programul de somn al copiilor

Programul de somn al copiilor: ghid complet pe vârste

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Somnul este foarte important pentru dezvoltarea și sănătatea copiilor. Programul de somn al copiilor este, deci, o condiție importantă pentru bunăstarea lor. Copiii care nu dorm suficient pot avea dificultăți de  funcționare în timpul zilei. Noaptea, le poate fi greu să se liniștească și adorm la ore târzii.

Absența unei rutine de culcare și a unei bune igiene a somnului atrage o serie de probleme, fizice și mentale deopotrivă. De la întârzierea în dezvoltare până la dificultățile de concentrare și învățare, programul de somn al copiilor influențează major toate dimensiunile vieții lor.

Ceea ce poate părea surprinzător este că obiceiurile bune de somn încep imediat după naștere. Este adevărat că nou-născuții și bebelușii dorm foarte mult și au tipare de somn neregulate. Totuși, introducerea unor rutine legate de trezire/culcare poate fi făcută de părinți de timpuriu.

Articolul de față se dorește a fi un ghid cu indicații privind necesarul de somn pentru fiecare vârstă,  precum și măsurile care pot fi luate pentru a asigura somnul de calitate al copiilor.

Recomandări generale privind programul de somn al copiilor

Academia Americană de Medicină a Somnului (AASM) oferă recomandări pentru nevoile zilnice de somn ale copiilor, pe grupe de vârstă. Aceste recomandări pot servi ca țintă generală. Pe de altă parte, este important să ne amintim că o durată sănătoasă a somnului poate varia în funcție de o serie de factori, inclusiv temperamentul și diferențele de dezvoltare.

În tabelul de mai jos se regăsesc recomandările orientative ale AAMS:

Grupa de vârstăIntervalul de vârstăOrele de somn recomandate pe 24 de ore  
Sugar4-12 luni12-16 ore (inclusiv somnul de noapte)  
Copil mic1-2 ani11-14 ore (inclusiv somnul de noapte)  
Preșcolar3-5 ani10-13 ore (inclusiv somnul de noapte)  
Vârsta școlară6-12 ani9-12 ore  
Adolescenți13-18 ani8-10 ore

De obicei, pentru majoritatea copiilor (cu vârsta cuprinsă între 5 și 13 ani) sunt necesare între 9 și 11 ore de somn pe noapte. Majoritatea adolescenților au nevoie de aproximativ 8-10 ore de somn pe noapte pentru a funcționa eficient. Cu toate acestea, mulți adolescenți au probleme cu somnul și tind să nu atingă numărul de ore necesare în fiecare noapte.

Se estimează că până la 50% dintre copii au probleme legate de somn, inclusiv insomnie. Tinând cont cât de important este somnul pentru dezvoltare, se recomandă ca părinții și medicul pediatru sau alți specialiști să se implice pentru a regla programul de somn al copiilor.

”Problemele și tulburările de somn sunt frecvente la copiii care merg la școală și ele trebuie prevenite. Asta pentru că somnul insuficient poate duce la modificări ale dispoziției, la probleme comportamentale, o atenție scăzută la școală și prea puțină energie pentru joacă.”, recomandă dr. Mihaela Oros, medic primar pediatru cu competență în somnologie pe reginamaria.ro

Programul de somn la nou-născuți

AASM nu oferă îndrumări specifice cu privire la cantitatea de somn recomandată pentru nou-născuții sub 4 luni. În general, există date limitate despre efectele duratei somnului la nou-născuți, iar fluctuațiile ciclurilor de somn pentru nou-născuți sunt frecvente.

Nou-născuții dorm, de obicei, 16 până la 18 ore în fiecare zi de 24 de ore. Acest somn nu este neîntrerupt, ci se cumulează dintr-o serie de perioade de somn, mai lungi sau mai scurte.  Rareori, nou-născuții dorm toată noaptea fără să se trezească. Numărul total de ore de somn pe care le doarme un sugar sub 4 luni rezultă din somnul (de obicei întrerupt de 1-2 ori) pe parcursul nopții plus mai multe reprize de somn în timpul zilei.

”Ritmul somn-veghe începe să dezvolte în jurul celei de-a doua luni de viață și se definitivează abia către 6 luni. Nou născuții nu au un tipar de somn și perioadele în care sunt trezi și cele în care adorm se întrepătrund. În general, necesarul se încadrează între 14 și 18 ore de somn pe zi, bebelușii până în 3 luni sunt alerți câte 1-3 ore consecutive.”, arată dr. Ilinca Niță, medic specialist psihiatrie pediatrică pe psihipedi.ro

Deși tiparele de somn ale nou-născuților sunt neregulate, părinții și alte persoane care se ocupă de îngrijirea lor pot începe să dezvolte un program de somn mai regulat încă de când copilul are aproximativ 2 luni. Programul de somn al copiilor foarte mici trebuie să țină cont de hrănire, reprizele de somn pe timp de noapte și cele din timpul zilei.

De cât somn au nevoie bebelușii prematuri?

Bebelușii născuți prematur au adesea nevoie de și mai mult somn decât bebelușii născuți la termen. Nu este neobișnuit ca bebelușii prematuri să petreacă aproximativ 90% din timp dormind,

Durata somnului la nou-născutul prematur poate depinde de cât de devreme s-a născut și de sănătatea sa generală.

Pe parcursul primelor 12 luni, modelele de somn ale unui copil prematur ajung să semene cu cele ale sugarilor născuți la termen. Totuși, imediat după naștere, acesta va avea nevoie de o cantitate mai mare de somn.

programul de somn al copiilor

Programul de somn la bebeluși

Bebelușii își petrec cea mai mare parte a zilei dormind. Durata obișnuită de somn depinde de vârsta bebelușului.

Astfel, sugarii cu vârsta cuprinsă între 4 și 11 luni ar trebui să doarmă între 12 și 16 ore pe zi. Unii bebeluși  pot începe să doarmă toată noaptea la aproximativ 5 -6 luni. Sugarii primesc, totuși, o parte semnificativă din somnul total din reprizele de somn de pe parcursul zilei.

O repriză de somn de zi poate dura între una și patru ore. Timpul total de somn scade pe măsură ce bebelușul crește. Dar este tipic ca sugarii să continue să doarmă timp de 2 până la 3 ore sau mai mult în fiecare zi.

De ce dorm bebelușii atâtea ore?

Bebelușii își petrec mai mult de jumătate din timp dormind, deoarece se află într- o perioadă de creștere substanțială.

Somnul permite creierului să se dezvolte, construind rețele care facilitează gândirea și învățarea, precum și formarea comportamentului. Perioadele de somn multiple pe parcursul zilei permit copiilor să-și consolideze amintirile specifice și să-ți dezvolte memoria.

Somnul și alimentația permit, de asemenea, dezvoltarea fizică a copilului, creșterea și dobândirea unor abilități motorii mai bune.

Studiile au demonstrat că în jur de 38% dintre copiii sub 6 luni nu dorm 6 ore consecutiv, în vreme ce 57% nu dorm 8 ore consecutiv.

În cazul copiilor mai mari, de 12 luni, în jur de 28% nu dorm 6 ore consecutiv, iar circa 43% nu dorm 8 ore consecutiv sau mai mult.

Unii părinți își fac adesea griji în cazul în care copiii lor nu dorm noaptea un număr suficient de ore sau au întreruperi mai frecvent de 6- 8 ore. Dar studiile au arătat că nu au existat efecte detectabile asupra dezvoltării fizice sau mentale a unui copil, dacă acesta are întreruperi mai frecvente în timpul nopții. 

În timp, cu ajutorul părinților sau îngrijitorilor, programul de somn al copiilor mici se va consolida și ei vor începe să doarmă mai mult noaptea. Totuși, până în prezent, importanța somnului de noapte pentru sugari nu s-a dovedit mai semnificativă decât timpul total de somn zilnic.

Cum este afectat somnul bebelușilor de perioadele de hrănire?

Există o dezbatere legată de modul în care metoda de hrănire afectează somnul sugarilor. Astfel, unele cercetări au concluzionat că bebelușii alăptați au mai multe treziri nocturne. Alte studii au arătat că diferența între modelele de somn ale bebelușilor alăptați este destul de mică față de ale celor hrăniți cu lapte praf.

Deși nu sunt foarte clare, există unele dovezi că bebelușii alăptați pot avea un somn mai bun pe termen lung, în anii preșcolarității. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege relația dintre hrănire și somn la bebeluși.

Obiceiuri sănătoase de somn pentru bebeluși

Un copil obosit poate avea mai multe probleme de somn peste noapte. Somnul de zi ajută, de fapt, bebelușii să doarmă mai bine noaptea. De aceea menținerea copilului treaz în timpul zilei nu-l va ajuta pe bebeluș să doarmă mai mult noaptea. Pe măsură ce copilul crește, poate fi întârziată gradat ora de culcare pentru a spori șansa unui somn de noapte continuu, dar variațiile trebuie să fie destul de mici. Iată câteva recomandări pentru un somn bun la bebeluși:

  • Puneți copilul în pat când este somnoros, dar încă treaz.
  • Așezați-l pe spate în pătuț, pe o suprafață plană. Păstrați obiectele moi, cum ar fi pernele și animalele de pluș, departe de pătuț.
  • Puteți introduce un mic ritual de îmbrățișare/alintare a copilului când îl așezați în pat și este deja somnoros.
  • suzetă poate ajuta copilul să se liniștească. Cu toate acestea, este mai bine să nu începeți să folosiți suzeta atâta timp cât alăptați copilul.
  • Bebelușul se va agita în timpul nopții. Acordați-i câteva minute pentru a încerca să se liniștească singur,  singur, înainte de a merge la el.
  • Evitați stimularea în timpul hrănirii pe timp de noapte și schimbarea scutecelor.
  • Mențineți luminozitatea scăzută în cameră, chiar dacă alăptați sau schimbați copilul.

Recomandări pentru bebelușii mai mari

Pentru bebelușii ceva mai mari, între 6-12 luni, pot fi utile și alte recomandări:

Mențineți cât mai mult posibil un program regulat de somn în timpul zilei și la culcare.

  • Este importantă o rutină consecventă la culcare. Astfel, rutina poate include baie, un moment cu copilul cu muzică sau citirea unei povești, culcarea în pătuțul său.
  • Nu așezați copilul în pat cu biberonul. Acest lucru poate duce la sufocare sau poate determina carii dentare mai târziu.
  • În jur de 6 luni, dacă bebelușul se trezește noaptea și plânge, verificați dacă nu este ceva în neregulă, dar încercați să nu îl luați din pătuț. Îl puteți mângâia pe frunte sau îi puteți vorbi încet pentru a simți că sunteți aproape. Acest lucru ajută bebelușul să învețe cum să se auto-calmeze, un pas important pentru a adormi singur.

Programul  de somn al copiilor de 1 an

Pe măsură ce cresc, programul de somn al copiilor se modifică. Deși copiii de 1-2 ani dorm mai puține ore decât bebelușii, somnul rămâne esențial pentru sănătatea și dezvoltarea lor generală. Lipsa somnului suficient la o vârstă fragedă este corelată cu probleme cu greutatea, sănătatea mintală, comportamentul și performanța cognitivă.

La copiii mici, de 1-2 ani, se recomandă între 11 și 14 ore de somn total în fiecare zi. Somnul din timpul zilei scade, în comparație cu sugarii, fiind reprezentat frecvent de două reprize de câte 1-2 ore în timpul zilei.  Pe măsură ce copilul crește, somnul de zi se va reduce, de obicei, la un singur pui de somn după-amiaza.

Rolul părinților și îngrijitorilor este foarte important în această perioadă pentru ca programul de somn al copiilor să devină regulat, iar cei mici să învețe să respecte rutinele de somn și regulile de igiena somnului.

Obiceiuri sănătoase de somn pentru copiii mici

Programul de somn al copiilor mici este foarte important, inclusiv în ceea ce privește menținerea unor rutine cu care copilul este familiarizat. Rutina stabilită în primul an este semnificativă pentru somnul copilului în viitor. Iată câteva recomandări pentru un somn sănătos la copilul mic:

  • Evitați somnul prea târziu în timpul zilei, deoarece la această vârstă,  poate afecta somnul pe timp de noapte.
  • Ajutați-vă copilul să se relaxeze cu aproximativ o jumătate de oră înainte de culcare, cu povești sau activități liniștite.
  • Fiți blând, dar ferm în cazul în care copilul protestează.
  • Asigurați un dormitor liniștit, confortabil și gata de dormit.
  • Păstrați lumina diminuată.
  • Muzica liniștitoare sau zgomotele alb pot fi reconfortante, dar nu sunt esențiale.
  • Anumite obiecte care îi dau copilului siguranță (cum ar fi o pătură sau un animal de pluș) sunt, adesea, importante la această vârstă.

”La 1 an, anxietatea de separare poate cauza dificultăți de adormire, iar către 2 ani, de vină poate fi opoziția fiziologică, pe măsură ce copilul își descoperă independența. Mențineți rutine și reguli clare și ferme, pe care le aplicați cu blândețe, pentru a încuraja un tipar de somn-veghe ce susține optim dezvoltarea.”, recomandă dr. Niță.

Programul de somn al copiilor preșcolari

Copiii de vârstă preșcolară, care au între 3 și 5 ani, ar trebui să doarmă în total între 10 -13 ore pe zi. Somnul din timpul zilei se poate scurta, iar unii preșcolari mai mari pot renunța la somnul de zi.  

În grădinițele cu oră de somn programată, unii copii dorm ușor. Dar alții – până la 42,5% , conform unui studiu, pot să aibă un somn foarte scurt sau să nu adoarmă deloc.

Totuși, pentru mulți copii de vârstă preșcolară este normal să doarmă 2-3 ore la prânz sau după amiază.

În această perioadă de creștere, somnul de zi le oferă în continuare beneficii pentru memorie și gândire, dar nu mai este așa important ca la vârste mai mici.

”Pentru aproape toți copiii mici, somnul de după-amiază este o parte normală a rutinei zilnice, iar cercetări recente arată că le este util în procesele de învățare care au loc în mod accelerat în copilărie. Însă, pe măsură ce cresc, copilașii nu mai au nevoie de acel „pui de somn”, iar acest lucru, mai spun oamenii de știință, are legătură cu faptul că creierul li s-a dezvoltat până la un punct în care nu le mai e necesar să doarmă și ziua.”, precizează dr.Oana Cuzino pe doc.ro

Obiceiuri de somn sănătoase pentru copilul preșcolar

  • Nu oferiți copiilor băuturi cu cofeină.
  • Evitați ecranele înainte de culcare. Nu permiteți tablete, televizoare, computer sau jocuri video în dormitor.
  • Unii copii vor încerca să întârzie ora de culcare. Stabiliți limite, asigurați-vă că cei mici înțeleg aceste limite și păstrați-le constante.
  • Nu ignorați temerile copiilor la culcare, inclusiv când au coșmaruri, ajutați-i să se liniștească și mângâiați-i.

Programul de somn al copiilor de vârstă școlară

Copiii de vârstă școlară ar trebui să doarmă un total de 9 până la 12 ore în fiecare zi. Acesta reprezintă un set mai larg de vârste, iar nevoile individuale ale fiecărui copil pot varia semnificativ. Copiii de vârstă școlară mică au, de obicei, nevoie de mai mult somn decât cei care sunt în școala gimnazială sau se apropie de liceu.

Când copiii încep să treacă prin pubertate și intră în adolescență, tiparele lor de somn se schimbă semnificativ. Acest lucru poate da naștere unor provocări distincte legate de somn.

La școlarii mici somnul de zi devine mai scurt și mai puțin frecvent. Acest lucru se poate întâmpla în mod natural sau ca urmare a programelor de școală sau altor activități la care participă copiii.

Deși mulți copii nu mai dorm în timpul zilei în jurul vârstei de 6 ani, preferințele pot fi diferite pentru fiecare copil.

Unii copii mai mari pot fi încă înclinați să tragă un pui de somn și pot beneficia de acest lucru. Într-un studiu realizat în China, copiii din clasele a 4-a până la a 6-a, care au dormit frecvent după prânz, au avut rezultate mai bune din punct de vedere comportamental, al realizărilor școlare și ca bunăstare generală.

Cercetările existente despre perioadele optime de somn la copii sunt neconcludente, pentru că durata și programul de somn al copiilor se poate schimba în timp, în funcție de necesitățile vârstei. Din acest motiv, părinții, educatorii și alte persoane care se ocupă de îngrijirea copiilor trebuie să fie flexibili și înțelegători în ceea ce privește somnul. Ei trebuie să construiască programul de somn al copiilor ținând cont de multiple aspecte, precum vârsta, programul școlar, alte activități în care sunt implicați copii, tendințele naturale, etc.

Ce probleme pot afecta programul de somn al copiilor

Absența unui tipar regulat de somn

Un tipar regulat de somn se formează încă de la vârste mici, sub supravegherea atentă a părinților.
Dacă nu este monitorizat pentru a interioriza acest tipar, copilul poate avea dificultăți cu somnul.

”Lipsa unei rutine de somn poate duce la dificultăți în adormire și treziri frecvente pe durata nopții. Este important să se stabilească o programare consistentă pentru culcare și trezire.”, subliniază dr. Cuzino.

Privarea de somn, insomniile

Unii copii nu dorm suficient. Dacă copilul este agitat, nervos sau are dificultăți în a adormi noaptea, poate fi din cauză că durata și calitatea somnului său nu sunt suficiente sau că nu se culcă suficient de devreme.

Probleme de separare

Copilul poate avea anxietate de separare, care determină dificultăți în a se relaxa și a dormi în absența părintelui. O rutină de culcare care implică momente petrecute împreună cu părinții, alintarea copilului înainte de somn, un obiect de securitate, cum ar fi o pătură sau un animal de pluș, o mică veioză sau ușa deschisă la dormitor pot ajuta copilul să adoarmă.

Alte tipuri de anxietate

Copilul mai mare poate avea și alte tipuri de anxietate, precum temeri legate de situația școlară sau familială care îi pot tulbura somnul. Și în astfel de cazuri, intervenția blândă a părintelui poate ajuta copilul să adoarmă

Coșmaruri și alte probleme de somn

Majoritatea copiilor vor experimenta coșmaruri la un moment dat. Coșmarurile pot apărea după un eveniment fizic sau emoțional stresant sau pot fi cauzate de febră. Copilul poate avea nevoie de reconfortare din partea părintelui pentru a se calma. Vorbiți calm, îmbrățișați și liniștiți copilul.

Unii copii pot avea alte probleme de somn, precum somnambulism sau apnee în somn, care pot determina treziri frecvente și trebuie abordate corect de părinți. De exemplu, în cazul apneei în somn, poate fi necesară intervenția medicală pentru rezolvarea problemei.

Mediul de somn inconfortabil

Dacă mediul nu este comod, patul este prea tare, lenjeria nu este adecvată sau există zgomot, lumină ori o temperatură nepotrivită în dormitor (prea mare sau prea mică), somnul copilului poate fi perturbat.

Totodată, lumina albastră și utilizarea excesivă a electronicelor în dormitor au efecte negative asupra somnului.

”Expunerea la ecranele dispozitivelor electronice înainte de culcare poate afecta somnul copiilor. Lumina albastră emisă de aceste dispozitive poate inhiba producția de melatonină, un hormon responsabil de inducerea somnului.”, arată dr. Cuzino.

Cum pot modela părinții programul de somn al copiilor

Programul de somn la bebeluși

Părinții care au îngrijorări cu privire la somnul copilului pot discuta cu medicul pediatru. Păstrarea unui jurnal de somn pentru a urmări modelele de somn ale copilului poate ajuta medicul să determine dacă somnul bebelușului are un model normal sau reflectă o potențială problemă de somn.

Pentru bebelușii care au probleme cu somnul nocturn, anumite schimbări în modul de abordare al părinților pot încuraja reprize de somn mai lungi. De exemplu, reducerea vitezei de răspuns la treziri poate încuraja auto-linișterea, iar o oră de culcare ceva mai târzie poate crea mai multă somnolență și ajută copilul să rămână adormit mai mult timp.

De asemenea, poate fi benefică îmbunătățirea igienei somnului, prin crearea unui program și unor rutine de somn consecvente și asigurând un mediu calm și liniștit pentru somn. Igiena somnului sugarului trebuie să țină cont și de măsuri importante de siguranță, pentru a preveni riscul de sufocare și sindromul morții subite a sugarului (SIDS).

Cum pot sprijini părinții programul de somn al copiilor mai mari

Un program regulat de somn tinde să asigure o durată adecvată a somnului, îmbunătățind totodată calitatea acestuia.  

Până la o anumită vârstă, părinții și îngrijitorii stabilesc și monitorizează  programul de somn al copiilor, asigurând, totodată, condițiile optime de dormit. Câteva recomandări pot fi de folos părinților pentru a crea un program de somn cât mai consecvent pentru cei mici. Iată ce pot face părinții ca să îmbunătățească programul de somn al copiilor:

Stabilirea și menținerea unui program regulat de somn (ora de culcare și de trezire)

Programul de somn al copiilor se dezvoltă corect încă din copilăria mică, prin educarea de către părinți a modului în care aceștia abordează somnul și respectă igiena somnului.

Atunci când copilul se culcă aproximativ la aceeași oră în fiecare noapte, chiar și în weekend și sărbători, este mai probabil să adoarmă și să se trezească natural, în corespondență cu ritmurile circadiene. Pentru a menține ceasul biologic al copilului în armonie, părinții trebuie să încerce ca orele de culcare și de trezire să se mențină constante, chiar și în vacanțe sau de sărbători.

Încercarea de a recupera somnul pierdut în weekend nu face decât să perturbe ciclul natural somn-veghe al copilului. De exemplu, dacă copilul sau adolescentul se trezește târziu duminică, este posibil să nu se simtă somnolent și să adoarmă târziu noaptea. Ca urmare, luni dimineața, luni dimineața se poate trezi obosit, iritabil și își pot pierde concentrarea la școală. 

Părinții trebuie să urmărească aceste trei indicii pentru a asigura un program adecvat de somn pentru cei mici:

  • Durata somnului, care trebuie să fie corespunzătoare vârstei, conform tabelului prezentat mai sus
  • Regularitatea somnului, adică menținerea, pe cât se poate, constantă a orelor de culcare și de trezire
  • Continuitatea și profunzimea somnului, care sunt măsuri ale calității acestuia

Este important de subliniat faptul că programul de somn al copiilor nu este independent de cel al familiei ca întreg. Ca urmare, modul în care părinții respectă obiceiurile de somn sănătoase va influența semnificativ acest program. Iată de ce părinții care vor să asigure un somn bun pentru copiii lor trebuie să se străduiască să-și îmbunătățească propriile rutine de somn.

Stabilirea unor obiceiuri de somn sănătoase

Un program stabil de somn și o rutină de culcare întăresc importanța orei de culcare și pot reduce variabilitatea somnului de la noapte la noapte. Copiii trebuie să aibă posibilitatea de a-și consuma energia în timpul zilei și de a se relaxa înainte de culcare. Aceste reguli simple contribuie semnificativ la programul de somn al copiilor și asigură adormirea la ore constante și continuitatea somnului.

Nu doar rutinele de culcare ci și cele din timpul zilei sunt importante pentru a modela programul de somn al copiilor.

Respectarea unui program zilnic legat de alte aspecte precum masa (de exemplu, copilul să mănânce micul dejun sau cina aproximativ la aceeași oră în fiecare zi), activitățile școlare și extrașcolare, perioadele de relaxare și exercițiile fizice, toate acestea contribuie la educarea copilului inclusiv legat de rutinele sănătoase de somn.

Crearea unui mediu de somn confortabil

A ajuta copiii să doarmă mai bine începe adesea cu crearea unui mediu liniștit, fără surse de stimulare senzorială, sănătos și confortabil. Găsirea celei mai bune saltele pentru nevoile copilului și reducerea la minimum a luminii albastre  (de la televizor sau alte dispozitive electronice) pot ajuta copiii de orice vârstă să aibă un somn constant.

Responsabilizarea adolescenților pentru un program regulat de somn

În cazul adolescenților este dificil ca părintele să stabilească programul de somn și încercarea de a impune un anumit program poate duce la conflicte.

Pentru a modela obiceiurile de somn ale adolescentului  părintele poate încerca să îi vorbească mai mult despre importanța rutinelor de somn și consecințele somnului insuficient. De asemenea, poate să investigheze ce rutină de trezire ar putea funcționa cel mai bine (de exemplu folosirea unei alarme, trezirea cu melodia preferată, trezirea de către părinte, etc). Important este, ca pe termen lung, adolescentul să devină singurul responsabil pentru trezirea la timp.

Câteva sfaturi pentru a contracara conflictele legate de programul de somn al copiilor

Chiar și atunci când părinții încearcă să asigure un program sănătos de somn pentru copiii lor, aceștia pot avea tendința să nu respecte întotdeauna orele de culcare și trezire. Este important ca adulții să fie fermi în ceea ce privește programul de somn al copiilor și, în acest sens, este bine să respecte următoarele recomandări:

Decideți ora de culcare și păstrați-o constantă

Unele familii pot accepta ore ușor diferite de culcare ale copiilor, în funcție de vârsta acestora. Altele pot stabili o oră de culcare standard în familie, pentru că au observat că astfel se îmbunătățește dinamica somnului pentru toți. Indiferent ce program de somn alegeți, asigurați-vă că se respectă orele de culcare convenite, pe tot parcursul săptămânii. De asemenea, este utilă introducerea unor rutine de deconectare și petrecere a timpului împreună înainte de culcare.

Acordați atenție somnului și prioritizați odihna

Multă lume are tendința de a amâna somnul pentru a realiza alte activități. Acest model îl pot prelua și copiii. Este de dorit ca întreaga familie să-și asume din principiu că somnul este esențial și nu reprezintă doar ”o pierdere de vreme”, că nu este mai puțin important ca alte necesități ale vieții.

Iată de ce respectarea unui program de somn, odihna suficientă și calitatea somnului sunt adevărate abilități de viață sănătoasă pe care copilul trebuie să le deprindă.

Pentru a asigura un somn bun pentru copii, părinții trebuie să facă uneori ajustări în programul acestora. Astfel, dacă un copil nu este obosit la culcare, încercați să reduceți somnul în timpul zilei. Deși nevoile de somn variază în funcție de copil, asigurați-vă că nu dorme ​​prea mult sau prea aproape de ora de culcare. Somnul de zi poate perturba ciclul natural de somn al corpului și poate face mult mai dificilă adormirea noaptea.

Pentru copiii mai mari și adolescenții, este recomandat să evite somnul în timpul zilei. Dar, dacă sunt prea obosiți, pot avea un pui de somn trebuie limitat la 20-30 de minute.

Fiți fermi cu programele de somn

Dacă insistați constant asupra programelor și limitelor stabilite, diminuați riscul ca cei mici să protesteze sau să întârzie ora de culcare. Alegeți un program de somn și încercați să evitați schimbarea structurii acestuia, fie că este vorba de durata somnului, fie de ora de trezire.

Comunicați beneficiile unui somn bun

Pentru copiii mai mari și adolescenți, în loc să insistați că trebuie să se culce, explicați, mai degrabă, de ce somnul aduce beneficii și ce consecințe pot apărea din cauza unui somn insuficient. De exemplu, amintiți-i unui copil dornic de a avea rezultate bune la un test școlar că este mai bine să doarmă suficient cu o noapte înainte, decât să stea treaz toată noaptea studiind, astfel încât să fie mai clar și mai concentrat. Sau arătați-i legătura dintre respectarea unui program regulat de somn și modul în care se descurcă la școală sau în care gestionează stresul.  

Surse: