control la inimă

De ce este important să îți faci control la inimă când ai aceste simptome

Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.


Poate părea exagerat, dar, uneori, un simplu control la inimă îți poate salva viața. Vorbim de un control de rutină, care este indicat mai ales dacă ai anumite simptome. Există și persoane care fac regulat controale cardiace, fiind în evidență pentru boli cronice de inimă. În astfel de cazuri, un control la inimă suplimentar poate fi necesar dacă se observă o agravare a anumitor simptome.

Cert este că pentru oricine poate fi indicat un control la inimă în anumite perioade și circumstanțe. Bolile cardiace se pot manifesta la orice vârstă, chiar dacă apar mai frecvent pe măsură ce îmbătrânești. Pentru o persoană care se știe sănătoasă, apariția unor simptome precum durere în piept, dificultăți de respirație, palpitații poate fi un semnal de alarmă pentru a programa o consultație la cardiolog. Desigur, aceste simptome nu sunt caracteristice doar bolilor cardiace. Un atac de panică poate mima simptome similare unui atac de cord. Totuși, este important să excluzi cauzele grave ale unor astfel de simptome. Iar un control la inimă este cea mai bună modalitate prin care poți face acest lucru.

Pe lângă simptomele îngrijorătoare, există și alți factori de risc care cresc necesitatea unui control la inimă. Printre aceștia, pot fi menționați:

  • bolile de inimă preexistente și istoria familială de boli cardiace
  • stilul de viață nesănătos pe termen lung
  • hipertensiunea arterială necontrolată
  • colesterolul crescut
  • probleme cu fluxul sanguin la nivelul picioarelor

Indiferent dacă este vorba de simptome care apar brusc, care se agravează sau de factori de risc, un control la inimă poate fi cea mai bună decizie la un moment dat. Articolul de față prezintă principalele indicații pentru controlul cardiac, insistând asupra simptomelor care pe care trebuie să le iei în considerare.

Pentru ce simptome se recomandă un control la inimă

Apariția anumitor simptome este un semnal care trebuie să te trimită imediat la un control la inimă. Acestea includ:

Durere în piept sau disconfort în piept

Dacă durerea este severă, nouă sau nu dispare, atunci ar putea fi un semn al unui atac de cord. Alte boli cardiace grave, precum pericardita, miocardita, disecție de aortă. În acest caz, un control de urgență poate să-ți salveze viața. Uneori, durerile cardice pot să fie mai puțin severe, dar să apară periodic, cum este cazul în bolile coronariene, prolapsul de valvă mitrală sau anomaliile cardiace congenitale. Indiferent ce tip de durere în piept apare, cel mai bine este să excluzi cauzele grave, făcând un control la inimă.  Dacă nu este o urgență, cardiologul va putea evalua cauzele în cadrul consultației la cabinet. Poate solicita, de asemenea, o serie de investigații suplimentare pentru a stabili un diagnostic. În cazurile de urgență, nu mai este vorba de un simplu control la inimă, ci de necesitatea unor intervenții salvatoare de viață. În astfel de cazuri, bolnavul este primit în secțiile de urgență, pentru a fi evaluat și tratat cât mai rapid.

control la inimă

Dificultăți de respirație

Ca și în cazul durerii în piept, dificultățile de respirație pot reprezenta un semn de urgență. Uneori sunt cauzate de blocaje ale vaselor, cheaguri de sânge sau insuficiență cardiacă congestivă. În alte cazuri, poate fi vorba de o afecțiune pulmonară, precum BPOC sau astmul bronșic. Indiferent de cauză, dificultățile de respirație care apar brusc, împreună cu durerea în piept, dar și cele care durează de mai multă vreme semnalează necesitatea unui control la inimă.  

Palpitații cardiace

Dacă inima bate rapid și ritmul nu revine la normal după o perioadă de timp, atunci poate fi necesar să mergi la camera de gardă. Dacă palitațiile se calmează, dar reapar, poate fi indicat un control cardiologic de rutină.

„Palpitațiile cardiace se simt ca și cum inima ta sare unele bătăi, bate neregulat sau bate cu viteză. Sunt, cu siguranță, un motiv pentru a consulta un cardiolog.”, spune dr. Lola Ojutalayo, cardiolog intervențional la Mass General Brigham

 Cardiologul poate identifica cauzele palpitațiilor și poate stabili un plan de tratament.

Este posibil ca tulburările de ritm cardiac să nu fie asociate unei boli de inimă, dar cel mai bine este să excluzi riscul.

”Potrivit medicilor specialiști, apariția ocazională a tulburărilor de ritm cardiac nu reprezintă un motiv de îngrijorarea pentru sănătate, dar dacă pe lângă aceste tulburări apar și alte simptome, precum: slăbiciune, vertij sau dificultăți de respirație, atunci pacientul se poate confrunta cu un infarct miocardic sau cu insuficiență cardiacă. Netratate, aritmiile pot cauza accident vascular cereral sau moarte subită.”, avertizează dr. Leipnik Adriana Maria, medic specialist cardiolog, pe site-ul sfatulmedicului.ro

Multe persoane au senzația că un infarct acut sau atac de cord apare brusc, fără nici un avertisment prealabil. Deși unele atacuri de cord apar brusc, în multe cazuri semne prevestitoare ale infarctului pot dura zile sau chiar săptămâni.  Cel mai frecvent semn este durerea recurentă în piept, mai ales la efort, care se poate calma în repaus, dar apoi revine.

Ritmul cardiac lent

Dacă ritmul cardiac este întotdeauna sub 60 de bătăi pe minut (bradicardie), acesta poate fi un semn de probleme cu sistemul electric al inimii, mai ales dacă apare frecvent și stare de amețeală. Și în astfel de cazuri, este indicat un control la inimă, pentru a stabili cauza bradicardiei și a primi tratamentul corespunzător.

Acestea sunt simptomele cele mai importante care trebuie să te trimită la cardiolog. Dar pot să apară și alte simptome, mai subtile, care pot sugera o boală de inimă.

Chiar dacă nu apar aceste simptome comune în bolile de inimă, unele persoane pot avea o stare de rău care să reclame necesitatea unui consult.

„Uneori oamenii nu au aceste simptome clasice, totuși pot beneficia de consultarea unui cardiolog pentru că nu se simt bine, chiar dacă nu pot spune precis ce au. Este întotdeauna necesar să știi cum stai cu sănătătea ta cardiovasculare, de la informații până la practică”, spune Dr. Bindu Chebrolu, medic cardiolog la Houston Methodist.

Din păcate, unul dintre aspectele mai îngrijorătoare ale bolilor de inimă este că, pentru 40% dintre oameni, primul simptom real al problemelor este moartea. Un atac de cord silențios nu este precedat de simptomele tipice asociate cu alte infarcturi. Persoanele cu diabet zaharat sunt deosebit de expuse riscului.

Alte simptome ale bolilor cardiace

Unele simptome pot trece neobservate sau pot fi eclipsate de manifestările severe. Cu toate acestea, este recomandat să ții cont și de următoarele simptome, pentru a stabili un control la inimă:

Tuse persistentă, însoțită uneori de wheezing (șuierat)

”Tusea persistentă sau respirația șuierătoare pot fi simptome ale insuficienței cardiace, cu toate că apar din cauza acumulării de lichid în plămâni. În anumite cazuri, pacienții s-au confruntat și cu tușe persistența și hemoptizie.”, arată dr. Leipnik.

Stare de oboseală și epuizare

Bolile cardiace se manifestă aproape invariabil cu oboseală la efort. Oboseala are drept cauze stenoza aortic (dificultatea sângelui de a trece din camerele inimii în vasele de sânge) sau îmbolnăvirea valvelor cardiace, care modifică fluxul sanguin (de exemplu, în insuficiența mitrală). Afectarea mușchiului inimii poate da, de asemenea, oboseală persistent, la fel ca și afectarea pulmonară din insuficiența cardiacă congestivă. Oboseala poate lua uneori forma unei slăbiciuni extreme, care apare mai ales în perioada premergatoare unui infarct miocardic.

Transpirația

Transpirația poate apărea din diverse motive, dar, dacă însoțeste altte simptome, precum durerea în piept și dispneea, este un semnal important de alarmă.

”Transpirația rece este unul dintre cele mai comune simptome ale infarctului miocardic. Aceasta apare chiar și atunci când organismul este relaxat și se află în stare de repaus.”, subliniază dr. Leipnik.

Umflături la nivelul mâinilor și picioarelor

Ca urmare a insuficienței cardiace poate apărea retenția lichidelor în corp, ceea ce are ca rezultat apariția de edeme la nivelul membrelor, dar și al abdomenului.

Ce alte indicații sunt pentru controlul cardiac

Pe lângă simptomatologia prezentată, există câțiva factori de risc, de care să ții cont pentru programarea unui control la inimă.

Ai un diagnostic de boală cardiacă

Dacă ai primit un diagnostic de boală de inimă, probabil ai consultat deja un cardiolog. În funcție de tipul de diagnostic, poate fi necesar să continui vizitele periodice la medicul specialist, pentru a monitoriza sănătatea inimii. În acest fel, cardiologul poate face modificări ale tratamentelor, dacă este cazul, sau poate sugera noi intervenții. Acest lucru te va ajuta să previi problemele pe termen lung.

Unele tipuri de boli de inimă care pot necesita monitorizare regulată includ:

  • Fibrilația atrială și alte probleme de ritm cardiac
  • Insuficiența cardiacă
  • Boală arterială coronariană
  • Bolile valvelor cardiace

Ai factori de risc pentru boli de inima

Chiar dacă nu ai simptome sau antecedente de boli de inimă, este important să îți cunoști factorii de risc. Aceștia sunt reprezentați de afecțiuni sau comportamente care cresc probabilitatea bolilor cardiace. Uneori, medicul de familie te poate susține în gestionarea acestor afecțiuni și te poate îndruma. Dar dacă riscul dumneavoastră este mare, o consultație la un cardiolog poate fi de ajutor.

Factorii de risc comuni includ:

  • Vârsta și sexul – riscul de boli de inimă începe în mod natural să crească în jurul vârstei de 55 de ani pentru bărbați și în jurul vârstei de 65 de ani pentru femei
  • Hipertensiunea arteriala
  • Diabetul
  • Hipercolesterolemia
  • Obezitatea
  • Dietă necorespunzătoare
  • Lipsa de exercițiu
  • Fumatul
  • Consumul exagerat de alcool
control la inimă

Există antecedente familiale de boli de inimă

Bolile de inimă apar adesea la mai mulți membri ai unei familii. Dacă ai rude de gradul I cu atacuri de cord sau blocaje ale arterelor cardiace la o vârstă fragedă (înainte de 55 de ani la bărbați și de 65 de ani la femei), riscul tău de îmbolnăvire este mai mare.

Dacă în familia ta a existat boală cardiacă precoce, riscul poate fi mai mult decât dublu față de o persoană care nu a avut cazuri de boală de inimă în familie. În plus, dacă există și alți factori de risc, legați de stilul de viață, un control la inimă este mai mult decât indicat.

”Antecedente în istoricul familial de boli cardiovasculare, în special morți subite, infarct de miocard, accident vascular cerebral, etc., mai ales la vârstă tânără. Afecțiunile de acest tip apărute la rude apropiate nu indică neapărat faptul că veți face și dvs. aceleași boli, însă prevenția eficientă presupune evaluarea cardiologică precoce, indiferent de vârstă, și repetarea ei în funcție de situație.”, subliniază dr. Maria Gavrilaș, medic primar cardiologie pe site-ul arcadiamedical.ro

Ai hipertensiune arterială greu de gestionat

De cele mai multe ori, medicul de familie te poate ajuta, în cazul în care ai tensiunea arterială mare. Dar, atunci când este greu de gestionat sau dacă sunt necesare mai multe medicamente pentru a scădea tensiunea, poate fi nevoie să apelezi la un cardiolog.

Ai hipercolesterolemie care nu răspunde la tratamentul medical obișnuit

Ca și în cazul tensiunii arteriale, medicul de familie poate recomanda anumite remedii pentru colesterolul crescut.  Dar, uneori, sunt necesare medicamente speciale sau este posibil să existe și alte probleme legate de nivelul de lipide din sânge. În aceste cazuri, este necesară intervenția cardiologului.

Ai boală arterială periferică, dureri de picioare sau varice

Anumite probleme care apar la nivelul picioarelor pot fi un semn de probleme cu inima sau cu vasele de sânge. Un control la inimă poate fi recomandat în următoarele cazuri:

Umflarea picioarelor

Acesta poate fi un semn de insuficiență cardiacă. Un consult cardiologic de rutină te poate ajuta. Dar în cazul în care inflamarea apare brusc, fără un motiv aparent, sau implică doar un picior, cel mai bine te adresezi camerei de urgență. Umflarea unui picior poate fi un semn al unui cheag de sânge care, în anumite condiții, poate pune în pericol viața.

”Edemele sau picioarele umflate reprezintă un semn comun de insuficiență cardiacă cronică, iar edemele generalizate (anasarca) apar în decompensările globale și trebuie diferențiate de alte boli, precum ciroza hepatică sau insuficiența renală.”, precizează dr. Gavrilaș.

Crampe la picioare lîn timpul mersului

Dacă ai crampe la picioare când mergi, poate fi un semn de blocare a arterelor la acest nivel. Aceasta este cunoscută și sub denumirea de boală arterială periferică. Persoanele cu boală arterială periferică au un risc mai mare de blocare a vaselor de sânge. Cardiologii pot diagnostica și trata boala arterială periferică.

Vene varicoase

Venele varicoase sunt foarte frecvente. De cele mai multe ori nu sunt periculoase, dar pot provoca durere și umflături. Uneori pot îngreuna vindecarea rănilor de la picioare. În anumite cazuri, însă, pot apărea complicații potențial grave, cum ar fi tromboza venoasă profundă, hemoragii sau ulcere varicoase. Unii cardiologi pot trata venele varicoase cu o procedură numită ablație venoasă.

Ai preeclampsie sau hipertensiune arterială în timpul sarcinii

Preeclampsia este o afecțiune gravă care poate apărea în ultimele luni de sarcină. Provoacă hipertensiune arterială și poate afecta rinichii și ficatul. De asemenea, poate fi periculoasă pentru copilul nenăscut. Dacă ai preeclampsie, obstetricianul te poate trimite la un cardiolog, pentru a te ajuta cu tensiunea arterială.  Un control la inimă poate fi indicat și pentru că preeclampsia te expune riscului de probleme cardiace mai târziu în viață.

De asemenea, tensiunea arterială poate fi crescută în timpul sarcinii chiar și fără preeclampsie. Este important să o tratezi și să o supraveghezi îndeaproape. Adesea, un cardiolog va lucra cu obstetricianul pentru a-ți menține tensiunea arterială scăzută, folosind medicamente care sunt sigure în timpul sarcinii.

Alte probleme care recomandă un control la inimă

Un control la inimă poate fi recomandat de medicul de familie dacă depistează probleme precum:

Suflu cardiac

Acesta este un zgomot anormal care se detectează la auscultația cardiacă. În unele situații este inofensiv, dar, uneori, poate semnala o problemă mai gravă. Un cardiolog poate realiza o evaluare și decide dacă ai nevoie de alte investigații.

Lipsa condiției fizice după o perioadă de inactivitate

În cazul în care nu ai fost activ o perioadă îndelungată, întregul organism poate fi slăbit. Poți obosi ușor la efort și poți experimenta o accelerare a ritmului cardiac. În acest caz ar putea fi indicată începerea unui program de recuperare, cu exerciții fizice. Înainte, însă, este bine să faci un control la inimă, pentru a te asigura că poți începe în siguranță acest program.

Boli ale gingiilor

Se pare că există o legătură între gingivite și sănătatea cardiacă, ca urmare a proceselor inflamatorii. Dacă problemele gingiilor sunt grave, medicul de familie îți poate recomanda consultarea unui cardiolog.

Cancerul

Anumite tipuri de cancer, chimioterapia și radioterapia pot afecta inima. Supraviețuitorii cancerului infantil au un risc mai mare de boli de inimă. Prin urmare, în timpul tratamentelor pentru cancer sau după poate fi necesar un consult cardiologic.

Ce boli poți depista când faci un control cardiac

Cardiologii pot diagnostica și trata o gamă largă de probleme cardiace și vasculare, inclusiv:

  • Ateroscleroza.
  • Tensiune arterială crescută
  • Angina pectorală
  • Insuficiență cardiacă.
  • Cheaguri de sânge.
  • Fibrilația atrială și alte tulburări ale ritmului cardiac
  • Endocardita.
  • Șoc cardiogen
  • Probleme ale valvelor cardiace
  • Anomalii cardiace.
  • Cardiomiopatie.
  • Miocardită
  • Condiții congenitale
  • Probleme cu aorta (anevrisme, stenoză).
  • Probleme cu arterele (boala arterelor periferice, boala arterei subclaviculare, boala arterelor renale, boala arterelor coronariene).
  • Accident vascular cerebral.
control la inimă

Ce se întâmplă în timpul unui control la inimă

Cele mai multe consultații cardiologice vor începe cu o anamneză, care include detalii despre:

  • Acuzele principale
  • Istoricul medical
  • Bolile cardiace în familie
  • Stilul de viață, inclusiv dietă, fumat, consum de alcool sau folosire de droguri recreative
  • Medicamentele utilizate, inclusiv suplimentele

Pentru a avea o consultație cât mai eficientă, este bine să ai pregătite toate aceste informații, pentru a le putea furniza.

Urmează examinarea clinică, ce poate presupune mai multe investigații și teste .

Se realizează, în primul rând, verificarea tensiunii arteriale și ritmului cardiac.

Se va realiza o electrocardiogramă (EKG), un test rapid și nedureros care îi dă informații cardiologului  despre ritmul cardiac și activitatea electrică a inimii.

Cardiologul poate solicita analize de sânge, pentru determinarea nivelului colesterolului și a glicemiei, în special, dar și pentru alte informații.

Un consult cardiologic complet poate include:

Ecocardiograma: O ecocardiograma este o ecografie a inimii. Aceasta dă informații despre structura și funcțiile inimii și este un instrument esențial pentru diagnosticul și tratarea bolilor cardiace.

Ecografia Doppler cardiacă: aceasta este indicată pentru a furniza imagini detaliate ale fluxului sanguin, putând ajuta la diagnosticarea unor boli precum stenozele arteriale, insuficiența valvulară sau anomalii congenitale.

Alte investigații pentru un diagnostic cardiac

Cardiologul poate recomanda și alte investigații care depășesc cadrul unui control de rutină, precum:

Testarea de stres

Testarea de stres se face pentru a afla cum reacționează inima atunci când trebuie să muncească mai mult. Există diferite tipuri de teste de stres. Unele folosesc medicamente, iar altele presupun monitorizarea inimii în timp ce faci exerciții fizice.

Angiografia CT

Angiografia CT folosește o substanță de contrast și scanare CT pentru a examina arterele inimii. Această metodă imagistiă poate identifica blocajele sau îngustarea vaselor de sânge.

Angiografie coronariană invazivă

Aceasta se mai numește și cateterism cardiac. În această procedură, cardiologul introduce un cateter în arterele inimii, printr-o incizie la încheietura mâinii sau la nivel inghinal. Testul folosește substanța de contrast pentru a idenifica blocajele arterelor. Dacă este necesar, se poate introduce, în același timp, un stent într-o arteră a inimii pentru a o menține deschisă și a permite un flux sanguin normal.

Scorul de calciu coronarian (măsuratoare a depunerilor de calciu acumulate în arterele coronare) : utilizează tomografia computerizată (CT) pentru a detecta placa calcificată pe arteră. Această investigație are scopul de a identifica prezența depozitelor calcificate (plăci) care pot restricționa ori chiar bloca fluxul sangvin, cauzând atac de cord ori alte evenimente cardiace.

RMN cardiac: o procedură medicală neinvazivă  care oferă imagini detaliate ale inimii și structurilor adiacente,  cu ajutorul unui câmp magnetic puternic și al undelor radio.

Un control la inimă se impune de la sine în cazul în care apar simptome alarmante, dar și pentru o evaluare de rutină. Poate fi o decizie care, pe termen lung, adaugă ani de viață.

 „Un cardiolog te poate ajuta să preveii bolile cardiovasculare, o cauză importantă de moarte prematură. Așa că un control pe an sau măcar o dată la doi ani, merită cu siguranță.”, recomandă dr. Chebrolu.

control la inimă

Ce include planul de tratament după un control la inimă

Planul de tratament individualizat ar putea include:

  • Sfaturi pentru modificarea dietei și un program de  exerciții fizice. Riscul de apariție a bolilor de inimă poate fi redus u o dietă săracă în grăsimi și sodiu, făcând cel puțin 30 de minute de exerciții fizice moderate pe zi, renunțând la fumat și limitând consumul de alcool.
  • Medicație în funcție de problemele diagnosticate (hipotensive, diuretice, beta-blocante, vasodilatatoare, antiaritmice)
  • Dacă schimbările stilului de viață și medicația nu sunt suficiente, echipa de asistență cardiologică poate recomanda proceduri specifice sau intervenții chirurgicale. Tipul de procedură sau intervenție chirurgicală va depinde de tipul de afecțiune și de amploarea leziunii.

Unde poți face un control la inimă

Toate spitalele publice importante precum și clinicile private au secție de cardiologie, unde poți programa un control cardiac. Institutul pentru Boli Cardiovasculare C.C.Iliescu din cadrul Institutului Clinic Fundeni este cel mai cunoscut dintre spitalele publice în domeniul diagnosticării și tratamentului bolilor de inimă, dar și alte spitale, precum Spitalul Militar, Spitalul Universitar, Spitalul Clinic de Urgență Floreasca , Spitalul Colentina au secții renumite de cardiologie. De asemenea, clinici și spitale private, precum Spitalul Monza, Centrul de Cardiologie Regina Maria, Spitalul Clinic Sanador, Clinicile Medicover, etc oferă servicii de cardiologie.

Prețul unui control la inima

În spitalele și policlinicile de stat, un control la inimă este gratuit, dacă ai trimitere de la medicul de familie și asigurare medicală de sănătate. În clinicile private, prețul unei consultații cardiologice de rutină, cu EKG, variază între 250 și 450. Un control periodic după o intervenție poate fi între 150 și 250 lei. O ecocardiografie Doppler poate începe de la 350 de lei, iar dacă se solicită consultație cu ecografie este între 500- 600 lei, în funcție de clinică.

Surse: