plante ayurvedice

Top 10 plante ayurvedice pentru sanatatea respirației

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Ayurveda este un sistem străvechi de medicină alternativă indiană, practicat foarte des în anumite țări, în special în India și Nepal, dar care a devenit popular și în alte zone ale Globului. Terapiile Ayurveda au evoluat de-a lungul a peste două milenii. și includ medicamente pe bază de plante, diete speciale, meditație, yoga, masaj, laxative, clisme și uleiuri medicale. Medicina ayurvedică abordează vindecarea din punct de vedere holistic, considerând că,  în  cazul unui proces curativ, trebuie abordate toate dimensiunile ființei (cea fizică, cea mentală și cea spirituală).  O serie de plante ayurvedice au o utilizare largă ca tratamente alternative pentru diferite tipuri de boli, inclusiv pentru sănătatea respirației.

”Ayurveda este un sistem medical alternativ care își are originile în India.
Cu mii de ani înainte că medicină modernă să ofere dovezi științifice ale legăturii minte-corp, înțelepții indieni au dezvoltat Ayurveda, care continuă să fie unul dintre cele mai sofisticate și puternice sisteme de sănătate minte-corp din lume. Mai mult decât un simplu sistem de tratare a bolilor, Ayurveda este o știință a vieții – Ayur= viață, Veda= știință/ cunoaștere – această oferă înțelepciunea necesară pentru a ajută oamenii să rămână sănătoși și plini de viață, în timp de își exploatează întregul potențial uman.”, precizează dl. Mihai Minoiu, lector în Ayurveda, psiholog și trainer pe site-ul paradisulverde.com

Pacienții răspund, în general, bine la tratamentele ayurvedice, experimentând o reducere, și uneori chiar o dispariție a simptomelor.  Tratamentele ayurvedice nu exclud medicamentele convenționale și sunt luate, de obicei, împreună cu acestea.

Dosha este un termen central în medicina ayurvedică și se referă la trei categorii de substanțe sau umori presupuse a fi prezente în corpul uman, dar și la nivelul minții și ale căror dezechilibre pot provoca o serie de afecțiuni. Cele trei dosha-uri elementare descrise de tratatele ayurvedice sunt vāta, pitta și kapha, iar starea lor de echilibru este cea care asigură sănătatea organismului.  Principiile dosha din Ayurveda pot fi identificate ca factori de control regulatori pentru procesele fiziologice fundamentale din sistemele vii: vata reglează procesele de intrare/ieșire și mișcarea; pitta reglează procesele energetice; kapha reglează stocarea, structura și lubrifierea. Factori precum alimentația, activitatea, clima și stresul pot perturba aceste funcții.

”Practicanții medicine ayurvedice consideră Vata dosha ca fiind cea mai importantă dintre cele trei. Vata dosha deține controlul asupra funcțiilor de bază ale corpului, cum ar fi divizarea celulelor; de asemenea, asupra minții, respirației, circulației sangvine, funcțiilor inimii și a  tranzitului intestinal…Persoanele care au Vata dosha ca principală forță vitală a organismului sunt mai predispuse anumitor afecțiuni, cum ar fi anxietate, astm, boli cardiovasculare, probleme ale pielii și artrită reumatoidă. ”, subliniază Corina Dragomir, specialist medicină alternativă pe site-ul doc.ro 

Ayurveda caută să normalizeze funcțiile corpului cu tehnici variate, inclusiv diete, preparate interne din plante, tratamente de purificare (panchakarma) și metode chirurgicale (shalya chikitsa).

Filosofia Ayurveda este mult prea vastă și prea complexă pentru a fi abordată în articolul de față. Scopul articolului este de a prezenta cele mai utile plante ayurvedice pentru sănătatea respirației, precum și felul în care pot fi folosite pentru tratarea anumitor afecțiuni respiratorii.

plante ayurvedice

Ce sunt plantele ayurvedice

Aproximativ 90% din preparatele ayurvedice sunt pe bază de plante. Practicanții Ayurveda consideră că plantele au o acțiune de stabilizare a dosha și inversare a proceselor procesele fiziopatologice. Combinațiile din mai multe plante ayurvedice sunt considerate și mai eficiente, putând conține între 3 și 30 de plante. Acești constituenți sunt combinați cu acuratețe, astfel încât formula să fie echilibrată și reproductibilă. Una sau două dintre plantele din aceste combinații sunt principiile active, iar celelalte joacă un rol de susținere. Plantele de susținere au o acțiune catalizatoare, ajutând la absorbția și transportul anumitor substanțe sau joacă un rol în reducerea toxicității. Un practicant ayurveda trebuie să aibă cunoștințe aprofundate legat de plante, pentru a oferi o combinație ideală și a preveni potențialele riscuri. Textele tradiționale ayurvedice avertizează împotriva folosirii unor substanțe care nu sunt înțelese în mod adecvat.

Tratamentele pe bază de plante ayurvedice pot folosi orice parte a plantei: rădăcini, frunze, fructe, scoarță sau semințe. Triphala, o formulă pe bază de plante ayurvedice se obține din trei fructe, Amalaki, Bibhitaki și Haritaki, fiind unul dintre cele mai frecvent utilizate remedii ayurvedice. Ierburile Withania somnifera (Ashwagandha) și Ocimum tenuiflorum (Tulsi) sunt, de asemenea, utilizate în mod obișnuit în Ayurveda.

Pe lângă amestecurile de plante, Ayurveda folosește și extracte alcoolice numite Madya, despre care se spune că ajustează dosha-urile prin creșterea pitta și reducerea vatta și kapha. Madya sunt clasificate după materia primă și procesul de fermentație, iar categoriile pot include fructe, cereale, ierburi, fermentate cu oțet și vinuri tonice. Astfel de  băuturi au o serie de beneficii, precum detoxifierea organismului, îmbunătățirea digestiei, fortificarea articulațiilor.

Orice plantă poate fi încorporată în farmacopeea ayurvedică, dar numai dacă este înțeleasă pe deplin, în ceea ce privește nomenclatura, identitatea, proprietățile și aplicațiile sale. Din aproape 10 000 de plante utilizate în scopuri medicinale în subcontinentul indian, doar 1200 până la 1500 au fost încorporate în farmacopeea oficială ayurvedică în mai mult de 3000 de ani. Toate plantele trebuie studiate amănunțit înainte de a deveni parte a farmacopeei ayurvedice.

Alimentația și folosirea condimentelor joacă un rol important în practica ayurvedică, asigurând echilibrarea dosha și sprijinind procesele de vindecare ale organismului. Bolile metabolice și bolile tractului gastrointestinal sunt direct influențate de alimente. De asemenea, alimentele sunt legate și de boli ale pielii, mușchilor și articulațiilor, precum și bolile neurologice, ginecologice și psihologice..

Ca și alimentele, o serie de condimente au o influență puternică asupra dosha-urilor pacienților. Condimentele sunt obținute din rădăcinile, florile, fructele, semințele sau scoarța plantelor sau ierburilor. Condimentele sunt originare din climatele calde, tropicale. Provenind din plante lemnoase sau erbacee, condimentele au un principiu activ diferit, care le confera caractere specifice. Aceste principii active au funcții specifice în organism. Substanțele fitochimice din condimente sunt metaboliți secundari, care servesc la protejarea plantelor de daunele provocate de insecte, animale, ciuperci, agenți patogeni și paraziți. Înainte de consum, majoritatea condimentelor sunt uscate pentru a degrada aceste substanțe chimice. Uscarea crește, de asemenea, durata de valabilitate și potența condimentelor rezultate.

Acțiunea condimentelor în organism diferă în funcție de modul în care sunt folosite. Unele condimente (chimen, ghimbir, coriandru) au și efecte preventive, ajutând digestia prin producerea de enzime digestive.

În Ayurveda există o împletire între alimentația sănătoasă, folosirea condimentelor și utilizarea anumitor combinații de plante, pentru a asigura reechilibrarea Dosha și, implicit, a activa vindecarea organismului.

Cele mai bune plante ayurvedice pentru respirație

O serie de plante ayurvedice au efecte benefice pentru respirație. Există chiar amestecuri de plante care ajută la sănătatea respiratorie, precum siropul Cough Kalp, care are efecte antitusive și acționează eficient în cazul răcelilor, problemelor respiratorii cauzate de congestie, dureri de gât, inflamații respiratorii, rinite. Siropul conține o serie de plante folosite în Ayurveda, precum Adhatoda Vasica, Piper Longum, Glycyrrhiza Glabra, Cyperus Rotundus, Adiantum Lunulatum, Zingiber Officinale, Terminalia Belerica, Viola Odorata, Pistacia Integerrima, Ocimum Sanctum, Cordia Myxa, Albizzia Lebbeck, Solanum Surattense, Piper Nigrum, Mentha Spicata, Cinnamomum Camphora. 

Următoarele plante ayurvedice sunt în topul celor mai eficiente remedii pentru sănătatea respiratorie.

1. Pippali (Piper longum)

Pippali sau Piper longum (familia Pipperaceae) este o plantă care crește în zone montane din India, Malaezia, Nepal, Sri Lanka și Vietnam.

Pippali este un ingredient esențial în medicina tradițională ayurvedică. Rădăcinile și fructele de Pippali sunt folosite în scopuri medicinale. Fructele acestei plante ayurvedice sunt de culoare galbenă până la portocalie și au un gust înțepător.

Este folosit ca un condiment culinar important și, deși este un ingredient foarte rar în bucătăriile europene, poate fi găsit în murăturile indiene, unele amestecuri de condimente din Africa de Nord și mâncărurile indoneziene și malaeziene. În plus, a câștigat importanță în sistemul tradițional de medicină ayurvedică. În mod tradițional, fructele și rădăcinile necoapte ale plantei sunt folosite pentru tratamentul astmului, bronșitei, tusei și răcelii.

Pudra de Pippali, amestecată cu miere, are proprietăți expectorante, decongestionante și bronhodilatatoare, ajutând la eliberarea mucusului din căile de aer, permițând astfel pacientului să respire mai ușor.

În Ayurveda, se consideră că aceste proprietăți se datorează capacității sale de echilibrare a dosha Kapha.
Pudra de Pippali poate fi consumată după mese, în funcție de recomandările specialistului ayurvedic.

Pippali conține anumiți compuși care au proprietăți anti-astmatice. Poate fi benefic și în gestionarea astmului bronșic la copii.

În diverse studii, Piper longum a fost raportat ca un bun remediu pentru tratarea tuberculozei și a infecțiilor tractului respirator.

Extractul alcoolic din fructele P. longum are potențial imunomodulator. Piperina,  un alcaloid major izolat din fructele de P. longum, inhibă eliberarea de citokine mediate de Th-2, infiltrarea eozinofilelor și hiper-reactivitatea căilor respiratorii în cazurile de astm.

Administrarea pudrei de Pippali trebuie făcută în conformitate cu recomandările unui specialist ayurvedic și după un consult medical prealabil, deoarece poate provoca arsuri la stomac și aciditate datorită potenței sale fierbinți. De aceea, această plantă nu este recomandată în cazul persoanelor cu gastrite sau ulcere.

Recomandări de administrare
1. Se folosesc 2-3 lingurițe de pudră de Pippali

 2. Se amestecă cu miere  și se înghite după prânz și cină, pentru a gestiona simptomele astmului

2. Triphala

Triphala este un remediu ayurvedic format din următoarele trei fructe medicinale:

  • amla (Emblica officinalis sau agrișă indiană)
  • bibhitaki (Terminalia bellirica)
  • haritaki (Terminalia chebula)

Conform unui manual de medicină ayurvedică, Triphala este utilizat pentru  ameliorarea diferitelor afecțiuni legate de dezechilibrul elementului apă (Kappha), în special dificultatea de a respira cauzată de excesul de elemente solubile din apă și de retenția de mucus în plămâni.

Studiile au arătat că Triphala are efecte benefice în reducerea rinoreei, ameliorarea tusei, fluidizarea mucusului, prevenirea uscării mucoaselor, diminuarea durerii.
Substanțele fitochimice conținute de Triphala pot fi benefice pentru tratamentul unor alergii și afecțiuni respiratorii. Acidul galic și quercetina sunt compuși fenolici antioxidanți cu efecte benefice în tratamentul și prevenirea alergiilor/ Acidul galic atenuează inflamația nazală, în vreme ce quercetina, un aglicon flavonoid, funcționează extensiv ca un compus activ major în suplimentele antialergice

Triphala conține antioxidanți cu multiple funcții protectoare asupra organismului în general și respirației în particular. Este bogată în flavonoizi, polifenoli, taninuri care ajută în lupta împotriva radicalilor liberi și stresului oxidativ, prevenind bolile cronice. Alți compuși activi din Triphala sunt acidul ascorbic (vitamina C) și kaempferolul. S-a constatat că nivelul plasmatic de acid ascorbic este redus în bolile alergice. Pacienții cu simptome respiratorii și cutanate legate de alergie pot obține beneficii după ce au primit un tratament cu vitamina C exogen.

Triphala este utilă și pentru reîmprospătarea respirației și prevenirea halenei. O apă de gură care conține triphala poate reduce acumularea plăcii bacteriene, poate reduce inflamația gingiilor și poate preveni creșterea bacteriilor în cavitatea bucală.

3. Turmeric

Utilizarea medicinală a turmericului (Curcuma longa) datează de mii de ani, fiind unul dintre cele mai utilizate condimente. De-a lungul secolelor, turmericul a fost folosit pentru a ameliora simptomele artritei, a ajuta digestia și a crește energia generală a organismului.

În ceea ce privește respirația, există unele dovezi care sugerează că suplimentele zilnice de turmeric pot ajuta la ameliorarea simptomelor astmului, în mare parte datorită efectelor sale antiinflamatorii și antioxidante ale curcuminei, principalul compus activ al turmericului.

Anumite cercetări au arătat că curcumina este mai eficientă în reducerea inflamației decât ibuprofenul și aspirina.
Într-un studiu publicat în numărul din august 2014 al Journal of Clinical and Diagnostic Research, adulții cu astm bronșic care au luat zilnic 500 de miligrame de curcumină timp de 30 de zile – pe lângă tratamentele standard pentru astm – au prezentat o diminuare a obstrucției căilor respiratorii, în comparație cu grupul de control care a folosit doar tratamentele standard pentru astm. Obstrucția căilor respiratorii a fost măsurată prin volumul expirator forțat (FEV1), un test care măsoară cât de mult aer poate expira forțat o persoană într-o secundă. Grupul tratat cu curcumină a înregistrat, de asemenea, o îmbunătățire a parametrilor sanguini, cum ar fi rata de sedimentare a eritrocitelor (VSH) și leucocitele totale. Potrivit autorilor studiului, aceste efecte asupra parametrilor sanguini demonstrează efectele antiinflamatorii ale curcuminei.

Aceste descoperiri sugerează că curcumina poate ajuta persoanele cu astm bronșic să respire mai bine, putând fi un tratament suplimentar sigur pentru astm, notează autorii studiului.

plante ayurvedice

Turmericul – fie consumat în alimente, fie luat ca supliment – este în mare parte sigur, dar există unele riscuri potențiale.

„Principalul lucru este să vă  asigurați că nu luați anticoagulante în același timp cu turmericul, deoarece poate intensifica efectele medicamentelor care subțiază sângele (cum ar fi warfarina, clopidogrelul și aspirina), crescând astfel riscul de sângerare,”, spune Malcolm B. Taw, MD, director al Centrului de Medicină Est-Vest din Westlake Village, California.

 Cercetările au sugerat, de asemenea, că turmericul poate limita absorbția fierului, poate crește riscul de pietre la rinichi și poate interfera cu antidepresive, antibiotice, antihistaminice, medicamente cardiace și tratamente de chimioterapie.

4. Cardamom

Cardamomul (Elettaria cardamomum), denumit uneori „regina condimentelor”, a făcut parte din medicina ayurvedică din cele mai vechi timpuri. Cardamomul, cunoscut și sub numele de elaichi, este un condiment culinar folosit în aproape fiecare gospodărie indiană. Dacă faptul de a conferi o aromă uimitoare mâncărurilor este binecunoscut, ceea ce se știe mai puțin despre cardamom este capacitatea sa de a stimula sănătatea plămânilor.

Cercetările sugerează că pulberea de cardamom poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, având multiple efecte pozitive pentru sistemul cardiovascular. Există, de asemenea, dovezi că inhalarea uleiului esențial de cardamom poate crește absorbția de oxigen în plămâni în timpul exercițiilor fizice.

Cardamomul are un ingredient activ numit Cineol, care poate descompune și expulza mucusul din căile aeriene.  Acest lucru este deosebit de util pentru persoanele astmatice, care suferă de bronșită, pneumonie sau au căile respiratorii obstrucționate din cauza excesului de mucus și inflamației.

Cardamomul este foarte bogat în antioxidanți și ajută la combaterea radicalilor liberi rezultați din stresul oxidativ, care accelerează procesele de îmbătrânire și cresc riscul de apariție a bolilor cronice, inclusiv a celor respiratorii.

În plus, cienoluleste un puternic antimicrobian și antiseptic care ajută la prevenirea oricărei infecții bacteriene ce ar putea afecta plămânii direct sau indirect.

5. Tulsi (Ocimum sanctum)

Una dintre cele mai puternice plante ayurvedice adaptogene, Tulsi este un arbust aromatic din familia de Lamiaceae, despre care se crede că își are originea în centrul Indiei, iar acum crește nativ în toate zonele tropicale din Orient. În Ayurveda, tulsi este cunoscut drept „Cel incomparabil”, „Mama medicinei naturale” și „Regina ierburilor” și este venerat ca un „elixir al vieții” fără egal, atât pentru proprietățile sale medicinale, cât și pentru cele spirituale. În India, se consideră că tulsi are beneficii  inestimabile pentru sănătate care abia încep să fie confirmate de știința modernă. Astfel, cercetările recente și înțelepciunea ayurvedică străveche sugerează că tulsi este un tonic pentru corp, minte și spirit care oferă soluții la multe probleme de sănătate actuale.

Conceptul de „ plantă adaptogenă” semnifică o plantă care facilitează adaptarea la stres și homeostazia;  știința medicală a dezvăluit că tulsi posedă, într-adevăr, multe acțiuni farmacologice care răspund acestui scop.
Cercetările moderne au arătat că tulsi are activitate anti-bacteriană, anti-virală și anti-fungică, având un rol benefic în combaterea a numeroase infecții, inclusiv a celor respiratorii. Tulsi poate fi un adjuvant foarte util în terapia tuberculozei, pneumoniilor și altor infecții respiratorii. Tulsi sporește apărarea împotriva amenințărilor infecțioase prin îmbunătățirea răspunsurilor imune.

Tulsi este unul dintre cele mai bune exemple de abordare holistică a sănătății tipic tradiției Ayurveda. Tulsi are un gust amărui și se spune că pătrunde în țesuturile profunde și normalizează kapha și vata. Consumul zilnic de tulsi previne bolile, promovează sănătatea generală, bunăstarea și longevitatea și ajută la gestionarea stresului vieții de zi cu zi. În Ayurveda, tulsi este recomandat ca fiind un tratament pentru o serie de afecțiuni, inclusiv anxietate, tuse, astm, diaree, febră, dizenterie, artrită, boli oculare, otalgie, indigestie, sughiț, vărsături, tulburări gastrice, cardiace și genito-urinale, dureri de spate, boli de piele, pecingine, insecte, mușcături de șarpe și scorpion și malarie.
Există tot mai multe dovezi că tulsi poate aborda stresul fizic, chimic, metabolic și psihologic printr-o combinație unică de acțiuni farmacologice. S-a descoperit că Tulsi protejează organele și țesuturile împotriva stresului chimic  rezultat din poluarea industrială  și a stresului fizic care apare din cauza efortului prelungit, expunerii la frig și zgomot excesiv și altor motive. De asemenea, s-a demonstrat că Tulsi contracarează stresul metabolic prin normalizarea glicemiei, a tensiunii arteriale și a nivelului lipidelor și stresul psihologic prin efecte pozitive asupra memoriei și funcției cognitive , precum și prin proprietățile sale anxiolitice și antidepresive.

Activitatea antimicrobiană cu spectru larg a acestei plante ayurvedice sugerează că poate fi folosit ca dezinfectant, inclusiv în apa de gură, precum și pentru  vindecarea rănilor.

6. Ocimum basilicum (busuiocul)

Busuiocul este cunoscut în primul rând datorită aromei sale culinare, dar beneficiile sale pentru sănătate sunt mult mai vaste și mai importante. Această plantă ayurvedică și constituenții săi prezintă efecte antiinflamatoare, imunomodulatoare și antioxidante. Planta a fost utilizată în principal în medicina tradițională pentru tratamentul tulburărilor respiratorii.

O serie de studii au arătat efectele de ameliorare, cât și de prevenire ale plantei și ingredientelor sale asupra bolilor pulmonare obstructive, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), astmul și alte tulburări respiratorii,  precum bronșita, aspergiloza, tuberculoza și cancerul pulmonar. Rezultatele articolelor revizuite sugerează potențialul terapeutic al O. basilicum și al constituentului său, linalol, asupra tulburărilor respiratorii.

Ocimum basilicum conține multiple uleiuri esențiale, fiind folosit în mod tradițional, în diferite culturi de pe glob, pentru gestionarea bolilor pulmonare și a altor afecțiuni.

Ingredientele bioactive ale plantei depind de regiunile de creștere. Pe lângă beneficiile sale pentru sănătatea respirației, au fost raportate efecte pozitive ale O. basilicum și derivaților săi în patologia dermatologică și vindecarea rănilor, inclusiv acnee, eczeme, furuncule, psoriazis și erupții cutanate.

De asemenea, O. basilicum este folosit și în tratamentul unor tulburări gastro-intestinale, boli cardiovasculare, tulburări neurocognitive și tulburări metabolice.

7. Baheda sau Bibhitaki (Terminalia Bellirica)

Baheda sau Bibhitaki este o plantă ayurvedică  extrem de folositoare în ameliorarea problemelor respiratorii, echilibrând în același timp toate cele trei dosha-uri (Vata, Pitta și Kapha). Cuvântul Bibhitaki sau Vibheetaki este format din două cuvinte, unde „Vibheeta” înseamnă „lipsă de frică” și „ki” denotă „fructul”. Deci, numele acestui ingredient pe bază de plante simbolizează „fructul care înlătură frica de boli”, deoarece este considerat remediul suprem pentru majoritatea problemelor de sănătate.
Fie că este în formă uscată sau coaptă, Baheda conține vitamine esențiale precum vitamina C, proteine ​​și minerale precum potasiul, seleniul, manganul, fierul și cuprul. Conține constituenți chimici precum acidul tanic, acidul elagic, acidul chebulagic, acidul galic, acidul oxalic, filemblina, β-sitosterol, manitol, galactoză, glucoză, fructoză, ramnoză etc. Datorită acestor  componente bioactive, Baheda prezintă proprietăți puternice antimicrobiene, antioxidante, antidiareice, antiastmatice, antispastice, anticancerigene, antihipertensive, hepatoprotectoare, antipiretice, antitusive și expectorante.

Este un remediu foarte byn pentru diverse tulburări respiratorii. Funcționează ca expectorant, fluidizând secrețiile mucoase și ajutând la eliminarea acestora.  Proprietățile sale antiinflamatorii, antibiotice și antiastmatice fac ca Baheda să joace un rol esențial printre plantele ayurvedice în tratarea mai multor probleme respiratorii, cum ar fi răceala, durerile de gât, tusea și gripa. De asemenea, este benefică în tratarea bronșitei și a afecțiunilor astmatice.

Baheda este utilizat eficient și în tratarea diferitelor tipuri de febră, reducând temperatura corpului, inhibând creșterea microbilor și prevenind agravarea infecției în organism.

Pe lângă problemele respiratorii, Baheda este recomandată și pentru ulcere bucale, dureri de cap, tuse, erupții cutanate, infertilitate, constipație, indigestie, insomnie, obezitate și probleme ale părului.

8. Pushkarmool (Inula Racemosa)

Pushkarmool sau pushkarmula este o plantă medicinală, cunoscută și sub numele de Inula racemosa. Pushkarmula aparține familiei Asteraceae și crește frecvent în Himalaya de Vest, la altitudini cuprinse între 1300 și 4500 de metri. Pushkarmool este o plantă cu flori galbene, menționată în multiple lucrări ayurvedice, datorită proprietăților medicinale și numeroaselor beneficii pentru sănătate. Semințele, rădăcinile, frunzele și tulpinile acestei plante ayurvedice sunt folosite pentru tratarea multor afecțiuni, inclusiv în sfera respiratorie.

Pushkarmool are numeroși fitoconstituenți care sunt obținuți din diferite părți ale plantei și care îi conferă o serie de caracteristici terapeutice precum:

  • proprietăți antiinflamatorii.
  • proprietăți anti-fungice.
  • proprietăți analgezice.
  • proprietăți antibacteriene.
  • proprietăți antioxidante.
  • proprietăți antialergice.
  • proprietăți anti-astmatice.
  • proprietăți antidiabetice.
  • proprietăți hepatoprotectoare și cardioprotectoare

În tulburările respiratorii, Pushkarmool este de mare ajutor datorită proprietăților sale antiinflamatoare, expectorante și bronhodilatatoare. Produsele obținute din această plantă au capacitatea de a fluidiza mucusul de pe căile aeriene, stimulând tusea productivă, eliberând tractul respirator și ameliorând procesele de respirație.

Un studiu din 2018 a arătat că extractul hidro-alcoolic din rădăcinile de pushkarmool are o activitate antihistaminica puternică. Pushkarmool are potențialul de a fi utilizat ca agent antialergic, deși sunt necesare studii suplimentare pentru a demonstra efectul farmacologic al pushkarmool asupra alergiilor. Un alt studiu a evaluat rolul pushkarmool în gestionarea astmului, demonstrând că acesta poate fi benefic pentru ameliorarea simptomatologiei astmatice.

plante ayurvedice

9. Rujamari (Rosmarinus officinalis sau Rozmarin)

Rozmarinul, cunoscut sub numele de Rujamari în Ayurveda, este o plantă medicinală aromată. Este renumit pentru uleiul său esențial care este utilizat pe scară largă în fabricarea săpunurilor și parfumurilor. Pe langa aceasta, are si valoare ornamentala si culinara.

Uleiul de rozmarin este benefic pentru piele, deoarece previne ridurile și semnele de îmbătrânire datorită proprietăților sale antioxidante. Are, de asemenea, efecte antiinflamatorii și poate îmbunătăți circulația sângelui.

Proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale acestei plante ayurvedice fac ca rozmarinul să fie foarte util pentru sănătatea plămânilor. .

Astfel, poate fi utilizat în tratamentul astmului bronșic, având efecte bronhodilatatoare. De asemenea, contribuie la  ameliorarea simptomelor asociate cu  diferite afecțiuni respiratorii, cum ar fi tusea, răceala sau sinuzita, reducând inflamația și congestia căilor respiratorii. Este, de asemenea,  util în terapia infecțiilor respiratorii, fiind un bun agent antibacterian, antifungic și antiviral.

Pe lângă proprietățile benefice pentru aparatul respirator, rozmarinul este util și în cazul altor boli precum ulcerul peptic, diverse boli inflamatorii, toxicitate hepatică, ateroscleroză, accident vascular cerebral, boală ischemică cardiacă, cataractă,pentru a îmbunătăți funcția mentală și memoria, dispepsie, hipertensiune arterială, reumatism.  

Uleiul de rozmarin adăugat în difuzor sau în apă fierbinte poate fi folosit la inhalații, pentru purificarea și decongestionarea căilor respiratorii.

Iată diverse proprietăți antioxidante și de curățare ale rozmarinului care ajută la susținerea sănătății respiratorii. Puteți adăuga ulei de rozmarin în difuzor pentru a curăța pasajul nazal sau puteți adăuga câteva picături în apă clocotită și inhalați vaporii.

10. Adhatoda vasica

Adhatoda vasica, denumită și Vasaka, cunoscută și sub numele de „Nucă Malabar” în engleză, „Adhathodai” în tamilă, „Vasa” în telugu și „Arusha” în hindi, este o plantă ayurvedică cu puternice efecte benefice pentru sistemul respirator. Planta are proprietăți curative multiple și este un remediu pentru numeroase probleme de de sănătate respiratorie, precum tusea, răceala, congestia nazală, durerile în gât, astmul, bronșita, alte infecții ale tractului respirator superior.

Vasaka, care poartă numele botanic Adathoda vasica, este un arbust înalt, veșnic verde, erbaceu, originar în India, răspândit și în Nepal, Srilanka, Pakistan, Malaezia, Indonezia și China. Planta are scoarță de culoare galbenă, frunze în formă de lance, flori albe și violete și fructe capsulare pubescente în formă de trifoi.
Adathoda vasica este una dintre cele mai cunoscute plante ayurvedice pentru tratarea afecțiunilor respiratorii. S-a descoperit că frunzele de Adathoda vasica exercită un efect stimulant asupra sistemului respirator. Frunzele au un conținut bogat de alcaloizi responsabili, în cea mai mare parte, de acțiunea farmacologică a plantei.

Având puternice proprietăți antiinflamatorii, antibiotice și expectorante, Vasaka este foarte utilă în tratarea simptomelor de răceală, tuse și gripă. De asemenea, reduce congestia toracică, ajută la eliminarea sputei în exces și oprește scurgerile nazale. Este foarte eficientă în tratarea astmului, bronșitei, sinuzitei și a altor boli respiratorii.

Componentele bioactive din arborele de nuc Malabar întăresc imunitatea și previn infestarea bacteriană. Nu numai că ajută la reducerea riscului apariției diferitelor infecții respiratorii, inclusiv tuberculoza, dar previn și afecțiunile alergice.

Se poate consuma sub formă de decoct, fierbând o lingură de frunze la o cană se apă.  Se adaugă o linguriță de miere și se bea acest amestec zilnic, pentru a preveni infecțiile respiratorii.

Surse: