Ce respir

Citește articole despre sistemul respirator și despre cât este de important acesta pentru sănătatea organismului. Află care este rolul fiecărui organ din sistemul respirator, de la nas, la plămâni și descoperă cele mai inedite informații care să te ajute să respiri corect, ușor și sănătos. Pentru că dacă îți înțelegi mai bine organismul vei reuși să te îngrijești corect și eficient de starea lui de bine.

respiră ușor

Respiră ușor: cum descurcă știința misterele alergiilor de sezon

O persoană care respiră ușor are energie, poftă de viață, este mai limpede la minte, mai rezistentă la boli și mai calmă. Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile unei respirații sănătoase. Totuși, pentru ca respirația să se desfășoare la parametri optimi, este nevoie de plămâni sănătoși, o bună igienă respiratorie și, nu în ultimul rând,…

plante care vindecă plămânii

5 plante care vindecă plămânii pe care le găsești și la tine în bucătărie

Sănătatea plămânilor este esențială, pentru că toate funcțiile organismului depind de o respirație bună. Atunci când suferi de o afecțiune respiratorie, pe lângă medicație, poți lua în considerare o serie de plante care vindecă plămânii și care au efecte benefice asupra întregului organism. Fie că este vorba de plante medicinale, de alte leacuri fitoterapeutice sau…

oboseala de primăvară

Motive surprinzătoare care determină oboseala de primăvară și problemele de somn

Primăvara este anotimpul în care natura reînvie și toate lucrurile se transformă. În mod paradoxal, multe persoane se pot simți lipsite de energie și apatice în această perioadă. Oboseala de primăvară, cunoscută și ca astenie de primăvară este deopotrivă o condiție a trupului și a minții, determinată de trecerea de la un anotimp la altul…

alimente cu melatonină

Top 10 alimente cu melatonină care te ajută să ai un somn ușor

Persoanele care au avut probleme cu insomnia, cunosc, probabil, multe lucruri despre melatonină, hormonul implicat în reglarea ritmului circadian și in inițierea somnului. Melatonina joacă și alte roluri importante în organism, astfel încât deficitul de melatonină are efecte semnificative pentru sănătate. În afară de producerea ei în mod natural la nivelul glandei pineale, melatonina poate…

Alarm clock and different remedies for insomnia treatment near glass of water on table against blue wall decorated with stars and crescent

Ghid de somnifere: ce sunt, cum acționează și care sunt cele mai eficiente

Multe persoane care suferă de insomnie apelează la somnifere. La fel ca și în cazul antibioticelor, somniferele trebuie utilizate cu grijă, pentru că au numeroase efecte secundare și pot da dependență pe termen lung. Respectarea unei igiene a somnului, introducerea rutinelor sănătoase de somn, depistarea și tratarea unor afecțiuni subiacente care determină probleme de somn,…

somn ușot

Top 5 metode care te vor ajuta să ai un somn ușor

Un somn bun este o condiție esențială pentru sănătate. Totuși, multă lume se plânge astăzi că somnul odihnitor, suficient și neîntrerupt a devenit un adevărat lux. Tulburările de somn sunt din ce în ce mai frecvente, iar insomnia se află în capul listei printre cauzele oboselii noastre zilnice. Adormitul târziu în noapte, fragmentarea somnului, trezirea…

să te laşi de fumat brusc

 17 statistici care te vor convinge sa te lași de fumat brusc

Dacă intenționezi de mai multă vreme să renunți la fumat, dar încă nu te-ai hotărât, câteva statistici te-ar putea convinge să te lași de fumat brusc. Efectele nocive ale fumatului sunt binecunoscute, dar poate nu ai conștientizat că acest obicei, care aduce o plăcere imediată, de scurtă durată, face adevărate ravagii pe termen lung. O…

medic care doar ce a facut un vaccin unei paciente

Vaccinul antigripal: de ce, când, unde și cum trebuie administrat

Deși pandemia COVID -19 a abătut, într-o oarecare măsură, atenția de la tradiționala gripă, nu înseamnă că această afecțiune este mai puțin prezentă, mai ales acum, în prag de toamnă. Pentru că începe sezonul gripei, orice persoană trebuie să știe că cea mai bună protecție împotriva acestei boli este vaccinul antigripal. Medicii recomandă în mod…

imagistică

Ce examene de imagistică se fac pentru identificarea bolilor respiratorii

Prin imagistică medicală se înțelege un set de tehnici și procese prin care poate fi vizualizat interiorul corpului pentru analize și intervenții, dezvăluind structurile interne si permițând diagnosticarea și tratamentul anumitor boli. Imagistica joacă un rol major în evaluarea bolilor pulmonare. Este disponibil un spectru larg de tehnici imagistice de investigare a plămânilor, de la…

Medical worker UK lab technician microscope examining Coronavirus patient swab test tube sample specimen,COVID-19 rt-PCR (real time reverse transcription polymerase chain reaction) testing procedure

Despre spută, examenul sputei și cum identifică bolile respiratorii

Prin spută se înțelege un amestec de mucus și salivă secretat la nivelul căilor respiratorii, cu rol de protecție împotriva diverșilor agenți patogeni și particulelor nocive din mediu. În situația unei infecții sau a unei boli respiratorii cronice, sputa devine densă, vâscoasă și este denumită flegmă.  Examinarea macroscopică și microscopică a sputei este utilă pentru stabilirea…

Metode naturiste de curățare a plămânilor după renunțarea la fumat

Renunțarea la fumat este una dintre cele mai bune decizii pe care o persoană le poate lua pentru sănătatea sa. Cu toate acestea nu este și printre cele mai ușoare. Sevrajul care urmează poate fi o provocare, dar este și un semn că organismul se detoxifică și se recuperează. Tocmai de aceea, în perioada care…

virusuri gripale

Virusuri gripale: ghid complet de simptome și tratament

Gripa este una dintre cele mai frecvente infecții respiratorii, o boală infecțioasă cu largă răspândire, cauzată de o serie de virusuri gripale. Pe parcursul unui an, 5-15% din populația Globului poate contacta o infecție gripală.  Epidemiile de gripă sezonieră apar în mod regulat, de obicei în perioadele reci, atât în ​​emisfera nordică, cât și în…

microplastice

Respirăm microplastice. Iată efectele acestora asupra sistemului nostru respirator

Particulele microplastice sunt mici resturi de plastic răspândite în mediul înconjurător, rezultate din procesele industriale, diverse articole de consum și descompunerea deșeurilor. O serie de studii recente au demonstrat că microplasticele se pot depune la nivelul căilor respiratorii. Acest lucru este îngrijorător, dat fiind că expunerea pe termen lung la microplastice poate afecta dramatic sănătatea…

plante ayurvedice

Top 10 plante ayurvedice pentru sanatatea respirației

Ayurveda este un sistem străvechi de medicină alternativă indiană, practicat foarte des în anumite țări, în special în India și Nepal, dar care a devenit popular și în alte zone ale Globului. Terapiile Ayurveda au evoluat de-a lungul a peste două milenii. și includ medicamente pe bază de plante, diete speciale, meditație, yoga, masaj, laxative,…

Drone with first aid kit on blue sky, Emergency medical care concept. 3D illustration

Plămâni transportați cu drona: cum vor schimba medicina de transplant de organe

Medicina de transplant de organe este una dintre cele mai complexe și necesită asigurarea unor condiții foarte stricte, inclusiv în ceea ce privește transportul organelor implicate. În cazul unor organe foarte delicate, cum sunt inima sau plămânii, care trebuie transportate foarte rapid, un mijloc de transport fiabil și performant din punct de vedere al vitezei…

imunoterapie

Imunoterapie pentru sănătatea plămânilor. Informații utile

În mod generic, prin imunoterapie se înțelege tratarea anumitor boli, prin activarea sau suprimarea sistemului imunitar. Imunoterapia poate fi utilizată în multiple boli, dar cele mai importante efecte au fost înregistrate în tratamentul tumorilor maligne, inclusiv al cancerului pulmonar. Spre deosebire de chimioterapie, care presupune distrugerea celulelor tumorale prin intermediul unor agenți medicamentoși, imunoterapia stimulează…

tratamente naturiste pentru plamani

Top 5 tratamente naturiste pentru refacerea plămânilor

Pentru că răcelile sunt printre cele mai frecvente afecțiuni, există numeroase remedii care ajută la ameliorarea simptomelor acestora. Așa cum se știe, răceala și multe alte infecții respiratorii sunt produse de virusuri, așa că se vindecă de la sine, într-o anumită perioadă. Cu toate acestea, medicamentele pot diminua simptomatologia infecțiilor respiratorii, făcându-le mai ușor de…

mucegai in casa

Mucegai în casă? Iată cum îți poate afecta sănătatea și cum scapi de el

Atunci când ai mucegai în casă, nu este doar o problemă neplăcută legată de confort, dar și un adevărat pericol pentru sănătate. Mucegaiul se poate forma în interior în anumite locuri cu umezeală ridicată. Apare cel mai des pe pereți, dar, dacă întâlnește condiții favorabile, poate crește pe orice altceva, de exemplu pe haine, jucării,…

sirop de brad in borcan

Sirop de brad pentru sănătatea respirației. Beneficiile sale surprinzătoare!

O serie de studii au demonstrat că putem folosi sirop de brad sau, mai precis, sirop din muguri de brad, ca remediu în cazul unor afecțiuni ale aparatului respirator. Mugurii de brad precum si extractele din muguri de brad sunt utilizate în medicina tradițională și fitoterapie pentru ameliorarea formelor ușoare și medii ale unor afecțiuni…

alimente benefice pentru plămâni

Top 10 alimente benefice pentru plămâni

Plămânii sunt organe vitale, iar sănătatea lor este conectată cu cea a întregului organism. Chiar și ceea ce mâncăm influențează respirația și poate susține sau afecta plămânii. Există o serie de alimente benefice pentru plămâni, tot astfel cum există și produse nocive, pe care este bine să le evităm, mai ales atunci când suferim de…

vaping

Despre vaping sau de ce singurul lucru care trebuie să ajungă în plămânii tăi este aerul

Tot mai multe persoane, în special tineri, sunt atrase de țigara electronică, având adesea în minte faptul de a evita riscurile fumatului obișnuit. Totuși cercetările recente demonstrează că fumatul țigărilor electronice, numit și vaping, este departe de a fi sănătos sau sigur. Astfel,  ambasadorul Asociației Pacienților din Australia pentru reforma în domeniul sănătății, Dr. Nick…

creier si respiratie

Secretele creierului uman: legătura vitală cu respirația

Secretele creierului uman continuă să îi uimească pe cercetători, complexitatea sa fiind un inepuizabil subiect de investigații. Structura și modul de funcționare ale creierului sunt extrem de complicate, dat fiind faptul că acest organ central coordonează activitatea întregului corp și viața psihică a oricărei persoane. Chiar dacă echipamentele actuale au permis realizarea unei hărți detaliate…

cancer pulmonar

Cancer pulmonar: ghid complet

Diagnosticul de cancer pulmonar este unul dintre cele mai grave, dat fiind că această boală are incidență crescută și mortalitatea cea mai mare dintre afecțiunile maligne. Anual, cancerul pulmonar provoacă peste un milion de decese; de exemplu, în 2020, au fost diagnosticate la nivel mondial 2,2 milioane de persoane cu cancer pulmonar și s-au produs…

mancare procesata

Legătura dintre mâncarea procesată și sănătatea respirației

Este un fapt binecunoscut că mâncarea procesată poate avea diverse efecte negative asupra organismului, dar știai că poate afecta și respirația? Studii recente au demonstrat că există o legătură între consumul de alimente ultraprocesate și prevalența astmului bronșic sau a altor probleme respiratorii. S-au stabilit corelații semnificative între dietele nesănătoase, în special dieta occidentală, bazată…

activități de toamnă

10 activități de toamnă pentru un sistem respirator sănătos

Toamna este un anotimp care aduce multe provocări pentru sistemul respirator. Scăderea temperaturii este un stres la care organismul trebuie sa se adapteze, ca urmare riscul apariției unor afecțiuni respiratorii este mai mare. Iată de ce în acest  anotimp este necesar să luăm de o serie de măsuri de protecție, de la modul în care ne îmbrăcăm…

alergiile de toamnă

Alergiile de toamnă: cum le recunoști și când trebuie să te îngrijorezi

Pentru persoanele cu alergie, orice anotimp poate aduce surprize nu tocmai plăcute. Dacă te aștepți ca strănutul, mâncărimile și secrețiile nazale să dispară odată cu încheierea verii, află că nu este deloc așa. Alergiile de toamnă au alți declanșatori, dar pot determina aceleași simptome ca cele de primăvară și vară. Unul dintre cei mai puternici…

vacanta la munte

10 beneficii neștiute pe care o vacanță la munte la aduce organismului tău

O vacanță la munte este printre primele alegeri atunci când vrem să fugim de căldură și poluare, să ne bucurăm de relaxare și conectare cu natura.Muntele este locul care ne ajută sa ne refacem și un mediu ideal pentru sănătatea noastră. Aerul de munte este recunoscut pentru efectele sale pozitive,  fiind considerat extrem de sănătos…

vacanță la mare

10 beneficii neștiute pe care o vacanță la mare le aduce organismului tău

Pe langă relaxare și distracție, o vacanță la mare poate aduce multiple beneficii pentru sănătate. Soarele, apa, plaja, toate contribuie la bunăstarea noastră fizică si psihică. Beneficiile unei vacanțe la mare nu sunt doar cele pe care le observăm noi, atunci când ne bucurăm de ofertele litoralului. Există chiar studii științifice care atestă că o…

beneficii apa minerala de izvor

Apa minerală: beneficii pentru sănătatea organismului

Apa minerală este un tip de apă potabilă, provenită din surse naturale,  cu o compoziție complexă de săruri care îi conferă efecte terapeutice. Apa minerală  oferă o serie de beneficii pentru organism,  deosebindu-se de apa potabilă obișnuită prin felul și cantitatea componentelor ei, prin proprietățile fizice și prin calitățile terapeutice. Beneficiile apei minerale sunt recunoscute…

aer medical

Aer medical: ce este și de ce este nevoie de el în spitale

Cu toții știm de ce este necesar oxigenul în spitale și cât de important este pentru numeroase  operații, de la cele chirurgicale până la intervențiile de urgență. Dar pentru ce avem nevoie de aer medical? Rolul său este mai puțin cunoscut, deși el este utilizat, de asemenea, în mai multe arii medicale. Aerul medical diferă…

plante pentru plamani

Top 10 plante pentru plămâni sănătoși și respirație puternică

Atunci când vrei să ai grijă de sănătatea respirației tale, te informezi legat de diferite remedii, inclusiv de cele mai bune plante pentru plămâni. Natura îți oferă multiple beneficii, iar plantele pot fi utilizate în diferite variante în terapiile respiratorii. Fie că este vorba de plante de interior, care curăță aerul, de plante medicinale pentru…

alergie la ambrozie

Alergie la ambrozie? Ce trebuie să știi

Dacă ești printre cei care suferă de rinită alergică, ai auzit cu siguranță despre alergia la ambrozie. Persoanele cu alergie la ambrozie au mult de suferit pe parcursul anului, pentru că această plantă cauzează cele mai multe alergii, atât în anotimpurile calde cât și în perioada de toamnă. O singură plantă din acest gen poate…

rinita alergică

Rinita alergică: ghid de informare

Rinita alergică reprezintă una dintre cele mai comune forme de alergie, caracterizată în principal prin inflamația acută sau cronică a mucoasei nazale, însoțită de o serie de simptome caracteristice.  Ca orice tip de alergie, rinita alergică implică o reacție imunitară amplă la diferite substanțe, în general inofensive, dar percepute de sistemul imunitar ca fiind periculoase.…

alergii la copii

Alergii la copii: când trebuie să ne îngrijorăm

O serie de alergii la copii au crescut semnificativ în ultimii ani și afectează până la 35% dintre populația pediatrică, fiind o cauză majoră de morbiditate în rândul celor mici. Deși există o predispoziție genetică, expunerea la alergenii din mediu, agenți iritanți și infecții este cea care determină sensibilizarea la diferiți alergeni dietetici și inhalați.…

leacuri bătrânești pentru plămâni

Leacuri bătrânești pentru plămâni? Au efect sau nu?

Deși ne aflăm în plină expansiune a medicinei,  care folosește tehnologii din ce în ce mai avansate, nu înseamnă că înțelepciunea tradițională trebuie abandonată. De exemplu, există leacuri bătrânești pentru plămâni care s-au dovedit eficiente de-a lungul anilor, fie pentru tratarea, fie pentru curățarea căilor respiratorii. Aceste remedii naturale sunt la îndemâna oricui și au…

the instrument to check your oxygen calibration sensor in hospital room

Utilizările oxigenului în medicină

Utilizările oxigenului în medicină sunt foarte numeroase; astăzi, aproape că nu poate fi concepută o unitate medicală care să nu folosească oxigenul într-o manieră sau alta. Deși efectele terapeutice ale acestui gaz au fost descoperite de multă vreme, folosirea sa în tratamentul bolilor pulmonare și a altor afecțiuni cauzatoare de hipoxie este de data recentă.…

tipuri de anestezie

Tipuri de anestezie: explicații, recomandări și efecte adverse

Așa cum știm cu toții și cum arată și denumirea ei, anestezia reprezintă pierderea senzațiilor, în mod controlat și temporar, indusă în scopuri medicale. Există mai multe tipuri de anestezie, dintre care cea mai complexă este anestezia generală. Principalul scop al anesteziei este analgezia, astfel încât pacientul să poată suporta diverse intervenții medicale fără durere…

Tree on the background of nature and industrial plant. Human influence on nature. Air pollution and purification. Mountains. Environmental concept. The antithesis.

Poluarea aerului: cum știi că aerul este curat afară și în casă

Poluarea aerului ambiental este o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, care afectează atât țările în curs de dezvoltare, cât și țările dezvoltate. Conform bazei de date privind poluarea aerului ambiental a Organizației Mondiale a Sănătății aproape nouă din zece persoane care trăiesc în zonele urbane sunt afectate de poluarea aerului. Expunerea la…

ce este heliul

Ce este heliul? Știai că este folosit și în medicină? Iată cum salvează vieți

Dacă sunt întrebate ce este heliul, majoritatea persoanelor știu  probabil că este un gaz,  utilizat pentru înălțarea baloanelor și dirijabilelor ori în dispozitivele de respirat sub apă. Mulți s-au distrat observând efectul său de subțiere a vocii, iar cine lucrează în domeniul industrial cunoaște rolul său în anumite procese, cum ar fi sudarea cu arc. …

uleiuri esentiale pentru respiratie

Top 10 cele mai bune uleiuri esențiale pentru respirație

Ai folosit vreodată uleiuri esențiale pentru respirație? Dacă răspunsul tău este afirmativ, știi deja câte ceva din beneficiile pe care aceste remedii naturiste le pot aduce în afecțiunile aparatului respirator. Uleiurile esențiale pot ameliora tusea, ușura procesul respirator, au efecte antibacteriene și antiinflamatoare și pot fi utilizate în caz de bronșite, laringite, astm bronșic, răceală…

air bubbles in the form of "O2" in the water

Utilizările oxigenului: ce trebuie să știi despre gazul care ne ține în viață

Oxigenul este unul dintre cele mai importante gaze, cel mai abundent element de pe Pământ și al treilea din Univers, după hidrogen și heliu.  Utilizările oxigenului sunt multiple, iar importanța sa pentru viață este inestimabilă. Respirația majorității ființelor este aerobă, necesitând prezența oxigenului și multe clase majore de molecule organice conțin atomi de oxigen. Apa,…

ce este oxigenul

Ce este oxigenul și de ce nu putem trăi fara el

Atunci când sunt întrebați ce este oxigenul, mulți oameni nu știu exact ce să răspundă. Majoritatea vor spune că este un gaz necesar pentru respirație. Unii cred chiar că este tot una cu aerul pe care îl inhalăm. Cu toate acestea, oxigenul este mult mai mult de atât și importanța lui pentru viață este inestimabilă.…

Dandelion in the wind over blue sky background with copy space

Ce este aerul? Ce trebuie să știm ca să respirăm corect

Am învățat încă din clasele primare că aerul este un gaz. Dar ce fel de gaz? Și este oare chiar numai atât? Nu mulți și-au pus problema ce este aerul și ce intră de fapt în plămânii lor. Deși nu-l putem vedea, îi sesizăm lipsa, dar de multe ori nu profităm de aer atunci când…

Terapia cu oxigen: beneficii neștiute care îți pot salva viața

Terapia cu oxigen presupune utilizarea oxigenului în calitate de agent terapeutic, pentru o serie de afecțiuni, precum și pentru recuperarea după anumite condiții medicale. Astfel, terapia cu oxigen este folosită în caz de hipoxie, intoxicație cu monoxid de carbon, migrenă în cluster, precum și în timpul anesteziei, pentru a asigura un aport suficient de oxigen…

inhalosedare

Tot ce trebuie să știi despre inhalosedare la adulți și copii

Despre inhalosedare se consideră că reprezintă o metoda analgezică de viitor, atât în domeniul medicinei dentare , cât și al unor intervenții chirurgicale minore  sau al unor proceduri precum endoscopia, colonoscopia sau biopsiile.   Inhalosedarea conștientă ajută la reducerea anxietății, disconfortului și durerii, în timpul anumitor intervenții. Presupune o sedare blândă sau moderată, fără pierderea…

oxigen medical pentru acasă

Oxigen medical pentru acasă? In ce condiții poți beneficia de el

Persoanele cu probleme respiratorii grave pot beneficia de oxigen medical pentru acasă, sub mai multe forme, în funcție de tipul de afecțiune și necesarul terapeutic. Conform indicațiilor Agenției Naționale a Medicamentului, oxigenul este utilizat în tratamentul de rutină al hipoxemiei arteriale de orice etiologie : pneumonie, astm acut sever, exacerbare acută a bronşitei cronice şi…

Pediatric dentist doing Inhalation Sedation to a child while teeth treatment at dental clinic. Sedation Dentistry

Protoxid de azot: cum este folosit pentru inhalosedarea conștientă

Anestezia este o procedură terapeutică esențială în medicina actuală, care presupune diminuarea sau suprimarea temporară a sensibilității corpului la durere, prin intermediul unor agenți fizici sau chimici. Procedurile complexe, precum intervențiile chirurgicale sau stomatologice nu pot fi concepute azi fără anestezie prealabilă, fie ea parțială sau totală cu protoxid de azot. În anestezia generală, un…

Cropped shot of a nurse holding oxygen mask on a female patient during surgery medicine healthcare professionalism help concept.

Topul gazelor medicale care îți salvează viața

Termenul de ”gaze medicale” se refera la o serie de produse de natura gazoasa, utilizate in cadrul spitalelor si al altor unitati medicale, in practici precum anestezia, diverse tipuri de terapii sau in scop diagnostic. In ultima perioada, in contextual pandemiei de coronavirus, utilizarea gazelor medicale, in special a oxigenului, in sectiile de terapie intensiva,…

Tot-ce-trebuie-să-știi-despre-oxigenul-medical

Oxigen medical: tot ce trebuie să știi

Oxigenul este unul dintre cele mai importante elemente chimice, fără de care viața umană și a majorității ființelor vii nu ar fi posibilă. Fără oxigen medical medicii nu ar putea salva viața pacienților. Acest element extrem de reactiv, care întreține arderile, este foarte răspândit, al treilea ca abundență din Univers, după hidrogen și heliu.  Oxigenul…