Specialistul raspunde

Sistemul respirator este extrem de complex. Din acest motiv există mii de întrebări care iau naștere din nevoia de cunoaștere dar și din dorința pacientului a de afla cât mai multe despre afecțiunea lui. Specialiști, precum medici și tehnicieni medicali, vin să răspundă celor mai des întâlnite întrebări privind respirația noastră, dar și a procedurilor  care se impun în spitale.

The Human Body, Anatomical Model, Human Body Part, Human Heart, Anatomy, Three Dimensional, X-ray Image, Men, Medical X-ray, X-ray Image, People, Adult

Pleureziile: ghid complet de la medicul specialist

Pleureziile sau revărsatul pleural este prezent când există o cantitate de lichid în exces în spaţiul pleural. 1.    Pleureziile: Patogenie Pleura este membrana seroasă care acoperă plămânii și căptușește cutia toracică. Se compune din două straturi (foițe pleurale): prima, pleura parietală, tapetează peretele toracic, cealaltă, pleura viscerală, aderă la suprafața plămânului. Aceste foițe sunt separate…

somnolog

Ce este un somnolog și cum iți poate schimba el viața

Atunci când suferi de apnee de somn sau de alte tulburări ale somnului, se recomandă să te adresezi unui specialist, numit somnolog. Ca formare de bază, acesta poate fi un medic, de exemplu un pneumolog, un neurolog sau chiar un medic de familie, sau un alt tip de expert în sănătate, care are, în plus,…

Man sleeping in his bed and snoring loudly

Apneea în somn se vindecă?

Multe persoane care au fost diagnosticate cu apnee în somn, știu că aceasta este o condiție care se poate croniciza, fără schimbarea stilului de viață și un tratament adecvat.  În plus, complicațiile apneei în somn nu sunt neglijabile, această afecțiune putând să ducă la probleme cardiace și să crească riscul de atac vascular cerebral. Tocmai…

tratament tuberculoza

Totul despre tuberculoza pulmonară, partea a III-a. TRATAMENT și PREVENȚIE

Tratamentul tuberculozei (TB) constă în administrarea unor antibiotice particulare cu efect asupra Mycobacterium tuberculosis (MTB). Orice instituire de tratament anti-TB trebuie avizată de medicul pneumolog din teritoriul în care se află unitatea sanitară, pentru asigurarea anunţării şi înregistrării cazului respectiv de  TB. TRATAMENT Scopurile tratamentului sunt: Principiile unui tratament corect sunt: Medicamente antituberculoase Medicamentele antituberculoase…

ghid medical tuberculoza

Totul despre tuberculoza pulmonară, partea a II-a. TIPURI DE TB

Deoarece înainte de cel de-al doilea război mondial majoritatea primoinfecţiilor se realizau la copii, datele clasice consideră tuberculoza primară ca fiind apanajul copilăriei. Această situaţie se întâlneşte şi astăzi în ţările cu un risc de infecţie ridicat, dar pe măsură ce amploarea endemiei tuberculoase se reduce, un număr nebănuit de mare de TB la adolescenţi,…

Totul despre Tuberculoza Pulmonară, Partea I. EPIDEMIOLOGIE. PATOGENIE. DIAGNOSTIC

Se estimează că un sfert din populația globului este infectată cu tuberculoza pulmonară (MTB). Dintre aceștia însă numai un procent de 5-10% vor prezenta semne și simptome sugestive pentru TB. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în anul 2022 au fost raportate un număr de 10,6 milioane de cazuri de tuberculoză pulmonară, incluzând 5,8 milioane…

stări de amețeală

De ce am stări de amețeală? Specialistul răspunde

Multe părți ale corpului – inclusiv ochii, creierul, urechea internă, mușchii, sistemul osos, nervii picioarelor și coloanei vertebrale – lucrează împreună pentru a ne menține starea de echilibru. Când anumite părți ale acestui sistem sunt afectate, pot să apară stări de amețeală. O astfel de stare nu este un simptom specific pentru  o anumită afecțiune.…

nu mai pot dormi noaptea

De ce nu mai pot dormi noaptea?

Multe persoane au experimentat perioade când nu mai pot dormi noaptea. Astfel de episoade pot să apară pe fond de stres sau anxietate, din cauza anumitor schimbări familiale (boala unui membru al familiei, nașterea unui copil) sau în condițiile în care o persoană muncește noaptea și își perturbă ritmul circadian. Totuși, există situații în care…

Pneumonia nozocomială: ghid de la medicul specialist

Pneumonia nozocomială se defineşte drept pneumonia ce apare la cel puţin 48 de ore de la internare, şi care nu era prezentă în momentul internării. Reprezintă cca 1/3 dintre toate infecţiile nozocomiale, dar are cea mai mare mortalitate, prelungeşte spitalizarea pentru fiecare pacient cu 7-9 zile şi creşte marcat costurile de îngrijire. Cea mai mare incidenţă…

femeie care nu poate adormi din cauza stresului

De ce nu pot dormi din cauza stresului?

Multe persoane se întreabă de ce nu pot dormi din cauza stresului. Deși este un lucru binecunoscut că stresul poate fi cauza insomniei, mecanismele prin care stresul determină insomnie sunt mai puțin știute. O explicație generală este aceea că stresul produce anxietate, ceea ce poate provoca probleme de somn, dificultatea de a adormi și fragmentarea stării…

nu pot să adorm

De ce nu pot să adorm?

„De ce nu pot să adorm?”, este întrebarea care ne chinuie în nopțile lungi de insomnie sau când suntem foarte obosiți și ne dorim cu orice preț să ne odihnim. Insomnia este cea mai frecventă tulburare de somn, care afectează între 35-50% dintre adulți și se poate manifesta prin dificultatea de a adormi sau somn…

afte bucale

Afte bucale: ghid informativ

Termenul de afte bucale, cunoscute sub denumirea medicală de stomatită aftoasă sau stomatită aftoasă recurentă, se referă la mici leziuni sau ulcerații care apar periodic la anumite persoane, la nivelul cavității bucale. Acestea sunt benigne și necontagioase și se vindecă, de obicei, de la sine, după circa o săptămână. Episoadele de stomatită aftoasă pot să…

gargara

Gargara: cum ajută sănătatea respirației

Când vine vorba despre sănătatea respirației, gargara este unul dintre cele mai vechi și mai cunoscute remedii. De exemplu, gargara cu apă sărată este folosită de foarte multă vreme pentru ameliorarea durerilor în gât. Ceaiurile medicinale sunt și ele folosite frecvent pentru gargară, la fel ca alte remedii naturale, precum soluția de bicarbonat de sodiu…

pneumonia comunitara

Pneumonia comunitară: ghid de la medicul specialist

Pneumonia comunitară este o cauză de morbiditate şi de mortalitate importantă peste tot în lume. Reprezintă cea mai frecventă cauză de deces dintre bolile respiratorii, depăşind chiar şi bronhopenumopatia obstructivă cronică (BPOC). Pneumonia comunitară: Date generale Cu o suprafaţă de » 70 m2 larg expusă mediului înconjurător, plămânul posedă  un sistem complex şi integrat de…

medic pneumolog

Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC): Ghid de la medicul specialist

În anul 2001, Iniţiativa Globală pentru Bolile Pulmonare Obstructive Cronice (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease– GOLD) a lansat primul său raport, ”Strategia globală pentru diagnosticul, tratamentul şi profilaxia BPOC”, bazat pe datele de patogenie existente la acel moment. Într-o perioadă de peste 20 de ani multe dintre aceste date s-au schimbat, inclusiv definiţia…

femeie astamtica folosind un inhalator

Astmul bronșic: GHID de la medicul specialist

O boală inflamatorie cronică, astmul bronșic este caracterizat din punct de vedere fiziologic prin îngustarea căilor aeriene cu limitarea debitului aerian ca răspuns la o multitudine de stimuli iar clinic prin dispnee[i] paroxistică, tuse şi wheezing[ii], în special noaptea sau dimineaţa devreme,  care se pot remite spontan sau ca rezultat al terapiei. Astmul bronşic este…

misofonia

Misofonia sau de ce nu suporți să auzi oameni respirând sau mestecând

Cu toții avem sunete pe care nu le suportăm. Unele, precum zgâriatul cu o cretă pe tablă, provoacă o reacție generală de respingere. Totuși, anumite persoane sunt foarte sensibile la sunete banale, precum respirația și mestecatul sau la sunete repetitive, cum este bătutul darabanei pe o masă ori zgomotul ștergătoarelor de parbriz. Există persoane care, auzind…

respirație zgomotoasă

De ce am o respirație zgomotoasă?

O respirație zgomotoasă poate însoți multiple afecțiuni, de la infecții până la astm sau insuficiență cardiacă. Prin respirație zgomotoasă înțelegem diferitele sunete  anormale care pot însoți procesul respirator, de tipul șuieratului, hârâiturilor, gâfâitului.  În cazul copiilor, cele mai frecvente  zgomote patologice sunt cele asemănătoare unui șuierat, precum wheezingul sau stridorul, care însoțesc îngustarea sau obstrucția…

barbat tusind

TUSE CU EXPECTORAȚIE? Ghid complet de la medicul specialist

Tusea este un simptom atât de des întâlnit  încât a fost experimentat cel puțin odată în viață de fiecare dintre noi, reprezentând unul dintre cele mai frecvente motive pentru care pacienții solicită consult medical. Ea este un mecanism înnăscut, esențial, de protecție, care asigură îndepărtarea oricăror materiale străine și procese patologice (mucus în exces, noxe…

hemoptizie sau tuse cu ange

Hemoptizia (tuse cu sânge): Ghid complet de la medicul specialist

Hemoptizia reprezintă emisia pe gură, în urma efortului de tuse, de sânge aerat, roşu-deschis, uneori amestecat cu spută, provenit din căile aeriene subglotice. De reținut: Orice hemoptizie reprezintă o urgență, chiar dacă este în cantitate redusă, deoarece în orice moment evoluția poate lua aspect grav sau foarte grav. Hemoptizia: Clasificare cantitativă Hempotizia: Aspect clinic Semne…

maini cu cianoza

Cianoza: Ghid complet de la medicul specialist

Cianoza reprezintă o colorare albăstruie a pielii și a mucoaselor  (”învinețire”), accesibilă examenului obiectiv, fără extravazare sanguină, ce se instalează atunci când concentrația Hb reduse din sânge depășește 5 g la 100 ml, sau atunci când apar în circulație hemoglobine patologice (met – sau sulfhemoglobină). Cuvântul cianoză este un derivat al cuvântului cyan, nuanță obținută…

femeie in varsta care se tine cu mana de piept

DURERE TORACICĂ? Ghid complet de la medicul specialist

Durerea reprezintă o experiență subiectivă complexă, ale cărei caracteristici – calitate, intensitate, durată, localizare, frecvență, semne și simptome asociate – variază de la o persoană la alta. Percepția sa este influențată de nivelul de instruire a subiectului, emoțional și cognitiv, statutul socio-economic, mediul familial, factorii psihologici predominanți, anticiparea durerii, experiență și contextul clinic. Astfel unii…

respiratie grea de la inima

Respirație grea de la inimă? Să întrebăm specialiștii

Atunci când ne confruntăm cu dificultăți de respirație ne gândim adesea la boli ale aparatului respirator, fie că este vorba de infecții, fie de afecțiuni cronice. Dar dispneea poate fi și un simptom al unor boli cardiace, majoritatea grave, unele chiar amenințătoare de viață. O respirație grea de la inimă este însoțită, de obicei, și…

nu pot respira

Nu pot respira! Când nu trebuie să te panichezi

Persoanele care au senzația subiectivă că nu pot respira trăiesc adesea un sentiment intens de neliniște. ”Nu pot respira, înseamnă că am o boală gravă de inimă sau de plămâni, mă voi sufoca, fac un stop cardio-respirator!”, acestea sunt gânduri care pot însoți scurtarea respirației sau dispneea. Într-adevăr, dificultățile de respirație sunt asociate afecțiunilor respiratorii…

emfizemul pulmonar

Ce este emfizemul pulmonar? Răspunsul specialistului

În anul 2001, Iniţiativa Globală pentru Bolile Pulmonare Obstructive Cronice (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease, engl.GOLD) a lansat primul său raport, Strategia globală pentru diagnosticul, tratamentul şi profilaxia bronhopneumatiei obstructive cronice (BPOC), bazat pe datele de patogenie existente la acel moment. Într-o perioadă de peste 20 ani multe dintre aceste date s-au schimbat,…

embolism pulmonar

Ce este embolismul pulmonar?

Etiologie Trei cauze principale predispun bolnavul la formarea trombilor. Acestea formează aşa numita triadă a lui Virchow care descrie embolismul pulmonar: lezarea endoteliului (endoteliu – țesut care căptușește o cavitate închisă a corpului) venos, staza sanguină, hipercoagulabilitatea. Factorii de risc pentru tromboembolismul pulmonar (TEP) sunt multipli şi nu întotdeauna decelabili. Cei mai frecvenţi factori de…

insuficienta respiratorie acuta

Insuficiența respiratorie acută: Ghid informativ de la specialist

Pentru menținerea vieții, organismul uman are nevoie de un aport constant de alimente, apă și oxigen. O persoană poate supraviețui câteva săptămâni fără aport de alimente, câteva zile fără aport de apă, dar lipsa oxigenului, chiar și pentru câteva minute, poate cauza distrugeri ireversibile, sau chiar moartea. Să aflăm ce este insuficiența respiratorie acută. Insuficienţa…

Lungs cancer, tumor in lungs. 3d illustration

Ce este un abces pulmonar? Răspunsul medicului

Supuraţiile pulmonare primitive au constituit în era pre-antibiotică afecţiuni de mare gravitate cu o mortalitate ridicată în ciuda numeroaselor terapii propuse în acea vreme. Asemenea altor afecţiuni infecţioase, istoria îndelungată, presărată cu pericole şi multe eşecuri a supuraţiilor pulmonare şi-a găsit rezolvarea datorită progreselor extraordinare ale ştiinţelor medicale şi mai ales a descoperirii antibioticelor şi…

respirație stertoroasă

Tu știi ce este o respirație stertoroasă? Care sunt tipurile de respirație care trezesc îngrijorarea medicilor

Adesea, respirația patologică este însoțită de o serie de sunete determinate de acumularea de mucus, îngustarea căilor respiratorii sau alte modificări apărute la nivelul aparatului respirator.  O respirație stertoroasă este denumită astfel pentru că este însoțită de un sunet asemănător apei care fierbe, în vreme ce wheezing-ul sau stridorul sunt caracterizate prin sunete mai înalte,…

plămânii se regenerează

Plămânii se regenerează? Un răspuns important de știut!

Pe parcursul pandemiei COVID-19, tot mai multe cercetări s-au concetrat pe întrebarea dacă plămânii se regenerează sau nu. Procesele complexe care au loc la nivel pulmonar presupun schimbul permanent de gaze dintre o atmosferă nesterilă și suprafața epitelială extinsă a plămânilor. Aceste organe vitale sunt permanent expuse unui risc de deteriorare, din cauza agenților patogeni,…

respirație șuierătoare

De ce am respirație șuierătoare?

O respirație șuierătoare poate fi simptom pentru multe afecțiuni. Este unul dintre zgomotele supraadăugate care semnalizează prezența unei probleme pulmonare sau a căilor aeriene. Poate să apară, de asemenea, în anumite boli de inimă care afectează și plămânii. Denumită și wheezing, o respirație șuierătoare este un sunet continuu, ascuțit, produs în timpul respirației. Apariția wheezing-ului…

curge nasul doar dimineața

De ce îmi curge nasul doar dimineața? Medicul răspunde

Faci parte dintre persoanele cărora le curge nasul doar dimineața? În acest caz, te-ai întrebat probabil ce înseamnă acest lucru și dacă nu ascunde cauze mai grave. Medicii îți pot răspunde că este o problemă obișnuită la persoanele cu un fond alergic sau că este o modalitate a corpului de a elimina reziduuri și impurități…

plămânii dor

Plamânii dor sau nu? Ce spun pneumologii

Dacă ai simțit uneori dureri în piept, însoțite eventual și de dificultăți respiratorii, poate că te-ai întrebat dacă plămânii dor sau nu.  Multe persoane spun că au dureri de plămâni, dar, în realitate, durerile la nivelul cutiei toracice nu sunt dureri pulmonare, deși pot avea legătură cu afecțiuni respiratorii. Plămânii au foarte puțini receptori pentru…

Young woman with asthma attack or respiratory problem isolated on gray background

De ce se aude un sunet ciudat când respir?

”Se aude un sunet ciudat când respir!”, aceasta este o declarație frecventă pe care o fac persoanele cu diverse afecțiuni pulmonare.  Într-adevăr inflamațiile, acumularea de lichid sau obstrucția pot determina modificări semnificative ale sunetelor respiratorii, ce pot fi folosite ca indicatori simptomatici importanți în evaluarea clinică. Auscultația pulmonară reprezintă un prim pas în stabilirea unui…

Young woman using nasal spray.Sick woman in bed having sinusitis ache and stuffy nose

De ce se înfundă nasul? Ce răspund specialiștii

Deși este un lucru cât se poate de obișnuit, mulți oameni nu știu exact de ce se înfundă nasul. Desigur, cunoaștem cu toții faptul că există secreții și mucus care blochează căile nazale, dar care este cauza pentru care se formează acestea? Credința ”populară”, eronată de altfel, este că mucusul din nas este nociv și…

nu  pot respira pe nas

De ce nu pot respira pe nas?

Calea firească prin care aerul pătrunde în corpul nostru este prin intermediul orificiilor nazale. Cu toate acestea, există multe persoane care nu pot respira pe nas. Cauzele acestui neajuns sunt multiple, unele banale, altele destul de serioase. La copii, în special, respiratul pe gură este asociat cu o serie de probleme și cu efecte de…

ce este bun pentru respirație

Ce este bun pentru respirație? Recomandările specialiștilor

Te-ai întrebat vreodată ce este bun pentru respirație, ce anume ne ajută să avem un ritm respirator optim și să prevenim afecțiunile respiratorii? O respirație normală depinde de o serie de factori, care țin de persoană (factori constituționali, fiziologici, starea generală de sănătate, greutate etc.), de stilul de viață (evitarea fumatului, alimentație echilibrată, exerciții fizice),…

Mă doare inima când respir

De ce mă doare inima când respir? Ce răspund specialiștii

”De ce mă doare inima când respir?”, dacă ți-ai pus vreodată această întrebare, știi că a fost însoțită de o senzație de panică și disconfort, pentru că durerile în zona pieptului sunt, cu adevărat , îngrijorătoare. Oricine care a simțit durere în piept, însoțită și de o senzație de dispnee, s-a gândit probabil imediat la…

nu pot să respir adânc

De ce nu pot respira adânc?

Persoanele care se plâng că nu pot respira adânc suferă de o condiție medicală numită dispnee. Senzația  că nu poți trage suficient aer în piept este foarte neplăcută și reprezintă un semnal de alarmă care trebuie să te trimită la medic. Această senzație este descrisă și ca o ”foame de aer”, scurtare a respirației sau…

Pretty blonde woman having breath difficulties in the living room

De ce mă dor plămânii când respir?

Ai experimentat vreodată dureri în coșul pieptului sau în întreaga cavitate toracică, amplificate la fiecare respirație? Te-ai întrebat de ce mă dor plămânii când respir ? Astfel de dureri, câteodată difuze, alteori ascuțite, moderate sau severe, te-au îngrijorat, fără doar și poate, mai ales dacă au fost însoțite de dificultăți respiratorii și te-ai gândit, probabil,…

The surgeon is working on a ventilator for a patient in the emergency operating room.

Ce face un medic de terapie intensivă?

Un medic de terapie intensivă este unul dintre cei mai importanți medici din echipa medicală a unui spital. Secția de terapie intensivă este unul dintre cele mai importante departamente ale unui spital, locul în care se duce adesea o luptă pe viață și pe moarte, unde sunt asistate persoanele aflate în stare critică, ce necesită…

The doctor prepares a system for transfusion of infusion solutions on a blurred background.

Ce face un medic anestezist?

În ziua de astăzi, este aproape de neconceput ca o intervenție chirurgicală să se desfășoare fără anestezie, deci fără medic anestezist, fie că este vorba de o operație sau de o procedură stomatologică.  Așa cum ii spune însuși numele care inseamna ”fără durere” în limba greaca, prin anestezie înțelegem o stare de suprimare temporară, completă…