Top 10 cele mai eficiente ceaiuri pentru somn

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Adesea, atunci când suntem agitați și nu putem dormi, un ceai liniștitor ne poate induce o stare de calm și relaxare propice somnului. ”Bea o ceașcă de ceai și culcă-te!”, este un îndemn pe care îl auzim frecvent și multă lume are acest ritual înainte de culcare. Există o serie de ceaiuri pentru somn, dintre care unele sunt foarte cunoscute, folosite în mod obișnuit, cum este ceaiul de tei.  Cele mai multe ceaiuri pentru somn au efecte semnificative de diminuare a stresului, diminuare a anxietății, neuroprotecție și reglare a somnului. Nu numai ceaiurile de plante medicinale sunt utile pentru somn. În mod surprinzător, chiar și unele ceaiuri, considerate de obicei energizante, cum este ceaiul verde, pot avea efecte de reglare a somnului, dacă au un conținut scăzut de cafeină. Articolul de față descrie cele mai utile ceaiuri pentru somn, precum și modul în care ele acționează pentru a ne calma și a facilita relaxarea și odihna.

De ce utilizăm ceaiuri pentru somn

Somnul este esențial pentru supraviețuirea și bunăstarea noastră, iar când apar dezechilibre și tulburări de somn, întreaga funcționare a organismului este afectată. A dormi reprezintă una dintre cele mai elementare nevoi umane și orice întrerupere a cursului natural al somnului afectează sănătatea fizică și mintală și reduce performanța individuală. Structura dezordonată a somnului expune oamenii la risc de boli ale sistemului cardiovascular, în special hipertensiune arterială, tulburări endocrine, diabet și afecțiuni ale sistemului imunitar. Cauzele care scad calitatea somnului includ factori interni, cum ar fi durerea, boala, drogurile, stresul, bătrânețea, obezitatea și schimbările psihologice asociate cu acesta, precum și factori externi, cum ar fi zgomotul, lumina, temperatura și faptul de a avea grijă de cineva pe parcursul nopții.  Cercetările au arătat că, odată cu îmbătrânirea, prevalența insomniei crește, deoarece modificările legate de vârstă duc la un somn superficial și reduc capacitatea de a dormi.

Insomnia cronică duce la tulburări cognitiv-comportamentale, la reducerea performanței sociale și la creșterea riscului de accidente.

Sunt teorii care arată că întregul corp se restaurează pe parcursul somnului, tocmai de aceea atunci când suntem bolnavi, avem nevoie de mai mult somn. Cercetările au arătat că o serie de toxine sunt neutralizate când dormim, iar procesele de diviziune celulară, regenerare și vindecare sunt accelerate. Somnul este esențial pentru creier și minte, iar atenția, concentrarea și memoria sunt profund afectate în condițiile deprivării de somn.

Iată de ce atunci când suferim de insomnii sau nu ne odihnim suficient, căutăm orice remediu pentru a ne regla somnul. Printre cele mai populare sunt diverse ceaiuri pentru somn, care au o serie de efecte de inducere a relaxării, calmare a corpului și minții și facilitare a adormirii.

Ceaiul, o băutură bogată în componente fitochimice, are multiple beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea stresului și reglarea metabolismului energetic și a somnului natural.  

O serie de ceaiuri pentru somn din plante medicinale reprezintă o alegere populară, deoarece nu conțin cofeină și au, în schimb, compuși cu efecte calmante, de reducere a anxietății, de relaxare și de diminuare a unor simptome fizice supărătoare, care împiedică somnul.

Un ceai din plante poate fi o alegere potrivită pentru rutina de culcare, incluzând ierburi care afectează neurotransmițători specifici și îmbunătățind calitatea somnului și diminuând latența adormirii.

”Ceaiurile din plante își fac efectul în timp, și cel mai probabil va trebui să le bei constant în fiecare seară pentru mai multe săptămâni sau luni. Le poți alterna pentru diversificare, însă nu le combina decât dacă ai acordul unui medic, fiindcă efectele lor cumulate pot avea efecte secundare. În plus, limitează-te la o cană în fiecare seară, pe care să o bei cu o oră –  o oră și jumătate înainte de culcare.”, arată Corina Dragomir, specialist terapii alternative, expert doc.ro

Dar nu numai ceaiurile medicinale sunt utile pentru somn. Astfel, consumul de ceai oolong diminuează simptomele de stres și atenuează nivelurile crescute de peroxidare a lipidelor plasmatice, cauzate de stresul nocturn, în vreme ce ceaiul verde are efecte antistres, datorită unor substanțe precum teanina, epigalocatechina și arginina, reglând somnul prin inhibarea stresului oxidativ și a inflamației.

ceaiuri pentru somn

Ceaiul crește rezistența la diferite forme de stres, inclusiv stresul termic, oxidativ și ultraviolet, ameliorând problemele care îngreunează adormirea. Polifenolii din ceai joacă un rol esențial în reglarea somnului și a dispoziției. După consumul de polifenoli, durata somnului este prelungită, iar calitatea este îmbunătățită semnificativ. Polifenolii din ceai ameliorează tulburările cognitive, tulburările de memorie și anxietatea. 

Teanina, principalul aminoacid din ceai, favorizează somnul, crește durata somnului și scurtează latența.

Ceaiul conține diverse substanțe aromatice, care, deși nu sunt în cantitate mare, pot fi de ajutor pentru somn. Una dintre substanțele aromatice prezente din abundență în ceai este linalolul, care are aroma florilor de crin sau magnolie, iar acetatul de linalil are aromă de lămâi verzi. Studiile au arătat că uleiurile esențiale compuse din linalol și acetat de linalil pot reduce semnificativ latența somnului și pot prelungi durata somnului.

Dacă sunt consumate în cantități mari, unele ceaiuri, precum ceaiul negru, dar și ceaiul verde, pot provoca insomnie sau scurtarea perioadei de somn. Pe de altă parte, o cantitate moderată de ceai verde, cu un conținut redus de cofeină, poate calma nervii și favoriza somnul.

Topul celor mai eficiente ceaiuri pentru somn

Deși există multiple ceaiuri pentru somn eficiente, câteva dintre ele au efecte mai pronunțate, demonstrate de o serie de cercetări. Acestea pot fi incluse într-o rutină de somn,  fiind indicată consumarea lor înainte cu circa două ore de culcare, pentru a avea timp să le savurezi și pentru a nu fi nevoit să folosești toaleta în timpul nopții.  Poate fi băută o cană de ceai seara sau pot fi consumate 2-3 căni pe parcursul zilei, dintre care una în apropierea orei de culcare.

”Poți face infuziile direct într-o cană, adăugând apă clocotită peste o linguriță de flori sau frunze uscate. Apoi acoperi cana timp de câteva minute (pentru unele plante poate fi nevoie de 5 minute, pentru altele de 15), și ceaiul e gata. Dacă prepari infuzia pentru mai multe persoane, pune o linguriță de frunze uscate pentru fiecare 250 ml de apă.”, recomandă Corina Dragomir.

Este important de subliniat faptul că nu toate unele ceaiuri pentru somn nu au aceleași efecte la toate persoanele și, de obicei, nu sunt suficiente pentru combaterea insomniilor grave. De asemenea, persoanele cu diferite boli, femeile însărcinate sau care alăptează ar fi bine să ceară sfatul medicului înainte de a începe o cură de ceaiuri pentru somn. Iată care sunt cele mai eficiente ceaiuri pentru somn, conform diferitelor studii:

1. Ceaiul de mușețel

Unul dintre cele mai eficiente ceaiuri pentru somn este și printre ceaiurile de plante pe care le consumăm cel mai frecvent: ceaiul de mușețel.
Mușețelul este folosit în medicina tradițională ca somnifer și sedativ, pe lângă multiple alte beneficii, precum efectele antipiretice, de întărire a sistemului nervos și imunitar, efecte hipnotice și analgezice. În plus, faptul că mușețelul ajută în cazurile de bronșită, febră și răceală, inflamație a pielii, gurii și gâtului, susceptibilitate la infecții și vindecarea rănilor și arsurilor face ca acesta să fie foarte util pentru somnul reparator, tipic în timpul diverselor boli.  

Mai multe studii au demonstrat că ceaiul de mușețel îmbunătățește calitatea somnului. Efectul calmant al mușețelului se datorează unui flavonoid numit apigenină. Acest compus se leagă de receptorii de benzodiazepină din creier, putând ajuta la scăderea anxietății și la inducerea somnului.

Cercetările arată că ceaiul de mușețel a fost foarte util în cazul unor femei cu depresie postpartum, ducând la o reducere a simptomelor depresive, precum și o îmbunătățire a calității somnului. Rezultate similare au fost găsite la adulții în vârstă din cadrul unor studii, aceștia raportând o calitate mai bună a somnului față de grupul de control care nu a băut ceai de mușețel.

În cadrul unui studiu din 2017, care a inclus 77 de persoane vârstnice,  consumul timp de 4 săptămâni de extract de mușețel a îmbunătățit semnificativ calitatea somnului.
Alte cercetări au arătat că aromaterapia cu esență de mușețel și lavandă poate reduce stresul și poate ameliora calitatea somnului la pacienți vârstnici, cu diferite afecțiuni. În studiile efectuate, s-a observant că depresia și anxietatea afectează foarte mult somnul, iar  consumul de ceai de mușețel reduce simptomele de depresie și anxietate la pacienții cu tulburare de anxietate generalizată, contribuind astfel la un somn mai bun.

Mușețelul este foarte util și pentru calmarea problemelor gastro-intestinale, frecvente la persoanele în vârstă, iar acest lucru este util pentru creșterea calității somnului, pe lângă efectele sale sedative și analgezice.

Extractul de musetel are proprietati asemanatoare benzodiazepinei, un medicament cu efecte tranchilizante, deoarece mușețelul conține câțiva liganzi similari benzodiazepinei.

2. Ceaiul de lavandă

Ceaiul de lavandă este preparat din mugurii plantei de lavandă, creând o băutură violet, cu o aromă distinctă.

Acesta poate fi savurat ca unul dintre cele mai bune ceaiuri pentru somn, dat fiind că lavanda sau  levănțica promovează relaxarea și poate îmbunătăți calitatea somnului. O singură cană de ceai de lavandă pe zi are pronunțate efecte de liniștire și diminuează simptomele de depresie și anxietate, care contribuie adesea la insomnie.

Uleiul esențial de lavandă reduce, de asemenea, anxietatea și poate îmbunătăți somnul.

Proprietățile lavandei de a induce somnul sunt legate de interacțiunea cu neurotransmițătorul GABA (acid gamma-aminobutiric), care are o serie de efecte terapeutice:

  • ameliorează anxietatea
  • reduce simptomele depresiei
  • contribuie la îmbunătățirea somnului
  • scade inflamația
  • ameliorează simptomele sindromului premenstrual
  • are efecte inhibitoare, liniștind creierul și diminuând simptomele de hiperactivitate

Ceaiul de lavandă funcționează ca un anxiolitic și un sedativ ușor. Aromaterapia folosind ulei de lavandă înainte de culcare poate crește timpul petrecut în somn profund, cu unde lente, considerat cel mai benefic și regenerator somn din timpul nopții. Aromaterapia este utilizată în terapiile alternative pentru gestionarea stresului, diminuarea spasmelor musculare și combaterea tulburărilor de somn. Utilizarea lavandei a fost, de asemenea, asociati cu o reducere a simptomatologiei depresiei, ameliorarea anxietății, inducerea calmului mintal și prevenirea insomniei.

Ceaiul de lavandă își exercită efectele psihologice și fiziologice în mai multe moduri.

Consumul de ceai de lavandă este foarte util, așa cum s-a demonstrat în cadrul unor studii care au arătat că ceaiul preparat din 2 g de lavandă, consumat zilnic, timp de două săptămâni, este foarte util pentru combaterea depresiei și ameliorarea calității somnului.

Nu doar consumul, ci și mirosul ceaiului de lavandă are efecte relaxante. Parfumul de lavandă activează sistemul limbic, promovând eliberarea diferitelor tipuri de neurotransmițători, cum ar fi encefalina, endorfina, noradrenalina si serotonina, ceea ce poate modela emoțiile și dispoziția, inducând o stare de bine.

Alte forme de utilizare ale lavandei includ uleiuri esențiale sau

uleiuri volatile, tincturi, extracte alcoolice lichide, capsule, tablete de mestecat, pastile și cremă.

ceaiuri pentru somn

3. Ceaiul de rădăcină de valeriană

Asemenea mușețelului, rădăcina de valeriană are o istorie lungă de utilizare tradițională printre diferitele ceaiuri de somn,  în special în cazurile în care tulburarea de somn este legată de stres și anxietate. Rădăcina de valeriană poate facilita adormirea și crește calitatea somnului.

Ceaiul de valeriană este preparat din rădăcina uscată a plantei și are  un gust și un miros deosebite, care pot fi oarecum neplăcute pentru unele persoane.  De aceea, se poate adăuga în ceaiul de valeriană  puțină miere, lapte de migdale sau sirop de arțar pentru a ajuta la îmbunătățirea gustului. Rădăcina de valeriană este adesea combinată cu alte ierburi cu efecte calmante, cum ar fi hameiul.

”Când este luată ca supliment sau consumată sub formă de ceai, valeriana crește nivelul de GABA din creier, reducând anxietatea și pentru facilitând sentimentele de calm și relaxare. Rădăcina de valeriană vă ajută să adormiți datorită a două sedative care apar în mod natural în plantă, numite valepotriat și sesquiterpena. Cu toate acestea, este important să nu consumați ceai de rădăcină de valeriană în combinație cu anumite medicamente sau suplimente, cum ar fi benzodiazepinele (Xanax) sau barbiturice precum morfina, deoarece pot crea efecte adverse atunci când sunt luate împreună.”, arată dr. Michael Breus, psiholog clinician, expert în medicina somnului pe sleepdoctor.com

4.  Ceaiul de magnolie

Fabricat din scoarța, mugurii și tulpinile uscate ale plantei de magnolie, ceaiul de magnolie este cu totul special în topul ceaiurilor de somn. Acesta este folosit ca ajutor natural pentru somn în multe forme de medicină tradițională datorită faptului că magnolia conține honokiol și magnolol, doi compuși cu efecte sedative, care ajută la inducerea somnului și la reducerea insomniei. Honokiolul se leagă de receptorii GABA din creier, ceea ce ajută la reducerea timpului necesar pentru a adormi.

Potrivit unui studiu la femei care au născut recent, consumul de ceai de magnolie timp de 3 săptămâni a îmbunătățit semnificativ depresia postpartum și calitatea somnului, în comparație cu un grup de control. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări mai ample pentru a evalua mai bine modul în care ceaiul de magnolie favorizează somnul. 
Similar cu ceaiul de rădăcină de valeriană, ceaiul din scoarță de magnolia poate avea un gust neplăcut pentru unele persoane, de aceea poate fi îndulcit cu miere sau sirop de arțar.

5. Ceaiul verde cu conținut scăzut de cofeină

Ceaiul verde este binecunsocut pentru aroma sa distinctă și beneficiile pentru sănătate. Cu toate acestea, includerea sa în lista de ceaiuri pentru somn poate fi  considerată neobișnuită de unele persoane, ținând cont de calitățile sale energizante.

Totuși,  unele studii sugerează că ceaiul verde cu conținut scăzut de cofeină poate îmbunătăți calitatea somnului și lupta împotriva insomniei. De exemplu, un mic studiu pe 20 de adulți a constatat că consumul de ceai verde cu conținut scăzut de cofeină a dus la ameliorarea calității somnului, scăderea stresului și reducerea oboselii, în comparație cu consumul de ceai verde obișnuit.

Alte cercetări sugerează că epigalocatechin-3-O-galatul (EGCG), o substanță care se găsește în ceaiul verde, este responsabil pentru efectul sedativ al acestui ceai.

Pentru persoanele care doresc să includă ceaiul verde în rutina lor de adormire, este esențial să se asigure că aleg un tip de ceai verde  fără cofeină sau cu conținut foarte redus al acestui alcaloid.

Consumul de ceai verde pe parcursul zilei, mai degrabă decât noaptea, poate fi util pentru reducerea oboselii și creșterea calității somnului. Acest lucru se datorează unui compus din ceaiul verde numit teanină, care ajută creierul să se relaxeze, diminuând hormonii legați de stres și excitația neuronală. Polifenolii conținuți în ceaiul verde contribuie la reducerea inflamației și stresului oxidativ, contribuind astfel indirect la calitatea somnului. 

”Beneficiile ceaiului verde pentru sănătatea somnului sunt evidente mai ales dacă suferi de apnee în somn. Pauzele de respirație intermitente, caracteristice ale apneei în somn pot priva creierul de oxigen și îl pot împiedica să se refacă peste noapte. Consumul de ceai verde în timpul zilei poate ajuta la prevenirea problemelor cognitive pe care le poate aduce apneea în somn, ajutând la obținerea unui somn mai relaxant.”, susține dr. Breus.

6. Ceaiul de floarea pasiunii

Pasiflora, denumită uneori Passiflora, Floarea Pasiunii sau Maypop, este o plantă care a fost studiată de mult timp pentru proprietățile sale medicinale puternice. Pe lângă ceai, extractul de floarea pasiunii este disponibil sub formă de tincturi și capsule și este utilizat pe scară largă ca supliment pe bază de plante.
Ceaiul de floarea pasiunii are un efect similar asupra organismului ca și ceaiul de mușețel. Asemenea mușețelului, pasiflora poate ajuta la reducerea anxietății, datorită flavonoidelor sale care se leagă de receptorii benzodiazepinici ai creierului. Unele cercetări au descoperit că, atunci când este combinată cu alte suplimente pe bază de plante, cum ar fi valeriana, floarea pasiunii este foarte eficientă în ameliorarea insomniei pe termen scurt.

Potrivit unei revizuiri a nouă studii, preparatele din plante de floarea pasiunii – inclusiv ceaiuri, siropuri și tincturi – acționează ca sedative naturale și ajută la ameliorarea anxietății. Un alt studiu mai vechi, pe 41 de persoane, a arătat că o cană de ceai de floarea pasiunii pe zi, timp de 1 săptămână, a îmbunătățit semnificativ calitatea subiectivă a somnului, în comparație cu placebo.

7. Ceaiul de balsam de lamaie

Balsamul de lămâie sau Melisa officinalis este un ceai cu efecte relaxante, cu parfum de citrice, dar care face parte din familia mentei. Deși este folosit de obicei sub formă de ulei esențial,  frunzele de melisa pot fi, de asemenea, uscate și  ca ceaiuri pentru somn. Balsamul de lămâie a fost utilizat de foarte multă vreme, aparent încă din Evul Mediu, pentru a reduce neliniștea și pentru a promova un somn mai profund.

Un studiu medical din 2011 a arătat că melisa a crescut nivelul de GABA, sugerând că poate avea un efect sedativ ușor. Într-un alt studiu s-a demonstrat că participanții au dormit mai bine după ce au consumat 600 mg de extract de melisa zilnic, timp de două săptămâni.

8. Ceaiul Ashwagandha

Cunoscută oficial ca Withania somnifera, ashwagandha a fost

folosit de secole în medicina ayurvedică pentru a promova relaxarea și calmul. A fost utilizată ca un ajutor tradițional pentru somn de foarte mult timp, iar cercetările recente îi susțin efectele.

Un studiu din 2020 a arătat că rădăcina de Ashwagandha a îmbunătățit semnificativ somnul pentru un grup de 40 de subiecți. Această îmbunătățire a fost mai semnificativă la cei predispuși la insomnie, față de persoanele cu modele de somn sănătoase. O cercetare și mai recentă, din 2022  a examinat demonstrat efectul extractului de Ashwagandha asupra ciclurilor de somn cu unde lente.

9. Ceaiul Tulsi

Ceaiul Tulsi, cunoscut și sub denumirea de ceai de Busuioc Sfânt, este o infuzie de plante făcută din frunzele plantei Tulsi (Ocimum tenuiflorum). La fel ca ashwagandha, tulsi a fost folosit în medicina ayurvedică de secole și este cunoscut pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate.

Ceaiul Tulsi este adesea denumit adaptogen, ceea ce înseamnă că ajută organismul să se adapteze și să răspundă mai bine la stres. Stresul cronic poate afecta semnificativ calitatea și durata somnului. Ceaiul Tulsi poate ajuta la reducerea stresului prin reglarea nivelului de cortizol, asociat cu răspunsul la stres. Planta a fost folosită în mod similar pentru a calma anxietatea. Promovând un sentiment de calm și relaxare, Tulsi ajută organismul să se pregătească pentru un somn odihnitor.

În cadrul unui studiu din 2022, s-a descoperit că suplimentarea cu Tulsi la adulții stresați, care se confruntă cu un somn de slabă calitate, a diminuat nivelul de stres perceput și a îmbunătățit calitatea somnului, sugerând potențialul său ca remediu natural pentru stres și probleme legate de somn.

10. Ceaiul de ghimbir

Deși este mult mai cunoscut pentru alte efecte, ceaiul de ghimbir își merită locul în lista de ceaiuri pentru somn, datorită efectelor sale calmante și de diminuare a unor simptome care ar putea afecta somnul.

Radacina de ghimbir a fost folosită de multă vreme pentru a ușura în mod natural anumite afecțiuni. Ceaiul de ghimbir are un efect liniștitor general asupra corpului, ceea ce poate fi foarte util la ora de culcare. Compușii săi naturali atenuează orice tensiune sau neliniște, prevenind astfel insomnia.

Se știe că ceaiul de ghimbir are capacitatea de a combate indigestia și greața și de a calma durerile de stomac, care ar putea afecta semnificativ somnul. În plus, ghimbirul are puternice proprietăți antiinflamatoare, ajutând la reducerea oricărei umflături sau iritații, permițând astfel un somn fără disconfort.

Deși există multe tipuri de ceaiuri pentru somn, ele nu funcționează întotdeauna  la fel pentru toată lumea.

Atunci când adăugăm un ceai de noapte în rutina dinainte de culcare, este important să îi urmărim efectele, să vedem dacă ne este cu adevărat util. În acest sens, putem parcurge mai mulți pași:

  • Stabilim o linie de bază pentru somn, văzând cum adormim într-o noapte când nu consumăm nici un ceai
  • A doua noapte, bem ceaiul conform rutinei fixate, pentru a vedea cum ne influențează somnul
  • În noaptea următoare, încercăm să adormim din nou fără să bem ceaiul pe care dorim să-l introducem în rutina de somn

Acest lucru permite compararea modului în care ne simțim atunci când bem sau nu bem ceaiul și observarea efectelor sale asupra somnului (dacă există).

”Consumul de ceai în sine nu va garanta un somn bun – trebuie să mențineți o igienă adecvată a somnului și un program de somn consecvent pentru a obține maximum de ajutor de la ceașca de ceai de noapte. Ceaiul de plante nu trebuie să fie doar un aliment de dimineață sau după-amiază, ci poate fi și un suport grozav pentru noapte.”, subliniază dr. Breus

Alte ceaiuri utile pentru prevenirea insomniei

Ceaiurile enumerate mai sus au proprietăți notabile de stimulare a somnului, dar există și alte ceaiuri populare care pot ajuta și la promovarea unui somn bun.

Ceaiul de tei

Ceaiul de tei este plin de antioxidanți și ingrediente care ajută tractul cardiovascular, digestiv și respirator. Teiul este bine cunoscut pentru că ajută în cazurile de insomnie ușoară și anxietate. Unul dintre ingredientele active din tei este un ulei esențial numit farnesol, care ajută la relaxarea sistemului cardiovascular. Acest lucru poate avea un impact pozitiv asupra aritmiilor, reducând și stresul. Majoritatea oamenilor raportează că se simt relaxați și chiar somnolenți după ce consumă ceai de tei. Teiul poate ajuta, de asemenea, în cazurile de indigestie, greață și vărsături, ceea ce diminuează disconfortul care ar putea împiedica somnul.

Ceaiul de sunătoare

Sunătoarea (Hypericum perforatum) este o plantă cu efecte calmante și anxiolitice recunoscute, iar ceaiul de sunătoare poate fi foarte util înainte de culcare. Unele studii au arătat că sunătoarea poate fi utilă în combaterea insomniei ușoare și prevenirea unor tulburări de somn, cum ar fi Sindromul Picioarelor Neliniștite.

Hipericina și hiperforina din sunătoare sunt responsabile pentru efectele de relaxare și de îmbunătățire a stării de spirit atribuite ceaiului de sunătoare.

Ceaiul de lemongrass

Deși unele persoane confundă lemongrass cu Melisa, cele două nu sunt același lucru. Balsamul de lămâie este o plantă cu frunze din familia mentei, iar iarba de lămâie (lemongrass), este o plantă lemnoasă și înaltă, cu straturi de bază aromate.

Lemongrass este un remediu popular vechi care a fost folosit pentru a promova somnul, pentru a stimula imunitatea și pentru a calma durerea. Este adesea folosit în bucătăria asiatică, precum și într-un ceai răcoritor.

Pe lângă faptul că este folosită pentru a promova odihna sănătoasă, iarba de lămâie are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și antimicrobiene. De asemenea, poate promova o digestie sănătoasă și un nivel sănătos de colesterol.

ceaiuri pentru somn

Ceaiul de mentă

Acesta este un alt parfum și aromă familiar pentru toată lumea. Ceaiul de mentă sau ceaiul de mentă nu conține în mod natural cofeină, ceea ce vă poate ajuta să vă relaxați pentru un somn bun, fără a vă ține treaz.

Ceaiul de mentă este binecunoscut pentru diminuarea durerilor de stomac și poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea alergiilor și decongestionarea sinusurilor. Datorită acestor efecte benefice, ceaiul de mentă poate promova un somn sănătos și combate trezirile sau insomnia determinate de starea de disconfort fizic.

Ceaiul de mentă are un efect antistres notabil, iar, dacă este băut înainte de culcare, relaxează corpul și ajută la inducerea stării de somn

Ceaiul de Gura Lupului

Acest ceai, cunoscut și sub numele de Scutellaria, este preparat din frunzele plantei Scutellaria lateriflora și a fost folosit de secole ca remediu calmant și relaxant. Conține compuși activi numiti scutellarin care au efecte sedative asupra sistemului nervos.

Unele studii au arătat că ceaiul de Gura Lupului poate fi eficient în tratarea anxietății și insomniei. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea durerii și a spasmelor musculare, care afectează uneori somnul. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin potențialele beneficii ale acestui ceai. Este important de reținut că Scutellaria poate interacționa cu anumite medicamente, inclusiv antidepresive și anticoagulante. Nu trebuie utilizat de femeile însărcinate sau care alăptează sau de persoanele cu boli hepatice.

În general, persoanele cu un grad mai mare de risc trebuie să consulte un medic înainte de a consuma diferite ceaiuri pentru somn sau orice alte remedii pe bază de plante, care pot fi contraindicate în anumite afecțiuni sau pot interfera cu diferite medicamente.  Deși aceste ceaiuri din plante pot avea efecte relaxante, este esențial să ne amintim că ele trebuie să fie folosite ca înlocuitor pentru tratamentul medical recomandat sau ca terapie pentru tulburările severe de anxietate și insomnia gravă.

Surse:

  • https://www.doc.ro/sanatate/ceaiuri-naturale-insomnie
  • https://smartliving.ro/ceai-pentru-somn-cu-eficienta-dovedita/
  • https://www.sfatulmedicului.ro/Medicina-naturista/14-plante-care-ne-fac-somnul-mai-usor_8824
  • https://sleepdoctor.com/best-tea-for-sleep/
  • https://www.mdpi.com/2304-8158/11/23/3930
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5470311/
  • https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2602395
  • https://www.sleepfoundation.org/sleep-aids/best-tea-for-sleep
  • https://www.healthline.com/nutrition/teas-that-help-you-sleep#2.-Low-caffeine-green-tea
  • https://www.bettersleep.com/blog/best-teas-for-sleep/
  • https://amerisleep.com/blog/tea-for-sleep/
  • https://brieflands.com/articles/msnj-67857.html