Cum respir

Este important să știi exact cum respiri! Mai ales când sistemul tău respirator este compromis de o afecțiune. Este timpul să afli tot ce trebuie și ai nevoie să știi despre afecțiunile respiratorii și despre dispozitivele care te pot ajuta în aceste afecțiuni. Mai mult poți afla totul și despre echipamentele medicale care sunt folosite în terapia cu gaze.
lipsa mirosului

Lipsa mirosului sau/și a gustului: de ce apare anosmia și cum o tratăm

Lipsa mirosului și a gustului au reprezentat simptome frecvente în timpul pandemiei COVID-19.  Multă lume a ajuns să asocieze lipsa mirosului strict cu această infecție respiratorie, dar anosmia corelează și cu alte condiții medicale. În general, suntem la fel de obișnuiți cu simțul mirosului ca și cu respirația și nu îi dăm la fel de…

femeie care nu poate sa adoarma

Metode de a adormi, mai ales atunci când nu poți să adormi

Mulți spun că insomnia este o adevărată boală a secolului, între 10- 30% din populația Globului având simptome de insomnie cronică. Stresul, oboseala, anxietatea sunt printre factorii principali care împiedică un somn relaxant și odihnitor. Iată de ce a găsi metode de a adormi eficiente este o necesitate, dat fiind că, după o noapte de insomnie, …

barbat sforaind in pat

Cum poate deveni sforăitul un pericol pentru sănătate

Sforăitul ocazional poate să apară la orice persoană, cu o frecvență mai mică  sau mai mare în funcție de vârstă. Astfel, statisticile arată că sforăitul apare cel mai des la bărbații vârstnici, dar și femeile și copiii pot sforăi din diverse motive.  Unele sondaje arată că între 30-50% dintre persoanele adulte sforăie în mod obișnuit,…

rutina zilnică

Rutina zilnică de somn poate influența sănătatea ta digestivă

Efectele insomniei asupra sănătății generale sunt binecunoscute, mintea și corpul fiind deopotrivă afectate de lipsa de somn. Pe lângă oboseală, somnolență, dificultăți de concentrare, memorie deficitară, insomnia cronică poate fi un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, obezitate, imunodeficiență, diabet, afecțiuni psihiatrice. Mai puțin cunoscut este modul în care rutina zilnică de somn influențează sănătatea…

aparat pentru apneea în somn

Există un aparat pentru apneea în somn? Da! Iată ce soluții oferă tehnologia modernă

Apneea în somn este una dintre cele mai frecvente tulburări de respirație în somn, care poate avea consecințe grave pentru sănătatea generală a organismului. Principalul simptom al apneei nocturne este oprirea respirației în timpul somnului, timp de 10-20 de secunde, de mai multe ori pe noapte. Un aparat pentru apneea în somn trebuie să asigure…

operatia-de-polipi

Operația de polipi la copii și adulți. Ce trebuie să știi

Operația de polipi este una dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale, în special la copii, dar și la adulții care se confruntă cu anumite probleme de respirație. Polipii nazali afectează peste 10% din populație, copiii fiind diagnosticați frecvent cu polipoză nazală. La adulți, structura polipilor diferă de cea a copiilor, afectând de regulă persoane între…

oftat prelung

O zi grea? Iata cum un oftat prelung te poate ajuta

Atunci când auzim de oftat, ne gândim, de obicei, la o stare de tristețe sau la o povară sufletească pe care o resimte persoana care oftează. Această legătură este reală, dar de ce oftăm atunci când ne simțim încărcați sau deprimați? În astfel de stări, un oftat prelung reprezintă efectiv o metodă eficientă de a…

controlul respirației

Controlul respirației te poate ajuta să scazi anxietatea

Este un fapt binecunoscut că anxietatea ne modifică respirația. Atunci când suntem anxioși, respirăm rapid și superficial. Aceasta este unul dintre simptomele răspunsului ”luptă sau fugi” indus de anxietate. Mai departe, scurtarea respirației amplifică starea de panică, pentru că ne face să ne gândim că ar putea fi o problemă serioasă, de exemplu un atac…

stop cardio-respirator

Stop cardio-respirator: cauze, simptome și primul ajutor

Prin stop cardio-respirator înțelegem oprirea bruscă a inimii și a respirației, o urgență majoră care poate duce rapid la deces, fără intervenție medicală imediată. Resuscitarea cardiopulmonară (CPR) este prima metodă de intervenție în caz de stop cardio-respirator, însoțită eventual de defibrilare, pentru ca inima să își reia activitatea de pompare a sângelui și să poată…

ceaiuri pentru somn

Top 10 cele mai eficiente ceaiuri pentru somn

Adesea, atunci când suntem agitați și nu putem dormi, un ceai liniștitor ne poate induce o stare de calm și relaxare propice somnului. ”Bea o ceașcă de ceai și culcă-te!”, este un îndemn pe care îl auzim frecvent și multă lume are acest ritual înainte de culcare. Există o serie de ceaiuri pentru somn, dintre…

respirația corectă

De ce respirația corectă te ajută să fii mai fericit, mai calm și mai concentrat

Respirația este un fapt atât de obișnuit, încât adesea nu îi dăm atenție. De regulă, devenim conștienți de modul în care respirăm în momentul când apar anumite dificultăți în procesul respirator. Și, nu o dată, astfel de probleme sunt rezultatul unui mod incorect de a respira. Pentru că respirația corectă, diafragmatică, nu este atât de…

presedintele americii joe biden

Președintele SUA, Joe Biden, a recunoscut că are apnee în somn. Iată cum o tratează

Apneea obstructivă în somn este o afecțiune de care suferă milioane de oameni, care poate provoca multiple neplăceri și poate avea consecințe grave pe termen lung. Relativ recent, președintele SUA, Joe Biden a recunoscut că suferă de această afecțiune și a dat detalii despre modul în care o tratează. Unii experți în tulburările de somn…

boala somnului

Boala somnului sau narcolepsia: cauze, simptome și tratament

Boala somnului, narcolepsia sau sindromul Gelineau este o afecțiune rară, caracterizată prin somnolență excesivă în timpul zilei și episoade scurte de adormire involuntară, instantanee, incontrolabilă, chiar și în timpul unor activități cotidiene. Narcolepsia este o tulburare neurologică cronică care implică o capacitate scăzută de a regla ciclurile somn-veghe. Pe lângă perioadele scurte de somn involuntar,…

somn întrerupt

11 efecte periculoase dacă ai un somn întrerupt noaptea

Un somn întrerupt în timpul nopții nu este un eveniment neobișnuit, iar efectul său poate fi, cel mult, o stare de somnolență în ziua următoare.  Dar, dacă somnul se întrerupe frecvent pe parcursul unei nopți, iar persoana se trezește mereu cu senzația de oboseală, este posibil să existe o tulburare de somn, cu consecințe mai…

canicula

Despre caniculă și cum afectează disconfortul termic sistemul respirator

Chiar dacă așteptăm cu toții vara pentru distracțiile pe care le oferă, trebuie să fim atenți la o amenințare serioasă: canicula. Când vine vorba de caniculă, nu doar copiii, bătrânii și bolnavii cronic trebuie să se protejeze. Orice persoană este supusă unui potențial risc în perioadele cu valuri de caldură. La persoanele cu boli respiratorii,…

femeie care mediteaza

S-a dovedit că exercițiile de respirație reduc riscul de Alzheimer

Atunci când o persoană dragă primește diagnosticul de Alzheimer, pare a fi unul dintre cele mai negre scenarii: pierderea amintirilor,  confuzia, dificultatea de a se mai descurca în viața de zi cu zi, faptul de a nu mai recunoaște chipurile familiare, incapacitatea de a comunica și schimbarea personalității sunt doar câteva dintre simptomele acestei boli…

plămâni afectați

Plămâni afectați în procente: ghid explicativ

Există multiple afecțiuni care pot afecta țesutul pulmonar, determinând modificări ale structurii acestuia corelate cu o simptomatologie diversă. Inflamarea sau cicatrizarea parenchimului pulmonar împiedică extinderea completă a plămânilor, astfel încât schimburile gazoase (absorbția oxigenului și eliminarea dioxidului de carbon) nu se mai realizează corect. În cazul unor plămâni afectați, bolnavul întâmpină dificultăți de respirație și…

Peaceful sleepy senior woman awaking in her bed, rubbing face, covering eyes with hand from disturbing light. Elderly mature lady suffering from insomnia, sleep disorder or deprivation. Top view

Studiu: demența senilă asociată cu probleme respiratorii în timpul somnului

Pe măsură ce populația lumii îmbătrânește, demența senilă este din ce în ce mai frecventă. Diversele forme de demență afectează milioane de oameni, maladia Alzheimer fiind întâlnită cel mai des, în peste 70% din cazurile de demență determinate de îmbătrânire. Demența senilă este o maladie degenerativă, cu impact major asupra calității vieții. Pe lângă tulburările…

apneea în somn la copii

Apneea în somn la copii și adolescenți: cauze, efecte și tratament

Deși este o condiție ce afectează mai mult persoanele adulte, apneea în somn poate să apară și la copii sau adolescenți. Apneea în somn la copii este mai frecventă atunci când există anumite probleme, precum amigdale mărite sau vegetații adenoide. Pentru că acestea pot bloca fluxul liber al aerului, vorbim de apnee obstructivă în somn.…

Female runner running at summer park trail . Healthy fitness woman jogging outdoors.

Alergarea de rezistență: tehnici de respirație care să te ajute

Dintre sporturi, alergarea este cea mai comună practică, având numeroase variante, de la întrecerile între copii la sprint, jogging-ul din parc, maratoane sau concursurile de atletism. Cu toate acestea, alergarea de rezistență nu este accesibilă oricui. Aceasta necesită fortificarea corpului și formarea anumitor deprinderi, printre care și aceea de a respira într-o manieră care să…

view on beautiful woman in bright clothes performs the lotus posture on wooden bridge at early morning.

Cum te ajută meditația mindfulness să îți menții sănătos sistemul respirator

Dezvoltată pornind de la vechi practici orientale, meditația mindfulness presupune atenția stabilă, non-evaluativă și completă acordată momentului prezent.  Este o tehnică care a devenit din ce în ce mai populară în ultimele decenii și a fost inclusă și în protocoale și studii medicale, grație efectelor pozitive pe care le are, atât în ceea ce privește…

respirația 4-7-8

Respirația 4-7-8: tehnica cea mai eficientă pentru un somn liniștitor

Una dintre cele mai cunoscute tehnici respiratorii pentru inducerea unui somn liniștit este respirația 4-7-8. Un somn de calitate este o condiție esențială pentru buna funcționare a organismului. Tulburările de somn și insomnia sunt asociate cu o multitudine de efecte negative, atât asupra corpului cât și asupra minții. Starea de epuizare, problemele cardiovasculare, alterarea concentrării,…

respirație asistată

Respirație asistată: tot ce trebuie să știi

Prin respirație asistată sau ventilație mecanică se înțelege utilizarea unui dispozitiv sau echipament  numit ventilator pentru a asigura total sau parțial respirația unui pacient. Ventilația mecanică ajută la mișcarea aerului în interiorul și în afara plămânilor, preluând o parte sau întreaga funcție a acestora, asigurând furnizarea de oxigen și eliminarea dioxidului de carbon. Ventilația mecanică…

femeie ragusita tinandu-se de gat

Răgușeala: ghidul care te ajută să o tratezi corect

Răgușeala este unul dintre simptomele frecvent întâlnite în cazul anumitor infecții respiratorii. De fapt, răgușeala este catalogată drept un tip de disfonie, o modificare a vocii care este, de obicei, un simptom al problemelor la nivelul laringelui și corzilor vocale. Pentru ca vocea să fie clasificată ca „disfonică”, trebuie să fie prezente modificări la în…

faringita

Faringita: ghid complet de informații utile

Durerea în gât însoțește numeroase boli respiratorii, dar cea mai frecventă dintre toate este faringita (din grecescul pharynx = gât). Aceasta reprezintă o afecțiune a tractului respirator superior, manifestată prin inflamație la nivelul țesuturilor din spatele gâtului. Faringita este însoțită, de obicei, de senzație de usturime, dificultate la înghițire, febră, precum și simptome asemănătoare răcelii…

laringita

Laringita: ghid complet de informații utile

Laringita este o afecțiune ce constă în inflamarea laringelui sau cutiei vocale, din cauza infecțiilor, iritației sau suprasolicitării. Este cea mai frecventă afecțiune a laringelui, care inflamează corzile vocale, astfel încât pasajul aerului este îngustat, iar sunetele rezultate sunt distorsionate. Ca atare, simptomul definitoriu al laringitei este afectarea vocii, mergând de la răgușeală până la…

femeie care sta pe pat si respira adanc

Oftatul ciclic: tehnica de respirație care controlează stresul și anxietatea

Se știe că stresul și anxietatea pot fi controlate prin respirație și există multiple tehnici și exerciții utile pentru gestionarea lor. A învăța să respiri profund și să diminuezi frecvența respiratorie sunt primii pași în controlul stresului și anxietății. Relativ recent s-a descoperit că o anumită tehnică de respirație denumită oftatul ciclic sau respirația ciclică…

exerciții de respirație la birou

5 exerciții de respirație la birou ca să elimini stresul

În zilele noastre, stresul la locul de muncă atinge cote alarmante. Este însoțit, adesea, de reacții fizice și psihice extreme precum dureri musculare, cefalee, pierderea poftei de mâncare, insomnie, senzație de epuizare, iritabilitate. Conform unui sondaj realizat de Northwestern National Life, procentul de persoane care susțin că munca lor este extrem de stresantă depășește 40%.…

răceala și gripa

Răceala și gripa: simptome, diferențe și tratamente

Răceala și gripa au multe simptome asemănătoare, dar și o serie de diferențe importante. Una dintre aceste diferențe constă chiar în cauza celor două afecțiuni, răceala și gripa fiind determintate de virusuri diferite. O altă diferență semnnificativă este dată de gravitatea simptomelor: se cunoaște faptul că gripa provoacă, de obicei, simptome mai severe decât răceala,…

bebelus dormind in pat

De ce geme bebe în somn? Atenție! Poate fi un semn de probleme respiratorii

Toți părinții care au un nou-născut în casă s-au întrebat măcar o dată de ce geme bebe în somn. Pe parcursul nopții, bebelușii scot sunete care pot părea ciudate, iar respirația lor se modifică în multiple rânduri. Uneori pare accelerată, alteori pare să se oprească, iar acest ritm respirator particular este însoțit frecvent de mici…

sforăitul la copii

Sforăitul la copii: ghid util pentru părinți

Un somn odihnitor este vital pentru creșterea și dezvoltarea copiilor, așa că nu este de mirare că mulți părinți își fac griji dacă își aud copilul sforăind. Chiar dacă sforăitul este mai frecvent la adulți, el poate apărea și la cei mici. Sforăitul la copii nu este o problemă, dacă apare ocazional și nu se…

probleme-cu-somnul

Probleme cu somnul? S-ar putea să fie de vină modul în care respiri

Atunci când avem probleme cu somnul, explicațiile pot fi multiple: stresul, anxietatea, stările depresive, lipsa de confort , temperaturile inadecvate în cameră, zgomotul, consumul anumitor substanțe (cofeină, alcool, droguri recreaționale), munca de noapte sau în mai multe schimburi, diferențele de fus orar, etc. O serie de condiții psiho-fizice pot determina, de asemenea, probleme cu somnul,…

diminuarea stresului

S-a demonstrat stiințific care este tehnica de respirație cea mai eficientă în diminuarea stresului

Diminuarea stresului este una dintre preocupările constante în societatea actuală, în care tot mai multe persoane dezvoltă afecțiuni care au la bază stresul sau experimentează stări de burnout. De fapt, cuvântul stres nu este perceput în toate implicațiile lui ci doar ca o reacție nocivă pentru organism, dar, în realitate, stresul este un răspuns normal,…

listă de antibiotice pentru plămâni

Listă de antibiotice pentru plămâni

O listă de antibiotice pentru plămâni este importantă, în condițiile în care există boli pulmonare grave, care pot fi tratate doar cu ajutorul antibioticelor. Antibioticele sunt agenți farmacologici puternici, care tratează și previn infecțiile bacteriene, prin distrugerea sau încetinirea dezvoltării bacteriilor. Deși sunt esențiale atunci când agentul etiologic este o bacterie și au ajutat la…

gripa

Gripa: ghid complet

Pentru că este încă sezonul rece, gripa continuă să acționeze, afectând mai ales persoane din categoriile cu risc mare de a dezvolta complicații: copii sub 5 ani, vârstnici, persoane cu sistem imunitar slăbit și cu afecțiuni preexistente, în special boli cardiovasculare, respiratorii, diabet sau obezitate. Dar nu numai aceste categorii sunt afectate de gripă. Oricine…

medicament pentru plămâni

Cercetătorii au creat primul medicament pentru plămâni care tratează infecțiile rezistente la antibiotic

În ultima perioadă, pe fondul administrării excesive de antibiotice, au apărut numeroase cazuri de bacterii rezistente la antibiotic. Tocmai de aceea, cercetătorii se concentrează pe obținerea unui medicament pentru plămâni care să aibă efect  în cazul pneumoniilor bacteriene rezistente la antibioticele folosite uzual în răcelile la plămâni. Astfel de studii au dus la conceperea primului…

scade tensiunea arterială

Exercițiul de respirație de 5 minute care scade tensiunea arterială

Tensiunea arterială este un parametru fiziologic normal, rezultat al ciclului cardiac, o mărime ce desemnează presiunea din artere în timpul contracțiilor și relaxărilor cardiace. Atunci când tensiunea arterială depășește anumite valori, vorbim despre hipertensiune, care reprezintă un factor major de risc pentru bolile cardiace. Pentru că hipertensiunea este din ce în ce mai frecvent întâlnită,…

femeie racita in ploaie

Infecții respiratorii: de ce sunt mai frecvente în sezonul rece

Iarna este sezonul care pune la grea încercare aparatul nostru respirator. O serie de infecții respiratorii acute sunt mai frecvente în acest anotimp, putând afecta orice persoană, dar, în special, copiii și vârstnicii. Infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare (cunoscute și sub denumirea de IACRS) sunt provocate de o serie de virusuri, principalele fiind din categoria…

mana de adult afectatat de scleroza sistemica

Scleroza sistemică: ghid complet

Scleroza sistemică, denumită și sclerodermia sistemică sau scleroza sistemică progresivă este o boală reumatică autoimună caracterizată prin producția și acumularea excesivă de colagen, numită fibroză, la nivelul pielii și al organelor interne și prin leziuni ale arterelor mici. Există două subgrupe majore de scleroză sistemică bazate pe gradul de afectare a pielii: Forma limitată afectează…

femeie anxioasa care combate tristetea

Scapă singur de anxietate cu aceste exerciții de respirație

Între anxietate și respirație există o strânsă legătură. Atunci cand ești anxios, respirația ta se modifică, devine superficială și grăbită.  Dacă reglezi respirația, anxietatea începe să se diminueze. Iată de ce îndemnul ”Scapă singur de anxietate!” din titlul acestui articol este cât se poate de justificat. Respirația îți aparține, iar dacă vei învăța s-o calmezi…

femeie blonda cu banda adeziva pe gura

Respirația pe nas: de ce își lipesc oamenii gura noaptea și ce spun medicii

Respirația pe nas reprezintă modul natural de a respira, dar mulți oameni respiră pe gură, mai ales în timpul somnului. Persoanele cu apnee obstructivă de somn, cu polipi nazali, deviație de sept, alergii severe respiră frecvent pe gură atunci când dorm. Pe termen lung, respirația pe gură poate afecta sănătatea, atât a adulților cât și…

exerciții yoga pentru plămâni

Exerciții yoga pentru plămâni: 6 asane care îți ajută respirația

Respirația ocupă un loc central în practicile yoga, astfel că este de la sine înțeles faptul că există exerciții yoga pentru plămâni foarte eficiente. Datând de mii de ani, yoga a fost la început o practică spirituală, dar, în Occident, este utilizată mai ales pentru beneficiile ei asupra sănătății fizice și mentale. Pozițiile yoga, numite…

femeie obosita cu dureri de cap

Oboseală și respiraţie grea? Cauze, investigaţii şi tratament

Atunci când suferi de oboseală și respirație grea, cauzele pot fi multiple. Bolile pulmonare, afecțiunile cardiace, obezitatea, cancerul,  anumite boli neurologice și chiar anxietatea sau depresia pot determina astfel de simptome. Iată de ce un diagnostic diferențiat este absolut necesar pentru a putea stabili gravitatea, stadiul bolii și tratamentul adecvat.  Articolul de față reprezintă o…

Portrait of young calm attractive woman in eyeglasses with closed eyes, making mudra gesture, relaxing, having rest, breathing, isolated on blue studio background, feels no stress concept.

Trage o gură de aer! Însă fă în așa fel încât să fie o respirație perfectă

Înainte de a începe să citești acest articol, așează-te comod și trage o gură de aer. Observă felul în care aerul pătrunde în nările tale, cum coboară către plămâni, cum se mișcă cutia toracică, dacă abdomenul se ridică în timp ce respiri. Acestea sunt doar câteva amănunte pe care le poți băga de seamă, dacă…

virusul sincițial respirator

Virusul sincitial respirator (VSR): cauze, simptome, tratament

Virusul sincițial respirator sau VSR este un virus respirator comun care provoacă de obicei simptome ușoare, asemănătoare răcelii. Majoritatea oamenilor se recuperează într-o săptămână sau două, dar, în anumite cazuri,  infecția cu acest virus  poate avea simptome severe, în special la sugari și vârstnici. Virusul sincițial respirator este cea mai frecventă cauză a bronșiolitei (inflamația…

femeie stand pe jos si meditand in timp ce aplica o tehnica de respiratie in 4 timpi

Respirația în 4 timpi: cum o aplici ca să te calmeze instantaneu

Respirația în 4 timpi, denumită și respirația cutiei (box breathing) sau respirația pătratului este o tehnică de relaxare puternică, dar simplă, care își propune să readucă respirația la ritmul normal după o experiență stresantă. Poate ajuta la limpezirea minții, la relaxarea corpului și la îmbunătățirea concentrării. Acest tip de respirație este ușor de făcut, rapid…

tuberculoza

Tuberculoza pulmonară (TBC pulmonar): ghid complet

Tuberculoza pulmonară este una dintre bolile cu o istorie neagră, care a făcut mii de victime înainte de descoperirea antibioticelor. Chiar dacă mortalitatea asociată acestei maladii a scăzut mult, un număr semnificativ de persoane continua să fie afectate și astăzi de TBC. Astfel, în 2018 se estima că aproximativ un sfert din populația globului ar…

femeie care tuseste

Cum știi că ai o răceală la plămâni? Răspunsurile specialiștilor

Atunci când vorbim de răceală, ne gândim, de obicei, la o afecțiune relativ ușoară, care se vindecă în câteva zile, cu strănuturi, nas care curge și puțina febră.  Dar o răceală la plămâni este mult mai mult de atât . Această expresie se poate referi fie la o bronșită acută, fie la o pneumonie, boli…

infecție respiratorie acută

5 semne că te confrunți cu o infecție respiratorie acută

O infecție respiratorie acută prezintă o multitudine de simptome, unele specifice, altele mai generale, cum sunt oboseala sau cefaleea. Semnele si simptomele unei infecții respiratorii diferă în funcție de localizarea acesteia. Putem distinge două clase de infecții respiratorii acute: Conform dr. Răzvan Malacu, în cadrul unui articol din revista Galenus, o enumerare succintă a principalelor…

sarcoidoza

Sarcoidoza pulmonară: ghid complet

Sarcoidoza, cunoscută și ca boala Besnier-Boeck-Schaumann, face parte din categoria bolilor rare și poate afecta multiple zone ale corpului, dar în special plămânii, ganglionii limfatici, ochii și pielea.  Ficatul, inima și creierul pot fi, la rândul lor, afectate în mai mică măsură, precum și oricare altă parte a corpului. Sarcoidoza este o boală care presupune…

detresă respiratorie

Sindromul de detresă respiratorie: ghid complet

Sindromul de detresă respiratorie acută este o formă de insuficiență respiratorie determinată de acumularea de lichid în plămâni. Acest tip particular de edem pulmonar, diferit de edemul pulmonar cardiogen, duce la apariția unui proces inflamator difuz, cu simptome grave, precum dificultăți respiratorii, cianoză și hipoxemie severă. Ca urmare a scăderii marcante a oxigenului în sânge,…

azbestoza

Azbestoza, boala profesională care încă mai face victime

Azbestoza este o boală pulmonară interstițială cauzată de inhalarea pulberilor sau fibrelor de azbest.Afecțiunea se caracterizează prin inflamația pe termen lung și cicatrizarea plămânilor din cauza fibrelor de azbest. Azbestoza este un tip particular de fibroză pulmonară , simptomele principale ale bolii incluzând dificultăți de respirație, tuse, respirație șuierătoare și apăsare în piept. Complicațiile azbestozei…

fibroza pulmonara

Fibroza pulmonară: ghid complet

Fibroza pulmonară este o boală cronică gravă, care afecteaza țesutul pulmonar, provocând cicatrici ireversibile. Funcționarea plămânilor se deteriorează, iar respirația este îngreunată. Simptomele fibrozei pulmonare pot apărea rapid sau se pot instala pe parcursul mai multor ani, cel mai sever fiind insuficiența respiratorie care apare în stadiile avansate ale bolii.  Peste 5 milioane de oameni…

aparat pentru îmbunătățirea respirației

Există un aparat pentru îmbunătățirea respirației? Iată ce trebuie să știi

Termenul de ”aparat pentru îmbunătățirea respirației” este destul de general și se poate referi deopotriva la echipamentele folosite de persoanele cu boli respiratorii cât și la dispozitivele utilizate pentru recuperarea cardiorespiratorie sau, pur și simplu, la anumite aparate utilizate pentru antrenarea respirației de persoanele sănătoase, dar care vor o respirație mai bună. Un bolnav de…

inhalații pentru sinuzită

Top 10 inhalații pentru sinuzită

Sinuzita este o problemă frecvent întâlnită atât la adulți cât și la copii, dificil de tratat, adesea recidivantă,  care poate crea numeroase  neplăceri. O serie de inhalații pentru sinuzită pot fi de un real folos în tratamentul acestei afecțiuni. Deși nu vindecă sinuzita, inhalațiile au efecte benefice în ameliorarea unora dintre simptomele bolii. Apărută, de…

inhalații pentru nas înfundat

Cele mai eficiente inhalații pentru nas înfundat

Congestia nazală reprezintă unul dintre cele mai frecvente simptome ale răcelilor și infecțiilor respiratorii. Senzația de nas înfundat este neplăcută, pentru că îngreunează respirația și generează o stare de disconfort. De multe ori, când avem nasul înfundat, ni se pare că nu avem aer suficient, chiar dacă respirăm pe gură. Apar probleme de somn, tensiune…

alergiile de toamnă

Alergiile de toamnă: cum le recunoști și când trebuie să te îngrijorezi

Pentru persoanele cu alergie, orice anotimp poate aduce surprize nu tocmai plăcute. Dacă te aștepți ca strănutul, mâncărimile și secrețiile nazale să dispară odată cu încheierea verii, află că nu este deloc așa. Alergiile de toamnă au alți declanșatori, dar pot determina aceleași simptome ca cele de primăvară și vară. Unul dintre cei mai puternici…

inhalații pentru bronșită

Inhalații pentru bronșită: metode, uleiuri și ceaiuri

În vreme ce bronșita acută se vindecă, de obicei, fără tratament, afecțiunea cronică se menține pe termen lung, sub forma unor episoade de tuse sâcâitoare, asociată adesea cu presiune în piept și senzație de oboseală. O serie de inhalații pentru bronșită au efecte foarte bune în ameliorarea simptomelor acestei boli. Bronșita reprezintă o inflamație a…

terapie prin respirație

Terapie prin respirație: metode eficiente pentru starea de bine fizică și psihică

Atunci când vorbim de terapie prin respirație, ne referim la multiplele beneficii pe care tehnicile respiratorii le au pentru sănătatea noastră fizică, echilibrarea emoțională și bunăstarea minții. Prin respirație, am fost înzestrați cu un adevărat aparat de autovindecare. Practicate corect și constant, exercițiile și tehnicile respiratorii pot face minuni pentru organismul și psihicul nostru. Chiar…

respirația holotropică

Respirația holotropică: tehnica de respirație care te ajută să te descoperi

Respirația holotropică nu reprezintă o simplă tehnică respiratorie, ci este, în același timp o formă de terapie, o metodă de autocunoaștere și o experiență spiritual. Astfel a fost gândită de Stanislav Grof, părintele acestei tehnici care este integrată în psihologia transpersonală. Psihiatrul ceh distingea între două moduri de conștiință: hylotropic și holotropic. Experiențele normale, de…

cel mai lung cuvânt din limba română

Cel mai lung cuvânt din limba română este o boală de plămani. Iată ce trebuie să știi

Dacă esti familiarizat cu unii termeni medicali, poate bănuiești deja că cel mai lung cuvânt din limba română este un numele unei afecțiuni sau al unui medicament. La urma urmei, cu totii folosim in mod uzual prescurtarea ORL, pentru a denumi un cuvânt care este, de asemenea, destul de  lung, respectiv ”otorinolaringologie”. Dar acesta are…

canicula

Cum afectează canicula sistemul tău respirator și ce trebuie să faci

În fiecare vară, canicula poate afecta un număr mare de persoane, determinând incidente cu grade diferite de severitate, de la senzația de epuizare până la accidente cerebrale. Căldura excesivă are efecte asupra întregului organism, dar anumite sisteme, precum cel respirator, circulator sau nevros pot fi lezate în mod deosebit. Copiii, persoanele în vârstă și persoanele…

beneficiile înotului

Beneficiile înotului asupra sistemului respirator. Sportul unui organism sănătos

Înotul este unul dintre sporturile cu cele mai multe beneficii, pentru sistemul respirator ca si pentru întregul organism. Atunci cand înoți, înveți sa reglezi respirația, pentru ca mușchii lucreaza și au nevoie de oxigen suplimentar. Beneficiile înotului asupra sistemului respirator și asupra sistemului cardiovascular sunt recunoscute, acesta fiind sportul care fortifică plămânii și inima. Practicat…

antibiotic pentru plămâni

Antibiotic pentru plămâni? Ghid complet de medicație

O decizie importantă când vine vorba de tratamentul unui pacient cu o infecție respiratorie este de a prescrie un antibiotic pentru plămâni. Multe infecții pulmonare și ale căilor respiratorii sunt virale și este indicat doar un tratament simptomatic. În cazul în care apare necesitatea unui antibiotic pentru plămâni, alegerea medicamentului va depinde de locul infecției,…

plămâni bolnavi

Plămâni bolnavi? Simptomele care te trimit la medic

Bolile aparatului respirator sunt unele dintre cele mai comune afecțiuni. Fie că este vorba de plămâni bolnavi, cum este în cazul pneumoniei, fie de afectarea căilor aeriene, milioane de oameni se confruntă cu astfel de boli. Fumatul, infecțiile respiratorii și mutațiile genetice sunt printre cele mai frecvente cauze ale afecțiunilor pulmonare. Plămânii fac parte dintr-un…

negative feelings concept - portrait of amazed beautiful 20s girl covering her mouth for gag metaphor,studio shot on gray background

Respirație urât mirositoare: cum scapi de halitoză (halenă)

O respirație urât mirositoare nu este doar foarte neplăcută ci reprezintă și un semnal de alarmă legat de o serie de afecțiuni orale sau din alte zone ale organismului. Cunoscută și sub denumirea de halenă sau halitoză, respirația urât mirositoare afectează un număr mare de persoane și reprezintă a treia cauză pentru vizita la stomatolog,…

respirație rapidă la bebeluși

Respirație rapidă la bebeluși: când trebuie să te îngrijorezi

O respirație rapidă la bebeluși nu este întotdeauna un motiv de îngrijorare. Copiii mici au o rată respiratorie mult mai mare ca adulții, tocmai de aceea nu trebuie să tragem concluzii grabite, dacă vedem că bebelușul depășește chiar și 50 de respirații pe minut. Pe de altă parte, o respirație foarte rapidă, însoțită și de…

măsurarea respirației

Măsurarea respirației: detalii care te ajută să ai grijă de plămânii tăi

În procesul de determinare a parametrilor fiziologici pentru a evalua starea de sănătate a unui pacient este inclusă și măsurarea respirației. Determinarea ratei respiratorii poate fi un indiciu diagnostic, poate ajuta în urmărirea evoluției bolii, în prognosticul acesteia, dar și în prevenirea sau identificarea complicațiilor, așa cum se arată pe paginadenursing.ro. Este cunoscut faptul că…

Sportive young women in a gym training. Working out in a fitness gym. Side view.

Gimnastică respiratorie pentru plămâni sănătoși. Ce trebuie să faci

Multe persoane fac diverse exerciții fizice dimineața, dar știai că poți practica și gimnastică respiratorie? De la tehnicile de respirație la stretchingul musculaturii respiratorii și la exercițiile incluse în programul de reabilitare pulmonară, toate aceste metode te ajută să ai plămâni sănătoși, oxigenare mai bună a sângelui, implicit mai multă energie. Cine se antrenează regulat…

exerciții de respirație

Exerciții de respirație corectă pentru fiecare moment al zilei

Pentru persoanele care vor să se bucure de sănătate și vigoare, este esențială includerea în rutina zilnică a unui set de exerciții de respirație corectă. Așa cum am spus-o în repetate rânduri, sănătatea noastră fizică și mentală depinde în mare măsură de modul în care respirăm. Respirația majorității oamenilor tinde să fie superficială și nu…

sinuzita

Sinuzita: ghid util de informații

Sinuzita este o inflamație a mucoasei care căptușește sinusurile paranazale, însoțită de o secreție mucoasă sau muco-purulentă. Sinusurile sunt un grup de patru cavități pereche, umplute cu aer, ce înconjoară cavitatea nazală, cu care sunt conectate prin canale înguste. Sinusurile produc în mod obișnuit un mucus subțire, care se scurge prin canalele nasului. Acest drenaj…

fetita care isi sterge nasul cu servetele

Sinuzita la copii: informații utile pentru părinți

Sinuzita la copii reprezintă o infecție a sinusurilor, care poate fi de natură virală sau bacteriană și se poate instala ca urmare a unei răceli sau alergii. În cazul copiilor, sinuzita poate avea caracteristici diferite față de adulți, simptomele fiind adesea mai pronunțate și mai persistente. Acest lucru se întâmplă și din cauza faptului că…

mă sufoc noaptea în somn

De ce mă sufoc noaptea în somn? Specialistul răspunde

Senzația subiectivă că mă sufoc noaptea în somn poate avea multiple cauze. Astfel, mă pot trezi cu o stare de dispnee paroxistică nocturnă, care se ameliorează în poziție verticală. Senzația de sufocare poate să apară din cauza unor afecțiuni cardiace sau pulmonare, a unor dezechilibre hormonale sau a unor carențe de minerale, cum este lipsa…

medic pediatru auscultand plamanii unui copil

Apa la plămâni la copii: cauze, simptome și tratament

Orice părinte care aude de apa la plămâni la copii simte imediat îngrijorare. Această denumire populară pare să desemneze o afecțiune gravă, dar ce reprezintă ea, de fapt? Și care sunt cauzele care pot duce la apa la plămâni la copii? Cavitatea pleurală este un spațiu subțire între cele două pleure, foițele care acoperă plămânul,…

analize la plamani

Analize la plămâni: când și ce trebuie să faci

Atunci când avem dificultăți de respirație, presiune în piept, tuse persistentă, uscată sau însoțită de spută, unul dintre primele lucruri recomandate de medic este un set de analize la plămâni. Acesta poate cuprinde, pe lângă analizele uzuale și o serie de analize specifice, cum ar fi testele funcționale pulmonare sau  analiza gazelor sanguine.   Pentru că…

apa la plamani

Apă la plămâni: ghid complet de informații

Sub denumirea populară de apă la plămâni se ascunde o afecțiune care poate avea multiple cauze și poate duce la complicații severe: pleurezia sau revărsatul pleural. Apa la plămâni presupune acumularea de fluid în spațiul dintre cele două pleure care învelesc plămânul și îl conectează cu cutia toracică. Între pleure există mereu o cantitate mică…

femeie supraponderala facand yoga

Top 5 exerciții de respirație pentru slăbit

Știai că există exerciții de respirație pentru slăbit? Alături de o nutriție adecvată și un stil de viață activ, respirația  are un rol important în menținerea tonusului corporal și a unui aspect sănătos. Conexiunea ei cu circulația, distribuirea oxigenului în țesuturi și arderile celulare, nutriția și metabolismul explică de ce o respirație corectă poate contribui…

cum să respiri corect

Cum să respiri corect: arta plămânilor sănătoși

Atunci când știi cum să respiri corect, întreaga ta stare de sănătate se îmbunătățește. A respira corect nu este un simplu act fiziologic, ci o adevărată artă care trebuie însușită și practicată. Ca să facem o analogie, oricine poate schița un desen pe o foaie, dar puțini sunt cei care pot crea tablouri remarcabile. Cu…

dispneea

Dispneea: ghidul complet de care ai nevoie

Dispneea, cunoscută și sub denumirea de scurtare a respirației, este senzația subiectivă că nu poți trage suficient aer în plămâni, însoțită adesea de o senzație de presiune în piept. Această dificultate de respirație poate să apară în anumite situații la persoane sănătoase, de exemplu în caz de anxietate sau atac de panică, dar poate fi…

Baby girl with asthma problems making inhalation with mask on her face

Insuficiența respiratorie la copii: informații care pot salva vieți

Insuficiența respiratorie la copii reprezintă adesea o urgență pediatrică, fiind rezultatul unor afecțiuni care împiedică oxigenarea adecvată a sângelui sau eliminarea corespunătoare a dioxidului de carbon din organism. ”Majoritatea bolilor respiratorii la copil sunt infecții ușoare, cu evoluție auto-limitată, dar uneori viața copiilor este pusă în pericol de boli respiratorii severe, în special în cazul…

coughing due to cigarette on black background

Bronșita tabagică: tot ce trebuie să știi

Pe parcursul vieții, peste 40% dintre fumători dezvoltă bronșită tabagică. Bronșita cronică determinată de fumat este asociată cu o scădere accelerată a funcției pulmonare , un risc crescut de a dezvolta boli pulmonare obstructive cronice și de deces. Aproximativ un sfert dintre fumători pot fi afectați de boala pulmonară obstructivă cronică semnificativă clinic. Incidența BPOC…

bronşita astmatiformă

Bronşita astmatiformă: cauze, simptome și tratament

Bronşita astmatiformă sau bronșita astmatică este o afecțiune care apare atunci când o bronșită acută se dezvoltă pe un teren astmatic. Deși bronșita poate să apară și la persoanele care nu suferă de astm, astmul poate crește riscul de a dezvolta bronșită. Astmul determină inflamarea cronică a  căilor aeriene și producția excesivă de mucus, creând…

îmbunătățirea respirației

5 metode eficiente și gratuite pentru îmbunătățirea respirației

Îmbunătățirea respirației este una dintre cele mai importante măsuri pe care le putem lua pentru a asigura sănătatea și echilibrul întregului organism.  Oricine cunoaște astăzi faptul că o respirație profundă este una dintre cele mai bune modalități de a reduce stresul din organism. Acest lucru se datorează faptului că atunci când respiri profund, trimiți un…

Attractive senior woman savoring the moment standing with her eyes closed and head tilted back with a serene expression as she clasps her chest with her hands

Tipuri de respirație patologică

Diversele tipuri de respirație patologică  se referă la modificări ale ritmului respirator normal sau ale cantității de aer schimbate în timpul respirației, uneori însoțite și de modificări ale ventilației alveolare. Tiparele anormale de respirație presupun, de obicei, o frecvență respiratorie prea rapidă sau prea lentă sau un volum curent de aer care intră sau iese…

Sick woman blowing her nose, she covered with blanket

Nas înfundat? 5 motive să nu te îngrijorezi

Un nas înfundat poate fi simptomul unei afecțiuni banale, precum o răceală comună, dar poate indica și o problemă mai gravă, cum este cazul sinuzitelor sau polipilor nazali. La copii, un astfel de simptom apare frecvent, iar dacă durează mai mult de o săptămână indică, de regulă, existența unei infecții sau a altei probleme respiratorii. …

CPR demonstration on manikin.

Primul ajutor în caz de sufocare: tehnici care salvează vieți

Știi să acorzi primul ajutor în caz de sufocare? Cum trebuie să procedezi? Ce decizii să iei ca să salvezi viața unei persoane? Sunt câteva lucruri esențiale de știut. Dar mai întâi, hai să vedem ce înseamnă sufocarea. Ea apare atunci când o persoană nu mai poate respira normal. Dacă nu își revine rapid, poate…

A cute cat sitting at the window beside the aloe vera plant

Probleme respiratorii? 5 plante de interior care te pot ajuta

Alergiile, astmul, inflamațiile și infecțiile fac parte dintre cele mai comune probleme respiratorii care afectează un număr mare de persoane. De la simpla răceală la gripă, sinuzite și rinită alergică, acestea sunt afecțiuni însoțite adesea de dificultăți de respirație, care necesită tratamente specifice. Multe probleme respiratorii însoțesc boli cronice, precum astmul sau BPOC. Cele mai…

respirație grea

Respirație grea? 9 indicii că este cauzată de stres și anxietate

O respirație grea poate avea multiple cauze, unele dintre ele de natură fizică, altele de natură psihologică. Infecțiile respiratorii, bolile pulmonare, obstrucția căilor aeriene, problemele cardiovasculare,  toate acestea pot fi asociate  asociate cu dispnee sau alte dificultăți de respirație. Dar și anxietatea, depresia sau atacurile de panică pot determina respirație grea. În sine, respirația dificilă…

Human Respiratory System

Cum te ajută fiziologia aparatului respirator să respiri mai bine

Deși respirația este considerată cel mai firesc lucru, fiziologia aparatului respirator este puțin cunoscută de majoritatea oamenilor. Mecanismele complexe care stau la baza realizării acestei funcții extraordinare nu sunt ușor de înțeles. Cine află însă cum se desfășoară respirația, poate folosi aceste informații pentru îmbunătățirea propriilor procese respiratorii și, implicit, a calității vieții. Funcția finală…

Young sporty slim woman doing squat morning exercise, practicing breathing correctly during working out home routine, looking at camera, holding hands together exhaling on muscular exertion, portrait

Igiena respirației: de ce este importantă dacă vrei să ai plămâni sănătoși

Igiena respirației se referă atât la modul în care respectăm regulile de igienă, pentru prevenția bolilor respiratorii, cât și la igiena pulmonară, respectiv setul de exerciții și proceduri prin care asigurăm eliminarea mucusului și altor secreții din căile respiratorii. Ambele sunt la fel de importante pentru sănătatea plămânilor noștri. Infecțiile respiratorii sunt o cauză principală…

respirație grea la copii

Respirație grea la copii: ce trebuie să știe părinții

O respirație grea la copii poate fi semnul unor afecțiuni diverse, unele minore, altele mai severe. Părinții nu trebuie să neglijeze niciodată acest simptom, chiar dacă însoțește o simplă răceală, pentru că oricând pot apărea complicații. Iată de ce este necesar ca ei să știe dinainte ce pot face când copiii au dificultăți respiratorii. Din…

Doctor listens to the model of human lungs on blue background.

Ghid: hipertensiune pulmonară. Ce trebuie să știe pacienții

Un ghid pentru hipertensiune pulmonară este o necesitate, atât în practica clinică, cât și în elaborarea unor strategii de prevenție, diagnostic și tratament în cazul acestei boli insuficient cunoscute în rândul publicului larg. Sub denumirea de hipertensiune pulmonară sunt grupate mai multe afecțiuni care au în comun creșterea presiunii sângelui în arterele pulmonare.  ”Există foarte…

respirație îngreunată

5 motive care explică de ce ai respirație îngreunată

O respirație îngreunată creează o stare de disconfort în tot organismul și poate fi însoțită de multiple alte probleme, precum senzația de lipsă de aer, oboseală, dureri de cap, dar și anxietate care poate merge până la atacuri de panică. Dificultatea de a respira poate fi determinată de o serie de condiții, dintre care unele…

Healthcare and medicine, Covid-19, Doctor holding and diagnose  virtual Human Lungs with coronavirus spread inside on modern interface screen on hospital background, Innovation and Medical technology.

Hipertensiunea pulmonară: tot ce este necesar să știi

Hipertensiunea pulmonară este o afecțiune caracterizată prin creșterea tensiunii arteriale la nivelul arterelor pulmonare, precum și partea dreaptă a inimii. Într-o formă de hipertensiune pulmonară, numită hipertensiune arterială pulmonară (HAP), vasele de sânge din plămâni sunt îngustate, blocate sau distruse. Modificările încetinesc fluxul de sânge prin plămâni, iar tensiunea arterială în arterele pulmonare crește. Inima trebuie…

bronșita

Bronșita: ghidul complet de informații utile

Bronșita este o inflamație a plămânilor care apare adesea după o răceală obișnuită sau gripă. Aceasta determină inflamarea și iritarea căilor respiratorii principale, cunoscute și sub numele de bronhii. Există două tipuri de bronșită: acută și cronică. Bronșita acută durează, de obicei, câteva săptămâni și, la o persoană fără alte probleme de sănătate, plămânii se refac…

dificultăți de respirație

Dificultăți de respirație? Când știi că este timpul să te duci la medic

Oricine are o afecțiune pulmonară cronică știe ce înseamnă să experimentezi dificultăți de respirație. Fie că este vorba de scurtarea respirației (dispnee) sau de tuse persistentă și senzația lipsei de aer, dificultățile de respirație creează o stare de disconfort general și anxietate. Alte simptome care pot însoți respirația dificilă sunt ritm cardiac accelerat, hiperventilație, transpirații,…

capacitatea pulmonară totală

Tot ce trebuie să știi despre capacitatea pulmonară totală

Capacitatea pulmonară totală este un parametru foarte important, atunci când vorbim despre respirație și funcționarea plămânilor.  În timpul ventilației pulmonare, care asigură schimbul de gaze dintre organism și mediu, plămânii funcționează ca un ”burduf”,  mărindu-și și micșorându-și volumul, în conformitate cu procesele respiratorii. În inspirație, cutia toracică se dilată, iar plămânii urmează în mod pasiv…

numărul de respirații pe minut

Numărul de respirații pe minut la copii

Numărul de respirații pe minut la copii diferă de cel de la adulți și se poate modifica în funcție de multipli factori. În copilărie, se întâmplă destul de des ca cei mici să fie răciți, astfel că părinții simt nevoia să cunoască orice semn care arată o posibilă afecțiune sau dificultate respiratorie cu care se…

Young man feeling sick and holding his chest in pain while drinking tea in the living room.

Trahee inflamată: 7 semne că trebuie să te duci la medic

Deși există tendința să fie oarecum neglijată când vine vorba de diagnosticarea bolilor respiratorii, o trahee inflamată se poate asocia cu probleme greu de ignorat. Fiind în afara zonelor urmărite la controalele de rutină, traheea reprezintă într-o anumită măsură un ”punct orb” atunci când se fac examinări ale pieptului sau ale căilor respiratorii. Cu toate…

etapele respirației

Care sunt etapele respirației și de ce fiecare este vitală pentru organism

De regulă, atunci când vorbesc despre etapele respirației, majoritatea oamenilor se referă la inspirație și expirație. În realitate, acestea reprezintă doar fazele ventilației pulmonare. Respirația este un proces mult mai complex, care începe la nivelul căilor respiratorii și al plămânilor, dar se desăvârșește în profunzimea celulelor, unde au loc reacțiile fundamentale ce întrețin viața. Respirația…

Adult hispanic man over isolated background feeling unwell and coughing as symptom for cold or bronchitis. Healthcare concept.

Bronșita tabagică: simptomele care trebuie să te îngrijoreze

Bronșita tabagică este o formă de bronșită cronică, a cărei cauză este expunerea pe termen lung la fumul de țigară. Aceasta este o afecțiune gravă, care face ca plămânii să devină un teren propice pentru infecții și alte boli pulmonare, inclusiv pentru cancerul pulmonar. Bronșita tabagică se caracterizează, în principal, prin așa numita tuse a…

Group of senior people with closed eyes stretching arms at park. Happy mature people doing yoga exercise outdoor on a bright morning. Yoga class with woman and men doing breath exercising with stretched arms.

5 exerciții de respirație pentru plămâni sănătoși

Știai că poți să-ți îmbunătățești sănătatea,  dacă practici regulat exerciții de respirație pentru plămâni? A respira este cel mai simplu lucru, dar totodată reprezintă și secretul  bunăstării fizice, psihice și spirituale.  Plămânii furnizează în fiecare moment oxigenul atât de necesar vieții și elimină în același timp dioxidul de carbon din organism.  Aceste sarcini sunt esențiale,…

Breathing, Spirometry in a blonde woman

Boala pulmonară obstructivă cronică: tot ce trebuie să știi

Boala Pulmonară Obstructivă Cronică sau Bronhopneumopatia cronică obstructivă reprezintă o inflamație cronică la nivelul plămânilor, caracterizată prin obstrucția căilor aeriene. Boala de plămâni BPOC are ca principală cauză expunerea pe termen lung la o serie de gaze iritante sau particule nocive, cel mai frecvent la substanțele dăunătoare din fumul de țigară. Persoanele cu BPOC au…

hispanic woman doctor and medical technology. Internet of Things. 3D rendering.

Care este cel mai bun aparat de măsurat oxigenul din sânge

Atunci când suferi de o afecțiune respiratorie este esențial să știi care este cel mai bun aparat de măsurat oxigenul din sânge. Pandemia COVID-19 a adus în prim plan o serie de metode de a testa nivelul de oxigen sanguin, atât în spital, cât și la domiciliu. Dar măsurarea saturației de oxigen este necesară și…

Surgeon adjusting oxygen mask on patient mouth in operation theater at hospital

Cum se folosește corect masca de oxigen

Alături de canulele nazale, masca de oxigen este cel mai uzual accesoriu prin intermediul căruia este furnizat acest gaz necesar vieții pacienților. Fie că este vorba de suplimentarea oxigenului în secțiile de terapie intensivă și în timpul anesteziilor sau de administrarea de oxigen pe termen lung, masca de oxigen este nelipsită între echipamentele necesare pentru…

Sick adult woman coughing covering mouth with tissue sitting on a couch at home

Plămâni încărcați cu mucus: cauze și simptome

Cauzele unor plămâni încărcați cu mucus sunt numeroase și este necesar să le cunoaștem dacă vrem să prevenim sau să tratăm o serie de afecțiuni. Corpul nostru produce mucus în mod natural, în fiecare zi, iar acest lucru nu este neapărat semnul unei probleme medicale. De fapt, mucusul, cunoscut și sub denumirea de flegmă, are…

Side view portrait of a happy woman breathing fresh air in a coffee shop on vacation on the beach

Top 5 ceaiuri pentru oxigenarea creierului

Pe lângă tehnicile si exercițiile de respirație, folosirea unor ceaiuri pentru oxigenarea creierului este foarte utilă ca să îmbunătățească funcționarea sistemului nervos central.  Nivelul de oxigen din organism și sănătatea cerebrală merg mână în mână.  Deficitul de oxigen poate afecta toate funcțiile creierului, de la controlul musculaturii până la concentrare și memorie. Deși reprezintă doar…

emergency equipment.

Cum verifici că o butelie de oxigen medical este conformă

Oxigenul medical este esențial în spitale, în multiple  arii, de la medicina de urgență până la intervențiile  chirurgicale complexe.  Terapia cu oxigen medicinal prin inhalare este necesară pentru a corecta concetrația de oxigen în sânge, în caz de insuficiență respiratorie determinată de boli sau condiții speciale de mediu. Oxigenul medical este necesar și în timpul…

10-semne-că-ai-o-infecție-la-plămâni

10 semne că ai o infecție la plămâni

Infecțiile respiratorii pot afecta căile aeriene superioare (nasul, sinusurile, laringele, faringele), precum și pe cele inferioare (traheea, bronhiile și plămânii). O infecție respiratorie poate fi de natură bacteriană, virală sau fungică, iar cea a căilor respiratorii superioare (sinusite, anumite tipuri de gripă, răceala obișnuită) are, de regulă, simptome mai ușoare decât cea traheală, bronșică și,…

Aparate-de-oxigen-medical-ghid-complet

Aparate de oxigen medical: ghid complet

Oxigenul este unul dintre cele mai importante gaze medicinale, folosit pentru prevenirea și tratamentul hipoxiei în multiple situații, de la bolile respiratorii și cardiovasculare la chirurgie și medicina de urgență. În 2017, Organizația Mondială a Sănătății a inclus oxigenul pe lista WHO Model list of essential medicines, printre terapiile salvatoare de viață, sigure și eficiente.…