Concentrator de oxigen: principiu de funcționare si informații utile

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.

Revizuit de Iulia Oprea

Director Healthcare Cluster Central - Linde Gaz România

Peste 10 ani de experiență în industria gazelor medicale și farmaceutice, în managementul și dezvoltarea instalațiilor de gaze medicale în spitale.

 


Un concentrator de oxigen este un dispozitiv medical utilizat pentru administrarea de oxigen persoanelor cu tulburări respiratorii. Bolnavii a căror concentrație de oxigen în sânge este mai mică decât cea normală necesită adesea un concentrator de oxigen pentru a suplimenta gazul care lipsește.

Concentratoarele de oxigen filtrează aerul înconjurător, comprimându-l la densitatea necesară și apoi furnizând pacientului oxigen purificat de calitate medicală.

Conform specificațiilor OMS, ” concentratoarele de oxigen furnizează oxigen suplimentar pentru pacienți cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și, în concentrații mai mari, pentru hipoxemie cronică severă și edem pulmonar. Acestea pot fi utilizate ca tratament adjuvant pentru apneea de somn severă (în asociere cu un dispozitiv CPAP). Concentratoarele de oxigen sunt de obicei utilizate ca surse staționare pentru a furniza oxigenoterapie pe termen lung la domiciliul pacienților”.

Un concentrator de oxigen are un principiu de funcționare relativ simplu,  fiind echipat cu filtre speciale care ajută la eliminarea azotului din aer pentru a asigura livrarea de oxigen complet purificat către pacient. Un astfel de dispozitiv prezintă o interfață electronică pentru utilizator, astfel încât acesta să poată regla concentrația de oxigen și cantitatea în care acesta este furnizat, prin intermediul unei măști de oxigen sau canulelor nazale.  În articolul de față este descris principiul de funcționare al concentratorului de oxigen, modul de utilizare și sunt recomandate modele performante de concentratoare,  pentru o respirație optimă.

Concentrator de oxigen: principiu de funcționare

Un concentrator de oxigen este o soluție mai simplă de furnizare a oxigenului cu puritate ridicată, comparativ cu buteliile de oxigen, care sunt mai greu de utilizat și trebuie umplute periodic.  

Concentratoarele de oxigen nu au limitări de reumplere. Acestea preiau oxigenul din aer însuși, ceea ce permite furnizarea nelimitată de oxigen atâta timp  când este disponibilă alimentarea electircă. Concentratorul de oxigen este o opțiune mai sigură în comparație cu buteliile de oxigen, deoarece buteliile se pot scurge uneori, iar saturația de oxigen crește riscul de incendiu ”, arată dr. Ravi Shekhar Jha, HOD și Senior Consultant Pulmonology, Fortis Escorts Hospital.

Aerul din mediul ambiant are 21% oxigen, combinat cu 78% azot, 1% argon și alte gaze.  În mare, principiul de funcționare al concentratorului presupune preluarea aerului din încăpere, îndepărtarea azotului cu ajutorul unor filtre și furnizarea oxigenului purificat către pacient, prin intermediul măștilor sau canulelor nazale. Separarea gazelor se realizează cu ajutorul unor filtre moleculare speciale care conțin o substanță numită zeolit.

Un concentrator de oxigen poate livra continuu oxigen, la debite între 1 și 5 litri pe minut și la concentrații de oxigen de până la 96%.

Concentratoarele de oxigen pot folosi două tipuri de tehnologie:

  • Adsorbția prin presiune (pressure swing adsorption- PSA)
  • Separarea gazelor prin membrană (membrane gas separation)

Tehnologia adsorbției prin presiune utilizează o sită moleculară pentru a adsorbi gazele, mai precis pentru adsorbția azotului atmosferic  pe minerale zeolitice, la presiune ridicată. Zeolitul poros adsorbe cantități mari de azot, datorită suprafeței sale mari și a caracteristicilor sale chimice. Concentratorul de oxigen comprimă aerul și îl trece peste zeolit, determinând zeolitul să rețină  azotul din aer și lăsând să treacă oxigenul ca gaz primar rămas. Tehnologia PSA este o tehnică fiabilă și economică pentru generarea de oxigen la scară mică sau medie.

Concentratoarele medicale de oxigen sunt utilizate în spitale sau la domiciliu pentru a concentra oxigenul pentru pacienți. Concentratoarele care funcționează prin tehnologia PSA oferă o sursă de oxigen rentabilă și sunt o alternativă mai sigură, mai puțin costisitoare și mai convenabilă la rezervoarele de oxigen criogenic sau la buteliile presurizate.

Există două tipuri de concentratoare disponibile pe piață, în flux continuu și sub formă de impuls. Fluxul continuu de oxigen asigură aceeași cantitate de oxigen în fiecare minut, indiferent dacă pacientul îl inspiră sau nu, în timp ce concentratorul de oxigen cu doză de impuls detectează modelul de respirație și distribuie oxigenul atunci doar atunci când urmează ca pacientul să-l inhaleze.   

Manual de utilizare concentrator de oxigen

Un concentrator de oxigen constă într-un dispozitiv compact care găzduiește un compresor și filtre; un sistem de tuburi; o canulă nazală și / sau mască de oxigen. Unitățile portabile vor include în plus un încărcător și baterii/acumulatori.

Concentratorul atrage aerul din cameră și îl trece printr-o serie de filtre care îndepărtează praful, bacteriile și alte particule. În primul pas al procesului de concentrare, compresorul  împinge aerul într-unul din cei doi cilindri care conțin material filtrant, unde azotul este adsorbit, lăsând oxigen concentrat și un mic procent din alte gaze atmosferice. Simultan, în celălalt cilindru, azotul este desorbit și eliminat în atmosfera. În al doilea pas, funcția cilindrilor este  inversată într-un ciclu temporizat, asigurând un flux continuu de oxigen.

pacientului.

În mare, pașii de utilizare sunt următorii:

  • Concentratorul este setat corespunzător de către un expert
  • Unitatea este conectată la o sursă de alimentare, pornită și debitul de oxigen este ajustat conform prescrierii medicului.
  • I se aplică pacientului o canulă nazală sau o mască conectată printr-un tub la concentrator
  •  Concentratorul este utilizat pentru timpul prescris, de obicei continuu timp de zile sau săptămâni, în funcție de afecțiunea tratată

Un concentrator de oxigen trebuie folosit doar la indicația medicului specialist și nu reprezintă un dispozitiv de susținere a funcțiilor vitale. Acest aparat suplimentează oxigenul în cazul anumitor afecțiuni, dar nu poate asigura oxigenoterapia necesară în condiții grave, care necesită asistare intraspitalicească, eventual ventilare mecanică. În utilizarea concentratorului de oxigen este necesar să se urmeze prescripțiile și sfaturile medicului, pentru a preveni orice potențial risc pentru sănătate.

Concentratorul trebuie verificat la primire pentru a nu exista deteriorări sau deformări, caz în care trebuie contactat furnizorul. Înainte de utilizare, se recomandă să fie lăsat o perioadă (2-4 ore) în mediul în care va fi folosit. De regulă, concentratorul de oxigen este prevăzut cu umidificator, care are rolul de a umezi oxigenul furnizat, pentru a nu usca excesiv mucoasele. Înainte de pornirea concentratorului, se umple bolul umidificatorcu apă fiartă și răcită ori cu apă distilată până la nivelul indicat.

Unele concentratoare de oxigen pot fi dotate și cu nebulizatoare, fiind potrivite pentru pacienții care trebuie să inhaleze diferite medicamente prin aerosol.

Se conectează cablul electric, se pornește concentratorul și se reglează debitul de oxigen cu ajutorul debimetrului, conform prescripțiilor medicului.

Înainte de a utiliza dispozitivul pentru prima dată, este recomandat să se ruleze aparatul pentru 30 de minute fără pacient,  pentru a atinge nivelul concentrației de oxigen 90%. Procedura  trebuie repetată în cazul în care dispozitivul nu este folosit termen de 15 zile sau mai mult

Oxigenul concentrat ajunge la pacient prin diferite dispozitive de inhalare, cele mai uzitate fiind masca de oxigen și canulele nazale.

Tubul de oxigen, masca de oxigen și atomizorul care intră în contact cu pacientul trebuie păstrate curate, dezinfectate și sterilizate. Tubul de oxigen trebuie dezinfectat după fiecare folosire prin ștergerea cu alcool medicinal 75%, sau alte metode de dezinfectare.

Tubul sau masca facială se pot spala o dată pe săptămână cu apă caldă și săpun, iar atunci când persoana este bolnavă, dezinfectarea trebuie făcută mai frecvent. Dacă tubulatura pare deteriorată, este necesar să fie înlocuită.

În cazul în care concentratorul este prevăzut cu umidificator, acesta trebuie curățat  la fiecare 3 zile cu apă caldă și săpun, clătit cu apă fierbinte.

Filtrul concentratorului trebuie curățat o dată pe lună, prin cufundare într-un recipient curat, umplut cu apă și săpun ușor. Poate fi șters cu un prosop pentru a scăpa de murdărie sau praf, apoi clătit sub jet de apă pentru a îndepărta orice reziduu de săpun, așezat pe un prosop uscat și curat și lăsat să se usuce complet la aer înainte de al pune înapoi în concentrator.

Utilizarea oxigenului concentrat, de puritate ridicată, poate fi periculoasă, de aceea trebuie folosit cu precauție, departe de sursele de căldură. Concentratorul de oxigen trebuie păstrat în poziție dreaptă în timpul transportului, pentru a preveni deteriorarea carcasei și trebuie oprit atunci când nu este folosit de pacient, deconectând cablul de alimentare.

Aparatul nu trebuie spălat cu apă și trebuie evitată intrarea sa în contact cu orice lichid. Carcasa dispozitivului trebuie deschisă doar de personal autorizat, în caz de funcționare defectuoasă a aparatului.

Concentratoarele de oxigen pot fi staționare sau portabile, acestea din urmă putând funcționa și cu baterii sau acumulatori. Concentratoarele de oxigen staționare sunt prevăzute cu un tub extensibil (furtun de perimetru), care permite deplasarea pacientului, în timp ce rămâne conectat la sursa de oxigen.

Concentratoarele de oxigen au interfețe digitalizate, cu comenzi simple, care permit fixarea concentrației și debitului de oxigen. Unele sunt prevăzute și cu telecomandă, putând fi manipulate de la distanță. Au un debit de oxigen reglabil (în general între 0,5-5 litri și asigură o concentrație a oxigenului între 93-96%. În general sunt silențioase (zgomot mai mic de 45 decibeli) și de dimensiuni relativ reduse (14-20  kg). Concentratoarele portabile au intre 2-7 kg și o înălțime de maxim 50 cm. Concentratoarele sunt prevăzute cu alarme care sesizează scăderea concentrației de oxigen furnizat sub o limită acceptabilă (de regulă 82-85%)

Afecțiuni care necesită utilizarea concentratoarelor de oxigen

Există multiple motive pentru care medicul poate recomanda folosirea unui  concentrator de oxigen, fie că este vorba de oxigenoterapie pe termen scurt ca în cazul unor probleme acute de respirație, fie de afecțiuni respiratorii cronice, care necesită suplimentarea pe termen lung a oxigenului.

Câteva exemple de afecțiuni acute în care poate fi nevoie de un concentrator de oxigen pe termen scurt sunt:

Astmul

 Această afecțiune este determinată de inflamarea căilor respiratorii, care produc un exces de mucus, ceea ce face ca respirația să devină dificilă. Un  concentrator de oxigen poate fi necesar în timpul unui atac de astm,  pompând niveluri ridicate de oxigen în fluxul sanguin al pacientului, astfel încât să suplimenteze cantitatea de oxigen împuținată de criza de respirație.

Pneumonia

 Pneumonia este determinată de o infecție virală sau bacteriană, care produce  inflamație la nivelul plămânilor, precum și acumularea de lichid, ceea ce îngreunează oxigenarea sângelui. Mulți pacienți cu pneumonie pot avea nevoie de  terapie cu oxigen, care se poate face în cazurile mai puțin severe cu ajutorul unor concentratoare de oxigen.

Sindromul de detresă respiratorie

Aceasta  este o tulburare de respirație care afectează în principal nou-născuții, în special prematurii.  Nou-născuții care suferă de acest sindrom nu au suficient surfactant pulmonar , ceea ce îngreunează activitatea plămânilor și face dificilă respirația.  Folosirea unor concentratoare de oxigen ajută la pomparea oxigenului în sângele și plămânii bebelușilor, pentru a reduce complicațiile ulterioare.Nou-născuții care suferă de Sindrom de detresă respiratorie au, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta displazie bronhopulmonară, o afecțiune severă care necesită sprijin respirator pe termen lung.

Concentratoarele de oxigen pot fi utilizate pe termen scurt după anumite intervenții chirurgicale, când respirația este mai dificilă și trebuie suplimentată cantitatea de oxigen.

Unele afecțiuni cronice necesită folosirea pe termen lung a concentratorului de oxigen. Dintre acestea pot fi menționate:

Boala pulmonară obstructivă cronică

BPOC provoacă leziuni pulmonare cronice, ceea ce face dificilă absorbția unei cantități suficiente de oxigen și, drept urmare, pot apăarea dificultăți de respirație. Terapia cu oxigen prin intermediul unui concentrator poate ajuta în astfel de cazuri.

Fibroza chistică

Această afecțiune ereditară poate pune viața în pericol, provocând leziuni ale plămânilor și ale altor organe. Este o boală rară,  ce afectează celulele responsabile de producerea de mucus, sudoare și sucuri digestive. Fluidele sunt modificate, devenind mai groase și mai lipicioase, ceea blochează sau micșorează diferitele căi de trecere din organism, respiratorii sau digestive. Întrucât respirația poate fi îngreunată, este necesară furnizarea unei cantități suplimentare de oxigen, ceea ce se poate face prin intermediul unui concentrator de oxigen

Apneea de somn

Apneea în somn se caracterizată prin pauze respiratorii în timpul somnului care se repetă frecvent. Pauzele pot fi cu oprirea respiraţiei (apnee) sau doar cu micşorarea fluxului de aer (hipopnee). De regulă, apneea de somn este folosirea paratului cu presiune pozitivă continuă (CPAP), care este de fapt un ventilator. Prin intermediul unei măşti, pacientul inspiră la nivelul nasului aer sub presiune pozitiva continuă. La pacienții la care apneea de somn este complicată de emfizem pulmonar sau boli obstructive, poate fi necesară suplimentarea oxigenului prin intermediul unui concentrator.

Caracteristici de luat în considerare atunci când cumpărați un concentrator de oxigen

Atunci când se achiziționează un concentrator de oxigen, este necesar să se ia în considerare mai multe aspecte.

În primul rând trebuie verificat care este capacitatea concentratorului și dacă răspunde cerințelor medicale legate de fluxul de oxigen. Un concentrator de dimensiuni mari poate genera o cantitate mai mare de oxigen, dar acest lucru limitează și factorul de portabilitate. Unele concentratoare de oxigen cântăresc 20 de kilograme sau mai mult, în timp ce unele unități portabile au două până la trei kilograme. În general, modelele cu flux continuu sunt destul de grele, în timp ce alternativele cu flux în impulsuri cântăresc foarte puțin.

 În funcție de planul de tratament pe care îl recomandă medicul, unele persoane au nevoie de un concentrator cu flux continuu (care furnizează permanent oxigen,  indiferent de respirație), în timp ce altele pot folosi un concentrator cu doză de puls (care detectează respirația și furnizează oxigen doar în timpul inspirației). Există și modele de concentratoare care pot fi setate fie în flux continuu, fie în puls.

Concentratoarele clasice de oxigen folosesc site moleculare cu două paturi; concentratoarele mai noi folosesc site moleculare cu mai multe paturi. Avantajul tehnologiei multi-pat este dat de disponibilitatea și redundanța crescute, deoarece site-urile moleculare de 10 L / min sunt eșalonate și multiplicate pe mai multe platforme. Cu aceasta, se pot produce peste 960 L / min. Timpul de creștere – timpul scurs până când un concentrator cu mai multe paturi produce oxigen la o concentrație> 90% – este adesea mai mic de 2 minute, mult mai rapid decât concentratoarele simple cu două paturi.

În funcție de nevoia de oxigen, de locația unde este ținut concentratorul și de necesitățile de deplasare ale pacientului, se poate opta pentru un concentrator staționar sau unul mobil.

Concentratoarele de oxigen staționare au o serie de avantaje, putând fi folosite la domiciliu, iar fluxul de oxigen este adaptat în funcție de recomandările medicului și necesarul de oxigen al pacientului. Un concentrator de oxigen staționar are un design compact și nu ocupă mult spațiu, necesită un consum redus de energie și este dotat cu un recipient de umidificare pentru o protejare suplimentara a cailor respiratorii.

Concentratoarele de oxigen portabile  au avantajul mobilității,  sunt mult mai usoare si discrete, ideale pentru persoanele cu  un stil de viata activ, care călătoresc sau ies zilnic din casă.  Un concentartor portabil este mic si ușor de transportat, dar are nevoie de acumulatori sau baterii, iar fluxul de oxigen furnizat este de regulă mai mic decât la concentratoarele staționare.

La achiziționarea unui concentrator portabil este necesar să se cunoască durata de viață a bateriei și s se asigure baterii de rezervă sau o sursă electrică alternativă, pentru a minimiza consumul bateriilor. Concentratoarele portabile mai grele tind să aibă o durată mai mare de viață a bateriei decât cele mai ușoare, dar concentratoarele mai ușoare sunt mai simplu de transportat.

Un alt aspect care trebuie luat în considerare este cât de mult zgomot însoțește funcționarea concentratorului. Majoritatea  produselor de înaltă calitate sunt destul de silențioase, cu un nivel al zgomotului sub 45 dB, dar pentru persoanele sensibile la zgomote, sunt recomandate modele cu o gamă de sunet între 35-39 dB.

Este important să existe un umidificator anexat concentratorului. Oxigenul suplimentar inspirat determină uscarea mucoaselor nazale, de aceea este necesar să fie umidificat.  

Linde concentrator de oxigen

Concentratoarele de oxigen au devenit indispensabile în această perioadă în care infecțiile respiratorii, în special COVID-10 fac ravagii.

„Aceste concentratoare pot să facă diferenţa între viaţă şi moarte pentru că dacă un pacient cu o formă moderată are insuficienţă respiratorie poate rapid să se degradeze şi să ajungă în Terapie Intensivă. Oxigenoterapia poate să împiedice acest lucru. Nu toţi pacienţii care se internează beneficiază de oxigen şi atunci, pentru a-i ajuta, vrem ca toate paturile să fie acoperite cu oxigenoterapie, pentru că oxigenoterapia face jumătate din tratament. Adică 50% din tratamentul pacienţilor cu COVID necesită oxigenoterapie„, a declarat managerul Spitalului „Victor Babeş” Timişoara, Cristian Oancea, în momentul achiziționării a 18 concentratoare de oxigen de la compania Linde Gaz România, în plină pandemie,în cadrul unui comunicat de pe agerpres.ro

Lider în furnizarea gazelor medicale și industriale, Linde Gaz România pune la dispoziție o serie de echipamente și tehnologii de înaltă calitate, asigurând dotări pentru livrarea oxigenului în spitale, dar și dispozitive care pot fi utilizate la domiciliu, precum concentratoarele de oxigen.

Câteva modele de concentratoare de oxigen pot servi ca orientare pentru pacienții care au nevoie de oxigenoterapie și vor să achiziționeze un produs de calitate superioară.

Concentratorul de oxigen Everflo poate furniza oxigen cu o concentrație între 93-96%, având un debit reglabil, între 0,5 și 5 litri/ minut (LPM), o greutate de 14 kg și un nivel sonor  mai mic de 45 db. Este dotat cu senzor de verificare a concentrației de oxigen care ajunge la pacient, cu avertizare luminoasă și sonoră, sistem de avertizare a avariilor și sistem de reducere a zgomotelor. Posedă filtre bacteriologice și adaptor pentru umidificator încorporat. Acest dispozitiv se eliberează doar pe bază de prescripție medicală și poate fi folosit atât în clinici cât și acasă.

Concentratorul de oxigen Air Sep VisionAire 5 este un concentrator de oxigen de 5 litri ultra compact, ușor și de înaltă performanță. Acesta este recomandat pentru pacienții care au nevoie de oxigenoterapie pe termen lung, la domiciliu, fiind ușor de utilizat, eficient din punct de vedere energetic și putând fi dotat cu un monitor de oxigen, care semnalizează scăderea concentrației sub 82%.

Concentratorul de oxigen portabil ZEN-O lite™ este un dispozitiv mobil, ușor de folosit atât la domiciliu, dar care poate fi utilizat și în deplasări. După încărcarea completă, dispozitivul poate funcționa timp de până la 4 ore cu bateria, la Setarea 2 si 18 respirații pe minut. Este prevazut cu buton pentru a verifica stadiul bateriei. Aparatul se poate folosi în clinici, acasă și este potrivit și pentru utilizarea la bordul aeronavelor. Se poate achiziționa, dar este disponibilă și închirierea.

Concentratorul portabil SimpliGo Mini este un dispozitiv medical de oxigenoterapie portabil, fiabil și ușor de folosit. Oferă până la 4,5 ore de utilizare continuă cu ajutorul bateriei standard. Cântarește doar 2,3 kg cu bateria standard. Oferă maxim 1000 ml oxigen/minut și minim 220 ml oxigen/minut. Puritatea oxigenului este cuprinsă între 87% și 96%, cu o medie de aproximativ 93%. Destinat pacienților care iși doresc un aparat atractiv, baterie externă ușor de îndepărtat, ecran intuitiv ușor de citit și o carcasă puternică, confortabilă.

Precauții și recomandări în folosirea concentratoarelor de oxigen

Utilizarea concentratorului de oxigen se realizează numai la indicația medicului specialist. Acest produs nu poate fi folosit pentru menținerea vieții, este sugerat ca orice pacient care are nevoie de tratament cu oxigen să urmeze sfatul medicului pentru a alege cantitatea necesară și perioada optimă înainte de folosirea acestui aparat.

Principalele recomandări pentru o folosire mai lejeră a aparatului sunt următoarele:

  • Puneti aparatul in locul cel mai potrivit din camera sau langa pacient. Dispozitivul poate fi mutat cu usurinta cu ajutorul rotilor incorporate in carcasa. 
  • Trebuie  sa existe cel putin 30 cm distanță între dispozitiv si orice piesă de mobilier din cameră sau față de  pereți, pentru a evita blocarea în admisie a aerului din mediu la aparat.
  • Nu blocați admisia aerului la concentratorul de oxigen prin orice mijloace. Nu acoperiți concentratorul cu niciun fel de material.
  • Nu asezați aparatul pe o suprafață moale, precum pat, canapea, etc., deoarece aceasta poate bloca fluxul de aer către aparat.
  • Concentratorul de oxigen trebuie utilizat într-un mediu fără praf, uscat sau gaze toxice.
  • În timpul funcționării aparatului nu deschideți capacul din față sau din spate. În cazul unor probleme de calitate nu dezmembrați aparatul. Dacă observați orice fenomen anormal luați legătura cu furnizorul echipamentului
  • Pentru a obține cel mai bun randament și a prelungi durata de viață a aparatului se recomandă ca acesta să nu fie închis și redeschis frecvent, la intervale scurte de timp.
  • Pentru incidente neprevăzute, precum oprirea alimentării cu curent, este necesar ca o rezervă de oxigen comprimat sau baterii/acumulatori în cazul în care concentratorul are prevăzut acest mod alternativ de funcționare  să fie întotdeauna disponibile

Ca măsuri de siguranță se recomandă:

  • Nu fumați in apropierea aparatului atunci când acesta funcționează. Tineti aparatul la distanță de surse de foc și căldură.
  • Nu așezați tubul nazal sub pături sau perne, oxigenul produs de aparat, fără a fi inspirat, poate provoca combustie
  • Păstrati aparatul în poziție verticală, atât în timpul staționării cât și al transportului
  • Este periculos sa folosiți aparatul cu filtrul murdar sau fără filtru. Nu lăsați niciodata aparatul cu filtru umed. Înainte de curățarea plasei de praf, asigurați-vă că aparatul este oprit.
  • Nu folosiți aparatul in timpul baii sau într-un mediu excesiv de umed.
  • Controlați canula nazala in mod regulat pentru a detecta deformările, scurgerile sau spargerea. Inlocuiti periodic canula, mai ales dacă dă semne de deteriorare.
  •  Asigurați-vă de buna funcționare a aparatului pentru evitatea supraîncălzirii.
  • Dacă apar reacții adverse în timpul primirii de oxigen, contactați de îndată distribuitorul aparaturii sau medicul specialist.
  • Tineți aparatul sub supraveghere atunci când este utilizat de către persoane în vârstă, copii sau pacienți cu handicap.

Este posibil ca un concentrator de aer să nu producă suficient oxigen, conform cu cerințele terapeutice, din cauza unor probleme care implică admisia de aer în sistem, funcționarea defectoasă a supapelor de reglare a sitelor sau contaminarea materialelor de filtrare.  Vaporii de apă din aerul din cameră pot compromite, de asemenea, adsorbția azotului în paturile de sită prin pătrunderea prinscurgeri mici în tubulatura internă. În cazul în care patul de sită este mult prea contaminat de vaporii de apă, gazul livrat de concentrator nu va mai fi oxigen de concentrație ridicată ci, pur și simplu, aer din cameră.  

Surse: