terapia bowen

Terapia Bowen: cum te poate ajuta în afecțiunile respiratorii

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Cine este familiarizat cu terapiile alternative, cu siguranță a auzit de terapia Bowen. Tehnica a fost creată de australianul Thomas Ambrose Bowen (1916–1982), care, deși nu era medic, a studiat multă vreme răspunsul organismului la durere și a deschis mai multe clinici pentru tratarea problemelor musculare, scheletale și neurologice. Acesta a dezvoltat o formă de terapie complexă, îmbinând masajul, chiropractica, osteopatia și alte metode, din care au derivat apoi Terapia Bowen, terapia fascială, integrarea neuro-structurală, etc. 

Terapia Bowen este un tratament delicat, foarte relaxant, care folosește atingerea ușoară și presarea mușchilor, ligamentelor și nervilor. Mișcările precise generează semnale prin intermediul sistemului nervos autonom, stimulând organismul să înceapă propriile procese naturale de vindecare.

Deși terapia Bowen este utilizată, în mod deosebit, în tratamentul tulburărilor musculare, osoase sau neurologice, ea contribuie la sănătatea generală a organismului. În articolul de față, vom descoperi efectele pe care această terapie le are în cazul afecțiunilor respiratorii și cum poate fi folosită pentru a ameliora problemele ce țin de respirație.

Ce este terapia Bowen

Terapia Bowen, numită și Bowtech, este o formă de terapie care presupune o serie de mișcări blânde și precise ale mâinilor, desfășurate la nivelul mușchilor, tendoanelor și ligamentelor, implicând întinderea delicată a fasciei (țesutul ce acoperă musculatura), pentru a promova ameliorarea durerii. Terapia Bowen folosește o tehnică holistică pentru a întinde țesutul conjunctiv moale din corp. Această întindere ușoară poate promova ameliorarea durerii în mușchi și poate atenua afecțiunile neurologice asociate.

Terapia Bowen face parte din catergoria terapiilor alternative care abordează persoana ca întreg și interdependențele dintre  sănătatea mentală și cea fizică. Este o terapie care are ca scop tratarea cauzei reale a problemelor, mai degrabă decât a simptomelor.

Terapia Bowen poate fi utilizată pentru a trata probleme musculo-scheletice sau neurologice asociate, inclusiv leziuni sportive acute și afecțiuni cronice sau organice.

Terapia Bowen se efectuează pe fascia superficială și profundă. Fascia, sau țesutul moale, este partea țesutului conjunctiv care învăluie, separă și influențează fiecare organ din corp. Manevrele blânde sunt efectuate în locații precise pentru a obține o influență maximă la nivelul receptorilor nervoși.

Tehnica Bowen poate fi utilizată pentru oricine, de la nou-născuți până la vârstnici și pentru orice tulburare musculo-scheletică sau neuromusculară asociată.

Această terapie alternativă are ca sursă ideea că organismul a fost dotat în evoluție cu capacitatea de autovindecare, care poate fi activată prin stimularea sistemului nervos.

”Terapia Bowen are la bază teoria conform căreia, de-a lungul evoluției, organismul uman și-a creat toate instrumentele necesare supraviețuirii. Din punct de vedere biologic, corpul poate lupta împotriva bolilor și se poate apăra de acestea, dacă nu îi periclităm activitatea normală prin intervenții abuzive. Practic, dacă ducem un stil de viață sănătos și îl ajutăm să se vindece natural, nu vom suferi niciodată de afecțiuni grave.”, explică Corina Dragomir, specialist medicină alternativă, expert doc.ro

Potrivit terapeuților care practică acest tip de terapie, mișcările precise au capacitatea de a inhiba sistemul nervos simpatic (responsabil de răspunsul de luptă sau fugă al organismului) și activează sistemul nervos parasimpatic (responsabil de răspunsul tău de odihnă și digerare).

Terapia Bowen nu este un simplu masaj, dar nu este trecută nici în lista tratamentelor medicale oficiale, dat fiind că există cercetări științifice minime asupra eficienței sale. Cu toate acestea, multe persoane susțin că terapia Bowen a ajutat la ameliorarea unor probleme multiple, legate de mușchi, sistemul osos sau sistemul nervos.

terapia bowen

Conform susținătorilor săi, terapia Bowen ajută la îmbunătățirea funcționării generale a corpului, promovând relaxarea, o postură corectă și sănătatea diferitelor structuri din corp. De asemenea, poate restabili vitalitatea, concentrarea și capacitatea mentală, eliminând efectele unui stil de viață stresant.

”Cel mai important aspect al terapiei Bowen este că tehnica nu este deloc invazivă. Nu presupune bruscări, înțepături sau aplicarea anumitor substanțe. Folosindu-se doar de capacitatea de auto-vindecare a organismului, tratamentul este practic individualizat. Fiecare corp reacționează în felul său, conform moștenirii genetice și a memoriei celulare, precum și a forței sistemului imunitar.”, specifică Corina Dragomir.

Terapia Bowen ajută organismul să absoarbă și să distribuie nutrienții mai eficient. Prin drenaj limfatic, promovează eliminarea toxinelor, precum și echilibrul hormonal și metabolic ideal. În acest fel, poate fi de mare ajutor și pentru persoanele care încearcă să slăbească sau să-și îmbunătățească sănătatea digestivă.

Cum se desfășoară o ședință de terapie Bowen

Terapeutul Bowen realizează un istoric medical complet și analizează cu clientul natura problemei curente. Înainte de începerea terapiei, are loc o evaluare completă musculo-scheletică și drenaj limfatic.

Folosind doar degetele mari și arătătoarele, terapeutul Bowen efectuează mișcări blânde de rulare în puncte precise (peste mușchi, ligamente sau nervi), intercalate cu perioade de relaxare musculară.

”Contează foarte mult pentru un terapeut să studieze constant, încât să înțeleagă patologiile pentru care lucrează și să-și poată ajuta pacientul să înțeleagă cu ce se confruntă și cum să-și adapteze stilul de viață, pentru a evita eventuale recidive”., subliniază Luiza Predescu, terapeut Bowen, pe site-ul smartliving.ro

O ședință de terapie Bowen durează între 30 de minute și o oră și, în multe cazuri, ameliorarea durerii este experimentată încă de la prima vizită. Mulți oameni afirmă că în următoarele 3-4 zile după prima ședință au diferite reacții, pe măsură ce organismul se adaptează la terapie și se ”resetează”.

În cadrul ședinței, este recomandată purtarea de îmbrăcăminte ușoară, lejeră. Terapeutul indică poziția în care stă clientul (așezat sau întins), în funcție de zonele care trebuie lucrate.

Terapeutul va efectua apoi mișcări de întindere la nivelul pielii și mușchilor cu presiune variabilă, dar nu prea puternică.

Pe parcursul sesiunii, terapeutul va părăsi în mod regulat camera, pentru 2-5 minute, pentru a lăsa perioade de relaxare, în care corpul să răspundă și să se adapteze. După revenire, va relua acele secvențe de mișcări pe care le consideră necesare, în funcție de problema abordată.

După terminarea ședinței, terapeutul vă va oferi instrucțiuni de autoîngrijire la domiciliu și recomandări de stil de viață. Simptomele se pot diminua chiar în timpul tratamentului, după ședință sau câteva zile mai târziu.

Reacții după Terapia Bowen

Deși până în prezent, dovezile științifice  privind eficiența terapiei Bowen sunt limitate, multe persoane susțin că terapia dă rezultate chiar de la prima ședință. Tratamentul nu a fost cercetat pe scară largă, dar există câteva studii asupra efectelor sale.

De exemplu, într-un raport de caz din 2016, o femeie de 66 de ani a primit 14 ședințe de terapie Bowen în decurs de 4 luni, pentru ameliorarea migrenei, precum și a durerilor și leziunilor în zona gâtului și maxilarului, cauzate de un accident de mașină. În ultimele două ședințe, clienta nu mai raportat niciun simptom de durere. Verificarea post-intervenție, 10 luni mai târziu, a arătat că atât migrena cât și durerile de gât și maxilar au dispărut complet și nu au mai revenit.

Alte cercetări susțin că utilizarea terapiei Bowen contribuie la îmbunătățirea flexibilității și a funcției motorii. Într-un studiu din 2011 cu 120 de participanți, terapia Bowen a îmbunătățit flexibilitatea flexibilitatea la nivelul șoldului, după o singură sesiune. Un alt studiu din 2011 a constatat că 13 sesiuni de terapie Bowen au crescut funcția motrică la participanții cu accident vascular cerebral cronic.

O revizuire anterioară a studiilor din 2011 a arătat rezultate mai bune în gestionarea durerii la peste 50% din persoanele care beneficiază de terapia Bowen, iar 33% dintre studii au raportat îmbunătățiri ale mobilității.

Într-un studiu din 2016 care a analizat efectul terapiei Bowen asupra controlului postural și a pragurilor de durere, participanții care au primit terapia au avut rezultate mixte, implicând necesitatea unor cercetări ulterioare.

Un studiu mai recent din 2020 a analizat cât de eficientă este terapia Bowen pentru tratarea durerilor de spate. Cercetătorii au descoperit că participanții au experimentat o reducere pe termen scurt a durerii în comparație cu un grup de control.

În general, astfel de studii de dimensiuni mici au arătat rezultate pozitive. Sunt necesare, totuși, studii mai ample pentru a înțelege modul în care terapia Bowen afectează răspunsul la durere, mai ales dacă este utilizată pe o perioadă mai lungă.

Deoarece terapia Bowen nu a fost studiată pe larg, posibilele efecte secundare nu sunt clare. Cu toate acestea, conform unor rapoarte medicale, în următoarele zile după o ședință de terapie Bowen pot apărea reacții precum:

  • furnicături
  • oboseală
  • rigiditate
  • dureri de cap
  • simptome asemănătoare gripei
  • intensificarea anumitor dureri sau apariția durerii în altă parte a corpului decât cea abordată în terapie

Terapeuții Bowen spun că aceste simptome sunt tranzitorii și se datorează procesului de vindecare și resetare corporală. Unii terapeuți își sfătuiesc clienții să evite alte terapii de manipulare musculară  sau terapie fizică, inclusiv fizioterapie, acupunctură, kinesiologie sau chiropractică, timp de cel puțin 1 săptămână după sesiune pentru a permite corpului să se adapteze.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin reacțiile adverse care ar putea să apară și care este cauza acestora.  

Fascia răspunde diferit atunci când este bine hidratată, așa că este important consumul de lichide. Pentru a ajuta corpul să se recupereze, se recomandă ca pacientul să se angajeze în mișcări ușoare și să se evite statul pe scaun pentru perioade lungi.

Afecțiuni tratate cu terapia Bowen

Terapia Bowen este utilizată pentru a trata o varietate de afecțiuni. În general, principalele sale efecte sunt cele de calmare a durerii și creștere a flexibilității și funcției motorii.

În funcție de simptomele de bază, terapia Bowen poate fi utilizată ca tratament complementar sau alternativ. Printre afecțiunile tratate prin această metodă terapeutică pot fi menționate:

  • Durerile de spate și de umeri
  • Umărul ”înțepenit” sau capsulita adezivă a umărului
  • Dureri de cap și atacuri migrenoase
  • Dureri la nivelul gâtului
  • Dureri și leziuni la nivelul genunchilor sau șoldurilor
  • Terapia Bowen poate ajuta la controlul altor tipuri de durere precum:
  • Durerile și disconfortul asociate unor afecțiuni respiratorii, cum ar fi astmul
  • Tulburări gastro-intestinale, cum ar fi sindromul colonului iritabil
  • Ca adjuvant în tratamentele oncologice

Terapia Bowen poate fi utilizată pentru a trata atât probleme acute, cât și pe pe termen lung.

Potrivit Bowen Therapists Federation of Australia, afecțiunile pentru care poate fi utilizată terapia Bowen includ:

  • fibromialgie
  • durere acută și cronică asociată cu probleme musculo-scheletice sau neurologice
  • dureri de gat
  • dureri de spate
  • stres, anxietate și depresie
  • dureri de spate inferioare
  • dureri articulare generale
  • sciatică
  • leziuni sportive
  • astm
  • sindromul oboselii cronice
  • durere de picioare
  • dureri de braț și sindrom de tunel carpian
  • sindromul TMJ, care se referă la durerea în maxilar sau ureche
  • dureri de umăr
  • leziuni traumatice

De asemenea, multe persoane au raportat rezultate pozitive în cazul probleme precum:

  • stres
  • oboseală
  • depresie
  • anxietate
  • tensiune arterială crescută
  • flexibilitate și funcție motorie afectate

Terapia Bowen în afecțiunile respiratorii

Au existat multiple cazuri în care terapia Bowen a fost utilizată pentru ameliorarea simptomelor astmului și diminuarea suferinței asociate acestei afecțiuni.

Un atac de astm bronșic implică contractarea exagerată și spasmul musculaturii care controlează respirația,  la contactul cu diverși declanșatori precum:

  • răceală sau altă infecție respiratorie
  • alergie, de exemplu rinită alergică
  • boli pulmonare cronice

Mușchii implicați în respirație, precum diafragma și mușchiul neted din jurul bronhiolelor pot provoca spasme semnificative la nivelul aparatului respirator, un semn important fiind al acestor contracții fiind respirația șuierătoare, uneori prezentă tot timpul episodului astmatic.  Într-un atac de astm acut, pacientul poate inspira, dar este incapabil să expire, deoarece diafragma este în plin spasm.

Procedura de urgență Bowen în cazul atacurilor acute de astm presupune realizarea unei mișcari presionale în jos, destul de puternică, folosind degetele mari și  începând de la procesul xifoid (sau vârful sternului) circa 27 de centimetri în jos, către epigastru, peste diafragmă. Un centru important de energie se află în acest punct al corpului, iar mișcarea eliberează această energie reținută care contractă  diafragma în spasm și  realizează, de asemenea, o eliberare imediată a aerului din plămâni.

Terapia Bowen este o modalitate naturală și blândă de a gestiona astmul. Mișcările Bowen acționează direct prin intermediul nervilor din fascia conjunctivă asupra sistemului nervos, relaxându-l și calmând, tensiunea din diafragmă, permițând astmaticului să expire și, prin urmare, să respire mai ușor.

Practicarea pe termen lung a terapiei Bowen la persoanele cu astm are o serie de rezultate pozitive:

  • Îmbunătățește respirația
  • Reduce numărul de atacuri și severitatea acestora
  • Reduce sensibilitatea la declanșatori
  • Ajută bolnavul să răspundă mai bine la medicamente atunci când este necesar
  • Reduce nevoia de medicamente

În afară de astm, terapia Bowen s-a dovedit utilă și în cazul altor afecțiuni respiratorii, precum rinita alergică și sinuzita. În astfel de cazuri, terapeutul realizează mișcări specifice la nivelul sinusurilor, maxilarului și articulației temporomandibulare. O parte cheie a acestui tratament implică drenarea sistemului limfatic aflat la nivelul gâtului, în spatele mușchiului sternoclidomastoidian. Blocajele la nivelul acestei zone, pentru o perioadă lungă de timp,  pot împiedica curățarea adecvată a zonei sinusurilor și pot duce la acumularea de mucus în sinusuri, creând un teritoriu propice pentru agenți patogeni (virusuri sau bacterii). Terapia Bowen determină deblocarea sinusurilor, iar mișcările fine și precise ale terapeutului ajută la curățarea sinusurilor.

În cazurile de sinuzită cronică,  curățarea completă a sinusurilor poate dura până la 6 săptămâni (cu o ședință terapeutică pe săptămână). Odată curățate, însă, zonele sinusale rămân libere de mucus și blocajele de drenare nu mai apar.

Terapia Bowen poate ajuta la gestionarea stresului și anxietății, care fac adesea ca respirația să devină scurtă și superficială. Manevrele terapeutice pot ajuta la restabilirea unei respirații mai regulate.

Terapia Bowen este o modalitate eficientă de relaxare a organismului și calmare a sistemului nervos, reducând astfel nivelul de stres și anxietatea și diminuând răspunsul de tip ”luptă sau fugi”, care afectează respirația și circulația.

Terapia Bowen ameliorează eficient simptomele tulburării de anxietate și poate oferi rezultate benefice celor care se confruntă cu astfel de afecțiuni.

Terapia Bowen ajută și la diminuarea presiunii și durerilor la nivelul pieptului determinate de anxietate și atacurile de panică. Mișcările terapeutice relaxează mușchii din jurul zonei afectate, permițând o respirație îmbunătățită, precum și reducerea oricărei tensiuni musculare, ceea ce poate duce apoi la scăderea disconfortului.

Terapia Bowen poate fi folosită și pentru a-i ajuta pe cei care se confruntă cu respirația superficială din cauza posturii necorespunzătoare. Prin terapie, persoanele experimentează o stare mai relaxată și își revizuiesc postura, ceea ce sprijină plămânii să funcționeze mai bine și îmbunătățește respirația și sănătatea generală.

Cât costă o sedință de terapie Bowen

O ședință de terapie Bowen pentru adulți poate costa în jur de 100 de lei în medie, prețurile variind între 70 și 150 lei, în funcție de afecțiunile abordate. La copii, prețul unei ședințe este  cuprins între 50-70 lei. Terapeuții își stabilesc prețurile în funcție de afecțiune, starea generală a pacientului, episoade acute sau boli cronice, etc.

De exemplu, în cadrul Centrului Bowen din București, se aplică terapia Bowen conform recomandărilor Academiei de Tehnica Bowen din Australia,  respectiv a instructorilor Andrew Zoppos si Oswald Rentsch, fondatorul academiei. Durata unei sedinte este intre 40 si 60 de minute, in functie de caz, iar prețul este de 70 e lei. În cadrul unui alt centru, Clinica Bowen din București, sunt abordate o serie de probleme precum afectiuni respiratorii, digestive, cardiovasculare, neurologice, boli autoimune, afectiuni ale aparatului locomotor, genito-urinare, tulburari ale sistemului endocrin, psiho-emotionale, iar prețul ședinței pornește de la 65 de lei și poate ajunge la 120 lei. Alte cabinete de terapie Bowen oferă programe pentru diferite afecțiuni, cu prețuri similare, cuprinse între 70-150 lei.

terapia bowen

Câte ședințe de terapie Bowen sunt necesare

Scopul terapiei Bowen este de a ajuta clientul să se recupereze complet și rapid, mai degrabă decât să-l implice într-un tratament pe termen lung. Numărul exact de ședințe necesare va depinde, desigur, de natura și gravitatea problemei.

Mulți pacienți raportează o îmbunătățire dramatică după o singură ședință, iar simptomele majorității afecțiunilor se pot elimina cu 3-4 ședințe.  

Numărul total de sesiuni de care are nevoie o persoană depinde de câțiva factori, printre care:

  • simptomele declarate
  • severitatea afecțiunii
  • răspunsul pacientului la terapie

Deși persoana poate experimenta ușurare doar după prima ședință și o rezoluție semnificativă sau o recuperare în decurs de 3-4 ședințe, afecțiunile cronice ori leziunile repetate pot necesita tratamente suplimentare pentru o durată mai lungă. Persoanele cu afecțiuni neurologice cronice precum boala Parkinson pot participa la ședințe regulate de terapie ca parte a planului lor de tratament continuu.

Alimentația în terapia Bowen

Terapia Bowen promovează un stil de viață sănătos și capacitatea organismului de autoregenerare și autovindecare, de aceea este firesc să se asocieze cu o alimentație echilibrată. În acest sens, se recomandă alimente bogate în substanțe nutritive, care îmbunătățesc calitatea sângelui și furnizează organismului energia necesară unei funcționaări optime. Se recomandă consumul de fructe și legume bogate în antioxidanți, cu conținut crescut de fier, cu multă vitamina C care facilitează absorbția fierului în organism, dar și alimente bogate în vitamine din complexul B, importante pentru sănătatea țesutului conjunctiv, a sistemelor muscular și osos.

Legumele cu frunze verzi (varză, spanac, broccoli, varză de Bruxelles) au un aport ridicat de vitamine și antioxidanți. Fructele de pădure și citricele sunt, de asemenea, recomandate, precum și orice alt fruct cu un conținut crescut de vitamina C și de antioxidanți (struguri, ananas, capșuni, prune, cireșe, etc).  Semințele și nucile sunt recomandate pentru conținutul de vitamine din complexul B, în vreme ce fibrele utile pentru sănătate pot fi obținute din plante leguminoase (fasole, mazăre, linte).

După terapia Bowen poate să apară o ușoară deshidratare, astfel că aportul de lichide este foarte important. Terapia crește fluxul de sânge către terminațiile nervoase și afectează mișcarea limfei, procese care au nevoie de o foarte bună hidratare.

”O reacție comună la un tratament Bowen este durerea de cap – acesta este unul dintre primele simptome ale deshidratării. Când creierul identifica o zonă „cu probleme”, el va apela la rezervele de apă din corp, folosindu-se de sistemul limfatic, pentru a „curața” zona respectivă de orice resturi sau toxine. În felul acesta, apare o ușoară deshidratare în corp, motiv pentru care este necesar să creșteți aportul de lichide după sesiunea de Bowen.”, se specifică pe site-ul bowenbrasov.ro.

Terapeuții recomandă chiar o hidratare suplimentară înainte de ședința de terapie, pentru a preveni unele dintre reacțiile legate de deshidratare, cum ar fi durerea de cap.

Surse:

  • https://smartliving.ro/terapia-bowen-ce-este-in-ce-afectiuni-se-recomanda/
  • https://www.doc.ro/sanatate/terapia-bowen-principii-rezultate-riscuri
  • https://www.bowtech.ro/ce-este-tehnica-bowen-586
  • https://www.reginamaria.ro/utile/dictionar-de-afectiuni/terapia-bowen
  • https://bowenbrasov.ro/importanta-unei-bune-hidratari-in-urma-sesiunii-de-bowen/
  • https://www.drmax.ro/articole/terapia-bowen
  • https://www.healthline.com/health/bowen-therapy
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/bowen-therapy
  • https://www.bowentherapyworks.co.uk/blog/can-bowen-help-asthma/