Ai atac de panică în somn? Iată care ar putea fi cauza

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Atacurile de panică reprezintă episoade de frică intensă, care apar brusc, în absența oricărui pericol real. Atacul este însoțit de simptome fizice, precum dificultăți de respirație, ritm cardiac accelerat, amețeală, transpirație, la care se adaugă senzația de moarte iminentă. Un atac de panică în somn este similar atacurilor din timpul zilei, dar apare noaptea, detrminând trezirea persoanei, cu o senzație de teamă exacerbată, simptome fizice intense și, uneori, convingerea că urmează moartea imediată.   

Atunci când ai un atac de panică în somn, adormirea poate fi dificilă, iar dacă atacurile se repetă, ai putea începe să te temi de mersul la culcare. Astfel, pot apărea insomnii și tulburări de somn; cercetările sugerează că persoanele care suferă de atacuri de panică nocturne au un risc mai mare de a dormi insuficient și a se trezi obosite a doua zi. Acest lucru este cu atât mai pronunțat atunci când un atac de panică în somn se asociază cu o tulburare precum apneea de somn.

Aproximativ 7 din 10 persoane cu tulburare de panică (atacuri de panică recurente) au și atacuri de panică nocturne, iar 18% până la 45% dintre persoanele cu tulburare de panică au episoade recurente pe timp de noapte. 2% dintre persoanele cu tulburare de panică au atacuri predominant noaptea.

Atacurile de panică nocturne pot fi gestionate prin terapie cognitiv comportamentală, tehnici de relaxare și medicație calmantă, inclusiv antidepresive. În plus, la persoanele cu tulburări precum apneea în somn, terapia CPAP poate îmbunătăți respirația și preveni unele atacuri, determinate de teama de sufocare în timpul somnului.

Ce este un atac de panică în somn

Persoanele care experimentează un atac de panică în somn se pot trezi brusc îngrozite, cu sentimentul că li se întâmplă ceva înfricoșător, că urmează să moară, de exemplu din cauza unui atac de cord. Simptomele atacurilor de panică pot fi asemănătoare cu cele ale unui infarct, cu tahicardie paroxistică, dificultăți de respirație, presiune și durere în piept, senzație de greață, amețeală, transpirație. Ca atare, cei care suferă un atac de panică în somn pot avea convingerea că este  vorba de o criză cardiacă, ceea ce le sporește teroarea.

Atacurile de panică pot avea simptome intense timp de câteva minute, dar uneori pot dura mai mult, până la o oră.  

„Un atac de panică este un crescendo acut de anxietate care durează, de obicei, mai puțin de 30 de minute. Se poate întâmpla în orice moment al zilei în orice situație. Amigdala, partea creierului activată în timpul unui atac de panică, nu necesită să fii conștient pentru a se manifestă. Aceasta înseamnă că poți experimenta simptomele fiziologice ale unui atac de panică în timp ce ești pe deplin adormit, deși majoritatea persoanelor care au atacuri de panică în timp ce dorm se vor trezi din cauza simptomelor.”, spune dr. Jen Erickson, psihiatru la UW Medicine.

Când apare un atac de panică în somn

Atacurile de panică nocturne apar, de obicei, atunci când se face tranziția de la un somn ușor la somnul profund și sunt mai frecvente în prima jumătate a nopții.

Un atac de panică în somn poate să apară uneori imediat după un vis urât, dar adesea se întâmplă fără un motiv identificabil. La persoanele care au probleme de respirație, de exemplu apnee în somn, atacurile de panică nocturne  pot apărea mai frecvent, din cauza senzației de sufocare în timpul somnului.
Coșmarurile și somnul superficial îi pot face pe oameni să se trezească în miezul nopții și să intre în panică. Pentru unii oameni, atacurile de panică pe timp de noapte se întâmplă atunci când sunt extrem de stresați sau în situații de vulnerabilitate.”, spune dr. Erickson.

Atacurile de panică în somn sunt frecvente la persoanele cu tulburare de panică, o afecțiune de sănătate mintală care implică atacuri de panică frecvente și sentimente de frică persistente. Aceste persoane pot avea atacuri zilnice, iar uneori au și atacuri nocturne. Rareori, o persoană poate avea atacuri predominant nocturne și mai rare în timpul zilei.

„Este important să distingem atacurile de panică generale de atacurile de panică nocturne, deoarece acest lucru poate ajuta la restrângerea listei cauzelor probabile ale unui atac de panică în somn și la găsirea mai rapidă a tratamentului potrivit.”, subliniază dr. Abhinav Singh, expert în somnologie, pe site-ul Sleep Foundation.

Diferența între atac de panică în somn și terorile nocturne

Un atac de panică în somn este un episod distinct de terorile nocturne, care reprezintă un tip de parasomnie, o tulburare de somn. Chiar dacă teroarea nocturnă poate avea unele simptome asemănătoare cu un atac de panică în somn,  diferența principală constă în faptul că persoanele cu atac de panică se trezesc complet și devin conștiente de starea lor.  În cazul terorii nocturne, persoana poate să nu fie complet trează și conștientă de ce i se întâmplă, deși are manifestări ample, poate țipa sau poate fugi din pat. Când episodul se termină, persoana adoarme imediat la loc și este posibil să nu își amintească nimic a doua zi.

„Majoritatea oamenilor nu-și vor aminti terorile nocturne, deoarece acestea apar la un moment dat în somn când nu îți construiești amintiri”, spune dr.Erickson.

Copiii sunt mai predispuși la terori nocturne, dar pot apărea și la adulți.

Un atac de panică determină trezirea din somn și poate dura un timp mai îndelungat până când persoana readoarme. Atacurile de panică nocturne afectează în primul rând adolescenții și adulții.

atac de panică în somn

Deoarece sunt treji în timpul atacurilor de panică nocturne, oamenii își amintesc, de obicei, episoadele, ceea ce poate duce la frica de somn, dacă trăiesc atacuri recurente.

”Deoarece atacurile de panică sunt recurente, pacienții dezvoltă adeseori o formă secundară de anxietate anticipatorie, făcându-și griji în permanentă despre locul și momentul apariției următorului atac.”, arată psiholog Monica Silinescu, pe reginamaria.ro

Atât terorile nocturne, cât și atacurile de panică în somn provoacă manifestări fizice de teamă intensă, cum ar fi bătăi accelerate ale inimii, transpirație sau respirație rapidă.

Cauze: atac de panică în somn

Cauzele unui atac de panică în somn sunt dificil de precizat, cu toate că se poate presupune că există factori predispozanți similari cu cei care favorizează atacurile diurne. 

Genele, chimia creierului, experiențele din copilărie și trăsăturile de personalitate, cum ar fi anxietatea ridicată, pot face ca anumite persoane să aibă un risc mai mare de atacuri de panică. Situațiile stresante, cum ar fi pierderea unei persoane dragi, probleme de relație, evenimente traumatice sau anxietăți legate de muncă sau școală, pot declanșa atacurile de panică la persoanele predispuse la astfel de episoade.

Unii cercetători cred că atacurile de panică nocturne apar mai ales la cei care au multe griji și o stare de anxietate înainte de culcare. Astfel de persoane se pot percepe mai vulnerabile în somn, cu o capacitate redusă de a răspunde la diferite amenințări. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a valida această teorie a atacurilor de panică nocturne.

Atacurile de panică în somn pot apărea frecvent și la persoanele care au alte afecțiuni medicale și de sănătate mintală, precum și la cei cu diferite tulburări de somn.

Iată care sunt principalele cauze presupuse pentru un atac de panică în somn:

Anxietate și tulburări de dispoziție

Între anxietate și somnul există o relație complicată. O serie de tulburări de anxietate pot fi legate de atacuri de panică, inclusiv tulburarea de anxietate generalizată, tulburarea de anxietate socială și agorafobia. Depresia și tulburarea bipolară au fost, de asemenea, asociate cu atacuri de panică.

Consumul de substanțe

Persoanele cu probleme legate de consumul de substanțe au un risc mai mare de a experimenta atacuri de panică. Oprirea anumitor medicamente sau droguri pot declanșa atacuri de panică, la fel și consumul unei cantități prea mari de cofeină sau nicotină.

Dacă folosesc alcool sau sedative pentru a se relaxa, persoanele cu tulburare de panică vor constata că simptomele lor se agravează în timp, chiar dacă aceste medicamente oferă o oarecare ameliorare pe termen scurt.

Apneea obstructivă în somn

Persoanele cu apnee obstructivă în somn au întreruperi repetate ale respirației în timpul somnului, care provoacă treziri scurte, iar cercetările sugerează că persoanele cu apnee în somn au un risc mai mare de a dezvolta atacuri de panică nocturne. Apneea obstructivă în somn provoacă senzații de sufocare, ceea ce duce la anxietate și pregătește terenul pentru un potențial atac de panică în somn. În plus,scăderea saturației oxigenului în timpul somnului poate contribui la un risc crescut de tulburare de panică.

Tulburarea de stres post-traumatic

Tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) este caracterizată prin afectarea pe termen lung a sănătății mintale și fizice, ca urmare a unui eveniment sau a unei  situații traumatice. Persoanele cu PTSD pot avea probleme cu somnul, coșmaruri referitoare la evenimentul traumatic, flashback-uri legate de respectivul eveniment și atacuri de panică în timpul zilei și pe timp de noapte.

Diferite condiții medicale

Multe afecțiuni, inclusiv astmul, durerea cronică și bolile cardiovasculare, sunt corelate cu atacurile de panică. Unele afecțiuni medicale provoacă simptome care seamănă cu anxietatea, cum ar fi dificultăți de respirație sau bătăi neregulate ale inimii, iar aceste simptome au, la rândul lor, potențialul de a declanșa un atac de panică.

Alți factori de risc pentru atacurile de panică nocturne includ:

  • Probleme legate de furie sau frustrări
  • Insomnie sau alte tulburări de somn
  • Tulburare obsesiv-compulsivă (TOC)

Simptomele atacurilor de panică nocturne

Atacurile de panică nocturne seamănă cu atacurile de panică în timpul zilei și pot provoca simptome precum respirație alterată, bătăi puternice ale inimii, greață, transpirație, etc. Aceste senzații apar în timpul unei treziri din somn și sunt adesea însoțite de frică intensă sau de un sentiment de pierdere a controlului.

Experții au stabilit 13 simptome ale unui atac de panică. Pentru a fi calificat ca un atac de panică, o persoană trebuie să experimenteze cel puțin patru dintre aceste 13 simptome:

  • Frica de a înnebuni sau de a pierde controlul
  • Teama de moartea iminentă
  • Senzație de derealizare sau detașare de corp
  • Frecvența cardiacă crescută
  • Tremur al corpului
  • Transpiraţie
  • Senzație de sufocare sau lipsă de aer
  • Greață sau probleme digestive
  • Amețeli sau vertij
  • Senzații de sufocare
  • Senzație de foarte cald sau frig
  • Furnicături sau amorțeală
  • Dureri în piept
atac de panică în somn

Deși este nevoie de mai multe cercetări pentru a diferenția mai bine simptomele atacurilor de panică nocturne de  cele ale atacurilor din timpul zilei, se pare că  episoadele nocturne sunt mai  susceptibile să implice senzații de sufocare.
Simptomele atacului de panică nocturn durează, de obicei, mai puțin de 10 minute și apoi dispar. Cu toate acestea, după un atac de panică în somn persoana nu se poate culca imediat la loc, ci, de regulă, mai durează până când adoarme din nou.

Atacurile de panică nocturne pot avea o serie de complicații:

  • Atacurile de panică nocturne afectează calitatea somnului și, implicit, performanța în starea de veghe. Lipsa unui somn bun și anxietatea crescută pot îngreuna concentrarea și rezolvarea sarcinilor zilnice.
  • Atacurile de panică nocturne pot crește stresul și iritabilitatea
  • Atacurile de panică nocturne pot duce la atacuri de panică în timpul zilei

”Atacurile de panică conduc la dezvoltarea tulburărilor mentale, categorie din care face depresia, dar favorizează și tulburările neurodegenerative, categorie din care face parte boală Alzheimer, o afecțiune ireversibilă în acest moment, și este factor cauzator în apariția tulburării obsesiv-compulsivă. Atacurile de panică succesive și repetitive distrug considerabil numărul de neuroni și să împiedice formarea altora noi, prin urmare apar deficiențe de concentrare și de memorare …”, subliniază farmacist Alexandra Nelepcu, pe springfarma.ro

Tratament pentru atacul de panică în somn

Atacurile de panică pe timp de noapte tind să apară fără avertisment, dar există mai multe modalități de a atenua simptomele atunci când apar.

”Atacurile de panică pot fi foarte supărătoare, dar pot fi gestionate eficient cu un tratament adecvat. Este indicat să căutați ajutor imediat ce identificați simptomele.”, recomandă Dr Natasha Bijlani, specialist în atacuri de panică.

Educarea persoanei legat de atacul de panică este importantă; cel care experimentează un astfel de episod trebuie să știe să îi recunoască manifestările și să aibă în minte faptul că nu este periculos și va trece în scurtă vreme.

Dacă te trezești și ai un atac de panică, este important să nu lupți, deoarece acest lucru poate înrăutăți starea prin care treci. Acceptă atacul de panică așa cum este și lasă senzațiile să vină și să treacă.  Amintește-ți că este temporar și se va estompa în cele din urmă.

Utilizarea tehnicilor de respirație și de relaxare

Respirația joacă un rol cheie în multe atacuri de panică, dat fiind că accelerarea ritmului respirator determinată de teamă poate agrava amețelile și alte simptome. O persoană care are atacuri de panică în somn  trebuie să încerce să își regleze respirația, folosind o respirație lentă și profundă, pentru a diminua anxietatea și a trimite semnale de relaxare către creier.  pentru a trece peste un episod.

Este importantă și învățarea unor tehnici de relaxare, precum relaxarea musculară progresivă, pentru a diminua simptomele induse de răspunsul ”luptă sau fugi” al corpului, respectiv tensiunea musculară care întreține alte manifestări ale atacului de panică, precum respirația superficială.

Pentru prevenirea și tratarea atacurilor de panică, medicii pot prescrie terapie cognitiv-comportamentală, medicamente sau ambele. Chiar dacă atacurile de panică nu dispar complet, eliminarea factorilor de stres și utilizarea altor metode de tratament poate ajuta la reducerea simptomatologiei lor.  

Terapia cognitiv-comportamentală

Acest tip de terapie se bazează pe ideea că putem  schimba modul în care răspundem la diferite situații.  Poți învăța diferite abilități de coping, metode de combatere a anxietății pe timp de noapte și tehnici pentru a recunoaște când simptomele sunt declanșate de anxietate si nu de o urgență medicală.

Medicație

Antidepresivele numite inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) sunt utilizate în mod obișnuit pentru atacurile de panică nocturne. De la caz la caz, medicii pot lua în considerare și alte antidepresive, anxiolitice sau anumite sedative.

Benzodiazepinele pot reduce rapid simptomele severe, dar este important să nu fie administrate pe termen lung, pentru că pot da dependență.Exemplele includ alprazolam (Xanax) și clonazepam (Klonopin).

Beta-blocantele, cum ar fi propranololul pot reduce simptomele fizice ale unui atac de panică.

Tratarea afecțiunilor de bază

Atunci când atacurile de panică sunt legate de alte afecțiuni medicale sau de sănătate mintală, un plan de tratament poate implica abordarea acestor probleme.

Schimbarea stilului de viață

Experții recomandă adoptarea unui stil de viață cât mai sănătos, care include o dietă echilibrată, exerciții regulate, respectarea igienei somnului și sprijin de la cei apropiați pentru a încerca să preveniți sau să faceți față anxietății și atacurilor de panică. Renunțarea la fumat și la consumul de alcool, în special noaptea, poate reduce riscul atacurilor de panică nocturne.

Tratamentele pentru atacurile de panică nocturne sunt adaptate fiecărui individ, așa că este important să se consulte cu un medic care poate discuta beneficiile și dezavantajele fiecărei opțiuni de tratament în cazul fiecărei situații specifice.

Atacul de panică în somn și respirația

Modificarea respirației în timpul somnului poate fi asociată cu creșterea riscului unor atacuri de panică.  Cel mai frecvent, respirația poate suferi modificări determinate de probleme cardiace sau de anumite tulburări de somn, cum este apneea obstructivă în somn. Tratarea acestor afecțiuni și reglarea respirației poate scădea riscul unui atac de panică în somn.

Apneea obstructivă în somn poate opri respirația de zeci de ori pe noapte. Persoana se poate trezi brusc, cu o stare de sufocare, pentru a relua respirația. Uneori aceste treziri bruște pot fi asociate cu atacuri de panică. Totodată, teama de somn care poate să apară la persoanele cu apnee poate avea ca efect atacuri de panică nocturne.

Tratarea apneei în somn este necesară atât pentru îmbunătățirea respirației și creșterea calității somnului, cât și pentru prevenirea atacurilor de panică nocturne. Tratamentul clasic pentru apneea în somn moderată până la severă este terapia CPAP (continuous positive airway pressure), care folosește dispozitive speciale pentru a asigura un flux continuu de are la nivelul căilor respiratorii pe parcursul somnului.

atac de panică în somn

Un mic studiu a constatat că tratarea apneei obstructive în somn cu terapie CPAP a redus numărul atacurilor de panică nocturne.

Aparatele CPAP și BiPAP de la Linde Gaz România sunt o gamă de produse performante folosite pentru tratamentul sindromului de apnee în somn, care pot ajuta în cazul atacurilor de panică asociate cu această tulburare de somn.

O serie de dispozitive precum prisma SOFT, aparatele portabile DreamStation Go sau AirMini™ Travel CPAP ori dispozitivele bilevel (cu două tipuri de presiuni în funcție de inspirației sau expirație), precum  prisma25S sau DreamStation BiPAP® Auto pot fi de ajutor atât în cazul apneei obstructive de somn, cât și a altor afecțiuni ce perturbă respirația în timpul somnului, precum BPOC, sindrom obezitate-hipoventilație, insuficiență cardiacă sau boli neurologice care afectează respirația. Toate aceste boli sunt asociate cu un risc mai mare de atacuri de panică în somn, astfel încât tratamentul CPAP este direct asociat cu ameliorarea acestor episoade.

Surse: