De ce și când se fac aerosoli la mare

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Aerosolii marini sunt unul dintre cele mai importante tipuri de aerosoli naturali.  Acești aerosoli cu conținut salin ridicat sunt indicați pentru multiple afecțiuni, în special respiratorii. O cură de aerosoli la mare poate fi utilă atât pentru copii cât și pentru adulți,  favorizând activitatea aparatului respirator,  stimulând sistemul imunitar, având efecte benefice în sfera ORL și efecte calmante asupra sistemului nervos. Deși are multiple efecte benefice, o cură de aerosoli la mare trebuie făcută între anumite ore și poate fi contraindicată pentru unele categorii de persoane. Descoperă în articolul de față beneficiile aerosolilor marini și modul în care trebuie să faci o cură de aerosoli la mare, pentru un maxim de eficiență.

Beneficiile aerosolilor marini

Aerosolii marini reprezintă particule de sare de mare și apă, combinate cu molecule de aer, cu dimensiuni ce variază între 0,05-10 micrometri în diametru. Conțin, în plus, alte elemente, precum iod, brom, potasiu,  magneziu și calciu, precum și cantități substanțiale de materie organică. O serie de molecule precum vitamine, pigmenți, polifenoli, conținute în apa mării pot trece și în aerosolii marini, având efecte benefice asupra corpului.

Sunt particule puternic higroscopice (absorb umiditatea), generate de procesele fizice care au loc la suprafața mării. Prezența și viteza vântului reprezintă factori cheie pentru producerea aerosolilor marini. Pe lângă importantele efecte pe care le au în sfera climatică, aerosolii marini au intrat în atenția medicilor și practicanților de medicini alternative datorită potențialului benefic în tratarea anumitor afecțiuni. O cură de aerosoli la mare poate avea rezultate pozitive în ameliorarea unor afecțiuni din sfera ORL și  boli ale aparatului respirator.

Aerosolii pot pătrunde prin căile respiratorii superioare (nas, gură) și căile respiratorii inferioare (trahee, bronhii) până în plămâni.

„Marea, prin aerosoli, asigură o tonifiere a căilor respiratorii superioare şi la copii, şi la adulţi, ca să nu mai amintim că aerosolii stimulează imunitatea. Nici un aparat, oricât de perfecţionat ar fi, nu reuşeşte să producă aerosoli atât de binefăcători, precum marea. Cura cu aerosoli la mare este cu atât mai binevenită, cu cât tot anul căile aeriene superioare sunt bombardate de poluare.”, arată prof. dr. Vasile Costinescu, medic ORL în cadrul spitalului Sf. Spiridon Iași, într-un articol din ziaruldeiasi.ro

Cura de aerosoli marini poate fi recomandată pentru:

 • anumite afecțiuni din sfera ORL, precum: rinita alergică, sinuzite, boli infecțioase ORL; rino-faringită, amigdalită, laringită, otite
 • unele boli ale aparatului respirator, precum: astm bronșic, bronșite, bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPOC), bronșiolite, traheite
 • creșterea imunității și prevenirea anumitor boli, precum răceli, bronșite, pneumonii, sinuzite
 • anumite boli autoimune, precum psoriazisul sau hipotiroidita
 • ameliorarea unor tulburări de natură nervoasă, cum sunt depresia sau anxietatea
 • profilaxia apariției unor afecțiuni la persoanele care lucrează în medii cu pulberi și gaze toxice, aerosolii marini având efecte antiinflamatoare și antialergice

Beneficiile unei cure de aerosoli la mare includ:

 • fluidizarea secrețiilor și desfundarea căilor aeriene
 • diminuarea tendinței de bronhospasm în cazul astmului bronșic
 • creșterea gradului de oxigenare al organismului
 • reducerea inflamației asociate diferitelor boli din sfera ORL și respiratorie
 • diminuarea tusei
 • reducerea intensității unor tulburări nervoase, efecte calmante la nivelul sistemului nervos
 • efecte antialergice și de regenerare a mucoaselor,  prin stimularea producției de cortizon

Anumite studii recente au demonstrat efecte promițătoare ale aerosolilor marini în lupta împotriva anumitor tipuri de cancer pulmonar, prin modificări la nivelul genelor ce provoacă aceste tipuri de cancer. Astfel, un studiu realizat la Universitatea din Ghent (Belgia) a arătat că o cură de aerosoli marini poate inhiba anumite gene implicate în dezvoltarea cancerului pulmonar, dar și în hipercolesterolemie. Aerosolii marini cuprind o microbiotă activă și molecule biogenice, care ar putea avea anumite efecte mai puternice decât s-a crezut în ameliorarea unor boli. Un avantaj important al terapiei cu aerosoli marini este că aceștia au un efect țintit, acționând direct și rapid la nivelul aparatului respirator și zonei ORL,  iar răspunsul la tratament este accelerat, comparativ cu medicația sistemică.

Când se fac aerosoli la mare

Cura de aerosoli marini se poate face în orice anotimp, dar vara are avantajul că se poate combina cu efectele soarelui, într-o cură heliomarină. Pe de altă parte, o cură de aerosoli la mare poate fi făcută și atunci când nu este soare, chiar și pe vreme ploioasă. Este de preferat ca această cură să se realizeze dimineața, în primele ore după răsărit și seara, la circa o oră după apusul soarelui. Ideal este să se realizeze o cură de aerosoli de minim 10 zile, chiar 18 zile, dacă este posibil.

La ce oră se fac aerosoli la mare

O  cură de aerosoli la mare poate începe la ora 6.30-7 dimineața, constând în  plimbări de minim jumătate de ora aproape de apă marii, mai ales în zone unde există diguri care permit spargerea valurilor.

”Expunerea la aerosoli trebuie începută la 6-7 dimineaţa prin plimbări cât mai aproape de apa mării, copiii trebuie să se joace la limita dintre nisip şi valuri. După ora 10,30 până la ora 16,00 cei aflaţi la cura heliomarină trebuie să se ascundă de soare, de ultravioletele atât de rele. Dar nu trebuie să se abandoneze aerosolii, tocmai de aceea sunt foarte utile plimbările de 2 ore pe faleză şi mai ales pe dig, acolo unde este patria aerosolilor. Este minunat dacă puteţi face plimbări dimineaţa şi după-amiaza sau seara pe malul mării pentru aerosoli.”, precizează dr. Costinescu.

Aerosoli la mare seara

Cura de aerosoli marini poate fi repetată și seara, la asfințitul soarelui (sau după ora 18 vara și 16.30 primăvară și toamna). Astfel, seara pot se pot realiza plimbări de minim 30 de minute pe faleză, mai ales că aerul este mai umed și poate acționa mai bine asupra căilor respiratorii.  În timpul acestor plimbări se pot face și exerciții de respirație profundă, care permit inhalarea optimă a aerosolilor și distribuția lor țintită în diferitele segmente ale aparatului respirator.

Aerosoli la mare pentru copii

O cură de aerosoli la mare este indicată și pentru copii, care sunt mai sensibili și au mai frecvent ca adulții diverse afecțiuni respiratorii, precum răceli obișnuite, bronșiolite, amigdalită, dar și afecțiuni ORL, în special rinite și sinuzite. Este important ca părinții să știe că în primele zile de expunere la aerosolii marini, copiii pot avea anumite reacții adverse, care se rezolvă, însă, fără tratamente sau intervenție medicală.

”Trebuie ştiut că în primele 2-3 zile, copiii pot avea mici crize de adaptare, nas înfundat, mici dureri de urechi, dar ele vor fi tratate ca acasă şi trec. ”, specifică dr. Costinescu.

Pentru ca cei mici să beneficieze cât mai mult de aerosolii marini, este bine să stea cât mai aproape de mare, acolo unde se sparg valurile și se acumulează astfel de particule. Cele mai importante efecte ale aerosolilor marini în cazul copiilor sunt cele preventive, aceștia fiind foarte utili în profilaxia afecțiunilor respiratorii și alergiilor. În plus, stimulează sistemul respirator al celor mici, făcându-i mai rezistenți în fața diferitelor răceli și infecții respiratorii și ORL.

Este important ca atunci când părinții combină cura de aerosoli marini cu cea heliomarină să asigure protecția copilului față de radiațiile UV nocive. De aceea, trebuie respectate orele recomandate de plajă, aplicând creme de protecție solară cu 20 de minute înainte de expunerea la soare a celui mic, asigurându-i o hidratare adecvată și purtarea unei pălării de soare, eventual și a unor ochelari de soare.

Contraindicații pentru cura de aerosoli la mare

Atunci când cura de aerosoli este combinată cu o cură heliomarină, este bine să fie evitată de pacienții care suferă de cardiopatie ischemică sau de către cei predispuși la accidente vasculare cerebrale. De asemenea, pacienții cu anumite tipuri de cancer nu trebuie să facă astfel de cure.

Nu toate tipurile de afecțiuni respiratorii sunt influențate pozitiv de o cură de aerosoli la mare. Astfel, pacienții cu tuberculoză trebuie să evite aerosolii marini. În plus, deși cura de aerosoli este benefică pentru majoritatea pacienților cu afecțiuni respiratorii, în cazul anumitor persoane mai sensibile sau cu un tip de fond alergic, prezența aerosolilor marini poate provoca reacții paradoxale, precum bronhospasm, tuse , iritarea gâtului, modificări ale gustului (disgeuzie).

Surse: