Ce dispozitive antisforăit sunt cu adevărat eficiente și de ce
Redactor specializat
Biochimist, psihoterapeut, formare nutriție și terapii complementare
Studii: Facultatea de Biologie și Masterul în Biochimie.
Alte formări: cursuri acreditate de Lucrător Social, Manager proiect și Antreprenoriat, Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană.
Sforăitul apare la foarte multe persoane. Conform statisticilor, peste 40% dintre oameni sforăie constant. De fapt, aproape toată lumea sforăie la un moment dat, inclusiv bebelușii și copiii mici. Cu toate că este atât de frecvent, sforăitul nu este ușor de tolerat, în special de către cei care împart spațiul de dormit cu persoana care sforăie. Acest lucru explică numărul mare de dispozitive antisforăit existente pe piață, unele dintre ele recomandate de medici, altele promovate pe diferite forumuri și rețele de socializare.
Dar sunt toate aceste dispozitive antisforăit utile?
Chiar dacă te grăbești să găsești o soluție pentru sforăit, este indicat mai întâi un consult medical. Cauzele sforăitului pot să nu fie foarte grave, dar există și situații în care sforăitul este determinat de o problemă serioasă, respectiv apneea în somn. În cazul apneei în somn nu sunt utile orice dispozitive antisforăit. În formele severe, apneea în somn necesită terapie specializată de tip CPAP, sub îndrumare medicală. În formele mai ușoare pot fi recomandate și alte dispozitive antisforăit sau metode de gestionare a sforăitului, dar tot medicul este cel care monitorizează procesul.
În articolul de față vom trece în revistă diferitele tipuri de dispozitive antisforăit, precum și părerile experților și publicului larg privind eficiența lor. În cazul sforăitului determinat de apneea obstructivă în somn, vom prezenta echipamentele recomandate de medici, insistând pe necesitatea de a consulta specialistul, înainte de a folosi orice dispozitiv antisforăit.
De ce apare sforăitul
„În termeni medicali, sforăitul sau ronhopatia apare atunci când fluxul de aer prin căile aeriene superioare este obstrucționat, din cauza relaxării țesuturilor din spatele gâtului în timpul somnului.”, explică dr.Raj Dasgupta, MD, profesor clinic asociat de medicină la Keck School of Medicine din USC din California.
„Sforăitul se înrăutățește de obicei pe măsură ce treci la somnul profund și somnul REM, etape de somn când țesuturile gâtului sunt mai relaxate și, prin urmare, blochează parțial căile respiratorii. Cu cât căile respiratorii sunt mai înguste, cu atât fluxul de aer este mai blocat și sforăitul este mai puternic.”, adaugă expertul.
„Cel mai frecvent, acest lucru este cauzat de fluxul de aer turbulent, care afectează palatul moale, uvula sau baza limbii. Dificultatea de a respira prin nas poate predispune la respirația pe gură și la sforăit. Dacă gura se deschide noaptea, maxilarul inferior și limba se pot deplasa înapoi, afectând fluxul de aer prin gât.”, subliniază dr. Brandon Peters-Mathews, medic certificat în neurologie și în medicina somnului la Virginia Mason Medical Center din Seattle.
O serie de factori pot contribui la declanșarea sau agravarea sforăitului.
”Creșterea în greutate, consumul de alcool, obstrucția nazală (din cauza răcelilor sau alergiilor) și chiar și poziția de somn pot provoca sforăit.”, precizează dr. Janet Hilbert, MD, profesor asociat de medicină clinică la Centrul de Medicină a Somnului al Școlii de Medicină Yale.
Amigdalele sau adenoidele pot obstrucționa, de asemenea, fluxul de aer, provocând sforăit.
Sforăitul și apneea în somn
O serie de simptome asociate sforăitului, precum oboseala constantă, gura uscată, durerile de cap, schimbările de dispoziție pot face parte din tabloul unei tulburări de somn destul de grave, apneea obstructivă în somn.
„Dacă o persoană prezintă oricare dintre aceste simptome, ar trebui să solicite o evaluare medicală pentru apneea obstructivă în somn, înainte de a lua în considerare orice soluție de tratament anti-sforăit la domiciliu”, spune dr. Carleara Weiss, expert în somn.
Apneea în somn apare atunci când căile respiratorii sunt blocate sau îngustate în timpul somnului din cauza relaxării musculaturii din partea posterioară a gâtului. Organismul este privat de oxigen, iar creierul trimite semnale către musculatura toracică, pentru a relua respirația. Persoana se poate trezi pentru o perioadă foarte scurtă (micro-trezire) ca să tragă aer în piept. Aceste microtreziri pot fi marcate de sunete puternice care tradează efortul de a obține aerul necesar și care constituie sforăitul complex, specific apneei în somn.
Apneea afectează calitatea somnului și poate duce la probleme grave pe termen lung, precum hipertensiune arterială, probleme cardiovasculare, diabet, probleme de memorie, AVC.
„Poți muri din cauza apneei în somn și este un factor de risc pentru atât de multe alte boli. Dacă sforăi foarte tare, este bine să verifici cu medicul, pentru a exclude apneea în somn.”, recomandă Erica Carleton, profesor asistent la Universitatea din Saskatchewan, care a studiat tulburările de somn.
În cazul apneei în somn nu este recomandată utilizarea aleatorie a unor dispozitive antisforăit, care pot produce chiar daune. Este necesar ca medicul să diagnosticheze afecțiunea și să recomande cel mai eficient tratament, în funcție de severitatea acesteia.

Deci, sforăitul poate fi periculos?
„Dacă sforăitul apare rar fără alte simptome asociate, este posibil ca acesta să nu fie problematic. Cu toate acestea, sforăitul reprezintă adesea un semn al problemelor subiacente de respirație în timpul somnului. Poate fi un semnal de avertizare al apneei în somn asociate.”, precizează dr. Peters-Mathews.
Ca urmare, expertul recomandă precauție în utilizarea unor dispozitive antisforăit care nu sunt recomandate de medic.
Ce dispozitive antisforăit sunt aprobate de experți
„Atât dilatatoarele nazale externe, cât și interne pot crește fluxul de aer prin nas și pot reduce sforăitul. Din păcate, acestea nu pot rezolva adecvat apneea în somn asociată.”, precizează dr. Peters-Mathews.
Specialistul sfătuiește să nu folosească curele pentru bărbie pentru a trata sforăitul, în cazul în care nu se cunoaște cauza acestora. Este adevărat că respectivele dispozitive antisforăit pot poate stabiliza maxilarul într-o poziție înainte (avansare mandibulară), împiedicând deschiderea gurii și respirația zgomotoasă.
Totuși, respirația pe gură poate fi necesară în cazul unei obstrucții nazale sau dacă persoana are dificultăți de respirație pe nas.
Înainte ca o persoană să apeleze la dispozitive fără prescripție medicală, dr. Peters-Mathews recomandă ca sforăitul cronic să fie evaluat de un medic de somn.
Chiar și sforăitul ușor sau intermitent poate fi o problemă dacă este asociat cu simptome precum:
- gâfâit după aer în timpul nopții noaptea
- somn de slabă calitate, care nu revigorează
- treziri frecvente, inclusiv pentru urinat
- scrâșnirea dinților
- transpirații nocturne
- dureri de cap matinale
- somnolență în timpul zilei
- probleme de memorie
- depresie
- hipertensiune arterială
- diabet
- fibrilație atriala
Aceste simptome pot sugera apnee în somn, care trebuie diagnosticată pentru a folosi dispozitivele corecte de tratament.
„Opțiunile de tratament pot include terapia cu presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii (CPAP), un aparat oral de la un specialist dentar sau chiar o intervenție chirurgicală. Din fericire, terapia eficientă poate rezolva sforăitul și poate îmbunătăți somnul.”, subliniază dr. Peters-Mathews.
Care sunt cele mai eficiente dispozitive antisforăit
După cum am menționat mai devreme, sforăitul poate fi cauzat de o serie de factori. Nu există o soluție unică pentru sforăit. Odată ce s-a exclus diagnosticul de apnee în somn, persoanele care sforăie pot apela la diferite dispozitive antisforăit, fie la recomandarea medicului (cel mai indicat), fie încercând diferite soluții promovate în medii online, pentru a vedea dacă funcționează.
Înainte de a folosi orice dispozitiv împotriva sforăitului, experții recomandă ajustarea poziției de somn și a pernei.
„Recomand schimbarea poziției de somn – somnul lateral reduce de obicei sforăitul – și utilizarea unei perne cu fermitate medie, pentru un sprijin optim pentru gât și cap.”, spune dr. Weiss.
Ajustarea poziției de somn în acest mod poate ajuta la deschiderea căilor respiratorii și la atenuarea sforăitului.
Dacă modificarea poziției de somn nu funcționează, atunci poți începe să explorezi diverse dispozitive antisforăit, cum ar fi:
- dilatatoare pentru nas și alte dispozitive nazale antisforăit
- piese bucale antisforăit
- clipsuri antisforăit
- brățară sau inel antisforăit
- ceas antisforăit
- magneți antisforăit
- spray-uri și soluții antisforăit
Dispozitive antisforăit farmacie
Soluțiile antisforăit oferite în cadrul farmaciilor constau, în special, în spray-uri sau picături antisforăit, respectiv plasturi sau benzi nazale care pot reduce congestia nazală. În unele farmacii pot fi găsite dispozitive antisforăit tip clips sau dilatatoare nazale, dar acestea sunt mai frecvent comercializate pe diferite site-uri medicale sau de uz general.
Spray-uri și soluții antisforăit
Un spray antisforăit care poate fi găsit în farmacii este Sforsin, un spray de gat împotriva sforăitului. Spray-ul inhibă vibrația prea puternică a țesuturilor moi din partea din spate a gâtului, ajutând la reducerea sau eliminarea sunetelor tipice de sforăit. De asemenea, ajută aerul să pătrundă mai ușor în nasofaringe și tractul respirator superior.
Ingredientele Sforsin includ apă, clorura de sodium, glicerină, polisorbat 80, benzoat de sodiu, sorbat de potasiu, hialuronat de sodiu, acid citric, hidroxietilceluloza.
Spray-ul se aplică regulat înainte de culcare, formând un strat protector la nivelul gâtului. Durata sa de acțiune este de circa 8 ore.
Similar, Anosor sunt picături nazale speciale pentru sforăit, cu un conținut asemănător (clorură de sodiu, glicerină, polisorbat 80, edetat de sodiu, sorbat de potasiu), care ajută la reducerea congestiei nazale și previn relaxarea prea mare a mușchilor la nivelul gâtului, care provoacă sforăitul.
Plasturi Nazali
O altă soluție antisforăit care poate fi găsită în farmacii sunt plasturii nazali, de exemplu plasturii Respiri Usor Pharmadoct. Aceste dispozitive antisforăit măresc deschiderea căilor nazale, ceea ce duce la:
- îmbunătățirea respirației
- reducerea congestiei nazale
- reducerea sforăitului
Sunt formați din două benzi elastice care se lipesc pen as, mărind deschiderea căilor respiratorii nazale și ușurând respirația.
Dispozitive nazale antisforăit
O serie de dispozitive antisforăit se aplică în zona nasului, fie că este vorba de dilatatoare ale nărilor pentru a menține căile respiratorii deschise, fie de clipsuri speciale din silicon, cu magneți.
Dilatatoarele nazale
„Dilatatoarele nazale funcționează prin deschiderea nasului, pentru a menține căile respiratorii deschise și pentru a asigura un flux de aer adecvat, deci niveluri satisfăcătoare de oxigen către creier în timpul somnului”, spune dr. Weiss.
Dilatatoarele nazale asigură o respirație mai bună și ameliorează unele efecte ale sforăitului, chiar dacă nu vindecă sforăitul.
Aceste dispozitive antisforăit sunt printre cele mai accesibile și au o multitudine de modele diferite, astfel încât persoanele care luptă cu sforăitul pot alege ce li se pare mai confortabil. Părerile despre eficiența lor sunt împărțite, majoritatea utilizatorilor spunând că diminuează sforăitul, dar nu îl elimină total.

Dilatatoare nazale sub formă de clipsuri
Dilatatoarele nazale pot avea forma unor clipsuri speciale, adesea din silicon, ale căror capete se introduc în nări, îndepărtându-le, pentru a permite un flux mai bun de aer.
Un exemplu este dispozitivul antisforăit Dilanar, care reduce columela nazală și dilată nările, îmbunătățind respirația.
Dilatatorul nazal Airmax are forma unui clips cu două mărimi (S și M), lărgind cavitatea nazală și având ca efecte:
- Reducerea sforăitului
- Reducerea congestiei nazale
- mai bună respiratie in timpul somnului
- reducere sau chiar incetarea utilizarii picaturilor nazale
Design asemănător și efecte similare au dilatatoarele nazale Better Sleep, similare unor dopuri de silicon moale, îndepărtate prin intermediul unui clips, pentru a permite deschiderea căilor nazale șiu îmbunătățirea respirației.
Venyn’s Original Nose Vents sunt mici pâlnii de silicon care se introduc în interiorul nasului pentru a dilata nările. Setul vine cu patru dimensiuni diferite pentru a optimiza șansele unei potriviri perfecte.
Chiar dacă nu împiedică total sforăitul, cei care le-au utilizat susțin că reduc zgomotul cu până la o treime.
Dilatatoare nazale sub formă de benzi
Dilatatoarele nazale vin și sub formă de bandă (denumite benzi nazale).
În loc să intre în nari, benzile nazale sunt poziționate deasupra nasului și sunt elastice, întinzându-se și ridicându-se pentru a deschide nările.
Un exemplu sunt plasturii Breathe Right, populari datorită designului simplu și disponibilității pe diferite siteuri. Benzile nazale Better Breath sau Pharmadoct pot fi achiziționate inclusiv din farmacia Tei.
De asemenea, benzile pot avea un sistem de prindere magnetic, cum este, de exemplu, Setul dilatator nazal Intake Breathing, un starter kit pentru respirație ușoară și reducerea sforăitului.
Dispozitivul Nazal Antisforait 2 in 1 SIKS este un dispozitiv din silicon moale, reutilizabil, Marime Universala, Albastru, un accesoriu care permite deopotrivă dilatarea nărilor dar are și o funcție de purificare a aerului. În felul acesta, calitatea aerului respirat este mai bună, ceea ce contribuie la un somn mai odihnitor.
Deși sunt populare, părerea unor experți este că benzile antisforăit nu ajută în mod deosebit.
„Benzile pot reduce, în unele cazuri, intensitatea sforăitului, dar în niciun caz nu acţionează asupra cauzei: îngustarea căilor nazale. Cu alte cuvinte, partenerul va simţi că a dat volumul puţin mai încet, dar fenomenul nu dispare.“, precizează dr. M. Safwan Badr, preşedintele Academiei Americane de Medicina Somnului, citat în cadrul unui articol de pe adevarul.ro
Magneți antisforăit
De fapt, magneții sunt parte a unui dilatator nazal magnetic, antisforait cum este, de exemplu, Salestore. Acesta este format din 4 benzi magnetice de marimi diferite, applicator și 30 plasturi magnetici crește și are rol în creșterea aportului de aer la nivelul cavității nazale și prevenirea sforăitului în timpul somnului.
Breathing Starter Kit este un dilatator nazal inovator care susține că deschide deschide căile respiratorii cu până la 80% mai mult decat benzile nazale obișnuite. Kitul îmbină benzi magnetice si adezive, pentru o fixare mai bună și are ca beneficii:
- Respirație îmbunătățită în timpul somnului, fără dependență de picături nazale
- Eliminarea congestiei nazale și reducerea sforăitului
Clipul pentru nas Acusnore, recomandat de NHS, ajută la deschiderea căilor nazale eliminând presiunea de pe părțile gâtului care vibrează și provoacă sforăitul. Ca o îmbunătățire față de benzile obișnuite pentru sforăit, Acusnore Nose Clip are încorporați magneți terapeutici.Totuși, din declarațiile utilizatorilor, aceste clipsuri antisforăit se desprind ușor și nu sunt foarte confortabile.
Setul Intake Breathing menționat mai sus este un sistem din două părți care se așează confortabil pe partea exterioară a nasului și folosește magneți pentru a deschide nările.
Magneții sunt fixați pe o bandă reutilizabilă și asigură o expansiune nazală mai puternică și respirație mai bună fără un dilatator nazal interior.
Curele pentru bărbie antisforăit
Curelele pentru bărbie au unele efecte antisforăit în cazul anumitor persoane, pentru că mențin maxilarul în față și împiedică deschiderea gurii. Totuși, pot fi contraindicate în cazul sforăitului cauzat de apneea în somn și unele persoane le găsesc inconfortabile și dificil de purtat.
Cureaua pentru bărbie Copeaky antisforăit este o curea simplă din neopren, care se potrivește sub bărbie, se înfășoară pe părțile laterale ale capului și se fixează cu curele Velcro reglabile la spate.
Scopul curelei este de a ține gura închisă în timpul somnului, pentru a împiedica sforăitul.
Experții recomandă ca astfel de dispozitive antisforăit de tipul curelelor sau altor dispozitive de protecție pentru deschiderea gurii să fie folosite doar de persoanele care nu au apnee obstructivă în somn.
„Funcționează foarte bine pentru a împiedica scrașnirea dinților sau bruxismul, dar nu sunt soluția pentru apneea obstructivă în somn care este cauza sforăitului la multe persoane.”, spune dr. Weiss.
Dispozitive antisforăit cu biosenzori
Pentru persoanele care consideră inconfortabilă purtarea unor dispozitive antisforăit la nivelul feței, o soluție poate fi utilizarea unor echipamente cu biosenzori, care detectează sforăitul și trimit impulsuri reglatoare la nivelul gurii sau nasului. Brățările și ceasurile antisforăit sunt astfel de dispozitive care pot fi purtate la mână în timpul somnului și ajută la controlul sforăitului.
Brățară antisforăit
Brățara antisforăit are un biosenzor automat care detectează sforăitul și stimulează încheietura mâinii, cu un puls electric blând pentru a regla gura și a deschide maxilarul, oprind sforăitul.
Brățările antisforăit pot fi reglate pe mai multe viteze și au o funcționare automată, sunt ușor de utilizat și îmbunătățesc calitatea somnului.
Aceste dispozitive antisforăit stimulează mecanismul natural de biofeedback al organismului prin intermediul terminațiilor nervoase din zona încheieturii mâinii. Atunci când sunt detectate mai multe sforăituri puternice consecutive, dispozitivul trimite o undă electrică foarte blândă către persoana care sforăie, determinând o oprire reflexă. îl face pe sforăitor să se oprească reflexiv.
Dispozitivul este similar unei brățări de ceas, este ușor de purtat și are o oprire automată după 8 ore de somn.
În ceea ce privește eficiența, părerile sunt împărțite, unele persoane susținând pe forumuri că sunt foarte utile, altele că nu au ajutat deloc.
Ceas antisforăit
La fel ca și brățarea antisforăit, un ceas antisforăit este un dispozitiv bazat pe biofeedback. Acesta prezintă senzori care monitorizează vibrațiile sonore cauzate de sforăit. În momentul în care dispozitivul detectează sforăitul, trimite câteva impulsuri luminoase care stimulează sistemul nervos, determinând o creștere a tensiunii la nivelul sistemului respirator, care oprește sforăitul.
Alte ceasuri antisforăit pot folosi o tehnologie cu raze infraroșii, pentru a detecta și analiza modelele de sforăit, asigurând o intervenție precisă și eficientă a sforăitului.
Ceasurile sunt echipate cu un algoritm inteligent care analizează intensitatea și frecvența sunetelor de sforăit, permițând o terapie personalizată și adaptată pentru a reduce sau elimina eficient sforăitul.
Odată detectat sforăitul, dispozitivul emite vibrații ușoare pentru a stimula încheietura mâinii utilizatorului, promovând schimbarea poziției de dormit și reducând apariția sforăitului.
Câteva exemple de ceasuri și brățări antisforăit includ brățara dispozitiv anti-sforăit Ortorex; brățara antisforăit Sleep Connection Tovbmup, ceasul RelCare Snore Stopper, ceasul SleepNix, etc.

Dispozitive antisforăit pentru gură
Dispozitivele antisforăit pot fi aplicate și la nivelul gurii, iar aici vorbim de aparatele orale antiforăit (oral appliance) și de echipamentele CPAP (Continous Positive Airway Pressure), care reprezintă standardul de aur pentru sforăitul provocat de apneea obstructivă în somn. Uneori, cele două dispozitive pot fi folosite în combinație, alteori terapia CPAP se aplică prin intermediul unei simple măști de gură. Aceste două tipuri de echipamente sunt dispozitive antisforăit care se utilizează pe baza unei prescripții medicale.
Aparatele orale antisforăit (dispozitive de avansare mandibulară)
Terapia cu aparate orale este utilizată pentru a ajuta la deschiderea căilor respiratorii la persoanele care sforăie excesiv sau care au apnee în somn ușoară.
Adesea, căile respiratorii sunt îngustate sau complet obstrucționate în timpul somnului.
Terapia cu aparatele orale sau dispozitive de avansare mandibulară ajută la menținerea căilor respiratorii deschise și libere, prin repoziționarea limbii prin aducerea maxilarului inferior într-o poziție mai înainte, prevenind în același timp colapsul țesutului moale din spatele gâtului.
Dispozitivele de avansare mandibulară sunt adesea recomandate pacienților care au forme mai ușoare de apnee în somn sau celor care nu pot tolera aparatele CPAP.
Aceste dispozitive sunt realizate în urma unei evaluări din partea unui stomatolog și sunt personalizate pentru fiecare persoană.
Dispozitivul arată ca o apărătoare de gură purtată de sportivi. În timpul somnului, dispozitivul ține maxilarul inferior împins ușor înainte pentru a îmbunătăți fluxul de aer și a opri sforăitul.
Aparatele orale nu sunt perfecte și pot avea unele efecte secundare semnificative, inclusiv:
- Schimbări de mușcătură
- Durere în maxilar și dinți.
- Dureri la nivelul limbii
- Probleme dentare
- Gură uscată sau salivare excesivă
Datorită riscului lor de efecte secundare, aparatele orale nu sunt considerate, în general, prima linie împotriva sforăitului cauzat de apneea în somn.
Echipamentele CPAP
Echipamentele CPAP reprezintă prima linie în tratamentul apneei în somn moderate până la severe.
Aproape o treime din toate cazurile de sforăit sunt determinate apneea obstructivă în somn. Afecțiunea poate fi destul de periculoasă, deoarece, dacă este lăsată netratată, poate determina o serie de complicații:
- Lipsa unui somn adecvat.
- Oboseală, stare de epuizare care, pe termen lung, pot duce la depresie
- Hipertensiune arterială.
- Risc crescut de atacuri de cord și accident vascular cerebral.
- Diabet de tip 2
Pentru a diagnostica apneea obstructivă în somn, medicul poate recomanda un studiu de somn (polisomnografie). Polisomnografia înregistrează electronic activități specifice ale corpului și ale creierului în timp ce dormi (ritmul respirator, ritmul cardiac, activitatea cerebral, mișcările inimii) și poate detecta pauzele respiratorii specifice apneei în somn.
Dacă sforăitul este cauzat de apneea obstructivă în somn, medicul poate sugera măsuri corective imediate pentru a preveni deteriorarea pe termen lung a sănătății și pentru a îmbunătăți calitatea vieții.
În timp ce formele mai ușoare de apnee în somn pot fi tratate prin modificări ale stilului de viață, formele mai severe pot necesita utilizarea unui dispozitiv anti-sforăit cu prescripție medicală de tip CPAP pentru a îmbunătăți fluxul de aer.
Cum funcționează aparatele cu presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii (CPAP)
Tratamentul cu presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii este conceput pentru a reduce sforăitul cauzat de apneea obstructivă în somn. Dispozitivul medical este alcătuit din trei părți principale:
- O mască ce se fixează peste nări și gură folosind curele în jurul capului.
- Un motor electric care pompează aer în mască
- Un tub care leagă motorul și masca
La persoanele cu apnee în somn, mușchii din spatele gâtului se relaxează prea mult și căile respiratorii se îngustează sau se închid complet atunci când pacientul inspiră.
Fluxul de aer este blocat și aportul de oxigen scade. Pe măsură ce corpul este lipsit de oxigen, creierul trimite un semnal de urgență pentru a deschide căile respiratorii, determinând scurte treziri pentru reluarea respirației. Persoanele cu apnee în somn pot primi astfel de semnale de până la 30 de ori pe oră. Experiența este atât de scurtă, încât majoritatea oamenilor nu și-o amintesc odată ce se trezesc.
Un aparat CPAP forțează un flux ușor de aer în gură în orice moment și împiedică închiderea căilor respiratorii. Când sunt utilizate corespunzător, aparatele CPAP pot îmbunătăți semnificativ calitatea somnului și pot preveni sforăitul.
Aparatele CPAP nu sunt un tratament pe termen scurt și nu pot vindeca apneea în somn. Acestea trebuie purtate toată viața pentru a ține sub control simptomele apneei obstructive în somn.
” Deși există o perioadă de ajustare pentru utilizarea terapiei CPAP, urmarea acestei metode de tratament poate avea rezultate semnificative în cele din urmă: păstrarea căilor respiratorii deschise în timpul somnului; reducerea sau eliminarea completă a sforăitului; îmbunătățirea calității somnului; reducerea sau eliminarea somnolenței diurne, un simptom frecvent al apneei în somn; reglarea tensiunii arteriale crescute.”, precizează dr. Oana Cuzino pe doc.ro
Exemple de aparate CPAP
Exemple de aparate CPAP pentru tratamentul apneei obstructive în somn includ CPAP prisma SOFT și dispozitivele portabile DreamStation Go Travel CPAP și AirMini™ Travel CPAP de la Linde Gaz România. Dispozitivele se eliberează pe baza unei prescripții medicale, iar parametrii aparatului sunt setați gratuit de reprezentanții Linde, în funcție de prescripție.


Dispozitivul CPAP Prisma SOFT are un concept de operare îmbunătățit și ușor de utilizat și funcţii avansate de recunoaştere a respiraţiilor periodice, microtrezirilor, sforăitului, hipopneilor si limitărilor de flux. Alte specificații tehnice includ:
• Funcţie de rampă softSTART
• Funcţie de comfort softPAP
• Funcţie autoSTART-STOP
• Ecran LCD de dimensiuni mărite
• Funcţii avansate de Vibraţii Oscilatorii Fortate (FOT) pentru detectarea apneilor obstructive şi centrale
• Cele mai silenţioase aparate existente pe piaţă
• Monitorizare cu SD Card – capacitate stocare informatie terapie timp de 2 ani
Deși sunt cele mai eficiente în tratarea sforăitului determinat de apneea în somn, aparatele CPAP nu sunt opțiuni de tratament potrivite pentru toată lumea. Mulți pacienți nu reușesc să se obișnuiască să poarte masca echipamentului în fiecare noapte. Reacțiile adverse frecvente includ uscăciunea gurii, durerea în limbă, sângerări nazale și congestie nazală. De asemenea purtarea măștii poate declanșa anxietate și claustrofobie la unii pacienți.
Surse:
- https://adevarul.ro/stil-de-viata/viata-sanatoasa/solutii-antisforait-ce-functioneaza-cu-adevarat-1531847.html
- https://www.doc.ro/sanatate/terapia-cpap-ce-este-beneficii-si-riscuri
- https://www.nytimes.com/wirecutter/blog/anti-snoring-devices
- https://www.healthline.com/health-news/does-it-work-snoring-devices
- https://www.menshealth.com/technology-gear/g46915774/best-anti-snoring-devices
- https://www.goodhousekeeping.com/health-products/g44665105/best-anti-snoring-devices
- https://www.southfloridasinusandallergy.com/can-anti-snoring-devices-really-fix-my-snoring/
- https://www.bbc.co.uk/programmes/articles/1RGDvBJ4sW3KLdSVkFPFTRm/do-anti-snoring-products-actually-work
- https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/do-products-that-claim-to-stop-snoring-actually-work
- https://www.drmax.ro/sforsin-spray-antisforait-20ml-zdrovit
- https://www.springfarma.com/asonor-picaturi-nazale-impotriva-sforaitului.html
- https://comenzi.farmaciatei.ro/dispozitive-medicale/plasturi/plasturi-nazali-respiri-usor-pharmadoct-10-bucati-eurosirel-p351048