Top 10 locuri de vizitat în Europa benefice pentru sănătatea respirației

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Dacă te preocupă sănătatea respirației tale, cu siguranță te-ai întrebat ce țări intră în top 10 locuri de vizitat în Europa în care poți găsi variante ideale de tratament și relaxare. Multe țări au resorturi și centre care îmbină opțiunile curative cu cele de odihnă și există chiar agenții de turism medical care oferă pachete de tratament în funcție de nevoile clienților. Pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii, astfel de locații sunt o oportunitate terapeutică, dar și o ocazie de a descoperi alte locuri, de a se bucura de experiențe aparte și de a-și face noi prieteni. Multe dintre hotelurile cu facilități spa  sau dintre centrele de wellness au pachete de tratament pentru adulți și copii deopotrivă. Acestea pot fi o alegere excelentă pentru familii, dacă cei mici au simptome de astm sau alergii. În unele țări există saline renumite pentru efectele lor benefice în ce privește sănătatea respiratorie, în vreme ce altele au complexe de tip Healing Hotels și resorturi în care se organizează programe de recuperare respiratorie. Descoperă în articolul de față țările care intră în top 10 locuri de vizitat în Europa benefice pentru sănătatea respirației și află care sunt agențiile de turism medical ce te pot ajuta să-ți planifici următoarea călătorie de tratament și relaxare.  

Top 10 locuri de vizitat în Europa pentru tratamente respiratorii

Atunci când vine vorba de sănătatea respiratorie, unele țări din Europa se confruntă cu o adevărată problemă, din cauza nivelului crescut de poluare. Este faimos smog-ul din Marea Britanie, dar și alte țări precum Belgia, Polonia, Cehia, Ungaria, Bulgaria sau România se confruntă cu o rată foarte mare a poluării și cu un număr semnificativ de decese din cauze respiratorii. Este de la sine înțeles de ce unele dintre aceste țări, precum UK, Cehia sau Polonia au dezvoltat adevărate resorturi pentru sănătatea respirației. Pe de altă parte, unele țări, precum Finlanda sau Suedia, sunt considerate printre regiunile cu cel mai curat aer din Europa și pot reprezenta opțiuni foarte bune pentru recuperarea respiratorie.

Tratamentul balnear regulat este indicat pentru aproape toți pacienții cu boli pulmonare cronice. Reabilitarea medicală este indicată pacienților cu pneumonie prelungită, cu BPOC în remisie peste stadiul I, cu astm bronșic în remisie cu insuficiență respiratorie peste stadiul I. Tratamentul în stațiunile balneară cu abordare integrată permite realizarea unei remisiuni durabile fără amenințarea progresiei bolii spre forme mai severe. Pentru pacienții cu manifestări moderate de obstrucție bronșică se asigură un tratament eficient într-un climat moderat umed pe litoral, de exemplu în Italia sau Grecia. Tratamentul în stațiunile climatice montane este indicat pacienților cu boli respiratorii pe tot parcursul anului, de preferință din martie până în noiembrie. Un loc aparte in tratarea pacientilor cu afectiuni respiratorii îl au speleoterapia si haloterapia, respectiv tratamentele în saline naturale sau artificiale.  

Un bun exemplu sunt minele de sare Wieliczka și Bochnia din Polonia, care oferă „terapie subterană”—permițând pacienților să respire un  aer liber de contaminanți, alergeni și bacterii, saturat cu micronutrienți valoroși. Minele de sare au un microclimat unic, despre care se crede că are efecte benefice asupra sistemului respirator, imunitar, nervos și asupra pielii.

Alte locații oferă o abodare holistică sub forma unor pachete care vizează mai multe probleme de sănătate, dar și o reechilibrare psiho-emoțională. Unele dintre aceste pachete sunt destul de costisitoare, dat fiind că sunt furnizate de resorturi de elită, cum sunt cele de pe litoralul grecesc sau din anumite zone ale Italiei. Altele au prețuri medii, de exemplu pachetele integrate oferite de unele hoteluri din Austria sau Cehia. Există și oferte accesibile pentru toate buzunarele, cum sunt pachetele de recuperare respiratorie furnizate de resorturi din Polonia, Slovenia sau Croația.

 În cazul în care vreți o vacanță care să îmbine partea de relaxare cu cea de tratament, puteți alege din topul pe care vi-l prezentăm mai jos.

Austria

Austria este prima dintre țările cu care deschidem periplul nostru în top 10 locuri de vizitat în Europa pentru sănătatea respirației. Austria reprezintă o locație accesibilă pentru multe persoane care vor să beneficieze de o vacanță plăcută și utilă din punct de vedere medical. Turismul medical este bine reprezentat în această țară, existând multiple stațiuni unde sunt dezvoltate programe de cercetare și recuperare medicală.

Austria este renumită în întreaga lume pentru spa-urile sale de top care oferă o multitudine de tratamente. Cu numeroase stațiuni balneare, cu izvoare termale naturale, aer proaspăt alpin, priveliști minunate și ospitalitate proverbială, Austria este o destinație favorită pentru multe persoane care caută tratament și relaxare.

Potrivit statisticilor, 10% din turiștii din Austria sunt persoane care vor să acceseze diverse tratamente la clinicile private și resorturile cu pachete integrate de sănătate și relaxare. Fiind o țară predominant montană, Austria oferă multe oportunități turiștilor de a se bucura de aerul curat al regiunilor alpine. Stațiunile de schi austriece sunt renumite în întreaga lume, așa că țara angajează profesioniști specializați în tratamentul leziunilor sportive. În ceea ce privește sănătatea respirației, Austria își merită din plin locul în top 10 locuri de vizitat în Europa pentru recuperarea respiratorie. Iată doar câteva dintre opțiunile pe care le au turiștii de a-și trata afecțiunile respiratorii, bucurându-se în același timp de tot confortul unei vacanțe reușite:

1. EurothermenResort Bad Ischl Hotel Royal

EurothermenResort Bad Ischl este un resort ce oferă pachete specializate pe  sănătatea căilor respiratorii, a sistemului imunitar, a sistemelor musculo-scheletale, precum și programe anti- stres, de regenerare, purificare, detoxifiere, profilaxie, salutogeneză.

Situat în stațiunea balneară montană Bad Ischl (fost oraș imperial), în landul Salzburg,  într-o zonă cu clima subalpină și peisaje spectaculoase,  EurothermenResort Bad Ischl oferă servicii de înaltă calitate, prin intermediul terapeuților și specialiștilor săi, renumiți pentru expertiza și atitudinea lor amabilă. 

EurothermenResort este un complex de 4 stele, cu un  centru spa unic inhouse pe acoperișul hotelului, cu centrul spa termal Salzkammergut și centrul de sănătate Physikarium.

Caracteristicile și punctele forte ale centrului de terapie Physikarium constau în bogăția de remedii naturale valoroase sare, baile de sare, tratamentele cu sulf și nămol sărat. Combinația acestor remedii naturale atemporale cu terapii medicinale și fizice extrem de moderne asigură o gamă largă de tratamente extrem de eficiente.

Băile sărate au o acțiune benefică recunoscută pentru căile respiratorii, pentru apărarea și regenerarea organismului și pentru echilibrul psihic. Izvoarele de sulf au un impact pozitiv asupra întregului sistem musculo-scheletic, la fel ca și pachetele de namol cu ​​saramură, care asigură o stare de relaxare profundă.

Prețul unui pachet de tratament de 7 zile la EurothermenResort Bad Ischl variază între 1100 euro și 1400 euro și include:

 • cazare in Hotel Royal Superior de 4 stele
 • demipensiune
 • acces pe tot parcursul zilei la centrul spa termal Salzkammergut și la lumea saunelor Relaxium
 • 2 bai cu apa sarata cu dioxid de carbon + baie medicinală individuala
 • 2 tratamente cu noroi  sărat
 • 2 masaje clasice de vindecare
 • 2 terapii de relaxare
top 10 locuri de vizitat in europa

2. Centrul de sănătate Gasteiner Heilstollen din cadrul complexului JohannesbadHotel St.Georg 

Gasteiner Heilstollen este un centru de sănătate în cadrul căruia se aplică o terapie inovativă, respectiv radonterapia. Cura se realizează în cadrul tunelurilor cu radon lungi de 2,5 km din Bad Gastein, o localitate balneo-climaterică amplasată la poalele Muntelui Graukogel din Parcul Național „Hohe Tauern”, landul Salzburg.  Combinația dintre umiditatea ridicată, căldură și radon din interiorul Radhausberges din Bad Gastein face ca tunelurile vindecătoare Gastein să fie unice la nivel mondial. Efectele dovedite științific ale terapiei cu radon includ ameliorarea durerii de lungă durată, stabilizarea sistemului imunitar, reducerea inflamației și reducerea nevoii de medicamente până la un an.

Tunelurile Gasteiner sunt cunoscute, în special, pentru  tratamentul și prevenirea bolilor musculo-scheletice, de piele și al afecțiunilor căilor respiratorii/plămânilor.
Hotelul JohannesbadHotel St.Georg  este situat într-o vale de stațiuni balneare și izvoare termale, unde turiștii se pot bucura de liniște și experiențe revigorante. Înconjurată de o panoramă alpină magnifică, locația este perfectă pentru toți iubitorii de natură. La doar 1,5 km se află pârtia de ski. În plus Bad Gastein este un punct ideal de plecare pentru excursii în Țara Salzburgului

Prețul unui pachet de tratament de 7 zile este de circa 850 de euro și include:

 • cazare pentru 7 nopți
 • mic dejun tip bufet cu fructe și alternative organice
 • meniu gourmet cu 4 feluri la alegere sau bufet, inclusiv opțiuni de salate proaspete
 • gustări după-amiaza
 • examen medical cu recomandari suplimentare
 • 2, 4 sau 6 masaje la hotel
 • 3, 6 sau 10 intrări în Gasteiner Heilstollen
 • relaxare la spa St. Georg
 • geantă cu halat de baie și prosoape wellness pentru un sejur
 • jacuzzi, saună și piscină termală interioară. Există acces direct la grădina hotelului și la terasa
 • echipament de fitness
 • gimnastica de dimineata
 • walking medical
 • loc de parcare
 • Wi-Fi gratuit în întregul hotel

La prețurile de cazare și masă menționate se adaugă prețul zborului, care din București la Salzburg este, în medie, de 100 150 de euro dus întors.

 Italia

Una dintre țările care nu puteau să nu facă parte din top 10 locuri de vizitat în Europa benefice pentru sănătatea respirației este Italia.

Deși vizitatorii sunt atrași mai ales de frumusețea artistică și naturală a țării, turismul de sănătate în Italia tinde să ia amploare, mai ales că aceasta este una dintre direcțiile din politicile naționale de sănătate.

Italia este considerată una dintre cele mai avansate țări din lume din punct de vedere cultural și economic și un stat cu o speranță de viață foarte mare, grație sistemului său de sănătate.

Astăzi, Italia reprezintă 17% din ponderea turismului medical din Europa, în valoare de circa 2 miliarde de euro. Potrivit observatorilor internaționali, acest număr ar putea crește la 4 miliarde de euro. Promotorii italieni de turism de sănătate sunt conștienți de faptul că țara lor are un potențial mare. Italia oferă tratamente de calitate în special în domeniul neurologiei, chirurgiei cardiace, oncologiei, chirurgiei bariatrice și ortopediei. Totodată, frumoasele sale localități balneo-climaterice și litorale sunt din ce în ce mai căutate pentru pachete de tratament și recuperare respiratorie. Se cunoaște faptul că ”stilul de viață italian” este renumit pentru beneficiile sale de sănătate, dacă am lua în considerare numai dieta mediteraneană italiană, recomandată de numeroși nutriționiști. În plus, în Italia se pune un accent deosebit pe relaxare și atenția acordată sănătății fizice și psihice, de aceea oferta de turism medical în această țară este de o calitate deosebită.

top 10 locuri de vizitat in europa

Iată doar câteva dintre ofertele care merită din plin atenția turiștilor care vor să se îngrijească de sănătatea lor respiratorie într-un cadru mirific:

1. Grand Hotel & SPA Terme di Castrocaro

Așa cum este prezentat și pe site-ul complexului, Grand Hotel Castrocaro este locul perfect pentru a petrece câteva zile relaxante, pentru a gusta mâncăruri și vinuri delicioase – și pentru a beneficia de o mulțime de experiențe incredibile. Castrocaro face parte dintr-o  comună din provincia Forli-Cesena Italia, supranumită Castrocaro ”Terme e Terra del Sole” (Pământul Soarelui). Turiștii cazați la Grand Hotel & SPA Terme di Castrocaro pot alege dintr-o gamă largă de activități, de la turismul cultural (vizite în sate și orașe istorice) la turism în natură (excursii pe dealurile din jur sau excursii de o zi la malul mării). Iubitorii de trasee cu bicicleta și mountain-bike pot face excursii printre dealuri, unde în zilele însorite se pot bucura de o priveliște frumoasă asupra mării. Localitatea este vestită pentru bucătăria excelentă, tradițională, ce include nenumărate soiuri de paste proaspete, precum tagliatelle al ragù (mai bine cunoscute sub denumirea de „spaghete bolognese”), cappelletti, strozzapreti, passatelli, pasta lorda, monfettini și lasagna – fiecare dintre ele pentru a fi asortat cu un anumit sos. Regiunea oferă o varietate impresionantă de produse locale, de la vinurile apreciate la nivel internațional, până la uleiul de măsline organic, foarte căutat.

Pe lângă aceste opțiuni turistice, la Grand Hotel & SPA Terme di Castrocaro poți beneficia de pachete medicale calitative la Health Spa of the Lucia Magnani Health Clinic și la Castrocaro Terme. Un pachet special de 7 zile pentru sănătatea respirației presupune tratarea si prevenirea afecțiunilor respiratorii în mod natural cu apă termală de izvor. Tratamentul cu apă sulfuroasă sub supraveghere medicală de specialitate are un efect bun asupra răcelilor, alergiilor și rinoconjunctivitei alergice,  reduce inflamația mucoaselor și iritarea căilor respiratorii. Acest tratament poate fi administrat sub formă de aerosoli, nebulizator, inhalare cu jet, inhalare termică, spălare nazală sau ventilație pulmonară controlată. Personalul medical este înalt calificat și folosește echipamente ultramoderne, astfel că tratamentele sunt minim invazive si ideale și pentru prevenirea afecțiunilor respiratorii la copii și adolescenți. Alte afecțiuni abordate includ: sinuzită, faringită, amigdalită și laringită, traheita si bronsita catarală, atât emfizematoase cât și astmatice.

Pachetul costă 1330 euro și include:

 • 7 nopti in pensiune completa
 • vizita medicala
 • 6 zile cu tratamente
 • 6 inhalări cu jet direct de abur
 • 6 ședințe de aerosol termic
 • 6 ședințe de duș micronizat

2. Grand Hotel Terme

Acest hotel spectaculos de 5 stele este situat în Sirmione, o comună din provincia Brescia, regiunea Lombardia. Sirmione este o destinație turistică importantă , aflată  pe o peninsulă din sudul lacului Garda, o stațiune litorală și termală. Aici se află așezarea preistorică de la Lugana Vecchia, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, Grotele lui Catullus (Grotte di Catullo), cel mai izbitor exemplu de edificiu privat roman și principalul reper istoric al orașului, Castelul Scaligero (secolul al XIII-lea), un exemplu rar de fortificație portuară medievală. Orașul este faimos pentru izvoarele sale termale și spa-urile aferente acestora, precum Terme Virgilio, Aquaria Thermal Spa și complexele spa ale hotelurilor din zonă.

Grand Hotel Terme se află într-una dintre cele mai frumoase zone din Sirmione, încadrat de Castello Scaligero și de apele lacului Garda, având un aer istoric si prestigios și un peisaj magnific, cu vedere la lac.  Thermal Medical SPA al Grand Hotel Terme oferă programe de sănătate și wellness, consolidate de beneficiile apei sulfuroase termale cu săruri de iod și brom. Aici sunt tratate probleme ale pielii (cum ar fi psoriazisul și dermatita), problemele de respirație, probleme ale urechii și osteoarticulare (artrita și inflamații musculare), probleme vasculare (vasculopatii) folosind cele mai înalte abilități ale medicilor specialiști din Terme di Sirmione.

Astfel, Grand Hotel Terme oferă un program special pentru sănătatea respirației, ”Nose &Throat”, pentru adulți și copii, un tratament de inhalare spa, cu efecte antiinflamatorii demonstrate ce pot fi observate cel mai clar în sfera unor afecțiuni precum: sinuzită, otită, amigdalită și faringolaringită, rinită vasomotorie, faringită alergică, polipoză sinonazală, stenoză tubară, deces rinogenă, otită purulentă recurentă, laringită acută, etc.

Prețul pachetului care include cazarea pentru 7 zile, mesele și tratamentele este de 1190 euro/pachet/persoană.

3. Grotta Giusti SPA

Situată într-una din cele mai frumoase zone din regiunea toscană,  Monsummano Terme din  provincial Pistoia,  Grotta Giusti SPA face parte dintr-un faimos resort spa, împreună cu Grota Parlanti, un alt punct de atracție din Monsumamano.  Localitatea Monsummano, renumită în trecut pentru încălțămintea produsă aici, are și alte obiective turistice remarcabile, precum Castelul Medieval și fortificațiile din secolul XI, numeroase biserici și vile, precum și un punct de observație al păsărilor pe dealurile Monsummano, lângă Grotta Giusti Thermal Spa & Resort.

La Grotta Giusti Thermal Spa turiștii pot beneficia de un Program Termal Respirator de 7 zile, bazat pe inhalarea apei termale cu puternice efecte antiinflamatorii și pe stimularea trofică pozitivă a mucoaselor respiratorii. Stimularea sistemului imunitar și efectul fluidizant asupra secrețiilor și spălarea profundă permit reducerea atât a frecvenței, cât și a intensității exacerbărilor multor boli cronice ale părții superioare a aparatului respirator. (rinite, sinuzite, faringite, laringite, etc.) şi căilor aeriene inferioare (traheită, bronşită etc.).

Afecțiunile tratate includ: inflamația nazală-gâtului, laringită cronică, sinuzită, rinită cronică cu inflamație a mucoasei nazale, bronșită astmatică, otită, surditate rinogenă și bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPOC).

Pachetul de tratament costă 1435 euro/persoană și include:

 • 7 nopti in camera dubla cu demipensiune
 • meniuri gustoase, sănătoase, echilibrate nutritional,  cu ingrediente de cea mai înaltă calitate
 • consultație medicală
 • 6 băi de aburi în Grota naturală unică cu duș (50 min)
 • 12 ședințe cu aerosoli termici sau inhalatori ori  dusuri nazale, irigatii nazale, nebulizari termice
 • 6 intrari zilnice la piscina termala

Un alt exemplu de pachet de tratament respirator este cel oferit de Hotel Regina Palace, în Ischia – Campania, ce presupun tratamentele termice cu ape sulfurice, frecvent utilizate pentru tratarea patologiilor cronice ale cailor respiratorii superioare si inferioare, utile pentru afecțiuni precum: rinosinuzită, bronșită cronică, faringolaringită cronică, rinită cronică, amigdalita recurentă, sinuzită cronică, otita medie, catar, surditate rinogenă.

La costul de 1055 euro de persoană, pachetul include:

 • 7 nopti in pensiune
 • 1 examen medical
 • 1 spirometrie – măsoară funcția pulmonară
 • 1 scaner de frecventa
 • 5 zile cu tratamente după cum urmează:
 • 5 inhalații cu apă termală
 • 5 aerosol cu ​​apă termală
 • 5 dusuri nazale
 • 5 terapie cu sare – haloterapie

La Antiche Terme di Sardara , în Sardinia, într-o zonă superbă, poate fi accesat un program terapeutic de 7 zile,  important pentru tratamentul și prevenirea patologiilor de interes pulmonar și otolaringologic. Constă în instilarea de particule subțiri de apă minerală și/sau gaze în tractul respirator sau în urechea medie. Gratie compoziției ionice și prezenței bicarbonatului, apele Sardarei dau rezultate excelente în aceste domenii terapeutice, având o acțiune garantată antiinflamatorie, fluidizantă, antispastică, trofică și de stimulare a imunității. Pachetul este recomandat pentru afecțiuni precum: rinosinuzită cronică, alergii cronice, faringită cronică; amigdalită cronică; hipertrofia amigdaliană și adenoidală; otită catarală subacută și cronică; complicații ale operațiilor chirurgicale ale urechii; trahee-bronșită cronice; pneumonie bronșică cronică persistentă; bronșită astmatică. În cadrul pachetului, la un preț de 1130 euro de persoană sunt incluse:

 • 7 nopti in camera dubla in regim de pensiune completa
 • meniuri echilibrate nutritional, cu ingrediente de cea mai inalta calitate
 • control medical
 • 6 aerosoli
 • 6 inhalări prin jet de vapori
 • 6 ședințe de irigatii nazale
 • 6 cure de apă termală
 • utilizarea gratuită a Thermal SPA cu piscine termale și saună
 • Asistență medicală disponibilă în timpul terapiilor

La prețul pachetelor se adaugă costurile zborului ce pot varia între 150- 400 Euro, în funcție de destinația din Italia și compania aeriană aleasă.

Grecia

Grecia are o poziție majoră în industria turismului medical, datorită climatului său temperat, personalului medical foarte bine pregătit și inovațiilor medicale de ultimă oră. Grecia este considerată o destinație sigură de călătorie, iar frumusețea peisajului țării, precum și bogăția sa de soare, izvoarele naturale terapeutice și bucătăria mediteraneană unică fac din această țară un loc preferat pentru mulți turiști care caută și tratamente medicale integrate. Raportul din 2017 privind indicele de competitivitate în turism al Forumului Economic Mondial a clasat Grecia pe locul 24 din 136 țări evaluate pentru puterea și competitivitatea pieței lor turistice.

Turismul aduce Greciei anual peste 14 milioane de dolari, reprezentând 7,6% din PIB-ul său. Pe lângă turismul de relaxare, turismul medical din Grecia reprezintă un punct de forță pentru această țară.

„Grecia combină excelența medicală cu o igienă excelentă și cea mai modernă tehnologie”, spune Giorgos Patoulis, președintele Asociației Medicale din Atena și al Uniunii Centrale a Municipalităților din Grecia, într-un interviu pentru The National. „În același timp, este una dintre cele mai bune destinații turistice din lume, cu o infrastructură remarcabilă, care poate satisface toate nevoile.”, arată el.
Una dintre instituțiile medicale care își propun să devină o destinație majoră de turism medical este, de exemplu Athens Medical Group, un jucător major în domeniul asistenței medicale în întreaga Europă de Sud-Est, având opt spitale de clasă mondială în Atena și Salonic, ce oferă servicii de asistență medicală de ultimă oră și bazate pe tehnologie și proceduri chirurgicale în specialități majore, inclusiv neurochirurgie, oncologie și robotică.

Dar turismul de sănătate din Grecia beneficiază și de numeroase resorturi, ce oferă programe holistice de prevenție și tratament, date fiind avantajele importante ale acestei țări. Să nu uităm că Grecia este chiar patria unde s-a născut gândirea medicală, prin Hipocrate, părintele medicinei, locul unde serviciile medicale  se întâlnesc cu expertiza modernă și ospitalitatea greacă creând un spațiu unic.

top 10 locuri de vizitat in europa

Țara posedă o multitudine de calități și avantaje inerente, care servesc turismului de sănătate și, fără îndoială, fac din Grecia o destinație de top pentru turistul internațional de sănătate.
Cultura Greciei, frumusețea naturală, cele o mie de insule, excelentul bioclimat, gastronomia mediteraneană, izvoarele termale unice și echipamentele medicale de înaltă tehnologie pot determina pe oricine care vrea să se trateze și să se relaxaeze în același timp să aleagă această destinație din top 10 locuri de vizitat în Europa pentru sănătatea respirației.

Cu toate acestea, un vizitator care alege Grecia ca destinație de turism medical, trebuie să fie pregătit să investească în programele de recuperare oferite de resorturi renumite din țară. Iată câteva exemple relevante:

1. Euphoria Retreat

Euphoria Retreat este considerat, pe scară largă, drept cel mai important hotel spa destinat sănătății din Europa, bazat pe o filozofie unică de spa, „Euphoria Methodos”, care îmbină Estul cu Vestul, medicina antică elenă cu medicina tradițională chineză și știința cu naturalismul. Aceasta este catalogată ca una dintre cele mai bune destinații balneare din Europa.

Programele resortului de wellness adoptă o abordare holistică a sănătății, care ajută la restabilirea echilibrului fizic, emoțional, mental și spiritual. Euphoria Retreat beneficiază de o echipă de medici, nutriționiști, terapeuți și instructori de fitness  pun în practică cele mai performante tratamente. Acestea includ abordări integrate, în care componenta de bună respirație este abordată împreună cu alte aspecte ce țin de sănătatea întregului organism. Iată un exemplu de program:

Balance & Recover Program

Programul Euphoria Balance and Recover are drept scop recuperarea, întărirea sănătății fizice, dar și echilibrarea psiho-emoțională. Presupune o selecție atentă de terapii, vindecare energetică și practici de mișcare care ajută la eliminarea tensiunilor și recuperarea bunăstării generale.

Pachetul include și un program de detoxifiere, relaxare, revitalizare și fitness – au toate acestea.

 Immunity Reset Programme

Acest program este destinat îmbunătățirii sănătății, inclusiv a respirației,  prin stimularea funcționării sistemului imunitar. Programul își propune să consolideze bunăstarea generală și să sprijine pacienții în construirea unui sistem imunitar mai bun pentru sănătate și vitalitate pe tot parcursul vieții.

Programul Euphoria Immunity Reset combină teste medicale care detectează funcția metabolică, nutriție mediteraneană antioxidantă personalizată, antrenament corporal orientat științific și o varietate de tratamente de detoxifiere și terapii de reechilibrare pentru corp și minte, pentru a încuraja vindecarea pozitivă și schimbarea reală atât pe plan fizic, cât și pe cel fizic. nivel emoțional.

Programele oferite de Euphoria retreat sunt, într-adevăr foarte atrăgătoare și beneficiază de cele mai bune condiții, de un cadru natural spectaculos și de condiții de cazare cu totul deosebite. Prețul unei experiențe complete în cadrul resortului, incluzând cazare, masă, terapii și activități de relaxare și divertisment este, în medie, de 350 euro/zi.

2. Epirus Greece Grand Forest Hotel

Epirus Greece Grand Forest Hotel este situate într-una dintre zonele cele mai ecologice și  nealterate din Europa, ceea ce este foarte important pentru sănătatea respirației și a întregului organism.  Hotelul este situat pe vârful unui munte maiestuos, înconjurat de păduri de pin negru, în zona Parcului Național Pindus, cu vederi uimitoare la vârfurile din jur și la satul Metsovo de cealaltă parte a văii, în nord-vestul Greciei. Complexul cuprinde și Fontus SPA, un loc amenajat cu  izvoare termale, unde turistul poate beneficia de servicii de  wellness-u,  intr-un mediu elegant, inspirat de nevoia de relaxare si revitalizare. Tratamentele se bazează pe aromele și ierburile bogate din ținuturile grecești prospere, extrem de utile pentru respirație și pentru reechilibrarea întregului organism.

Vecinătatea pădurii de pini permite exerciții de respirație, într-o zonă lipsită de poluare, oferind, în plus, o gamă largă de activități în toate cele patru anotimpuri (călărie în pădure, drumeții pe traseele marcate, vânătoare de trufe sălbatice, schi, drumeții pe zăpadă, observarea păsărilor, picnicuri în inima naturii).

Prețul unui pachet complet de 7 zile, incluzând micul dejun și cina, cu alimente organice sănătoase, accesul la central spa și tratamentele incluse, precum programul de activități de recreere este de 1640 euro de persoană în cameră dublă.

 Top 10 locuri de vizitat în Europa: Germania

Germania este o destinație din ce în ce mai populară în contextul turismului medical actual. Calitatea înaltă a îngrijirii, standardele etice stricte și accesul rapid la specialiști fac din această țară o destinație atractivă în top 10 locuri de vizitat în Europa pentru programe ce îmbină relaxarea cu tratamentele specifice. Îngrijirea medicală din Germania are, în plus,  un raport cost-calitate excelent. Germania nu este cea mai ieftină destinație medicală din lume, dar costul asistenței medicale în Germania este semnificativ mai mic decât în ​​multe alte țări industrializate.

Germania are o reputație internațională excelentă pentru calitatea sistemului său de sănătate, pentru medicii și specialiștii cu o înaltă pregătire. Tehnologia medicală și posibilitățile de tratament disponibile în Germania sunt de ultimă generație. Roboții chirurgicali, cateterele cardiace și radioterapiile țintite pentru pacienții cu cancer sunt doar câteva dintre piesele de tehnologie care pot fi găsite în clinicile germane. În plus, Germania are legi stricte pentru a proteja siguranța pacienților. Măsurile de igienă stricte în spitalele germane, transparența rezultatelor tratamentului și îngrijirea cuprinzătoare de urmărire sunt doar câteva dintre lucrurile care fac din Germania o destinație atractivă pentru turiștii medicali.

Pe lângă clinicile renumite, Germania are numeroase Resorturi Spa ce oferă tratamente variate și comlexe, susținute de cercetări și puse în practică de un personal cu înaltă calificare. Beneficiind de un peisaj surprinzător de divers, ce include deopotrivă zone muntoase cu renumite stațiuni balneoclimaterice, precum și de zona litorală din nord, Germania oferă unele dintre cele mai atrăgătoare pachete medicale și de relaxare, cu tratamente personalizate, folosind elemente de hidroterapie, balneoterapie, fizioterapie și diagnostic medical. Aceste pachete sunt ideale pentru sănătatea generală sau pentru tratarea unor afecțiuni specifice de sănătate.

Dintre locațiile care merită din plin interesul turiștilor ce caută cure pentru sănătatea respiratorie pot fi menționate următoarele:

1. Lanserhof Tegernsee

Situat în Alpii Bavarezi, la sud de München, acesta este locul preferat pentru turiștii care doresc să se detoxifice, să se destreseze sau să scape de kilogramele în plus. Stațiunile Lanserhof sunt cele mai importante stațiuni de sănătate din lume. De peste 35 de ani, centrele de aici folosesc medicina inovatoare, pentru prevenirea afecțiunilor și regenerarea sănătății.

Votat drept cel mai bun medi-spa în Ghidul Condé Nast Traveler Spa 2016, Lanserhof Tegernsee este un centru spa modern, specializat în oferirea curei Mayr, soluția pentru aproape orice afecțiune prin combinația impresionantă medicinei Mayr modernă, naturopatiei tradiționale și celei mai moderne expertize medicale. Turiștii pot începe cu programul terapeutic de bază și, după consultații și teste inițiale, medicul elaborează un program personalizat pentru a se adresa problemelor individuale.

Conceptul Lanserhof este rezultatul anilor de cercetare și dezvoltare. Este o simbioză a naturopatiei tradiționale și a celor mai recente descoperiri medicale, o  combinație ce ajută oaspeții să se regenereze fizic, mental și spiritual.

Fiecare program se bazează pe planul de dietă strict al medicului austriac Dr. Franz Xaver Mayr. Folosind o combinație de post intermitent, săruri Epsom și porții mici de alimente bogate în alcaline, programul își propune să elibereze intestinul de resturile vechi pentru a revitaliza sistemul imunitar. Odată restabilită sănătatea imunitară, toate celelalte aparate și sisteme își vor îmbunătăți funcționarea.

Tratamentul individual este principiul primordial al Conceptului Lanserhof. Prin urmare, cura este completată cu aplicații terapeutice individuale, diagnostice cuprinzătoare și o varietate de opțiuni de terapie diferit, cum ar fi crioterapia, terapia durerii și terapia intervalului de hipoxie-hiperoxie.

Exercițiile de respirație în aerul tare al Alpilor sunt unul dintre punctele-cheie atât pentru sănătatea plămânilor, cât și pentru purificare, regenerare, concentrare.

Pe lângă cazare și masă, centrul oferă programe terapeutice de 7 zile, precum The Lanserhof Cure Classic.

Împreună cu medicul curant,este adoptată o  strategie terapeutică adaptată nevoilor și obiectivelor individuale. Pachetul cuprinde:

 • 1 examen medical inițial..
 • 2 controale cu tratamente abdominale
 • 1 discuție medicală a constatărilor
 • 1 examen medical final și consult
 • 1 analiză de urină
 • 1 analiză de bioimpedanță
 • 1 masaj reflexologic
 • 2 masaje terapeutice
 • 1 drenaj detoxifiere
 • 1 pachet limfatic detox cu baie
 • 1 baie detox pentru picioare

Prețul pachetului, excluzând masa și cazarea, este de 2697 euro/persoană. Cu prețurile de cazare și 2 mese pe zi se poate ajunge la 7400 euro/persoană.

top 10 locuri de vizitat in europa

2. Nordseehotel Freese

Între Borkum și Norderney, în nordul Germaniei se află cea mai lungă dintre insulele Frisiei de Est – Juist, cu o priveiște fabuloasă la Marea Nordului: pe de o parte partea sălbatică, ondulată a lacului – pe de altă parte liniștea zen a mlaștinilor sărate și Marea Wadden, din patrimoniul natural mondial. După centura de dune, se poate vedea nesfârșita plajă cu nisip lungă de 17 km. Juist este departe de agitație, fără mașini și gaze de eșapamentș cele mai importante mijloace de transport de pe insulă sunt bicicletele și trăsurile trase de cai.

Tradiționalul Nordseehotel Freese este situat idilic în centrul orașului principal al Insulelor Juist, la doar câțiva metri de plajă, la 5 minute de mers pe jos de port și 10 minute de piscină. Hotelul oferă o climă excelentă și aer marin pur, fără praf și cu conținut scăzut de alergeni

Hotelul oferă un pachet ideal pentru sănătatea respirației, Zilele Insulei Juist, ce cuprinde:

 • 7 nopti de cazare în camera dubla cu mic dejun
 • gustări zilnice, cafea, prajituri și vin
 • utilizarea piscinei, a sălii de fitness și a saunelor
 • folosirea de costume de baie și papuci
 • transport bagaje de la port la hotel la sosire și plecare cu feriboturile Frisia 

Pachetul este recomandat pentru persoanele care suferă de diverse afecțiuni ale sistemului respirator, de astm, precum și de alergii.

Prețul pachetului este de 383 euro/persoană.

La aceasta se adaugă prețuri de 3 – 5€/bagaj/traseu, ricșă, respectiv10 € – 18 €/persoană/traseu bicicletă la cerere. Prețul feribotului din Norderney este de 24 euro,  în vreme ce costul zborului începe de la 150 euro până la 250 euro dus-întors.

3. Kurhaus Hotel Bad Bocklet

Hotelul Kurhaus Bad Bocklet oferă terapie de sănătate holistică combinată cu Ayurveda tradițională. Locația idilică a lui Bad Bocklet în valea Saale din Franconia și locația liniștită a Kurhaus în mijlocul parcului spa garantează un sejur relaxant și întineritor. Hotelul Kurhaus Bad Bocklet este un loc de regenerare holistică, unde turiștii pot experimenta combinația vindecătoare dintre Ayurveda, Kneipp, medicina spa clasică și spiritualitate sub un singur acoperiș. Ansamblul mai multor clădiri înconjoară frumoasă grădină spa centrală, cu  cafeneaua cu terasă, unde se găsesc băile.

Bad Bocklet face parte din regiunea de sănătate ce se desfășoară de-a lungul Rinului bavarez. Este localizat între Fulda și Würzburg, în rezervația unică a biosferei Rhön, oferind numeroase excursii și trasee de drumeții și ciclism. Parcul balnear istoric (aproximativ 17 km) este situat într-una dintre buclele romantice ale râului din Franconia Saale.

Pachetul oferit de Hotelul Kurhaus Bad Bocklet include:

pensiune completă ayurvedică autentică

 • 1 consultație inițială cu specialiștii indieni Ayurveda cu diagnosticare ayurvedică și determinarea Dosha
 • consultații personale de urmărire (luni-sâmbătă) cu specialistul Ayurveda cu ajustarea individuală a planului de tratament
 • 1x consultație finală cu recomandări pentru un tratament ulterioar
 • 6x tratamente ayurvedice mari conform Dosha de ex. Pinda Sveda (masaj pe bază de plante), Abhyanga (masaj cu ulei de corp), Shirodhara (duș pe frunte)
 • De 6x alte tratamente ayurvedice de ex. Padabhyanga (masaj ayurvedic al picioarelor), Nasya (tratament pentru sinusuri), masaj parțial al corpului
 • suplimente alimentare ayurvedice individuale zilnice
 • ședințe de Yoga zilnică dimineața
 • meditație spirituală săptămânală
 • utilizarea piscinei interioare, a zonei de saună și a sălii de gimnastică
 • utilizarea halatelor de baie

Costul întregului pachet este de 1362 euro/persoană, iar costul zborului până la Wurzburg (la 70 km de locația hotelului) este în jur de 100 euro.

Finlanda

Finlanda este una dintre cele mai bogate, mai sănătoase și mai prospere țări din lume. Având unul dintre cele mai bune sisteme de sănătate din Europa, Finlanda are o speranță de viață mai mare decât media UE și este clasată ca una dintre țările lider în ceea ce privește calitatea vieții. Spitalele moderne, clinicile private și specialiștii de top din Finlanda primesc pacienți de toate vârstele din întreaga lume, oferind o gamă completă de servicii medicale de înaltă calitate, la prețuri rezonabile și disponibile fără întârziere.

Din 2012, Finlanda s-a clasat de fiecare în top 5 cele mai fericite țări din lume în Raportul anual al Fericirii Mondiale al Națiunilor Unite. Fiind un stat al bunăstării, nu este greu de înțeles de ce Finlanda se află în top 10 locuri de vizitat în Europa, benefice pentru sănătate în general și pentru cea respiratorie în special. Să nu uităm că Finlanda este țara saunelor naturale, asociate cu tradiția culturală finlandeză. În Finlanda, sauna reprezintă un remediu tradițional sau o parte a tratamentului pentru multe boli, datorită căldurii și caracterului ei antiseptic. Aproape toate casele finlandeze au fie propria lor saună, fie o saună comună pentru mai multe apartamente.

Cultura saunei finlandeze a fost înscrisă pe Listele patrimoniului cultural imaterial UNESCO la reuniunea din 17 decembrie 2020 a Comitetului interguvernamental UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial.

Dincolo de aspectul său cultural și social, sauna finlandeză are beneficii importante pentru sănătatea fizică și psihică:

 • Detoxifiere: Unul dintre principalele beneficii ale unei saunei finlandeze este că elimină toxinele, lucru pe care organismul îl face în mod natural atunci când transpira. Temperaturile ridicate ale saunei finlandeze declanșează o transpirație profundă, care elimină o cantitate mare de toxine pentru a ajuta la purificarea organismului
 • Respirație îmbunătățită: temperaturile ridicate din interiorul unei saune finlandeze ajută la reducerea congestiei. Aerul uscat deschide căile respiratorii pentru o curățare mai ușoară a oricărei congestii a tractului respirator.
 • Îngrijirea pielii: temperaturile ridicate și transpirația fac mai mult decât să detoxifieze organismul: ele ajută și la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii. Acest lucru duce la reînnoirea celulară și la o sănătate sporită a pielii.
 • Îmbunătățirea funcției imunitare: prin accelerarea proceselor de detoxifiere a organismului, o saună ajută la stimularea mai multor sisteme ale corpului, inclusiv sistemul imunitar.
 • Relaxarea musculară: Temperaturile ridicate din interiorul saunei, combinate cu băile cu apă rece ulterioare ajută la relaxarea mușchilor.
 • Prevenirea retenției de lichide: transpirația ajută organismul să scape de excesul de lichid, să funcționeze mai eficient și poate ajuta la pierderea în greutate.
 • Reducerea stresului: un beneficiu important al saunelor finlandeze este că ajută la reducerea semnificativă a stresului. Efectele combinate ale detoxificării și relaxării musculare, cât ritualul de saună uscată în sine îi ajută pe utilizatori să se destreseze
top 10 locuri de vizitat in europa

Pentru turiștii care aleg această țară aparte ca să beneficieze de tratamente balneare și oferte diversificate de wellness, sunt disponibile numeroase hoteluri și resorturi spa. Iată câteva locații în care vacanța poate fi împletită cu servicii terapeutice de calitate:

1. Hilton Helsinki Kalastajatorppa

Hilton Helsinki Kalastajatorppa este situat lângă mare în Munkkiniemi, la doar 15 minute de mers cu mașina de centrul orașului Helsinki. Împrejurimile verzi ale hotelului oferă oportunități bune pentru plimbări liniștite sau activitățo energice. Camerele luminoase și liniștite îmbie la odihnă, în vreme ce la  Restaurantul Meritorpa, oaspeții se pot bucura de delicatesele meniului nordic. Camerele de la Hilton Helsinki Kalastajatorppa includ aer condiţionat, TV LCD, birou şi minibar. Cele mai multe camere au zonă de relaxare. Hotelul are sală de gimnastică, saună și piscină. Tratamentele incluse în programul de saună au multiple beneficii pentru respirație, detoxifiere, sănătatea pielii, echilibrul psihic. Oaspeții se pot relaxa și în grădina mare a Hotelului Hilton Kalastajatorppa sau pot închiria biciclete pentru a explora zona.

Prețul unei pachet în cadrul hotelului Hilton Helsinki Kalastajatorppa, care include cazare, mic dejun, acces gratuit la saună și piscină, începe de la 125 euro/noapte pentru doi adulți.

2. Naantali Spa Hotel

Hotelul Naantali Spa este situat pe malul mării, în Arhipelagul Finlandez, la mai puțin de 1 km de centrul orașului Naantali, la 2 minute de mers pe jos față de plajă.  Toate camerele Hotelului Naantali Spa includ zonă de relaxare și TV cu ecran plat. Unele camere includ un balcon privat cu vedere la arhipelag.

Oaspeții se pot relaxa în baia romană de sub cupola turcoaz sau se pot bucura de o baie în cele 5 piscine. Hotelul oferă un salon spa cu tratamente corporale și faciale, precum și saune relaxante și hamam-uri.

Prețurile pentru un sejur variază între 1400- 2000 de euro pentru cameră dublă cu mic dejun inclus.

3. Spa Hotel Kunnonpaikka

Acest resort  este situat pe malul lacului Lacul Finlanda, la 10 km de centrul Kuopio. Centrul spa și de fitness al Hotelului Kuntopaikka include piscine și saune. De asemenea, oaspeții pot juca frisbee golf, volei pe plajă și aerobic. Facilitățile de fitness spa includ diferite tipuri de tratamente și masaj.

La prețuri de circa 200 euro pe noapte pot fi achiziționate pachete ce includ:

– Cazare în cameră dublă

– Șampanie în apartament la sosire

– Mic dejun tip bufet

– Utilizarea gratuită a spa-ului și a sălilor de sport

– saună cu fum sâmbăta

– Acces la serile orchestrei și interpreților în weekend

Costul avionului București – Helsinki începe de la 150 euro și ajunge la circa 300 euro, pentru o rezervare făcută cu minim două luni înainte.

Regatul Unit al Marii Britanii

Atunci când se referă la Regatul Unit, multe persoane se gândesc, de fapt la UK (United Kingdom), dar denumirea completă a țării este Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Acest stat situat în nord-vestul Europei, cu o suprafață de 242.900 de kilometri pătrați, este unul dintre cele mai reprezentative din Europa în ceea ce privește turismul. Capitala sa, Londra, a fost desemnată în an ul 2020 ca ”cel mai bun oraș din lume”, din multiple puncte de vedere, de la atracțiile turistice la economia înfloritoare. Alte orașe mari din Marea Britanie includ Manchester, Birmingham, Leeds, Glasgow, Portsmouth, Liverpool, Newcastle, Nottingham, Sheffield, Bristol, Belfast și Leicester.

Marea Britanie se află în topul turismului recreațional, clasându-se pe locul 5 la nivel global ca destinație turistică, cu aproape  40 de milioane de turiști în fiecare an.  Regatul Unit găzduiește un total de 32 de situri din Patrimoniul Mondial, fiind pe locul 8 din lume din acest punct de vedere. Ghidul de călătorie Lonely Planet a votat Anglia ca numărul 2 în lume în topul celor mai bune țări de vizitat în 2020. Turismul este industria cu cea mai rapidă creștere din Regatul Unit și este de așteptat să crească cu 3,8% anual până în 2025, cu 0,5% mai mare decât media globală, fiind responsabil pentru 10% din toate locurile de muncă.

Vizitatorii sunt atrași în Marea Britanie de remarcabila diversitate a obiectivelor turistice și a experiențelor pe care le pot trăi, de la vizitarea unor obiective faimoase (muzee, palate, catedrale) până la experiențele culinare originale. Diversitatea Marii Britanii se reflectă și în peisajul său. De la coasta accidentată împânzită cu plaje cu nisip auriu și golfuri secrete, până la peisajul rural cu coline, câmpuri și păduri străvechi, la vârfurile maiestuoase și plajele strălucitoare, nu lipsesc locurile de vizitat în Regatul Unit. City break-urile din Marea Britanie pot satisface toate gusturile și buzunarele, fie că este vorba despre istorie și moștenire fascinantă, natură uluitoare, cultură și muzee de ultimă oră, sau mese decadente și viață de noapte.

Și din punct de vedere al turismului medical Marea Britanie poate fi considerată o destinație de top, ocupând locul 22 din 46 de destinații faimoase din categoria industriei turismului medical.

Organizația Mondială a Sănătății a clasat furnizarea de asistență medicală în Regatul Unit ca ocupând locul cincisprezece în Europa și locul optsprezece în lume.
Marea Britanie continuă să atragă un număr mare de pacienți din străinătate. Calitatea și accesibilitatea serviciilor de sănătate din această țară fac ca ea să fie o destinație de recomandat pentru top 10 locuri de vizitat în Europa. Dacă UK este principalul punct de atracție în ceea ce privește turismul medical grație spitalelor și clinicilor prestigioase, Irlanda de Nord și Scoția pot oferi, de asemenea, opțiuni  de luat în considerare în ceea ce privește turismul balnear și de wellness.

top 10 locuri de vizitat in europa

Marea Britanie are o moștenire bogată în turismul de wellbeing, dat fiind că primul spa din lume a fost înființat pe dealurile Somerset, care a devenit mai târziu orașul Bath.  Efectele fortifiante ale apelor naturale de izvor găsite în Marea Britanie au fost descoperite la sfârșitul anilor 1600, iar relaxarea în bazinele naturale a devenit curând o activitate la modă pentru clasele de elită. Moștenirea este o serie de orașe balneare elegante, situate în locuri pitorești din toată țara, unde arhitectura grandioasă formează un fundal atractiv pentru tratamente spa de ultimă oră și hoteluri de lux, cu accent pe wellness. Iată câteva locații din Anglia, unde poți beneficia de pachete de tratament pentru multiple probleme, inclusiv pentru sănătatea respirației:

1. Therme Bath Spa

Situat în sud-vestul Angliei, pe dealurile verzi din Somerset, Bath rămâne și astăzi una dintre cele mai importante locații pentru turismul medical. Aici se află un celebru centru de wellness, Therme Bath Spa, care oferă pachete de tratamente pentru diferite afecțiuni, prin facilitățile sale moderne, cu căzi de hidromasaj, băi de aburi cu plante aromatice și tratamente de masaj. Scopul acestor tratamente este o stare generală de bine, relaxarea și inhalarea fiind foarte utile pentru ameliorarea unor probleme respiratorii.

Un  pachet în valoare de 105 lire sterline cuprinde:

 • Sesiune spa de 2 ore (plus timpul de tratament) – utilizarea băii interioare Minerva și a piscinei în aer liber de pe acoperiș
 • Utilizare prosop, halat și papuci
 • Masaj cu lumânări Serenity: Un masaj pe tot corpul, cu presiune ușoară până la medie, conceput pentru a hrăni și hidrata pielea. O lumânare specială este arsă pentru a elibera unt de shea hidratant, iarbă de lămâie și tămâie, care se toarnă ușor peste corp pentru a elibera tensiunea și durerea din mușchii obosiți (50 de minute)
 • Tratament cu inhalații ”Pace interioară”: restabilește armonia mintii si corpului, fiind cunoscut pentru parfumul sau delicat de trandafiri. Începe cu o inhalare ghidată, urmată de un masaj relaxant al spatelui și o mască de nămol liniştitoare pe picioare, plasarea de cristale vindecătoare și  un masaj reconfortant de final pentru brațe si scalp (50 de minute)

2. The Gainsborough Bath Spa

Aflat chiar în centrul orașului Bath, Gainsborough Bath Spa ocupă o clădire grandioasă din anii 1820, care a fost inițial un spital. Istoria și cultura orașului Bath sunt puternic reflectate în hotel: în holul cu coloane și podea cu marmură se află un scaun sedan și o expoziție de monede romane din Beau Street Hoard, o descoperire importantă descoperită în lucrările de reamenajare a hotelului, iar în bar și restaurant sunt lucrări de artă modernăale studenților.

Centrul balnear care înconjură hotelul cuprinde bazine termale spațioase (cel mai mare amplasat sub un atrium cu acoperiș de sticlă), precum și saune și o baie de aburi, plus 11 săli de tratament care oferă o gamă largă de masaje și terapii cu influență asiatică. Există, de asemenea, o sală de sport bine echipată.

Toți oaspeții hotelului au acces gratuit la facilitățile spa comune între anumite ore sau în timpul tratamentelor.

‍Prețurile încep de la 300 de euro pe noapte pentru o cameră dublă, incluzând accesul la centrul spa.

3. Chapel Spa

Chapel Spa este situat în centrul orașului Cheltenham, unul dintre cele mai mari și pitorești orașe din sud vestul Angliei, o stațiune balneară tradițională după descoperirea izvoarelor minerale în 1716. Cheltenham se află în comitatul Gloucestershire, la aproximativ două ore și 20 de minute cu trenul de Londra.

Chapel Spa oferă tratamente de lux și pachete spa, care pot fi completate cu prânzul sau cina în restaurantul Story Teller alăturat.

Cu un interior în stil mediteranean, centrul spa este situat în împrejurimile liniștite și eclectice ale unei capele din secolul al XIX-lea. Există șapte săli de tratament, o cameră twin, piscină cu hidroterapie. cu zonă de relaxare la lumina lumânărilor, baie de aburi, sală de sport. Chapel Spa oferă retreaturi de relaxare și evadare de stresul vieții de zi cu zi  și programe de wellness susținute de  terapeuți sub marca proprie a centrului, Lifestyle Spa.

Costul tratamentelor variază și pornește de la 8 lire pe oră, cu pachete disponibile pentru jumătate de zi sau o zi întreagă, care includ și masa.

4. Crieff Hydro Hotel

Un hidrospa s-a deschis în orașul Crieff din Perthshire, Scoția,  în 1868, făcându-l un refugiu atractiv la acea vreme pentru oamenii de afaceri bogați din Edinburgh și Glasgow. În prezent, Crieff Hydro rămâne un refugiu relaxant pentru o gamă mult mai largă de vizitatori, care vor să beneficieze de frumusețea locului și de beneficiile hidroterapiei.

Centrul spa de patru stele este amplasat într-o zonă atractivă și oferă o gamă enormă de activități de agrement suplimentare față de tratamentele corporale și de înfrumusețare obișnuite, făcându-l o destinație de vacanță pentru întreaga familie. Există șase cafenele și restaurante la fața locului, care servesc orice, de la supe sănătoase până la o cină somptuoasă.

Un Spa Break în cadrul complexului costă circa 300 de lire și include:

 • o noapte de cazare pentru două persoane
 • hidrotratament de 25 de minute fiecare la spa
 • set cadou
 • acces complet la piscina principală de agrement, saună și sala de sport
 • mic dejun scoțian consistent
 • cina în restaurantul resortului (cu plata suplimentară a 25 lire/persoană)

În ceea ce privește transportul, zborile București-Londra au prețuri accesibile, între 30- 100 euro dus, la care se adaugă costurile de transpot de la Londra în localitățile vizate.

Polonia

Turismul medical câștigă popularitate în Polonia, care este din ce în ce mai populară în rândul pacienților ce vin aici în principal din Europa de Vest, din Marea Britanie, Germania, Belgia,  dar și din SUA și Scandinavia. În fiecare an, sute de mii de pacienți vin pentru tratament în Polonia.

Pacienții străini decid să vină în Polonia în principal datorită calității înalte a serviciilor, profesionalismului personalului medical, timpilor scurti de așteptare pentru intervenții chirurgicale și prețurilor mai mici ale tratamentelor. Specialiștii polonezi sunt absolvenți ai școlilor de medicină prestigioase care și-au realizat pregătirile și stagiile la cele mai bune clinici occidentale. În ceea ce privește diferența de preț, tratamentele efectuate în Polonia sunt cu aproximativ 50% mai ieftine decât în ​​Europa de Vest. Cu prețuri cu adevărat competitive și profesionalismul specialiștilor, Polonia este un punct important pe harta turismului medical global.

Polonia deține un punct forte în top 10 locuri de vizitat în Europa, în ceea ce privește sănătatea respirației, respectiv resortul Wieliczka” Salt Mine Health Resort”,  având în centru Mina de sare Wieliczka.

Saturația aerului de mină cu sare– care este de 10 ori mai mare decât la malul polonez –, împreună cu ioduri, potasiu și magneziu, a dus la transformarea Minei Wieliczka în 1964 într-o stațiune de sănătate subterană. Programele terapeutice din cadrul complexului presupun circa șase ore pe zi la frumosul lac sărat, realizând activități benefice respirației, de la simple exerciții de inhalat aer sărat la mers pe jos, gimnastică, dans, asociate cu respirații profunde.

top 10 locuri de vizitat in europa

Un sejur la 135 de metri sub pământ are un efect calmant asupra bolilor respiratorii și afecțiunilor alergice.  Stațiunea de Sănătate oferă servicii pneumologice, laringologice și alergologice, atât pentru adulți, cât și pentru copii, în domenii precum tratamentul astmului bronșic de diverse etiologii, BPOC însoțită de dilatare bronșică și a tuturor bolilor recurente, cronice ale căilor respiratorii superioare și inferioare, cu fond alergic și inflamator.

Pachetul incluzând cazarea în camere cu microclimat terapeutic și  tratamentul are prețuri ce variază între 25-30 euro/zi. Oferta medicală include:

 • îngrijiri medicale oferite de profesioniștii din domeniul sănătății
 • participarea la exerciții de respirație
 • participarea la exerciții generale de reabilitare cu elemente de aerobic
 • educație sanitară
 • posibilitatea de a consulta un medic
 • echipamente de reabilitare la dispoziția participantului, inclusiv biciclete staționare, antrenoare eliptice, stepper-uri, multigym și o bandă de alergare

Un sejur terapeutic cu cazare in Hotel Grand Sal****, situat în parcul pitoresc St Kinga, chiar lângă Puțul Daniłowicz, unde oaspeții coboară în subteran variază între 500 euro (7 zile)- 1500 euro (21 zile)
Coasta Baltică a Poloniei este o altă destinație faimoasă de sănătate. Cele mai populare regiuni sunt Ustronie sau Kolobrzeg. Spa-urile de pe litoral beneficiaza de ingrediente naturale precum apa salina sau minerala cu un conținut ridicat de ioni de sodiu, folosite pentru inhalare si baie. Stațiunile poloneze oferă, de asemenea, programe de divertisment, inclusiv seri de dans și activități sportive. În medie, costurile unui sejur în această zonă sunt de 250 euro/persoană, ceea ce este mult mai accesibil decât în alte țări europene.

 1. Hotel San Medical Spa

Hotelul „San Medical Spa” este situat în centrul stațiunii Kolobrzeg, la 300 de metri de mare și de Parcul Alexander Fredro. Restaurantul hotelului servește trei mese pe zi sub formă de bufet, iar micul dejun, prânzul și cina sunt servite în trei schimburi – la check-in oaspetele este informat despre orele care i-au fost alocate. Gama de mic dejun și cină include în mod necesar mâncăruri vegetariene.

Totodată, hotelul „San Medical Spa” poate găzdui până la 288 de oaspeți în 136 de camere. În fiecare cameră, oaspeții vor găsi TV, radio, ceainic electric, un set de vase și tacâmuri, telefon și balcon.

În departamentul medical al hotelului sunt 5 medici cu experiență, inclusiv kinetoterapeuți cu o experiență de peste 30 de ani. Se aplică în mod activ metodele de tratare bazate pe peloide și ape sarate ale stațiunii balneare. Se aplică metode unice de tratare a coloanei vertebrale și a articulațiilor membrelor.

Costul pachetului este de 31 euro/zi/persoană.

2. Hotel Akces Medical Fit and Spa


Hotelul „Akces Medical Fit & Spa” 4* este situat la 300 de metri de o plajă cu nisip, în satul de pe litoral Dzwirzyno, la aproximativ 14 km de centrul orașului Kolberg. Hotelul este înconjurat de păduri de conifere, iar teritoriul „Akces Medical FIT & Spa” este amenajat cu arbuști decorativi și paturi de flori. În clădirea hotelului există o secție medicală, specializată în tratamentul și prevenirea afecțiunilor aparatului locomotor, aparatului respirator și cardiovascular. Aerul curat al mării, pădurile de pini și centrul spa modern al hotelului contribuie la recuperarea generală, relaxarea mentală și refacerea vitalității.

Prețul serviciilor oferite în cadrul hotelului este de 30  Euro/zi.

3. Hotel Lambert Medical Spa

Acesta este un hotel situat lângă plajă în Ustronie Morskie lângă Kołobrzeg. Fiind unul dintre puținele de pe coasta poloneză, are camere cu vedere la mare și un punct de belvedere cu un peisaj spectaculos al litoralului.

Hotel Lambert Medical Spa pune la dispozitie 120 de camere de diverse tipuri, de la categoria standard de baza, la camerele superioare, cu vedere la mare, și la apartamente ideale pentru familii cu copii, pana la 6 apartamente de lux, fiecare dintre ele dispunand vedere la mare.

Pachetul de sănătate de 7 zile oferit în cadrul hotelului pe baza prescriptiei medicala sau terapeutice include:

 • 2 tratamente pe zi pe baza de iod, apa sarata si produse sarate: inhalații, masaje, inhalații în peștera de sare, masaj cu peeling corporal cu sare
 • utilizarea piscinei interioare, jacuzzi, zonă de wellness cu saună, lounge de relaxare, echipamente de fitness (în afara orelor de terapie)
 • 1 halat de baie per sejur
 • utilizarea WiFi și șezlonguri pe terase
 • program de divertisment conform ofertei
 • reducere de 10% la tratamentele speciale de wellness la fața locului
 • 1 sticla de vin si platou cu fructe de la ora 14

Prețul pachetului este de 202 euro/persoană.

Prețuri la fel de accesibile, pentru servicii foarte bune au și alte locații din polonia, de exemplu:

Hotel Lidia

Acest hotel confortabil și modern, situat la numai 250 m de plaja Mării Baltice, reprezintă o zonă de wellness și frumusețe de 400 mp cu masaje, fango, aromoterapie și multe altele.

Pachetul oferit include:

 • 7 nopti, în camera dubla, cu demipensiune
 • Examinarea medicală inițială
 • 5x inhalații pe săptămână (30 min fiecare)
 • 5x peșteră de sare pe săptămână (à 45 min)
 • 5x baie cu saramură pe săptămână (à 20 min)
 • 5x terapie cu câmp magnetic pe săptămână (10 minute fiecare)
 • Utilizarea piscinelor, jacuzzilor, băii de aburi, halatelor de baie și WiFi
 • 1x apă minerală în cameră la sosire
 • Participarea la programul de divertisment conform ofertei (de exemplu, seara de dans, turneu de bowling, bingo, seara de film)

Costul pachetului este de 270 euro/persoană.

Hotel Buczynski Medical & Spa, situat în orașul balneoclimateric Świeradów-Zdrój din sud-vestul Poloniei,  oferă un pachet respirator de 385 euro/persoană ce cuprinde

 • Consultație și îngrijire medicală inițială (orele de consultație medicală)
 • 5x inhalare de oxigen sau radon pe săptămână
 • 2x masaj parțial clasic cu drenaj de poziționare pe săptămână
 • 3x baie cu dioxid de carbon pe săptămână
 • 3x terapie cu câmp magnetic sau Sollux pe săptămână
 • 2x terapie cu exerciții sau terapie respiratorie pe săptămână
 • Reducere de 20% pentru tratamente suplimentare la fața locului
 • Inclus suplimentar pentru oaspeții SpaDreams
 • Utilizarea piscinei interioare, jacuzzi, sauna, sala de fitness, halat de baie. Wifi
 • 1 sticla de apa minerala pe zi
 • Participarea la programul de divertisment

 Top 10 locuri de vizitat în Europa: Cehia

Când vine vorba de top 10 locuri de vizitat în Europa pentru sănătatea respirației, Cehia merită atenția oricărui turist interesat de facilități combinate, de relaxare și tratament. Este cunoscut faptul că Republica Cehă ocupă un loc de frunte în turismul european, capitala sa Praga fiind al cincilea cel mai vizitat oraș din Europa. Cehia deține 16 situri UNESCO, alte 14 locații fiind candidate la acest titlu.

Patrimoniul arhitectural al Cehiei este un obiect de interes pentru vizitatori, incluzând castele din diferite epoci istorice, catedrale si biserici ridicate la rangul de bazilica de catre Papa, manastiri  celebre și numeroase muzee. În afara orașelor, zone precum Paradisul Boemian, Pădurea Boemiană și Munții Giganți atrag vizitatori din toate părțile Europei.

Este simplu de înțeles de ce turiștii aleg Cehia ca destinație de vacanță, dar este aceasta și o țară de interes pentru turismul medical? Răspunsul este da, din multiple puncte de vedere, primul argument fiind acela că Cehia are un sistem solid de sănătate, cu standard înalte de îngrijire, disponibilitatea celor mai noi tehnologii și proceduri medicale și prețuri competitive.

Cehia este recunoscută pentru stațiunile sale balneare cu surse naturale de vindecare, printre cele 20 de locații renumite numărându-se:          

 • Karlovy Vary, cel mai faimos oraș balnear ceh,  situat în partea de vest a țării, la aproximativ 2 ore distanță de Praga. Izvoarele termale din Karlovy Vary au  numeroase beneficii pentru sănătate. În centrul orașului există câteva hoteluri frumoase, unde oaspeții se pot bucura de diverse proceduri de wellness și tratamente medicale.
 • Marianske Lazne este un alt oraș din partea de vest a Republicii Cehe, la aproximativ 171 de kilometri distanță de Praga. Se caracterizează prin frumoasele sale parcuri spa, colonade romantice, pavilioane fermecătoare și hoteluri confortabile. Există 40 de izvoare folosite în numeroase tratamente balneare disponibile pentru vizitatori. Izvoarele locale ajută la tratarea diferitelor boli, inclusiv tulburări metabolice, probleme respiratorii, tulburări oncologice și tulburări ale rinichilor.
 • Františkovy Lázně  este un oraș balnear situate, de asemenea, în partea de vest a țării. Františkovy Lázně se mândrește cu colonade neoclasice elegante, parcuri bine întreținute și primul spa cu nămol din lume. În oraș există 20 de izvoare naturale care sunt folosite pentru diverse tratamente medicale și de wellness. Unul dintre vizitatorii frecventi ai orașului a fost faimosul Johann Wolfgang von Goethe, care a descris orașul drept „raiul pe pământ”.
 • Podebrady se află pe malul râului Elba, la doar 50 km est de Praga. Înconjurat de pajiști, păduri, un parc natural și cafenele elegante, acest oraș balnear este una dintre cele mai populare destinații balneare cehe de peste un secol. Din 1908, centrele balneare din Podebrady vindecă bolile inimii, ale sistemului circulator și și ale vaselor de sânge cu apă minerală feroasă locală.
 • Luhačovice este cel mai mare spa din Moravia și unul dintre cele mai frumoase orașe balneare din Republica Cehă, înconjurat de priveliștile Carpaților Albi. Peste 300 de ani de tradiție, arhitectura sa unică și una dintre cele mai bune reputații pentru tratarea bolilor tractului respirator fac din Luhačovice o destinație de vacanță pentru vizitatorii tineri și bătrâni, nativi și străini. În Luhačovice există peste 10 izvoare minerale, cel mai cunoscut dintre ele fiind Vincentka.

Cu astfel de zone, este de la sine înțeles că Cehia poate reprezenta destinația numărul 1 pentru mulți turiști preocupați de sănătatea respirației. Iată și câteva resorturi din această țară care oferă programe accesibile și atractive de tratament:

1. Nové Lázně Ensana Health Spa Hotel

Hotelul se află în Stațiunea balneară Nové Lázně din centrul Mariánské Lázně (Marienbad), unul dintre cele mai cunoscute orașe balneare istorice din Europa centrală, cu peste numeroase izvoare minerale naturale și o tradiție de 200 de ani de turism balneoclimateric.

Acest hotel reprezentat de o clădire luxoasă în stil neo-renascentist înființată în 1895, este membru al prestigioasei „Royal Spas of Europe” și unul dintre cele mai importante hoteluri spa din Republica Cehă, situat lângă celebra Colonadă Spa și Fântâna Cântătoare. În împrejurimile apropiate se află frumoasa Pădure Boemiană, cu numeroasele sale oportunități de activități în aer liber, celebra Mănăstire Tépla și Castelul Loket din secolul al XII-lea, care găzduiește o varietate de evenimente cultural. Karlovy Vary și Praga sunt la o jumătate de oră, respectiv o oră și jumătate distanță.

Complexul oferă tratamente balneare de înaltă calitate împotriva afecțiunilor sistemului locomotor și a bolilor sistemului circulator, respirator și digestiv, bazate pe cunoștințele medicale de lungă durată și pe resursele naturale de vindecare – izvoare minerale, nămol de turbă și CO2 natural. Medicii cu experiență și înalt pregătiți și personalul de asistență medicală creează programe individuale în funcție de nevoile turiștilor, ce includ cure de cu ape minerale, balneoterapie și hidroterapie, o gamă largă de masaje, terapii fizice și fizioterapie, precum și programe de nutriție și sfaturi privind stilul de viață.

Interesant este că acest resort oferă un program special de recuperare pentru copiii cu astm și alergii, care cuprinde la prețul de 658 de euro/pachet:

• cazare cu pensiune completa (meniu pentru copii)

• băuturi răcoritoare pentru un copil pe parcursul întregii zile

• controlul medical initial si final

• cură medicală de ape minerale

• 1 masaj medical pentru copii

• o ședință de inhalații

• 1 baie minerală cu CO2 natural

• 1 baie naturală de gaz carbon uscat

• intrare gratuită la piscină cu o persoană însoțitoare

locuri de vizitat in cehia

2. Falkensteiner Grand MedSpa Marienbad

Situat convenabil pe o stradă liniștită, hotelul Falkensteiner este la doar câțiva pași de celebra colonadă și centrul vechi al orașului Marianske Lazne.

Falkensteiner Grand MedSpa Hotel Marienbad este unul dintre cele mai bune hoteluri din Marianske Lazne. Turiștii sunt impresionați de arhitectura elegantă și camerele confortabile. Oaspeții beneficiază de singura piscină exterioară din Marianske Lazne și de generosul Aquapura SPA de 2500 mp. Utilizarea piscinelor și a saunelor este nelimitată pentru oaspeții hotelului. Echipa competentă Spa urmează cele mai moderne tendințe din industria sănătății. Oaspeții pot consulta doi medici care le pregătesc cel mai bun plan de tratamente. Există o mare posibilitate de tratamente de sănătate și wellness, multe dintre ele realizate cu substanțe naturale din regiune: baie curativă cu apă minerală din izvorul propriu al hotelului, împachetări corporale cu nămol sau baie cu gaz uscat.

Curele organizate în cadrul complexului sunt recomandate pentru o serie de afecțiuni respiratorii precum:

 • Boli respiratorii cronice
 • Sinuzita cronica
 • Post-tratament după boli ale căilor respiratorii superioare și inferioare
 • Convalescență după infecții bacteriene și boli virale, inclusiv COVID-19
 • Astm
 • BPOC

Un exemplu de tratament spa în cadrul centrului medical al resortului include: inhalații, kinetoterapie, oxigenterapie, diatermie scurta si cu microunde, exercitii de respiratie, gimnastica în apă si masaje speciale.

Plimbările și activitățile fizice ușoare în aerul curat din Mariánské Lázn formează o parte importantă a oricărei cure cu indicațiile de mai sus.

Prețurile unui program de terapie/reabilitare încep de la 239/euro per pachet pentru 6 nopți și pot ajunge la circa 400 de euro.

3. Spa Resort Sanssouci

Acesta este un celebru resort din Karlovy Vary. Complexul Spa Resort Sanssouci, deținut de compania Imperial Karlovy Vary, a luat naștere în 2009, dar hotelurile originale Sanssouci și Švýcarský dvůr sunt mult mai vechi. Resortul balnear Sanssouci a fost creat prin fuziunea a trei facilități spa importante: Vila Mercedes, Hotelul Svycarsky dvur (curtea elvețiană) și Hotelul Sanssouci. Situat în Karlovy Vary, locul a numeroase izvoare termale  și cel mai vizitat oraș balnear din Republica Cehă, Spa Resort Sanssouci oferă un pachet de tratament pentru respirație unic.
Acest tratament a fost dezvoltat pe baza experienței de mulți ani în domeniul spa și fizioterapie. Tehnologia specială folosită de personalul medical calificat ajută la relaxarea mușchilor respiratori și la învățarea tehnicilor corecte de respirație.  Proceduri spa adecvate susțin imunitatea naturală și elibera de senzația de oboseală.

Pachetul cuprinde

 • cazare pentru minim 6 nopți
 • demipensiune sau pensiune completă
 • posibilitate de consultare cu un terapeut nutrițional examen medical
 • 4 proceduri/zi conform recomandarii medicului incl. 1h in camera hiperbara/persoana/sejur (in caz de contraindicatii – ex. rinita cronica, teama de spatii inchise – se va oferi o alternativa)
 • tratament cu vitamine B, D și infuzie de vitamina C
 • 1,5 l de apă minerală Magnesia zilnic
 • Plan individual de reabilitare de 14 zile la finalul sejurului
 • acces la centrul de wellness (piscina, sauna, jacuzzi)

Prețul pachetului este în  jur de 500 Euro/persoană.

La prețurile menționate se adaugă costul zborului, care variază pentru ruta București- Kalovy Vary între 100 și 150 Euro dus-întors.

 Slovenia

Continuăm prezentarea țărilor care intră în top 10 locuri de vizitat în Europa pentru sănătatea respirației cu Slovenia, unul dintre statele cu un turism medical foarte dezvoltat. Slovenia oferă mediul ideal pentru turismul medical, cu veri calde, mediteraneene, oameni prietenoși și primitori și peisaje rurale uimitoare. Este locul perfect pentru recuperarea după afecțiuni dificile și intervenții chirurgicale.

Țara este ușor accesibilă din alte părți ale Europei sau din locații internaționale. Odată ajuns acolo, vă va fi ușor să vă deplasați, cu sute de mile de autostrăzi noi construite în ultimul deceniu și o rețea feroviară excelentă.

Slovenia este, cu siguranță, o țară în creștere, a cărei dezvoltare se bazează mult și pe turism, grație frumuseții incredibile și diversității naturale a peisajului. Peisajul sloven, de la munții alpini la pădurile străvechi oferă o ocazie extraordinară de explorare pentru turiști.

În plus, tratamentele sunt calitative și mult mai accesibile în Slovenia, în comparație cu alte centre europene și americane. Asociația Slovenă de Turism Medical lucrează pe principiul simplu de a menține niveluri ridicate de servicii la prețuri competitive, ceea ce a reușit să aducă Slovenia în atenția turiștilor  ce caută tratamente în diferite locații europene. Aceasta este o strategie care funcționează, aproximativ 33.000 de persoane vizitând Slovenia pentru tratament în fiecare an, cheltuind în medie 1.100 de euro.

Dacă alegi Slovenia pentru a te bucura de un pachet de servicii pentru sănătatea respiratorie, iată câteva opțiuni pe care le poți lua în considerare:

 1. Talaso Strunjan Health Resort

Strunjan, comoara verde a zonei de coastă slovene, cu locația sa liniștită pe litoral, clima blândă și golful salin, oferă condiții optime pentru o stațiune de sănătate bioclimatică. Stațiunea balneară Talaso Strunjan este locul potrivit pentru ameliorarea problemelor cauzate de bolile pulmonare și reumatice, precum și pentru tratarea leziunilor și recuperarea după intervențiile chirurgicale la nivelul sistemului musculo-scheletic. Atmosfera tipică de litoral are un efect foarte stimulant în timpul tratamentului și reabilitării.

Resortul balnear Talaso Strunjan este dotat cu cele mai noi facilitati fizioterapeutice. Echipa medicală include medici, fizioterapeuți și terapeuți ocupaționali, ceea ce permite o reabilitare medicală cuprinzătoare.

În plus față de îngrijirea medicală standard, programele spa includ talasoterapie și folosesc alte puteri curative naturale ale mării, apa de mare cu caracteristicile sale mecanice, chimice și termice benefice, clima de la malul mării,apa bogată în diverse minerale și nămol marin vindecător.

top 10 locuri de vizitat in europa

Program de tratare a bolilor respiratorii oferit de Talaso Strunjan Health Resort este potrivit pentru toți cei care locuiesc în orașe cu un nivel ridicat de poluare, pentru fumători și pentru toți cei care doresc să-și îmbunătățească respirația. Parcul și grădinile vilelor din complexul de sănătate Talaso Strunjan a fost special echipat pentru astmatici. Cantitatea de praf a fost redusă la cel mai scăzut nivel posibil, în timp ce toate camerele sunt dotate cu oxigen.

Programul pentru sănătatea respiratorie începe cu 7 zile și poate fi prelungit la 14 sau 21 de zile. Este condus de un specialist în medicină internă; echipa mai cuprinde un kinetoterapeut respirator și asistente. La început, se efectuează o examinare clinică cuprinzătoare a pacientului și o testare funcțională a sistemului cardio-pulmonar, care include ECG, spirometrie, evaluarea nivelului dispneei și toleranța la efort.

Ulterior, pe baza datelor colectate, este pregătit un program de reabilitare, care este adaptat nivelului funcțional al pacientului, care include exerciții de respirație cu accent pe respirația diafragmatică, exerciții de anduranță, terapie prin inhalare, masaj cu percuție (bătăi pe spate), masaj cu vibrații ale pieptului, drenaj de poziție și tehnici de tuse. O parte importantă a programului este familiarizarea pacienților cu natura bolii și administrarea corectă a medicamentelor. Este disponibilă o dietă hipoalergenică (conținând alimente cu foarte puțini alergeni) și cazare în camere adecvate cu echipamente antialergice pentru pacienții cu astm bronșic alergic.

Pachetul include:

 • 7 nopti la Hotel Svoboda 4* cu demipensiune
 • intrare nelimitată la therme
 • examinare de către specialist
 • Exerciții de respirație de grup de 5 ori pe săptămână
 • 5x inhalații pe săptămână
 • Masaje toracice vibrante de 3 ori pe săptămână
 • 6 x exerciții săptămânale de dimineață în piscină, sub supravegherea unui kinetoterapeut
 •  

Acest pachet poate fi accesat de turiști la prețul de  563 euro/persoană.

2. Terme Zreče
Stațiunea termală Terme Zreče este situată în micul oraș Zreče, în partea de est a Sloveniei. Acest loc este numit „Plămânii verzi” ai Sloveniei, deoarece stațiunea este înconjurată de pădure.

Există două hoteluri sub un singur acoperiș Vital 4* și Atrij 4* Superior (camere standard, suită cu jacuzzi pe terasă, suită SPA), recepție 24 de ore, restaurante, centru medical, centru de wellness, două etaje din „Sauna Village”, 8 piscine exterioare si interioare cu apă termala. Există biciclete electrice, biciclete normale și bețe de nordic walking de închiriat.

În stațiunea Terme Zreče, conceptul principal de vindecare și tratament este o combinație a principalilor factori curativi și experiența unor cunoscuți specialiști sloveni cu practică europeană. Apa termală din piscine și turba de munte înaltă activează circulația sângelui, ameliorează inflamația, accelerează metabolismul și arderea grăsimilor, calmează nervii.

Statiunea Terme Zrece poate fi vizitata de intreaga familie, oferind și opțiuni distractive de activități pentru copiii. Centrul de wellness oferă masaje plăcute de relaxare și tonifiere.

Pachetul pentru 7 zile cuprinde:

 • demipensiune / pensiune completa
 • bautura de bun venit
 • mic dejun/pranz/cina bufet
 • consultație medicală
 • 6-12-18 tratamente prescrise medical (selecție de băi de plante, electroterapie și termoterapie, hidrogimnastica de dimineata, gimnastică aerobică acvatică)
 • 2-4-6 x intrări în zona saunei in timpul sejurului la hotel Vital****
 • intrare nelimitata în zona saunei in timpul sejurului in hotel Atrij****.

Toate serviciile pot fi accesate la costuri între 500- 600 Euro/pachet, la care sa adaugă costurile de transport ce pot varia între 150- 250 Euro.

Top 10 locuri de vizitat în Europa: Croația

Croația este o destinație turistică atractivă și din ce în ce mai populară, cu peste 18 milioane de vizite turistice pe an, în condițiile în care populația acestei țări este de doar 4 milioane de oameni. În prezent, turismul de agrement este predominant, dar autoritățile lucrează la prelungirea sezonului prin dezvoltarea diferitelor segmente de turism, inclusiv a turismului medical. Astfel, au început să se dezvolte centre de reabilitare medicală conectate cu băi termale binecunoscute la Krapinske Toplice și Daruvarske Toplice. Capitala Croației, Zagreb, a recunoscut beneficiile turismului medical și lucrează activ la promovarea acestuia prin Grupul Zagreb de Turism de Sănătate,  Asociația pentru Dezvoltarea Turismului Medical sau  Industria Turismului de Sănătate. Aceste asociații adună furnizori privați de asistență medicală și organizează principalele evenimente locale de turism medical.

Croația are o poziție favorabilă pentru a se dezvolta ca destinație de turism medical: are tratamente sigure, de înaltă calitate, la prețuri accesibile în chirurgie dentară și estetică, terapie fizică și reabilitare medicală.

Având în vedere faptul că că sistemul de sănătate din Croația are personal medical de top, iar multe regiuni croate sunt foarte atractive din punct de vedere turistic, concluzia este logică- Croația reprezintă, cu siguranță, una dintre destinațiile de viitor pentru turismul medical. Iată câteva locații care pot trezi interesul unui vizitator care vrea să beneficieze de oferta de turism medical a acestei țări:

1. Hotel Bellevue

Hotelul este situat într-una dintre cele mai frumoase golfuri din Lošinj – Čikat, binecunoscut pentru natura sa spectaculoasă, marea limpede și tradiția centenară a vacanțelor luxoase.

Frumusețea naturală a zonei și locația sa specifică, ferită de aglomerație și poluare, asigură o atmosferă relaxantă și intimă, prin urmare, au fost construite numeroase vile cu scop turistic  chiar de la începutul secolului al XX-lea.

Clinica spa a Hotelului Bellevue este o locație de

wellness imensă, strălucitoare și elegantă, special concepută pentru tratamente faciale și corporale. Clinica este, de asemenea, dotată cu cea echipamente inovatoare și de ultimă tehnologie, precum Eximia și sistemul LCM (Light, Color & Movement), ajutându-l pe terapeut să ofere servicii foarte bune, cu rezultate excelente.

În cadrul clinicii, turiștii dornici să renunțe la fumat și să se detoxifice pot participa la programul Nicotine Free-Detox, pe parcursul a 6 zile.  Scopul programului Spa Clinic Nicotine Free este de a ajuta doritorii să-și curețe organismul într-un mod natural, sănătos și să  recupereze funcția fiziologică a plămânilor și a altor organe. Programul este condus de o echipă de medici de succes și terapeuți specializați. Procesul se bazează pe un plan unic „pas cu pas”, menit să sprijine turiștii să adopte un stil de viață sănătos și să scape de dependența de nicotină. Programul de detoxifiere fără nicotină oferit de Clinica Bellevue Spa conține un număr mare de exerciții și activități de grup. Grupurile de suport sunt mici, formate din 4 până la 6 participanți.  

Pentru participarea la program, examenele cardiovasculare și respiratorii sunt obligatorii. Puteți combina pachetul Nicotine Free cu toate celelalte componente ale programului, respectiv: plan de dietă echilibrat, fototerapie, cromoterapie, acupunctură, kinetoterapie, oxigenoterapie, antrenament fitness. Programul include, de asemenea, teste suplimentare și tehnici avansate de relaxare.

Pachetul include:

 • Consultație medicală generală, spirometrie și analize de carboxihemoglobină
 • ECG inițial
 • Test inițial de laborator
 • Consultanță inițială cu un nutriționist cu privire la terapii naturiste, obiceiuri alimentare sănătoase
 • Planul pentru dieta echilibrată și sănătoasă Al doilea consult nutriționist
 • Băuturi terapeutice detox – disponibile toată ziua, în fiecare zi la Clinica Spa
 • Consultație cu un dermatolog pentru sănătatea pielii și tratamente anti-îmbătrânire eficiente
 • 3 x Crioterapie pentru circulatie, 1-3 min la -140°C
 • 5 x Drumeții prin păduri de pini în aer îmbogățit cu aerosoli marini și picături de uleiuri esențiale din ierburi aromatice
 • 3 x sesiuni de coaching
 • 2 x baie detox
 • 1 x Tratament prin presopunctură
 • 1 x terapie medicală ayurvedică
 • 2 x ședință terapie prin vibrații – vindecare prin sunet tibetan pentru o bunăstare holistică, 30 de minute
 • 1 x împachetări corporale și exfoliant detox
 • 2 x masaj profund, masaj de relaxare, drenaj limfatic sau masaj shiatsu
 • Test de fitness și antrenament cu un antrenor personal
 • Sesiuni zilnice „Corp și minte” –yoga, meditație, chi-pranayama, tehnici de relaxare etc.
 • Fototerapie, detoxifiere și echipamente suplimentare, suplimente alimentare zilnice – Pharmos Natur, la recomandarea medicului, la 15% reducere
 • Diverse activități zilnice: fitness corporal, mers pe jos, ciclism, gătit sănătos
 • Acces zilnic la saune, băi turcești, căzi cu hidromasaj, piscine cu apă de mare, dușuri de experiență, piscină cu apă rece.

Prețurile pentru un pachet complet sunt în jur de 400 de euro/persoană pentru o perioadă de 6 zile.

locuri de vizitat in croatia

2. Vitality Hotel Punta

Adiacent orașului Veli Lošinj se află hotelul Punta, un spațiu care întruchipează perfect –vitalitatea, reprezentativă pentru insula Lošinj.

Datorită efectelor benefice asupra sistemului respirator și asupra sănătății generale, insula Lošinj este alegerea preferată a multor persoane care au probleme de respirație sau, pur și simplu, doresc să-și îmbunătățească sănătatea.

Turiștii se pot bucura de păduri liniștite, cu aer curat, de vederi uimitoare la mare în camerele duble spațioase ale hotelului sau în apartamentele deluxe. În exterior, grădinile frumos întreținute sunt pline de ierburi aromatice, utilizate pe scară largă în restaurantul hotelului pentru a pregăti micul dejun, prânzul și cina, cu un meniu de preparate locale, precum și specialități macrobiotice.

Ceea ce diferențiază cu adevărat Hotel Punta sunt spațiile spa unice care includ piscine interioare și exterioare, terasa la soare, tratamente de wellness și frumusețe, programe de exerciții special concepute, antrenamente de grup, precum și consiliere nutrițională.

Programul Re-Spiro, organizat în cadrul complexului, folosește metode clinice științifice dovedite și teste de diagnostic, combinate cu factori terapeutici naturali ai insulei Lošinj.

Programul este destinat persoanelor cu afecțiuni respiratorii obstructive ușoare și a fost dezvoltat în colaborare cu Societatea Pulmonară Croată și Spitalul de Copii Srebrnjak. Reabilitarea se face individual sau în grup. Cel mai bun sezon pentru reabilitare este de la începutul lunii octombrie până la începutul lunii mai. Programul Re-Spiro este adaptat individual fiecărui individ, în funcție de constituție, istoric medical și obiective.

Un punct forte al acestui resort spa este că oferă antrenament pulmonar condiționat pentru copii cu vârsta între 5 – 18 ani timp de 7/ 14/ 21 de zile

Programul Re-Spiro Junior Express este conceput pentru copii cu astm bronșic sau bronșită cronică, care locuiesc în orașe mari și sunt expuși cronic la poluare, având un risc mai mare de boli pulmonare. 

Beneficiile așteptate ale programului Re-spiro și Re-spiro Junior sunt: reducerea simptomelor bolii, în special a nivelului de dispnee; îmbunătățirea calității vieții, creșterea rezistenței la efort; scăderea anxietății și a depresiei; reducerea ratelor de spitalizare.

Reabilitarea include două până la trei ore de exerciții pe zi (o ședință dimineața și una după-amiaza)

Exercițiile se desfășoară în grupuri, iar numărul optim de participanți este de 8 până la 15 persoane

De asemenea, sunt disponibile programe de fitness și exerciții de grup la un cost suplimentar.

Programul  mai include:

 • 2 x examinări medicale – măsurarea tensiunii arteriale, cântărire, spirometrie, oximetrie, electrocardiogramă, interviu, evaluare clinică și comparare a rezultatelor de la începutul și sfârșitul șederii dvs.
 • 10/ 21/ 34 x exerciții cu un terapeut respirator – exerciții de relaxare, exerciții de forță, exerciții de respirație (60 min)
 • sedinte de consiliere nutritionala

Prețul pentru un pachet se stabilește în funcție de opțiunile de tratament, dar costul unei camere duble cu mic dejun și cină incluse variază între 200 și 400 de euro.

Agenții de turism medical din Europa

În fiecare dintre țările menționate ca făcând parte din top 10 locuri de vizitat în Europa pentru sănătatea respirației există agenții de turism medical la care turiștii pot apela pentru organizarea unei vacanțe reușite, ce îmbină relaxarea și tratamentul. Sunt, de asemenea, structuri statale care promovează turismul medical și au grijă ca acesta să fie finanțat ca o parte important a turismului general.

De exemplu, în Austria, centrul Austrian Health oferă soluții de turism medical în parteneriat exclusiv cu agenția de turism austriacă Mondial- Travel. Mondial este una dintre cele mai renumite companii de turism din Europa. Experiența de călătorie a agenției Mondial, împreună cu competența medicală de bază a Austrian Health este o combinație unică pe piață, de care beneficiază atât pacienții, cât și medicii.

Health Medical Tourism Italy este un brand al Termetour Srl, un touroperator italian care activează în domeniul turismului incoming și medical de 18 ani. Cunoașterea multiplelor stațiuni balneare și clinici specializate în reabilitare psiho-fizică și vasta experiență de organizare turistică a Termetour a dat naștere acestui prim mare proiect în turismul medical în Italia.

În Grecia, Elitour (Greek Health Tourism Council) este o structură care susține turismul medical grec și promovează accesul la servicii medicale și de wellness pentru turiștii internaționali, ce caută o varinată combinată de relaxare și tratament. Membrii Elitour sunt clinici, hoteluri,  centre de wellness și spa-uri.

Cu sistemul său de turism foarte bine pus la punct, Germania are un număr mare de agenții de turism medical, dintre care pot fi menționate: Booking Health, DeutschMedic GMBH, IPS-Germany, Premier Healthcare Germany, etc.

SilaMed este o agenție germană de turism medical consacrată care sprijină pacienții europeni și americani pentru accesarea celor mai bune tratamente medicale din Germania prin cooperare cu instituții medicale germane de clasă mondială.

Agenția  de wellness Healing Holidays din Londra se bucură de cei mai importanti experți în spa și wellness din Europa, care oferă cunoștințe excepționale și valoare autentică vacanțelor medicale ale turiștilor care aleg UK ca destinație în top 10 locuri de vizitat în Europa pentru sănătatea respirației. Fondată de Frances Geoghegan în 2004, agenția oferă acces la cele mai bune spa-uri, retreat-uri și centre de wellness.

Health and Fitness Travel se autointitulează una din cele  mai importante companii globală de turism de wellness din lume. Situată în Londra, agenția oferă pachete medicale și de wellness, inclusiv programe de reabilitare după boli grave, programe destinate stopării fumatului sau programe de detoxifiere, cu destinații în Europa, America de Sud, Asia, Africa și Australia.

MediCzech este un important facilitator de turism medical care oferă servicii de turism medical de înaltă calitate în Republica Cehă. MediCzech organizează tratamente medicale în principal în clinici deținute direct de Progress Medical, axate mai ales pe chirurgie plastică și stil de viață sănătos. În topul agențiilor de turism medical din Cehia sunt menționate și Celsus Medical, Czech Medical, Tours Medical Prestige, Medical Travel sau Praga Medica.

În Finlanda una dintre cele mai importante structuri care sprijină turismul medical este Medical Tourism Association Finland. Membrii Asociației de Turism Medical din Finlanda sunt spitale și clinici publice și private, împreună cu facilitatori medicali, oferind consultanță și diverse servicii de îngrijire medicală a pacienților.

Agenția Renee Tours din Slovenia oferă servcii de turism medical,  în colaborare cu Rogaška Health Resort cu o tradiție de peste 400 de ani de tratamente cu agenți medicinali naturali, cum ar fi apele minerale Donat Mg, cele mai bogateîn magneziu din lume, care ajută la tratamentul gastroenterologic, bolilor endocrine și cardiace, bolilor metabolice, neoplasmelor sistemului digestiv. Pe site-ul Renee Tours pot fi găsite multiple informații foarte utile privind valoroasele resurse de turism medical ale Sloveniei.

Croatia Medical Travel este o agenție centrală înființată pentru a promova și oferi turism de sănătate de înaltă calitate în Croația. Agenția colaborează cu o rețea atent selecționată de instituții medicale de top: spitale, clinici, centre spa, facilități de îngrijire corporală și wellness, precum și  hoteluri.  Croatia Medical Travel promovează Croatia ca destinație favorită în top 10 locuri de vizitat în Europa pentru sănătate, datorită mediului natural bogat în izvoare termale și minerale, regiunilor marine cu aer curat, regiunilor montane și insulelor care oferă un climat benefic oricărui tip de tratament, dar și specialiștilor de încredere și raportului foarte bun calitate- preț pentru serviciile oferite.

Surse:

https://www.euphoriaretreat.com/
https://www.best-treatment.com/en/blog/medical-spas-around-europe
http://www.healthmedicaltourismitaly.com/health-packages/respiratory-system/
https://www.europeanbestdestinations.com/top/best-wellness-hotels-in-europe/
https://healinghotelsoftheworld.com/hotels/medical-spa-kurhaus-schaerding/
https://www.spadreams.com/medical-conditions/respiratory-diseases/
https://www.sanatoriums.com/en/kolobrzeg/indications-for-treatment/respiratory-diseases  
https://www.spa-resort-sanssouci.cz/en/respiratory-spa-care/
https://www.wieliczka-saltmine.com/health-resort/about-the-health-resort
https://fortune.com/2021/07/18/long-covid-treatment-centers-spas-wellness-resorts

https://www.magazine.medicaltourism.com/article/medical-tourism-market-greece-current-trends-future
https://healthandfitnesstravel.com/2022-holidays?gclid=Cj0KCQiAi9mPBhCJARIsAHchl1wx0wLGf3qr_g9EdIGh5xj2iT62oG9OnJx_gIeXky92BTY1uEL8buwaAgD9EALw_wcB

https://healinghotelsoftheworld.com/

https://www.medicaltourism.com/destinations/italy