Unde respir

Citește articole despre sistemul respirator și despre cât este de important acesta pentru sănătatea organismului. Află care este rolul fiecărui organ din sistemul respirator, de la nas, la plămâni și descoperă cele mai inedite informații care să te ajute să respiri corect, ușor și sănătos. Pentru că dacă îți înțelegi mai bine organismul vei reuși să te îngrijești corect și eficient de starea lui de bine.

aerosoli-mare

De ce și când se fac aerosoli la mare

Aerosolii marini sunt unul dintre cele mai importante tipuri de aerosoli naturali.  Acești aerosoli cu conținut salin ridicat sunt indicați pentru multiple afecțiuni, în special respiratorii. O cură de aerosoli la mare poate fi utilă atât pentru copii cât și pentru adulți,  favorizând activitatea aparatului respirator,  stimulând sistemul imunitar, având efecte benefice în sfera ORL…

beneficiile salinei

Beneficiile salinei: cum ajută o cură de aerosoli sănătatea organismului

Salinoterapia reprezintă o metodă eficientă de tratament pentru o serie de afecțiuni, beneficiile salinei fiind recunoscute mai ales în cazul anumitor boli respiratorii. Inhalarea aerosolilor salini (haloterapia uscată) sau absorbția lor prin piele (haloterapia umedă) sunt principalele modalități prin care sarea pătrunde în organism, contribuind la îmbunătățirea respirației. ,,Efectele benefice ale peșterilor de sare, primele…

1320905322

Top 10 locuri de vizitat în Europa benefice pentru sănătatea respirației

Dacă te preocupă sănătatea respirației tale, cu siguranță te-ai întrebat ce țări intră în top 10 locuri de vizitat în Europa în care poți găsi variante ideale de tratament și relaxare. Multe țări au resorturi și centre care îmbină opțiunile curative cu cele de odihnă și există chiar agenții de turism medical care oferă pachete…

protocol de anestezie generală

Protocol de anestezie generală: ce fac medicii și ce simt pacienții

Pentru intervențiile chirurgicale de amploare, medicii trebuie să urmeze un protocol de anestezie generală,  inducând o formă de comă profundă, cu ajutorul anumitor agenți medicamentoși. Anestezia generală reprezintă cea mai complexă formă de anestezie, efectuată în general în sala de operație, într-o unitate de terapie intensivă sau într-un departament de urgență, pentru a permite proceduri…

Slanic Moldova, Romania

Turism medical: 10 destinații din Romania pentru sănătatea respirației

Prin termenul de turism medical se înțelege practica de a călători în diferite zone, în țara de origine sau în afara acesteia, în vederea accesării unor servicii medicale de calitate pentru diferite afecțiuni. De exemplu, vizitarea diferitelor stațiuni balneare pentru a beneficia de tratamente balneoclimaterice este un exemplu de turism medical. Conform Asociației Române de…

oxigenoterapie

Despre oxigenoterapie: ce este și cum o folosești și acasă

Terapia cu oxigen, denumită și oxigenoterapie, reprezintă un tratament medical prin care este furnizat oxigen suplimentar pacienților cu afecțiuni care determină hipoxie.  Aceasta este o stare patologică ce presupune un aport insuficient de oxigen în organism și poate duce la hipoxemie, respectiv scăderea cantității și presiunii oxigenului în sângele arterial.  Terapia cu oxigen medical poate…

concentrator de oxigen

Concentrator de oxigen: principiu de funcționare si informații utile

Un concentrator de oxigen este un dispozitiv medical utilizat pentru administrarea de oxigen persoanelor cu tulburări respiratorii. Bolnavii a căror concentrație de oxigen în sânge este mai mică decât cea normală necesită adesea un concentrator de oxigen pentru a suplimenta gazul care lipsește. Concentratoarele de oxigen filtrează aerul înconjurător, comprimându-l la densitatea necesară și apoi…

anestezie terapie intensivă

Tipuri de anestezie în terapie intensivă

Între anestezie și terapie intensivă există o strânsă legătură, dat fiind ca în secțiile de terapie intensivă sunt tratați pacienții cu intervenții chirurgicale majore, care necesită un management riguros al durerii și al traumei. Mulți cred că anestezia reprezintă doar inducerea starii de somn profund, astfel încât bolnavul sa nu aibă nici un disconfort în…

Girl patient lying in a hyperbaric chamber.

Ce este camera hiperbară și când este folosită

În ultima perioadă, am auzit din ce în ce mai des despre camera hiperbară și oxigenoterapia hiperbară. În contextul pandemiei COVID-19, a apărut un interes suplimentar pentru acest tip de terapie alternativă, care pare a fi o soluție eficientă și non-invazivă pentru tratarea infecției acute, dar și pentru recuperarea post-infecție. Oxigenoterapia în camera hiperbară are…

The doctor puts on gloves against the background of a ventilator. Unrecognizable photo. Copy space.

Instalație oxigen medicinal: ce trebuie să știe cadrele medicale

Orice cadru medical care lucrează la terapie intensivă sau în sala de operații este conștient ce importanță majoră are o instalație de oxigen medicinal. Oxigenul este cunoscut ca unicul element care susține respirația, încă din 1800, iar la începutul secolului XIX a fost pentru prima oară folosit în domeniul medical. Cu toate acestea, au trecut…

2017-04-05, Belarus, Grodno, Regional cardiac hospital. Emergency patient in critical state with intraaortic balloon pump and extracorporeal circuit hemodialysis assist. Editorial content.

Ce înseamnă terapie intensivă? 7 reguli pentru un salon care nu pune în pericol viețile pacienților

Ce înseamnă terapie intensivă? Pacienții din secțiile de terapie intensivă sunt extrem de vulnerabili, din cauza condiției critice în care se află. Ei sunt complet dependenți de echipa medicală pentru orice activitate, fie că este vorba de monitorizarea parametrilor, administrarea medicației, suportul continuu, folosirea echipamentelor specifice, hrănire sau nevoile zilnice de îngrijire. Mulți dintre ei…

Instalatii-de-oxigen-in-spitale-ce-trebuie-sa-stie-pacientii

Instalații de oxigen în spitale: ce trebuie să știe pacienții

Oxigenul medical este foarte important în spitale, pentru tratamentul pacienților și pentru susținerea funcțiilor vitale în cazul anumitor bolnavi. Tocmai de aceea este esențial să existe un sistem de furnizare a oxigenului eficient și sigur. Consecințele rezervelor insuficiente sau funcționării defectuoase a instalațiilor de oxigen pot fi dezastruoase. Atât furnizorii de gaze medicale, cât și…