Top 10 inhalații pentru sinuzită

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Sinuzita este o problemă frecvent întâlnită atât la adulți cât și la copii, dificil de tratat, adesea recidivantă,  care poate crea numeroase  neplăceri. O serie de inhalații pentru sinuzită pot fi de un real folos în tratamentul acestei afecțiuni. Deși nu vindecă sinuzita, inhalațiile au efecte benefice în ameliorarea unora dintre simptomele bolii. Apărută, de obicei, în urma unor răceli sau alergii, sinuzita determină inflamarea sinusurilor nazale, care se poate complica cu o suprainfectare virală, bacteriană sau fungică. Există forme de sinuzită care se  vindecă de la sine, în câteva săptămâni, dar, în alte cazuri, boala se întinde pe o durată mult mai lungă. În cazul sinuzitei cronice sunt necesare scheme complexe de tratament, la care pot fi adăugate și inhalații pentru sinuzită. Principalele simptome ale sinuzitei sunt:

  • secrețiile nazale cu consistență crescută, galben-verzui sau incolore
  • congestia nazală cu sinusuri blocate și îngreunarea respirației
  • presiune și durere la nivelul sinusurilor, maxilarului, danturii, urechilor
  • uneori tuse, febră și stare de oboseală
  • halenă
  • alterări ale mirosului și gustului

Tratamentul sinuzitei include diferite spray-uri nazale, corticosteroizi, analgezice, antihistaminice (pentru sinuzita asociată cu alergie), antibiotic (în cazul suprainfectării bacteriene), imunoterapie. Dacă boala nu răspunde la tratamentul medicamentos, se poate apela la tratament chirurgical, pentru drenarea secrețiilor purulente, lărgirea sinusurilor sau înlăturarea blocajelor.

Folosirea unor inhalații pentru sinuzită poate ameliora unele dintre simptomele sinuzitei, fiind un ajutor pentru tratamentul classic. Inhalațiile pot diminua inflamația și congestia, fluidizând mucusul și calmând durerile. În acest articol sunt trecute în revistă cele mai eficiente inhalații pentru sinuzită și modul în care se realizează acestea.

Cu ce se fac inhalații pentru sinuzită

O serie de inhalații pentru sinuzită sunt foarte utile pentru ameliorarea simptomelor acestei boli. În top 10 inhalații pentru sinuzită pot fi incluse:

1. Aerosoli cu sare pentru sinuzită

2. Inhalații cu ceai de mușețel pentru sinuzită

3. Inhalații cu rozmarin

4. Inhalații cu ceai de flori de soc

5. Aerosoli cu propolis

6. Inhalații cu hrean pentru sinuzită

7.Inhalații cu ulei de eucalipt

8. Inhalații cu ulei de arbore de ceai

9.  Inhalații cu ulei de cimbru și ulei de mentă

10. Inhalații cu ulei Olbas pentru sinuzită

”Pentru a facilita desfundarea și dilatarea cailor nazale și a sinusurilor, se pot folosi inhalațiile cu aburi. Poziționează-ți capul deasupra unui bol cu apă fierbinte, acoperă-ți apoi capul cu un prosop și inhalează aburii preț de 10 minute. Poți adaugă uleiuri esențiale în apa fierbinte, pentru a-i potența efectele. Uleiul esențial de eucalipt este eficient în decongestionarea cailor nazale.”, specifică Corina Dragomir, specialist medicini alternative, pe site-ul doc.ro

Chiar și simpla inhalare a aburilor calzi , fără a adăuga nimic în apa purificată, poate aduce anumite beneficii, fiind unul dintre cele mai folosite remedii naturale pentru desfundarea căilor nazale.  Aerul cald și umed poate ameliora inflamația și diminua congestia, făcând respirația mai ușoară.

Inhalarea aburului nu vindecă infecția, pentru că nu poate distruge bacteriile sau virusurile. Dar poate avea efect împotriva simptomelor neplăcute, făcând corpul să se simtă mai bine și să lupte mai eficient contra infecției.

Mai multe studii clinice au analizat beneficiile inhalării de abur în tratarea simptomelor cronice ale sinusurilor. Acestea au arătat că inhalarea aburului poate ajuta la diminuarea unor simptome precum:

  • durerea de cap
  • congestia nazală
  • probleme de respirație cauzate de congestia căilor respiratorii
  • căi nazale uscate sau iritate
  • iritația gâtului
  • tusea

Pentru inhalarea aburului sunt necesare următoarele materiale: un castron mare cu apă, o oală, un vas Neti sau ceainic. Iată pașii care trebuie urmați:

  • încălzește apa până la fierbere
  • toarnă cu grijă apa fierbinte în vas
  • așează un prosop pe cap și ceafă
  • închide ochii și coboară încet capul spre apa fierbinte până când se află la aproximativ 30 cm de apă
  • inspiră încet și profund pe nas timp de cel puțin două până la cinci minute,  maxim10 – 15 minute pentru fiecare sesiune

Poți repeta aceste inhalații pentru sinuzită cu abur de două sau trei ori pe zi dacă există încă simptome.

Se pot folosi  inhalatoare electrice de abur sau vaporizatoare, care trebuie dezinfectate foarte bine după fiecare utilizare pentru a preveni creșterea bacteriilor și fungilor.

Aerosoli cu sare pentru sinuzită

Sarea are un binecunoscut efect dezinfectant, putând lupta eficient împotriva bacteriilor care provoacă infecția căilor nazale. Inhalațiile cu sare pot fi un ajutor de nădejde în lupta împotriva sinuzitei, dar și a altor afecțiuni respiratorii. Diferitele tipuri de sare pot avea, în plus, efecte specifice. Astfel, sarea de mare și sarea din minele de sare fortifică sistemul imunitar, combate inflamația și poate diminua crizele de astm bronșic și rinită, fiind eficientă și în cazul sinuzitelor cronice, infecțiilor respiratorii repetate sau emfizemului pulmonar. Sarea roz de Himalaya are efecte purificatoare, antihistaminice, hidratante, fiind utilă în cazul alergiilor, care pot conduce la sinuzite, precum și pentru combaterea uscăciunii mucoasei nazale.  Sarea neagră sau Kala Namak provenită din Pakistan sau India are o mulțime de substanțe active și conține sulf, care îi dă un miros caracteristic. Are o multitudine de beneficii, printre care și ameliorarea problemelor respiratorii.

Pentru  a realiza inhalații pentru sinuzită cu sare se procedează similar cu inhalațiile simple de abur.  Se pune la fiert un litru de apă, iar când dă în clocot, se adaugă 4-5 linguri de sare. Se folosește această soluție pentru inhalații, stând deasupra aburului cu capul acoperit și inspirând lent și profund. Se recomandă până la trei astfel de inhalații pe săptămână.

În cazul folosirii aparatului de aerosoli se pot utiliza soluții de sare izotonice (compoziția serului fiziologic) sau hipertonice.  Soluția izotonică este cea mai apropiată în densitate de fluidele corporale, având o concetrație de circa 0,9%. Acest tip de soluție are efecte hidratante și de curățare, fluidizând și îndepărtând mucusul. Soluția hipertoncă are o concentrație mai mare de 0,9%, crește circulația sanguină la nivelul mucoasei nazale și restabilește funcția acesteia, diminuând astfel inflamația caracteristică sinuzitei.

Inhalarea de sare se poate face și sub formă de haloterapie, în cadrul salinelor. Sesiunile uscate de haloterapie se realizează, de regulă, în mine de sare cu un nivel de umiditate foarte redus și temperatura de maxim 20 grade Celsius.  O sesiune de tratament poate dura 30-45 de minute.

Sarea are capacitatea de a reduce iritatiile, de a calma tusea și de a elimina secrețiile de la nivelul cailor aeriene. În plus, rezistența tractului respirator la boli este sporită prin haloterapie. Haloterapia este generatoare de ioni negativi, care au capacitatea de a distruge bacteriile sau de a diminua efectele acestora asupra organismului.

Aerosoli cu  propolis pentru sinuzita

În soluția de aerosoli pot fi adăugate câteva picături de propolis. Propolisul este o substanță rășinoasă, pe care albinele o creează amestecând salivă proprie cu ceară de albine, la care adaugă compuși din diverse plante. Propolisul are puternice proprietăți antimicrobiene, datorită celor peste 300 de compuși conținuți, dintre care o mare parte sunt polifenoli, cu puternice efecte antioxidante. În plus, propolisul conține și uleiuri esențiale și aromantice. Propolisul este antibacterian și antifungic, stimulează apărarea organismului împotriva infecțiilor virale, are efecte antiinflamatoare și antioxidante. Are și efecte antihistaminice, putând fi util în combaterea alergiilor sezoniere, care pot determina sau agrava sinuzita.

Se pot face inhalații pentru sinuzită folosind o  soluție pentru aerosoli cu  10-15 picaturi de tinctură de propolis diluată cu apa distilată sau ser fiziologic in proporție de 1/1. Aerosolii cu tinctură de propolis se recomanda în cazul astmului bronsic, sinuzitelor, bronșitelor, traheitelor și virozelor  respiratorii. Propolisul are efecte dezinfectante și ajută la eliminarea secreției purulente din sinusuri și la refacerea mucoasei sinusale. Prin efectele sale de întărire a imunității, propolisul crește rezistența aparatului respirator la răceli.

Se recomandă realizarea a  2 sedințe de inhalații cu soluție de propolis, în jur de 5 minute fiecare.

Inhalații pentru sinuzită cu diverse ceaiuri

În loc de aburi simpli, se pot face inhalații cu ceaiuri din diferite plante medicinale, cu efecte dovedite în ameliorarea afecțiunilor respiratorii.  Acestea se prepară similar unei băi de aburi, procedându-se la fel ca în descrierea de mai sus pentru realizarea inhalațiilor. Principalele ceaiuri care pot fi folosite în vederea unor inhalații pentru sinuzită cuprind:

Ceaiul de mentă

Ceaiul de mentă are multiple proprietăți benefice, printre care se numără și efectele sale în combaterea afecțiunilor respiratorii. Menta conține vitaminele C și A și o serie de minerale și antioxidanți, protejând celulele împotriva stresului oxidativ. Datorită mentolului, ceaiul de mentă poate inhiba activitatea unor microorganisme, în special bacterii, dar și fungi. O altă calitate a mentolului este faptul că este decongestionant și fluidizant al mucusului acumulat în cavitatea nazală în timpul răcelilor. Inhalațiile cu ceai de mentă pot ameliora simptome precum nasul înfundat, dar și durerile de cap și inflamația specifice sinuzitei.

”Ceaiul de mentă va încălzi tractul respirator, iar aburii vor ajuta la „topirea” mucusului. În plus, ceaiul de mentă este și o modalitate excelentă de hidratare a organismului.”, arată dr. Oana Cuzino pe site-ul doc.ro

Ceaiul de cimbru

Cimbrul, considerat un adevărat antibiotic natural este folosit și ca remediu în tratarea afecțiunilor respiratorii, inclusiv a sinuzitei. Se pot face inhalații pentru sinuzită prin adăugarea plantei în apa care fierbe sau a câtorva picături de tinctură de cimbru,  acesta având efecte decongestionante și de fluidizare a mucusului, precum și efecte antibacteriene. Inhalațiile cu cimbru sunt eficiente pentru eliberarea căilor respiratorii, iar, odată cu aburii inspirați, organismul se încarcă cu principiile active ale plantei, care acționează mai departe pentru combaterea diferitelor afecțiuni.

Ceaiul de salvie

Și ceaiul de salvie are efecte antiinflamatorii, fiind bogat în vitamina A, vitamina C, vitamina K,  dar și în fier, calciu, potasiu. Salvia conține și numeroase uleiuri volatile și fenoli, care acționează ca antioxidanți.  Antioxidanții au capacitatea de a anihila radicalii liberi. Ceaiul de salvie are un conținut bogat de acid rozmarinic, cu puternice efecte antiinflamatorii.

inhalații pentru sinuzită

Ceaiul de lavandă

Ceaiul și uleiul de lavandă sunt au proprietăți calmante puternice și pot contribui la ameliorarea congestiei nazale și durerilor de cap, care apar în sinuzită. Lavanda are, în plus, efecte revigorante asupra sistemului imunitar, oferind protecție împotriva infecțiilor.

Ceaiul de rozmarin

Rozmarinul este recunoscut pentru efectele sale antiseptice, purificatoare, stimulând totodată circulația sanguină la nivelul mucoasei nazale, ceea ce are ca efect diminuarea inflamației locale.

Ceaiul din flori de soc

Florile de soc conțin vitamina C, provitamina A, tanini, uleiuri esențiale, având puternice efecte antiinflamatoare. Ceaiul de flori de soc poate fi folosit pentru consumul obișnuit sau pentru inhalații în multiple afecțiuni ale căilor respiratorii superioare și inferioare, împotriva răcelilor, gripelor sau bronșitelor.  Ceaiul de soc stimulează circulația, crește imunitatea mucoaselor nazale și are efect antiinflamator. Se pot face inhalații pentru sinuzită, adăugând două linguri de plantă uscată de soc la 2 litri de apă clocotită.  Se fac 15 minute de inhalații în fiecare seară, timp de o luna.

Inhalații cu ceai de mușețel pentru sinuzită

Mușețelul este unul dintre cele mai cunoscute antiseptice, fiind folosit frecvent în lupta cu infecțiile. Tocmai de aceea este una dintre plantele preferate în ameliorarea simptomelor sinuzitei.

Mușețelul conține în jur de 120 de compuși, cu numeroase principia active, din categoriile flavonoizilor și terpenoizilor. Conține acid salicilic, vitamina A, riboflavină, minerale, precum și uleiuri esențiale. Camazulena din mușețel îi confer proprietăți antiinflamatorii, iar apigenina, un alt compus al plantei, are efecte antivirale, antioxidante și antiinflamatorii. Mușețelul conține și alți produși utili în combaterea infecțiilor, precum și substanțe antihistaminice, ameliorând simptomele alergice.

Se poate prepara o soluție pentru inhalații dintr-un litru de apă, la care se adaugă o mână de flori de mușețel, când dă în clocot. . Se fac inhalații de două ori pe zi, dimineața și înainte de culcare, timp de două săptămâni.

Uleiuri esențiale folosite în inhalații pentru  sinuzită

Mulți oameni susțin că uleiurile esențiale pot ajuta la ameliorarea simptomelor sinuzitei. Uleiurile esențiale sunt uleiuri naturale concentrate extrase din diferite plante. Studiile arată că unele uleiuri esențiale pot avea proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii. Cele mai cunoscute și populare uleiuri pentru tratarea inflamației sinusurilor includ uleiurile de mentă și eucalipt.  Acestea pot fi folosite foarte simplu, adăugând câteva picături de ulei într-o baie de aburi sau într-un difuzor.

Unele cercetări indică faptul că uleiurile esențiale pot:

  • reduce inflamația
  • combate bacteriile
  • ameliora durerea de cap
  • ameliora simptomele asociate congestiei

Uleiul de mentă

Ca și ceaiul de mentă, uleiul de mentă poate fi folosit pentru inhalații, având efecte în deblocarea sinusurilor, mai ales datorită efectelor sale de răcire. În plus, uleiul de mentă conține mentol care poate influența receptorii din cavitatea nazală, ajutând la deschiderea căilor respiratorii și la curățarea mucusului. Studiile de laborator arată că uleiul de mentă poate lupta împotriva bacteriilor, unul dintre factorii declanșatori ai congestiei sinusurilor, reducând, de asemenea, inflamația.

Inhalarea uleiul de mentă se poate realiza punând câteva picături de ulei într-un vas cu apă caldă și inspirând aburul timp de câteva minute, până când se diminuează senzația de înfundare a nasului. Alternativ, se poate folosi un difuzor, iar particulele de ulei de mentă pot fi inhalate direct din aerul ambiant. Menta are efect antiseptic, analgezic şi decongestionant al căilor respiratorii.

Uleiul de eucalipt

Uleiul de eucalipt pare a fi foarte eficient pentru diminuarea congestiei nazale. Multiple produse decongestionante conțin acest ulei, care poate ameliora simptomele răcelii și tusei, inclusiv congestia sinusurilor și înfundarea.

Și uleiul de eucalipt se poate folosi în băile de aburi. Acesta conține un compus numit cineol. Un studiu la scară mică din 2009 a descoperit că cineolul este un tratament sigur și eficient pentru problemele sinusurilor. Astfel, cineolul a îmbunătățit multe simptome de sinuzită, inclusiv:

  • dureri de cap
  • obstrucție nazală
  • secreții nazale abundente.

Uleiul de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai poate îmbunătăți congestia sinusurilor prin combaterea a două cauze potențiale: bacteriile și virusurile.

O recenzie din 2015 notează că un compus numit alfa-sabină din uleiul de arbore de ceai are efecte antivirale, antibacteriene și antifungice.

Uleiul de arbore de ceai poate reduce, de asemenea, inflamația și umflarea sinusurilor, ameliorând astfel congestia nazală.

Ulei de oregano

Uleiul de oregano are efecte antiinfecțioase, combătând bacteriile. Cercetătorii au descoperit că acest ulei conține carvacrol, o componentă care poate împiedica creșterea bacteriilor.

Uleiul de salvie

Acesta este un alt ulei esențial care poate combate sinuzita sau congestia cauzată de bacterii. Un studiu de laborator din 2015 a descoperit că uleiul de salvie este un agent antimicrobian natural.

Uleiul de lavandă

Uleiul de lavandă poate îmbunătăți simptomele congestiei sinusurilor, reducând durerea și inflamația.  

Un studiu din 2015 a sugerat că acest ulei esențial poate avea efecte analgezice sau de calmare a durerii și că poate reduce, de asemenea, inflamația. În plus, uleiul de lavandă poate avea și proprietăți calmante, inducând relaxare și un somn mai linistit.

Lavanda poate fi folosită singură sau în combinație cu cimbru și coada-șoricelului, un amestec utilizat în inhalații datorită acțiunii sale antiinflamatoare, antivirale și antibacteriene. Astfel, într-un vas cu apă clocotită se pun câteva linguri de plantă. Se inhalează aburul rezultat timp de 15 minute. Procedura se repetă zilnic,  până la dispariția simptomelor.

Uleiul de rozmarin

Rozmarinul este un alt ulei esențial antiinflamator care poate ameliora inflamația sinusală. Rozmarinul este o sursă bogată de antioxidanți, fiind util și pentru stimularea sistemului imunitar.

Uleiul Olbas

Acesta este un remediu provenit din Elveția, care conține un amestec din mai multe uleiuri esențiale diferite, precum ulei de eucalipt, ulei de cuisoare, mentol, ulei de ienupăr, salicilat de metal. Acest ulei poate fi folosit în siguranță și la copiii mici, ajutând la decongestionarea căilor nazale. Este util în caz de răceli, gripe, blocaj al sinusurilor, rinite alergice.

Pentru adulți, se adaugă 10 picaturi de ulei Olbas la un bol cu apă care are temperatura apropiată de cea a fierberii, se acoperă capul cu un prosop, se închid ochii și se inhalează aburul emanat, timp de 10 minute.

Uleiul nu este recomandat copiilor mai mici de 3 luni, iar pentru copiii între 3 luni și 2 ani se recomandă adăugarea a 4 picături de ulei Olbas pe un șervețel ținut aproape de copil, pentru a putea inhala uleiul. La copiii mai mari se folosesc 8-12 picături.

inhalații pentru sinuzită

Pentru a folosi uleiuri esențiale pentru ameliorarea congestiei sinusurilor, cel mai bine este să le diluați, apoi să respirați parfumul. Nu înghițiți și nu ingerați uleiuri esențiale.

Există patru modalități principale de a inhala uleiurile esențiale:

  • Inhalarea directă: se adaugă câteva picături de ulei esențial într-un șervețel și se inspiră ușor, ținând materialul aproape de față. Aveți grijă să nu atingeți uleiul esențial direct pe piele, deoarece poate provoca iritații.
  • Inhalarea aburului: se adaugă câteva picături de ulei esențial într-un vas cu apă clocotită și se inhalează aburul. Plasarea unui prosop deasupra capului poate crea o cameră de abur.
  • Utilizarea unui difuzor: Difuzoarele de uleiuri esențiale dispersează uleiul în aer. Acesta este un mod blând de a inhala uleiurile esențiale în mod continuu în timp ce sunteți acasă.
  • Adăugarea la baie: adăugați câteva picături de ulei esențial la baie și inspirați ușor aburul de gajat de apa caldă.

Uleiurile esențiale nu trebuie să fie folosite la copii mai mici de 3 luni, dar unele pot fi utilizate în siguranță la copiii mai mari, conform indicațiilor medicului.

Inhalații cu hrean pentru sinuzită

Hreanul are proprietăți antibacteriene dovedite, datorită mai ales sucului eliberat prin tăierea rădăcinilor, care conține izocianat de alil, activ împotriva mai multor bacterii. Deși aroma sa este iritantă, producând  lacrimarea ochilor și rinoree abundentă, hreanul este un aliat pentru sănătatea plămânilor. Senzațiile neplăcute pe care le provoacă sunt utile în răceală, gripă și în alte probleme de respirație. Efectele pot fi similare cu ale unui antibiotic în tratarea infecțiilor sinusale acute și a bronșitei.

”Consumul de hrean, după cum se știe, determină o senzație ca de arsură la nivelul sinusurilor, nasului și gâtului, iar din acest motiv, este folosit pentru a calma simptomele răcelilor și pentru a ameliora problemele respiratorii.

Un studiu realizat peste hotare a arătat că un supliment ce conținea 80 mg de rădăcină uscată de hrean și 200 mg de nasturtium a fost la fel de eficient ca un antibiotic clasic în tratarea infecțiilor acute ale sinusurilor și în tratarea bronșitei.”, subliniază dr. Cuzino.

Inhalarea aromei de hrean se face puțin diferit față de alte tipuri de inhalații pentru sinuzită. Astfel, se dă hreanul pe răzătoare, se pune într-un borcan și se adaugă oțet, după care se etanșeizează. Se lasă amestecul timp de zece zile la temperatura camerei, amestecând ocazional. După zece zile, se deschide borcanul de mai multe ori pe zi și se inhalează mirosul hreanului pentru cinci minute. Un astfel de tratament, urmat timp de cinci zile, va fi suficient pentru ameliorarea problemelor determinate de sinuzită.
Se poate realiza și o fiertur cu 50 de grame de hrean adăugate la 500 de ml de apă, iar apoi se fac inhalații obișnuite cu aburul rezultat, timp de câteva minute.

Surse:

  • https://doc.ro/sanatate/cum-tratezi-sinuzita-in-mod-natural
  • https://doc.ro/sanatate/remedii-naturiste-sinuzita
  • https://www.farmaciata.ro/remedii-naturiste-pentru-sinuzita/
  • https://www.csid.ro/sanatate/medicina-alternativa/combateti-sinuzita-cu-inhalatii-si-ceaiuri-10383231/
  • https://www.bzi.ro/inhalatii-pentru-sinuzita-cu-sare-cum-se-realizeaza-si-cat-de-eficiente-sunt-4376239
  • https://www.sfatulmedicului.ro/Remedii-naturiste/remedii-naturiste-pentru-congestia-sinusurilor-si-sinuzita-cronica_9965
  • https://www.dcnews.ro/aliat-excelent-in-lupta-cu-sinuzita-hreanul_486468.html
  • https://www.healthline.com/health/steam-inhalation#takeaway
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/321322
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5026511/
  • https://www.webmd.com/allergies/sinusitis-and-sinus-infection
  • https://www.nhsfife.org/media/35666/steam-inhalation-leaflet.pdf
  • https://www.insider.com/guides/health/conditions-symptoms/how-to-relieve-sinus-pressure