închis și orientat în sus,  chiar deasupra buricului, imediat sub coaste și stern.
  4. Strânge pumnul tău cu cealaltă mână și efectuează între 4 și 10 compresiuni puternice și rapide, orientate în sus. Nu strânge coastele cu brațele. Folosește doar pumnul împins în abdomen. Această presiune abdominală va împinge diafragmul în sus, deplasând obiectul care blochează căile respiratorii. 

Compresiile abdominale se fac ca și cum ai vrea să ridici persoana în aer.

Primul ajutor în caz de sufocare

„Apucăm ferm pumnul strâns, cu cealaltă mână și tragem BRUSC și tare, în sus și în același timp spre noi. Crește presiunea în abdomenul victimei și, prin intermediul diafragmului, ea va crește și în toracele victimei. Manevra este reușită atunci când iese corpul străin și victima începe să tușească, cu voce“, spune dr. Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru copii.

Manevra Heimlich pentru victima întinsă pe jos:

  1. Mai întâi așază-i corpul cu fața în sus. 
  2. Apoi ține podul palmei tale pe abdomen, deasupra ombilicului și sub stern. 
  3. Așază ambele mâini una peste cealaltă și împinge puternic de patru ori către cap pentru dislocarea obiectului. Manevra va crește presiunea din abdomen și va forța obiectul să se mute astfel încât să fie aruncat afară pe gură.

După ce ai efectuat manevra Heimlich, urmărește cu atenție persoana pentru a vedea dacă începe să tușească sau dacă obiectul care a provocat sufocarea îi apare în gât sau în gură.

Atenție! Compresiile abdominale pot salva viața, dar în același timp pot produce leziuni grave. De aceea, este indicat ca persoanele cărora li s-a aplicat manevra Heimlich să fie examinate ulterior de un medic.

Primul ajutor în caz de sufocare dacă victima este un bebeluș

Si în cazul sugarilor care se sufocă este necesară efectuarea manevrei Heimlich, însă mișcările sunt mult mai blânde. O metodă brutală le poate face rău. Dacă bebelușul a înghițit ceva, dar poate să tușească, e bine să fie lăsat să tușească. Aceasta este metoda cea mai naturală și mai simplă de eliberare a căilor respiratorii. Dar dacă sugarul nu poate să respire, trebuie să intervii. Însă înlocuiește apăsările abdominale cu apăsări toracice care trebuie efectuate mai puternic, dar mai rar.

Ce să faci:

1. Întinde sugarul cu fața în jos, în lungul antebrațului tău. Susține-i capul prin fixarea fermă a bărbiei. Trebuie să aibă capul mai jos decât pieptul. 

2. Sprijină bine antebrațul pe coapsa ta. 

3. Aplică patru lovituri cu podul palmei, cu forță, între omoplații bebelușului. Ține cont că aceste lovituri trebuie să fie mult mai ușoare decât cele aplicate unui adult.

Ce faci dacă manevra nu dă rezultate?

Întoarce sugarul cu fața în sus și efectuează patru compresiuni rapide pe torace. Atenție! Acestea se fac cu grijă, cu două degete. Se apasă în jos și către cap. 

Dacă este necesar, se repetă ambele proceduri.

Primul ajutor în caz de sufocare dacă victima este obeză sau însărcinată

În această situație se va aplica tot manevra Heimlich, dar puțin diferită. Deoarece compresiile abdominale ar putea să nu fie la fel de eficiente, sunt necesare compresii toracice, la nivelul pieptului victimei. 

Ce să faci:

  1. Așază-te în spatele victimei și pune pumnul pe mijlocul sternului, pe piept, în niciun caz pe coaste.
  2. Pune cealaltă mână peste pumn.
  3. Nu strânge între brațe, folosește doar pumnul.
  4. Dacă manevra nu dă rezultate, se aplică patru lovituri rapide cu podul palmei în spate, între omoplați.

Primul ajutor în caz de sufocare dacă victima este chiar tu și ești singur

Ca să te poți ajuta, cel mai important este să rămâi conștient. Trebuie să iei decizii rapide ca să te poți salva. Nu lăsa panica să te cuprindă. 

Ce să faci:

  1. Pune pumnul în abdomen, puțin deasupra buricului și dedesubtul coastelor. 
  2. Pune mâna cealaltă peste prima. 
  3. Aplică patru împingeri în sus, rapid și cu forță.

Ce faci dacă manevra nu dă rezultate?

Apasă-ți abdomenul, cu forță, pe spătarul unui scaun sau pe blatul unei mese. Te poți folosi de orice ai solid la îndemână, o balustradă sau o piesă de mobilier.

Primul ajutor în caz de sufocare dacă victima este inconștientă 

Dacă persoana nu este conștientă și nu mai poate respira, este necesară resuscitarea cardio-respiratorie. Dacă nu știi procedura, strigă după ajutor.

Cum stabilești nivelul de conștiență al unei victime:

  1. Te apropii de persoană și, fără să o atingi, o întrebi dacă se simte bine.
  2. Dacă nu răspunde, prinzi victima și o scuturi ușor de umeri. Apoi o întrebi, din nou, dacă se simte bine.
  3. Dacă nu răspunde la stimuli, o tratezi ca pe o persoană inconștientă.

Ce să faci:

  1. Așază victima cu fața în sus, pe o suprafață rigidă. E indicat pe podea, nu în pat. 
  2. Înclină-i capul pe spate pentru a-i deschide căile respiratorii. 
  3. Începi procedura de respirație gură la gură. 
  4. Dacă metoda nu da rezultate, poți aplica manevra Heimlich pentru persoanele întinse pe jos.

Tehnici de prim ajutor în caz de stop cardio-respirator

Dacă o persoană care se sufocă devine inconștientă, atunci poate intra în stop cardio-respirator și are nevoie de resuscitare.

O persoană intra în stop cardio-respirator atunci când nu mai respiră și inima nu-i mai bate. Oprirea simultană a respirației și a circulației este extrem de rară. Acest fenomen poate avea loc atunci când organismul este supus unui accident foarte grav, iar distrugerea corpului s-a întâmplat brusc.

Stopul cardiac este principala cauză de deces și afectează anual aproximativ 700.000 de indivizi în Europa şi 460.000 în SUA, potrivit unui raport medical publicat pe site-ul Spitalului Clinic de Urgenta Timisoara.  

Un stop cardiac induce imediat stopul respirator, în maximum 20-30 de secunde. 

Iar un stop respirator duce la cel cardiac într-un interval de 3-10 minute.

Cum ne dăm seama dacă o persoană a intrat în stop cardiac?

  • Victima este inconștientă 
  • Nu poate să respire sau se chinuie să tragă aer în piept
  • Este palidă la față, iar apoi se învinețește
  • Nu are puls (se verifică artera carotidă de la gât, dar nu mai mult de 10 secunde pentru că se pierde timp prețios)
  • Are pupilele dilatate

Cum verificăm dacă o persoană respiră sau nu:

  • Ne apropiem cu urechea de fața victimei și ascultăm dacă se simte respirația acestuia pe obrazul nostru 
  • Urmărim mișcarea toracelui 

Cum se face masajul cardiac corect:

  1. Se întinde victima pe un plan dur.
  2. Așază mâinile, una peste alta, în centrul toracelui victimei.
  3. Aplică o serie de compresii toracice, cu podurile palmelor.
  4. Frecvenţa compresiilor trebuie să fie de 100 pe minut.
  5. Toracele trebuie comprimat 4-5 cm.
  6. După fiecare compresie toracele trebuie lăsat să revină în poziţia iniţială.
  7. Durata compresiei toracelui trebuie să fie egală cu cea a decompresiei.
  8. Întreruperile trebuie să fie cțt mai puţine.
  9. Nu trebuie căutat imediat puls palpabil la carotidă sau femurală, deoarece acest lucru nu înseamnă întotdeauna un flux arterial eficient.

„Victimele unui stop cardio-respirator au nevoie de manevre de resuscitare în cel mai scurt timp posibil. Resuscitarea asigură un debit cardiac mic, dar esenţial către inimă şi creier. Aceasta creşte probabilitatea transformării unei fibrilaţii ventriculare în ritm sinusal. Compresiile toracice sunt deosebit de importante dacă nu poate fi aplicat un şoc în primele 5 minute după stop.“ (Noile ghiduri de resuscitare cardiorespiratorie, publicate pe site-ul Spitalului Clinic de Urgenta Timisoara)

Cum se face respirație gură-la-gură corect

  1. Mai întâi verifică dacă în gura sau gâtul victimei nu sunt blocate obiecte străine. 
  2. Se dă capul persoanei pe spate, prin împingerea în sus a bărbiei sale.
  3. Se prind nările cu degetele și se insuflă aer pe gură.
  4. O respirație durează mai mult de o secundă și se urmărește dacă a fost introdus un volum suficient de aer (toracele se ridică).
  5. După prima ventilație, te ridici, tragi aer în piept și efectuezi a doua ventilație.
  6. Respirația gura la nas este o alternativă dacă cea gură-la-gură nu este posibilă.

În acordarea primul ajutor în caz de stop cardio-vasculator e necesară combinarea compresiilor toracice cu ventilaţia artificială (respirația gură la gură). Rata este de 30:2. Adică, după 30 de compresii toracice se execută 2 respiraţii succesive. Și tot așa, alternativ.

Resuscitarea are șanse de reușită atunci când:

  • Creierul reîncepe să fie aprovizionat cu oxigen în primele 4 minute.
  • Inima reîncepe să bată în primele 8-10 minute.
  • Sunt mai multe persoane care pot face, pe rând, manevrele de salvare.
  • Cauza stopului cardiac nu e una foarte gravă.

Resuscitarea se continuă:

  • până când sosește echipajul medical care să asiste victima.
  • persoana începe să respire normal.
  • salvatorul este epuizat.

Resuscitarea se oprește atunci când: 

  • Victima devine conștientă.
  • Au trecut 30-60 de minute de resuscitare și semnele sale vitale nu au apărut.
  • Salvatorul nu mai are rezistența fizică pentru a efectua tehnicile de resuscitare.

Cum se face resuscitarea la copii

Manevrele de resuscitare pot fi aplicate și copiilor, dar cu mai multă grijă. 

  • Dacă este vorba despre un copil mai mic de un an, acesta trebuie ventilat artificial prin gură și prin nas concomitent.
  • La copilul mai mare de 1 an i se poate aplica aceeași tehnică de respirație gură la gură pentru victime adulte. 
  • La copilul mai mare de 8 ani vor fi realizate manevrele de resuscitare ca la adulți. 

„Conceptul „Lanţului supravieţuirii” reprezintă paşii vitali care trebuie urmaţi pentru o resuscitare reuşită:

1. Recunoaşterea imediată a urgenţei si apel pentru ajutor calificat (telefonează la 112)

2. Începerea manevrelor de resuscitare cât mai rapid; resuscitarea imediată poate dubla sau tripla supravieţuirea după un episod de fibrilaţie ventriculară.

3. Defibrilarea cât mai rapidă: resuscitarea imediată şi defibrilarea poate determina o rată de supravieţuire de 49-75%. Fiecare minut de întârziere duce la scăderea supravieţuirii cu 10-15%.

4. Asigurarea unui suport vital avansat adecvat.“ (Noile ghiduri de resuscitare cardiorespiratorie, publicate pe site-ul Spitalului Clinic de Urgenta Timisoara)

Asadar, cunoașterea acestor tehnici de prim ajutor sunt esențiale pentru oricine. Ele pot face diferența între viață și moarte!

Surse:

https://www.reginamaria.ro/utile/dictionar-de-afectiuni/primul-ajutor-la-copii-sufocare

https://www.sanador.ro/primul-ajutor-in-caz-de-asfixiere

https://www.romedic.ro/sufocarea-primul-ajutor-0P32368

Primul ajutor in caz de… sufocare

https://crucearosie.ro/ce-facem/prim-ajutor/sufocarea/

https://www.libertateapentrufemei.ro/dictionar-medical/primul-ajutor-in-caz-de-sufocare

https://www.facebook.com/watch/?v=118468956791072&t=14

http://www.chirurgievasculara.ro/primul-ajutor.php

https://www.unicef.org/moldova/articole/paza-bună-trece-primejdia-rea

https://medicina-interventionala.ro/noutati/masajul-cardiac-tehnica/

https://www.hosptm.ro/files/ghiduri/Noile%20ghiduri%20de%20resuscitare%20cardio%20respiratorie.pdf

PrimAjutor – Stopul cardio-respirator la adult

Stare de sufocare: cauze şi prim ajutor