Cum a respira vara devine un pericol pentru sănătate și ce trebuie să faci
Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.
Pentru unele persoane, a respira în timpul verii reprezintă o adevărată provocare. În perioadele caniculare, respirația poate fi afectată semnificativ la persoanele cu boli pulmonare cronice. De asemenea, vara este un sezon al alergiilor, care perturbă suplimentar respirația.
A respira vara poate fi mai dificil și pentru că aerul este încărcat de particule nocive. Lumina prelungită și căldura intensă, precum și uscăciunea aerului determină stagnarea particulelor în atmosferă. Astfel, aerul în orașe este mai poluat vara, îngreunând respirația. Iată de ce multe orașe monitorizează și raportează zilnic indicele de calitate a aerului în lunile de vară.
Calitatea aerului afectează sănătatea respiratorie, în special pentru cei care suferă de astm bronșic, boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și alte boli respiratorii.
Cum afectează vremea caldă respirația
Studiile au arătat că temperaturile peste 25°C pot afecta sănătatea plămânilor. Cu atât mai mult, în perioadele caniculare, a respira corect și complet este adesea dificil. Vremea caldă înmulțește crizele de astm bronșic și exacerbările bolilor pulmonare.
”O afecțiune pulmonară, cum ar fi BPOC sau astmul bronșic, poate crește riscul unor probleme respiratorii legate de căldură și poate agrava semnificativ simptomele.”, precizează dr. Jana Cooke, pneumolog la Clinica Everett, Washington.
Un sondaj recent a arătat că 1 din 3 persoane prezintă o agravare a simptomelor respiratorii pe perioada verii. Principalele probleme care afectează respirația în timpul verii includ:
- Aerul cald și umed, care poate agrava astmul și alte simptome pulmonare, precum dispneea și respirația șuierătoare.
- Creșterea cantității de ozon în atmosferă, din cauza vremii calde și însorite. Ozonul este un poluant și este dăunător pentru pentru plămâni, mai ales la cei cu astm bronșic sau altă afecțiune pulmonară.
- Creșterea cantității de polen pe timp de vară, care poate agrava simptomele rinitei alergice, BPOC și a altor afecțiuni respiratorii.
Capacitatea de a respira în timpul verii poate fi afectată de multiple afecțiuni respiratorii. BPOC, astmul sa rinita alergică sunt cele mai frecvente. Dar pot fi experimentate și alte tipuri de probleme pe timp de vară, precum hipertensiune pulmonară, pneumonie sau apnee în somn. Chiar dacă infecțiile respiratorii nu sunt atât de dese vara, ele pot apărea și se pot agrava pe neașteptate. Dacă a respira devine o problem zilnică pe timp de vară, un consult medical poate fi imperios necesar.
Căldura extremă afectează capacitatea de a respira
Corpul lucrează în mod constant pentru a-și menține temperatura într-un interval normal. Când te afli în condiții meteorologice dificile, cum ar fi vremea foarte caldă și umedă, corpul trebuie să cheltuiască energie suplimentară pentru a-și regla temperatura și a se răci. Această utilizare crescută a energiei adaugă o sarcină suplimentară asupra organismului, făcându-l să funcționeze mai intens.
În astfel de cazuri, corpul are nevoie de oxigen suplimentar pentru a-și regla temperatura internă. Vremea poate afecta funcția pulmonară, ducând la hiperpnee sau la respirație rapidă.
Cercetările științifice evidențiază diferitele efecte ale vremii calde asupra respirației.
Astfel, cercetările publicate în Respiratory Physiology & Neurobiology Journal au stabilit că aerul cald poate duce la iritarea căilor respiratorii și tuse la persoanele cu boli inflamatorii ale căilor respiratorii superioare. Activarea senzorilor termici în laringe și căile aeriene superioare este considerată a fi cauza de bază a acestei iritații.
Potrivit Jurnalului American de Medicină Respiratorie și Critică, inhalarea aerului cald duce la inflamarea căilor respiratorii și, mai departe, la dificultăți de respirație sau bronhoconstricție. În plus, vremea caldă duce adesea la deshidratare, provocând uscăciune în căile nazale, bronhii și plămâni, astfel încât a respira devine mai dificil în respectivele condiții.
Studiile indică faptul că aerul cald poate reține mai mulți vapori de apă decât aerul rece, ceea ce duce la niveluri reduse de oxigen și umiditate mai mare. Acest lucru poate fi foarte problematic pentru cei cu probleme pulmonare cronice.
Scurtarea respirației la temperaturi extreme
Scurtarea respirației în timpul activității fizice este normală. Totuși, dacă devine din ce în ce mai dificil să respiri în timpul verii, ar putea fi un motiv de îngrijorare. Dificultățile de respirație se dezvoltă, în general, lent, dar câteodată pot apărea brusc și pot deveni severe.
Căldura și umiditatea pot afecta respirația oricui, dar mai ales a celor cu o afecțiune pulmonară preexistentă. Aerul cald favorizează inflamația căilor respiratorii și agravează tulburările respiratorii. Pe de altă parte, aerul excesiv de umed poate activa fibrele nervoase senzoriale din plămâni, ceea ce duce la îngustarea căilor respiratorii.
Deși poate părea normal să ai dificultăți de respirație când vremea este prea caldă, este important să observi modificările și să decizi când să mergi la medic.
Dacă dispneea este moderată până la severă și apare brusc, însoțită de dureri în piept sau amețeli, poate fi vorba de o urgență medicală și trebuie să solicitată imediat asistența medicală. Același lucru este valabil dacă dificultățile de respirație sunt însoțite de febră mare, frisoane, respirație șuierătoare sau agravarea unor probleme preexistente. Dacă activitățile obișnuite de vară sunt îngreunate din cauza oricărui tip de dispnee, acest lucru nu trebuie neglijat.
Nu trebuie să uităm că dificultățile de respirație pot fi simptome ale unor condiții medicale grave precum atacul de cord sau atacul vascular cerebral.
”Într-un mediu cald, organismul pierde căldură prin redirecționarea circulației sanguine la nivelul pielii și prin transpirație. Transpirația abundență poate duce la o pierdere excesivă de lichide și săruri, cea ce poate duce la epuizare. Această stare nu este întotdeuna foarte severă, dar, în cazul în care expunerea la căldură continuă, mecanismele normale de răcire ale organismului cedează, temperatura corpului crește și poate avea loc un AVC.”, avertizează dr. Magdalena Zidu pe cdt-babes.ro
Ce măsuri să iei pentru a respira mai ușor în timpul verii
A respira mai bine vara presupune, în primul rând, măsuri pentru prevenirea agravării unor boli cronice. Iată ce poți face în acest sens:
Gestionarea astmului
În perioadele foarte calde este importantă prevenirea crizelor de astm bronșic. Pe timpul verii, sunt multipli factori care pot declanșa astmul, precum aerul uscat sau, dimpotrivă, umiditatea, polenul, poluarea, etc. Principalele măsuri pentru a respira mai bine vara, dacă ai astm includ:
- Utilizarea zilnică, conform prescripției, a unui inhalator cu prevenție, chiar dacă nu sunt probleme
- Păstrarea la îndemână, tot timpul, a inhalatorului de calmare, pentru a putea fi utilizat în ameliorare rapidă a simptomelor, în caz că apar.
- Cunoașterea detaliilor legate de folosirea inhalatorului, pentru a gestiona corect simptomele de astm.
- Respectarea unui plan de acțiune pentru astm, astfel încât să știi exact ce să faci dacă se declanșează o criză.
- Cunoașterea și evitarea declanșatorilor crizelor de astm
„Există atât de multe lucruri în mediul nostru care pot declanșa afecțiuni respiratorii. Praful, temperaturile extreme, iarba și polenul pot declanșa simptome nedorite. Cheia este să cunoști factorii declanșatori, să îi înțelegi și să folosești cunoștințele pentru a te ghida în luarea deciziilor. Un pneumolog sau un alergolog poate oferi, de asemenea, teste pentru a determina factorii declanșatori și metodele de tratament adecvate.”, recomandă dr. Jermaine Jackson, pneumolog la Piedmont Healthcare.
O zi fierbinte de vară, cu umiditate ridicată, poate fi un declanșator important al unei crize de astm. Umiditatea din aer poate inflama căile respiratorii, îngreunând respirația. Acest lucru poate provoca o serie de simptome precum tuse, respirație șuierătoare și dispnee.
Gestionarea altor afecțiuni respiratorii
Pentru a respira fără probleme vara, este important să cunoști informații despre modul în care vremea caldă afectează starea plămânilor. Poți folosi planuri de autogestionare care includ informații despre ce trebuie să faci și pe cine să contactezi dacă simptomele unei boli cronice pulmonare se agravează.
În cazul unor afecțiuni precum BPOC sau bronșiectazie, medicul poate recomanda păstrarea la îndemână a unor medicamente, pentru cazuri de urgență. Acestea sunt, uneori, numite pachete de salvare.
Dacă folosești un inhalator de calmare, trebuie să îl ai întotdeauna cu tine, astfel încât să îl poți utiliza pentru ameliorare rapidă a simptomelor.
Păstrarea medicamentele în mod corespunzător
Pe vreme caldă poți avea nevoie de diferite medicamente pentru a respira mai bine. Acestea pot necesita condiții particulare de depozitare în perioada caniculară. Majoritatea medicamentelor trebuie depozitate în condiții specifice, precum:
- într-ul loc uscat și răcoros (sub 25°C)
- departe de lumina directă a soarelui
- departe de geamuri sau pervaz
- medicamentele trebuie păstrate la frigider numai dacă este specificat în prospect.
Dacă nu stii sigur cum să vă păstrezi medicamentele, te poți consulta cu un farmacist.
Unele medicamente pot crește sensibilitatea la lumina soarelui. Dintre acestea fac parte:
- doxiciclina
- ciprofloxacina
- pirfenidonă
Este important să fii informat legat de posibilele efecte secundare ale medicamentelor, pentru că și acestea pot afecta respirația.
Hidratarea adecvată
A respira corespunzător vara depinde foarte mult și de cantitatea de lichide consumată. Dificultățile de respirație sunt printre simptomele importante ale deshidratării severe.
Hidratarea corectă are multiple beneficii pentru respirație, precum:
- fluidizarea mucusului din caile aeriene, ceea ce ușurează trecerea fluxului de aer
- îmbunătățirea circulației și ritmului cardiac, ceea ce ameliorează și unele simptome respiratorii
- prevenirea agravării astmului și a altor afețiuni pulmonare
”Pacienții cu boli pulmonare cronice au, în general, o hipersecreție a căilor respiratorii. În perioadele caniculare crește riscul de deshidratare și aceste secreții devin mai vâscoase, mai aderente pe căile respiratorii și mai greu de eliminat.”, precizează dr. Lavinia Danciu, medic primar pneumolog pe stiridesibiu.ro
În general, hidratarea corectă se face cu apă, ceaiuri de plante sau sucuri naturale, fără zahăr. Băuturile pentru sportivi, care conțin electroliți și o soluție de carbohidrați pot fi de ajutor.
Uneori, în cazuri de deshidratare severă, poate fi necesară utilizarea unei soluții de rehidratare.
”Produsele de rehidratare orală sunt disponibile în cele mai multe dintre farmacii. Indicat ar fi că persoana care pierde fluide să bea aceste soluții de rehidratare orală cât mai repede, astfel încât situația să nu se agraveze. În situații de urgență, în care soluția pre-formulată nu este accesibilă, puteți prepară propria soluție de rehidratare orală prin amestecarea a 1/2 linguriță de sare, 6 lingurițe de zahăr cu aproximativ 1 litru de apă potabilă.”, specifică dr. Ioan Pop-Began, medic Medicină de urgență, pe sfatulmedicului.ro
Alcoolul, cafeaua și băuturile carbogazoase cu cofeină te pot deshidrata. Cel mai bine este să eviți alcoolul și cofeina pe vreme caldă sau să bei un pahar cu apă între băuturile alcoolice.
Exerciții fizice
Activitatea fizică are o mulțime de beneficii la persoanele cu astm bronșic sau altă afecțiune pulmonară. Este important să faci exerciții în siguranță, atunci când este vreme caldă, pentru a evita epuizarea termică și insolația.
Poți încerca activități blânde când este cald afară, cum ar fi yoga, mersul pe jos sau stretching.
Cea mai fierbinte parte a zilei este între 11:00 și 15:00, așa că încearcă să faci mișcare dimineața și seara când este mai răcoare. De asemenea, nu uita să te hidratezi adecvat în timpul exercițiilor fizice.
În plus, ai grijă să menții un nivel moderat al exercițiilor fizice. În cazul suprasolicitării și supraîncâlzirii, capacitatea de a respira este afectată suplimentar. Indiferent că faci plimbări, activități afară sau efectuezi exerciții de dezintoxicare pulmonară, nu face efort excesiv. Exercițiile intense la soare te pot lăsa fără respirație.
Alte sfaturi pentru a respira mai ușor vara
1. Evită perioadele de căldura maximă
Respirația poate fi afectată semnificativ când este foarte cald afară. Temperatura ridicată creează un stres fiziologic cumulativ asupra organismului, agravând mai ales bolile respiratorii și cele cardiovasculare. Evită să petreci perioade lungi de timp afară, între orele 11:00 și 16:00. În cea mai fierbinte parte a zilei, și poluarea este, de obicei, mai intensă, ceea ce afectează suplimentar respirația. De asemenea, evită să te plimbi sau să faco exerciții în aer liber în acest interval de timp.
2. Evită poluanții, monitorizând calitatea aerului
Pentru a respira bine pe timpul verii, este recomandat să monitorizezi zilnic indicele de calitate a aerului. Informațiile despre calitatea aerului sunt raportate în știrile locale, precum și postate online sau prezentate pe panouri electronice stradale.
3. Rămâi într-un mediu răcoros ori de câte ori este posibil
Este mai ușor să respiri la temperaturi mai scăzute. Încearcă să menții temperatura în casă între 18°C și 26°C. Dacă nu folosești aerul condiționat, poți face acest lucru prin:
- închiderea jaluzelelor, draperiilor și ferestrelor care primesc lumina directă a soarelui în timpul zilei. Cel mai bine este să le închizi dimineața, înainte să se acumuleze căldură
- stingerea luminilor și oprirea obiectelor electrice pe care nu le utilizezi
- deschiderea ferestrelor noaptea, când este mai răcoare afară
- folosirea unui ventilator de mână sau a unui ventilator pus în apropiere, inclusiv în dormitor, în timpul nopții
Nu uita că în interior simptomele astmului sau altor boli respiratorii se pot agrava din cauza alergenilor sau poluanților. Păstrează casa curată pentru a minimiza expunerea la praf și mucegai și folosește un filtru de înaltă eficiență pentru stoparea particulelor (HEPA), mai ales dacă ai animale de companie.
4. Poartă o mască în exterior
Poate ți se pare că este mai dificil să respiri dacă porți mască afară, pe vreme caldă. În realitate, masca nu afectează respirația, dar ajută la filtrarea poluanților și a particulelor de praf care agravează afecțiunile pulmonare. Prevenirea contactului cu particulele nocive este unul din secretele de a respira mai bine pe timp de vară.
5. Ia medicamente pentru alergii
Fiind vară, probabil că vei petrece mai mult timp în aer liber. Dacă ai alergii sezoniere, a respira ușor poate deveni o adevărată provocare. În astfel de cazuri, poate fi necesar să apelezi la antihistaminic sau să folosești un spray nazal, pentru atenuarea simptomelor alergiei atât în aer liber, cât și în interior.
6. Întreține filtrele de aer
Filtrele de aer și de vid trebuie schimbate în mod regulat pentru a te asigura că filtrează la capacitatea lor maximă. Acest lucru este deosebit de important pentru proprietarii de animale de companie, deoarece părul de animale poate circula prin unitățile de aer condiționat și se poate acumula în filtrele de vid.
7. Fă băi sau dușuri reci
Dușurile și băile reci te pot ajuta să te menții confortabil pe vreme caldă. Poți folosi o compresă umedă la nivelul cefei sau gâtului, care te ajută, de asemenea, să te răcorești. Scăzând temperatura corpului cu ajutorul apei reci, poti îmbunătăți capacitatea de a respira în perioadele caniculare.
8. Renunță la fumat
Renunțarea la fumat este utilă în orice moment, pentru a respira mai bine, cu atât mai mult în perioadele foarte calde.
Renunțând la fumat, îți poți îmbunătăți funcția pulmonară. De asemenea, poți evita consumul de alcool, prevenind deshidratarea și problemele de respirație aferente.
9. Modifică dieta
Este bine să consumi alimente reci pe vreme caldă. Alimente precum fructele și salatele au un conținut ridicat de apă, așa că te pot ajuta să te menții hidratat.
Alimente precum pepenele verde, mango sau castraveți pot fi foarte bune pentru a spori aportul lichid, ceea ce ajută respirația.
10. Poartă îmbrăcăminte corespunzătoare pentru căldură.
Pentru a preveni supraîncălzirea care poate provoca o criză de BPOC sau de astm bronșic, poartă haine potrivite sezonului, din țesături răcoroase de vară (bumbac, in). Acoperă-ți capul utilizând o pălărie sau șapcă dintr-o țesătură respirabilă, care nu creează căldură suplimentară în jurul capului și gâtului.
”Este important, dacă ieșim, să avem corpul protejat de o îmbrăcăminte care să nu stea lipită de piele, ci să lase pielea să respire și să poată transpira. Dacă ieșim, ne protejăm obligatoriu capul cu o pălărie de soare – să nu fie neagră, dacă se poate. La fel și în privința celorlalte haine, este important să evităm haine de culoare închisă.”, recomandă dr. Danciu.
11. Practică tehnici de respirație
Pentru a respira mai bine vara, poți face o serie de exerciții de respirație. Respirația cu buzele strânse și respirația diafragmatică pot îmbunătăți funcția pulmonară și reduce stresul asupra sistemului respirator.
Surse:
- https://www.cdt-babes.ro/articole/accident-vascular-cerebral-canicula-epuizare.php
- https://www.stiridesibiu.ro/stiri/dr-lavinia-danciu-despre-canicula-efectele-asupra-organismului-si-riscul-de-congestie-pulmonara
- https://www.sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/deshidratarea-cauze-simptome-tratament_10579
- https://www.piedmont.org/living-real-change/alleviate-summer-breathing-problems
- https://www.asthmaandlung.org.uk/living-with/hot-weather
- https://mdpremier.com/how-extreme-heat-affects-your-breathing-and-lung-health
- https://www.templehealth.org/about/blog/copd-asthma-summer-heat-7-tips-manage-symptoms
- https://www.pulseair.ca/shortness-of-breath-in-the-summer-when-to-be-concerned
- https://www.optum.com/en/health-articles.html/health-conditions/why-breathing-problems-can-get-worse-warm-weather-and-what-do-about-it
- https://www.altusemergency.com/blog/does-extreme-summer-heat-affect-your-breathing-and-cause-lung-disease
- https://www.fccmg.com/blog/summer-tips-for-managing-breathing-difficulties