aparate pentru apnee de la Linde

Instrumente moderne pentru tratamentul apneei

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Apneea în somn este una dintre cele mai frecvente tulburări respiratorii asociate somnului, afectând între 10% și 30% dintre persoanele de pe Glob. De multe ori, această problemă,  care poate duce la complicații grave de sănătate,  este subdiagnosticată și neglijată.  Tratamentul timpuriu al apneei în somn poate îmbunătăți semnificativ calitatea somnului și preveni efectele negative pe termen lung.  Polisomnografele din laboratoarele de studiu al somnului și dispozitivele CPAP sunt echipamente de primă linie pentru diagnosticarea și tratarea apneei în somn. În acest domeniu, Linde Gaz România este un lider de piață, o serie de aparate pentru apnee de la Linde fiind în topul căutărilor pentru pacienții cu apnee de somn.

”Laboratoarele de somn sunt dotate cu aparatură complexă de polisomnografie. Aici sunt testați pacienții cu suspiciune clinică de sindrom de apnee în somn. După o evaluare complexă anamnestică, clinică și spirometrică, pacienții petrec o noapte în laborator pentru înregistrarea compexă a parametrilor polisomnografici. În baza informațiilor obținute se pune diagnosticul de sindrom de apnee în somn și se face recomandarea de ventilație non-invazivă la domiciliu (CPAP sau BiPAP).”, se menționează pe site-ul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.

În articolul de față prezentăm principalele dispozitive utilizate pentru diagnosticul și tratatmentul apneei de somn, inclusiv câteva date legate de funcționarea unui laborator de somnologie. Articolul cuprinde și detalii despre aparate pentru apnee de la Linde, prezentate de Gabi Popescu, Sales Coordinator & Marketing Homecare la Linde Gaz România, în cadrul seminarului ”Tu știi să respiri sănătos?”, organizat de respirainsiguranta.ro la București.

Ce este apneea în somn

Apneea în somn este o tulburare frecventă a somnului, potențial severă, caracterizată prin pauze în respirație în timp ce o persoană doarme.  Printre simptomele principale ale apneei în somn se numără sforăitul puternic, oboseala și somnolența în timpul zilei, problemele de concentrare și memorie. Pe termen lung, apneea în somn poate duce la complicații precum probleme cardiace, hipertensiune arterială, diabet sau atac vascular cerebral.

Cele două tipuri principale de apnee în somn sunt apneea obstructivă în somn și apneea centrală în somn.

Apneea obstructivă în somn este determinată de blocarea sau îngustarea căilor respiratorii în timpul somnului, ceea ce duce la întreruperi ale respirației. În cazul apneei obstructive în somn, țesuturile moi din spatele cavității bucale și gâtului se relaxează excesiv în timpul somnului, exercitând presiune asupra traheei și blocând fluxul de aer. În cazul apneei centrale în somn, pauzele respiratorii sunt cauzate de o lipsă de comunicare între creier și mușchii implicați în respirație.

Aceste întreruperi ale respirației reduc calitatea somnului și, dacă nu sunt tratate, pot duce la consecințe potențial grave asupra sănătății, din cauza scăderii fluxului de oxigen către organele vitale. Inima, creierul, ficatul sunt afectate în mod deosebit de aportul insuficient de oxigen, crescând astfel riscul de insuficiență cardiacă, infarct, atac cerebral, insuficiență hepatică,  moarte subită în somn.

Persoanele supuse riscului de apnee în somn trebuie monitorizate de un medic pneumolog, cu competență în somnologie, parcurgând eventual un studiu al somnului, pentru a stabili tratamentul adecvat. Polisomnografia reprezintă standardul de aur pentru diagnosticul apneei în somn, iar tratamentul CPAP este principala măsură terapeutică adoptată pentru pacienții cu apnee în somn moderată până la severă. Atât pentru diagnosticare, cât și pentru tratare, sunt necesare dispozitive specifice. Beneficiind de informații despre aparate de apnee de la Linde, pacienții cu această afecțiune pot alege echipamentele optime pentru un somn de calitate.

”Linde Gaz România este cel mai vechi furnizor de echipamente pentru diagnostic și tratament pentru sindromul de apnee în somn în România, cu peste 35 de laboratoare în București și peste 100 de laboratoare în țară, furnizori cu experiență și centre de asistență pentru pacienți în toate marile orașe.”, arată Gabi Popescu, Sales Coordinator & Marketing Homecare la Linde Gaz România, în cadrul seminarului ”Tu știi să respiri sănătos?” organizat de respirainsiguranta.ro

Dispozitive pentru diagnosticul apneei de somn

Pentru a permite un tratament eficient pentru tulburările de somn, este necesar, mai întâi, să se stabilească un diagnostic precis.   În acest sens, specialiștii pot recomanda studiul de somn sau polisomnografia, folosită atât pentru diagnosticarea tulburărilor de somn cât și pentru a monitoriza evoluția pacienților și răspunsul la tratament.

Polisomnografia înregistrează o serie de parametri, precum:

  • undele cerebrale
  • nivelul de oxigen din sânge
  • ritmul cardiac
  • modelul de respirație în timpul somnului

De asemenea, se observă mișcările ochilor și ale membrelor, mișcarea pieptului și a abdomenului, poziția corpului, sforăitul și alte zgomote respiratorii.

De regulă, polisomnografia se realizează într-un laborator de somn, din cadrul unui spital sau într-un centru destinat studiului somnului. Testul se efectuează, de obicei, noaptea, dar se poate face și în timpul zilei pentru anumite categorii de persoane, de exemplu pentru lucrătorii în schimburi.

”Într-un laborator poligrafie/polisomnografie acreditat pot fi mai multe paturi, conectate la o rețea, iar tehnicianul monitorizează parametrii fiecărui pacient și dimineața validează traseele și pune indicația de terapie. ”, descrie Gabi Popescu. 

Pe baza rezultatelor polisomnografiei, se poate trasa un plan de tratament, studiile de somn fiind utilizate și pentru a ajusta ulterior tratamentul.

Polisomnografia monitorizează etapele și ciclurile de somn, indentificând cauzele modificării tiparelor de somn. De obicei, atunci când dormim, trecem prin mai multe cicluri de somn pe noapte. Ciclul între somnul NREM (non-REM) și REM durează aproximativ 90 de minute. Dar tulburările de somn pot interfera cu acest proces de somn.

”Cea mai importantă indicație de polisomnografie o reprezintă sindromul de apnee în somn, forma obstructivă (SASO). SASO reprezintă o patologie din ce în ce mai frecvent întâlnită în populație, prevalența acestei patologii fiind în directă relație cu prevalența în creștere a obezității (obezitatea fiind principalul factor de risc pentru SASO). Altă indicație frecventă pentru PSG reprezintă titrarea presiunii necesare pentru a corecta SASO deja diagnosticat.”, specifică dr. Valentin Coșei, medic specialist pneumologie pe site-ul sanador.ro

Polisomnografia este un test neinvaziv, nedureros. Cel mai frecvent efect secundar este iritarea pielii. Acest lucru poate fi cauzat de adezivul folosit pentru a atașa senzorii de testare pe piele. Laboratorul pentru studiul somnului este dotat corespunzător cu o serie de echipamente pentru măsurarea parametrilor menționanți mai sus. Atunci când pacientul se pregătește de somn, tehnologii îi aplică senzorii  pe scalp, tâmple, piept și picioare folosind un adeziv ușor. Senzorii sunt conectați prin fire la un computer.

În timpul studiului, tehnologul poate cere pacientului să testeze un aparat cu presiune pozitivă a căilor respiratorii (PAP) pentru apneea în somn. Acesta este un dispozitiv care furnizează un flux continuu de aer în căile respiratorii, prin intermediul unei măști de față etanșe.  

Măsurătorile înregistrate în timpul unui studiu de somn oferă o mulțime de informații despre tiparele de somn ale pacientului. Astfel, undele cerebrale și mișcările ochilor în timpul somnului pot ajuta la evaluarea etapelor somului și identificarea întreruperilor. Modificările ritmului cardiac și celui respirator, precum și modificările nivelului oxigenului din sânge, care nu sunt tipice în timpul somnului, pot sugera apnee în somn.

Un laborator de somnologie este dotat cu o serie de dispozitive, respectiv:

  • Poligrafe
  • Polisomnografe
  • Dispozitive de titrare
  • Dispozitive de screening

În afara gamei de aparate pentru apnee de la Linde, furnizorul pune la dispoziție poligrafe, precum poligrafe și polisomnografe, care pot fi folosite pentru studiile de somn, atât în cadrul laboratorului cât și la domiciliu. În plus, în seria de aparate pentru apnee de la Linde utilizate pentru studiul somnului sunt incluse și dispozitivele CPAP. Prin utilizarea aparatelor CPAP se poate derermina  care setări ale dispozitivului funcționează cel mai bine pentru o anumită persoană.

Uneori, studiul de somn se poate face acasă. Testele de apnee în somn la domiciliu sunt folosite pentru a ajuta la diagnosticarea apneei obstructive în somn. Testele de apnee în somn la domiciliu înregistrează, în general, ritmul respirator, fluxul de aer, nivelul de oxigen și ritmul cardiac. Pot fi incluse, de asemenea, informații despre vasele de sânge. După un test de apnee în somn la domiciliu, echipamentul de testare este returnat furnizorului.

În urma testului de apnee în somn la domiciliu, medicul somnolog va examina informațiile colectate și le va interpreta. Pe baza datelor adunate, medicul va discuta orice tratament sau evaluare ulterioară de care are nevoie un pacient.

Testele de apnee în somn la domiciliu sunt mai convenabile, mai accesibile, iar pacientul se poate simți mai confortabil și dormi mai bine în propriul pat decât într-un laborator de somn. Cu toate acestea, testele de apnee în somn la domiciliu sunt mai puțin eficiente în detectarea OSA decât polisomnografia în laborator, așa că Academia Americană de Medicină a Somnului (AASM) recomandă ca acestea să fie utilizate numai atunci când se suspectează OSA moderată sau severă și când nu sunt prezente alte comorbidități. AASM recomandă, de asemenea, că diagnosticul și tratamentul apneei în somn să nu se bazeze exclusiv pe rezultatele unui studiu de somn la domiciliu.

Pentru apneea centrală în somn, polisomnografia se realizează totdeauna într-o unitate medicală.

aparate pentru apnee de la Linde
Senior woman using cpap machine to stop choking and snoring from obstructive sleep apnea with bokeh and morning light background.

Aparate pentru apnee de la Linde: poligrafe și polisomnografe

Polisomnografia presupune utilizarea mai mai multor dispozitive, cu ajutorul cărora se înregistrează diferiți parametri, sub forma unei polisomnograme.

”Din perspectiva noastră, un necesar pentru un laborator de somnologie care să acopere toate nevoile este compus din:

  • dispozitive de screening, pulsoximetrie sau aparate de screening rapid pentru pacienți
  • poligrafe (care pot fi utilizate și la domiciliu, în mediul pacientului)
  • polisomnografe, folosite când suspiciunea (de apnee în somn) nu este confirmată în totalitate de poligraf, dar această procedură de polisomnografie implică un consum de timp destul de mare și atunci se folosește doar în laboratorul de somnologie
  • dispozitive de titrare care confirmă că terapia își face treaba și lucrurile se corectează.”,

subliniază Gabi Popescu, Sales Coordinator & Marketing Homecare la Linde Gaz România.

O polisomnogramă va înregistra, în mod obișnuit, un minim de 12 canale, necesitând un minim de 22 de atașamente de fire la pacient. Aceste canale variază în fiecare laborator și pot fi adaptate pentru a răspunde solicitărilor medicului. Există minim trei canale pentru EEG, unul sau două măsoară fluxul de aer, unul sau două sunt pentru tonusul mușchilor bărbiei, unul sau mai multe pentru mișcările picioarelor, două pentru mișcările oculare (EOG), unul sau două pentru ritmul cardiac, unul pentru saturația de oxigen și câte unul pentru curele, care măsoară mișcarea peretelui toracic și mișcarea peretelui abdominal superior. Mișcarea curelelor este, de obicei, măsurată cu senzori piezoelectrici sau cu pletismografie cu inductanță respiratorie. Această mișcare este echivalentă cu efortul și produce o formă de undă sinusoidală de joasă frecvență pe măsură ce pacientul inspiră și expiră.

Fluxul de aer nazal și oral poate fi măsurat folosind traductoare de presiune și/sau un termocuplu, montat în sau în apropierea nărilor. Acest lucru permite medicului să măsoare rata respirației și să identifice întreruperi ale respirației.

Pulsoximetria determină modificări ale nivelului de oxigen din sânge, care apar adesea în cazul apneei în somn și altor probleme respiratorii. Pulsoximetrul se potrivește peste vârful unui deget sau pe un lob al urechii.

Sforăitul poate fi înregistrat cu o sondă de sunet peste gât, deși, mai frecvent, tehnicianul de somn va nota sforăitul ca fiind „ușor”, „moderat” sau „puternic” sau va oferi o estimare numerică pe o scară de la 1 la 10. De asemenea, sforăitul indică fluxul de aer și poate fi utilizat în timpul hipopneei pentru a determina dacă hipopneea corespunde apneei obstructive.

Firele pentru fiecare canal de date înregistrate conduc de la pacient și converg într-o cutie centrală, care, la rândul său, este conectată la un sistem informatic pentru înregistrarea, stocarea și afișarea datelor. În timpul somnului, monitorul computerului poate afișa mai multe canale continuu. În plus, majoritatea laboratoarelor au o cameră video mică în cameră, astfel încât tehnicianul să poată observa pacientul vizual dintr-o cameră adiacentă.

În unele cazuri, medicul poate prescrie studii de somn la domiciliu pentru a spori confortul pacientului și pentru a reduce cheltuielile. Pacientului i se dau instrucțiuni privind folosirea instrumentelor de screening, apoi utilizează echipamentul acasă.

Cele mai multe instrumente de screening constau într-un dispozitiv de măsurare a fluxului de aer (termistor) și un dispozitiv de monitorizare a oxigenului din sânge (pulsoximetru). Pacientul poate dormi conectat la dispozitivul de screening timp de una până la câteva zile, apoi returnează dispozitivul furnizorului de servicii medicale. Medicul preia date de pe dispozitiv și trage concluzii pe baza informațiilor furnizate. De exemplu, serii de desaturații drastice ale oxigenului din sânge în timpul nopții pot indica un anumit eveniment respirator (apnee sau hipopnee).

În gama de aparate pentru apnee de la Linde intră și o serie de dispozitive utilizate pentru dotarea laboratoarelor de somn sau pentru folosire la domiciliu.

Câteva exemple de poligrafe și polisomnografe furnizate de Linde includ:

  • Poligraful portabil Samoa– este un dispozitiv ideal datorită dimensiunilor mici, greutății relativ scăzute, afișajului color integrat și opțiunilor intuitive de conectare. Acest echipament este destinat profesioniștilor din domeniu, fiind livrat de către reprezentanții Linde Gaz care asigură gratuit servicii de instruire și montaj.
  • Poligraful cardiorespirator pentru diagnosticul apneei în somn Alice NightOne

Acesta este unul dintre cele mai performante aparate pentru apnee de la Linde, care înregistrează o serie de parametri necesari pentru diagnosticul apneei în somn:

  • Flux de aer nazal
  • Puls
  • Saturația oxigenului din sânge
  • Efortul toracic
  • Sforăitul
  • Pozitia corpului
  • Pletismografia

Poate fi utilizat la domiciliu sau în unități medicale, este ușor transportat, de montat și de folosit. Se poate conecta wireless la aparatul de terapie (PAP, autoPAP,etc) și are capacitatea de integrare automată a datelor de terapie cu datele din poligraf, dispunând de soft PC inclus, dedicat pentru descărcarea si interpretarea datelor.
Accesorii incluse:
• senzor de presiune nazala – kit cu 5 canule cu filtru de umiditate de unica folosinta
• senzor pentru saturatie aplicabil pe deget
• centura pentru efortul toracic
• cablu USB pentru conectare la PC
• sleepwareG3, soft dedicat pentru interpretarea datelor poligrafice si polisomnografice
• software EncorePro, pentru citirea cardurilor de complianta din aparatele de terapie (PAP,autoPAP, BiLelvel, etc)

  • Poligraful Scala

Acesta este o unitate portabilă de diagnostic și tratament pentru tulburările respiratorii, care oferă înregistrări multiple cu 24 canale dintre care 4 pot fi definite ca electrocardiogramă(ECG), electromiogramă (EMG), electroencefalogramă(EEG) și electroftalmogramă (EOG). Totodată se înregistrează toate cazurile de apnee, centrale sau obstructive, se calculează debitul respirator prin tubul nazal sau presiunea măștii și se calculeaza saturația de oxigen printr-un senzor deget.

Poligraful conține termistor, ce poate fi utilizat pentru  a măsura fluxul respirator și microfon care înregistrează suntele de sforăit. De asemenea, permite măsurarea presiunii diferențiale, pentru gestionarea terapiilor PAP și NIV.

În plus, deși dispozitivul nu necesită întreținere sau service, Linde gaz oferă o verificare programată regulată.

  • Polisomnograful Sonata

Inclus, de asemenea, în seria de aparate pentru apnee de la Linde, acesta este un sistem de polisomnografie modern, care respectă criteriile AASM, cu flexibilitate deplină și o gamă largă de caracteristici la cel mai înalt standard tehnic.

  • Polisomnograful Philips Alice 6 – Cel mai complex din gama de aparate pentru apnee de la Linde este Alice 6 LDS System INTL sau Polisomnograful Philips Alice 6.  Printre specificațiile sale tehnice, care pot fi regăsite pe site-ul linde-healthcare.ro, pot fi menționate:
  • Stabilirea referintei EMG barbie in mod automat
  • Tehnologie de EMG a bărbiei cu 3 electrozi care selectează în timp real și în mod automat cea mai bună pereche de senzori ăn funcție de impedanță
  • Monitorizare impedanței electrozilor de EEG, EMG și ECG se face și se raportează în mod automat
  • Utilizat împreună cu SleepwareG3 și Somnilyzer

Sistemul depășește toate standardele impuse de AASM și cuprinde toate instrumentele necesare nu doar pentru diagnosticul apneei de somn, ci și pentru diagnosticul tuturor afectiunilor somnului.

Aparate pentru apnee de la Linde: CPAP

Unul dintre cele mai folosite aparate pentru apnee de la Linde este dispozitivul CPAP (Continous Positive Airway Pressure), utilizat pentru a trata apneea obstructivă în somn, apneea centrală în somn și alte probleme de respirație.

Așa cum arată denumirea sa, un aparat CPAP furnizează un flux de aer continuu la nivelul căilor respiratorii, menținându-le deschise în timpul somnului. Ca rezultat, pacienții tratați cu CPAP experimentează o îmbunătățire a calității somnului și mai puține episoade de apnee/hipopnee atunci când dorm.

Pentru a putea începe terapia,  primul pas este obținerea unui aparat CPAP, care poate fi făcută doar în baza unei prescripții medicale.   Pacientul trebuie să consulte un medic cu competență în somnologie pentru a afla dacă terapia CPAP este potrivită. În urma unui studiu de somn, medicul va elibera prescripția pentru aparatul CPAP și va instrui pacientul privind selectarea dispozitivului CPAP potrivit.

”Având prescripția de la medicul de familie/specialist, pacientul intră în contact cu reprezentantul Linde Homecare care îi va da toate informațiile legate de documentația necesară pentru închiriere, locația de unde își poate lua aparatul, iar, dacă nu are posibilitatea, îi vom livra aparatul la domiciliu și îi vom face instructajul, prin tehnicianul de service. Compania noastră are un serviciu de instalare a echipamentelor la domiciliu. Este foarte important ca instalarea să fie corectă, în timpul corect, (pacienții) să primească toate informațiile necesare… ca ulterior să nu existe complicații. Tehnicianul nostru petrece timp cu pacientul și îl lasă informat, pe lângă faptul că îi setează echipamentul, îi face și o inițializare a terapiei.”, precizează reprezentantul Linde Gaz România,  Gabi Popescu

Cum funcționează aparatul CPAP

Un aparat CPAP funcționează prin împingerea aerului printr-un tub către căile respiratorii ale pacientului.  Fluxul de aer exercită presiune asupra căilor respiratorii, reducând probabilitatea ca acestea să colapseze și să obstrucționeze respirația.

Componentele aparatelor CPAP

Masca: Masca este un element important pentru că asigură confortul conectării cu dispozitivul CPAP. Aceasta se așează peste nasul pacientului sau atât pe nas cât și pe gura acestuia, creând o etanșare, astfel încât aerul să poată fi împins în căile respiratorii fără a scăpa.

”Complianța terapiei este determinată în 80% din cazuri de alegerea corectă a măștii.  Masca trebuie schimbată periodic și sterilizată corect.”, specifică Gabi Popescu.

Tipurile de măști sunt:

  • Măștile nazale
  • Măștile oronazale, care se așează atât pe gura, cât și pe nasul persoanei
  • Măștile pediatrice
  • Măștile cu minimum contact (pillow)  

Curele pentru măști

Curelele ajută la fixarea măștii, astfel încât să rămână așezată pe gura/nasul pacientului, în timp ce doarme.

Tubul

Un tub sau un furtun din plastic conectează masca la motorul aparatului CPAP care împinge aerul. Aerul se deplasează din mașină, prin tub, mască și în căile respiratorii.

Motor (compresor)

Compresorul (motorul) unui aparat CPAP generează un flux continuu de aer sub presiune care trece printr-un filtru de aer, apoi printr-un tub flexibil și pătrunde în căile respiratorii. Majoritatea aparatelor CPAP trebuie conectate la o priză electrică pentru a alimenta motorul, dar sunt disponibile unele aparate CPAP care funcționează cu baterie. Motorul poate include un filtru de aer și, în unele cazuri, un umidificator încălzit.

Există multiple aparate pentru apnee de la Linde tip CPAP, câteva fiind descrise mai jos.

”Avem și soluții staționare, dependente de curent, precum și soluții portabile. Există și SiPAP-uri care merg pe baterie, utile și pentru șoferii de tiruri, pentru oameni care merg în delegații, și se cazează la hoteluri, este foarte la îndemână un astfel de accesoriu minimalist, pot să îl pună în bagajul de mână sau de cală și pot să își facă terapia cu el.”, precizează Gabi Popescu.

CPAP Prisma Soft

Acesta este un aparat CPAP cu mai multe funcții, cu  interval presional între 4-20 cm H2O, ușor de utilizat, cu ecran LCD de dimensiuni mărite, silențios, care poate include opțional și umidificator.
Prezintă funcţii avansate de recunoaştere a respiraţiilor periodice, microtrezirilor, sforăitului, hipopneilor si limitărilor de flux, precum și funcţii avansate de Vibraţii Oscilatorii Forțate (FOT) pentru detectarea apneilor obstructive şi central

Dispozitivul se elibereaza in baza unei prescriptii medicale pe care reprezentantul Linde Gaz o va solicita in momentul confirmarii comenzii.
La cerere, Linde Gaz poate seta gratuit parametrii aparatului conform prescriptiei medicale.

CPAP portabil

DreamStation Go Travel CPAP

Philips Respironics CPAP DreamStation Go administrează terapia cu presiune pozitivă în căile respiratorii pentru tratarea apneei obstructive în somn (AOS), în cazul pacienților cu respirație spontană, cu greutate mai mare de 30 kg. Acesta este destinat utilizării la domiciliu sau în mediul spitalicesc.
Acesta are tTrepte presiune între 4 – 20 cm H2O (în trepte de 0,5 cm H2O) și include funcția opțională  de verificare fixare mască, iar opțional poate include un umidificator.

AirMini™ Travel CPAP

Acesta este un dispozitiv CPAP portabul foarte avantajos, deoarece cântărește mai puțin de 500 grame și poate fi luat cu ușurință în orice călătorie. În plus, ofera funcțiile HumidX™șsi HumidX™ Plus, un sistem de umidificare fara apa. Dispozitivul permite detectarea avansată a apneei de somn centrale (CSA), efortului  respirator (RERA) și detectarea respirației Cheyne-Stokes (CSR), pentru a oferi medicilor informații valoroase despre terapie.
Prin intermediul platformei de telemonitoring AirView™, se pot accesa datele de terapie din timpul nopții și se pot schimba setările dispozitivului de la distanță pentru confortul pacientului.

”Tehnologia ne permite să monitorizăm foarte rapid și ușor, de la distanță, evoluția terapiei pacientului. Toate aparatele CPAP de la Linde au module încorporate 2G, care transmit informația în servere și, odată înregistrate, dacă sunteți clientul Linde, avem posibilitatea să vedem raportul de complianță”, subliniază Gabi Popescu.

Beneficiile aparatelor CPAP

Beneficiul principal al utilizării unui aparat CPAP este reducerea episoadelor de respirație anormală în timpul somnului. Ca rezultat, terapia CPAP poate îmbunătăți simptomele asociate cu tulburările de respirație în timpul somnului.

Principalele beneficii includ:

  • Calitatea somnului îmbunătățită
  • Sforăit redus
  • Mai puțină somnolență în timpul zilei
  • Creșterea productivității muncii
  • Dispoziție îmbunătățită

Folosirea constantă a unui aparat CPAP poate oferi beneficii suplimentare pe termen lung. De exemplu, utilizarea CPAP poate duce la:

  • Scăderea tensiunii arteriale
  • Reducerea riscului de accident vascular cerebral
  • Îmbunătățirea memoriei
  • Îmbunătățirea capacității cognitive

Efecte secundare potențiale

Deși aparatele CPAP sunt foarte utile pentru tratarea tulburărilor de respirație în timpul somnului, acestea nu sunt suficient folosite, dat fiind că multe persoane se simt inconfortabil și au dificultăți de a tolera masca și fluxul permanent de aer. Unii pacienți au o senzație de claustrofobie sau nu pot suporta masca pe față, mai ales că utilizarea unui aparat CPAP poate produce efecte secundare, cum ar fi:

  • Congestie nazală
  • Rinoree
  • Ochi iritați
  • Gură uscată
  • Durere de gât
  • Sângerări nazale
  • Roșeață sau iritație în partea superioară a nasului
  • Infecții respiratorii

Recomandări pentru utilizarea confortabilă și sigură a unui aparat CPAP

Din fericire, există modalități de a face ca utilizarea unui aparat CPAP să fie confortabilă. În acest sens pot fi luate următoarele măsuri:

  • Folosirea unui dispozitiv cu umidificator inclus: reduce probabilitatea de uscăciune a gurii, sângerări nazale și congestie.
  • Adaptarea tipului de mască: există mai multe stiluri de măști CPAP; dacă cineva se simte inconfortabil sau are senzația că masca nu este etanșă și lasă aerul să scape, poate încerca un alt tip.
  • Curățarea aparatului CPAP: aparatul trebuie curățat în mod regulat, conform instrucțiunilor producătorului, pentru a reduce riscul de infecție.
  • Reglarea setărilor aparatului: dacă  fluxul de aer care iese din aparatul CPAP este prea puternic și perturbă somnul, medicul sau tehnicianul poate  regla debitul de aer, de exemplu stabilind un debit mai mic inițial, care crește în timp. Pacientul poate opta pentru un dispozitiv APAP, care ajustează automat rata fluxului de aer la nevoile sale.
  • Purtarea unor dopuri pentru urechi: dacă sunetul aparatului CPAP îngreunează adormirea, se poate lua în considerare utilizarea dopurilor pentru urechi.

Alte aparate pentru apnee de la Linde

Cu un aparat CPAP tradițional, aerul este împins în mod continuu la o rată fixă ​​de presiune, indiferent dacă pacientul respiră normal sau prezintă pauze în respirație în timpul somnului. Aparatele CPAP nu sunt singurele aparate care pot furniza presiune pozitivă la nivelul căilor respiratorii. Înțelegerea diferențelor dintre aceste aparate pentru apnee de la Linde poate ajuta la clarificarea motivului pentru care un anumit tip de aparat este recomandat de un medic sau de un specialist în somn.

Aparatele APAP sau AutoCPAP

Când un aparat CPAP emite aer la diferite niveluri de presiune, se numește CPAP cu titrare automată (APAP sau auto-CPAP). Un aparat APAP poate determina când o persoană își încetinește ritmul respirator sau încetează să respire, reglând fluxul de aer în consecință. Spre deosebire de CPAP clasic care furnizează un flux fix de aer, un aparat APAP modifică fluxul furnizat, în funcție de necesități.

Mai mult decât atât, deoarece un aparat APAP poate detecta când o persoană și-a oprit sau încetinit respirația, oferă, de asemenea, o estimare a numărului de evenimente respiratorii anormale experimentate de pacient pe parcursul unei ore, dar și al întregii nopți.  Aparatul poate detecta și când masca nu este etanșă și lasă aerul să se scurgă.

În loc să emită o rată fixă ​​de aer, aparatul APAP percepe când căile respiratorii ale unei persoane se îngustează sau se blochează,  apoi crește presiunea ca să le deschidă. În medie, un APAP furnizează aer la o rată mai mică decât un aparat CPAP. Ca rezultat, persoanele care folosesc tehnologia APAP pot avea un grad de adaptare la terapie mai mare.

Câteva aparate pentru apnee de la Linde, de tip APAP includ:

AutoCPAP DreamStation Auto

 Acesta prezintă funcție FLEX (C-Flex, C-Flex+, A-Flex) de ajustare a presiunii aerului în momentul expirului, pentru creșterea confortului și aderenței terapeutice la tratament și presiune auto-reglabilă, cuprinsă între 4 și 20 cm H2O .
Prezintă, de asemenea, mai multe moduri de functionare: autoCPAP, CPAP, Auto-Trial, CPAP-Check.

Auto CPAP prisma SMART

Ca și dispozitivul CPAP Prisma Soft,  acest echipament APAP prezintă funcţii avansate de recunoaştere a respiraţiilor periodice, microtrezirilor, sforăitului, hipopneilor si limitărilor de flux, precum și funcţii avansate de Vibrații Oscilatorii Fortate (FOT) pentru detectarea apneilor obstructive si central. În plus, permite reglarea fluxului de aer după necesitățile pacientului, este silențios și poate include, opțional, umidificator.

AutoCPAP AirSense™ 10 AutoSet™

Acest aparat permite detectarea avansata a pauzelor respiratorii, identifică apneea centrală de somn, excitația în legatură cu efortul respirator și evenimentele respiratorii Cheyne-Stokes.  Funcția AutoRamp™ detectează debutului somnului și oferă o presiune scazută a fluxului de aer, pentru a ajuta pacienții să adoarmă cu ușurință. Odata ce pacientul este adormit, aparatul crește în mod confortabil presiunea pâăa la nivelul prescris. Senzorul silențios Easy-Breathe asigură un mediu liniștit pentru pacient și partenerul de pat. Umidificarea integrată simplifică instalarea dispozitivului și facilitează tratamentul.  Funcția opțională AirView™  permite accesarea datelor de terapie de noapte și schimbarea setărilor dispozitivului de la distanță, conform recomandarilor medicale. Comenzile ușor de utilizat, interfața intuitivă,  ecranul color LCD și senzorul încorporat de lumină ambientală sunt tot atâtea plusuri ale acestui aparat.

Auto CPAP prisma SMART PLUS

Acesta este un auto CPAP modern cu conexiune integrată, care permite detectarea precisă a evenimentelor respiratorii și un nivel ridicat de confort al pacientului. Plus-  înseamnă Bluetooth integrat pentru transmiterea date  către și autogestionarea modernă a pacientului.

Auto CPAP prisma20A

Acesta este un alt dispozitiv pentru terapia apneei în somn cu presiune pozitivă autoreglabilă, cu funcţie de ajustare a presiunii în momentul expirului pentru creşterea aderenţei terapeutice a pacientului și moduri de funcţionare: auto CPAP, CPAP.

RESmart G3 Auto CPAP System

Aceasta este o mașină CPAP cu presiune automată și umidificator inteligent, cu un design modern care încorporează caracteristici premium avansate ce includ controlul automat al umidității, rampa automată, tehnologia de reducere a zgomotului în mai multe etape, tehnologia inteligentă de reglare a presiunii. Dispozitivul prezintă funcția RESlex care reduce presiunea în timpul fazei de expirație pentru o respirație și mai confortabilă, cu trei setări de confort

BiPAP (Bilevel Positive Airway Pressure)

Spre deosebire de un aparat CPAP ​​care furnizează aer la o presiune constantă, un aparat de presiune binivel (BiPAP) trimite fluxuri de aerul la ritmuri diferite, în funcție de inspirație sau expirație. În general, fluxul de aer este mai mare atunci când o persoană inspiră și mai mică atunci când expiră.

Pe lângă cele două fluxuri fixe, unele aparate BiPAP sunt capabile să elibereze aer la o rată adaptabilă, similar unui dispozitiv APAP. În aceste cazuri, mașina este numită BiPAP cu titrare automată.

BiPAP poate fi recomandat persoanelor cu apnee obstructivă în somn care nu răspund bine la un tratament CPAP, cu flux de aer constant. Terapia BiPAP poate fi prescrisă, de asemenea, persoanelor care, pe lângă apneea obstructivă în somn au și un alt tip de tulburare de somn.

Pentru persoanele care au nevoie de dispozitive BiPAP, oferta de aparate pentru apnee de la Linde include:

Bilevel prisma25S

Acesta este un aparat cu două presiuni de aer, destinat tratării sindromului de apnee în somn, în general asociat cu diverse comorbidități.
Dispozitivul are o plajă largă de presiuni, atât pe inspir cât și pe expir și un numar mare de parametri ajustabili, pentru a oferi o flexibilitate crescută a setarilor de terapie.  Presiune reglabilă pe inspir și expir este cuprinsă între 4 și 25 cm H2O.

DreamStation BiPAP® Auto 

Aceasta este un dispozitiv cu reglare automată pe două niveluri (care se reglează automat în timpul nopții) pentru a oferi două presiuni distincte, mai mare pentru inhalare și o presiune inferioară pentru expirație. Prezintă un design elegant cu afișaj colorat și este dotat opțional cu umidificator încălzit.
În timpul terapiei, aparatul  monitorizează respirația și se menține la o presiune mai mică până când este detectat un eveniment respirator, care necesită o presiune mai mare. În momentul respectiv, aparatul crește automat la presiunea necesară și revine la o presiune mai mică când evenimentul se încheie.
DreamStation Auto BiPAP® are multe funcții avansate incluse pentru a ajuta utilizatorul să urmărească și să monitorizeze eficacitatea terapiei.


Aparate pentru apnee de la Linde prețuri

Prețurile pentru aparate de apnee de la Linde variază, în funcție de complexitatea dispozitivului și de modurile lui de utilizare. Astfel, pentru dispozitivele CPAP clasice, cum este Prisma Soft, prețurile sunt în jur de 3000 de lei, în vreme ce dispozitivele CPAP portabile sunt între 6500 lei (DreamStation Go) și 8400 lei (AirMini™ Travel CPAP). Dispozitivele APAP (Auto CPAP) cu titrare automată au prețuri cuprinse între 2750 lei și 3400 lei. Aparatele Bi-Level au prețuri cuprinse între 8250 lei (prisma 25S) și 10.000 lei (DreamStation BiPAP® Auto). În ceea ce privește poligrafele și polisomnografele, prețurile încep de la 25.000 lei (poligraful portabil Samoa), 30.000 lei (poligraful SCALA), respectiv 31.941 lei (poligraful Alice NightOne). Sistemele complexe de polisomnografie sunt cuprinse între 80.000 lei (polisomnograf Sonata) și 165.000 lei (Polisomnograful Philips Alice 6).

Surse: