Care este cel mai bun aparat de măsurat oxigenul din sânge

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Atunci când suferi de o afecțiune respiratorie este esențial să știi care este cel mai bun aparat de măsurat oxigenul din sânge. Pandemia COVID-19 a adus în prim plan o serie de metode de a testa nivelul de oxigen sanguin, atât în spital, cât și la domiciliu. Dar măsurarea saturației de oxigen este necesară și în cazul altor boli, precum Boala Pulmonară Obstructivă Cronică, pneumoniile, bronșitele cronice, astmul sau cancerul pulmonar.

Nivelul de oxigen din sânge este o  măsurătoare care arată cât de mult oxigen poartă hematiile. Organismul reglează permanent acest parametru, pentru că menținerea unui nivel adecvat de oxigen este esențială pentru sănătate. Majoritatea copiilor și adulților nu au nevoie să-și monitorizeze nivelul de oxigen sanguin, iar doctorii nu fac aceste măsurători în mod normal, ci doar dacă există anumite simptome, precum scurtarea respirației sau dureri în piept.

În cazul persoanelor care au afecțiuni pulmonare, însă, determinarea saturației de oxigen este foarte importantă, pentru că poate indica eficiența tratamentului și ajustările care trebuie făcute. Dacă te confrunți cu astfel de probleme, poți descoperi mai jos care este cel mai bun aparat de măsurat oxigenul din sânge. Chiar dacă nu ai o boală pulmonară, este bine să cunoști aceste informații, pentru că oricând poți avea nevoie de ele, pentru tine sau pentru cineva din familie.

Care este valoarea normală a saturației de oxigen în sânge

Măsurarea nivelului de oxigen din sânge echivalează cu așa numita saturație de oxigen, prescurtată SpO2sau O sat când este măsurată cu pulsoximetrul, respectiv PaO2 când se realizează o dozare a gazelor arteriale prin gazometrie.

Valoarea normală a oxigenului sanguin măsurat prin gazometrie este cuprinsă între 80- 100 mm Hg, iar dacă este evaluată cu ajutorul pulsoximetrului trebuie să fie cuprinsă între 95 și 100%.

În cazul afecțiunilor pulmonare precum BPOC sau alte boli de plămâni aceste valori nu mai sunt valabile. Medicul va indica ce valori indică un relativ echilibru în astfel de cazuri. De exemplu, nu este neobișnuit ca valoarea SpO2 (măsurată cu pulsoximetrul) să fie cuprinsă între 88- 92% pentru persoanele cu boli obstructive pulmonare severe.

Valorile mai mici decât normalul sunt caracteristice condiției denumite hipoxemie, care se poate asocia cu complicații grave la nivelul țesuturilor și organelor. Hipoxemia se manifestă printr-o serie de simptome precum:

  • Scurtarea respiației
  • Dureri în piept
  • Stare de confuzie
  • Dureri de cap
  • Tahicardie și aritmii

Hipoxemia poate fi corelată și cu cianoza, colorarea într-o nuanță albăstruie a tegumentelor, gingiilor, unghiilor și mucoaselor, aceasta fiind o urgență clinică

Ce aparat de măsurat oxigenul din sânge putem folosi

Principalul aparat de măsurat oxigenul în sânge, pe care îl putem folosi și la domiciliu este pulsoximetrul.  Acesta este un dispozitiv noninvaziv , care estimează nivelul de oxigen din sânge prin trimiterea unui fascicul luminos către capilarele din degete sau de la nivelul lobului urechii, măsurând apoi cantitatea de lumină reflectată de gazul din sânge.  Pulsoximetrul este un dispozitiv de mici dimensiuni, cu un display digital, care detectează rapid chiar și cea mai mică schimbare în eficiența procesului de transport al oxigenului dinspre inimă spre extremități.

Pulsoximetriapermite măsurarea continuă a fracției saturației în oxigen a hemoglobinei. Pulsoximetrul măsoară absorbția de către hemoglobină a anumitor lungimi de undă a luminii transmise la nivelul unui deget de la mână, de la picior sau al urechii printr-o sondă neinvazivă. Lumina este emisă de o diodă (LED) poziționată pe un clește de deget sau pe o bandă adezivă. Pulsoximetria cutanată estimează saturația oxigenului în sângele capilar. Există avantajul că nu mai sunt necesare puncții arteriale repetate sau cateter arterial implantat pentru monitorizarea continuă a gazelor din sângele arterial. De asemenea, valorile estimate sunt foarte corecte, existând o abatere de doar 5% față de saturația oxigenului măsurată în sângele arterial. ”, spune  dr. Ciubotariu Bogdan-Iliuță,  medic rezident pneumologie, în cadrul unui interviu din romedic.ro .

Deși pulsoximetrul este cel mai utilizat instrument de măsurare a saturației de oxigen, uneori rezultatele sale pot fi falsificate.

Exactitatea rezultatelor poate fi afectată la pacienți cu pielea hiperpigmentată, la cei cu unghii lăcuite, la cei cu hipotensiune sau aritmii, prin diminuarea (amortizarea) amplitudinii semnalului. Valorile SpO2 înregistrate de pulsoximetru sunt afectate și de modificări ale fluxului sangvin periferic, de mișcarea extremității pacientului în timpul examinării sau de o valoare scăzută a hemoglobinei (în anemie). Pulsoximetria poate detecta doar oxihemoglobina, sau hemoglobina redusă. Carboxihemoglobina sau methemoglobina sunt considerate tot oxihemoglobină, inducând o falsă creștere a SpO2.”, arată medicul.

Acest aparat este foarte util, dar trebuie lăsat să se stabilizeze cam un minut pentru a vedea valoarea reală a saturației. Are un senzor care are nevoie de multe ori de câteva secunde pentru a monitoriza exact valoarea de oxigen cu care este încărcată hemoglobina.”, a explicat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală pentru digi24.ro

Pașii pentru montarea pulsoximetrului și măsurarea saturației de oxigen cu ajutorul său sunt foarte simpli:

  • Dispozitivul asemănător unui clips de circa 5 cm lungime este poziționat pe degetul de la mână, de la picior sau pe lobul urechii. Este posibil să se înregistreze o ușoară presiune, dar nu provoacă durere sau iritare. În unele cazuri, este prins de deget cu un plasture. Medicul poate solicita îndepărtarea ojei sau lacului de unghii, înainte de postarea pulsoximetrului
  • Pulsoximetrul se menține pe deget cât timp este necesar pentru măsurarea saturației de oxigen. De exemplu, atunci când se măsoară rezistența organismului la activități fizice va fi menținut pe toată perioada desfășurării exercițiilor. În timpul operațiilor, pulsoximetrul este păstrat pe deget pe parcursul întregii intervenții, fiind îndepărtat abia atunci când persoana se trezește și nu mai are nevoie de monitorizare. Uneori, se poate folosi doar pentru o citire foarte rapidă a nivelului de oxigen

Pulsoximetrul se poate folosi în variate cazuri:

  • pentru a evalua eficiența unui anumit medicament folosit în cazul anumitor boli pulmonare
  • pentru a evalua eficiența unor dispozitive de furnizare a oxigenului sau a ventilatoarelor din secțiile de terapie intensivă
  • pentru a stabili dacă o persoană are nevoie de un supliment de oxigen
  • pentru a monitoriza nivelurile de oxigen în timpul unei proceduri chirurgicale sau postoperator
  • pentru a evalua capacitatea unei persoane de a tolera efortul
  • pentru a evalua dacă o persoană suferă de apnee de somn

Pulsoximetria este, de regulă, un test care determină cu o acuratețe destul de mare saturația de oxigen din sânge, cu erori de maxim 2% în plus sau în minus față de valoarea reală. Totuși, factori precum mișcarea, temperatura sau prezența ojei de unghii pot influența citirea. Obezitatea, hipotensiunea, anumite modificări ale hemoglobinei pot afecta, de asemenea, acuratețea măsurătorii.  De asemenea, false rezultate pot fi generate și de legarea altor gaze la hemoglobină, pentru că pulsoximetrul măsoară doar nivelul de Hb legată, nu și tipul de gaz cu care se combină. Astfel, Hemoglobina are afinitate și pentru monoxidul de carbon, iar un pacient intoxicat cu CO, aflat în hipoxemie, nu poate fi depistat cu ajutorul pulsoximetrului. 

În plus, pulsoximetrul poate măsura saturația de oxigen din sânge, dar nu și metabolismul oxigenului în organism și cantitatea de oxigen folosită de un pacient. În astfel de cazuri este necesar să se determine și nivelul de dioxid de carbon, pentru a detecta anomaliile în ventilația pulmonară.

În spital, se folosește și o altă metodă de a determina nivelul de oxigen din sânge, respectiv dozarea gazelor arteriale sau gazometria (DGA), mai acurată decât pulsoximetria, dar și mai dificilă și invazivă.  Aceasta este utilizată pentru măsurarea exactă a PaO2, PaCO2 și a pH-ului sangvin. Aceste variabile împreună cu temperatura pacientului permit calcularea nivelului de bicarbonat -HCO3 (care poate fi măsurat direct din sângele venos) și a  saturației de oxigen. Gazometria mai poate măsura exact și concentrația carboxihemoglobinei și a methemoglobinei, electroliții și parametrii de care depinde echilibrul acido-bazic. Analiza gazelor sangvine permite obiectivarea hipoxemiei, prin măsurarea PaCO2 apreciază forma de insuficiență respiratorie (tip I/II), evaluează severitatea hipoxemiei și a alterării pH-ului, poate identifica tulburări acido-bazice metabolice asociate.”, spune medicul Ciubotariu.

Pentru realizarea DGA se folosește, de obicei, artera radială. ”După sterilizarea zonei, un ac de 22-25 atașat unei seringi heparinizate se introduce în artera radială imediat proximal de punctul de amplitudine maximă a pulsului și se avansează ușor distal până când se obține sânge pulsatil. Deseori presiunea sistolică a sângelui împinge înapoi pistonul seringii. După recoltarea a 3-5 mL de sânge, acul este retras rapid și se aplică o presiune fermă pe locul puncției pentru facilitarea hemostazei. Probele obținute se pot lucra la un analizor automat care oferă rezultatele în câteva minute sau se pun imediat în gheață pentru a reduce consumul de O2 și producția de CO2 de către leucocite și se trimit la laborator.”, descrie dr. Ciubotariu modul în care se realizează dozarea gazelor arteriale. .

Când avem nevoie de un aparat de măsurat oxigenul din sânge

Hipoxemia este asociată cu o serie de afecțiuni, precum:

  • Boala Pulmonară Obstructivă Cronică
  • Bronșitele cronice
  • Emfizemul pulmonar
  • Sindromul de detresă respiratorie acută
  • Astmul
  • Anemia
  • Defecte cardiace congenitale
  • Boli de inimă
  • Embolie pulmonară

În toate aceste cazuri, funcția plămânilor este deficitară , iar schimbul de gaze la nivelul alveolelor este afectat. Bolile de sânge și ale aparatului respirator pot, de asemenea, afecta preluarea normală a oxigenului și distribuirea acestuia la țesuturi. Afecțiunile menționate pot duce la o scădere a nivelului de oxigen în sânge și instalarea hipoxemiei.  În toate aceste cazuri este necesar să putem determina nivelul oxigenării sângelui cu ajutorul unui aparat de măsurat oxigenul. Dacă valorile măsurate cu ajutorul pulsoximetrului sau prin dozarea gazelor arteriale sunt sub limita normală, este necesar ca bolnavul să primească oxigen suplimentar.

În cazul persoanelor care  fumează, folosirea pulsoximetrului poate fi ineficientă. Fumatul determină acumularea de monoxid de carbon în sânge, iar pulsoximetrul nu poate face diferența dintre acest tip de gaz și oxigen. De aceea, pentru fumători, este recomandată gazometria pentru determinarea saturației de oxigen în sânge.

Care este cel mai bun pulsoximetru

Pe piață există multiple modele de pulsoximetre, dintre care cele mai obișnuite sunt cele de tip clips pentru deget, de mici dimensiuni, portabile, cu o acuratețe ridicată. Acestea se găsesc atât în spitale, clinici, cât și la domiciliul persoanelor care au nevoie de monitorizarea saturației de oxigen din sânge.

Există și pulsoximetre cu 2 componente: o bandă pentru încheietură cu display digital și un mecanism care se prinde de deget și comunică printr-un cablu cu display-ul. Un astfel de dispozitiv este conceput special pentru o monitorizare continuă.

Cel mai bun pulsoximetru masoara procentul de oxigen arterial, in primul rand. Mai bine spus, masoara cantitatea de oxigen transportat de hemoglobina din sange. Este cunoscut si sub numele de SpO2.

Totodata, frecventa cardiaca este calculata si ea automat, alaturi de nivelul de oxigen din sange, prin aceleasi masuratori efectuate. Rezultatele apar in cateva secunde sub forma de cifre, care sunt interpretate de utilizator. Pentru a fi in parametrii normali, atat pentru puls cat si pentru saturatia de oxigen, aparatul trebuie sa arate:

  • Frecventa cardiaca 60-100 batai / minut
  • Saturatia oxigenului 95-100%

Un alt aparat de măsurat oxigenul din sânge este pulsoximetrul profesional, de mari dimensiuni, care se regăsește doar în unitățile spitalicești. Acesta oferă informații mult mai exacte și are și alți indicatori față de pulsoximetrul casnic.Pentru a alege un aparat de măsurat oxigenul din sânge performant, trebuie să ținem cont de mai mulți parametri (comform smarthighway.net) :

  • Tipul

 Poate fi pulsoximetru de deget, valabil pentru orice persoană, compact și ușor putând fi transportat oriunde sau pulsoximetru de tip brățară pentru încheietură, care funcționează pe acelasi principiu, dar va recepta informatiile prin intermediul unei benzi ce se infasoara in jurul incheieturii mainii. Este recomandata pentru cei ce sufera de boli de inima si pulmonare.

  • Marja de eroare

Precizia cu care pulsoximetrul citeste nivelul de oxigen si pulsul este esentiala, si astfel se diferentiaza dispozitivele performante de restul. In general o marja de eroare de +- 2% este considerata normala, aceasta marja trebuie insa respectata in aproape toate conditiile de utilizare.

  • Rapiditatea cu care sunt afisate rezultatele

Acesta este o alta caracteristica importanta. Bolnavul nu poate astepta cateva minute cu dispozitivul pe deget, in conditiile in care orice secunda este vitala.

  • Transmiterea rezultatelor

Este foarte important ca dispozitivul sa aiba un ecran, de preferat LED, mare si clar pe care sa se afiseze informatiile receptate si sa se poate citi de oricine, chiar daca persoana care-l utilizeaza este in varsta sau cu o vedere perfecta.

  • Specificatiile tehnice

Pe langa specificatiile de baza, care sunt esentiale, precizia sau display-ul, pulsoximetrele pot avea si alte functii, ce vor face utilizarea mai usoara, dar care nu sunt obligatorii. Acestea ar putea fi pornirea unei alarme pentru avertizarea rezultatelor eronate sau care nu sunt in parametri normali, pornirea automata la pozitionarea pe deget,  iar cele mai noi se pot conecta prin Bluetooth cu telefonul pentru stocarea datelor.

În ghidulcumpărătorului.ro sunt oferite câteva variante de pulsoximetre cu acuratețe ridicată, care pot fi utilizate la domiciliu:

Pulsoximetru cu ecran OLED – CMS 50 D este un pulsoximetru de deget cu ecran LED luminos, ce poate fi folosit atât pentru adulți cât și pentru copii. Este un produs foarte eficient ca raport calitate -preț, care funcționează cu baterii de tip AAA (până la 30 de ore de funcționare continuă). Oferă informații legate de puls, saturația de oxigen și pletismogramă (înregistrarea variațiilor pulsului în timp).

Din aceeași categorie fac parte și alte pulsoximetre precum: Pulsoximetru medical pentru deget iMDK C101A2, Pulsoximetru medical pentru deget Dr Swiss C101H1, Pulsoximetru pentru deget LOX100A, Pulsoximetru profesional de deget cu ecran OLED, Zoopie,

Pulsoximetru RedLine FS20C este un aparat de măsurat oxigenul din sânge certificat medical, care poate fi folosit atât la domiciliu cât și în unități medicale. Are 4 directii de afisare pentru o citire mult mai rapida iar display-ul este foarte usor de citit, fiind iluminat color. Tot pe display mai regasim un indicator al bateriei, el functionand cu 2 baterii de tip AAA, indicator puls,  graficul pulsului cat si valoarea SpO2.

Este conceput pentru a fi folosit ca un pulsoximetru profesional, cu o durata de viata de minim 5 ani de zile. Are un sistem de auto-off ce il face sa se opreasca singur dupa cateva secunde de nefolosire, astfel economisind durata de viata a bateriilor cat si a aparatului.

Ca si valori inregistrate, el are o acuratete de +/- 2% pentru saturatia de oxigen din sange si +/- 2 BPM pentru masurarea pulsului.

Puls-Oximetru ultracompact Optimus AT 071M,  foarte usor si portabil, are o precizie de +/-2% in afisarea SpO2 si +/- 1BPM . Acesta poate arata nivelul oxigenului din sange, frecventa cardiaca cat si indicele de perfuzie. (PI).  Acest pulsoximetru are un sunet de avertizare in cazul in care valorile inregistrate sunt sub limita inferioara.

Pulsoximetru Edan H100B cu senzor pentru adulți inclus este un dispozitiv medical portabil, usor, compact, ce masoara pulsul si saturatia hemoglobinei arteriale in timp real.

Este un instrument universal simplu pentru monitorizarea pacientului, de la verificari la fata locului pana la monitorizare continua.

In configuratia standard vine cu un senzor SpO2 detasabil cu prindere pe deget tip clema. Este un aparat medical destinat in primul rand profesionistilor din sistemul medical si poate fi utilizat in Spital, Cabinet Medical, Centru Medical, Ambulanta, dar si la domiciliu.

Se poate utiliza la adulti, copii (Pediatrie) sau nou-nascuti (Neonatologie), folosind senzorul dedicat fiecarei clase.

Pulsoximetru Inteligent tip ceas pentru monitorizarea apneei, cu conectare la telefon, este un dispozitiv care poate stoca datele singure peste 20 de ore. Acestea sunt trimise către o  aplicație software prin Bluetooth (APP), care va face analiza calității somnului în funcție la datele SpO2 și Pulse Rate și va oferi un raport de monitorizare. Se aplică în cazul monitorizării somnului și respirației peste noapte,  în special pentru sindromul de apnee-hipopnee obstructivă de somn. Este un dispozitiv profesional, complex, cu un preț mai ridicat decât al pulsoximetrelor obișnuite de deget.

Pulsoximetru Profesional cu Senzor Contec este utilizat mai ales în clinici și spitale, dar poate fi folosit și la domiciliu pentru o performanță superioară pulsoximetrelor de deget. Afișează saturatia de oxigen (SpO2), pulsul (PR) si pletismograma, având o precizie mare de măsurare, un  interval de masurare puls între 30-250 bpm și interval de masurare SpO2: 30-99 %. Este dotat cu alarme sonore si vizuale cu limite reglabile pentru SpO2 si puls și are funcție suplimentară de ceas.

Pulsoximetru Portabil, C30 plus, Charmcare este un dispozitiv portabil cu ecran color, conceput pentru spitael, clinici, cabinete, transport si uz casnic.Detecteaza si masoara saturatia exacta si stabila de oxigen a sangelui arterial, rata precisa a batailor inimii si pletismograma. Pulsoximetrul are si functia AGC (Auto Gain Controller) pentru pacientii cu pulsatii slabe.Memoreaza continuu timp de 20 de zile, perioada inregistrarii fiind de 10 secunde.Dispune de bateria reincarcabila, tip Litiu Ion cu capacitate de utilizare de pana la 8 ore. Permite 4 moduri diferite de afisare, utilizatorul avand posibilitatea sa configureze meniul in functie de preferinte. Fiind un dispozitiv ce poate fi utilizat și în unitățile spitalicești, prețul său este mult mai ridicat decât al pulsoximetrelor obișnuite.

Ce prețuri are un aparat de măsurat oxigenul din sânge

Pulsoximetrele au prețuri foarte diferite, în funcție de acuratețea și complexitatea lor. Un puloximetru obișnuit, de deget (de exemplu Pulsoximetru cu ecran OLED – CMS 50 D,  Pulsoximetru RedLine FS20C, Puls-Oximetru ultracompact Optimus AT 071M) poate avea prețuri între 50- 100 RON.

Un aparat de măsurat oxigenul din sânge tip ceas, cum este Pulsoximetru tip ceas Wrist Pulse sau Pulsoximetrul Inteligent tip ceas pentru monitorizarea apneei, care sunt utilizate și în spitale sau clinici, în ambulanțe ori acasă pot avea costuri între 1000 RON și 1700 RON, în vreme ce un pulsoximetru portabil Charmcare costă 2000 RON.

Surse:

  • https://proceduri.romedic.ro/evaluarea-gazelor-sangvine-si-oximetria-efectuare-si-interpretare
  • https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/la-ce-trebuie-sa-fie-atent-un-pacient-asimptomatic-si-cand-trebuie-sa-sune-la-112-cum-iti-verifici-respiratia-1401512
  • https://www.healthline.com/health/normal-blood-oxygen-level#What-your-blood-oxygen-level-shows
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Pulse_oximetry
  • https://health.clevelandclinic.org/should-you-get-a-pulse-oximeter-to-measure-blood-oxygen-levels/
  • https://www.healthline.com/health/best-pulse-oximeter
  • https://www.blf.org.uk/support-for-you/breathing-tests/tests-measure-oxygen-levels
  • https://ghidulcumparatorului.ro/cel-mai-bun-pulsoximetru/
  • https://www.smarthighway.net/cele-mai-bune-pulsoximetre/