Turism medical: 10 destinații din Romania pentru sănătatea respirației

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Prin termenul de turism medical se înțelege practica de a călători în diferite zone, în țara de origine sau în afara acesteia, în vederea accesării unor servicii medicale de calitate pentru diferite afecțiuni. De exemplu, vizitarea diferitelor stațiuni balneare pentru a beneficia de tratamente balneoclimaterice este un exemplu de turism medical. Conform Asociației Române de Turism Medical în această formulare termenul de ”turism” nu ar trebui accentuat, el fiind folosit pentru a desemna faptul de a călători în alte localități decât cea de proveniență. Accentul trebuie pus pe procedurile medicale pe care pacienții doresc să le acceseze în locațiile în care se deplasează.

”Importanța turismului medical …ar trebui sã fie axatã pe primirea asistenței medicale de înaltã calitate și apoi pe recuperarea supravegheatã la un nivel responsabil înainte de a cãlãtori înapoi spre casã.”, se arată în Ghidul Asociației Române de Turism Medical.

Descoperă mai jos cele mai importante 10 destinații de turism medical din România, unde poți merge pentru ameliorarea problemelor respiratorii.

Ce înseamnă turism medical

O definiție dată pe site-ul Catalog Med Tur spune că turismul medical reprezintă ”călătoriile în scop medical făcute de către o persoană în afara zonei în care locuiește. Putem să ne referim la alt oraș, la altă țară sau chiar la alt continent și în funcție de tipul intervenției, pacienții pot îmbina tratamentul cu turismul de relaxare sau cel cultural.”

Principalele motive pentru care o persoană apelează la turism medical pot fi reprezentate de:

  • faptul că un anumit tratament nu este disponibil în locul de reședință
  • pot fi accesate servicii medicale sau pachete de sănătate la prețuri mai accesibile decât în spitalele mari din orașe sau din anumite tări (un exemplu îl reprezintă serviciile stomatologice care sunt mult mai ieftine în țări ca  România, Ungaria, Bulgaria față de țările din vestul Europei; în plus, aceste servicii nu sunt incluse în pachetul de asigurări de sănătate, de aceea mulți clienți din vest pot veni să caute serviciile de stomatologie accesibile din țările menționate)
  • există posibilitatea de a obține anumite servicii mai rapid, ocolind listele de așteptare din spitale

Conform hotnews.ro, turismul medical a crescut puternic în România în ultimii ani ajungând la 10% din clienții hotelurilor din orașele mari, nemaivorbind de stațiunile balneoclimaterice, unde vin turiști special pentru a beneficia de diferite tratamente și proceduri medicale.

10 destinații din România pentru sănătatea respirației

În ceea ce privește sănătatea sistemului respirator, România beneficiază de o serie de stațiuni balneoclimaterice unde bolnavii pot primi tratamente complexe, pe baza recomandărilor medicilor specialiști, în urma unor evaluări amănunțite și în funcție de afecțiunea implicată. Apele minerale naturale au proprietăți deosebit de utile pentru ameliorarea suferințelor respiratorii, cum ar fi caracteristicile lor antiinflamatorii și antiseptice. Tratamentele cu ape minerale presupun băi, inhalații, pulverizații sau aerosoli. Astfel, pentru afecțiunile respiratorii se recomandă inhalații sau aerosoli cu ape sulfuroase, bromurate, iodurate sau clorurosodice. De exemplu, apele minerale ce conțin sulf au proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene, reducând infecțiile repetate ale tractului respirator. Tehnicile de kinetoterapie,  fizioterapie și gimnastică respiratorie aplicate în cadrul unor pachete de servicii balneoclimaterice aajută la îmbunătățirea respirației și au efecte bronhodilatatoare, de curățare a tractului respirator și prevenire a inflamațiilor.

Apele minerale naturale, cu virtuțile lor terapeutice, duc la ameliorarea durerilor în diferite patologii. Acestea se pot administra atât în cură internă (crenoterapie), dar și în cură externă (băi la cadă și bazin, sub formă de pulverizații și aerosoli, injecții intramusculare…Stațiunea balneară se alege în funcție de tipul de afecțiuni de care suferi, la indicația medicului de familie și/sau a medicului specialist. În România avem locuri care fac minuni…Tușnad, Vatra Dornei, Băile Govora, Sovata, Băile Herculane, Călimănești, Techirghiol.”, arată medicul balneolog Suzana Pretorian pe mediafax.ro

Iată care sunt 10 dintre cele mai renumite stațiuni pentru tratamentul afecțiunilor respiratorii, ce pot fi incluse pe o listă a destinațiilor de turism medical:

1. Praid

Staţiunea Praid este situată în depresiune Praid-Sovata pe valea Târnavei Mici , la poalele Munţilor Gurghiului.  În această stațiune se găsește Salina Praid, o salină de adâncime cu microclimat specific, climat stimulativ puternic ozonat.  Această stațiune poate fi o destinație de turism medical pentru persoanele care suferă de astm, bronsite cronice, rinite cronice, sinuzite cronice.

2. Băile Govora


Stațiunea este situată în nord-estul județului Vâlcea și se poate ajunge acolo mergând pe DN67, Râmnicu Vâlcea-Horezu-Târgu Jiu. Băile Govora reprezintă una dintre cele mai bogate stațiuni balneare în ape iodurate și bromurate din Europa.  
La Govora, se folosesc apele minerale de mare concentrație, iodurate, bromurate, sulfuroase, clorurate, sodice și hipertone în tratarea unor afecțiuni respiratorii sau reumatismale, afecțiuni otorinolaringologice; afecțiuni posttraumatice; afecțiuni neurologice periferice și centrale și afecțiuni asociate.

Dintre afecțiunile respiratorii și ORL tratate la Băile Govora pot fi menționate:

  • bronșita cronică;
  • traheobronșite;
  • B.P.O.C.;
  • emfizem pulmonar;
  • bronșiiectazii fără episoade hemoptoice;
  • astm bronșic alergic, infecțios, infecțio-alergic;
  • rinosinuzite cronice:
  • sinuzite operate;
  • rinofaringite cronice hipertrofice;
  • laringite;
Sursă foto: balneomedica.ro

3. Slănic Moldova

Parcurgând drumul national 12 A Onesti – Târgu Ocna – Comănesti – Miercurea-Ciuc din localitatea Târgu Ocna se bifurcă DN 12B spre Slănic Moldova, în lungime de 21 km. Stațiunea Slănic Moldova este funcțională din anul 1840, având atunci denumirea de Feredeiele Slănicului, dar primul izvor tămăduitor a fost  descoperit încă din anul 1801. Factorii naturali de cura sunt reprezentați de microclimatul de salină (Salina Tg.Ocna); apele minerale carbogazoase ușor sulfuroase, clorulate, bicarbonate, hipertonice, hipotonice sau oligominerale.
Indicațiile terapeutice vizează afecțiuni ale căilor respiratori, afectiuni digestive, hepatobiliare, ale rinichilor și ale căilor urinare, afecțiuni neurologice periferice, afecțiuni reumatismale.

4. Slănic Prahova

Situată printre dealurile subcarpatice ale Prahovei, Stațiunea Slănic Prahova este renumită datorită virtuților terapeutice ale lacurilor sărate denumite si „băi” (Baia Baciului, Baia Verde, Baia Rosie} precum si datorită salinei de adâncime Unirea. Factorii naturali de cură includ salina de adâncime cu microclimat specific; climat puternic ozonat; cele 7 lacuri sarate;
nămol sapropelic bogat in substanțe minerale și substanțe organice.
Slănic Prahova este o destinație de turism medical pentru persoanele care suferă de afecțiuni respiratorii, afecțiuni reumatismale, afecțiuni ginecologice cronice.     

Sursă foto: lumeasatului.ro

5. Băile Herculane


Este cea mai veche stațiune balneară din România și una dintre cele mai vechi din lume, fiind atestată documentar în anul 153 e.n. Izvoarele au o temperatura între 38 și 53 grade Celsius, iar unele între 46 și 56 grade Celsius. Stațiunea este situată în județul Caraș-Severin, pe Valea Cernei și face parte din Parcul Național Valea Cernei-Domogled.
Principalul factor terapeutic al stațiunii este reprezentat de izvoarele sulfuroase, iodate, bromurate sau bicarbonatate, termo-minerale și cloruro-sodice, indicate atât pentru tratamentele de cură externă, cât și pentru cele de cură internă.
În general, sunt folosite pentru: tratarea unor boli de piele, boli ale sistemului nervos periferic, boli ale aparatului locomotor, intoxicații cu plumb și alte metale grele, boli ale aparatului respirator, afecțiuni ginecologice, boli ale tubului digestiv și ale glandelor anexe, boli de nutriție, afecțiuni metabolice, unele boli ale rinichilor și căilor urinare și afecțiuni post-traumatice.

6. Băile Olănești

Localitatea din județul Vâlcea este supranumită și ”Izvoarele de Aur”, datorită izvoarelor sale minerale iodurate, bromurate, sodice, calcice, sulfuroase și clorurate. Printre afecțiunile ce pot fi tratate la Băile Olănești se numără și cele respiratorii, precum rinosinuzite cronice alergice, bronșita cronică astmatiformă, astm bronșic alergic, noxe profesionale, stări după pneumopatii microbiene netuberculoase sau virolice, bronșite cronice, traheobronșite cronice, bronsectazie.

  • Dintre izvoarele cele mai indicate pentru tratamentul afecțiunilor respiratorii la băile Olănești poate fi menționat Izvorul Imperial cu apă minerală sulfuroasă, clorurată, iodurată, sodică, izotonă ce poate fi utilizată pentru aerosoloterapie în cazuri de:
  • rinosinuzite cronice;
  • faringite cronice;
  • laringite cronice;
  • traheo-bronșite cronice;
  • astm bronșic;
  • bronșită cronică astmatiformă;
  • rinite cronice alergice;
  • pneumoconioze.

 Pe lângă tratamentul cu factori naturali de cură specific stațiunii se mai adaugă și bazele de tratament ce au în dotare instalații și aparatură moderne. Cu ajutorul acestora se realizează proceduri de termoterapie, fizioterapie, mecanoterapie și kinetoterapie. Un tratament complex la Băile Olănești are o durată de 18 zile în cazul curelor terapeutice și de recuperare și de 12 zile în cazul curelor profilactice. Curele se pot realiza anual sau bianual.

 7. Vatra Dornei


Supranumită Perla Bucovinei, Vatra Dornei e situată la 105 km de Suceava și 40 de km de Câmpulung Moldovenesc. Apele de aici sunt, în principal, minerale carbogazoase, feruginoase, slab bicarbonatate, sodice, calcice, magneziene, hipotone. Se găsește și nămol de turbă, transportat de la Poiana Stampei, folosit în tratament atât sub formă de băi de nămol, cât și la împachetări.
Apele de la Vatra Dornei sunt indicate în tratarea unor afecțiuni, precum: boli reumatismale degenerative și diartritice, stări post-traumatice, boli ale sistemului nervos periferic și central, boli endocrinologice, boli ginecologice, boli respiratorii, tulburări nervoase și de metabolism, tulburări digestive, boli ale sângelui.

8. Techirghiol


Situată în județul Constanța, Stațiunea Techirghiol este cunoscută prin faptul că aici se găsește un nămol cu proprietăți vindecătoare reale a multor afecțiuni severe sau mai ușoare. Orașul este situat pe malul lacului Techirghiol, la 16 km de Constanța și 3 km distanță de Marea Neagră.
Lacul Techirghiol este cunoscut pentru calitățile apei sărate și a nămolului sapropelic, folosit în tratarea multor afecțiuni, precum: boli reumatismale degenerative; boli reumatismale inflamatorii; boli reumatismale diartritice; simptome posttraumatismale; boli ale sistemului nervos periferic și central; boli ginecologice; boli de piele; boli ale aparatului respirator; boli cardiovasculare; boli endocrine; pareze; paralizii; sechele poliomielitice.

9. Sovata

Sovata este situată la 15 km de Târgu Mureș și a fost menționată că loc de cură încă din 1597. Renumele stațiunii se datorează lacurilor Ursu, Aluniș, Verde, Negru, Roșu, Mierlei și Șerpilor, care au ape clorurate și sodice. În lacul Roșu, care este format pe un masiv de sare, are loc fenomenul de heliotermie (vara, temperatura apei variază în funcție de acumularea căldurii solare în apă sărată, apă caldă fiind protejată de un strat de apă proaspătă provenită din raulete, care nu se amestecă cu apă sărată, ci se menține la suprafață, acționând că un izolator termic). Acest lucru face că vara temperatura Lacului Ursu, cel mai mare lac heliotermal, să varieze între 10-20°C la suprafață, 30-40°C la adâncimea de 1 m și 40-60°C la adâncimea de 1,5 m.
La Sovata, se tratează cu succes, în principal, afecțiunile ginecologice (insuficientă ovariană, cervicite cronice, metroanexite, sterilitate). Cu o rată de succes mai mică, se tratează și reumatismale degenerative, inflamatorii și abarticulare (artroze, spondiloze, tendinoze, poliartroze), afecțiuni posttraumatice (stări după luxații, entorse sau după operații pe articulații); afecțiuni neurologice periferice (sechele după poliomielita, pareze, polioneuropatii), afecțiuni endocrine (hipotiroidie). Nu în ultimul rând, la Sovata se tratează cu succes diverse afecțiuni respiratorii.

Bolile respiratorii sunt mult ameliorate prin ”Curele antialergie Danubius-Sovata”, care se adresează atât alergiilor respiratorii, cât și infecțiilor respiratorii repetate, inclusiv la copii. Aceste cure de una sau doua săptămâni includ aerosoli și inhalații cu apă sărată, masaj medical, gimnastică respiratorie și de readaptare la efort, oxigenoterapie forte, și, la nevoie, electroterapie și împachetări cu nămol (în caz de asociere a unor afecțiuni ale cutiei toracice)”, arată Suzana Pretorian care este și medic  balneolog în cadrul Danubius Health Spa Resort.

 „Indicațiile principale pentru boli respiratorii sunt rinitele alergice, sinuzitele cronice, laringitele cronice, faringo-amigdalitele repetate, bronșitele astmatiforme sau cronice postinfectioase, stările de hiperreactivitate bronșică postantibioterapie pentru bronșite sau pneumonii infecțioase (tuse prelungită), astm bronșic în afara crizelor, scăderea capacității respiratorii în boli profesionale (expunere repetată la toxice respiratorii – pulberi, gaze, etc)”, adaugă specialista.

10. Călimănești- Căciulata

 Aceasta este considerată cea mai frumoasă dintre stațiunile balneoclimaterice de pe valea Oltului, fiind renumită pentru efectele terapeutice ale apelor sale minerale, pentru bioclimat și pentru multitudinea punctelor de interes turistic din zona. Apele minerale de la Calimenesti au fost folosite de însuși împăratul Franței Napoleon III. Băile Călimănești-Căciulata sunt situate în jud. Vâlcea, la 18 km nord de Râmnicu Vâlcea.
Factorii naturali de cură sunt reprezentați de apele minerale sulfuroase, clorurate, bromurate, sodice, calcice, magneziene. Acestea sunt folosite în tratarea unor afecțiuni ale tubului digestiv (gastrite cronice, colițe cronice); afecțiuni hepato-biliare; afecțiuni renale și ale cailor urinare; afecțiuni metabolice și de nutriție (diabet zaharat, obezitate); afecțiuni reumatismale inflamatorii (artroze); afecțiuni neurologice periferice; afecțiuni respiratorii.

Alte destinații recomandate pentru turism medical, inclusiv pentru afecțiuni respiratorii sunt și Băile Tușnad, Borsec sau Băile Felix.

Cu ce se ocupă o agenție de turism medical

Agențiile care practică turismul medical sau au departamente de turism medical oferă pachete de servicii de tratament și reabilitare medicală pentru diferite afecțiuni, acestea putând varia din punct de vedere al complexității. Unele agenții facilitează un turism medical intern, în special în stațiuni balneoclimaterice, în vreme ce altele pot oferi și pachete internaționale, ce pot include, pe lângă cazare, mese și tratamente,  biletele de avion, obținerea vizelor, servicii de asigurări de sănătate, etc.

Seytour Travel este printre primele agenții care au practica turismul medical, așa cum se arată pe site-ul economica.net.  Pe lângă turismul intern, agențiile care au departamente de turism medical facilitează și accesarea de către persoane din străinătate a serviciilor medicale din țara noastră.

”Cei mai mulţi străini aduşi de agenţia Seytour în România accesează servicii stomatologice, de chirurgie estetică şi plastică, şi de oftalmologie. Străinii aleg să se trateze în România pentru că plătesc, în medie, cu circa 40% mai puţin pentru acelaşi serviciu medical, decât în ţara de origine”, a spus pentru  Andrei Răzvan Nacea, managing director la agenţia Seytour şi purtător de cuvânt ANAT pentru Turism medical pe economica.net

O altă agenție, Travis Tourism acționează că agent de promovare și facilitator de turism medical pentru serviciile de reabilitare medicală oferite de partenerii din domeniul sănătății. Mulre dintre pachetele oferite de  Travis Medical se axează pe tratamente de recuperare, pentru diferite  tipuri de afecțiuni în stațiuni balneare din România.

Multe unități balneare din România se află în apropierea unor obiective turistice, oferind multiple variante de petrecere a timpului liber într-un mod plăcut și interesant, la un tarif extrem de atractiv. Travis Medical poate crea pachete atractive de servicii care, pe lângă tratamentul oferit de clinică de recuperare medicală, să includă și alte servicii turistice în România.”, se specifică pe site-ul Agenției.

Dintre stațiunile balneare recomandate de Travis Medical pot fi menționate Băile Herculane, Călimănești-Căciulata, Vatra Dornei, Sovata, Băile Felix, Băile Tușnad, Borsec etc, multe dintre acestea fiind recunoscute și pentru efectele benefice în ceea ce privește afecțiunile respiratorii.

BalneoMedica este o altă agenție care practică turism medical, oferind pachete în diverse stațiuni balneoclimaterice, dintre care pot fi menționate Băile Olănești, Băile Tușnad, Băile Govora, Băile Herculane, Borsec sau Călimănești-Căciulata. Prețurile pachetelor care includ cazare și tratament variază, în funcție de perioadă, hotel, numărul de nopți,  mese incluse, începând de la 600- 700 de lei pentru 5 nopți în stațiuni precum Băile Tușnad, Băile Govora, Băile Olănești sau Băile Herculane și ajungând la 200- 400 de Euro, în cadrul unor hoteluri care oferă pensiune completă și pachete de tratament.

Pico Mar Travel oferă pachete de tratament pentru afecțiuni respiratorii la Sovata, începând de la 1650 RON/persoană pentru 7 zile, pachetul incluzând, pe lângă pensiune completă, consultație medicală de specialitate și patru proceduri de tratament balnear pe zi.  Alte pachete sunt la Slănic Moldova, Vatra Dornei sau Băile Herculane.

Există, desigur și alte agenții care oferă turism medical specializat, în țară sau în străinătate, de exemplu Meditravel care are legături cu diferite spitale din Europa (în Italia, Austria, Germania sau Franța), dar și din Turcia sau Israel. Medigo Tour, Travel Medical, Eximtur, Marshal Turism, Accent Travel, Euro Travel, Karpaten Turism sau Carpatia Tour au, de asemenea, oferte specifice de turism medical.

Asociația Română de Turism Medical

Așa cum se precizează pe site-ul turismuldesanatate.ro, Asociația Română de Turism Medical este prima asociație non-profit de turism medical ce promovează acest concept atât la nivel național, cât și internațional, și care încearcă să includă România în rândul țărilor cu tradiție în turismul medical.
Din asociație fac parte spitale, clinici, furnizori de servicii medicale, agenții de turism, companii aeriene, companii de asigurări.
Asociația are că misiune creșterea gradului de conștientizare asupra calității serviciilor medicale disponibile în România., calitatea îngrijirii oferite, precum și asupra rezultatelor. 

”Un for reprezentativ pentru circumscrierea turismului medical în ţara noastră este Asociaţia Română de Turism Medical. Din Asociaţie fac parte 136 de spitale şi clinici private şi 206 agenţii de turism, hoteluri, companii aeriene, companii de asigurări, implicate în toate etapele procedurale ale turismului medical în România.”, se arată pe site-ul economica.net.

O altă organizație care promovează turismul medical este Organizația Patronală a Turismului Balnear din România, înființată în 1993 cu scopul principal de susținere a promovării și dezvoltării turismului balnear. OPTBR este membru al Asociației Europene a Stațiunilor balneare.

Asociația Română de Balneologie este, de asemenea, o organizație nonguvernamentală constituită din specialiști în domeniul balneologiei, având printre obiective și promovarea turismului balnear.

Surse: