Respirația pe nas: de ce își lipesc oamenii gura noaptea și ce spun medicii

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Respirația pe nas reprezintă modul natural de a respira, dar mulți oameni respiră pe gură, mai ales în timpul somnului. Persoanele cu apnee obstructivă de somn, cu polipi nazali, deviație de sept, alergii severe respiră frecvent pe gură atunci când dorm. Pe termen lung, respirația pe gură poate afecta sănătatea, atât a adulților cât și a copiilor. Iată de ce apare necesitatea rezolvării acelor probleme care împiedică respirația pe nas, mai ales noaptea, când modul în care respirăm nu poate fi corectat voluntar. Recent, o nouă modă pare să fi cucerit rețelele de socializare: mouth taping, acoperirea gurii cu o bandă adezivă specială. Această bandă împiedică respirația pe gură, chiar și atunci când persoana doarme.  Mouth taping pare să favorizeze respirația pe nas și multe persoane care au folosit banda pentru gură o laudă, spunând că le-a îmbunătățit simțitor somnul. Cu toate acestea, medicii au păreri împărțite. Articolul de față subliniază importanța și beneficiile respirației pe nas, trecând totodată în revistă câteva păreri ale specialiștilor legat de mouth taping.

Sursa foto: Facebook

De ce este importantă respirația pe nas

De-a lungul zilei, conștientizăm rar modul în care respirăm. Respirația este ceva ce ne însoțește clipă de clipă, dar nu îi dăm atenție, de regulă, decât atunci când apar anumite probleme.  Totuși, felul în care respirăm de obicei ne afectează profund și este corelat cu sănătatea întregului organism. Fiecare dintre noi are anumite tipare respiratorii și obiceiuri de a respira pe nas sau pe gură. Respirația pe nas este cea naturală, dar, dacă ne-am obișnuit de mici să respirăm pe gură, din varii cauze, acest obicei se poate perpetua, mai ales atunci când dormim și nu ne controlăm deloc respirația. Respirația pe gură se instalează automat în cazul în care nu mai putem respira pe nas, din cauza unei congestii nazale, de exemplu atunci când avem o infecție respiratorie. Totuși, atunci când se vindecă, persoanele revin la respirația pe nas, dacă acesta este modelul lor normal. În cazul anumitor persoane, însă, respirația pe gură este predominantă. Unele estimări arată că până la 30-50% din adulți respiră pe gură, mai ales la noaptea și în primele ore ale dimineții.

”Respirația bucală este frecventă la persoanele cu pasajele nazale blocate sau restricționate. Un sept nazal deviat sau dimensiunile mici ale nărilor pot determina o persoană să respire pe gură, în loc de nas.  Cu toate acestea, respirația pe gură nu reprezintă intenția naturii. Multe studii au demonstrat că respirația bucală cronică duce la un număr de consecințe negative asupra sănătății”, arată și dr. Allen Ruth în cadrul jurnalului medical Nursing in General Practice.

Dacă v-ați întrebat ce diferență este între respirația pe nas și respirația pe gură, primul răspuns este că respirația nazală este cea firească. Corpurile noastre sunt proiectate să respire nazal. Respirația pe nas filtrează oxigenul înainte ca acesta să pătrundă în plămâni, umidifică și încălzește aerul inhalat. Firișoarele de păr din nas (cilii) au tocmai acest rol, de a filtra praful, alergenii și alte particule străine, împiedicându-le să ajungă la plămâni. Epiteliul respirator ciliar care căptușește cavitatea nazală și mucusul din interiorul nasului au roluri similare, de a bloca impuritățile.
Se estimează că cilii ne protejează corpul de aproximativ 20 de miliarde de particule străine în fiecare zi. Pe lângă acest sistem eficient de filtrare, respirația nazală umidifică și aerul pe care îl inspirăm, permițându-i să se adapteze la temperatura corpului, ceea ce ajută plămânii să fie mai productivi.

”Organismul uman nu este conceput pentru respirație orală. Gura are rolul de a crea sunete pentru comunicare și de a fi utilizată pentru alimentație… Funcționalitatea optimă presupune ca aerul să fie inspirat pe nas, în timp ce buzele sunt închise.”, subliniază dr. Ela Bănică, medic specialist ortodonție și ortopedie dento-facială, într-un interviu de pe csid.ro

Inspirarea pe nas filtrează și umidifică aerul, în vreme ce expirația nazală eliberează oxid nitric. Eliberarea de oxid nitric este benefică pentru circulația oxigenului în organism și ajută la extinderea vaselor de sânge

Respirația pe nas are o serie de beneficii, contribuind la starea noastră generală de sănătate. Numeroase studii au demonstrat de ce este important să respirăm pe nas, printre avantajele acestei respirații numărându-se:

  • Respirația pe nas impune o rezistență în calea aerului cu aproximativ 50% mai mare decât respirația pe gură, ceea ce permite absorbția unei cantități mai mari de oxigen, cu 10-20% mai mult decât în cazul respirației bucale. Nasul reglează (încetinește) fluxul de aer datorită complexității structurilor nazale
  • Nasul încălzește, umezește și filtrează aerul
  • Respirația nazală purifică aerul, captând prin intermediul cililor diverse particule
  • Respirația pe nas facilitează inhalarea de oxid nitric – un vasodilatator și bronhodilatator care mărește transportul de oxigen în corp
  • Respirația nazală ajută la la prevenirea racelilor, gripei, reactiilor alergice, febrei fanului, iritației căilor aeriene
  • Nasul reține umiditatea din aerul expirat, prevenind uscăciunea nazală
  • Respirația nazală este mai profundă și facilitează acţiunea corectă a diafragmei
  • Acest tip de respirație promovează activitatea sistemului nervos parasimpatic, care calmează și relaxeaza corpul, încetineste respirația și ritmul cardiac, favorizează digestia
  • Respirația nazală permite poziția corectă a limbii
  • și buzelor, ajutând la formarea corectă a arcadei dentare și la menținerea unei danturi ordonate
  • Respirația pe nas reduce probabilitatea de sforăit și apnee
  • Respirația nazală fiind mai profundă are efecte puternice asupra psihicului, inducând o stare de calm și de relaxare.
  • Respirația nazală poate îmbunătăți performanțele sportive, întrucât crește toleranța la dioxidul de carbon, menținut mai multă vreme în corp înainte de a expira. Sportivii care respiră pe nas pot depune mai mult efort, un timp mai îndelungat, respirând mai rar. Un studiu din 2017 a examinat diferențele dintre respirația pe nas și respirația pe gură în timpul exercițiilor fizice. Cercetătorii au descoperit că respirația pen as în timpul exercițiilor a scăzut riscul de hiperventilație. Deoarece respirația pe nas produce oxid nitric, acest lucru poate îmbunătăți performanța în timpul exercițiului.
  • Respirația pe nas are efecte pozitive asupra calității somnului. Respirând nazal în timp ce dormim, evităm durerile de gât, uscarea gurii și ne trezim cu o senzație mai mare de energie și prospețime.

Dezavantajele respirației pe gură

Pentru mulți oameni, respirația este un proces fără probleme. Cu toate acestea, anumite persoane pot întâmpina dificultăți de respirație sau au diferite boli respiratorii, care le afectează calitatea vieții . Unele dintre cele mai comune cauze ale unei respirații problematice includ:

  • anomalii congenitale sau o obstrucție a unor părți ale sistemului căilor respiratorii, cum ar fi traheea
  • probleme pulmonare, cum ar fi pneumonia sau astmul
  • boala cardiacă
  • alergii
  • tulburare de anxietate

Persoanele care suferă de astfel de probleme pot ajunge să respire pe gură. Există, de asemenea, oameni care preferă o respirație orală, din cauză ca au dezvoltat  obiceiuri de respirație necorespunzătoare. Totodată, sunt persoane care respiră pe nas în timpul zilei, dar pot avea o respirație orală noaptea.

Respirația pe gură poate fi ocazională, atunci când apare congestia nazală din cauza alergiilor sau răcelilor. După încheierea bolii, pacienții revin la respirația nazală firească.

În cazul persoanelor care respiră în mod regulat pe gură pot apărea o serie de simptome precum gura uscată, respirație urât mirositoare, dureri în gât, oboseală, probleme cu dantura.

Unele persoane pot dezvolta așa numitul Sindrom al Respirației Orale, care se manifestă prin substituirea parțială a respirației nazale cu cea orală, rezultând o respirație mixtă, pe o perioadă mai mare de 6 luni. SRO este asociat cu o serie de modificări structurale și funcționale în organism.

”Constanța procesului incorect de respirație afectează întregul organism al individului, în special funcțiile stomatognatice, postura corpului și calitatea vieții… Respirația orală cauzează o absorbție redusă a oxigenului în sânge, care determină un lanț de probleme de somn și nivel de energie scăzut. Uscarea țesuturilor orale și faringiale care apare o dată cu respirația orală duce la polipi, tuse seacă, umflarea limbii, halitoză, gingivită și carii.”, specifică dr. Ela Bănică.

Respirația orală cronică poate contribui la:

  • Introducerea unui aer nefiltrat, slab umidificat în plămâni
  • Respirație doar cu partea superioară a toracelui (ineficientă și obositoare)
  • Hiperventilație cronică
  • Incidență mai mare a sforaitului si a apneei în somn
  • •Respirație urât mirositoare, carii dentare, boli ale gingiilor
  • Disfuncția articulației maxilarului (articulația temporomandibulară )
  • Îngustarea arcadei dentare, maxilarului și palatului,  dinți înghesuiți și strâmbi
  • Mușcătură deschisă, malocluzie (dinții nu se potrivesc între ei corect)
  • Potenţial mai mare de recidivă a corecţiilor ortodontice
  • Disfuncții ale mușchilor din jurul maxilarului și buzelor
  • Pierderea tonusului buzelor  care devin flasce
  • Problemele de vorbire și de înghițire
  • Traumatisme ale țesuturilor moi din căile respiratorii
  • Amigdalele și adenoidele mărite

Studiile arată că, atunci când aerul nu este filtrat corespunzător, din cauza respirației bucale, acesta poate, de asemenea, să scadă funcția pulmonară și să agraveze simptomele la pacienții cu BPOC sau astm.

Mulți oameni care sunt predispuși la respirație pe gură pot avea mai multe probleme de somn, ce pot afecta negativ funcționarea în timpul zilei. Somnul slab poate duce la scăderea energiei, a productivității și la creșterea nivelului de stres. Capacitățile cognitive pot fi, de asemenea, afectate de respirația bucală.

Cum facilităm respirația pe nas

Oricine dorește să-și schimbe obiceiurile de respirație trebuie să discute mai întâi cu un medic, pentru a exclude potențialele afecțiuni care conduc la o respirație orală.

Atunci  respirația pe gură apare din cauza unor probleme la nivelul structurilor nasului sau gurii, ar putea fi indicate tratamentul chirurgical sau purtarea unor dispozitive dentare.

Reducerea  alergenilor din spațiul de locuit este foarte importantă, pentru a îndepărta particulele ce cauzează reacții alergice însoțite de blocaje nazale sau obstrucția căilor respiratorii.

Respirația nazală poate fi, de asemenea, îmbunătățită prin utilizarea spray-urilor nazale pentru a ajuta la eliminarea congestiei cauzate de alergii sau boli.

Dacă respirația pe gură este urmarea unei rutini defectuoase de respirație, este necesară o perioadă de exersare a respirației conștiente, asociată cu tehnici de relaxare și exerciții ce permit reglarea respiratorie. Pot fi practicate exerciții de respirație precum respirația abdominală sau respirația narii alternative, care pot duce la îmbunătățirea capacității de a respira pe nas.

Ce spun medicii despre mouth taping

În încercarea de a corecta respirația pe gură, unele persoane încearcă fel de fel de metode și de trucuri, mai ales pentru că își doresc un somn de calitate și cunosc faptul că acesta este corelat cu respirația pe nas. O astfel de metodă a devenit popular pe diferite rețele de socializare, fiind promovată chiar și de unele vedete. Este vorba de metoda ”mouth taping”, care constă în acoperirea gurii cu o bandă adezivă, pentru a o ține lipită în timpul somnului, favorizând respirația pen as. Deși există chiar și unele studii legate de eficiența acestei metode ca tratatment alternativ la pacienții cu apnee de somn ușoară, unii medici nu sunt de acord cu acest tip de abordare.

Metoda mouth taping a fost promovată de Andrew Huberman, profesor de neurobiologie la Standford University, expert în wellness, gazda Huberman Lab Podcast.

Subliniind faptul că respirația nazală ajută la prevenirea răspândirii infecțiilor respiratorii, la îmbunătățirea igienei dinților, a alinierii oaselor feței și asigură un somn mai profund, Huberman arată că folosirea benzilor pentru gură facilitează acest tip de respirație și elimină efectele nedorite ale unei respirații orale.

La fel ca benzile nazale, benzile de pentru gură au o parte adezivă,  permițând aplicarea în siguranță banda înainte de culcare. O banda de calitate medicală este făcută din silicon special,  aprobat de medici pentru pielea sensibilă. Acesta menține gura închisă în timpul somnului,încurajând respirația pe nas. Designul benzii pentru gură are un mic orificiu, care permite și respirația orală, în cazul în care nasul este înfundat sau există alte probleme respiratorii.

„Din punct de vedere funcțional, este mai sănătos să respiri pe nas. Există multe studii care au arătat nu numar că respirația pe nas încălzește, filtrează și hidratează aerul, ci este asociată și cu un somn mai sănătos”, subliniază și Dr. Gregory Levitin, otolaringolog certificat de la New York Eye and Ear Infirmary din Mount Sinai.

„Milioane, dacă nu miliarde, de oameni respiră incorect în fiecare zi. Acest lucru are ca rezultat un somn ineficien, mai multă oboseală. De asemenea, poate contribui la boli ale căilor respiratorii, cum ar fi astmul și alergiile, deoarece nu curățăm agenții patogeni sau germenii și praful din aer”, a mai adăugat medicul.

Semnele că o persoană nu respiră corect pe nas pe timp de noapte includ oboseala la trezire, gura uscată, durere în gât sau respirație urât mirositoare, potrivit dr. Levitin.

Dr Levitin nu s-a arătat împotriva utilizării mouth taping, dar a subliniat că acest lucru trebuie discutat cu un medic, pentru a vedea care sunt motivele pentru care respirația nazală nu se realizează corespunzător.

Din punctul său de vedere,  bandajarea bucală poate fi considerată mai degrabă un instrument de diagnosticare, nu o soluție permanentă sau pe termen lung.

”Dacă o persoană se simte mai bine după ce a încercat banda bucală una- două nopți, este bine să consulte un medic, să vadă dacă există o problemă a căilor respiratorii care poate fi rezolvată”, spune dr. Levitin.

Medicul a specificat că înțelege popularitatea instumentului, dat fiind că multe persoane au confirmat că se simt mai bine după utilizarea sa, dar consideră că trebuie abordată problema de bază care împiedică respirația corectă pe nas.

Un alt medic, dr. Raj Dasgupta, membru al Academiei Americane de Medicină a Somnului și profesor asistent de medicină clinică la Școala de Medicină Keck din cadrul Universității din California de Sud insist asupra faptului că orice persoană ar trebui să consulte un medic înainte de a încerca banda bucală.

”Principalul pericol cu ​​această tehnică este că sunt persoane care au apnee în somn nediagnosticată și alte afecțiuni care ar putea avea dificultăți de respirație peste noapte dacă își acoperă gura. Înainte de a-ți pune această bandă pe gură, discută neapărat cu medicul, pentru a vedea dacă este sigură pentru tine”, a spus Dasgupta, adăugând că femeile sunt adesea subdiagnosticate în ceea ce privește apneea de somn.

Specialiștii subliniază că tulburările de somn sunt afecțiuni ce necesită diagnostic și tratament profesional, mai degrabă decât remedii la domiciliu. Încercarea de a folosi o bandă bucală în loc de a apela la serviciile unui medic  poate întârzia începerea unui tratament important.

În mod similar, respirația urât mirositoare poate avea drept cauză o serie de probleme care necesită diagnosticare, iar mouth taping nu rezolvă aceste probleme. De exemplu, oamenii pot experimenta respirație urât mirositoare ca urmare a cariilor, a infecțiilor sinusurilor subiacente și a afecțiunilor digestive, cum ar fi ulcerul.

În ceea ce privește folosirea mouth tapingul la copii, acesta nu a fost studiat și nu ar trebui încercat, consideră experții.

Deși părerile medicilor sunt împărțite, adepții mouth taping adepții mouth taping susțin că aplicarea benzii speciale pe gură ameliorează o varietate de probleme, cum ar fi sforăitul, oboseala, problemele de concentrare, respirația urât mirositoare și setea excesivă pe timp de noapte. Majoritatea acestor afirmații nu au fost studiate științific. Până acum, cercetările au demonstrat doar un singur beneficiu al benzii bucale: reducerea sforăitului și a oboselii la persoanele cu apnee obstructivă în somn.

Conform Sleep Foundation, metoda mouth taping ar putea fi benefică ca tratament pentru sforăit. Într-un studiu efectuat asupra persoanelor cu apnee obstructivă ușoară în somn,  purtarea unui plasture poros peste gură a ajutat toți participanții să respire pe nas și a schimbat unghiul palatului și al limbii. Aceste modificări au ameliorat sforăitul și au diminuat întreruperile respirației.

Experții Sleep Foundation avertizează și asupra potențialelor efecte secundare ale benzii bucale, care nu au fost încă studiate pe deplin. Acestea ar putea include:

  • Iritație pe buze sau în jurul buzelor
  • Durere la ruperea benzii, mai ales pentru persoanele cu păr facial
  • Somn perturbat din cauza iritației de la bandă sau a dificultății de respirație pe nas
  • Anxietate, pentru cei care se simt inconfortabil având gura închisă
  • Disconfort sau dificultăți de respirație

Cercetările viitoare ar putea descoperi efecte secundare potențiale suplimentare legate de metoda mouth taping.

Pentru persoanele care se hotărăsc să folosească banda orală , experții sugerează achiziționarea unei benzi de calitate, poroase, destinate folosirii pe pielea umană sensibilă, care nu provoacă iritații sau reacții alergice.

Ca alternative la mouth taping, acestea variază în funcție de motivul avut în vedere de utilizatorii benzilor bucale.

Dormitul pe o parte

Dacă este folosită banda bucală pentru reducerea sforăitului, persoana se poate antrena să doarmă pe o parte. Cercetări ample demonstrează că atât persoanele cu apnee obstructivă în somn, cât și cele fără această afecțiune, sforăie mai puțin atunci când dorm pe o parte în loc de somnul pe spate.

Folosirea benzilor nazale

Benzile nazale oferă o altă opțiune pentru reducerea sforăitului. Benzile nazale sunt dispozitive adezive plasate pe nas pentru a extinde pasajul nazal și pentru a încuraja respirația nazală. Studiile asupra benzilor nazale au produs rezultate mixte, unele arătând o îmbunătățire semnificativă a somnului și diminuarea sforăitului.

Tratarea alergiilor și astmului

Reacțiile alergice provocate de diferite particule și substanțe determină, de obicei, congestie nazală, ceea ce poate face respirația pe nas mai dificilă. La unele persoane este util ca, înainte de culcare, să se administreze un antihistaminic, pentru a vedea dacă pot respira mai confortabil pe nas în timpul nopții.

Practicarea unei bune igieni orale

Unele persoane folosesc mouth taping pentru că previne respirația urât mirositoare. Cu toate acestea, o rutină de igienă orală care include periajul regulat al dinților, folosirea aței dentare, curățarea limbii și gargara cu apă de gură pot fi alternative mai sănătoase de protejare împotriva respirației urât mirositoare.

Respectarea programului de somn și igienei somnului

Unii oameni susțin că aplicarea benzii bucale reduce oboseala din timpul zilei. Respectarea unor reguli de somn sănătos are aceleași efecte, chiar dacă necesită mai mult efort decât aplicarea benzii bucale. Aceste reguli includ:

  • Respectarea unor ore fixe de somn și de trezire în fiecare zi
  • Asigurarea tuturor condițiilor pentru somn (o cameră curată, aerisită, fără alergeni, fără lumină și zgomot)
  • Evitarea ecranelor înainte de culcare
  • Eliminarea alcoolului sau cofeinei în orele dinainte de somn
  • Practicarea regulată a unor exercitii fizice

Surse:

  • https://www.csid.ro/sanatate/sanatate-health/respiratia-corecta-pe-nas-interviu-cu-medicul-ela-banica-17930818/
  • https://abcnews.go.com/GMA/Wellness/mouth-taping-viral-wellness-trend-people-taping-mouths/story?id=92122355
    https://www.mic.com/life/sleep-nasal-breathing-mouth-breathing-dryft-sleep-strips-mouth-tape
    https://detoatepentrutotisimaimult.blog/respiratia-pe-nas-si-respiratia-pe-gura/
  • https://www.lenus.ie/bitstream/handle/10147/559021/JAN15Art7.pdf?sequence=1
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9498537/
  • https://www.sleepfoundation.org/snoring/mouth-taping-for-sleep