Beneficiile salinei: cum ajută o cură de aerosoli sănătatea organismului

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Salinoterapia reprezintă o metodă eficientă de tratament pentru o serie de afecțiuni, beneficiile salinei fiind recunoscute mai ales în cazul anumitor boli respiratorii. Inhalarea aerosolilor salini (haloterapia uscată) sau absorbția lor prin piele (haloterapia umedă) sunt principalele modalități prin care sarea pătrunde în organism, contribuind la îmbunătățirea respirației.

,,Efectele benefice ale peșterilor de sare, primele saline naturale, au fost descoperite și confirmate de-a lungul timpului. Istoria consemnează că refugiații adăpostiți în peșteri de sare în timpul invaziilor europene din Evul Mediu s-au dovedit a fi mult mai rezistenți la frig și au supraviețuit în număr mai mare decât cei care nu au beneficiat de speleoterapie’’ , arată Prof.Dr T.Mihaescu, Medica Academica, citat de Salregia.ro

Haloterapia este considerată azi o terapie alternativă în cazul unor boli respiratorii ca astmul, bronșita sau tusea cronică. Pe de altă parte, medicii avertizează că haloterapia nu este utilă pentru toate afecțiunile respiratorii. Descoperă în articolul de față care sunt beneficiile salinei și ce saline din România sunt în topul turismului medical pentru afecțiuni ale aparatului respirator.

Beneficiile salinei pentru aparatul respirator

Practicată în cadrul salinelor naturale (denumită și speleoterapie, din gr. speleo= peșteră), haloterapia uscată presupune inhalarea particulelor de sare conținute în aerul din salină, aflat în condiții speciale, la temperaturi scăzute (sub 15  grade).

Odată inhalate, aceste particule de sare absorb iritanții, inclusiv alergeni și toxine, din sistemul respirator. De asemenea, au rol în descompunerea și fluidizarea mucusului și reducerea inflamației, determinând eliberarea căilor respiratorii.

Haloterapia poate avea beneficii atât pentru afecțiuni respiratorii, cât și pentru probleme ale pielii și alergii.

Sarea este un ingredient natural și sigur, iar inhalarea/absorbția sa în organism nu provoacă efecte secundare notabile, atâta timp cât nu există anumite afecțiuni, precum hipertensiunea arterială.

Sarea acționează ca:

  • Mucolitic: curăță mucusul din căile respiratorii
  • Antibacterian: ajută la prevenirea infecțiilor aparatului respirator
  • Antiinflamator
  • Stimulator al imunității
  • Antialergic

Cercetările au descoperit că, datorită acestor proprietăți, haloterapia poate fi utilizată ca parte a tratamentului pentru:

  • Infectii pulmonare
  • Infecții ale gâtului sau faringită
  • Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)
  • Probleme de respirație legate de fumat
  • Alergiile respiratorii
  • Astm
  • Bronşită
  • Răceală sau tuse
  • Pneumonie
  • Sinuzita
  • Rinite
  • Amigdalită
  • Fibroză chistică

Haloterapia poate fi folosită și pentru a trata problemele de respirație cauzate de COVID-19, îmbunătățind respirați, implicit cantitatea de oxigen din sânge.

Unele studii au arătat beneficiile haloterapiei în cazul pacienților cu Boala Pulmonară Obstructivă Cronică, această metodă alternativă având efecte benefice în ameliorarea simptomelor cronice (tuse, dificultăți de respirație) și a calității vieții în general. Conform unei cercetări din 2014, beneficiile salinei se datorează răspunsului antiinflamator și antialergic determinat de particulele de sare, haloterapia uscată fiind recomandată pentru persoanele cu astm sau cu bronșită cronică.
Un studiu a constatat că 72% – 87% dintre persoanele cu patologie nazală au beneficiat de ameliorări după terapia cu sare. 60% dintre cei cu sinuzită cronică și 90% dintre cei cu sinuzită acută au observat îmbunătățiri. Într-un alt studiu, terapia cu aerosoli salini a îmbunătățit drenajul în 85% din cazurile de astm bronșic moderat și 97% din cazurile cu bronșită cronică.

Pentru ca salinoterapia să fie eficientă şi pentru ca rezultatele să se menţină pe termen lung, se recomandă expunerea la atmosfera din salină timp de 40 de minute pe zi, în cure de minimum două săptămâni . Cura poate fi repetată la fiecare şase luni sau ori de câte ori este necesar. 

Pe lângă salinele naturale, există amenajate și halocamere cu microparticule de sare, unde pacienții pot beneficia atât de haloterapie uscată, indicată mai ales pentru afecțiunile respiratorii, cât și de haloterapie umedă, utilă și în cazul afercțiunilor de piele.

Aerul din salină: beneficii

Beneficiile salinei se datorează aerului cu totul special conținut în acest mediu natural. Aerul din salină are o puritate ridicată, este lipsit de polunați și de alergeni. Cristalele de sare din aer captează diverse particule, astfel încât aerul devine curat și sănătos, oferind echilibrul necesar sistemului imunitar. Ionii negativi din aerul salin au efect de detoxifiere a sângelui, prevenind răspândirea infecțiilor și inflamației.

Potrivit specialiştilor, calităţile terapeutice ale aerului din saline se datorează în mare parte aerosolilor. Ei sunt alcătuiţi din particule foarte fine de minerale cu efect curativ, care plutesc în aer, fiind uşor de inhalat până la nivelul plămânilor. Sursa aerosolilor din saline sunt chiar pereţii de sare.
Prin inhalarea aerosolilor salini, în mod natural de către pacient, aceștia se depun parțial pe căile respiratorii superioare, parțial în organele inferioare ale aparatului respirator (laringe, bronhii, alveole pulmonare) și realizează o acțiune de:

–  fluidizare a mucusului,

– eliminare a toxinelor, a impurităților și majorității microorganismelor care provoacă boli ale aparatului respirator,

– refacere a elasticității membranelor celulelor, ducând astfel la curățarea căilor respiratorii de focarele de infecție

Aerosolii pot fi absorbiți și prin pielea expusă aerului din salină, ajutând în felul acesta la tratarea unor afecțiuni ale epidermei.

Aerosolii  conținuți în aerul din salină sunt microparticule solide, lichide sau gazoase, aflate in suspensie in atmosfera. Acestia pot ramane in atmosfera de la cateva ore pana la durate de ordinul zilelor, saptamanilor sau chiar anilor; durata fiind conditionata de umiditate, temperatura, miscarea aerului, presiune.

Specialiștii au descris multiple beneficii ale aerului cu sare din saline, printre care:

-efect bacteriostatic, mucolitic și antiinflamator

– efect antialergic, hiposensibilizare locală

– efecte de stimulare a sistemului imunitar

– mecanism de acțiune antistres prin inducerea unei stări de relaxare și combaterea stresului

– favorizarea expectorației prin creșterea cantității de spută și a secrețiilor la nivelul tractului respirator; creșterea productivității tusei

Beneficiile salinei: Salinele din România

România este avantajată ca locație de speleoterapie, datorită numărului mare de saline naturale, care nu sunt doar obiective turistice, ci au efecte curative recunoscute. Dacă vrei să te bucuri de beneficiile salinei, ai la dispoziție cel puțin  locații unde poți trata probleme respiratorii cronice, alergii, probleme de piele,  probleme imunitare, probleme neurologice, etc.

Cele mai cunoscute și vizitate saline din România sunt:

Salina Slănic Prahova

Salina Slănic este vestită, fiind cea mai mare nu numai din România, ci și din Europa.  Aceasta reprezintă o exploatare minieră a sării aflată în stațiunea Slănic, Județul Prahova, cu un masiv de sare de 5-6 km. Salina are o importanță istorică, începuturile ei datând încă din vremea spătarului Mihail Cantacuzino (1686). Localitatea Slănic Prahova primește atestatul de stațiune balneară în anul 1853, fiind cunoscută ca fiind una dintre cele mai importante atracții turistice din zona Prahovei. Mina Unirea, deschisă în 1943 a fost exploatată până în 1972 și, de atunci, este deschisă circuitului turistic. Are o adâncime de peste 200 de metri, iar înălțimea camerelor este de circa 55 de metri. În interiorul salinei, există locuri special amenajate de agrement, Sala Genezei (cu statuile lui Traian și Decebal, precum și busturile lui Burebista și Mihai Eminescu), precum și spații de tratament. În salină există un spaţiu delimitat, dotat cu paturi, scaune, mese, unde vizitatorii cu afecţiuni respiratorii pot petrece câteva ore în linişte.

Sursă foto: shtiu.ro

Salina Turda

Această salină se află în zona Durgău- Valea sărată, din Turda, județul Cluj. Salina Turda este inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, exploatările de sare din această zonă datând de sute de ani, mina de la Durgău- Turda fiind menționată explicit în documente încă din secolul XIII. În anul 1932, existau în Turda mai multe mine de sare, dar Salina a fost închisă definitiv din cauza dotărilor primitive și randamentului scăzut. În 1992, Salina Turda este redeschisă, în scop turistic și curativ, fiind vizitabilă pe tot parcursul anului.

Salina Turda deține în prezent săli de tratament, un amfiteatru, săli de sport, dar și o „roată panoramică”, de unde se pot admira stalactitele dăin sare

Salina Praid

Aceasta este o salină din județul Harghita, în bazinul munților Gurghiului, atestată încă de la 1200 și exploatată intensiv din secolul XVIII. În 1980, în salina Praid s-a deschis o bază de tratament. Este una dintre cele mai vizitate saline din România, la fel ca și Salina de la Slănic Prahova.  În urma extragerii sării, s-au format goluri subterane de mari dimensiuni, unde s-a individualizat un microclimat de salină, cu temperaturi relativ constante, între 14-16 C, umiditate scazută 66-70% și presiune atmosferică mai mare decât la suprafață, în medie de 735-738 mmHg. Aerul este puternic ionizat, deosebit de eficient in tratarea afectiunilor respiratorii. Baza de tratament, aflată la „orizontul 50”, la o adâncime de 120 m, are o lățime de 20 m, o înălțime de 14 m și o lungime de mai multe sute de metri. Salina este amenajată cu spații de recreere, locuri de joacă pentru copii, restaurant, toalete, capelă pentru rugăciune, internet-cafe și un muzeu.

În salina Praid se efectuează un tratament subteran speleo- și climatoterapeutic, ca metodă simplă și eficientă de ameliorare a stării bolnavilor suferinzi de boli ale căilor respiratorii, de menținere și refacere a tonusului sistemului nervos vegetativ.

Salina Cacica

Aceasta reprezintă o mină de sare din localitatea Cacica, județul Suceava, cu importanță arheologică, de vreme ce aici a existat una din cele mai vechi exploatări de sare din Europa. Salina propriu-zisă s-a deschis spre exploatare  în anul 1791. În anul 2003, a avut loc un program de închidere și ecologizare a minei Cacica, Zona turistică a minei poate fi accesată prin coborârea a 192 de trepte, dispuse în spirală, înconjurând puțul principal. Temperatura în interiorul salinei este de circa 10 grade Celsius. Aici pot fi vizitate un Muzeu al Sării, capela romano-catolică Sf. Varvara,capela ortodoză, lacul sărat, sala de dans si Grota piticilor. Și la Cacica turiștii pot simți beneficiile salinei, inhalând aerosoli și bucurându-se de aerul nepoluat, dar nu există zone destinate special tratamentului, ca în alte saline.

Salina Ocna Mureș

Salina Ocna Mureș este o unitate minieră din Ocna Mureș, județul Alba, aparținând Societății Naționale a Sării. Zăcământul de sare a fost exploatat încă din epoca bronzului, continuând în perioada dacică și romană, fiind menționate exploatări de sare în această zonă pe Harta Iosefină, a Transilvaniei, în anii 1769- 1773. Începând cu anul 1791, au fost deschise în această zonă o serie de mine de sare, în Mina Regele Mihai fiind testată subterană o sondă-pilot. Zona este vestită și pentru că aici au avut loc mai multe catastrofe miniere, care au distrus o bună parte din galerii și utilajele folosite, Salina nu se poate vizita, dar apele clorosodice balneare provenite din salină au fost utilizate pentru diferite tratamente.

Salina Târgu Ocna

Salina Târgu Ocna este situată în localitatea cu același nume, din județul Bacău, la distanță de 18 KM de Stațiunea Slănic Moldova. Din punct de vedere geografic se află în masivul de sare Vâlcele-Slatinele. Salina a fost atestată documentar în anul 1380, într-un hristov domnesc.  Salina Târgu Ocna se întinde pe o suprafață de 8.900 mp, având adâncimea pe verticală de 240 m, iar temperatura medie de 12 grade Celsius. Caracteristicile benefice ale salinei sunt: temperaturile cu variații minime, valorile umidității relative a aerului cu variații sub 10%, variația extrem de redusă a cantității de oxigen, precum și a aerosolului salin, absența totală de alergeni, vitezele extrem de reduse ale curenților de aer etc. Aeropoluantii lipsesc, aerul având un grad ridicat de puritate, indiferent de anotimp. Programul de activități la Salina Târgu Ocna include: plimbări, odihnă, alergări, gimnastică medicală generală și respiratorie, jocuri sportive și distractive etc. Puteți beneficia de terenuri de sport, biliard și spații de joacă etc. De asemenea, puteți vizită Muzeul Sării și diferite expoziții de pictură și sculptură, sala de spectacole și conferințe „Florin Piersic”, lacul sărat și cascadă. Într-una din galeriile salinei se află Biserica „Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor”. Această este singură biserica din Europa realizată integral din sare și amplasată la adâncimea de 200 m.

Salina Ocnele Mari

Salina Ocnele Mari, una dintre cele mai vechi mine de sare din țara noastră, se află în localitatea Ocnele Mari, din județul Vâlcea, la mai puțin de 10 kilometri de municipiul Râmnicu Vâlcea. În anul 1912, localitatea a început să fie amenajată ca stațiune balneară și turistică. Locul este vizitat anual, de nenumărați turiști, pentru aerul salin, ștrandurile cu apă sărată și nămolul sapropelic. Salina Ocnele Mari, renumită pentru aerul salin, a fost amenajată, ca punct turistic, în anul 2009, apoi în anul 2015.

La 30 iunie 2015, vechiul traseu turistic din Salina Ocnele Mari a fost închis, Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea oferind publicului un nou traseu turistic, de patru ori mai mare decât cel vechi, întins pe o suprafață de aproximativ 50.000 metri pătrați. Zona de vizitare, amenajată la o adâncime de aproximativ 100 de metri sub nivelul solului, are o înălțime de aproximativ 70 de metri, cu o temperatură interioară de 12-15 grade Celsius.

Noul traseu turistic, mult mai diversificat, cuprinde zona culturală, zona sportivă, zona de distracţie pentru copiii, zona de tratament, zona de distracţie, precum și o biserică, un restaurant, o cramă, o sală de ședințe etc. Cea mai dezvoltată zonă rămâne însă cea sportivă, care cuprinde terenuri de tenis, fotbal, baschet şi alte sporturi, la mărimea standard pentru competiţiile naționale. De asemenea, în salina Ocnele Mari există o biserică ce poartă hramul Sfânta Varvara şi Sfântul Gheorghe.

În interiorul bazei turistice sunt amenajate și spaţii pentru relaxare, gimnastică și tratament. Aici, turiștii se pot bucura de beneficiile salinei din punct de vedere terapeutic, de efectele bactericide ale sării, de aerosolii salini benefici pentru tratamentu disfuncțiilor și bolilor respiratorii.

Salina Ocna Dej

Aceasta este o veche unitate minieră din județul Cluj, aparținând Societății Naționale a Sării, exploatările de sare practicându-se în această zonă încă din antichitate. Începând din Evul Mediu târziu, aici au fost deschise mai multe mine,  din care în prezent mai este funcțională doar o singură mină, Mina Transilvania. Obiectul de activitate al Salinei Ocna Dej este extragerea, prepararea și comercializarea sării geme. Pe locul unor foste exploatări de sare surpate s-au format lacuri antroposaline. Ca obiectiv turistic, în mina Transilvania se poate vizita biserica de cult ortodox, cu hramul Sfânta Muceniţă Varvara, protectoarea minerilor, aflată la o adâncime de aproximativ 80 m. Biserica a fost sfinţită în anul 2000 şi are o capacitate de aproximativ 300 locur. Există, de asemenea,o zonă de agrement, cu teren de fotbal și tenis, tobogane și leagăne. Se pot face și aici inhalații de aer sărat, dar nu există amenajate zone speciale de tratament.

Cea mai bună salină din România pentru tratament

Mai multe saline din România își pot disputa titlul de cea mai bună salină pentru tratament, trei dintre ele fiind cu adevărat remarcabile.

Salina Slănic

Mulți consideră că în salina Slănic poți respira cel mai pur aer din lume, cu puternice efecte vindecătoare. Temperatura constantă din salină, care nu depășește 13 grade, precum și umiditatea mai mare de 60% sunt, de asemenea, benefice. Specialiștii spun că  în Salina Slănic compoziția aerului este foarte bogată în ioni de sodiu, formând un microclimat special eficient în tratarea bolilor respiratorii. 

Salina este benefică în tratarea problemelor respiratorii, bolilor cronice ale aparatului respirator, dar și patologia cronică din sfera ORL (rino-sinuzitele cronice, laringo-traheo-bonșitele).

Printre beneficiile salinei Slănic poate fi menționat și tratamentul altor boli:

  • reumatisme cronice degenerative și inflamatorii, reumatismul abarticular;
  • bolile neurologice (hemipareza, para- și tetrapareza, pareza periferică, neuropatiile periferice);
  • bolile metabolice și de nutriție (guta, obezitatea);
  • bolile dermatologice (psoriazisul);
  • bolile endocrine (hiposecrețiile glandulare);
  • depresiile, nevrozele, anxietatea;
  • bolile ginecologice inflamatorii.
  • depresia sau anxietatea

De asemenea, întreaga stațiune Slănic Prahova are un rol curativ, fiind o stațiune de tratament balnear bogată în izvoare de apă minerală, unde pot fi efectuate proceduri precum:

  • aplicări de nămol
  • băi cu ape minerale
  • electroterapie

În stațiune se află un sanatoriu creat prin transformarea unei mine de sare veche (Mina Unirea) unde se face tratament al bolilor respiratorii prin microclimatul de aer sărat.

De asemenea, sunt amenajate plaje şi terase, complexe pentru băi modernizate.

Stațiunea are izvoare cu ape minerale tămăduitoare.

Salina Turda

În cadrul Salinei Turda există zone speciale de tratament, unde turiștii pot beneficia de terapii țintite către diferite afecțiuni (respiratorii, ginecologice, dermatologice, etc)

Salina Turda are un microclimat şi factori sanogeni care oferă condiţii optime de aplicare in terapiile recuperatorii ale diferitelor afecţiuni interne cât şi in profilaxie şi sanogeneză. Condiţiile specifice benefice sunt urmatoarele:
– temperatura constantă a aerului, relativ scazută oscilând intre 11-12 gr C in toate punctele si etapele de determinare, permite procesul de adaptare şi aclimatizare a organismului;
– umiditatea relativă de asemenea cu variaţii minime cu valori cuprinse intre 78-82% la intrarea în salină şi valori medii intre 73-80% in diferite săli, cu efecte benefice asupra căilor respiratorii permiţând aparatului mucociliar să lucreze optim in atmosferă saturată şi la temperatura corpului;
– prezenţa aerosolilor de sare sub formă de particule solide;
– aeroionizarea cu ioni mici in cantităţi variabile cu predominanţa ionilor pozitivi;
– concentraţia alergenilor este practic zero la care se adaugă lipsa aeropoluanţilor şi germenilor patogeni;
Îndicațiile terapeutice în Salina Turda cuprind:
– rinita alergică, rinosinuzita cronică;
– hipertrofie amigdaliană, vegetaţii adenoide (polipi);
– infectii respiratorii repetate (angine, faringite, traheo-bronsite, pneumonii, rinoadenoidite repetate în antecedente);
– astm bronşic nonalergic / intrinsec / nonatopic şi astm bronşic alergic / extrinsec / atopic, forme asimptomatice sau simptomatice uşoare şi moderate;
– bronşita cronică alergică, bronşita cronică obstructivă;
– bronhopneumopatie cronică obstructivă.
– afecţiuni cutanate: eczemă, dermatite atopice.

Salina Praid

Și în cadrul Salinei Praid sunt organizate zone pentru speleoterapie si climatoterapie, foarte utile in cazul bolilor cailor respiratorii (boli astmatice, bronsitice si alergice). Renumită pentru efectele curative pe care aerul din salină le are asupra organismului, mina arată ca un mic oraș situat la 120 metri adâncime, în inima muntelui.

Durata tratamentului este de circa 18 zile. Acest tratament subteran se desfasoară în spații aflate la o adancime de 120m de suprafață. În timpul petrecut in subteran se recomandă si gimnastică condusă de un cadru specializat, plimbări si dozarea efortului fizic.

În urma analizelor realizate de experţi, efectul terapeutic al salinei se regăseşte în următorii factori:

  • Aerul subteran pur, lipsit de alergeni, o caracteristică a microclimei peşterilor şi a orizonturilor de mină închise exploatării.
  • Temperatura de 16 grade Celsius este constantă în mare parte a aerului favorizează şi ea turismul balneoclimateric.
  • Aerosolii reci 
  • Concentraţia ridicată de dioxid de carbon a aerului
  • Ionizarea negativă ridicată din unele grote subterane este extrem de mare, în comparaţie cu ionizarea de la suprafaţă
  • Circulaţia scăzută a aerului este insesizabilă pentru organism, iar astfel nu provoacă senzaţia de frig. .
  • Valoarea scăzută a PH-ului din aer duce la micşorarea florei bacteriale.

Factorii climatici din această staţiune au numeroase indicaţii terapeutice precum:

  • astm bronşic (extrinsec, intrinsec, mixt); 
  • bronşită
  • sinuzită
  • emfizem pulmonar obstructiv,
  • silicoză,
  • bronşiectazie
  • angine,
  • faringita,
  • traheobronşita,
  • pneumonie

Beneficiile salinei în cazul altor afecțiuni

„Salinoterapia a ajuns să fie utilizată la scară largă, cu precădere pentru tratarea şi recuperarea persoanelor cu astm bronsic, cu bronşite cronice, cu sinuzite, dar şi a celor cu dermatite alergice sau cu psoriazis, dovedindu-şi eficienţa şi în terapia rănilor şi a arsurilor”, spune medicul primar balneofizioterapie şi recuperare medicală Georgiana Tache de la Centrul „Medical Care” din Bucureşti, citat pe salinarespiro.ro.

Printre beneficiile salinei diferite de cele respiratorii poate fi menționat ccă stimulează imunitatea şi tratează insomniile. Pe termen lung, această terapie tonifică organismul şi îl protejează de infecţii. De asemenea, inhalarea aerosolilor din saline reglează metabolismul şi ajută la tratarea unor probleme cauzate de stres precum tulburările de somn şi anxietatea.

Particulele mici de sare utilizate în haloterapie pot ajuta la repararea celulelor pielii și la protejarea pielii de îmbătrânire și infecții. Această terapie poate fi utilizată pentru a trata:

  • Acnee și rozacee
  • Alergii cutanate
  • Eczemă
  • Eczemă
  • Psoriazis
  • Dermatită
  • Infecție fungică, cum ar fi onicomicoza
  • Riduri și semne de îmbătrânire a pielii

Unele persoane susțin, de asemenea, beneficiile salinoterapiei în caz de depresie sau anxietate.ș

â

Riscuri și efecte secundare ale salinoterapiei

Deși este sigură pentru majoritatea oamenilor, haloterapia din saline are şi contraindicaţii, nefiind recomandată, de exemplu, persoanelor cu tuberculoză pulmonară, celor cu micoze la nivelul plămânilor sau celor cu cancer pulmonar.

„Trebuie să mergem la salină, dar nu în orice situaţie. Este extrem de important ca atunci când ne propunem să mergem la salină în scop curativ şi nu în scop turistic totodeauna trebuie să cerem avizul medicului de familie sau medicului specialist. În primul rând, atrag foarte serios atenţia asupra suferinzilor de boli pulmonare infecţioase şi aici mă refer la tuberculoză – mă refer la micozele pulmonare sau la afecţiuni de tip bronşiectazii sau bronhopneumopatii cronice obstructive. Aceste persoane vor suferi mai rău dacă merg la salină decât dacă stau liniştite pe malul mării sau se plimbă pe munţi”, avertizează  medicul Sorin Cadar într-un interviu de pe digi24.ro

”Tratamentele balneare în saline sunt contraindicate şi persoanelor diagnosticate cu cardiopatie ischemică, cu hipertensiune arterială netratată, epilepsie, claustrofobie şi femeilor însărcinate în ultima lună de sarcină. De asemenea, bolile contagioase trebuie tratate înainte de a face salinoterapie”, specifică medicul Georgiana Tache.

Haloterapia trebuie evitată și în caz de hipertiroidism, tulburări ale sângelui, cum ar fi anemia, hemofilia sau problemele de coagulare, la persoanele cu răni deschise sau febră.  

Alte contraindicații:

  • vârsta sub 3 ani şi peste 65 de ani;
  • afecţiuni digestive – gastrita acută hiperacidă, hepatita acută, colecistita acută;
  • afecţiuni renourinare acute, litiaza vezicală/ renală;
  • diabet zaharat decompensat;
  • colagenoze, afecţiuni reumatismale acute/ cronice în puseu inflamator;
  • afecţiuni neurologice periferice şi centrale (traumatism craniocerebral, abces cerebral, accident vascular cerebral, scleroză multiplă, scleroză laterală amiotrofică, epilepsie);
  • postoperator pentru o perioadă de 1-2 luni.

Surse: