Top 5 tratamente naturiste pentru refacerea plămânilor
Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.
Pentru că răcelile sunt printre cele mai frecvente afecțiuni, există numeroase remedii care ajută la ameliorarea simptomelor acestora. Așa cum se știe, răceala și multe alte infecții respiratorii sunt produse de virusuri, așa că se vindecă de la sine, într-o anumită perioadă. Cu toate acestea, medicamentele pot diminua simptomatologia infecțiilor respiratorii, făcându-le mai ușor de suportat. Pe lângă medicina alopată, există o serie de tratamente naturiste pentru refacerea plămânilor după o astfel de boală, care și-au dovedit eficiența în timp. Alături de ceaiuri, tincturi și siropuri naturale, se cunosc ”din batrâni” combinații, uneori bizare, care au, însă, efecte benefice. Să amintim numai de laptele cu usturoi sau cu curcuma, cu puternice efecte antiinflamatoare și calmante sau de ceaiul de ceapă cu nuci, foarte bun, se pare, pentru ameliorarea tusei. În articolul de față prezentăm un top al celor mai eficiente tratamente naturiste pentru refacerea plămânilor, amintind, în plus, alte remedii ușor de preparat la domiciliu, utile în terapia afecțiunilor respiratorii.
Top 5 tratamente naturiste pentru refacerea plămânilor
1. Lapte cu usturoi, unul dintre cele mai puternice tratamente naturiste pentru refacerea plămânilor
Se cunoaște faptul că usturoiul are o serie de proprietăți vindecătoare. Rezultatele unui studiu din 2016 arată că usturoiul a inhibat eficient multiplicarea virusului bronșitei infecțioase, ceea ce sugerează că usturoiul poate fi folosit ca remediu natural pentru bronșită.
Unii fitoterapeuți spun că, în combinație cu laptele, usturoiul are efecte vindecatoare în multiple afecțiuni, de la tratarea astmului la reglarea colesterolului. Usturoiul este o sursă bogată de flavonoide, enzime și vitamine ca vitamina B6, precum și de seleniu, mangan și calciu, benefice pentru funcționarea întregului organism.
Amestecul de usturoi cu lapte include următoarele ingrediente:
- 2-3 căței de usturoi
- 1 cană de lapte
- 1/4 linguriță de pudră de turmeric
- un vârf de cuțit de piper negru
- 1 lingură de miere
Modul de preparare este următorul:
Laptele și usturoiul se pun într-o oală și se aduce amestecul la fierbere
Când laptele începe sa fiarbă se adauga piperul și pudra de turmeric
După răcire, se strecoară laptele, se adaugă miere în el și se servește cât este cald.
Putem include acest remediu în lista de tratamente naturiste pentru refacerea plămânilor întrucât are numeroase beneficii. Astfel:
- consumul unui pahar din această băutură în fiecare seară are efecte semnificative în combaterea astmului
- proprietățile antibacteriene ale usturoiului îl fac un remediu excelent pentru tuse; în amestec cu laptele și pudra de turmeric, efectele sunt și mai marcante
- usturoiul este bogat în acid sulfuric, care are capacitatea de a ucide germenii ce cauzează tuberculoza. Un decoct de lapte fiert cu usturoi poate fi de ajutor în tratarea tuberculozei, desigur în asociere cu tratamentul consacrat al acestei boli.
- consumul amestecului de lapte cu usturoi de trei ori pe zi ajută la refacerea plămânilor, după pneumonie.
2. Ghimbir cu miere și turmeric pentru plămâni
Mai multe studii au demonstat efectele benefice ale ghimbirului împotriva infecțiilor respiratorii. În combinație cu mierea, rezultă unul dintre cele mai eficiente tratamente naturiste pentru refacerea plămânilor. Ghimbirul are puternice efecte antiinflamatoare și energizante. Astfel, în cadrul unui studiu, s-a demonstrat că extractul de ghimbir poate fi folosit ca remediu în infecțiile respiratorii, grație proprietăților sale antioxidante. S-au folosit mai mulți compuși extrași din Zingiber officinale (ghimbirul), testați în celulele epiteliale bronșice și s-a observat că extractul uleios de rizom de ghimbir a redus secreția de interleukina 8, care este un compus cu efecte proinflamatorii implicat în răspunsul inflamator al organismului în cazul unor infecții și în accelerarea progresiei bolii. Amestecul de ghimbir cu miere are proprietăți antivirale și antiinflamatorii și elimină toxinele tin tractul respirator. Ceaiul sau siropul de ghimbir cu miere conține minerale, precum magneziu, zinc, potasiu, precum și beta caroten și vitamina C, fiind un remediu foarte util pentru sănătatea pulmonară.
Ghimbirul îndepărtează mucusul din plămâni, eliminând astfel toxinele din organism. Mierea amestecată cu lichid formează un amestec ușor absorbit de organism, care ajută la întărirea sistemului imunitar, la tratarea bronșitei și la curățarea mucusului din plămâni. În același timp, mierea este și un puternic antiinfecțios și antiinflamator.
”Mierea este adesea folosită ca remediu natural pentru tuse, pentru că are atât proprietăți antivirale, cât și antibacteriene. Cercetările privind eficacitatea mierii în infecțiile tractului respirator indică faptul că aceasta poate fi un tratament eficient la domiciliu. Un studiu din 2007 a analizat cât de bine a funcționat mierea la copiii cu bronșită. La copiiii care au luat miere s-a observat o ușurare a simptomelor, spre deosebire de copiii care au luat placebo. Specialiștii atrag, totuși, atenția că mierea nu trebuie administrată copiilor sub 1 an, pentru că mierea ar putea să conțină Clostridium botulinium, o bacterie gram-pozitivă, anaerobă, care provoacă botulism.”, arată dr. Oana Cuzino, pe site-ul doc.ro
La amestecul de ghimbir cu miere se poate adăuga și turmeric, care are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene și antivirale, curăță sângele și previne inflamația. În felul acesta, se potențează efectele amestecului de ghimbir cu miere și obținem un remediu potrivit pentru a ocupa un loc în topul acestor tratamente naturiste pentru refacerea plămânilor.
Pentru a prepara un amestec de ghimbir cu miere, se poate proceda astfel:
Se folosește un sfert de linguriță de ghimbir proaspăt, la care se poate adăuga un sfert de linguriță pudră de turmeric, o linguriță de miere și 1 cană de apă. Se încălzește apa, se adaugă ghimbirul cu turmeric și se fierbe aproximativ 7-10 minute. Apoi se adaugă mierea și se consumă asemeni unui ceai sau sirop.
3. Aloe vera, o plantă eficientă în infecțiile respiratorii
Aloe vera este un gel obținut din frunzele plantelor de aloe. Oamenii l-au folosit de mii de ani pentru vindecarea și catifelarea pielii. Aloe a fost, de asemenea, mult timp un tratament popular pentru multe boli, inclusiv constipație și alte tulburări digestive. Nutrienții găsiți în sucul de aloe vera pot oferi unele beneficii pentru sănătate. Beta-carotenul este un pigment galben-roșu care se găsește în plantele de aloe vera. Acționează ca un puternic antioxidant, ajutând la vindecarea diferitelor leziuni la nivelul pielii și al mucoaselor și blochează acțiunea radicalilor liberi, care provoacă diferite boli, inclusiv cancer. Sucul de aloe vera este, de asemenea, o sursă excelentă de:
- Vitamina C
- Vitamina A
- Vitamina E
- Acid folic
- Calciu
- Magneziu
Sucul de aloe vera poate ajuta foarte mult în cazul anumitor tulburări respiratorii. Consumul unui pahar zilnic de suc este util pentru persoanele care suferă cronic de, gripă, bronșită, alergii și chiar astm. Aloe vera conține sulf, lupeol, acid salicilic, acid cinamic, azot ureic si fenol care impiedica dezvoltarea bacteriilor dăunătoare în organism, reducând astfel riscul infecțiilor respiratorii. Conținutul bogat de nutrienți din sucul de aloe vera are efecte hrănitoare, ceea ce face ca acesta să fie inclus în lista de tratamente naturiste pentru refacerea plămânilor.
4. Ulei de cimbru pentru plămâni
Cimbrul, o plantă tradițională din familia mentei, nu este doar un ingredient culinar excelent, grație gustului său caracteristic, ci și un remediu natural pentru anumite afecțiuni. Există mai multe studii care susțin capacitatea uleiului esențial de cimbru de a reduce sau elimina bacteriile, susține sănătatea inimii și a respirației și atenuează inflamația din organism, printre alte beneficii.
Uleiul de cimbru conține mai mulți compuși care au beneficii pentru sănătate. Acești compuși includ:
- carvacrol
- timol
- linalol
- cineol
- camfor
- borneol
Conținutul de timol din uleiul de cimbru are proprietăți antispastice, astfel încât uleiul esențial de cimbru s-a dovedit a fi eficient la reducerea tusei și la reducerea duratei infecțiilor tractului respirator, cum ar fi răceala obișnuită.
Uleiul esențial de cimbru poate fi folosit în corelație cu alte tratamente naturiste pentru refacerea plămânilor, precum amestecul de ghimbir cu miere. Cimbrul are efecte benefice în terapia unor probleme respiratorii, datorită următoarelor caracteristici:
- proprietățile antibacteriene și expectorante
- capacitatea de fluidizare și curățare a mucusului și flegmei din căile aeriene
- capacitatea de ameliorare a congestiei toracice
- efectele calmante, de diminuare a iritației
Datorită acestor proprietăți, uleiul esențial de cimbru servește ca un remediu puternic pentru astm, bronșită, sinuzite, dureri de cap și faringită.
În cazul răcelii, faringitelor, bronșitelor se poate face gargară cu apă caldă infuzată cu ulei esențial de cimbru, obținând o ușurare instantanee a tusei și congestiei.
” Cimbrul (Thymus vulgaris) este folosit în mod tradițional ca remediu naturist cu proprietăți expectorante, mucolitice, antitusive și antispastice…Extractul din cimbru poate fi un tratament eficient pentru bolile cronice care apar din cauze inflamatorii, când o hipersecreție a mucusului afectează abilitatea de curățare ciliara și obstrucționează căile respiratorii”, este una dintre concluziile unui studiu din 2016.
Fiind o sursa bogata de antioxidanti si componente bioactive, uleiul esential de cimbru stimulează sistemul imunitar, are rol în combaterea agenților patogeni și protejarea organismului impotriva diverselor infecții. De asemenea, prezintă proprietăți puternice antibacteriene, antivirale și antifungice, fiind extrem de eficientă în ameliorarea simptomelor anumitor afecțiuni respiratorii, precum febra, durerile în gât sau congestia nazală.
5. Siropul de ridiche neagră, benefic pentru tuse
Deși pare un leac bizar, siropul de ridiche neagră este foarte bun pentru calmarea crizelor de tuse.
Siropul de ridiche neagră este menționat în topul 5 de tratamente naturiste pentru refacerea plămânilor, datorită capacității sale de a oferi confort și susținere pentru sănătatea tractului respirator. Siropul este recomandat în tuse productivă, răceală, gripă sau bronșită.
”Rădăcina de ridiche neagră conține un ulei esențial bogat în compuși sulfurați, care poartă numele de glucozinolați. Planta mai are în compoziție și celuloză, pectine, fibre, vitaminele A, B1, B2, C, acid folic, săruri minerale precum potasiu, magneziu, calciu, fosfor, fier, zinc, siliciu, sulf, seleniu și hidrați de carbon. Ridichea neagră, sub formă de sirop, este eficientă în tratare tusei și răgușelilor, ajutând la fluidizarea și la eliminarea secrețiilor din gât.”, subliniază dr. Oana Cuzino pe site-ul doc.ro
Prepararea siropului de ridiche neagră este foarte simplă:
- se ia o ridiche neagră, se spală și apoi se usucă
- se taie partea superioară, precum un capac
- se îndepărtează interiorul și se adaugă 4-5 linguri de zahăr (se pot adăuga, în loc, 2 linguri de miere)
- Se acoperă ridichea și se lasă peste noapte, pentru a produce sucul
- Se pot lua până la 3 lingurițe de sirop pe zi, înainte de mesele principale
Ceaiuri utile în afecțiunile respiratorii
Atunci când vorbim de tratamente naturiste pentru refacerea plămânilor, există o varietate de ceaiuri care trebuie incluse pe listă. Acestea au multiple efecte, de la simpla hidratare până la beneficii specifice pentru protecția și refacerea țesutului pulmonar.
”Hidratarea este foarte importantă atunci când eşti răcit, și nu numai, iar un ceai cald face minuni pentru gâtul iritat. Combinat cu un pic de miere și lămâie, este de nelipsit în perioadele de gripă și răceală. Dintre cele mai uzuale ceaiuri folosite pentru tratarea durerilor în gât amintim ceaiul de mușețel, mentă, tei, salvie, cimbrișor sau muguri de brad. Se beau zilnic 2-3 căni pe zi.”, se arată pe site-ul de produse naturiste biosano.ro
O serie de alte ceaiuri sunt utile pentru tratamentul afecțiunilor pulmonare:
Ceaiul de lumânărică și ceaiul de plămânărică
Frunzele de lumânărică conțin o serie de fitochimicale, utile pentru detoxifiere, dar și pentru calmarea căilor respiratorii. Au efecte expectorante și pot fi foarte utile în diminuarea tusei în cazul bronșitelor, astmului sau BPOC.
Ceaiul de plămânărică a fost folosit de multă vreme ca întăritor pentru plămâni, grație asemănării acestei plante cu un plămân, de unde îi vine și numele. Are efect în reducerea inflamației pulmonară și promovarea vindecării.
Ceaiul de oregano
Acest ceai are proprietăți decongestionante, antiinflamatorii și antialergice, datorită carvacrolului, prezent și în uleiul de cimbru ori în măghiran. Ceaiul de oregano sau sovârf ajută la relaxarea mușchilor bronșici și la eficientizarea secrețiilor bronșice, având totodată proprietăți antioxidante datorate compusilor fenolici, în special a acidului rosmarinic. Ceaiul de oregano ajută la mentinerea functionarii optime a tractului respirator superior.
Ceaiul de ghimbir
Așa cum am văzut mai sus, amestecul de ghimbir cu miere are puternice efecte benefice pentru sănătatea pulmonară. Dar ghimbirul se poate folosi și sub formă de ceai, prin fierberea rădăcinii de ghimbir, fiind un antiinflamator foarte bun și un analgezic natural. Datorită acestor proprietăți, ceaiul de ghimbir este unul dintre cele mai utile tratamente naturiste pentru refacerea plămânilor, relaxând căile respiratorii și ușurând respirația, inclusiv în cazul unor crize de astm.
Un amestec de ghimbir, ceapă și turmeric sub formă de ceai ajută la eliminarea nicotinei în cazul fumătorilor, curățând plămânii și îmbunătățind funcția pulmonară. Ghimbirul are și proprietăți antiinflamatorii puternice, utile în tratamentul bolii pulmonare obstructive cronice.
Ceaiul de ceapă
Ceapa este un remediu vechi și binecunoscut, administrat de bunici pentru ameliorarea simptomelor de răceală. Deși poate avea un gust neplăcut, este foarte util în cazul tusei persistente. Ceapa poate fi fiartă ca atare sau se pot adăuga câteva nuci, fiind servită sub forma unui ceai cald. Ceapa este bogată în antioxidanți, care ajută la controlul radicalilor liberi din organism, luptă împotriva cancerului și a bolilor cronice. Totodată, ceapa oferă și multe vitamine C și B6, susținând tratamentul infecțiilor pulmonare și afecțiunilor respiratorii.
Ceaiul de podbal
După cum se menționează pe site-ul farmaciei drmax.ro, podbalul este o plantă medicinală … foarte apreciată în medicină noastră tradițională. Aceasta este recomandată pentru proprietățile sale emoliente și antitusive. Datorită mucilagiilor și a inulinei conținute, frunzele acestei plante au acțiune secretolitică, calmantă și antispastica. Astfel, infuziile din podbal contribuie la calmarea tușei, a inflamatiilor și a iritațiilor de la nivelul cailor respiratorii. În plus, ceaiul de podbal are și o acțiune antiseptică, fiind recomandat pentru spălături locale. Printre efectele pozitive ale ceaiului de podbal se pot menționa următoarele:
- Favorizează fluidizarea și eliminarea secrețiilor de pe căile respiratorii
- Contribuie la calmarea tusei,
- Diminuează inflamațiile și iritațiile căilor respiratorii.
- Are acțiune emolientă, antispastică, secretolitică, expectorantă și antiseptică
Ceaiul din rădăcină de lemn dulce
Rădăcina plantei de lemn-dulce se numără printre cele mai vechi remedii ale medicinei orientale și occidentale. Unii specialiști în tratamente naturiste susțin că rădăcina de lemn-dulce poate combate o gama largă de afecțiuni, cum ar fi eczemele, bronsștele, constipația, arsurile la stomac, ulcerul gastric și crampele menstruale. Ceaiul de rădăcină de lemn dulce are efecte antivirale, antibacteriene și antifungice, conținând o multitudine de fitochimicale antiinflamatorii. Acest ceai este util pentru curățarea plămânilor, fluidizând și îndepărtând mucusul în exces.
Ceaiul pentru plămâni de eucalipt
Sub formă de ceai sau ulei esențial, eucaliptul are multiple efecte benefice pentru respirație: antiinflamatoare, antioxidante, analgezice și spasmolitice, precum și imunostimulatoare. Eucaliptul poate fi administrat sub formă de infuzie sau inhalat dintr-un nebulizator sau difuzor, fiind util în cazul a multiple boli respiratorii, precum bronșita, astmul și boală pulmonară obstructiva cronică. Acest lucru se întâmplă și grație faptului că eucaliptul relaxează plămânii și căile respiratorii, diminuând senzația de congestie toracică.
Similar eucaliptului, ceaiul de mentă sau uleiul esențial de mentă pot fi folosite pentru ușurarea respirației, grație efectelor calmante și decongestionante, facilitând oxigenarea și contribuind astfel la o mai bună funcționare a plămânilor.
Ceaiul de echinacea
Echinacea este o plantă utilizată pe scară largă pentru prevenirea sau tratamentul infecțiilor tractului respirator superior. Principalul mod de acțiune al Echinaceei este prin efectele de imunostimulare și antiinflamatorii. Tipurile de echinacee utilizate în mod obișnuit sunt Echinacea purpurea, E pallida și E angustifolia. Sunt folosite atât părțile superioare ale plantei, cât și rădăcinile. Unele studii au confirmat că echinacea poate reduce simptomele de infecție bronsica, laringită, infecții ale tractului respirator superior.
Alte remedii naturale folositoare pentru plămâni
Inhalațiile cu abur și cu sare
Pentru a înmuia secrețiile și mucusul produse de afecțiunie respiratorii, ușurând procesul de curățare a acestora, se pot face inhalații cu aburi. Metoda este simplă: se fierbe apă într-o oală, apoi stai cu capul deasupra acesteia, acoperit de un prosop și inhalezi aburii eliberați. În apa fiartă se poate adăuga și sare, recunoscută pentru efectele ei antibacteriene.
Propolis pentru plămâni
Propolisul este un produs natural, de origine apicolă, cu puternice efecte vindecătoare, fiind considerat un adevărat antibiotic natural. Are și proprietăți antivirale, antiinflamatoare și dezinfectante.
Propolisul este util în cazul anumitor afecţiunile pulmonare, precum bronșite sau pneumonie, posibil și în caz de emfizem pulmonar și tuberculoza.
Extract de ginseng
Și ginsengul poate avea efecte pozitive în cazul afecțiunilor respiratorii, fiind recunoscut pentru combaterea infecțiilor, bacteriene sau virale.
”Extractul de ginseng este un remediu popular în multe afecțiuni. Potrivit unor cercetări, extractul de ginseng reduce numărul de bacterii din plămânii persoanelor cu bronșită cronică, care au avut un atac de bronșită acută 3. Ginsengul are, de asemenea, calități antiinflamatorii, ceea ce îl poate ajuta să diminueze inflamația în tuburile bronșice.”, menționează dr. Oana Cuzino.
Șodoul cu ou, lapte și miere
Șodoul este un leac cunoscut de multă vreme, pe care îl recomandau bunicile pentru persoanele care suferă de dureri în gât și dificultăți la înghițire, în cazul unor afecțiuni respiratorii. Șodoul cu lapte are efecte emoliente și liniștitoare și chiar dacă nu este în topul unor tratamente naturiste pentru refacerea plămânilor, este util pentru ameliorarea simptomelor de răceală și alte afecțiuni de tract respirator superior.
Surse:
- https://www.biosano.ro/blog/tratamente-pentru-tuse-si-durere-in-gat
- https://www.doc.ro/sanatate/bronsita-remedii-naturale-eficiente
- Alte remedii naturale folositoare pentru plămâni
- https://viataverdeviu.ro/metode-naturale-curatarea-plamanilor
- https://www.catena.ro/ceai-pentru-plamani-sanatosi-recomandari-de-ceaiuri-in-afectiuni-pulmonare
- https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-bronchitis#home-remedies
- https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-pneumonia#if-you-have-chest-pain
- https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/home-remedies/improve-your-lung-capacity-with-these-natural-remedies/articleshow/53079869.cms
- https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/food-news/foods-that-clean-your-lungs-naturally/photostory/75164760.cms?picid=75169057
- https://www.respiratorytherapyzone.com/chest-infection-treatments/