inhalații pentru nas înfundat

Cele mai eficiente inhalații pentru nas înfundat

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Congestia nazală reprezintă unul dintre cele mai frecvente simptome ale răcelilor și infecțiilor respiratorii. Senzația de nas înfundat este neplăcută, pentru că îngreunează respirația și generează o stare de disconfort. De multe ori, când avem nasul înfundat, ni se pare că nu avem aer suficient, chiar dacă respirăm pe gură. Apar probleme de somn, tensiune facială, dureri la nivelul sinusurilor, dureri de cap, gust neplăcut în gură și alte manifestări nedorite. Încercând să ne eliberăm de acest simptom, o idee bună poate fi aceea de a realiza inhalații pentru nas înfundat. Fie că este vorba de remedii naturale, precum baia de aburi, fie de aerosoli cu anumite substanțe recomandate de medic, o serie de inhalații pentru nas înfundat este adesea de ajutor pentru ameliorarea acestui simptom.

De ce se fac inhalații pentru nas înfundat

Căile noastre nazale sunt prima linie de apărare atunci când ne îmbolnăvim și ele suportă, de obicei, greul simptomelor noastre respiratorii. Răceala comună, gripa, alte infecții respiratorii declanșează inflamația în interiorul membranelor nasului și provoacă formarea de mucus gros – acest lucru fiind cunoscut sub denumirea de congestie nazală. Alergiile, sinuzita și alte boli respiratorii pot determina, de asemenea, inflamarea mucoasei nazale, acumularea de mucus și înfundarea nasului, la fel ca și prezența polipilor, deviația de sept sau alte deformări anatomice la nivelul nasului.

Tratamentul răcelilor și infecțiilor respiratorii include utilizarea decongestionantelor nazale, mucoliticelor sau folosirea spray-urilor cu soluție salină. Pe lângă acestea, se pot realiza inhalații pentru nas înfundat, ca terapie adjuvantă ce diminuează congestia nazală.

Inhalarea aburului de la un vaporizator sau un vas cu apă fierbinte ori folosirea unui nebulizator și inhalarea de aerosoli pot avea multiple efecte benefice precum:

  • fluidizarea slăbirea mucusului de la nivelul căilor respiratorii superioare
  • diminuarea congestiei nazale
  • diminuarea inflamației care determină obstrucția căilor nazale

Inhalațiile sunt utile pentru o serie de afecțiuni care pot determina acumularea de mucus la nivelul căilor respiratorii și înfundarea nasului:

  • Răceala obișnuită (infecție virală a tractului respirator superior)
  • Infecții ale sinusurilor
  • Bronșiolită (infecție a tractului respirator frecventă la sugari și copii mici)
  • Bronșită
  • Alergii

Cele mai uzuale inhalații pentru nas înfundat

Atunci când faci inhalații pentru nas înfundat poți folosi remedii naturiste, simple sau medicație recomandată de specialiști, sub formă de aerosoli. Dintre inhalațiile cele mai frecvent utilizate fac parte:

  • Inhalarea vaporilor de apă
  • Inhalarea aburilor unei soluții de apă cu sare
  • Inhalații ale unor infuzii de plante medicinale

Inhalații pentru nas înfundat cu aburi calzi

Un remediu la domiciliu pentru congestie nazală este inhalarea vaporilor de apă încălzită. Deși nu vindecă infecția, iar rezultatele studiilor clinice sunt mixte, inhalarea de abur continuă să fie un tratament popular, deoarece poate oferi ameliorarea simptomelor răcelilor și altor afecțiuni respiratorii. Aerul cald și umed ajută la diluarea mucusului, favorizând scurgerea acestuia.  De asemenea, ajută la calmarea căilor nazale inflamate și iritate, ceea ce ușurează respirația.

Metoda tradițională de inhalare a aburului implică încălzirea apei într-un recipient, după care bolnavul inhalează direct aburii degajați, stând deasupra vasului cu apă fierbinte, cu un prosop în jurul capului.

Aburii pot fi obținuți și cu ajutorul unor vaporizatoare cu abur, foarte utile pentru calmarea congestiei respiratorii. Acestea sunt ușor de folosit și presupun doar adăugarea apei în  dispozitiv, care o va încălzi și apoi răci în mod corespunzător,  pentru o inhalare confortabilă a vaporilor. Vaporizatoarele asigură un grad sporit de siguranță față de metoda tradițională, care poate provoca accidente din cauza aburilor foarte fierbinți.

Inhalarea aburilor nu distruge agenții patogeni, dar poate ajuta organismul să lupte mai eficient împotriva infecției. Aburul pătrunde în căile respiratorii, rehidratându-le și îmbunătățindu-le mobilitatea și funcționarea. La nivelul nasului, inhalarea aburului poate ajuta la diminuarea congestiei, fluidizând mucusul și ușurând respirația.

Rehidratarea căilor nazale cu ajutorul aburului cald este foarte utilă. Mucoasa nazală și sinusurile uscate și iritate generează o stare de disconfort, putând determina chiar sângerarea nasului.

Deși inhalarea aburului se poate face și fără utilizarea unui echipament special, există multe inhalatoare specializate disponibile pe piață.

În metoda tradițională, inhalarea aburilor se realizează astfel:

  • Se folosește un recipient pentru apa caldă, cum ar fi un vas Neti, un  castron mare sau chiar o cană mare
  • Se fierbe apa pe aragaz sau în cuptorul cu microunde.
  • Se umple vasul pentru inhalații cu apă clocotită, se acoperă capul cu un prosop, așezat astfel încât să creeze un spațiu închis
  • Se poziționează la circa 30 de centimetri deasupra apei,  cu  ochii închiși.
  • Poziționați prosopul pentru a crea un spațiu închis.
  • Se inspiră aburul cu respirații lente și adânci timp de cel puțin două până la cinci minute
  • Se reumple vasul cu apă fierbinte la fiecare 2-3 minute
  • Ședința individuală de inhalații poate dura până la 10-15 minute.
  • Se repetă ședințele de două până la trei ori pe zi, după nevoie

Inhalarea aburilor se poate realiza și atunci când faceți un duș cald. Aceasta nu este recomandată copiilor mici sau bebelușilor.

Inhalații pentru nas înfundat cu soluție salină

Pentru curățarea căilor respiratorii superioare (cavitate nazală, cavitate bucală, faringe) poate fi folosită o soluție de apă caldă cu sare. Microparticulele de sare inhalate împreună cu aburul cald ajung la nivelul căilor respiratorii unde au multiple efecte:

  • Datorită sării, au efecte antibacteriene și dezinfectante
  • Ajută la reducerea congestiei locale și la procesul de refacere a elasticității membranelor celulare, ceea ceu ușurează procesul respirator
  • Combate inflamația locală și umidifică zonele iritate
  • Fluidifică secrețiile nazale vâscoase, făcându-le mai ușor de eliminat

”Soluția salină hidratează interiorul nărilor, ajutând totodată la subțierea mucusului care blochează căile nazale. Soluția salină are proprietăți decongestionante și desfundă nasul imediat. Poți folosi o soluție salină din comerț, dar și una preparată de tine acasă. Iar rețeta nu poate fi mai simplă decât un amestec pe bază de apă și sare de mare. Este important de reținut că utilizarea prelungită a spray-urilor decongestionante poate provoca un efect de rebound (recul) sau poate agrava simptomele de congestie.”, arată Corina Dragomir, specialist doc.ro

Pentru prepararea soluției saline se  folosesc două linguri de sare de mare sau sare de Himalaya peste care se adaugă două cană de apă clocotită.

Se poate prepara și o soluție pentru spălarea efectivă a căilor nazale, adăugând o jumătate de linguriță de sare la 100 ml de apă, apoi trecând amestecul într-un recipient cu picurător și folosindu-l similar cu soluțiile saline din farmacii.  

Soluția salină se poate folosi în inhalații pentru nas înfundat, în caz de: răceli, inflamații ale mucoasei nazale, rinită alergică, infecții ale sinusurilor, rinită cronică, polipoză faringiană, precum și alte afecțiuni care determină acumularea de mucus vâscos la nivelul căilor respiratorii și senzația de nas înfundat.

Inhalațiile cu soluție salină sunt contraindicate la persoanele cu TBC, afecțiuni cardiovasculare, epilepsie, status astmaticus sau claustrofobie.

Inhalații pentru nas înfundat cu soluție alcalină

Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit, de asemenea, ca inhalator în cazul congestiei nazale. O soluție de 2% bicarbonat de sodiu este utilizată pentru lichefierea mucusului și crearea unui mediu alcalin în centrul inflamației.  Dozele recomandate pentru picurare sunt de circa 3 ml de soluție de 3-4 ori pe zi.  Inhalarea de zece minute, de mai mult de 2 ori, crește eficiența eliminării descărcării mucopurulente din cavitatea nazală.

inhalații pentru nas înfundat

Inhalații pentru nas înfundat cu infuzii de plante medicinale

La apa clocotită folosită pentru inhalarea aburilor pot fi adăugate o serie de plante medicinale, utile pentru diminuarea congestiei nazale și ușurarea respirației.  Ideale sunt plantele puternic aromate, bogate în uleiuri volatile.

Folosite sub formă de ceai cald pentru inhalații, ele fluidizează secrețiile nazale și stimulează eliminarea lor, hidratează mucoasele și calmează iritația.

Prepararea unei infuzii de plante folosite în inhalații pentru nas înfundat se face similar cu a apei clocotite pentru inhalarea aburilor, dar, la fierbere, se adaugă câteva lingurițe de plante medicinale. Se lasă timp de câteva minute, apoi se inhalează aburii degajați, ținând capul acoperit cu un prosop deasupra vasului. Aburul cald, îmbogățit cu uleiurile volatile ale plantelor, este un adevărat medicament pentru mucoasele inflamate și congestionate, dezinfectează căile respiratorii, distruge agenții patogeni și calmează inflamația.

”Inhalațiile cu ceai sau compresele calde au un efect temporar deoarece toate produc o vasodilatație rapidă a vaselor de la nivelul mucoasei nazale, urmată de vasoconstricție la fel de rapidă când nu mai sunt aplicate. Așadar aceste metode pot ameliora senzația de nas înfundat în cazul rinitelor și rinosinuzitelor, fără a reprezenta o componentă esențială în tratarea acestor afecțiuni.”, spune dr.  Baciu Mădălina, medic primar ORL, pe site-ul medlife.ro

Principalele ceaiuri care pot fi folosite în cazul unor inhalații pentru nas înfundat sunt:

  • Ceaiul de eucalipt, care conține eucaliptol, cu proprietăți antiseptice, mucolitice, astringente, decongestionante și antiinflamatorii.
  • Ceaiul de mentă este, de asemenea, un decongestionant util, folosit ca adjuvant în tratamentul sinuzitei, bronșitei, răcelilor și gripei. Ceaiul de mentă conține mentol, utilizat pentru ameliorarea simptomelor afecțiunilor respiratorii.
  • Ceaiul de cimbru este unul dintre cele mai utile, datorită proprietăților sale dezinfectante și antimicobiene. Ajută la combaterea bacteriilor, virusurilor și fungilor și, datorită proprietăților aromatice, desfundă eficient căile nazale.
  • Ceaiul de ghimbir îmbunătățește circulația sângelui și crește în mod natural temperatura corpului, iar aroma lui  ajută la desfundarea nasului. În plus, conține o mulțime de vitamine și minerale care întăresc imunitatea.
  • Ceaiul de ciuboțica cucului are efect de eliberare şi descongestionare a căilor respiratorii, e antiseptic şi emolient, bun în caz de tuse, viroze, bronşite.
  • Ceaiurile de salvie, mușețel sau busuioc pot fi folosite, de asemenea, pentru inhalații.

Ca și ceaiurile calde, inhalațiile cu plante medicinale se fac de obicei seara, înainte de culcare, pentru că ușurează respirația și asigură un somn mai bun.

Inhalații pentru nas înfundat cu uleiuri esențiale

În loc de plante medicinale, pot fi adăugate în apa caldă 10- 15 picături de uleiuri esențiale cu efecte decongestionante și antiinfecțioase. Cele mai bune uleiuri sunt cele de eucalipt, mentă, cimbru, lavandă sau cuișoare.  Uleiurile esențiale sunt ușor de utilizat și pot fi folosite oriunde, chiar și la serviciu sau pe drum, în mașină. Câteva picături de ulei pot fi stropite pe o batistă, inhalându-se vaporii binefăcători. Este preferabil, totuși, ca acestea să fie diluate, în prealabil.

Uleiurile esențiale pot fi puse și într-un difuzor, inhalându-se apoi aburii dispersați în mediul ambiant.

Pentru că uleiul esențial se evaporă foarte rapid, se pot face inhalații de maxim 5 minute cu o cantitate mică de ulei esențial într-un  bol cu apă fierbinte. Se adaugă 1-2 picături de ulei esențial și se stă deasupra bolului cu capul acoperit. Aceste inhalații pot fi foarte eficiente în cazul problemelor care țin de sistemul respirator.

Cu ce sa fac aerosolii pentru nas infundat

Folosirea unui aparat de aerosoli sau un nebulizator este o soluție modern pentru realizarea inhalațiilor în cazul congestiei nazale. Nebulizatoarele sunt tot mai des folosite în tratamentul bolilor respiratorii, fiind utile și în cazul copiilor.

Pentru terapia cu nebulizatori, există soluții speciale de medicamente care sunt disponibile în flacoane sau recipiente din plastic . Volumul medicamentului împreună cu solventul se administrează într-o singură inhalare, iar doza este de 2-5 ml.

Calculul cantității necesare de medicamente depinde de vârsta pacientului. Mai întâi, 2 ml de soluție salina se toarnă în nebulizator, apoi se adaugă numărul necesar de picături de medicament.

În cazul aerosolilor pentru adulți, tipurile de medicamente utilizate sunt reprezentate de:

  • Mucolitice, care au ca efect diluarea secrețiilor mucoase, a sputei, îmbunătățirea expectorării. Dintre acestea, mai cunoscute sunt Fluimucil, ambroxol (sub formă de Lazolvan, AmbroGEXAL, Ambroxol, Ambrobene), acetilcistenia. Medicul poate să recomande aerosoli cu fluimucil în cazul pacientilor cu afecțiuni respiratorii caracterizate prin hipersecretâție vâscoasă și densă. Aerosolii cu fluimucil sunt utili în caz de bronșită acută sau cronică, în caz de emfizem pulmonar, mucoviscidoză sau bronșiectazie.
  •  Glucocorticoizi,  reprezentați de medicamentul Pulmicort (budesonid) sau flixotid.  Aceștia sunt folosiți în cazurile de rinită alergică severă. Medicamentul este indicat pentru RA severă, în doze mai mici de 2 ml, diluate cu soluție salină la 2 ml.  Utilizarea aerosolilor cu corticoizi se desfășoară timp de cel mult 5-7 zile. Aerosolii cu dexametazonă, un alt glucocorticoid, sunt folositi adesea datorita faptului că au efect antiinflamator, imunosupresiv și limfolitic.  Aceștia nu sunt utilizați în cazul unor răceli sau alergii obișnuite, dar se recomandă pentru pacienții cu laringite acute alergice sau inflamatorii, cei cu astm bronșic sau cu pneumonie. De asemenea, aerosolii cu dexametazonă ajută la tratarea fibrozei pulmonare chistice, a șocului anafilactic și a bolii pulmonare obstructive.
  • Acid cromoglic (KromoHEXAL) face parte dintre medicamentele antialergice, stabilizatori ai membranei celulare
  • Enzimele proteolitice (tripsină, chimotripsină) administrate inhalator sub formă de aerosoli, fluidifica secrețiile purulente, vâscoase, lizand puroiul, materialul necrolitic care îngreunează mucusul și împiedică expectorația
  • Antibiotice : aceste medicamente sunt indicate pentru rinita alergică complicată de rinită infecțioasă cronică sau rinosinuzită.  Furacilina – sub forma unei soluții de 1: 5000 – afectează microbii gram-pozitivi și gram-negativi.  Inhalarea sa este eficientă în fazele acute ale bolii (în timpul unei exacerbări a rinitei infecțioase sau a rinosinuzitei).  Doza recomandată este de 2-5 ml de 1-2 ori pe zi.
  • Bronhodilatatoare: Berodual, Ventolin, Berotek, Salamol sunt utilizate pentru lărgirea bronhiilor și eliminarea ssecrețiilor vâscoase acumulate la acest nivel. Aerosolii cu ventolin sunt utili pentru că permit deschiderea căilor aeriene și ajută la asigurarea unei respirații mult mai ușoare.

Ce soluții nu se utilizează în nebulizatoare

Nu se pot folosi în nebulizator soluțiile hipotonice, apa pură și chiar distilată, suspensii și soluții care conțin particule în suspensie, inclusiv decocturi și infuzii de plante, precum și medicamente care nu sunt destinate inhalării (soluții de aminofilină, papaverină, difenhidramină, prednisolonă  ).

Uleiurile esențiale, soluțiile nesterile, tincturile sau  decocturile din plante nu se adaugă în aparatele de aerosoli.

Aerosoli cu ser fiziologic

În aparatele de aerosoli se utilizează ca solvent apa alcalina, solutie salină (solutie de clorura de sodiu). Aceasta conține, de asemenea, o serie de oligoelemente benefice, precum iod, potasiu, magneziu, sodiu, calciu, mangan, fosfor, fier, etc., fiind utilă atât pentru sistemul respirator, cât și pentru întregul organism. În cazul afecțiunilor respiratorii, soluția salină este folosită pentru tratarea răcelilor, sinuzitei, alergiilor. Utilizarea regulata a solutiei saline pentru nas este eficientă și în prevenirea acestor  boli, fiind un antiseptic natural. Soluția de clorură de sodiu stimulează fluxul sanguin la nivelul cavității nazale, ceea ce are ca efect restabilirea funcționării normale a celulelor producătoare de mucus.

Soluțiile saline pot fi de mai multe tipuri.

  • Soluție hipotonă cu o concentrație redusă de sare
  • Soluția fiziologică de clorură de sodiu (NaCl), ser fiziologic sau soluție izotonică: soluția de NaCl 0,9%. Acest tip de soluție pentru nebulizator  este cel mai asemănător în densitate cu  fluidele corporale.  Aceasta este o soluție blândă, care nu irită mucoasa nazală și se folosește pentru a înmuia, curăța și clăti cavitatea nazală. Hidratează mucoasa, diluează și îndepărtează mucusul.  
  • Soluția hipertonică are o concentrație de săruri  mai mare de 0,9 %. O soluție hipertonică are un efect absorbant, diminuând inflamarea mucoasei nazale.  Se recomandă utilizarea unei soluții de NaCl hipertonice (3% sau 4%) atunci când există o cantitate mică de secreție vâscoasă.  Ajută la curățarea cavității nazale de conținutul mucopurulent.  Pentru o inhalare, se utilizează până la 4-5 ml de soluție, dar trebuie folosită cu precauție în caz de astm bronșic concomitent afecțiunii care determină congestia nazală, pentru că poate amplifica bronhospasmul.

Aerosolii cu ser fiziologic au o multitudine de beneficii:

  • Ajută la refacerea elasticității membranelor celulare si favorizează menținerea sănătatii tractului respirator.
  • Elimină toxinele
  • Combat procesele inflamatorii locale
  • Dezinfectează  mucoasa respiratorie, distrugând microorganismele iritante existente.

Aerosoli cu respisun

Respisun reprezintă o soluție salină hipertonică 3%, care conține clorură de sodiu și apă purificată și se utilizează în nebulizator pentru:

– creșterea mobilizării secrețiilor dn tractul respirator inferior prin efect osmotic, de exemplu în bronșiolită, fibroză chistică, bronșiectazie etc.
– prevenirea uscării mucoasei bronșice

Ca orice soluție salină, Respisun are și efecte asupra fluidificării și mobilizării secrețiilor la nivelul cavității nazale, astfel încât poate fi folosit și pentru nas înfundat, atunci când secrețiile nazale nu sunt foarte abundente. Se folosește ca solvent pentru inhalații, recomandându-se inhalarea a circa 4 ml de soluție Respisun, de 3-6 ori pe zi.

Aerosoli pentru nas înfundat la copii

La copii, congestia nazală poate să apară fie ca efect al producției excesive de mucus fie al inflamării membranei nazale în contact cu diferiți factori iritanți din mediu. Polipii nazali sau anumite deformări anatomice, cum este deviația de sept, pot provoca, de asemenea, senzația de nas înfundat.  Nasul înfundat la copii le îngreunează respirația, îi determină să respire pe gură, ceea ce conduce la o multitudine de neajunsuri, precum uscarea gurii, miros oral neplăcut (halenă), iritații la nivelul gâtului, probleme ale danturii, tulburări de somn. În cazul nou-născuților, congestia nazală poate interfera cu alăptatul și se poate agrava, ducând la probleme mai severe de respirație.

Ca și la adulți, congestia nazală la copii este determinată de infecții respiratorii, virale sau bacteriene, sinuzite, rinită alergică sau alte tipuri de alergii. Utilizarea exagerată a decongestionantelor nazale poate duce la un nas înfundat pe termen lung, de aceea se recomandă, pe cât posibil, evitarea acestora sau utilizarea pentru maxim 3 zile consecutiv. Adesea, medicii pediatrici evită recomandarea tratamentelor medicamentoase, sugerând, mai degrabă, igiena nazală cu  ajutorul serului fiziologic, aspirarea nazală la copiii care nu știu să își sufle încă nasul și fluidificarea mucusului nazal cu o soluție salină. Reglarea umidității aerului este importantă, de aceea pot fi folosite vaporizatoare cu aer cald sau umidificatoare în camerele copiilor, atunci când congestia este determinată de un aer prea uscat din interior.

Pasajele nazale ale copiilor pot fi curățate în profunzime, cu ajutorul unei soluții saline, astfel:

– se toarnă cu picurătorul sau cu  o seringă câte 2-3 picături în fiecare nară

– se așteaptă timp de 30-60 secunde

– se poate folosi o pompiță nazală sau un aspirator nazal pentru a elimina complet secrețiile

Se pot utiliza și inhalații pentru nas înfundat cu abur sau cu soluție salină, pentru copiii mai mari. În cazul inhalațiilor cu abur, o metodă simplă este de a lăsa să curgă apa fierbinte în cadă, până se acumulează aburi în camera de baie. Apoi,  copilul este adus în cameră și încurajat să inhaleze vaporii calzi timp de câteva minute, ceea ce determină fluidizarea mucusului și decongestionarea nazală. Atunci când copilul face baie se poate adăuga în apa caldă ulei de eucalipt, care are proprietăți decongestionante și antimicrobiene. Folosirea unui ulei esențial se face cu precauție, pentru ca cei mici să nu atingă cu gura uleiul sau să îl pună direct pe piele.

inhalații pentru nas înfundat

La copiii mai mari se pot utiliza decongestionante nazale, care ajută la desfundarea nasului, dar nu și la oprirea producției de mucus. Dimpotrivă, folosite prea mult, pot avea efect contrar, de acumulare a mucusului și agravare a congestiei. Decongestionantele nazale pot fi folosite și în formă inhalatorie, în funcție de recomandările medicului.

”Decongestionantele nazale sunt folosite frecvent și în cantități mari. Efectul lor este rapid și pacienții uită frecvent că nu trebuie utilizate mai mult de 5 zile și devin astfel dependenți de utilizarea lor.”, arată dr. Baciu.

Copiii mai mari pot primi și alte tipuri de medicamente inhalatorii, însă acestea sunt recomandate de obicei pentru afecțiuni mai grave, precum astmul bronșic, bronșitele severe, bronșiolite, pneumonie, fibroză chistică. În cazul nasului înfundat din cauza unei răceli obișnuite, se fac inhalații cu ser fiziologic. Pentru boli mai grave se pot folosi:

  • corticosteroizi – în cazul astmului bronșic, pentru reducerea inflamației căilor respiratorii
  • bronhodilatatoare – pentru astm sau bronșiolite
  • antibiotice – pentru a trata diverse infecții bacteriene
  • medicamente special pentru tratarea fibrozei chistice

Tratamentele nebulizate pentru copii se fac de 2-3 ori pe zi, circa 10-20 de minute. Acestea trebuie realizate numai conform recomandării medicului.

Nebulizatoarele folosite pentru aerosoli la copii sunt prevăzute, de obicei, cu mască, deoarece copiii nu pot ține corect piesa bucală, mai ales dacă sunt foarte mici. Pot fi nebulizatoare cu compressor sau cu ultrasunete în care se introduce medicația recomandată amestecată cu soluție salină sau apă purificată. Este foarte important ca nebulizatorul să fie curățat cu atenție după fiecare purificare, pentru a nu permite dezvoltarea bacteriilor sau ciupercilor și contaminarea soluțiilor pentru aerosoli.

Surse: