Sirop de brad pentru sănătatea respirației. Beneficiile sale surprinzătoare!

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


O serie de studii au demonstrat că putem folosi sirop de brad sau, mai precis, sirop din muguri de brad, ca remediu în cazul unor afecțiuni ale aparatului respirator. Mugurii de brad precum si extractele din muguri de brad sunt utilizate în medicina tradițională și fitoterapie pentru ameliorarea formelor ușoare și medii ale unor afecțiuni respiratorii și pentru profilaxia sau tratamentul unor infecții și inflamații ale căilor aeriene. Proprietățile antioxidante și antimicrobiene ale unui sirop de brad, obținut din muguri de brad presați la rece și fierți, se datorează, mai ales, conținutului ridicat de vitamina C și flavonoide, precum și efectului inhibitor asupra unor microorganisme patogene, cum ar fi S.aureus, care poate provoca o serie de infecții respiratorii, precum: faringite, bronșite sau chiar pneumonie. În articolul de față trecem în revistă principalele beneficii ale siropului de muguri de brad, precum și detalii despre modul de obținere și utilizare al acestui excelent remediu.

Ce este siropul de brad

Bradul, Abies alba, este cel mai cunoscut dintre conifere, dar nu toată lumea știe ce utilizări terapeutice au produsele obținute pe baza acestui arbore. Pe lângă importanța sa naturală și industrială, bradul se folosește și în industria alimentară și cosmetică, precum și în fitoterapie și medicina tradițională.  Consumul de sirop de brad poate fi foarte util în tratarea anumitor afecțiuni, datorită numeroșilor compuși bioactivi conținuți în mugurii de brad. Mugurii de brad apar în lunile mai-iunie, în funcţie de zona în care cresc, şi pot fi recunoscuţi după culoarea lor verde crud. Pot fi culeși în lunile de vară și preparați proaspeți, când ating dimensiunile de 3-5 cm, atunci când vrem să obținem sirop de brad sau uscați, pentru ceaiuri și infuzii.  

Acești muguri, proaspeți sau uscați, sunt folosiți de multă vreme, sub formă de infuzie, sirop sau tincturi pentru tratarea anumitor boli respiratorii. Pentru a prepara sirop de brad se utilizează doar muguri proaspeți, fie presați la rece, fie supuși unui tratament termic (fierbere).

În ce afecțiuni putem utiliza sirop de brad

Acest sirop de brad poate fi folosit în cazul mai multor afecțiuni respiratorii, precum răceala comună, tusea, inflamarea căilor respiratorii (bronșită), durere în gât. Mugurii de brad pot reduce producția de mucus în căile respiratorii și au puternice efecte antimicrobiene.  Pe lângă forma de sirop, pot fi utilizați pentru extragerea de ulei esențial. Când este aplicat pe piele, uleiul crește fluxul de sânge în zonă și creează o senzație de căldură, ce poate ajuta la ameliorarea durerii musculare și articulare.
Principalele afecțiuni respiratorii în cazul cărora se poate folosi sirop de brad includ:

  • Inflamația căilor respiratorii principale, adică a bronhiilor (bronșită).
  • Răceala comună
  • Tusea
  • Durerile în gât
  • Adjuvant în tratamentul tuberculozei pulmonare

Pe lângă utilizarea sa în tratamentul bolilor respiratorii, siropul de brad este folosit și ca întăritor în cazul anumitor afecțiuni ale copiilor, precum rahitismul, cariile dentare, anemia sau durerile osoase. De asemenea, unele persoane folosesc sirop de brad pentru ameliorarea unor probleme renale, în caz de gastroenterită, pentru cicatrizarea rănilor, în îngrijirea tenului sau pentru stimularea activității intelectuale.

În plus, unele studii arată că siropul de brad ar putea ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge, fiind folosit în tratamentul diabetului.

Nu în ultimul rând, se poate utiliza sirop de brad pentru calmarea stării de stres și anxietate, inclusiv în cazul unor persoane care raportează anumite tulburări de natură psihică.

Beneficiile siropului de brad pentru respirație

Siropul de muguri de brad poate fi preparat acasă sau se găsește sub formă de supliment natural, comercializat ca remediu fitoterapeutic. Conform specificărilor de pe site-ul daciaplant.ro, el are efecte antiseptice, este un foarte bun tonic pulmonar, acționează ca dezinfectant, antiinflamator, calmant și regenerant al țesuturilor afectate de infecții. Suplimentul are in compoziție extract moale din muguri de brad, concentrat, fără adaos de zahăr. Conține ulei esențial de brad care îi crește viteza de acțiune, mărindu-i eficiența terapeutică.

Mugurii de brad au efecte vitaminizante, stimulează şi reglează metabolismul, au efecte regeneratoare. Ei reprezintă o sursă foarte bună de vitamina C, benefică în cazul infecțiilor respiratorii. Conform anumitor studii, mugurii de brad ar conține până la de cinci ori mai multă vitamina C decât unele citrice. În plus, siropul de muguri de brad conține vitamina A și carotenoizi, cu puternice efecte antioxidante și antiinflamatorii. De asemenea, au un conținut bogat de minerale, în special potasiu și magneziu, utile pentru sănătatea generală a corpului.

Iată câteva dintre efectele importante ale siropului de brad, în cazul afecțiunilor respiratorii:

  • Efecte antimicrobiene, constatate, de exemplu, în cazul S. aureus, care poate provoca îmbolnăvirea aparatului respirator, determinând apariția de faringite, bronșite și chiar pneumonii
  • Normalizarea secrețiilor bronșice
  • Decongestionarea tractului respirator
  • Efecte antioxidante și antiinflamatorii

Pe lângă rolul său în ameliorarea afecțiunilor respiratorii,  siropul de muguri de brad ajută la reducerea radicalilor liberi, responsabili de diverse boli, inclusiv de diabet, îmbătrânire, cancer, echilibrarea sistemului endocrin și reglarea hormonilor, calmarea stărilor de nervozitate și anxietate.

Pe lângă rolul său în tratarea diverselor probleme de sănătate, siropul de brad poate fi consumat și ca o băutură răcoritoare aromată, adăugând apă plată sau apă minerală.

Cum poți prepara sirop de brad acasă

Există multiple rețete pentru a prepara sirop de brad chiar la domiciliu. De exemplu, pot fi folosite următoarele ingrediente:

  • 1 kg muguri proaspeţi
  • 2 litri de apă
  • 1 kg de zahăr dizolvat într-un litru de apă

Instrucțiuni de preparare

Mugurii proaspeți  se fierb 15-20 de minute în 2 litri de apă, iar după răcire se adaugă zahărul dizolvat în apă. Amestecul se fierbe iar timp de 5-10 minute, se strecoară cât este încă fierbinte şi se pune în sticle închise ermetic, păstrate la loc răcoros.

 O altă reţetă folosește:

  • 1 kg muguri
  • 1 kg zahăr sau miere

Instrucțiuni de preparare

Se așează straturi alternative de muguri și de miere/zahăr într-un borcan de sticlă. Se închide borcanul ermetic şi se lasă la soare 5-10 zile, până se separă siropul. Se strecoară prin tifon, după care se fierbe 5-10 minute şi pune în sticle etanșe, la răcoare.

Siropul de brad poate fi obținut și prin presare la rece. Siropul preparat la rece își păstrează intact proprietățile compusilor activi din muguri. Se prepară similar cu rețeta de mai sus, punând alternativ un strat de muguri, un strat de miere/zahăr. Ultimul strat este cel de zahăr sau miere. Acest amestec se lasă la macerat circao săptămână, apoi se strecoară siropul și se introduce în sticle sterilizate, fără să se mai fiarbă.

Siropul de brad preparat la rece păstrează un procent mult mai mare de substanțe active față de cel tratat termic. Tratamentul termic (fierberea) scade de circa două ori conținutul de vitamina C şi flavonoide . Cu toate acestea, efectele siropului de brad se mențin destul de puternice și după fierbere, în special cel de blocare a radicalilor liberi, fiind cu numai 3,8% mai mic decât în cazului unui sirop de brad presat la rece. Ambele tipuri de sirop de brad posedă activitate antimicrobiană potențială împotriva mai multor bacterii precum E.coli, B. cereus, S. aureus, L. monocytogenes, Salmonella thypi.

Cum se administrează siropul de brad

Doza adecvată de sirop de brad depinde de mai mulți factori, cum ar fi vârsta utilizatorului, starea de sănătate, potențialele alergii, prezența anumitor afecțiuni.  În acest moment, nu există suficiente informații științifice pentru a determina o doză clară pentru siropul din muguri de brad. Pentru că  produsele naturale nu sunt întotdeauna sigure și pot avea unele efecte nedorite la persoanele cu diferite boli, este bine să se urmeze instrucțiunile relevante de pe etichetele produselor și să se consulte farmacistul sau medicul înainte de utilizarea lor.

În cazul siropurilor de brad preparate la rece, în miere,  se iau zilnic 6-10 linguriţe sau câte o lingură de 3-4 ori pe zi. La copii, doza este redusă, fiind indicate 3-4 lingurițe pe zi. Suplimentar, se poate face gargară cu două linguriţe de tinctură de muguri de brad diluate într-un sfert de pahar de apă.

În cazul suplimentelor naturale, cum este siropul de brad comercializat de daciaplant.ro, administrarea se face astfel:

  • Adulți și tineri peste 15 ani: câte 15ml (o lingură) de sirop de 3-4 ori pe zi.
  • Copii între 7 și 15 ani: câte 10ml (2 lingurițe) de sirop de 3-4 ori pe zi.
  • Copii între 1 și 7 ani: câte 5ml (o linguriță) de sirop de 3 ori pe zi.
  • Copii sub 1 an: câte 2,5 ( o jumătate de linguriță) de sirop de 3 ori pe zi.

În general, consumul de sirop de brad este considerat sigur și nu au fost raportate efecte adverse, deși sunt necesare studii suplimentare pentru a proba eficiența sa.  Persoanele cu diabet zaharat trebuie să consume sirop de brad fără zahăr și să reducă din alimentația zilnică echivalentul de carbohidrați corespunzator cantitatii de fructoză din sirop.

Surse: